2022-10-17 33 浏览
ᴛᴀsᴛᴇ ᴄᴀғᴇ 🐕 @tastecafe_tm 又係屯門搵食啦 😹cafe店面簡單木系裝修 有隱世溫暖小店既感覺到晚飯時間都唔少熟客仔😋選擇困難症既我地決定食二人餐 🍽😋選幾款主食就可以啦😆🍟黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士剛好個日無晒粗薯條 店主改左做幼長既有皮薯條薯條係即炸 係好脆口 黑松露味都好香唔點醬都夠味🤞🏻係如果可以熱D會更好味😋🍕四色芝士薄餅芝士迷我二話不說選左四色芝士原本擔心會好漏 不過食落pizza中間夾心係原來蕃茄醬🍅😮 小小甜酸味 令食落啖啖芝士味又唔會漏🫡🍖美式燒豬仔骨配自家製薯菜呢款幾驚喜 D醬汁甜甜地 勁開胃 食豬仔骨最怕勁韌 切同食都辛苦🫣 呢個豬仔骨煮得夠軟熟 就無呢個問題 💯🥣南瓜湯聽朋友講佢地呢個湯超級濃好正所以我都選左 😋 真係勁濃 滿滿南瓜蓉🥤另外餐包左2杯野熱飲 去開屯門又唔想食大集團既好選擇📝
ᴛᴀsᴛᴇ ᴄᴀғᴇ 🐕 @tastecafe_tm

聽朋友講佢地呢個湯超級濃好正
所以我都選左 😋 真係勁濃 滿滿南瓜蓉

🥤另外餐包左2杯野熱飲

去開屯門又唔想食大集團既好選擇📝
井財街一帶好多小店 今晚去咗Taste Cafe餐廳裝修簡約 吧枱上擺放左店主一家人嘅油畫感覺好溫馨 有幸地今晚仲見到柴柴本尊 好可愛店主亦好熱情 會同食客交流 感覺唔錯🔹二人餐 $248
💛黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士碎店主話粗薯條剛賣哂 改左做幼身有皮薯條新鮮即炸果然唔同啲 入口香脆 薯味好夠伴有茄汁同沙律醬點 更惹味
💛蜜糖BBQ嫩滑雞胸薄餅Pizza係薄批 烤到批邊脆卜卜餡料十足 雞肉甜甜地幾好味隻芝士好香 仲可以拉絲😍配料仲有洋蔥同紫菜 口感豐富
💛博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配日本蟹籽醬汁creamy味道濃郁 明太子味都幾出除咗蟹肉同蟹籽 仲有木魚絲係面頭 用上扁意粉會更易掛汁 每一啖都索盡醬汁
💛蜂蜜薑茶

💛蜂蜜薑茶
💛蜂蜜柚子茶
跟餐配埋飲品 完美的一餐
2022-09-25 68 浏览
是晚路經屯門井財街附近見到一間cafe,用上狗狗做招牌, 愛狗的我行去望望 ,小店式的裝修佈置 ,親和感強。睇睇個menu都幾多嘢食,就大膽地試試 ,點了兩個主菜和一個小食晚餐仲有湯 和飲品奉送蘑菇湯非常濃郁 絕不馬虎惹味鹹蛋黃忌廉汁虎蝦扁意粉很少西餐意粉用上鹹蛋黃忌廉汁底, 有鹹蛋黃嘅質地,但唔會超濃,可能因為溝上咗忌廉汁關係 ,每一條扁意粉都被濃厚的汁底撈勻哂!隻虎蝦都大隻 ,整體是非常的惹味辣肉腸薄餅 皮薄帶點煙韌,主角係微辣肉腸,再由芝士拉絲作點綴 ,肉汁也蠻多,所以很易入口, 這薄餅比起大品牌的薄餅一點也不輸蝕。新奧爾良雞翼 唔細隻, 非常入味,有小小辣但又帶點甜香, 非常有誠意的一道小食。雖然主打cafe但係都有,綠茶和柚子茶提供 ,夜晚唔想飲咖啡都唔使擔心呢!

