2018-05-02 152 浏览
一間以茶入饌的文青cafe,無論主菜還是甜品都會加入茶香🍵。茶食套餐($78)前菜:蔬菜沙律主食:有茶漬飯、茶湯麵、茶湯冷麵選擇,菜式四選二,這次選了「香茅薑茶脆魚塊」及「茉莉花豆腐」加「茶湯麵」飲品:是日冷泡茶—「玫瑰花紅茶」最後忍不住追加了甜品—「忌廉抹茶戚風蛋糕」($55)🍰以茶為湯底的碗麵很特別,整個茶食套餐味道清新而不油膩,甜品有水準,軟熟的抹茶味戚風蛋糕,配上軟滑又富有香濃奶味的忌廉,不會過甜,很讚喔👍🏻

茶食套餐($78)
前菜:蔬菜沙律
飲品:是日冷泡茶—「玫瑰花紅茶」

最後忍不住追加了甜品—「忌廉抹茶戚風蛋糕」($55)🍰
忌廉抹茶戚風蛋糕

2018-04-22
忌廉抹茶戚風蛋糕
2018-04-27 80 浏览
在煩忙的深水涉中遇上這間以茶、甜品為主既餐廳,白色牆身淺木紋檯櫈,環境簡約清新乾淨。睇睇餐牌茶類清楚仔細例明,好讓客人了解產地與成份。主食有茶漬飯、茶湯麵/冷麵,再自選兩款餸菜,好有特式!(芝士火腿五穀包$25)牛角包鬆化軟熟加上五穀又多一份口感,夾著芝士火腿永遠都是絕配呀!(蜜糖檸檬錫蘭紅茶$32)最後來一杯紅茶,嘆完就離開呢個清靜既地方喇!(店員稱最好找星期一至五的時間來,否則假期會有好多人等位呀)

2018-04-10
下午茶
2018-04-26 1980 浏览
由於有親友住晌長沙灣,所以,久唔久都走過嚟呢一帶,呢區都算喺老區啦,區內舊唐樓極多。不過,隨着市區重建,附近幾幢嘅「喜」字頭嘅新樓以及蘇屋村陸續落成、入伙,連帶順寧道一帶都變化緊,較明顯喺多咗唔少餐廳進駐,避開青山道大街平租啲,客源亦相信會多起嚟。其中,較吸引人眼球喺主打以茶入饌嘅「Tea Hub 」,尤其一入夜,燈火通明鋪面晌幽靜嘅順寧道就更突出。全店一室雪白,木地板再襯以淺木系枱櫈,加上高樓底,牆上及天花添上少少擺設,一派文青小清新嘅格局,從外面望入去已有一份簡約通透感,確讓人有份悠然慢活嘅感覺。而門口,兩排對立嘅高腳枱櫈,喺輕鬆坐低飲杯嘢嘅打卡位,對出門外嘅街景,喺一幅幅活生生街坊嘅生活寫照。再者,對面仲喺得幾層高嘅舊唐樓,經過嘅街坊又多數喺「老」友記,細看似喺時空霎時凝住嘅70年代場景。餐廳喺採自助形式,先到收銀處落單,再由店員將食物送上。晌落單時,已番意到櫃枱位刻意設計成一間「小木屋」,貫徹店名嘅精神,煞有心思。既然喺自助形式,餐巾、清水、調味料就得要自己動手攞,不過,嚟得依類小店,服務自助喺絕唔介意。況且,餐廳唔收加一服務費,就更應該自己動吓手腳啦。但基本上,如唔喺太多客人
。但基本上,如唔喺太多客人,店員都樂意幫你拎埋。
此外,作為一家茶品小店,茶葉嘅相關產品自然唔少得,如茶葉、茶餅、茶壺及茶杯……等等。
但不得不提,店家嘅營業時間喺超「刁鑽」
,有心想嚟試,就先留意吓佢咩日子、鐘數開門,免得摸門釘。
餐牌第一版就喺主打嘅「茶食套餐」($78),相當划算嘅套餐,因為無註明時間,理解為全日都有供應。包前菜,而主食喺以茶入饌嘅茶漬飯、茶湯麵或茶湯冷麵,配以自選兩款餸料(4揀2),同樣跟茶有關,再奉送指定餐飲一杯,亦可選取其他,過額先要補錢而已。
 除「茶食套餐」之外,另一款有賣嘅套餐就喺「蛋糕套餐」,一款精選蛋糕加一杯$35以下飲品,只賣$58,同樣無講明咩時間供應,相信全日都有供應。
此外,後面並有一版「輕食Light Meal」嘅餐單,有多款三文治包類及比利時窩夫提供,如想配一杯飲品,有減$8優惠,想食得輕怡啲都有得揀。
其後,就喺店家嘅亮點產品,各式各樣嘅花草茶、併配花茶、特色茶、不同地區嘅純茶茶飲。
山渣洛神花茶(套餐)

