TAP - The Ale Project🍻黎開旺角飲酒既人應該都知呢間野旺角黑布街TAP - The Ale Project佢地係少爺啤旗下既餐廳之前結業既時候我都覺得好可惜好彩佢地依家開番又可以黎黑布街飲下本地啤酒 吹下水啦~🍺 Peaches and Cream 8%由少爺啤出品無記錯呢款今年情人節出既蜜桃酸啤之前去OK都有得買飲落都唔會好重酒味偏少少酸 而且果味好出飲落好爽🤤🍻 IF YOU LIKE PIÑA 6%(Piña Colada Smoothie Sour)由Heroes beer 出品飲落非常特別嘅配搭竟然做出pina colada味道嘅手工啤飲得出好香濃嘅菠蘿味好有熱帶水果香氣 入口比較厚身第一啖真係唔似飲緊啤酒 似果汁後來啤酒麥香漸漸出現個口感非常有趣😳🐥 炸卡津雞翼配腐乳醬 $78Crispy Cajun Wings with Fermented Tofu Dip熱辣辣炸好既雞翼好香其實就咁食已經好香 入面雞肉好嫩滑個腐乳醬仲要加左少少辣椒點埋鹹鹹香香既腐乳醬 再帶少少辣 令個雞翼既味道又出現變化好惹味 無得輸呀🧅 炸魷魚圈 Calamari $78份量好多
TAP - The Ale Project🍻

黎開旺角飲酒既人應該都知呢間野
旺角黑布街TAP - The Ale Project
佢地係少爺啤旗下既餐廳
之前結業既時候我都覺得好可惜
好彩佢地依家開番
又可以黎黑布街飲下本地啤酒 吹下水啦~
Peaches and Cream   , IF YOU LIKE PIÑA

🍺 Peaches and Cream 8%
由少爺啤出品
無記錯呢款今年情人節出既蜜桃酸啤
之前去OK都有得買
飲落都唔會好重酒味
偏少少酸 而且果味好出
飲落好爽🤤

🍻 IF YOU LIKE PIÑA 6%
(Piña Colada Smoothie Sour)
由Heroes beer 出品

Triple Happiness
店員推介呢個好多人食同配啤酒一流
一見到就流曬口水 大癲
外層烤到脆卜卜既酸種方包
夾埋左車打、瑞士同水牛芝士
有埋烤蕃茄同焦糖洋蔥
食落好Juicy但又唔會令到酸種包腍左
諗到都想再食呀
炸卡津雞翼配腐乳醬   ,
脆邊漢堡 TAP's Smash Burger
三重芝感 Triple Happiness
  • 三重芝感
  • 脆邊漢堡
有無人同蕃薯妹一樣都係好鐘意飲手工啤🍺🤤?酒鬼們一定試過飲「少爺啤酒廠」嘅啤酒🍻,佢哋係一間百份百🇭🇰香港製造嘅精釀啤酒品牌,今次同朋友仔試呢間餐廳《TAP - The Ale Project》就係佢哋旗下嘅其中一間餐吧🤩 餐廳裝修走美式工業風,感覺輕鬆活潑,好啱年青人聚會,仲有一大箱board game提供,可以邊飲邊玩🥳 呢度除咗有少爺手工啤之外,仲有好多外國嘅啤酒同其他酒類選擇,店員都好Nice會教你揀啱自己嘅口味🫶🏻朋友仔唔飲酒,都有Non-alcoholic drinks俾佢揀🍵。============飲品ヽ(○´∀`)ノ♪Chungking Espresso|少爺啤 0.2L $63 / 0.4L $100✩ Barrel Aged IMPERIAL STOUT with Coffee✩ 於桶内陳年的帝國司陶特黑啤,加入了咖啡酸製。⭐️推薦🫶🏻 口感棉滑幼細,黑麥味重,香濃嘅朱古力同咖啡味,甘苦味中等,個人認為算易入口🥰 濃郁嘅咖啡味一直響口中迴旋🥰一試傾心💛~ 呢杯黑啤已經榮登蕃薯妹最愛嘅手工啤榜首🥳薑黃檸檬薑茶 $52朋友仔話呢杯茶好香檸檬味,令薑茶嘅口感變得清爽,唔
有無人同蕃薯妹一樣都係好鐘意飲手工啤🍺🤤?