晚餐仲有湯 和飲品奉送
蘑菇湯非常濃郁 絕不馬虎

惹味鹹蛋黃忌廉汁虎蝦扁意粉

新奧爾良雞翼

2022-09-10 70 浏览
Taste Cafe (屯門)屯門井財街21號協邦大廈地下11號舖虹橋多嘢好嘢食就係人都知,如果你要試晒呢度嘅美食真係夠你食成個月㗎,今日同媽咪食下西餐先。是日餐湯蘑菇味極濃,蘑菇肉切都非常細滑,口感綿蜜,飲落去嘅時候唔太鹹,餐前湯都幾開胃。鮮蝦牛油果芝士焗燒烤菇上碟非常精緻,一個好可愛嘅正方形,澳門芝士嘅表現如何金黃色引人入勝好想食,切開燒烤菇嘅時候充滿拉絲感覺,好好睇。牛油果新鮮好味,芝士鹹香吸引,燒烤菇大大隻入口腍滑多汁。四川麻辣虎蝦意大利麵中西fusion菜式,小辣食落去口感刺激,提升食慾,虎蝦爽滑彈牙夠足料,擺盤賣相優雅,都幾用心製作。蘋果批雪糕厚切蘋果批,粒粒蘋果肉分明,飯後甜品一流。New York cheese cake綿蜜細滑嘅芝士口感,食甜品係另一個胃,多多益善少少無拘。
Taste Cafe (屯門)
屯門井財街21號協邦大廈地下11號舖

是日餐湯

鮮蝦牛油果芝士焗燒烤菇

四川麻辣虎蝦意大利麵

蘋果批雪糕
厚切蘋果批,粒粒蘋果肉分明,飯後甜品一流。

New York cheese cake
綿蜜細滑嘅芝士口感,食甜品係另一個胃,多多益善少少無拘。
2022-09-08 49 浏览
Latte 鮮奶咖啡☕️ $45用即磨咖啡豆整成嘅鮮奶咖啡,加入濃郁嘅北海道牛奶🥛,面頭仲有個好靚嘅心形拉花❤️,真係幾好飲Creamy chicken breast linguine 香草醬嫩滑雞胸扁意粉🍝🌿 $98呢一款香草醬嫩滑雞胸扁意粉個賣相已經好吸引 😍,芝士碎灑滿意粉碟同面頭🧀,裏面有六、七舊嫩滑嘅雞胸好足料,意粉夠creamy,口感彈牙,性價比好高呀!Black truffle with cheese and mushroom 🫕🍄意大利黑松露博雅連奴芝士蘆筍野菌薄餅 $118 呢個黑松露芝士蘆筍pizza 係用胸薄嘅餅底🍕,口感鬆化,材料方面有洋蔥🧅、蘑菇、大量濃郁嘅芝士、清甜蘆筍,即叫即焗好新鮮,簡單嘅組合已經幾正
Latte 鮮奶咖啡☕️ $45

香草醬嫩滑雞胸扁意粉🍝🌿 $98

意大利黑松露博雅連奴芝士蘆筍野菌薄餅 $118
2022-09-04 72 浏览
今日經開屯門呢邊見到✨Taste Cafe✨門口裝修幾有feel就入去試下先😙呢度環境舒適,好啱一路食吓嘢傾吓偈☺️有套餐或者可以單點,不過今日唔喺好肚餓,我就單點,咁如果叫意粉或者Pizza就會再送餐湯及茶/可樂~其實都好抵食❣️.💛葡萄醋橄欖油什沙律配意大利黑醋醬 $58(加配嫩滑雞胸 /虎蝦2隻+$20)虎蝦正常size,沙律菜好新鮮,配上意大利黑醋醬酸酸甜甜好開胃☺️.💛新奥爾良雞翼(5隻) $58雞翼大大隻,外皮炸到脆卜卜,內裏嘅雞肉仲有好多肉汁,肉質鮮嫩,少少辣超入味,好惹味,推介👍🏻.💛博多明太子藍蟹肉忌廉汁意粉 $108呢個意粉軟硬適中,超多忌廉汁,好香但又唔會太濃,不膩,上面鋪滿蟹籽,加埋蟹肉一齊食超有口感.💛蕃茄濃湯口感幼滑好好味😋