點咗兩客茶食套餐,製作需時,故先嚟餐飲。老婆揀山渣洛神花茶,貪佢開胃健康,有咩效用就唔多講,上網一查就知,難得杯花茶無過酸嘅問題,飲一口已好醒神。
山渣洛神花茶
有氣荔枝蝶豆花茶 +$6

天氣轉熱,我就揀杯凍凍哋嘅有氣荔枝蝶豆花茶,蝶豆花類嘅飲品非第一次,所以,對佢會變色嘅「特效」一啲都唔陌生。店定亦好好安排,將荔枝梳打跟蝶豆花分開上,先讓人飲一口蝶豆花茶喺咩味,其實味道唔重,只喺有少少草香味。
有氣荔枝蝶豆花茶
再將蝶豆花茶慢慢倒入荔枝梳打,花茶即時由藍變紫,非常夢幻吸晴,當然,入口主要都喺荔枝嘅清香味,絕對唔會怪怪哋。
茶湯麵配茉莉花豆腐、烏龍茶雜菇

先嚟喺老婆嘅套餐,佢偏素,所以,餸料都好自然揀雜菇同豆腐,前菜則選上蔬菜沙律。
蔬菜沙律
細細碗嘅沙律菜,簡單淋上油醋而已,肯定無咩特別,勝在食材新鮮,咬落「索索聲」。
蔬菜沙律
茶湯麵
既然叫得「茶湯」,就梗喺加入茶味元素,就喺烏龍茶,配以昆布、鰹魚去做,由於茶味淡淡,所以,都唔會覺得好古怪,而麵條幼細絲滑,口感好好。
茉莉花豆腐、烏龍茶雜菇
雜菇計有冬菇、秀珍菇及、雞脾菇,簡單以烏龍茶葉清炒,不過,始終啲菇菌本身有一定嘅香味,所以,烏龍茶嘅味道唔會話好突出。而啲豆腐煎得皮脆金黃,入口卻喺十分嫩滑富豆香,茉莉花嘅香味較為清香淡雅,所以,整體感覺輕怡。
茉莉花豆腐、烏龍茶雜菇
烏龍茶雜菇
茶漬飯配柚子煎茶雞翼、香茅薑茶脆魚塊

繼而喺上小弟嘅茶食套餐,既然主食嘅餸料共4款選擇,佢揀咗兩款素嘅,我就揀餘下兩款嘅魚脆及雞翼。
冰鎮洛神花車厘茄
比起個蔬菜沙律,另一款前菜車厘茄就有啲賣點,去晒皮嘅車厘茄利用洛神花去增加一份酸香味,入口涼涼哋,好清爽。
茶漬飯
茶湯以日系小茶壺盛載,再自行倒入飯內,感覺會更好玩,而飯粒分明,亦明顯煮得硬少少,撈埋茶湯一起食,小弟就覺得口感啱啱好,茶湯帶點鹹香,恰到好處。
柚子煎茶雞翼、香茅薑茶脆魚塊
香茅薑茶作為茶飲都不足為奇,但用嚟炮製菜又頗有心思,為咗保持啲魚塊夠脆口,個香茅薑茶汁以小罌另上,盡見細節位。而魚塊唔單單粉漿薄,且脆口嫩滑,個汁仲帶少少橙香,喺嫌香茅味薄咗啲,但件魚塊入口喺完全無油膩感。而雞翼外觀煎得金黃焦香,咬落皮脆肉滑,而柚子味道非常突出,反而,煎茶味嘅效果唔明顯,要睇睇點改善令佢變得更有「茶」香,否則跟一般蜜糖雞翼無分別。
柚子煎茶雞翼、香茅薑茶脆魚塊
柚子煎茶雞翼
食完個茶食套餐,兩公婆仲有啲位,一於追加甜品,除蛋糕套餐,就只有散點,無加配蛋糕嘅優惠。而蛋糕款式就放晒晌餅櫃,是日就有豆腐芝麻芝士蛋糕、抹茶榛子朱古力蛋糕、蜜糖蘋果芝士蛋糕及百利咖啡酒芝士蛋糕,款款都賣$32,唔算貴
,而且,更以膠蓋冚實,衛生又能保存新鮮度,減少乾化,小弟都算晌啲咖啡店食餅無數,見唔少店就咁放入凍櫃雪到乾晒。
除餅櫃嘅幾款蛋糕,原來仲有「自家製」戚風蛋糕,點解強調自家製,因為店員好老實咁講蛋糕喺托朋友做,而戚風蛋糕喺晌店內做,新鮮度自然無得輸
。既然喺咁,就試試一款芝士餅及一客戚風蛋糕吧!
豆腐芝麻芝士蛋糕 $32