============飲品ヽ(○´∀`)ノ♪
Chungking Espresso

✩ 於桶内陳年的帝國司陶特黑啤,加入了咖啡酸製。

薑黃檸檬薑茶

薑黃檸檬薑茶 $52
朋友仔話呢杯茶好香檸檬味,令薑茶嘅口感變得清爽,唔錯。

============小食ヽ(○´∀`)ノ♪

卡津煎蝦 $78
煎蝦|洋蔥|青豆角|指天椒碎|卡津蒜蓉牛油

⭐️推薦🫶🏻 煎蝦非常爽口彈牙,用卡津蒜蓉牛油爆香指天椒、青豆角、洋蔥,香口惹味,非常適合餸酒~

蔥油漬蠔 (4隻)

蔥油漬蠔 $64
自家製黑啤汁煮廣島蠔、炸薑蔥油漬。
有4隻廣島蠔,口感厚實,亦係餸酒良伴。

============主菜ヽ(○´∀`)ノ♪

黑布茄牛意 $89
意粉|碎牛肉|車厘茄|鯷魚|黑蒜

⭐️推薦🫶🏻 外表黑麻麻👩🏿‍🦱內涵滿分💯意粉炒得爽口唔會太淋,牛肉碎好多,牛味亦好香濃,黑蒜汁味道亦好重。好味🫶🏻

吐司雞 半份$51 / 全份$92
厚切西多|介央牛油|香脆炸雞|大麥麥芽糖漿

⭐️推薦🫶🏻 想推薦10次😂 吐司外層煎得香口,口感好厚好軟熟,大大舊介央牛油搽勻佢嚟食好邪惡🤤 加埋麥芽糖漿,肥仔啦今次🫣炸雞炸得非常香脆,但係入面肉質好嫩滑,好好味,點埋糖漿食又得😆 全份嘅份量都幾多,不過太好味😋兩個女仔清咗😂

============ヽ(○´∀`)ノ♪

店員真係Super Nice💯 有問必答,加曬分~選擇困難症都唔怕~ 值得一去再去🥳
2023-03-30
Chungking Espresso
薑黃檸檬薑茶
卡津煎蝦
蔥油漬蠔 (4隻)
2023-04-02 11 浏览
早C晚A已成為了部分都市人減壓的生活模式, 我放假有時都幾鐘意甘做😎 今日正是如此, 早上沖了一杯手沖咖啡, 邊食早餐邊嘆啡, 夜晚跟朋友去酒吧飲番杯真係夠哂寫意😉。🍺Jade Scorpion玉露少爺啤 |5.1%| 22 IBU唔好比佢描述嚇親, 因為佢寫住加入四川青花椒就甘睇會覺得好麻辣, 但其實佢好香柑橘味, 如果鐘意偏淡啤酒味的朋友可以試下這一杯, 因為味道唔似傳統啤酒甘濃麥味和啤酒苦味, 味道清清地好易入口加上酒精濃度不高👍🏻🍺Rose Red Tea Saison |英雄啤 × Lock Cha |5.5%| IBU 15這杯啤酒飲第一啖已有好鮮明的玫瑰花同花蜜的味道, 尾段仲飲到少少果香好適合食重口味食物時飲用, 酒精濃度也不高。🌶️麻辣喵薯仔沙律(新薯、 麻辣脆脆、 四川臘腸、 辣椒蛋黃醬、 芫茜) 賣相睇落好似麻辣肉丸🤣 真係估佢唔到薯仔沙律竟然會加上麻辣醬仲要加上臘腸, 味道亦都估佢唔會到竟然出奇地夾👍🏻整體來說麻辣味道適中, 加上臘腸本身已帶微辣配上薯仔一齊食既清新又可以刺激味蕾令人好開胃。🐔炸卡律雞翼配腐乳醬份量足又大隻的雞翼外脆內嫩真係好適合佐酒, 就算唔飲酒