呢度環境舒適,好啱一路食吓嘢傾吓偈☺️

💛葡萄醋橄欖油什沙律配意大利黑醋醬 $58
(加配嫩滑雞胸 /虎蝦2隻+$20)

💛新奥爾良雞翼(5隻) $58

💛博多明太子藍蟹肉忌廉汁意粉 $108

💛蕃茄濃湯口感幼滑好好味😋
2022-09-03 48 浏览
我哋叫咗個二人餐$238有餐湯送今日嘅湯係蕃茄湯將啲蕃茄打蓉咗好好飲食到蕃茄酸酸地嘅味 好健康 好天然🌸秘製新奥爾良雞翼(4隻)一拎上嚟就聞到好香🌸蜜糖燒烤醬雞胸芝士薄餅佢有得揀加芝士+$5 加菠蘿+$5啲芝士真係好勁😆😆😆👍🏻👍🏻👍🏻啲洋蔥好好味😋𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡!🌸博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配日本蟹籽面頭有啲蟹籽同木魚,幾夠汁,意粉份量都足夠飲品就叫咗皇家伯爵茶有得揀熱定凍呢個餐包左,唔洗再加錢。

我哋叫咗個二人餐$238
有餐湯送
今日嘅湯係蕃茄湯
將啲蕃茄打蓉咗好好飲
食到蕃茄酸酸地嘅味 好健康 好天然

🌸秘製新奥爾良雞翼(4隻)
一拎上嚟就聞到好香

🌸蜜糖燒烤醬雞胸芝士薄餅
佢有得揀加芝士+$5 加菠蘿+$5

啲芝士真係好勁😆😆😆👍🏻👍🏻👍🏻
啲洋蔥好好味😋𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡!

🌸博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配日本蟹籽
面頭有啲蟹籽同木魚,幾夠汁,意粉份量都足夠

飲品就叫咗皇家伯爵茶
有得揀熱定凍
呢個餐包左,唔洗再加錢。
2022-09-02 42 浏览
呢間餐廳好好食,喺以前未搬入新婦之前就已經好鍾意去食,今次開咗新店一於約埋朋友仔一齊去食😊佢門口有個公仔樣,餐廳喺比較少人嘅位置,不過平日依然滿座我哋叫咗一個二人套餐,揀咗黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士碎,四色芝士薄餅同埋博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配日本蟹籽🥰有餐湯🥰🥰薯條係即炸,好脆好正😋真係食完仲想再食多個😋四色芝士pizza,呢個芝士味極重,而且個皮非常脆,再加埋啲芝士碎,鍾意芝士嘅朋友唔好錯過😊芝士配薯條😋😋而呢個意粉都非常出色,佢有好多蟹肉,而且好重海鮮味😊成日覺得咖啡拉花好療癒,而且好好飲仲叫咗一杯伯爵茶。總括嚟講非常推薦呢間餐廳,食物高水準之餘而且性價比極高,二人都係二百零蚊😊