雖然話喺托朋友做,但水準絕不失禮,可媲美酒店嘅級數。好欣賞佢消化餅底層做得夠薄,所以,入口十分鬆化;再上一層嘅豆腐芝士口感軟熟,有豆腐嘅香味,又帶少少芝士鹹香;頂層嘅芝麻慕絲口感幼滑且芝麻香氣十足,老婆激讚,所以,賣$32確喺抵食。不過,如果啲蛋糕能加入多啲「茶」嘅元素就更貼合餐廳嘅路線。
抹茶戚風蛋糕 $55

賣到$55一客確喺唔平,過江龍「La Famille」嘅戚風蛋糕都喺賣四十零蚊左右,但食落都會覺得物有所值。是夜,剩番抹茶口味,個戚風蛋糕頗大個,裝飾完一輪先上碟,配上紅豆、抹茶威化薄脆,灑上抹茶粉及糖霜,所以,外觀份外靚仔。蛋糕嘅回彈力強,口感輕盈,茶味幽香,中心嘅忌廉打得超輕怡,質感柔滑,實在具水準
抹茶戚風蛋糕
食過兩件甜品後,就真喺滿足晒咁離開。離開時,其實都唔喺好夜,只喺八點左右,周邊嘅鋪頭都閂晒門,只剩下幾家食店,感覺好寧靜,更有份慢活嘅感覺!
2018-04-25 61 浏览
見到網上面都有幾多blogger post這個蛋糕,所以山長水遠過來試一試!當日有兩種唔同嘅味道選擇,第一種係伯爵茶,第二種就係泰式奶茶,兩樣都係我嘅至愛,都唔知點樣揀好牙。最後我見到網上嘅圖片,好似泰式奶茶打卡靚少少,所以我就揀咗泰式奶茶味啦,係就係港女啲,但係呢個年代邊個唔係相機食先呀?估唔到呢個蛋糕上下兩層都好鬆軟下,不過可惜唔夠濕潤,食落都幾乾,一定要一路飲水,或者飲隔離個杯細細的泰式奶茶。杯入面嘅泰式奶茶,味就濃郁,但係份量細咗少少,如果可以改進下就好了。
見到網上面都有幾多blogger post這個蛋糕,
所以山長水遠過來試一試!

當日有兩種唔同嘅味道選擇,
第一種係伯爵茶,第二種就係泰式奶茶,
兩樣都係我嘅至愛,都唔知點樣揀好牙。

最後我見到網上嘅圖片,
好似泰式奶茶打卡靚少少,
所以我就揀咗泰式奶茶味啦,
係就係港女啲,
但係呢個年代邊個唔係相機食先呀?

估唔到呢個蛋糕上下兩層都好鬆軟下,
不過可惜唔夠濕潤,食落都幾乾,
一定要一路飲水,
或者飲隔離個杯細細的泰式奶茶。

杯入面嘅泰式奶茶,味就濃郁,
但係份量細咗少少,如果可以改進下就好了。

2018-04-22 1281 浏览
[ 清新輕食 | 我最愛的茶漬飯🌿]••呢間新開個時同男朋友黎過,但佢唔願意等我慢慢影相🌚今次同朋友黎,佢肯忍受旁人既目光,又肯比我無限影😘⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹茶食套餐($78)⭐️7.5/10我揀左蔬菜沙津、茶漬飯🥗首先利申我係偏心茶漬飯😍呢度既湯,茶味昆布味比較突出,味道清幽,唔似一般食開既鰹魚湯濃郁味🤔我係鍾意既,因為感覺好清新,食完完全無負擔👍🏻不過如果湯可以多啲就好,唔夠食一碗飯🍚主菜4選2,我揀左柚子煎茶雞翼、茉莉花豆腐🌸雞翼好好味,係我鍾意既柚子味🍊淡淡柚子味甜甜地,味道調教得岩岩好👅豆腐外面煎香左,內裡保持嫩滑,茶味都勉強食到🤣-佢地既甜品都好值得試👍🏻仲有抺茶鮮奶好玩又好飲,雞手鴨腳既我,倒瀉哂碗抹茶🙈🔹抺茶戚風蛋糕($35)⭐️9/10當日無原個賣,得切件,不過反而做飯後甜品就剛好🍰蛋糕好軟熟好有彈性好輕盈!整得個質感非常好呀🏅淡淡抹茶味加上淡淡忌廉,忌廉做得好輕身,而甜味由紅豆帶出👅整體味道好好👍🏻-🔹抹茶榛子朱古力芝士蛋糕($32)⭐️8/10朋友既,我偷食左兩啖😝呢款甜度較高,我有啲驚訝係朱古力味居然無搶過抹茶味🍵而且芝士蛋糕質地都係做得好好,好滑,完全唔會鬆散👍🏻
[ 清新輕食 | 我最愛的茶漬飯🌿]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹茶食套餐($78)⭐️7.5/10