🌶️麻辣喵薯仔沙律

🐔炸卡律雞翼配腐乳醬
份量足又大隻的雞翼外脆內嫩真係好適合佐酒, 就算唔飲酒的朋友都要試下雞翼, 因為其腐乳醬相當特別市面好少會食到, 調味方面做得不錯唔算好咸, 沾上雞翼一齊食令味道更有層次。

🍔開心樂魚堡
足料大大塊魚柳的漢堡包真心推介, 魚柳炸粉完全唔厚, 反而係塊魚柳又長又厚肉, 魚的味道都幾鮮完全唔似雪藏魚的感覺, 再配上他他醬一齊食可以解膩👍🏻。

🍝白布磨菇意
(舞茸、 冬菇、 磨菇、 牛肝菌松露忌廉汁、 香芹)菇全部都係菇的意粉😆先唔講味道只睇佢份量已經知佢有料又足料啦! 聞落仲好香菇味, 第一啖已食到啖啖菇肉和伴隨香濃的忌廉味, 麵質方面唔會太“林”處理得相當不錯。

2023-04-02 17 浏览
星期一晚收工食飯時間黎到已經好旺場,因為唔單止啤酒正,嘢食嘅質素都好高!依到手工啤酒好正,仲成日會有唔同嘅款式!店員都好詳細介紹每款嘅特色首先揀咗鹹檸啤0.4L($76),加左鹹青檸,入口酸酸地幾開胃,唔鍾意太苦嘅人啱晒另外就試左old blood 0.4L($82),釀造過程以慕尼黑黑麥芽為主,所以比較深色,入口厚身,味道都唔係太苦,有麥芽香野食方面試左脆邊漢堡($108),係芝士牛堡,肉味香濃又夠汁另外叫咗個吐司雞($92),特別嘅配搭,係厚多士再加炸雞,好邪惡,但真係出奇地夾,加埋個麥芽糖漿,甜甜地嘅炸雞都幾好食最後叫咗個蒜蓉薯條( $78 ),份量都好多下,炸得香脆又唔多油,蒜粉嘅味道好香依間真係嘢食同啤酒都正!

依到手工啤酒好正,仲成日會有唔同嘅款式!
店員都好詳細介紹每款嘅特色

依間真係嘢食同啤酒都正!
身處旺角想飲手工啤酒第一時間一定諗起黑布街,印像中全盛時期呢度有唔止一間嘅手工啤酒餐廳,咁耐無嚟,今晚就過嚟爽皮一下。Iron godess tea,鐵觀音威士忌,呢隻鐵觀音威士忌由少爺出品,純香港製造,入口帶有威士忌嘅清香,後續有鐵觀音嘅餘韻,風味獨特。麻辣喵薯仔沙律,經典嘅薯仔沙律上面竟然有麻辣粒粒同埋四川臘腸,極富 fushion 嘅意味,臘腸嘅四川式風味送酒一流,新薯口感紮實,配合埋辣椒蛋黃醬,非常美妙。炸茜漢堡,愛茜嘅伴侶見到漢堡上面海量嘅芫茜即刻心心眼,佢唔單止係量多咁簡單,而且仲係炸過嘅添,漢堡肉選用咗本地屠宰嘅免治牛肉,食落非常 juicy,蒜蓉沙茶蛋黃醬混和豐富嘅牛味,無敵。黑布茄牛意,喺網上見到其他食友嘅相片已經令我躍躍欲試,牛肉呈肉粒而非一般肉醬狀,口感更加扎實,鯷魚嘅鹹鮮同埋黑蒜獨有嘅香氣令到整個食感更富層次,我選呢個為年度好意。

