餐厅: TERA (寶發大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-08-17 27 浏览
佐敦超人氣法國藍帶梳乎厘班戟店🥞除咗有甜品仲有主食,可以係度過一個悠閒嘅下午☺️✅All day breakfast想食窩夫,又想食啲鹹食,選咗All day breakfast🥣有沙律、牛油果、香菇、煙燻三文魚、煙肉、炒蛋、乳酪、窩夫🧇份量好多,咩都有好滿足😙✅腰果煙三文魚青醬意粉腰果配意粉一齊食多咗口感,青醬無卡邦尼咁易膩,食多咗都唔會覺得厭🤪主打甜品的餐廳嚟講,主食都唔錯✅茘枝玫瑰花茶花茶好大壺,仲可以share一齊飲🌹茶味芳香,帶少少甜味🫖✅蜜桃玫瑰梳打 蜜桃味突出,梳打醒神夏日之選☀️✅TERA'S ORIGINAL最期待嘅疏乎厘😍揀咗原味食最原始的蛋香,口感鬆軟綿密,真係好出色😙💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.7/5💜📍TERA (寶發大廈) (佐敦)佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
✅All day breakfast

✅腰果煙三文魚青醬意粉

✅茘枝玫瑰花茶
花茶好大壺,仲可以share一齊飲🌹茶味芳香,帶少少甜味🫖
✅蜜桃玫瑰梳打
蜜桃味突出,梳打醒神夏日之選☀️
✅TERA'S ORIGINAL

💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.7/5💜

📍TERA (寶發大廈) (佐敦)
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
TERA (佐敦) 法國藍帶廚師主理🍰💕▪ 榛子焙茶 每日限定 榛子忌廉 •焙茶(北海道3.6)牛奶布丁•榛子脆脆 $138Hazelnut Hojicha LIMITED OFFERHazelnut cream •Hojicha(3.6 Hokkaido) milk pudding▪黑松露大啡菇扁意粉$88 ▪ HEALTH PROTECTION SELECTIONS養生花茶系列$52 ▪ 抹茶芭菲$98 (白玉,雪糕,抹茶蛋糕,士多啤梨,紅豆蓉,玄米粒,脆片,朱古力,忌康,朱古力醬)📍佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖食物:🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑
TERA (佐敦) 法國藍帶廚師主理🍰💕

食物:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌗🌑
2023-08-15 29 浏览
日式木系風格 我們偏愛坐窗外位置位置寬敞 保持到寧靜舒適座落於寧靜地區 近佐敦地鐵站開心果梳乎厘班戟梳乎厘彈性及有空氣感梳乎厘有濃郁蛋味 3個疊在一起表面淋上開心果醬和開心果碎旁邊有開心果腰果合桃碎 增加整體口感抺茶紅豆芭菲打卡一流的甜品 大約有十多層食材搭配 白玉 紅豆蓉 雪糕 抺茶餅乾和忌廉用個長匙就像三文治吃到不同口感脆脆口感加紅豆蓉 抹茶食材 不會過於甜膩反而透心涼 適合夏天Affogato 濃郁咖啡倒入雪糕像品嚐濃厚咖啡雪糕 但又不會太苦另外也像奶味十足的拿鐵
日式木系風格 我們偏愛坐窗外位置

