2019-09-12 104 浏览
网上搜寻看到一致赞好,所以在 last day 前喺度预订了散水饼,只希望同事老板都食得开心,我也预留了一件俾自己呢首先,送蛋糕来的外藉职员很好,很 nice, 还细心提醒未食前须把蛋糕放进雪柜打开正方形蛋糕盒,内有九个细盒独立装住每一件蛋糕,既方便又精致因不想太花脑筋,这次每一款味道都有购买,并获同事一致好评,我个人试咗抹茶芝麻蛋糕,简直 Fantastic! 饼底好味松软,整体不会过甜,材料幼滑,真系令人一食难忘。倘若日後行经该饼店,必定会再次光顾

2019-09-10
外卖送餐
  • 全部蛋糕
2019-09-12 76 浏览
朋友知道我钟意食甜品,今日特登系上环买左盒饼黎我屋企开心share食,佢话哩间饼店依家专做散水饼生意的,散买要特登网上预订想要既款式,如果唔系去到就未必会买到想要既款式。朋友带左四件上黎,我睇反当中既介绍书分别系①柚子牛奶朱古力挞Yuzu Milk Chocolate tarte,②香橙伯爵茶挞Orange Earl Grey tarte,⑦三重荔枝挞Fresh Lychee tarte,⑨黑芝麻抹茶挞Sesame Matcha tarte,每款挞既盒外都有贴上号码贴纸表示款式,我先拣左香橙伯爵茶口味品嚐,一打开小盒子,伯爵茶的芳香浓浓浸出,卖相精致吸引,我一啖咬落去,唔单止香味就连味道都是浓郁的伯爵茶味道,mousses幼滑,面头配上一片香橙及橙肉蓉,咬到不同口感朋友拎左柚子牛奶朱古力挞,面头有玫瑰花型朱古力图案,柚子藏左系中间,做成馅,朋友话虽然有点甜和流,但被柚子既清新味道盖过了同中和反我冲了些茶伴随住继续享用,朋友比较喜欢水果,佢再食系三重荔枝挞,面头用左新鲜既荔枝肉配有小小银铂,下面搽咗红莓荔枝果酱,咬落仲有荔枝和香桃忌廉,味道酸酸地,朋友话令味蕾振奋黑芝麻抹茶挞,面头有粒小

,但被柚子既清新味道盖过了同中和反

朋友话令味蕾振奋

黑芝麻抹茶挞,面头有粒小小既朱古力蛋糕,咬落除左抹茶mousses 砖外,仲食到浓浓的黑芝麻味道,抹茶mousses幼滑,加埋绿茶粉系当中,微苦中带甘甜,同黑芝麻连手,出黎既味道相当夹,好味

感谢朋友让我享受到美味的茶点。
香橙伯爵茶挞Orange Earl Grey tarte
黑芝麻抹茶挞Sesame Matcha
  • Orange Earl Grey tarte
  • Sesame Matcha tarte
2019-09-11 101 浏览
今日去上环搵完朋友,路经一间细细既饼店,8卦之下就入去睇下,一入去就闻到浓浓既烤饼既香味💕。个装潢系好warm既颜色。佢既window唔系放好多cake, 应该系追求新鲜制造。我最後俾佢既阵阵香味吸引,买左4款蛋糕。佢既包装好靓,佢用一个大盒里面再有4个同样既细盒仔。佢总共大概有10款蛋糕。全部都双重口味,睇落都好吸引。拣左4款好唔同味道既cake。由淡至浓介绍香橙伯爵茶挞 - 食到好清新既橙味,伯爵茶味唔会好浓,抢左橙既味道。士多啤梨乳酪挞 - 好香滑既味道咖啡creme brulee - 平时食creme brulee可能会偏甜,呢个有咖啡可以balance返。抺茶黑芝麻挞 - 呢个味道反差最大,先会食到抺茶香味再有浓浓芝麻味。我最锺意呢个。全部挞既饼底都好香好好味。有guideline教要用手去食,可能唔想整碎个饼底😛☺️。

