2021-10-10 2326 浏览
Mini Tartes Box (16pcs) 🌟$400🌟除返開$25一件 唔算好平但真係高質既 樣靚之餘仲好好味👅👅👅呢一盒入面有5隻味 分別係椰子芒果撻 覆盆子巧克力撻 士多啤梨忌廉撻 黑芝麻抹茶撻 香橙伯爵茶撻😋撻入面既果醬同cream餡都好多 亦都唔會話超甜 食完唔會覺得好漏👍🏻👍🏻個人特別推薦香橙伯爵茶撻 有好濃既伯爵茶味 配酸酸甜甜既香橙jam好夾好fresh😋😋

2019-08-30
等候时间
5 分钟 (外卖送餐)
Long time no afternoon tea. Got a tart from this Tartes & Pop. It was a treat from one of my colleagues and the official price on its website is $48. Sesame Matcha tarteThe following is the official description on its website:"Nestled on a cocoa shortbread is a moist, buttery almond sponge. Matcha mousse and a black sesame cream are layered overtop, giving this signature tarte a deep earthy flavour. A generous sprinkle of premium Kyoto Matcha green tea powder is the finishing touch to the tarte.

Sesame Matcha tarte

"Nestled on a cocoa shortbread is a moist, buttery almond sponge. Matcha mousse and a black sesame cream are layered overtop, giving this signature tarte a deep earthy flavour. A generous sprinkle of premium Kyoto Matcha green tea powder is the finishing touch to the tarte. This tarte is our ultimate best seller!"
Sesame Matcha tarte

First of all, it was nicely packed individually by paper! Very good hygiene. After opening the packaging, it actually looked a bit smaller than expected to me.
Sesame Matcha tarte

Flavour-wise, it was mostly matcha mousse and matcha powder, yet with some slight flavour of black sesame. The tart base was reasonably rich in chocolate and was really quite crunchy and thick. Flavour-wise and texture-wise, it was not bad although more complicated texture would be appreciated. My lips were full of matcha powder after eating.

That said, the official price of $48 was a bit high given the size. I believe there should be some discount for bulk purchase. So overall an OK when discounted by price.
2021-10-07
2021-10-02 1868 浏览
又有同事散水今次竟然係📌依間上環嘅Tartes & Pop想試好耐啦~~望落好colourful 好吸引所以忍唔住叫同事借嚟比我影張相先一盒16件 有5款口味望嚟望去 雖然賣相好吸引但係5款味入面 我得1隻味係食😂😂😂士多啤梨、椰子、抹茶依啲就不嬲唔好 連朱古力都要加埋raspberry揀嚟揀去之後 好在仲有一個Orange Earl Grey好濃郁嘅伯爵茶味面頭仲有一pat橙蓉, 幾清新 都幾夾可以中和吓同埋細細件size啱啱好 唔會太膩不過再望一望價錢 都係有緣再食
又有同事散水
望嚟望去 雖然賣相好吸引
揀嚟揀去之後 好在仲有一個

Orange Earl Grey
好濃郁嘅伯爵茶味
面頭仲有一pat橙蓉, 幾清新 都幾夾
可以中和吓
同埋細細件size啱啱好 唔會太膩
不過再望一望價錢 都係有緣再食
2021-09-28
2021-09-21 1538 浏览
天下無不散的筵席 🍻終於返完Intern 要回歸校園了⏰🏫講再見梗係要預備定D 散水餅卑同事啦 🐱之前食過佢normal size 既撻 覺得超好食 ‼️ 見佢原來都有散水餅禮盒🎁就專登訂嚟試吓啦💕.▪️ᴍɪɴɪ-ᴛᴀʀᴛᴇs ʙᴏx (𝟷𝟼ᴘɪᴇᴄᴇs) $400 | ⭐️: 4.8/5一盒一共5款撻:Vanilla Strawberry 🍓 • Raspberry Chocolate 🍫 • Coconut Mango 🥭 • Earl Grey Orange 🍊 • Sesame Matcha 🍵 每個撻直徑4.8cm 下午茶一人一件 大細啱啱好佢個撻餡都唔會話太甜 🥰 同埋味道有層次✨最鍾意係佢個底有一層脆脆既餅底🍪 好好食我無試晒所有味道,但之前試過佢個綠茶芝麻 我超級鍾意❤️ 因為兩隻味都係我既大愛‼️今次再試埋佢個紅莓朱古力味 都非常好食🤤 根據我既經驗同收集返黎既Feedback 應該無邊隻味係伏🤐 隻隻都幾高質吓🔥.👍🏻好個方面:佢呢盒款式夠多 外型亦都做得好精細 ~ 同事見到都讚又靚又好食🤤 佢亦都有online落單同 送貨服務 🛵 超級方便唔洗煩.👾 唯一一個問題係:佢每個