2023-04-01 13 浏览
嚟到旺角happy hour,呢間酒吧都幾多人!同少爺酒廠有合作,想試下特色啤!蒜蓉薯條炸得超香脆嘅薯條配蒜蓉,邪惡但極度美味 !係d 蒜蓉分佈得極均!勁香口炸魷魚圈 脆炸粉薄,魷魚圈肉厚,配酸酸的鹹酸菜他他醬,有咬口!Cha Chaan Teng Gose 鹹檸啤🍻自家醃製既青檸酸啤,入口清新!好岩happy hour飲翻杯!脆邊漢堡 漢堡包夾住兩層免治牛、芝士配酸瓜同蕃茄,份量十足!最正係佢嘅黑椒蛋黄醬,味道超濃郁,不錯吐司雞厚切的西多吐司,表面煎到金黃色,介央牛油🧈再加大麥麥芽糖漿慢慢溶係吐司上面非常邪惡。炸雞外層好酥脆,裡面嫩滑的炸雞份量超大份!
嚟到旺角happy hour,呢間酒吧都幾多人!
同少爺酒廠有合作,想試下特色啤!

蒜蓉薯條

炸魷魚圈
脆炸粉薄,魷魚圈肉厚,
配酸酸的鹹酸菜他他醬,有咬口!

Cha Chaan Teng Gose 鹹檸啤🍻

脆邊漢堡

2023-03-31 50 浏览
想試好耐既炸茜漢堡,今日終於見到佢真身無失望無失望!炸茜漢堡 $148勁量芫茜🌿,成座山咁高,咬落好脆口好香,原來用左本地屠宰免治牛,煎到大約5-6成熟,肉質粉嫩,切開中間仲有好多車打芝士爆出嚟,好邪惡呢個組合,整體來講,都幾juicy ~吐司雞 (全份)$92全份份量都足,兩件大大厚多士,可以抹上介央牛油🧈及麥芽糖漿,咬落香香甜甜,另外,炸雞扒有驚喜,咬落會爆肉汁,炸粉簿簿一層,食落唔會好油膩好heavy !卡津煎蝦 $78非常爽口,餸酒一流😈😈仲order 左兩杯啤酒🍻少爺啤- peach 酸種啤呢款飲落果香味都幾出,少少微酸,唔錯👍No.11 是但呢款同樣香味好出,味道有少許甘苦,有比較下,覺得呢款好味啲😚😚
想試好耐既炸茜漢堡,今日終於見到佢真身
無失望無失望!

炸茜漢堡 $148

土司雞(全份)
吐司雞 (全份)$92

卡津煎蝦 $78
非常爽口,餸酒一流😈😈

仲order 左兩杯啤酒🍻

少爺啤- peach 酸種啤
呢款飲落果香味都幾出,少少微酸,唔錯👍

No.11 是但
2023-03-30
土司雞(全份)
2023-03-28 129 浏览
最近沈迷左手工啤,今次就去黑布街嘅 TAP - The Ale Project 度試 😆 呢度除左少爺啤嘅啤酒之外,手工啤嘅款式好多 🤤 店員都好有耐性,根據我地嘅喜好推介唔同嘅啤酒!👍🏻 同時小食同主食都好質,而且氣氛超熱鬧超好的!好適合 Happy Hour 同埋吹水仲有 Girls‘ Talk 😍Heroes Beer - If You Like PinaPina Colada 嘅啤酒你地飲過未呢 😍 原來好正㗎 🤤 口感比一般啤酒厚身,但麥味就淡少少,飲落啖啖椰子香味,仲有熱帶水果嘅 fruity 味道,都幾 fresh 㗎!黃金薯條呢個係餐廳名物黎 😍 炸得超香脆嘅薯條配合滿滿嘅鹹蛋黃,邪惡但極度美味 🤤 最近係 d 鹹蛋黃分佈得極均勻 👍🏻 係每一條都有滿滿嘅鹹蛋黃 🤩卡津煎蝦彈牙嘅蝦配合指天椒碎同埋卡津蒜蓉牛油,口味偏辣,但就極度惹味,都係極適合佐酒啊 🤤開心樂魚堡炸魚柳炸得剛剛好,脆得黎一 d 都唔油,仲要好鮮味,我直頭覺得好似食緊蟹咁鮮甜 🤤 自家調配嘅鹹酸菜他他醬亦提升左整體味道,早知道一人一個唔 share 啦 😂白布蘑菇意有舞茸、本菇同埋冬菇,配合埋牛肝菌黑松