🔹抺茶戚風蛋糕($35)⭐️9/10
🔹抹茶榛子朱古力芝士蛋糕($32)⭐️8/10
朋友既,我偷食左兩啖😝呢款甜度較高,我有啲驚訝係朱古力味居然無搶過抹茶味🍵而且芝士蛋糕質地都係做得好好,好滑,完全唔會鬆散👍🏻漏唔漏就唔知喇,我只係食左兩啖🤣

🔹抹茶鮮奶(跟餐+$3)⭐️8/10
我對呢杯抹茶鮮奶印象好好💭首先攪拌碗抹茶至起泡,然後溝落鮮奶🍵我係倒瀉哂🤦🏻‍♀️覺得奶味較突出,抹茶甘甘地,呢個比例我鍾意👍🏻甚至覺得好過Starbucks🤭
🔺甜品比較出色,我覺得我會為左甜品再返去😍想再試埋其他口味既戚風蛋糕💕
🔺成餐味道都較清淡,食完有飽肚感,但唔會覺得好滯👍🏻平時食開重口味,偶爾清一清都好唔錯😛
🔺店內裝潢好舒服,我超級喜歡🧡
2018-04-15 204 浏览
星期日下午來來放鬆一下以茶作主題最合我心意點了一客茶食套餐有沙律麵食主食和飲品沙律用上日式醬汁茶湯麵淡口清雅柚子煎茶雞翼味道不錯香茅薑茶脆魚柳酸酸甜甜整個套餐賣相也相當精緻另點了菠菜蛋意大利包餡料是炒滑蛋配上菠菜簡單材料但配搭得美味天氣轉涼我們點了兩杯熱茶飲侍者會根據不同的茶指導泡水的時間玫瑰烏龍茶花香清雅適合女仕飲用桂花白茶味香醇清幽適合男仕飲用最後點了一客自家制伯爵茶戚風蛋糕口感非常鬆軟口感細緻幼油剛打起質感幼滑有好蛋糕的時光就是好時光
星期日下午來來放鬆一下
伯爵茶戚風蛋糕
2018-04-15
玫瑰烏龍茶
伯爵茶戚風蛋糕
男朋友工作忙碌,所以我們好珍惜星期天下午的時光,在Openrice搜尋了很久,找到了這家號稱以「茶」為主的茶飲、輕食店。長沙灣區,一個有香港基層生活色彩的區域,沿途經過元州邨、元州商場、街市入口,看到很多商鋪在賣不同的生活用品。直到行至順寧道,以純白作主色調,掛上鸚鵡狀金屬掛飾。在享用餐點期間,看到不少街坊被餐廳獨特的氣質吸引,駐足停留。餐廳給客人觀感的渠道除了是餐廳裝潢之外,便是餐牌設計。「所有茶都是從同一種植物而來;同一片葉子,透過不同製作方法,造出不同種類的茶。」餐廳刻意用牛油紙做間層,為本是平凡陳述的菜色加上特別感之餘,亦清楚列明不同菜款對身體的功效,欣賞這份心思!抹茶鮮奶·DIY($39)餐廳能夠捕捉了青年喜歡拍照的元素,刻意把一杯平常的抹茶鮮奶分拆,改由客人自製。在餐具和配套上看到店主的心思。客人需要手打綠茶,待抹茶起泡時直接把抹茶倒進鮮奶中。綠茶本身偏苦,但倒進這一大杯絕不吝嗇的鮮奶裡面,中和了綠茶的苦味同時嚐到濃郁的鮮奶味道,不錯!男朋友點了茶食正餐。如餐牌可見,前菜、主食、飲品均是茶品衍生而成,由此可見,餐廳對茶的專注及用心。冰鎮洛神花車厘茄好味!車厘茄表皮全去,一口

餐廳給客人觀感的渠道除了是餐廳裝潢之外,便是餐牌設計。

抹茶鮮奶·DIY($39)

冰鎮洛神花車厘茄
好味!車厘茄表皮全去,一口咬下去時有洛神花的味道,作為開胃前菜,極合適!

茉莉花豆腐
豆腐混合茶葉煎,又一用心配搭之選!
吃到淡淡的茉香,唯一覺得豆腐不夠脆口。建議豆腐可先大火煎鎖水,若擔心大火會令茶葉變焦,可稍浸豆腐於茶葉內,待豆腐接近熟時稍稍加上茶葉,或者效果更佳!