天下無不散的筵席 🍻
終於返完Intern 要回歸校園了⏰🏫
講再見梗係要預備定D 散水餅卑同事啦 🐱

每個撻直徑4.8cm 下午茶一人一件 大細啱啱好
佢個撻餡都唔會話太甜 🥰 同埋味道有層次✨
最鍾意係佢個底有一層脆脆既餅底🍪 好好食
今次再試埋佢個紅莓朱古力味 都非常好食🤤

👾 唯一一個問題係:佢每個撻既距離擺得比較近 尤其疫情之下😷 大家都唔想自己整污糟隔離個撻👻 所以每一個都好似夾公仔咁搵張紙巾🧻夾個撻出黎😹 有少少麻煩👊🏿 但如果嗌佢另一個9盒裝既Gift Box 就應該無呢個問題🤗以為佢個盒係獨立包裝 好似一個個禮物盒咁🎁 但就貴D ($423)

—————————————————————
整體而言,狸貓推薦呢個餅撻禮盒做散水餅👍🏻
唔單止落單方便快捷 又有速遞服務 💫 我都係Last day 前5日先訂 哈哈(勁遲先準備 zzz)
重點係性價比好高 又靚又好食又多款式🥰 簡直無得彈🤗

每件撻嘅賣相都好精緻的式,味道創新吸引,而且獨立包裝,真係買散水餅嘅不二之選🌟~呢間嘅一個gimmick係為左可以唔用餐具食,個餅底特別結實同埋唔易碎✨食嗰陣都唔使擔心食得好遴迍,大方得體☺️排名不分先後,以下純屬個人喜好🥰:1️⃣ Sesame Matcha Tarte $48 🤍4/5🌩 黑芝麻同綠茶好match,令到成個撻嘅主調偏向苦甘幾特別👍🏼🌩 一食落去會食到超濃郁黑芝麻味,鐘意芝麻嘅朋友一定要試下😋不過抹茶方面就比較無咁突出💦2️⃣ Vanilla Strawberry Tarte $48 🤍3/5🌩 清新酸甜,甜而不膩✨不過可能而加士多啤梨未當造,整體來講有少少偏酸🤭🌩就咁睇以為只有最上層嘅士多啤梨果肉同果凍同埋下層嘅vanilla cream,實際係vanilla cream入面仲有層士多啤梨少流心嘅果醬💕好有層次感口感豐富🤩3️⃣ Orange Earl Grey Tarte $48 🤍4/5🌩 伯爵茶味好出色好濃郁👍🏼🥰🌩 第一次食伯爵茶配香橙,感覺幾新鮮,而且令到成個撻更加清新不膩😋4️⃣ Raspberry Chocolate Tarte $48 🤍3/5🌩 好濃郁嘅朱古力味😋🌩

排名不分先後,以下純屬個人喜好🥰:

🌩 伯爵茶味好出色好濃郁👍🏼🥰

🌩 好濃郁嘅朱古力味😋
🌩 朱古力配上Raspberry 口感幼滑香醇,食落有啲似生朱古力😆

Sesame Matcha Tarte
Vanilla Strawberry Tarte
Orange Earl Grey Tarte
Raspberry Chocolate Tarte
2021-08-14 1701 浏览
買左一個香橙伯爵茶撻同檸檬榛子朱古力撻。香橙伯爵茶撻~橙感覺唔太新鮮,伯爵茶味道唔算好濃郁。檸檬榛子朱古力撻~檸檬超級酸,唔知係咪整餅師傅錯手將d檸檬落得太多?酸到我食既時候面容扭曲,完全唔會諗到甜品會有呢個情況發生,太甜就話試過,太酸真係第一次。撻底味道唔錯,幾特別,係偏硬身脆口既,所以要用鐵既叉食,當日我用膠既叉,係整唔開黎食。當日買好似成48蚊一個,呢個價錢黎講唔值,而且無比到餐具,唔貼心,唔方便。店員態度麻麻地,無笑容,講野又無尾音,聽落感覺唔太好。唔明白OpenRice 呢到點解會有咁多好評?
買左一個香橙伯爵茶撻同檸檬榛子朱古力撻。
香橙伯爵茶撻~橙感覺唔太新鮮,伯爵茶味道唔算好濃郁。
店員態度麻麻地,無笑容,講野又無尾音,聽落感覺唔太好。
唔明白OpenRice 呢到點解會有咁多好評?
2021-07-16 1770 浏览
今日經過上環,俾呢間法式甜品小店吸引咗😍😍揀咗佢哋best seller 法式咖啡忌廉布丁撻,一試之下,真係不得了,味道好好哦😍😍忌廉布丁好滑,咖啡味好香,每咬一口都滲出咖啡香☕️撻皮質地偏厚,咬落層次好豐富👍其他款式都好吸引,下次肯定會試吓🥰