Affogato
濃郁咖啡倒入雪糕
像品嚐濃厚咖啡雪糕 但又不會太苦
另外也像奶味十足的拿鐵

黎咗呢間位於佐敦嘅小店,主要係想食佢哋主打嘅梳乎厘班戟,有超多種口味,有d仲係期間限定款式。除咗梳乎厘班戟,餐廳仲有意粉、窩夫等嘅嘢食。櫻花蝦乾意粉 $88呢款意粉整得都唔錯,扁意粉夠彈牙,有大大隻蝦仁,個忌廉汁夠creamy,加埋櫻花蝦乾就更加香。All Day Breakfast Deluxe $118All Day非常豐富,有炒大啡菇、煎肉腸、嫩滑炒蛋、美式煙肉、牛油果、煙三文魚、窩夫、車厘茄同乳酪。窩夫水準唔錯,食落唔會太乾,入面軟熟口感岩岩好。法式焦糖燉蛋梳乎厘班戟 $138梳乎厘班戟我哋揀咗呢款新推出嘅法式焦糖燉蛋口味。梳乎厘班非常鬆軟,空氣感十足,面頭有香脆嘅焦糖,加埋濃厚燉蛋風味嘅sauce,就好似真係食緊crème brûlée咁。草莓番石榴乳酸配草莓乾果 $48朋友叫咗杯草莓番石榴乳酸,漸變色非常吸睛,飲落酸酸甜甜,消暑解渴,岩哂夏天飲。。。TERA (寶發大廈) (佐敦)佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖。。

櫻花蝦乾意粉 $88

All Day Breakfast Deluxe $118

法式焦糖燉蛋梳乎厘班戟 $138

草莓番石榴乳酸配草莓乾果 $48

TERA (寶發大廈) (佐敦)
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖

這間疏乎厘pancake專門店坐落於佐敦,裝修好簡約,木系純白風。餐廳單字:寺,感受到想帶給人寧靜與簡潔。 店內有多款班戟和甜品選擇。🥞榛子焙茶班戟班戟質感鬆軟,賣相也很不錯😍淋上充滿焙茶茶香的醬,另外加入了榛子忌廉及脆脆🌰,濃濃的茶香,還有焙茶果凍同配埋一起食,口感豐富,層次分明🤤🍝腰果煙三文魚青醬意粉青醬再配搭三文魚的意粉,感覺比較健康。青醬忌廉汁十分濃郁,每一條意粉都充滿醬汁。份量很多,有少許膩😌🧇煙燻照燒雞肉牛油果配窩夫🥑窩夫外層用焦糖烤得好香脆淋上焦糖,是這道菜的重點。照燒雞的味道也很不錯,有少許煙燻的味道。向來窩夫多數為甜食,但配這個雞肉也不違和😋🍹蜜糖柚子烏龍茶是新出飲品,吃了這麼多甜品,配一杯烏龍茶特別解膩、清新🥒@tera_pancake#pancakehk #pancake @tera_pancake

店內有多款班戟和甜品選擇。

🥞榛子焙茶班戟

班戟質感鬆軟,賣相也很不錯😍

🍝腰果煙三文魚青醬意粉

🧇煙燻照燒雞肉牛油果配窩夫🥑

🍹蜜糖柚子烏龍茶
是新出飲品,吃了這麼多甜品,配一杯烏龍茶特別解膩、清新🥒

@tera_pancake
#pancakehk #pancake

@tera_pancake
「Tera」純白外表看起來相當日式,內裏裝修風格走日式簡潔寺廟設計,懸掛一個大大的燈籠。留意返餐廳用餐時間為60分鐘,而且班戟即叫即製,需時較長,有機會等候20分鐘或以上。我建議如果想試班戟的話,一食入內要先下單預留足夠時間。<D24榴槤梳乎厘> $148以自製D24榴槤肉和雪糕自製榴槤酥製成,誠意十足,梳乎厘入口即溶,蛋香味濃,即使要等上一會也很值得點呢!<全日早餐> $118材料有大啡菇、煎肉腸、炒雞蛋、車厘茄、乳酪、煙肉、牛油果、煙燻三文魚和窩夫,賣相精美,材料豐富。我們尤其喜歡喜歡窩夫夠香脆內軟,表面更塗上蜜糖。<黑松露大啡菇扁意粉> $88黑松露和大啡菇是絕配,黑松露香氣也很足夠,素食者之選。<流心芝士撻> $22/pc流心效果明顯,撻皮酥脆帶有牛油香,一小個很滿足~