佢門口有個公仔樣,餐廳喺比較少人嘅位置,不過平日依然滿座

有餐湯🥰🥰

薯條係即炸,好脆好正😋
真係食完仲想再食多個😋

芝士配薯條😋😋

而呢個意粉都非常出色,佢有好多蟹肉,而且好重海鮮味😊

成日覺得咖啡拉花好療癒,而且好好飲
仲叫咗一杯伯爵茶。

2022-08-10 531 浏览
滂沱大雨的日子,與朋友找到一家環境舒適的餐廳吃晚飯避雨,感覺沒那麼抑鬱了。木和水泥牆的簡潔裝修,微黃燈光,恬靜舒適,是個聊天好地方。飲品和食物選擇很多,也有套餐,有選擇困難症的話,一於就選個2人餐吧!。餐湯是蘑菇湯,非常濃郁的蘑菇香氣,忌廉不會喧賓奪主,蘑菇味新鮮清香,吃到一粒粒的口感,好味!頭盤選了秘製新奧爾良雞翼四隻,一上桌便聞到牛油香味,炸得外層皮非常脆,裏面雞肉仍然多汁又滑,香草的清新味道抹去油膩感,值得一試。主菜可選兩款。蜜糖燒烤醬雞胸芝士薄餅,薄脆批底,切成6塊,每一片都鋪了雞胸肉,灑上芝士﹑紫菜﹑洋蔥﹑車厘茄﹑香草等配料,咬下有清甜的茄汁,又有香草味,不會覺得乾。芝士份量多,吃著有煙韌口感,真不錯哦!博多明太子南蟹肉忌廉汁扁意粉配日本蟹子,入口超香的忌廉味,但不會太濃,吃到一撮撮的蟹肉,味道鮮甜,配蟹子卜卜作響的口感,還有洋蔥甜味,扁意粉軟硬度剛好,真的吃得很開胃,推介要試!附送飲品皇家伯爵茶,有伯爵茶的香氣清新口腔,吃完意粉和薄餅,更加不會覺得油膩了。這個二人餐$238,食物款式配搭不錯,份量很夠飽,食物味道很好,而且價錢超值,沒有加一。人均消費才$120的高質西餐,很

主菜可選兩款。

這個二人餐$238,食物款式配搭不錯,份量很夠飽,食物味道很好,而且價錢超值,沒有加一。人均消費才$120的高質西餐,很值得推介!以後還會再來晚餐呢!

2022-08-10
🇭🇰屯門虹橋隱西餐小店💛頭盤·黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士碎(細)薯條上面灑左超多芝士碎碎!食落口有濃郁芝士味中 點埋淡淡甘香嘅黑松露醬好正餐湯·南瓜忌廉湯香甜濃厚嘅南瓜味 口感十分幼滑蜜糖燒烤醬雞胸芝士薄餅熱辣辣雞肉配搭豐富配料 咬落口左十足 好似有洋蔥🧅蕃茄仔🍅紫菜等等 扯出嚟重拉絲添😍博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配日本蟹籽滿滿嘅蟹子同蟹肉配上creamy嘅忌廉醬 拌勻一齊超有口感宇治抹茶鮮奶榛子朱古力鮮奶味道就榛子朱古力出過抹茶~Taste Cafe (屯門)屯門井財街21號協邦大廈地下11號舖
🇭🇰屯門虹橋隱西餐小店💛

頭盤·黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士碎(細)

餐湯·南瓜忌廉湯
香甜濃厚嘅南瓜味 口感十分幼滑

蜜糖燒烤醬雞胸芝士薄餅

博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配日本蟹籽
滿滿嘅蟹子同蟹肉配上creamy嘅忌廉醬 拌勻一齊超有口感

宇治抹茶鮮奶
榛子朱古力鮮奶
味道就榛子朱古力出過抹茶~

Taste Cafe (屯門)
屯門井財街21號協邦大廈地下11號舖
今日同啲朋友經過屯門因為住九龍一直都好少黎呢面 所以唔係好知屯門有咩好食所以就上黎oprnrive睇下有咩良心小店幫襯下見呢間又喺附近而且裝修都幾好 好有格調所以就同朋友黎呢間一齊試下☺️一入到去店員就好好禮貌咁同我地打招呼! 👍🏻👍🏻好快就安排到我地入座第一次坐低我地對住個風口位有啲凍同店員講完佢就幫我地好快咁換咗個位服務一流👍🏻食物上菜都好快! 👍🏻Taste cafe最出名就係意粉因為本人都好中意食蟹肉所以一眼就睇中左有蟹肉既宝多明太子藍蟹肉忌廉意粉醬汁方面都做到好好 忌廉味有既 但唔會重到蓋過蟹肉既味道而且蟹肉同明太子都俾咗好多 一啲都唔古寒明太子既味道好成功咁令成個意粉味道提升一個層次食落肚仲好開胃! 👍🏻
今日同啲朋友經過屯門