其他款式都好吸引,下次肯定會試吓🥰
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
散水餅係職場文化既一大難題,要得體得黎好食,每一個職場要買既價錢同文化都唔同,近排撞正我啱啱買完,好多人都dm問係邊到買😂 加上又到轉工季節,所以索性出一個長post比大家參考下,單買又得買禮盒🎁又得😜 外表精緻到好似cake咁😍 仲有送貨服務,不論係自取定送貨都無問題~ 如果想自己食就要去門市買,網上訂既話最低訂購額係$400,要免費送貨就要$500以上,如果唔係就要收$60運費~呢間其實買黎自己食定係散水餅都得幾方便!size有正常 (6.5cm) 同迷你 (4.8cm) 任君選擇~ 正常size可以單買,又可以買9個禮盒裝,大盒裡面再有獨立包裝幾貼心;如果覺得價錢上貴左啲,尤其係好似我咁要買六十幾件,budget有啲緊手,可以考慮買迷你既,size唔係細好多又得體,不過迷你無得單買,只可以買16個既迷你禮盒裝,裡面係固定既5個味,我買左4盒,全部都唔會太甜,而且迷你呢個size幾好,唔會令人覺得太飽或者濟,唔同年紀既人都啱,用黎派俾同事甚至上司都係唔錯既選擇!我其中一個同事仲問埋營養師有幾多卡路里,一件迷你既大約一百多卡路里,食完都唔洗怕熱量爆表😍16個既盒每個撻都有凹位,每個撻

Mini  Tart  Box

16個既盒每個撻都有凹位,每個撻都唔會走位,呢個設計幾貼心👍🏻 裡面仲印左張卡仔圖文並茂咁寫低有咩撻,方便人揀😜 有啲可以改善既地方,盒面有一張卡寫話室溫只可以放半個鐘,但係包埋送黎既時間,加上要慢慢派其實有難度,所以如果可以喺盒既上方或者旁邊放啲液體冰袋,好似有啲賣cake既鋪頭咁會好啲,避免好似宜家cream嗰個位咁會比較快腍,同埋撻既面有少少想出水~ 另外,雖然有凹位等啲撻唔會移位,但攞既時候有少少唔方便,如果凹位可以加喺兩個對角加凸起黎既硬卡紙,連埋個底紙一齊攞出嚟會方便啲~

價錢同選擇方面:
正常size ($47@1; $415@9 (1盒)):新鮮青檸撻 🍋 (+ $3)、香橙伯爵茶撻 🍊、法式咖啡忌廉布丁撻 ☕️🍮、士多啤梨忌廉撻 🍓、三重香濃朱古力撻、牛奶朱古力柚子撻🥛、黑芝麻抹茶撻 🍵 (+ $3)、檸檬榛子朱古力撻 🍋
迷你size ($400@16 (1盒)):椰子芒果撻 🥥、覆盆子朱古力撻 、士多啤梨忌廉撻 🍓、黑芝麻抹茶撻 🍵、香橙伯爵茶撻 🍊

訂到一定金額,只要輸入優惠碼不論送貨定自取都有優惠: a) 買滿$1,500自取85折 b) 買滿$1,500送貨9折 c) 買滿$3,000自取85折

雖然今次散水餅我食唔到,但係之前食過一次印象幾好,所以味道上綜合一下我同同事既意見出黎~ 迷你16個一盒既係固定左下面呢5隻味:

(5😍 係滿分,🤩係半分)

椰子芒果撻 🥥🥭🥧
椰子mousse為主,軟滑綿密,芒果🥭除左係上面既點綴之外,裡面仲有一層芒果🥭jam~ 份量啱啱好,酸酸甜甜中和翻椰子濟濟地既感覺,兩種熱帶水果都夾!表面仲撒左啲椰絲🥥,加埋裡面既青檸皮🟢🍋幾有層次感又清新啲,甜度適中~ 撻皮酥脆