佢既window唔系放好多cake, 应该系追求新鲜制造。

佢总共大概有10款蛋糕。全部都双重口味,睇落都好吸引。

拣左4款好唔同味道既cake。

由淡至浓介绍

Orange Earl Grey tarte

Strawberry Vanilla tarte

士多啤梨乳酪挞 - 好香滑既味道

Coffee Crème Brûlée tarte

Sesame Matcha tarte

全部挞既饼底都好香好好味。

2019-09-11
Sesame Matcha tarte
  • 黑芝麻抹茶挞
2019-09-06 85 浏览
成日经过呢间铺头都好想试吓佢d tartes今日happy friday!!! 终於搵到藉口去试吓啦!间铺头就系西港城对面,一入到去就闻到好香好香的焗蛋糕味,因为前啲有个客人买紧~咁我就周围望,原来佢个铺头有埋自己的饼房啊!唔怪得知咁香吗喇!佢有好多只味可以拣佢个包装真系好仔细啊!每一个有独立包装再摆落一个大盒入边!如果送俾人的话好得体!拎到返公司啦准备开箱!好搞笑话佢会教你点样食㗎😆😆😆佢叫大家唔好用刀叉用手食,好特别第一件介绍香橙伯爵茶挞!好香好香伯爵茶味有埋香橙味~我终於明我头先入去铺头嗰阵闻到我的香味系咩啦!就系呢个饼底的牛油香辣个饼底好趣好好味🥰🥰🥰🥰🥰个蛋糕唔算好大件但系去到一边都有两层㗎,做得好仔细!跟住就系黑芝麻抹茶挞!我会觉得佢黑芝麻味特别浓!同抹茶个味好夹!最後就系法式咖啡忌廉布丁挞好好味呀可能我个人本身锺意咖啡亦好锺意法式布甸的味 2个加埋真系好开心!最後同场加映!今日有同事派散水饼又系派呢间铺头证明佢真系好出名呀😆😆😆呢个系细size
成日经过呢间铺头都好想试吓佢d tartes
今日happy friday!!! 终於搵到藉口去试吓啦!

佢有好多只味可以拣

拎到返公司啦准备开箱!
好搞笑话佢会教你点样食㗎😆😆😆
佢叫大家唔好用刀叉用手食,好特别

第一件介绍香橙伯爵茶挞!
好香好香伯爵茶味有埋香橙味~

跟住就系黑芝麻抹茶挞!
我会觉得佢黑芝麻味特别浓!同抹茶个味好夹!

最後就系法式咖啡忌廉布丁挞
好好味呀可能我个人本身锺意咖啡
亦好锺意法式布甸的味 2个加埋真系好开心!

最後同场加映!
2019-09-06 70 浏览
去西港城做野见到隔离有间细而不失高雅既甜品店入到去见到原来主要系买法国挞有好多唔同款,外表精致,好吸引所以就决定买几个返去试吓佢成个外卖包装都好得意而且每个挞都仲要再独立包装方便拎亦都可以防止攞个阵唔小心搞到变型覆盆子巧克力挞Raspberry Chocolate tarte 覆盆子造成果酱混合朱古力两者配合相宜士多啤梨忌廉挞Strawberry Vanilla tarte 个人最钟意依个挞外型同味道有新鲜士多啤梨亦都有士多啤梨果酱再加埋忌廉有三重嘅口感三重荔枝挞fresh lychee用上荔枝肉做到好似花既样式中间仲有少少银箔非常高贵柠檬榛子朱古力挞Lemon Gianduja tarte 柠檬嘅微酸同埋榛子朱古力嘅甜令tarte 有酸有甜非常开胃四款挞都有唔同嘅特色食得出用心制作味道又好其实仲有好多唔同嘅款下次都想再试埋其他添
去西港城做野
见到隔离有间细而不失高雅既甜品
入到去见到原来主要系买法国挞
有好多唔同款,外表精致,好吸引
所以就决定买几个返去试吓

下次都想再试埋其他添

• 士多啤梨忌廉挞
  • 柠檬榛子朱古力挞
2019-09-06 68 浏览
口痕痕,知道这间有名气,买了一个甜品来试。✨绿茶芝麻蛋糕选了这镇店之宝 - 绿茶芝麻cake 外表已相当吸引 两层高 底层看是朱古力蛋糕 上层是绿茶mousse 绿茶味浓郁 不只有甜味 是那种绿茶那苦中带甘甜 出色!Mousse 软绵绵的口感 惊喜处在於底下的蛋糕 以为是朱古力口味切开才知道原来芝麻藏在这里 芝麻中带麻薯 烟烟韧韧 口感过瘾 芝麻味浓 和蛋糕十分匹配 也令层次更丰富份量不少 手掌般大小 吃完颇饱肚 但一点也不腻整体蛋糕非常出色值得一试!👍🏻👍🏻👍🏻
口痕痕,知道这间有名气,买了一个甜品来试。

✨绿茶芝麻蛋糕
选了这镇店之宝 - 绿茶芝麻cake
绿茶味浓郁 不只有甜味 是那种绿茶那苦中带甘甜 出色!
Mousse 软绵绵的口感
整体蛋糕非常出色
值得一试!
👍🏻👍🏻👍🏻