<D24榴槤梳乎厘> $148

<全日早餐> $118

<黑松露大啡菇扁意粉> $88
黑松露和大啡菇是絕配,黑松露香氣也很足夠,素食者之選。

<流心芝士撻> $22/pc
流心效果明顯,撻皮酥脆帶有牛油香,一小個很滿足~
🍵 榛子焙茶梳乎厘班戟 ($138)榛子忌廉,榛子脆脆,焙茶牛奶布丁梳乎厘班戟超級鬆軟,食落輕巧軟綿,入口即溶!而焙茶淋醬都唔會死甜,唔會淨係得個色而個味好假,點綴番梳乎厘pancake嘅蛋香,加埋榛子脆脆,口感好有層次!明太子蟹肉扁意粉 $138本身其實一心黎諗住食pancake,冇諗過原來呢度嘅意粉會係咁好食,好有驚喜!首先明太子同埋蟹肉都毫不吝嗇,仲有超多蟹籽!意粉煮得爽口彈牙,醬汁creamy唔會太漏,令人食唔停口!煙燻照燒雞肉牛油果窩夫 $88如果想食light d,可以叫呢款,雞肉煮得幾入味,配上牛油果同埋沙律,食落冇咁大負擔🤓總括而言幾有驚喜,特別係個意粉!下次會再encore
🍵 榛子焙茶梳乎厘班戟 ($138)
榛子忌廉,榛子脆脆,焙茶牛奶布丁

明太子蟹肉扁意粉 $138

煙燻照燒雞肉牛油果窩夫 $88

總括而言幾有驚喜,特別係個意粉!下次會再encore
呢間餐廳係由法國藍帶廚師主理,主打日式梳乎厘Pancake😍😍😍 加埋一D all day breakfast 同埋西式意粉食物,裝修風格好簡潔舒服,好適合三五知己一齊來食野傾計打卡影相📸️❤️🔹明太子蟹肉扁意粉 $138我同朋友share呢個扁意粉食,因為係cream sauce,如果一個人食怕太膩,不過食落個sauce啱啱好,加埋明太子脆卜卜既口感,同埋拆好的蟹肉,真係好好味😋😙😙🔹宇治抹茶梳乎厘班戟 $138本來想試下個原味梳乎厘,但係見到有呢個限定的宇治金時味道,忍唔住轉左叫呢個,上面淋滿曬綠茶汁,加埋紅豆蓉同埋小丸子🍡 成件事好滿足😋😋😋 重點係佢個梳乎厘好鬆軟😍😍軟綿綿 超好食🤤果然係不同凡響❤️❤️如果去開佐敦既話一定要過去試下個梳乎厘呀❤️❤️❤️🤤#hkig #hkgirl #hkfood #hkblogger #hkfoodie#pancake #梳乎厘 #香港美食 #佐敦 #佐敦美食 #打卡 #Tera寺 #jordon #zoeinjordon

