2018-08-01
茶食套餐 $78+6以茶食作為主打既餐廳唔多見 質素同性價比上都頗有驚喜主食叫左份set 呢份set幾彈性 前菜飯麵小食飲品全部都有得揀 我揀左味噌伯爵茶漬大根, 茶湯麵, 茉香粉絲配溏心蛋, 柚子煎茶雞翼大根即是蘿蔔 俾友人食左無得評麵份量唔少 幼身麵跟紫菜絲 味道偏清淡而帶有茶味反而小食相對重口味 食完清清地麵試粉絲覺得有啲偏咸 溏心蛋就穩穩陣陣 配上黎又夠精緻 雞翼表面睇落去唔算好Juicy 食得出柚子味 兩份小食既茶味唔算好突出除左一眾茶食當然唔少得茶飲 茶飲俾我感覺最深刻 選擇多 有特色 present靚 我加左少少錢叫左份玫瑰烏龍茶 熱飲 有玫瑰花香 茶味甚濃玩法黎講 茶壼可見大量茶葉 有個三分鐘漏斗提你時間 夠火喉就可以成個茶壼吸上去茶杯半自動倒茶 一覺唔為意一下子就倒哂成壼茶落杯 明明我係想倒一半其餘沖耐啲 不過都唔緊要 因為可以refill 可以慢慢嘆茶`我個人都係第一次幫襯頫非日式既茶食餐廳 價格親民得多 除左set仲叫左輕食同甜品跟友人share 另有文章介紹戚風蛋糕套餐 $90何為戚風蛋糕? 餐牌上既關鍵字有麻糬戚風 口味上揀左泰式奶茶主材料係一件長身既海線蛋糕
以茶食作為主打既餐廳唔多見 質素同性價比上都頗有驚喜
大根即是蘿蔔 俾友人食左無得評
麵份量唔少 幼身麵跟紫菜絲 味道偏清淡而帶有茶味
主材料係一件長身既海線蛋糕 蛋糕上一片白色既應該係忌廉 份量同蛋糕配剛剛好而唔會過甜 忌廉下有啲半透明樣似椰果既方形東東 食落口感似啫喱多啲 後來先醒自己係食緊麻糬戚風 xd
Present上有塊葉 另有一支奶茶針筒俾你DIY 幾得意下
呢份餐價格有啲貴 其實係因為跟餐既一杯特色飲品氮氣茶 第一次飲呢類產品 揀左蘋果味 綠茶底帶苿莉花香 茶面帶有似啤哂既氣泡 杯口插左片風乾蘋果 職員特登提我地塊風乾蘋果係可食用 成件事幾新奇下 表達同口味似係一杯清淡啲既mocktail
網上見既戚風蛋糕係圓身唔係長條狀 其他如芝士蛋糕同現場既口味都略有不同 我諗餐單應該間唔中有啲變化 對食客黎講都係件好事黎
除左主食甜品 呢度仲有輕食選擇 當午餐食又得下午茶又得 難怪假日兩點後都仲滿座
由於一心想試多幾款野食 所以無盡叫主食 叫左個牛角包
其實我成日食某S字頭連鎖咖啡店既牛角包 兩者塊芝士唔係同一種 但係一樣咁好食 而呢度既價錢更加經濟 係唔錯既輕食之選
呢度既cheese cake都係吸引我黎既原因之一 如果黎食tea可以cake set咁叫 會跟杯飲品 我就貪心加左$18要左個培雪糕球
講件蛋糕先 size黎講唔算大件 用既芝士口感偏軟身幾易入口 上下兩層分別為藍莓同益力口味 食落又覺得配得唔錯 清淡得黎帶點益力多酸 幾好食
培茶味雪糕球茶味濃郁 適合鍾意茶口味既朋友 是次我另外叫左份戚風蛋糕 結果係戚風蛋糕芝士蛋糕同雪糕係同一隻碟上 @@
質素係有既 唯一係份量方面唔大份 建議同時另點其他食物特別係男士