2019-09-03 1916 浏览
位於上环的Tarts & Prop,是一间主打精致法式挞的甜品店。两位店主兼厨师匀是法国人落毅然从法国走到香港开店,是为了讲香港人能品嚐到真正的法式味道。店舖分为两个部份,一边是售挞区,一边是厨房,一进店已闻到香浓的牛油香,令人口水直流。由於地方不大,只供应外卖,客人可以到店内选购或上网订购,大量订购的话,更会有优惠哦。当天接近黄昏时份才到达,余下法式挞选择不多,建议大家预先订货唷。店主指约两至四星期会转餐牌一次,希望令客人保持新鲜感。黑芝麻抹茶挞 $50皇牌招牌的黑芝麻抹茶挞,果然非常好吃呀! 一大砖四方形的抹茶慕斯,令抹茶控超级兴奋呀! 抹茶从日本京都引入,味道浓郁,浓苦有力,但不会太过霸道,成熟的茶香滋味,跟芝麻完美共融。芝麻也是我喜欢的食材,浓香带余韵。朱古力饼底,香脆可口,浓而不苦不过甜。这个挞使我一吃爱上,真想安哥一个呀!薄荷青柠挞 $50令人惊喜的法式挞,又怎会只有一个呢? 用Mojito慨念制成的甜挞,香甜中带有清新的感觉,使人一试难忘。以薄荷和青柠慕斯,青柠酱和Mojito啫喱组成,是爱吃Mocktail之人首选。三重荔枝挞 $45店员推介的三重荔枝挞,荔枝味道超级浓

,令人口水直流。

黑芝麻抹茶挞 $50

薄荷青柠挞 $50

三重荔枝挞 $45

店员推介的三重荔枝挞,荔枝味道超级浓呀。以荔枝覆盆子啫喱,荔枝和桃忌廉,新鲜荔枝肉组成,味道颇酸,清醒味蕾唷。

法式咖啡忌廉布丁挞 $45

说起法式甜品,法式焦糖布丁是大热甜品吧。平平无奇的甜挞,有着令人惊讶的美味。焦糖布丁忌廉跟烘焙咖啡,合乎预期的相衬,布丁忌廉包着杏仁海绵蛋糕,质感幼滑软绵,浓郁牛油香的饼底,脆香不腻,很好吃呢!
2019-08-31
外卖自取
3点3下午茶时间,女仕们总会想来个afternoon tea, 今日时间比较赶,就来到上环一间法式甜品西饼店~「Tartes & Pop」试一下。「Tartes & Pop」位於上环地铁站附近,位置非常方便,啱晒系附近反工既上班一族,又或者放工买几件反屋企食又得饼店无论外观,装修,同埋西饼盒既设计,都非常型格,但亦不失华丽感,既时尚,又得体,送礼又或者请同事做散水饼,下午茶等,真系一d都吾失礼!!~Orange earl grey tarte 香橙伯爵茶挞 ($45)呢个挞上面,放有几片甜甜既香橙,橙味清新鲜甜,果肉juicy, 伯爵茶带点奶茶味,茶味出衆,与香橙既鲜甜结合,入口非常清新同特别,爱茶味既朋友,实在不能错过。Raspberry chocolate tarte 覆盆子巧克力挞 ($45)圆形既巧克力挞,看起来简单时尚,一入口,巧克力味不会过甜,而且覆盆子本身既酸酸甜甜味道,刚好中和左巧克力既甜味,两者配合得天衣无缝,如果本身喜欢食朱古力既朋友,呢个raspberry chocolate tarte 一定啱晒你。Fresh lychee tarte 三重荔枝挞 ($45)红色

红色既荔枝挞,就好似一个甜甜既少女一样,单看颜色同外表,已经非常吸引。挞既上面,有三片荔枝肉,而且仲有金箔放系上面,集合高贵与华丽於一身。咬落去有浓郁既荔枝忌廉,仲有点点既白朱古力底,口感有层次,也吃得出荔枝本身既清新香甜。

Lemon gianduja tarte 柠檬榛子朱古力挞 ($45)
柠檬挞上面,放有三片榛子朱古力,卖相极为精致吸引,柠檬忌廉慕丝带点微酸,配合埋榛子朱古力,口感香滑细腻,酸甜度恰当,还有松脆饼底,非常好食。