覆盆子朱古力撻 🍓🍫🥧
朱古力味香濃而且幼滑,口感好似生朱古力咁,唔會好似牛奶🥛朱古力🍫餡咁實身,亦無咁甜,部分係用左有朱古力🍫界Hermes 既 valrhona👍🏻 同時用左紅莓🍓酸酸甜甜中和翻幾開胃,除左表面有之外,中間有薄薄既一層jam,份量同比例啱啱好~ 餅底襯返係鬆脆既朱古力🍫底

士多啤梨忌廉撻 🍓🍶🥧
雪白及香草🌿忌廉細緻幼滑,上面有士多啤梨🍓jelly🍮,裡面仲有青檸皮🟢🍋 同士多啤梨🍓果醬,口感豐富得嚟,青檸皮令到成個撻更清香,以往士多啤梨加忌廉呢個組合雖然喺蛋糕🍰比較常見,但多cream比人覺得會好肥咁,今次除左表面既jelly仲有裡面既jam正正可以和翻,買相又靚🤩 杏仁餅底同下面既伯爵茶撻一樣~

黑芝麻抹茶撻 ⚫️🍵🥧
呢個配搭特別得黎有層次感,用左味甘醇厚既京都🇯🇵宇治抹茶🍵做mousse, 軟綿細滑,用既抹茶粉仲要有證書認可真係好有心👍🏻 配埋杰杰地同甜甜地既香濃黑芝麻醬⚫️,中和翻苦味,估唔到兩樣野雖然都濃味,但兩者香味相得益彰,齒頰留香!朱古力🍫底亦都鬆脆~

香橙伯爵茶撻 🍊☕️🥧
橙🍊味既甜品一向比人一種好甜既感覺,但呢個唔會,表面既橙肉蜜餞同茶既比例恰到好處,配埋口感軟滑、芬芳馥郁既伯爵茶☕️cream,估唔到幾夾!杏仁餅撻底鬆脆得嚟唔會好易碎,又唔會過濕幾難得~

$400 for 1 box; $1,440 for 4 boxes (買滿$1,500有9折)

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
  • 香橙伯爵茶撻
  • 黑芝麻抹茶撻
  • 覆盆子巧克力撻
  • 士多啤梨忌廉撻
  • mini  tartes  box
2021-07-02 1654 浏览
準時送貨,因為我買佢9個一盒嘅box x 5做散水餅,每個tartes都有獨立包裝,不但乾淨衛生又易拎、而且同事個個都讚好味!Quality非常高、非常滿意!一定係散水餅首選!就算自己食都會好enjoy~我買多左所以有試到lemon同raspberry chocolate ,佢啲tartes餅底厚身,但又唔係硬嗰種,脆得黎又好夾餅上面嘅content, lemon就啱鍾意酸酸甜甜嘅人,夏天食都好夾,raspberry chocolate,佢個chocolate 好滑,又配上面raspberry 醬真係一流~

一定係散水餅首選!就算自己食都會好enjoy~

2021-06-22 1757 浏览
非常滿意,好好味,有睇頭,包裝細致,好值得買,1號lime tart係心水推介,買左4盒36件,call van自取,可靠,完滿. 如果delivery 的minimum order稍為降低門欄會更perfect。

2021-06-22
2021-06-02 1778 浏览
一早聽聞呢間d餅幾好食,今次終於有機會試下🍰香橙伯爵茶撻本身已經對伯爵茶屬於極鐘愛程度,一見到呢個key term即刻心心眼😍二話不說揀左佢呢個撻可以話係驚喜十足🤤有三重口感👍🏻第一啖食外圍,伯爵茶味極濃,香到癲左👍🏻第二啖食餅底,餅底結實而脆,而且似乎係焗過,而唔係平時出面食到只需要冷藏的餅底,咬落會有淡淡曲奇餅的香脆味道👍🏻第三啖食中心,中心位置夾左類似橙味果jam,而且會食到有果肉,mix埋伯爵茶味甜度岩岩好~呢個cake的味道完全超越之前食過的散水餅,極好食藥比一百分💯,再加上頂頭仲有一舊橙做裝飾,食得又睇得,散水餅真心推薦呢個~
一早聽聞呢間d餅幾好食,今次終於有機會試下

🍰香橙伯爵茶撻
呢個撻可以話係驚喜十足🤤有三重口感
👍🏻第一啖食外圍,伯爵茶味極濃,香到癲左
2021-06-01
用餐时段
下午茶
  • 香橙伯爵茶撻
2021-05-06 1660 浏览
今日朋友請食甜品,有驚喜!黑芝麻抹茶撻上層係抹茶mousse,抹茶味濃到恰到好處,帶有回甘。而撻中間則有芝麻流心&蛋糕,芝麻味十分香濃,但又唔會過甜。而撻底係曲奇餅底,既結實又鬆脫脆,一口咬落去唔會碎開曬。整個配搭真係perfect,值得再試!
今日朋友請食甜品,有驚喜!