茶湯冷麵
茶色清澈,麵條幼軟配搭紫菜碎。茶湯屬淡味性質,如果獨立享用稍覺淡口,但若以整份主食而評,茶湯麵淡身更能突顯其他菜色的味道,而且非常合適女士一族。

芝士火腿牛角包

芝士火腿牛角酥
這是我最驚喜的一款菜色! 牛角酥皮脆但有黑芝麻香和香草,除了味覺享用後,更是「聽」得到的脆口。職員好細心地供應餐刀,可以與好友共享。

聽聞這裡的戚風蛋糕很有名,是老闆娘每更限定製作,期待下次可再嘗一嘗。

綜觀很多新興餐廳主打慢活、文青風格等,但好多時都覺得只是表面工夫,但這次店無論是餐牌、菜色用心配搭、甚少四位職員的風格都讓人覺得很舒服。

欣賞你們對茶的專注!謝謝你們為我們帶來美好的星期天^^

下午茶
芝士火腿牛角包
2018-04-09 1232 浏览
這間店以茶入饌。食物有淡淡的茶香韻味,環境裝飾得文青舒服有格調。想不到把我印象中很老餅的茶變得這麼令人討喜。決定好吃什麼。就出去如小屋佈置的counter落單。之後店員就會送上食物。餐牌也精心設計。外形是店的logo。裏面還細心的用牛油紙印上各種茶的用料、功用和療效。托著後面另一頁的茶名和價目,很方便查看。我們要了兩個茶食套餐,$78一個。前菜有蔬菜沙律和冰鎮洛神花車厘茄可選。蔬菜沙律簡簡單單但新鮮。冰鎮洛神花車厘茄有驚喜,清新得來帶點洛神花味道,很開胃。主食朋友要了茶湯冷麵。她吃了一口就瞪大了眼說好有驚喜。相信味道應該很好。只是冷麵份量不多,男的吃可能不夠飽肚。我要了茶漬飯。感覺得新奇。壺裏是熱熱的茶,吃時倒入飯內。每一啖飯都有茶味,清新不苦澀,感覺很治癒。米飯分明,不太軟又不黏糊糊的,拌著茶吞下那一刹那喉嚨份外溫暖舒暢。邊吃邊想這個應該很合老爸的胃口,因為每次添茶,令飯永遠都是暖熱的。飯的份量很多,吃不完。食物有香茅薑茶脆魚塊、烏龍茶雜菇、柚子煎茶雞翼和茉莉花豆腐,原本想每樣要一款。但茉莉花豆腐沒有了。烏龍茶雜菇入面拌有茶葉,有著烏龍茶的苦澀和香味,加上不同雜茹的質感,吃時很有口感

餐牌也精心設計。外形是店的logo。

我們要了兩個茶食套餐,$78一個。
前菜有蔬菜沙律冰鎮洛神花車厘茄可選。蔬菜沙律簡簡單單但新鮮。冰鎮洛神花車厘茄有驚喜,清新得來帶點洛神花味道,很開胃。

烏龍茶雜菇入面拌有茶葉,有著烏龍茶的苦澀和香味,加上不同雜茹的質感,吃時很有口感。
柚子煎茶雞翼很香口,但不會覺得油膩和熱氣。

香茅薑茶脆魚塊,雖然沒什麼香茅味,但味道清新很脆口,朋友說這個可以一吃再吃的。

飲品要了冷泡茶飲山渣洛神花茶。朋友告訴我冷泡茶是在低溫及長時間浸泡,茶葉釋出的單寧酸大為減少,所以更清甜香醇不帶苦澀味。看來她對茶都有少許研究,怪不得很滿意今次的飯局

至於山渣洛神花茶沒有過份的酸,對我來說好飲又健康。

朋友意猶未盡,所以我們要了蛋糕再文青多一會。
百利咖啡酒芝士蛋糕,$32。很香滑,但酒味很濃,不勝酒力的吃完一件可能會有少少醉意。

原個戚風蛋糕,$55。是店家自製的。我問朋友什麼是戚風蛋糕。她說就是口感輕飄飄、蛋糕很鬆軟。我吃時就是有這種感覺。這個戚風蛋糕味道濃,但上面的cream反而清淡,但令整個蛋糕很creamy。加上碟邊的薄脆,又鬆軟又脆很好味。

平時可以來個cake set做下午茶

這一餐很有驚喜,一於記低營業時間,找日和朋友再來

2018-04-06
$121.5 (晚餐)
  • 茶食套餐($78)
  • 原個戚風蛋糕($55)
窩夫一向愛茶,得知深水埗順寧道開了一間以茶為主題的茶室,當然要去試試看。點了一客茶食套餐($78),有前菜、主食、兩款小食和飲品。前菜選了冰鎮洛神花車厘茄,去了皮的車厘茄味道酸酸的,十分開胃。主食可選茶漬飯或茶湯麵(冷/熱),窩夫與蝦子餅選了熱的茶湯麵,茶湯底比平日吃麵的味精湯底清淡,感覺健康得多。窩夫與蝦子餅都很喜歡柚子煎茶雞翼的味道,茉莉花豆腐比較淡,吃不出茉莉花的味道。跟餐的飲品點了蜜桃錫蘭紅茶。另外點了一客蛋糕套餐($58),可選任何精選蛋糕一件及任何價值35元以下的飲品一杯,另加18元追加茶味雪糕球一個。精選蛋糕選了藍莓芝士蛋糕,水準不錯。追加的雪糕球則選了焙茶味,焙茶雪糕有驚喜,茶味極濃又不會很甜。蝦子餅點了蜜糖檸檬錫蘭紅茶,要做到蜜糖、檸檬和茶三種味道取得平衡,一點也不容易。坐著坐著,店裡的客人少了,窩夫與蝦子餅可以細心欣賞一下餐廳的環境。窩夫很喜歡餐廳的木桌椅,也喜歡每張桌子上放著不同的花。