还有值得一赞既系,呢度每一件挞,都系独立包装,非常乾净企理,看得出西饼师既细心同心思。
Orange earl grey tarte
Lemon gianduja tarte
  • Orange Earl Grey tarte
  • Lemon Gianduja Tarte
2019-09-02 57 浏览
系上环发现了一间小店,法国甜品,从外面看到,装修非常好,就忍不住入去看看。我好中意食士多啤梨,所以点了三个士多啤梨忌廉挞,然後再加左两个香橙伯爵茶挞,口感松软,入口即溶噶感觉,忌廉味香浓,酸酸甜甜噶搭配不会让人觉得肥腻,赞!
2019-09-01 75 浏览
人们经常说「食甜品有第二个胃」,真的不可不信,话说今日同朋友已经食咗一个好丰富嘅午餐,但当行过Tartes & Pop,二话不说就已经被吸引住一入到店舖见到好多唔同款式嘅挞,外型十分精致、仲有好多不同嘅口味。最後拣咗以下四款口味,外卖每件蛋糕仲有独立包装,外卖盒都好得体Coffee Crème Brûlée tarte - 咖啡味好香浓,幼滑法式炖蛋上有一层脆焦糖,好吸引。呢个咖啡法式炖蛋另一个特别之处就系当我们食完一啖再喝一口热茶,味道就好像港式奶茶一样,好特别Strawberry Vanilla tarte 士多啤梨忌廉挞,口感有啲似芝士挞,好香又够滑,最锺意佢厚厚嘅曲奇饼底Mojito tarte 薄荷青柠挞,卖相好精致,有两层高,上层系青柠啫喱,好清新嘅青柠香味,酸酸甜甜好开胃Lemon Gianduja tarte 柠檬榛子朱古力挞,个人比较锺意食清新口味嘅甜品,呢个柠檬挞酸甜清香,就算食饱饭食都唔会觉得有滞嘅感觉

• 薄荷青柠挞
  • Coffee Crème Brûlée tarte
  • 柠檬榛子朱古力挞
2019-08-26 111 浏览
自己去完法国就锺意左食法式甜品,返到香港都好耐冇食咁岩有同事last day买左系西港城对面既Tartes & Pop法式挞做散水饼,试左觉得几好味,於是我就自己放工买左四只返屋企食法式挞有十款味道可以拣今次我拣左香橙伯爵茶、柠檬榛子朱古力挞、三重荔枝挞,同埋法式咖啡忌廉布丁挞仲有8款6寸蛋糕添,够6至8人食张卡仔教我地食果时要用手拎起个挞,直接咬落去,唔使用刀叉食 Orange Earl Grey 香橙伯爵茶橙味好浓!食得出个酱应该落左唔少橙皮淡淡地既伯爵茶味加左清新既橙味,系个唔错既配搭,因为伯爵茶本身都会有极少量既果香味Lemon Ganduja 柠檬榛子朱古力挞榛子朱古力非常夹,柠檬酸酸地如果用黎做散水饼,一定要留返呢只味俾d成日返工恰眼训既同事呀Fresh Lychee 三重荔枝挞成只都系荔枝味,冇mix其他味,几fresh下食完唔会太济,仲有d荔枝肉系面可以食 Coffee Creme brûlée 法式咖啡忌廉布丁挞焦糖炖蛋香滑就一定要架啦闻落同食落都有浸焦糖香 咖啡味食到,但唔会盖过焦糖味同埋蛋香味每只都系独立包装後放入大盒,细盒表面有号码可以对返张卡系边只味上官网睇见
自己去完法国就锺意左食法式甜品,返到香港都好耐冇食

法式挞有十款味道可以拣

仲有8款6寸蛋糕添,够6至8人食

张卡仔教我地食果时要用手拎起个挞,直接咬落去,唔使用刀叉食

橙味好浓!食得出个酱应该落左唔少橙皮

Lemon Ganduja 柠檬榛子朱古力挞
Coffee Crème Brûlée
Coffee Crème Brûlée

榛子朱古力非常夹,柠檬酸酸地

Fresh Lychee 三重荔枝挞
Fresh Lychee
Fresh Lychee
成只都系荔枝味,冇mix其他味,几fresh下
食完唔会太济,仲有d荔枝肉系面可以食