🔹明太子蟹肉扁意粉 $138

🔹宇治抹茶梳乎厘班戟 $138

如果去開佐敦既話一定要過去試下個梳乎厘呀❤️❤️❤️🤤

2023-07-27
下午茶
2023-08-04 24 浏览
甜品同飲品比主菜更為出色,可以同朋友食個甜品飲杯野過度一個下午。-🦐櫻花蝦乾意粉|$88成個意粉好creamy,好重奶油味,唔係幾食到有櫻花蝦味,食左幾啖會有少少heavy。-🧇香蕉海鹽焦糖窩夫|$108窩夫質地偏軟身但味道唔錯,鐘意食脆邊的未必岩口味,想讚讚Nuts好好味!-🥞榛子焙茶Pancake|$138成個pancake都濃濃焙茶味,側邊既果凍好香,略嫌唔係幾食到蛋香味。-🍨夏日沙冰~士多啤梨乳酪|$58👍🏼和風摩摩喳喳|$68
🦐櫻花蝦乾意粉|$88
🧇香蕉海鹽焦糖窩夫|$108
🥞榛子焙茶Pancake|$138
🍨夏日沙冰~
士多啤梨乳酪|$58👍🏼
和風摩摩喳喳|$68
2023-08-03 22 浏览
金箔Nutella 梳乎厘班戟💛💛💛梳乎厘班戟睇落超鬆軟又大件,上面淋滿流心狀嘅榛子醬,表面潵上勁多金箔同榛子粒,側邊仲有金莎粒伴碟,成個package 無得頂超正💛梳乎厘食落超軟超梳乎,每啖都空氣感十足,入口即溶嘅感覺好正,散發住迷人嘅蛋香,加埋甜絲絲嘅榛子醬,美味又可口,唔叫走寶😜香蕉海鹽焦糖窩夫窩夫超厚身又巨型,食落外層的脆皮幾香口,裡面就好軟又潤,同焦糖漿、忌廉、堅果粒夾埋一齊食,放入口內除了散發著濃厚的香甜,還帶有一抺淡淡的鹹香,唔算太過膩滯,幾好食唔錯唔錯👍👍👍伴碟的香蕉片新鮮又香甜,熟度啱啱好,額外加購嘅雲呢拿雪糕食落醇滑又濃郁,超正❤️
金箔Nutella 梳乎厘班戟💛💛💛

香蕉海鹽焦糖窩夫

2023-07-31 27 浏览
想食梳乎厘pancake 🥞, 梗係要到佐敦嘅人氣日式餐廳Tera🥰 原來除咗梳乎厘,都有好多款其他甜點及鹹點! 黑松露大啡菇扁意粉醬汁使用了香噴噴嘅黑松露和大啡菇,味道非常濃郁,而且意粉質地軟硬適中,口感唔錯🍝 榛子焙茶梳乎厘梳乎厘口感滑嫩,入口即溶,加上牛奶布丁及榛子脆脆, 令甜品更有層次感, 焙茶香濃❤️❤️❤️ 荔枝玫瑰花茶花茶非常清香,帶點甜味,搭配了荔枝和玫瑰花的香味,可以消滯☕ 抹茶芭菲賣相吸引❤️分有好多層, 包含了抹茶蛋糕、士多啤梨、紅豆蓉、玄米粒同朱古力等食材,味道好豐富流心芝士撻芝士撻餡鹹鹹甜甜,外皮酥脆,味道不錯👍🏻

榛子焙茶梳乎厘

荔枝玫瑰花茶

抹茶芭菲

流心芝士撻
芝士撻餡鹹鹹甜甜,外皮酥脆,味道不錯👍🏻

2023-07-29 26 浏览
閒日晚上放工,約朋友聚下傾下計,最適合就係又靜又好吃又舒服既Cafe😚揀左一輪就決定試下呢間,晚餐甜品一間食哂佢😋😋🥞榛子焙茶梳乎厘班戟 $138空氣感十足,搖下隻碟,個梳乎厘可以跟埋一齊搖就知幾鬆軟🤣食落去唔會太甜,榛子忌廉醬配上蛋味重既梳乎厘班戟,好Match🤩! 側面配有既焙茶布丁細細粒,茶味濃郁,值得再試!🤤🥑煙三文魚牛油果窩夫 $88一上碟已經聞到好香,窩夫香脆,配上牛油果,加埋煙三文魚帶出既咸味,好食!😊🦐櫻花蝦乾意粉 $88本身會怕佢太乾,點知原來係用忌廉一齊煮😀意粉軟硬度適中,加埋忌廉同埋蝦一齊吃,都覺得唔錯☺️成餐飯都食得好開心,環境安靜可以慢慢傾下計,食住美食😚😚滿足☺️