點了一客茶食套餐($78),有前菜、主食、兩款小食和飲品。

柚子煎茶雞翼、茉莉花豆腐

蜜桃錫蘭紅茶

跟餐的飲品點了蜜桃錫蘭紅茶。

藍莓芝士蛋糕配焙茶雪糕

蜜糖檸檬錫蘭紅茶

窩夫很喜歡餐廳的木桌椅,也喜歡每張桌子上放著不同的花。
2018-03-18
柚子煎茶雞翼、茉莉花豆腐
藍莓芝士蛋糕配焙茶雪糕
蜜糖檸檬錫蘭紅茶
  • 焙茶雪糕
2018-04-07 48 浏览
收工係深水埗附近,知道有間新開既特色小店,身邊人極之推介,果然有驚喜。去到門口已經俾出面既座位吸引左下次如果有機會坐就好喇入面既裝橫都好舒服正題啦~其實TeaHub主要係食茶漬飯同茶湯麵再配小食,飲品都以茶為主,夠簡單首先我叫左個 。檸檬馬鞭草薑茶店員好好一黎到會教你兩分鐘後將個茶壺放上杯,就可以飲架喇,有個漏斗仔,剛好兩分鐘而主食呢,我就叫左。茶漬飯。烏龍茶雜菇。香茅薑茶脆魚塊。魚塊炸得岩岩好,裡頭魚肉咬落好飽滿,再加少少佢既醬汁,甜甜地又另一種味道茶漬飯對我黎講好新鮮,自己倒茶入個飯到,淡淡既茶香,每啖飯都有清香既茶味最後身邊人好想試佢地既蛋糕,就點左件。蜜糖蘋果芝士蛋糕好好味啊!!咬落去剛剛好,唔會太張住個口,好香芝士味,重有咬到蘋果肉,一流啊之後同老闆娘傾計先知係佢每日親手造!聽講佢既戚風蛋糕重拿手更好味,好想試啊然後心郁郁再叫多個。比利時窩夫配茶味既雪糕我地揀左大紅袍同培茶兩款口味窩夫真係好掂,切落去唔會卡住卡住,鬆軟岩岩好,加少少茶味雪糕一齊食。真係無得頂!夜晚去食真係當日完美既句號!
去到門口已經俾出面既座位吸引左

下次如果有機會坐就好喇

入面既裝橫都好舒服

首先我叫左個 。檸檬馬鞭草薑茶

而主食呢,我就叫左。茶漬飯。烏龍茶雜菇。香茅薑茶脆魚塊。

最後身邊人好想試佢地既蛋糕,就點左件。蜜糖蘋果芝士蛋糕

然後心郁郁再叫多個。比利時窩夫配茶味既雪糕

我地揀左大紅袍同培茶兩款口味

真係無得頂!夜晚去食真係當日完美既句號!

2018-04-06 82 浏览
位於長沙灣內街 附近真係冇乜野行除非住附近否則真係唔會行過黎😅所以都算是隱世cafe一條舊街中卻有一間簡約北歐風的cafe樓底好高 好有空間感 有種莫名的悠閒氣氛全木系裝修 感覺好舒服可以坐一個下午😌這裡主打茶系食物同花茶叫的茶不會像其他cafe一樣俾茶包而真係用茶葉泡透明的壺裡面會見到茶葉同花設計仲好貼心 一放上杯上面就會隔走茶葉純茶就會自動倒進杯內 剛好一杯 非常方便可能我太大鄉里 覺得個設計好好立刻想淘返一set🤣仲有個迷你漏斗 等你知幾時泡好不同茶泡的時間都唔同架更貼心的地方係可叫店員再加入熱水沖多杯不會浪費靚茶葉茶葉濃度亦很足夠 沖到第二杯依然香濃茶充滿花香 又有茶味 我唔係專業嚐茶者但也算是愛茶之人 這個茶非常合我心意❤️桂花白茶 | $32桂花味很香 未飲已經聞到桂花香白茶沒其他茶那麼濃 配桂花特別夾蘋果花紅茶 | $32蘋果花紅茶的味道有微微的蘋果香紅茶本身較濃味 蘋果花有甜甜的蘋果香味正好作平衡·除了花茶出色 這間cafe的甜點同樣高質伯爵茶戚風蛋糕 | $55好高質的戚風蛋糕‼️好輕身 好似海棉一樣 超級軟棉棉但又有彈性蛋糕亦好moist質感真係我食過數一數二好的戚風蛋
位於長沙灣內街 附近真係冇乜野行

