2023-05-15
朋友知我最近迷上左天婦羅,佢就介紹左呢間係中環既天婦羅omakase 店俾我,餐廳坐位唔多,但師傅就有4~5個,而且仲係日本遠道而來,雖然語言不通但係都感受到態度好親切,食材方面,餐廳會選用時令食材,保證新鮮🐟吞拿魚醬油漬吞拿魚好新鮮,醬油帶出左魚肉既鮮甜🦐熊本縣天草市花竹蝦頭蝦頭炸得好通透,口感脆卜卜,搭配橘子汁同海藻鹽,味道更加開胃清新。🦐熊本縣天草市花竹蝦蝦肉好爽口,味道鮮美,薄薄既天婦羅漿令鮮甜既蝦肉多左一層脆脆既外皮,令口感同味道都更上一層樓🌶京都伏見唐辛子唐辛子口感有輕輕既辣味,味道很恰到好處,點天婦羅汁同蘿蔔蓉食就最岩。🐠沙錐魚配上海藻鹽,味道十分好。而魚骨搭配天婦羅汁都係一個不錯的選擇。🧅小洋蔥入口清甜,搭配天婦羅汁,味道十分清爽。🌽北海道甜粟米搭配抹茶鹽或梅子鹽,鹹甜相交,口感更加豐富。🐡香魚原條冇劏香魚BB,入口有淡淡甘香味。🔅馬糞海膽用紫蘇葉包住黎炸炸,可以用海藻鹽或原味松露鹽增加味道層次感。🫘蠶豆入口軟糯,味道清甜,可以各自配唔同既鹽食出唔同既味道。🐚蝦夷鮑魚鮑魚仲識郁,即叫即劏,肉質彈牙鮮甜,可以搭配鮑魚肝醬,味道很美味。🍠九州紅遙蕃薯甜味十分突出,就咁食已經
🐟吞拿魚醬油漬
吞拿魚好新鮮,醬油帶出左魚肉既鮮甜
🦐熊本縣天草市花竹蝦頭
🦐熊本縣天草市花竹蝦
🌶京都伏見唐辛子
🐠沙錐魚
🧅小洋蔥
入口清甜,搭配天婦羅汁,味道十分清爽。
🌽北海道甜粟米
搭配抹茶鹽或梅子鹽,鹹甜相交,口感更加豐富。
🐡香魚
原條冇劏香魚BB,入口有淡淡甘香味。
🔅馬糞海膽
🫘蠶豆
入口軟糯,味道清甜,可以各自配唔同既鹽食出唔同既味道。
🐚蝦夷鮑魚
🍠九州紅遙蕃薯
甜味十分突出,就咁食已經好美味。
🦐帶子炸蝦餅飯
炸蝦餅外脆內軟,帶子肉質鮮甜多汁,與飯的口感互相搭配,軟硬適中,口感豐富。加少少餐廳特製既醬汁一齊食味道更豐富
🍦沖繩黑糖雪糕
沖繩的特產黑糖,與柔軟細滑的雪糕混合,入口即化的口感令人回味無窮,而且不會太甜膩,非常適合做呢餐既句號