而且蟹肉同明太子都俾咗好多 一啲都唔古寒
明太子既味道好成功咁令成個意粉味道提升一個層次
食落肚仲好開胃! 👍🏻
2022-06-15 217 浏览
一間位於屯門紅橋良心小店慢煮封門柳,肉味濃郁,肉質唔會韌,老闆兼大廚jimmy用慢煮方法保持封門柳肉質軟腍,再用大火煎香表面,做成外脆內軟,配上自家烹調燒肉汁十分好味,餐前雞翼係老板送,當日餐係湯南瓜甘荀湯,鮮甜度十足,口感幼滑creamy。小店由兩夫妻打理,先生負責廚房部分,太太就負責招呼客人,兩位都好好客,好喜歡同客人傾計交流,就算一個人嚟享受美食都唔會悶,雖然小店地點對港島人嘅我比較遠,但絕對值得再嚟支持。小店逢星期二定休
一間位於屯門紅橋良心小店
小店逢星期二定休
  • 慢煮封門柳
2022-04-23 172 浏览
屯門好西-另一推介感恩「正苦」皇恩浩蕩,更多謝病毒同上邊deal好左夜晚唔再出沒,等我地呢班平民有機會外出晚飯,用下消費卷🙏今晚去食番一間「重生」的Café ~ 仲記得兩三年前喺佢地舊鋪食飯,出面突然出現抄牌殺手,老闆見我沖出去,佢一齊沖出去,大家咁就慳左$320 ,之後老闆仲送甜品俾我地💛我地今次點左二人餐,因為唔想諗先講南瓜湯,唔會杰到漿糊咁,濃稠度啱啱好,味道清新👍🏻跟住就係「新奧爾良雞翼」,一上枱熱辣辣!脆卜卜,醃得好,唔會得外面有味,裏面淡茂茂。Four Cheese Pizza ~ 勁多既芝士,啖啖都充滿芝士既香味😋博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配蟹子~ 忌廉汁濃烈度啱啱好,唔會搶曬啲味;如果蟹子多番少少會更好整體而言,性價比高,感受到老闆對食品有執著,有堅持👍🏻Encore 之選
屯門好西-另一推介

今晚去食番一間「重生」的Café ~

我地今次點左二人餐,因為唔想諗
先講南瓜湯,唔會杰到漿糊咁,濃稠度啱啱好,味道清新👍🏻

整體而言,性價比高,感受到老闆對食品有執著,有堅持👍🏻
Encore 之選

秘製新奧爾良雞翼
Four  Cheese  Pizza
博多明太子藍蟹肉忌廉汁扁意粉配蟹子
2022-01-01 398 浏览
30.12.2021 星期四Taste Cafe 今晚預早同好友來Taste Cafe,齊齊送走2021,迎接新的二零二二年,祝大家新年快樂、身體健康!這間餐廳原來未裝修前已幫襯過,只是裝修樣子前後相差很大,所以遺忘了。之前其實食物質素也不錯,地方大些,適合一班朋友來。裝修後風格截然不同,簡約的環境,地方雖小了,但卻不覺擠迫,只是座位比較少,所以最好預早訂位,晚上分6:30或8:30兩個時段。有二人、三人晚餐,三人餐只是三百多元,已包餐湯、前菜、薄餅或意粉、主菜(有牛、豬)、甜品和飲品……那麼豐富,卻又價錢如此相宜,不要以為質素不佳,反之食物質素很高、食材新鮮,加上高超的烹調技巧,實在物超所值!三人晚餐:野菌湯不錯呀黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士碎邪惡又好吃的薯條,熱辣辣,點上黑松露汁,完全無得輸!辣肉腸薄餅薄批,加上微辣的辣肉腸,脆卜卜真是好吃得不得了。意式乾茄香辣蒜片欖油炒意粉看來很油膩,但其實是用橄欖油炒成,所以吃起來又不會,而且味道不錯。封門柳配紅酒汁(十二安士、七成熟)因為沒有肉眼扒,所以轉了這個封門柳,即是Hanger Steak,據說位於牛的橫膈膜的肌肉,整隻牛只有兩斤。

30.12.2021 星期四
Taste Cafe

三人晚餐:
不錯呀

黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士碎
邪惡又好吃的薯條,熱辣辣,點上黑松露汁,完全無得輸!