雪糕上會見到黑色一點點的茶葉 認真足料
味道真係好濃郁好有茶香
如果你同我一樣係茶控 一定要黎試💁🏻‍♀️
2018-04-02
$68.5 (午餐)
蘋果花紅茶
伯爵茶戚風蛋糕+ 大紅袍雪糕
2018-04-06 306 浏览
從網上發現這間位於長沙灣名叫Tea Hub的小店,是一家以茶入饌的輕食店,趁著今天放假決定來悠閑一下~ 餐廳裝潢以木系為主,樓底極高,毫無壓迫感,感覺悠閒舒適~ 當日12點來到,已有不少客人光顧,人氣頗高喔Tea Hub主打茶飲、輕食和茶食,所以餐牌差不多每款食物都與茶有關,價錢亦不算貴呢我地叫左兩個茶食套餐,分別跟蔬菜沙律和茶湯麵🍜飲品則選了玫瑰鳥龍茶和凍檸檬紅茶先來既係玫瑰鳥龍茶,附上3mins漏斗用作計時,三分鐘後便可把茶壺放在杯上隔去茶渣,餐廳採用雙層隔熱杯防止客人被熱茶燙手,很貼心喔玫瑰鳥龍茶充滿清雅的玫塊香茶湯麵第一次吃茶湯麵耶,麵質像是上海麵般軟滑,滑溜溜的麵條配茶湯吃感覺清新香茅薑茶脆魚塊魚塊香脆不油膩,魚肉嫩滑。烏龍茶雜菇充滿天然的菇菌香和烏龍茶香柚子煎茶雞翼厚肉肥美的雞翼加上了柚子醬和煎茶一同烹煮,甜甜的,柚子味比煎茶味突出,挺創新的配搭茉莉花豆腐沒加太多調味的豆腐,帶有陣陣茉莉花香和豆香比利時窩夫伴茶味雪糕三塊小巧精緻的窩夫,熱辣辣外脆內軟,充滿牛油麵粉香雪糕口味我選了焙茶和老樹紅茶味,香滑富茶香,不會太甜,雪糕內可見有茶葉碎末,真材實料啊!

玫瑰鳥龍茶充滿清雅的玫塊香

香茅薑茶脆魚塊
魚塊香脆不油膩,魚肉嫩滑。烏龍茶雜菇
充滿天然的菇菌香和烏龍茶香

柚子煎茶雞翼
茉莉花豆腐
沒加太多調味的豆腐,帶有陣陣茉莉花香和豆香

比利時窩夫伴茶味雪糕
三塊小巧精緻的窩夫,熱辣辣外脆內軟,充滿牛油麵粉香

2018-04-05 45 浏览
平時附近都多野食,見呢間新開就試下個lunch.佢有set lunch跟前菜同飲品主菜可以4選2我就試左(前菜)洛神花車厘茄柚子雞翼跟茶漬麵,苿莉豆腐,蜜桃紅茶車厘茄真係好開胃又夠味,仲去埋皮,成粒好juicy,滿滿嘅洛神花茶味柚子雞翼真係好好食,佢唔會整到乾晒,豆腐就普通,唔係好食到苿莉味,可能因為雞翼太惹味茶漬麵我都唔係好識分好唔好食,不過麵嘅軟硬度就剛剛好加埋杯熱蜜桃紅茶,真係飽晒大滿足佢杯茶唔係稀了了果啲,真係好濃,仲有蜜桃果肉,真材實料下次要去食下午茶試下啲cake
平時附近都多野食,見呢間新開就試下個lunch.
佢有set lunch跟前菜同飲品主菜可以4選2
我就試左(前菜)洛神花車厘茄
柚子雞翼跟茶漬麵,苿莉豆腐,蜜桃紅茶
茶漬麵我都唔係好識分好唔好食,不過麵嘅軟硬度就剛剛好
加埋杯熱蜜桃紅茶,真係飽晒大滿足
佢杯茶唔係稀了了果啲,真係好濃,仲有蜜桃果肉,真材實料
下次要去食下午茶試下啲cake
2018-03-25
  • 柚子雞翼
Tea Hub  was something I discovered one evening with boyfriend while we were heading for dinner nearby. It looked interesting but it was also closing for the day so I made a note to return one day.So, why did it interest me? It was a cafe that had a focus on tea. It seemed all the food were created with tea. That was fascinating to me and I wanted to try it out.Located in Cheung Sha Wan, it was found behind a wet market. Actually, it was surrounded by many market stalls. But for whatever reason,

Located in Cheung Sha Wan, it was found behind a wet market. Actually, it was surrounded by many market stalls. But for whatever reason, the place was reasonably full even on a weekday afternoon.