黃金薯條

開心樂魚堡

白布蘑菇意
有舞茸、本菇同埋冬菇,配合埋牛肝菌黑松露忌廉,屬於香濃好 rich 嘅意粉,菇類份量好夠,個汁亦都好 rich,唔錯 👍🏻

呢度氣氛真係好好,個個都拎住啤酒好開心咁傾計,人都覺得輕鬆 d 🤩 可惜朋友當日唔係太舒服飲唔到啤酒,佢叫左杯 Razza,係 Raspberry Lemonade,粉紅色勁 fancy 😍 佢話飲落都好 fresh!既然係咁,下次不如再去啤啤佢 😆
  • 卡津煎蝦
  • 開心樂魚堡
2023-03-27 17 浏览
星期日晚去左少爺啤酒廠期下嘅一間餐廳到食飯,順便啤一啤。除左少爺啤嘅craft beer外,都仲有其他外國酒廠嘅啤酒選擇。就算唔識揀,店員都會根據你口味推介,岩哂同朋友chill chill。🍻啤酒HEROES BEER - IF YOU LIKE PINA聞落已經有好香既椰子味,再飲到好濃郁既菠蘿, 芒果等既熱帶水果既味道, 酒體厚得黎又好幼滑,係一個好適合大眾飲既酸啤。Cloudwater Brew Co - Fuzzy Pale Ale呢杯飲落清淡得黎所有野都好平衡, 再加埋好突出既花香,都好適合一路食飯一路飲。小食蔥油漬蠔 蠔本身充滿鮮味,再由炸薑蔥油漬增添左香味,再用自家製嘅黑啤汁煮廣島蠔,味道更加豐富。卡津煎蝦蝦煎到恰到好處,爽口彈牙。加上洋蔥、青豆角和指天椒碎,辣度適中,又充滿牛油和蒜蓉的香味。主食炸茜漢堡巨量炸芫茜加少少鹽調味,食落脆口,味道有少少似紫菜,芫茜嘅草青味唔太明顯,唔敢食芫茜嘅人都可以試試。漢堡扒使用本地屠宰免治牛,切開仲有流心芝士,加埋蒜蓉沙茶蛋黄醬,味道幾驚喜。吐司雞吐司是厚切的西多吐司,表面微微金黃,咖央牛油慢慢溶係吐司上面非常邪惡。另外炸雞外層好酥脆

🍻啤酒

小食
蔥油漬蠔

主食

吐司雞
吐司是厚切的西多吐司,表面微微金黃,咖央牛油慢慢溶係吐司上面非常邪惡。另外炸雞外層好酥脆,裡面是嫩滑的雞肉,炸雞切開之後 份量好多。大麥麥芽糖漿淋在整個吐司雞上,咸甜咸甜,吐司夾埋炸雞一齊食,又幾夾。
2023-03-27 19 浏览
呢度專賣手工啤酒🍻,吸引唔少手工啤酒愛好者,而且款式超級多❤️,有香港本地製造同入口手工啤酒都有👍🏻,而且Menu個介紹都好清楚,可以輕易揀到適合自己嘅啤酒🥰,仲有唔少小食可以送下酒,放工同朋友黎啤一啤,正😊ChaChaan Teng Gose 鹹檸啤🍺 ($76)香港啤,口感好清爽,真係會有鹹檸嘅味道🍋,少少鹹鹹甜甜,幾有本港風味🇭🇰Good problem to have 🍺 ($100)好易入口,帶有芒果同椰子味🥭🥥三菇綠椒🍄🫑 ($58)鍾意食菇嘅朋友唔好錯過呢個小食,有三種菇菇,菇味濃郁🍄,加埋綠辣椒但係有少少辣勁,令到呢道菜式嘅香氣昇華👍🏻炸魷魚圈🦑 ($78)飲啤酒點少得煎炸嘢,炸魷魚圈個份量都好多,同啤酒簡直係絕配❤️,魷魚Q彈🦑,有足夠嘅調味,份量都幾多,個醬都係重點之一,以蛋黃醬再配埋酸瓜粒🥒,勁惹味脆邊漢堡🍔 ($108)好好味,雙層牛肉,牛肉比例仲大過個包,肉味整極之濃,肉質比較偏結實,啖啖牛肉夠Juicy💦,仲要夠多芝士🧀,唔錯黑布茄牛意🍝 ($89)望落去黑蚊蚊但係都幾好食,味道比較濃厚,偏重口味,牛肉味都好香,意粉有好重嘅黑蒜味🧄