辣肉腸薄餅
薄批,加上微辣的辣肉腸,脆卜卜真是好吃得不得了。

封門柳配紅酒汁(十二安士、七成熟)
因為沒有肉眼扒,所以轉了這個封門柳,即是Hanger Steak,據說位於牛的橫膈膜的肌肉,整隻牛只有兩斤。肉質鬆軟,不易變韌,而且不肥膩、牛肉味又極為濃郁。
封門柳配紅酒汁(十二安士、七成熟)

大廚話封門柳怎樣煎也好吃,好快就沒有,要試就要趁早。除了牛之外,大廚也介紹我們試黑毛豬胺,用慢煮烹調,本身不喜好豬,但下次也想試試。

葡萄醋橄欖油什沙律配意大利黑醋醬加牛油果
這個沙律上趟已經吃過,加了牛油果和虎蝦,賣相漂亮又好吃;今次再叫加了牛油果,果然沒有叫人失望。

牛奶味濃,香滑

焦糖燉蛋泡沫咖啡
咖啡面加上焦糖,甜甜地,適合不太喜歡苦味的女仕

凍蜂蜜柚子茶
熱蜂蜜薑茶

餐廳地方雖然較細,但食物質素高,價錢還要偏向便宜,實在很值得推介;朋友見我介紹,第二天已經馬上走去試食,也讚不絕口。
2021-12-30
2021-12-26 150 浏览
今年同老婆過第五個聖誕,要繼續讓大家享受美味的晚上,剛好看到社交平台彈出這餐廳有聖誕餐,立刻訂位同樣內容放在尖沙咀餐廳要過千了,選5-7時更有8折,早在餐廳舊址已經常光顧,所以對今餐非常有信心蘑菇湯保持水準,又香又滑,亦保留一些蘑菇粒的口感享受很喜歡火腿與車厘茄的組合,也很欣賞聖誕樹的竹韱,在我心中完美取代party大熱食物菠蘿腸仔豬仔骨接近完美的骨肉分離,老婆食得很享受,加上有焗薯我就會更開心,豬仔骨肉質夠滑不會乾,也不會肥,屬高質素蝦就一般,殼和肉有點黏著也有少許梅,屬一般雪藏蝦問題,但未算太嚴重包焗得好脆,如果包同湯一起上就更開心不過包沒冇甚麼味道,就是包的原味老婆一向唔鍾意食青口,但今次配上的忌廉汁讓老婆改觀,看上去黃黃的又帶點蛋味,有點像荷蘭汁,掩蓋到青口平常帶有的異味朱古力正常水平,但加隻匙會好啲,我飲到一半見好多粉沉底,用甜品叉攪勻就香濃好多杯生果茶剛好冇晒石榴味,店員姐姐同老婆講沖左第二隻味,雖然我覺得咩味應該都差唔多,但如果要改味,都係問聲先比較好到今日重點封門柳,五成熟都做到肉中心非常嫩滑,滑到好似食牛刺身,但絕對唔係太生個種會好難咬,塊扒係可以一口咬開,肉味帶點鹽

蘑菇湯保持水準,又香又滑,亦保留一些蘑菇粒的口感享受

包焗得好脆,如果包同湯一起上就更開心
不過包沒冇甚麼味道,就是包的原味

到今日重點封門柳,五成熟都做到肉中心非常嫩滑,滑到好似食牛刺身,但絕對唔係太生個種會好難咬,塊扒係可以一口咬開,肉味帶點鹽以外的鹹香味,可能係肉味同鹽混合左,食完塊扒真係不枉此行
紅酒汁更加好味到唔夠點
鵝肝表面有些甜甜的感覺都唔錯,但係比塊扒嘅高質令我差啲唔記得佢嘅存在

最後到甜品牛角酥窩夫,靚靚擺設,香脆口感,為聖誕大餐劃上句號

最後店長送上女兒設計的窩心聖誕咭

與老婆幸福度過今晚高質嘅聖誕大餐,希望這店可以克服一切困難為香港人帶來更多好味道
2021-12-25
  • 香烤封門柳