Coffee Creme brûlée 法式咖啡忌廉布丁挞
Lemon Gianduja

焦糖炖蛋香滑就一定要架啦
闻落同食落都有浸焦糖香
咖啡味食到,但唔会盖过焦糖味同埋蛋香味

上官网睇见到仲有送货服务,买够一定价钱仲有discount
真系好岩做散水饼
2019-08-12
2019-08-23 114 浏览
“Tartes & Pop” - 一间由法国人主理嘅 Pastry 店。「Fresh Lychee 三重荔枝挞」 - 下层喺荔枝忌廉,红莓荔枝果酱同香桃忌廉,甜甜酸酸,味道好夹,饼底好好食,唔会太甜。「Lemon Giianduja 柠檬榛子朱古力挞」- 好高质嘅 lemon tart, 好smooth 同酸度啱啱好,饼底好牛油 👍🏻👍🏻。「Vanilla Strawberry 士多啤梨忌廉挞」- 个 Vanilla Mousse 衬士多啤梨肉同啫喱,好清又唔腻 😋😋。「Coffee Creme Brûlée 法式咖啡忌廉布丁挞」- 超重Coffee 味。All HKD45 each。我至like Lychee 同 Lemon 劲似喺法国食到嘅 Pastry。绝对有 heart 嘅饼店同 Pastry Chef, 绝对喺高级 Pastry 店嘅质素,完胜酒店,无得输 😋😋👍🏻👍🏻

2019-08-22
庆祝纪念
  • Fresh  Lychee  Tarte
  • Lemon Gianduja Tarte
2019-08-23 87 浏览
呢间上网见过介绍系法国人亲自开既饼店,法国人值既甜品系信心既保证,趁住假日同屋企人走到上环大街巷内买返去试下,每件饼平均$45。三重荔枝挞系甜品柜见到已经好想食,面层有3块荔枝肉,荔枝肉下系用荔枝打成既啫喱层清甜软滑一d都唔会觉得腻。覆盆子巧克力挞,平时最怕覆盆子既甜品会带药水味但呢个可以放心食,带酸甜得黎绝无药水感加上浓既朱古力底减轻左朱古力腻既感觉。牛奶朱古力柚子挞朱古力牛奶味比覆盆子巧克力挞多而且质感较轻软幼滑而且带淡淡柚香。法式咖啡忌廉挞好似食紧法式焦糖炖蛋咁,只系多左一层牛油挞底,食落一样咁香滑带云尼拿同咖啡香味。

2019-08-23 107 浏览
男朋友准备转工想物色一下唔同小店既糕饼做散水饼上黎见到呢间几多好评 同埋都近佢公司所以落左铺头买几件饼试下味道先位置响西港城对面 都几易搵铺头由一个外国人打理 相信都系店主店入面陈列哂唔同味既tart出黎 大概有10款我地主要拣左4-5款试牛奶朱古力柚子挞中间有层柚子酱 饼底好胞柚子味香浓 味道清新 朱古力味好重 但唔漏覆盆子朱古力挞朱古力味超浓Rasberry味带微酸 黑芝麻绿茶挞绿茶用料好足 用左日本直送抹茶粉 茶味浓 抹茶控must try!法式咖啡忌廉布丁挞最钟意呢个 Creme brûlée 好香滑 咖啡味唔算好出 唔会抢左味闻落同食落都有浸焦糖香可惜个表皮就唔系脆身 如果唔系就prefect!三重荔枝挞比较fresh既一个荔枝味唔算超浓 但较清甜易入口 食完唔会太济适合女士拣好饼之後店主会一个个独立pack好唔会怕啲饼痴埋一旧 好贴心试完对呢到既挞都几满意可以上网订仲有discount
男朋友准备转工

朱古力味超浓
Rasberry味带微酸

黑芝麻绿茶挞
绿茶用料好足 用左日本直送抹茶粉 茶味浓

抹茶控must try!

法式咖啡忌廉布丁挞
最钟意呢个

闻落同食落都有浸焦糖香

可惜个表皮就唔系脆身 如果唔系就prefect!

三重荔枝挞

唔会怕啲饼痴埋一旧 好贴心

试完对呢到既挞都几满意
可以上网订仲有discount
2019-08-22 80 浏览
黎到上环,平时好少食批,路过见到呢间叫tartes & pop既,於黎试下佢先。环境方面舖头算系非常细,但装修一d都唔hea,用左好多五颜绿色既装修,店入面无位置比大家食野,所以都系要买走食。店员唔多,但几有礼貌,问佢有咩推介,都一一讲解今时今日咁既服务态度先得嫁吗。食物方面叫左几个批试下,总体黎讲算系唔错,d批唔会得个死甜,入口有少少酸酸地,用料都几健康,有唔少生果系入面,而且批底个饼都唔错,无乜水份,好乾身,而且入口松脆,夹埋上面d果浆黎食就一流。散水饼黎讲,都算系高级,因为要成$5X一件,比起平时买果d cake,佢就系比较健康既选择,因为d批唔会有大量cream,港女同事应该会几钟意既。系附近返工既朋友不仿一买,如果要订大量,要早一日通知。

环境方面

今时今日咁既服务态度先得嫁吗。

食物方面

系附近返工既朋友不仿一买,如果要订大量,要早一日通知。