ChaChaan Teng Gose 鹹檸啤🍺 ($76)

Good problem to have 🍺 ($100)
好易入口,帶有芒果同椰子味🥭🥥

三菇綠椒🍄🫑 ($58)

炸魷魚圈🦑 ($78)

脆邊漢堡🍔 ($108)

黑布茄牛意🍝 ($89)
🍻Gathering必去 本地手工少爺啤🍻-我哋今晚同朋友去咗間專飲本地手工啤嘅餐廳飲杯😙 除咗有好多款啤酒㨂之外 佢嘅菜式仲要幾獨特創新 偏西式之餘會加番啲本地嘅元素🥸 氣氛幾cozy 好啱一班friends坐底傾計😝-🍟黃金鹹蛋薯條 $118/大份薯條嘅口感好鬆脆 佢係行中等粗幼路線 所以外脆內軟 加上鹹蛋醬鹹香味十足 同場仲有青瓜絲解膩 心思抵讚😋-🍤卡津煎蝦 $78蝦煎得啱啱好 蝦肉都幾鮮甜🤤 佢係蝦仁嘅大細 食落口幾彈牙👅 另外仲落咗洋蔥🧅 青豆角🥬 同指天椒碎🌶️所以會有少少辣 令味道更加豐富👌不過最勁係佢個卡津蒜蓉牛油 好香好惹味 豆角吸晒啲汁 送酒一絕👻-🍔炸茜漢堡 $148茜粉必叫 一上碟已經見到一大堆炸芫茜 再配上佢嘅秘製蒜蓉沙茶蛋黄醬 夠哂惹味🍀 佢個包本身都幾鬆軟 烘完有少少香脆 而個免治牛patty好肥美 中間仲有流心車打芝士 邪惡等級max😈-🥖椒鹽浦Boy法包 $95法包烘烤得好香脆 而中間放咗好多好大嚿嘅啤酒醬炸蝦🍤 炸蝦嘅裹醬有少少厚度 所以包住嘅蝦仍然好juicy😎 個皮用咗椒鹽調味 鹹香中帶微辣 加上涼伴捲心菜同埋個蝦米辣椒蛋黄醬 重口中帶啲清新 都
🍻Gathering必去 本地手工少爺啤🍻
🍟黃金鹹蛋薯條 $118/大份

🍤卡津煎蝦 $78

🍔炸茜漢堡 $148

🥖椒鹽浦Boy法包 $95
法包烘烤得好香脆 而中間放咗好多好大嚿嘅啤酒醬炸蝦🍤 炸蝦嘅裹醬有少少厚度 所以包住嘅蝦仍然好juicy😎 個皮用咗椒鹽調味 鹹香中帶微辣 加上涼伴捲心菜同埋個蝦米辣椒蛋黄醬 重口中帶啲清新 都幾balanced🤪

🍻啤酒
1️⃣Young Master Cha Chaan Teng Gose鹹檸啤
2️⃣Heroes英雄啤 Citrine & Embarrassador
兩款都幾啱初哥 啤酒唔會太濃郁 但又有啲酸酸既果味 尤其係鹹檸味 有少少鹹檸七加啤酒🍋 而第二 杯就有少少似柚子蜜加啤酒😝