黑芝麻抹茶撻
2021-05-04 1422 浏览
朋友生日想打破傳統唔買一整個生日蛋糕, 諗起之前同事買呢間散水餅好好食,而且每件撻都獨立包裝,合乎現在的衛生法式咖啡忌廉布丁撻香橙伯爵茶撻黑芝麻抹茶撻三重香濃朱古力撻每款撻$45,我覺得物超所值,除咗賣相精緻吸引外,食材用料都好豐富,我今次食左黑芝麻抹茶撻,係坊間少有嘅款式。抹茶味道濃郁,再加上中間夾了黑芝麻好夾好驚喜,其他款式友人也讚不絕口不過要買就最好上網預訂先,店內現貨和款式並不多.
的衛生

法式咖啡忌廉布丁撻

香橙伯爵茶撻

黑芝麻抹茶撻

三重香濃朱古力撻
不過要買就最好上網預訂先,店內現貨和款式並不多.
2021-03-21 2044 浏览
I tried the lemon tart for dessert. A slender layer of lemon cream has a flavour that perfectly balances rich butter, the acidity of lemon juice and the bite of lemon zest. The crust, with a texture that’s similar to a shortbread cookie, retains a fatty crunch that’s an ideal contrast to the silky filling. Remember to save room for dessert when you pay the place a visit!
2021-02-25 2736 浏览
和朋友在上環瞎逛,偶然路過這間專售法式tart 的小店,覺得裝潢挺新穎有趣,便進去看看。店內有一面掛滿了明星親筆簽名的牆,不乏外國歌星、名人,更有本地的美心妹妹呢!熱情好客的法國型男Thibaut以帶點口音,但不難聽得懂的英文補充説:「Leon Lai (黎明) 和 Giordano的founder Jimmy Lai (黎智英)都曾光顧呢!」他們設有自家廚房,就在收銀櫃後方,每天新鮮人手製造。櫥窗裏擺放着九款tart,全部賣相精緻。和朋友商量後,決定點四款來試試。型男Thibaut除了幫我們把撻切開,更體貼地為我們遞上餐巾紙,他說直接用手吃是最好的,用餐具反而礙事。也是呢,就像我們香港人吃蛋撻不會用刀叉一樣。他更建議我們根據不同的口味來決定享用的次序,由淡口味的到濃味的,再到清新的,足見他的講究和認真,態度一絲不苟。法式咖啡忌廉布丁撻($45)店內的best seller,custard軟滑,餅底硬且脆,層次豐富,邊咀嚼邊滲出淡淡的咖啡香,真令人驚喜!黑芝麻抹茶撻($45)這款也長期熱賣,我們幸運地買了最後一件。黑芝麻和抹茶的配合絕佳,兩者的濃度相約,但如果你是抹茶愛好者,也許會稍嫌

他們設有自家廚房,就在收銀櫃後方,每天新鮮人手製造。

法式咖啡忌廉布丁撻($45)

黑芝麻抹茶撻($45)
這款也長期熱賣,我們幸運地買了最後一件。黑芝麻和抹茶的配合絕佳,兩者的濃度相約,但如果你是抹茶愛好者,也許會稍嫌抹茶味不夠突出呢。

覆盆子巧克力撻($45)
巧克力味道非常濃郁,中間有一層薄薄的raspberry 醬,Thibaut手舞足蹈地說raspberry是用以中和濃烈的巧克力,是經過精心思量的產物。

檸檬榛子朱古力撻($45)
這款最為清新的留待最後享用。初嚐一口,味道還挺酸的,但朋友說對她來說剛剛好,所以很視乎個人口味。

這裏的tart不但賣相精美,而且吃得出用料講究、製作認真。不論是撻底、果醬、忌廉,抑或海綿蛋糕,盡見法國男的匠心獨運,絕對是「實力tart」。

最較人驚喜的是,我們吃了這麼多,卻沒有一點飽滯的感覺,真正做到甜而不膩。