Inside was spacious with a cafe like setting.

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. You order and pay at the cashier and they will bring the food to you when ready.

They have a rice and noodle sets for $78. This includes an appetizer, rice or noodle, two sides and a drink. You can upgrade your drink to any drink under $35 for an additional $6.

If your not interested in that set, they offer other food items.

And they even have cake!

As I came here for lunch, I decided to order the $78 set.

I added $6 for a drink upgrade and chose a jasmine green tea with yuzu and mint.  There was a strong taste of jasmine tea with a subtle taste of yuzu. The mint wasn't strong enough so I wish there was more of that. Otherwise, refreshing drink.

For the appetizer, I had a stewed tomato in roselle and hawthorne. I don't think I ever thought to cook tomatoes in tea leaves but this was pretty good. The combination of the sweet hawthorne and the sour roselle somehow enhanced the flavor the tomatoes.

I decided on  a noodle with hot tea soup. The tea in the soup was oolong. It gave a light, yet fragrant taste to the noodles. The noodles were chewy and smooth. Portions were fairly generous.

From the four side choices, I chose tofu in jasmine tea and sencha and yuzu chicken wings. The tofu was panfriend with bits of jasmine leaves on it, giving the slight taste of jasmine. The chicken wings were perfectly cooked and had a sticky sweetness from the marinade.

While eating, I noticed a cake display and added their cake of the day for $32.  I can never  resist cake! This was a yuzu chiffon cake with a buttercream and a drizzle of yuzu sauce. This was a really good cake. Soft and fluffy. Ever so light with a dollop of creamy butter cream. It wasn't too sweet as well.

A great little find. No wonder there were so many people here even on  weekday afternoon.  Comfortable atmosphere with great food. I would return again and just have cake and tea.
2018-03-29
👫上次介紹完戚風蛋糕🍰,今次介紹埋呢到嘅精緻清新嘅輕食🌿 環境光猛,加埋檯面嘅小擺設,令成間茶店更顯悠閒舒適☺️ 📢想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 不定時更新食評⭐一一一一一一一一一一一一一一#茶食套餐 <$78>🔻前菜▫蔬菜沙律🥗沙律細細碗,蔬菜都好新鮮清甜💚 加埋沙律醋食落酸酸地,開胃又好味😊🔻主食▫茶漬飯茶湯係用烏龍茶同昆布煮,味道清新,但又唔會好淡🤯 少少鹹配搭埋白飯啱啱好🍚 份量適中,食完個人好fresh,係炎炎夏日食仲可以消埋暑添💦🔹配▫香茅薑茶脆魚塊魚塊炸到啱啱好,外層香脆又keep到內裡嘅魚肉嫩滑😋 醬汁係用香茅、橙同薑製成,酸酸甜甜嘅味道令人胃口大開,濃郁嘅橙味襯托魚肉,帶出更清香嘅感覺🍊,但又唔會互搶味道🖖🏻▫柚子煎茶雞翼雞翼夠大隻,雞皮煎得香脆,柚子味道好出,令到雞肉甜甜地又唔會膩🤤 雖然比較清淡,所以食完都好滿足💞🔻飲品▫抹茶鮮奶DIY🍵 <+$10>首先要用茶筅攪拌空氣落抹茶到,起泡後先試飲一啖茶,苦澀中帶點回甘😚 試完就倒入杯牛奶到🥛,茶味濃郁又帶有牛奶
👫

▫香茅薑茶脆魚塊
▫柚子煎茶雞翼

🔻飲品
▫抹茶鮮奶DIY🍵 <+$10>
首先要用茶筅攪拌空氣落抹茶到,起泡後先試飲一啖茶,苦澀中帶點回甘😚 試完就倒入杯牛奶到🥛,茶味濃郁又帶有牛奶嘅一點甜,好味又好玩💚

#三文魚蔬菜沙律 <$58>
有幾片大大塊嘅三文魚,砌出玫瑰花嘅形狀🌹 食落有少少煙燻味,好香好好食💓 沙律一樣好新鮮,清甜🥗

#比利時窩夫配茶味雪糕 <$68>
▫老樹紅茶☕
▫培茶☕
有三塊窩夫,焗到啱啱好,粉漿裡面加咗砂糖,所以要襯熱食,唔係會變硬🤕 食落幾脆身,面頭仲淋咗少量楓糖漿🍯,甜甜地又唔會好膩😛 配上苦澀甘香、充滿茶味嘅雪糕,兩者平衡得好好,味道超夾😳

#蜜糖檸檬錫蘭紅茶 <$32>
好重茶味嘅檸檬茶,飲落有少少苦澀🧐,蜜糖味偏淡,唔太甜💁🏻‍♀️
👾驚喜指數:❗❗❗❗
🔙翻撻指數:❗❗❗