📍#TheAleProject
旺角黑布街19號地舖

2023-03-24 26 浏览
🉐多款本地釀製手工生啤🉐港式混合美式食物🉐氣氛濃厚〈少爺墨啤〉🍺〈酒花街3號〉🍻本地釀製既啤酒都係來自少爺啤酒廠,自己對呢個品牌都認識,因為香港好多地方都有得飲少爺啤,但同時有咁多款揀就有少有喇! 今次試左兩款,少爺墨啤其實就係司陶特黑啤,本身我就麻麻地黑啤覺得好難入口,但呢款就完全無呢個感覺,反而仲覺得好香口,甘苦度同酒精濃度一d都唔高;而酒花街3號就係用上單一啤酒花 Simcoe 釀製的印度淡愛爾,鍾意果香味既就一定要試呢款,同樣地甘苦度同酒精濃度都係偏低,好容易一啖接一啖飲哂成杯! 見到餐牌有幾款生啤sold out,店員話賣哂就無,會換新釀製既味道,所以真係要趁早黎試多d唔同既味道呀!!〈TAP's Smash Burger 脆邊漢堡〉🍔聽店員介紹呢款係餐廳其中一款既招牌Burger,用上芝麻漢堡包,入面夾住雙層本地屠宰手打免治牛、雙層車打芝士、黑椒蛋黃醬、酸瓜同番茄,用本地牛已經加唔少分,仲要啖啖肉! 加埋芝士同黑椒蛋黃醬好夾,係個值得一試既主食!〈Hak Po Pasta 黑布茄牛意〉🧄🐮🍝呢款都係店員介紹既新品,截然不同既肉醬意粉,用黑蒜為主煮成,加埋碎牛肉、車厘茄、鯷魚
🉐多款本地釀製手工生啤
🉐港式混合美式食物
🉐氣氛濃厚

〈少爺墨啤〉🍺〈酒花街3號〉🍻

〈TAP's Smash Burger 脆邊漢堡〉🍔

〈Hak Po Pasta 黑布茄牛意〉🧄🐮🍝
呢款都係店員介紹既新品,截然不同既肉醬意粉,用黑蒜為主煮成,加埋碎牛肉、車厘茄、鯷魚,味道上帶來新衝擊,都較為濃味,送啤酒一流!!

〈卡津煎蝦〉🧄🧅🍤
小食方面都混合左港式風味,一上枱就好似大排檔菜式既感覺,蝦煎得好香口,都有好多隻,有洋蔥、青豆角、指天椒碎、卡津蒜蓉牛油一齊炒埋,好惹味,推介!!

〈黃金薯條〉🥚🍟
平時大排檔都會見到好多「黃金」款式既食物,估唔到呢度都有,鹹蛋黃落得好重手,薯條既份量超多,飲哂成杯啤酒都仲有剩,好抵食!!
今晚想飲下酒食個飯 🍺🍺 係黑布街見到呢間最多人 😜 就入黎試下 ! 店員話餐廳同本地少爺啤酒廠有聯繫 , 所以提供多款少爺啤酒廠出嘅啤酒 ! 如果唔想飲酒 , 佢地都有 Mezzanine Makers 嘅有氣茶品 ! 飲啤酒點可以冇送酒小食 !! 呢度嘅小食加入咗港式元素 😲😲 例如鹹蛋黃薯條同埋腐乳醬配雞翼 , 好有親切感 ! 👍👍餐牌 :鹹檸啤 ($76)鹹鹹地 , 酸酸地 , 幾特別 😁 都算易入口 , 而且感覺幾 fresh 酒花街 3 號 ($87)味道豐富同好有層次 , 甘味較重 d , 同出邊飲開超市買嘅啤酒有明顯分別 , 值得試吓 !  炸魷魚圈 ($78)份量好多 🦑 魷魚彈牙 , 炸皮厚薄適中 , 點埋鹹酸菜他他醬 , 送啤酒一流 !! 炸卡津雞翼配腐乳醬 ($78)雞翼大隻肥美 😋😋 同樣脆皮做得好好 , 外層有調味粉 , 裏面都夠晒入味 , 好出色 ! 配埋腐乳醬辣辣地 , 那那地 , 好惹味 !!估唔到呢度嘅小食咁高質 👍👍 吐司雞 ($92)呢個菜式喺 OpenRice 見到好多人都有嗌 😏😏 我當然唔可以錯過呢一個 signature dish ! 超