🥞榛子焙茶梳乎厘班戟 $138

🥑煙三文魚牛油果窩夫 $88

🦐櫻花蝦乾意粉 $88

2023-07-29 39 浏览
相約朋友去TERA食野,記錯時間早咗半個鐘到😂未開門,天氣又熱🤩開門嘅一刻即刻覺得好感動,揀咗張木枱坐,基本上一開門,就陸續有客人入舖頭。叫左兩款意粉🍝 黑松露大啡菇意粉& 腰果煙三文魚青醬意粉。黑松露大啡菇意粉,啡菇切成薄細片,菇🍄炒得勁香,香到不停夾黎食,黑松露香氣濃郁,非常惹味。腰果煙三文魚青醬意粉,青醬汁偏杰身creamy,面頭舖左腰果碎,煙三文魚鹹香加上香濃青醬意粉真係令我食吾停🤤甜品叫左流心阿華田pancake,一切開pancake,阿華田流心傾潟而出😍蓬鬆軟綿梳心梳乎厘班戟配上阿華田曲奇碎,一啖多重口感兩碟意粉份量比想像中大碟,最後都捧住個大肚腩走
兩碟意粉份量比想像中大碟,最後都捧住個大肚腩走
2023-07-29 34 浏览
今日慕名而來食PanCake,聽講佐敦呢間~TERA~Pancake House 係由法國藍帶廚師主理😍😍。呢間雖然主打Pancake ,但係都仲有好多野食,意粉、鹹窩夫、法式甜品、特色飲品等等,多種類選擇。餐廳裝潢日系,店鋪雖細細,但裏裏外外都係打卡位。All Day Breakfast Deluxe 豪華版食材當然豐富,三文魚、牛油果🥑、菇菌🍄、腸、炒蛋、煙肉🥓、沙律菜、乳酪配上酥脆可口既窩夫🧇,樣樣都好高質。炭燒雞肉串,juicy 香口。櫻花🌸梳乎厘蛋香味香濃,空氣感十足。其實呢度都有幾款甜品,大福同紅豆綠茶雪糕夾餅, 認真豐富。將呢啲甜品夾埋一齊食,好正。草莓番石榴乳酸,原來兩個口味都幾夾,配上粒草莓乾,精緻。

餐廳裝潢日系,店鋪雖細細,但裏裏外外都係打卡位。

All Day Breakfast Deluxe

炭燒雞肉串,juicy 香口。

櫻花🌸梳乎厘

草莓番石榴乳酸,原來兩個口味都幾夾,配上粒草莓乾,精緻。

2023-07-28 32 浏览
平日 lunch hour 1:30入座 大約半數位置有人 非peak hour店員一入嚟就同我哋講用餐時間60分鐘兩個人叫左兩份主食同Tera招牌梳乎厘pancake1. All Day Breakfast價錢同區黎講可接受,夠大份,俾普通cafe嘅ADB豐富,有兩塊厚waffle,牛油果三文魚。2.照燒雞waffle照燒雞基本上一食就只係冰鮮雪藏雞,明白原材料同-兩個主食等左超過20分鐘,上菜速度很慢有見及此,我地食到一半就叫佢上甜品。知道準備時間需要10至15分鐘,但後來等待時間都超過20個鐘3.Banana lotus biscoff 擺盤好靚,但pancake味道一般,冇好似網上講得咁好食,自己都試過其他喺尖沙咀銅鑼灣嘅店更好食整體一般版,加上上菜速度慢,店員有要求60分鐘交枱,雖然最後超過60分鐘都冇趕我哋走,但上菜速度慢又要求用餐時間咁短就不太合理。

店員一入嚟就同我哋講用餐時間60分鐘
兩個人叫左兩份主食同Tera招牌梳乎厘pancake

1. All Day Breakfast

2.照燒雞waffle
照燒雞基本上一食就只係冰鮮雪藏雞,明白原材料同

-兩個主食等左超過20分鐘,上菜速度很慢

3.Banana lotus biscoff