餐牌 :

鹹檸啤 ($76)

酒花街 3 號 ($87)

炸魷魚圈 ($78)

炸卡津雞翼配腐乳醬 ($78)
吐司雞 ($92)
呢個菜式喺 OpenRice 見到好多人都有嗌 😏😏 我當然唔可以錯過呢一個 signature dish ! 超大份 , 成塊連皮雞扒拎去炸 ,  炸漿似連鎖 KF_ , 由於用咗雞扒 , 雞肉唔會鞋 !! 多士賣相令人流曬口水 , 唔好睇佢好厚 , 以為實的的 , 其實麵包密度做得好 , 只有軟棉感覺 ! 配埋嘅咖央牛油 , 好似食緊咖央多士咁 😬😬 好味 ! 如果鍾意食甜嘅朋友仲可以加埋大麥麥芽糖漿 ! 呢個炸雞多士配搭好特別 🤗🤗 呢個價錢冇嘢可以挑剔 !!
黑布茄牛意 ($89)
呢個意粉唔係一般嘅茄牛意 🤓 佢加咗鯷魚同黑蒜 , 黑蒜味好出 , 鍾意食黑蒜嘅朋友唔可以錯過 ! 意粉幾彈牙 , 牛肉好足料 , 大大份 , 抵食 !

整體黎講 , 食店啤酒同飲品選擇超多 , 一定會揀到啱你嘅 ! 店員對各款啤酒亦好熟悉 , 會好詳細介紹俾你 , 完全唔使擔心有選擇困難症 😛😛 小食同主食有創意之餘 , 最緊要好味 😎😎 唔使擔心會中伏 !! 另外值得讚嘅係呢度性價比好高 , 2 個人食咗 $5XX , 飽到食唔曬 , 又可以嘆到好味嘅本地啤酒 ! 氣氛又好 ! 值得再嚟 ! 👍👍
  • 吐司雞
  • 鹹檸啤
TAP - The Ale Project, 除左有好多本地和外國手工啤…也有就係包嘅漢堡包和炒粉仔嘅意粉🍝🤪🤣而且竟然有一個以芫荽做主角的漢堡包😱當然一定要試吓啦因禾係芫荽控🤪🤪Corianger 炸茜漢堡,芫荽炸過而且份量很多😋口感似食緊紫菜,好惹味!牛肉漢堡有牛味兼Juicy,中間還有流心車打芝士巧巧味🤤蔥油漬蠔 ,佐酒小食🫢用炸過嘅蔥油漬用黎浸住廣島蠔,味道不錯.. 真係幾適合佐酒 🤗炸卡津雞翼 配腐乳醬 ,雞翼炸完出黎熱辣辣 好香🤤 配埋呢個fusion 腐乳醬 好夾又好食👍白布磨菇意粉,意粉味道炒得夠哂濃香,很多不同的菇菌如冬菇、牛肚菌等.. 醬汁松露忌廉汁夠燶稠,味道不錯👍啤酒我叫左少爺鹹檸啤和酸種麵包釀製的混合發酵啤🥰少爺鹹檸啤味道不太濃,易入囗,不錯🥰酸種麵包釀製的 .. 味道香濃,又帶有少少的焙茶香氣,不錯😙

• 炸茜漢堡
2023-03-22 128 浏览
之前去完second draft 飲少爺手工啤,又想再飲,於是選擇了較近我的旺角旗下分店TAP - The Ale Project再飲過😋這間店舖全木系枱凳加些五顏六色作配襯,玩味十足,而且有board games 提供,可以邊飲邊玩🥳 牆上也貫徹一貫作風,有各款手工啤酒機先來一round ,店員很耐心地講解每一款手工啤的特色及味道,值得一讚❤️🍻Classic American Pale Ale $76 (0.4L)這個口味比較大眾化,容易入口,有一點淡淡的果香味 🍻Citrine & Embarrassador heros , Yuzu sour IPA $85(0.4L)加了柚子果味,既酸又帶有啤酒花味,6.1% ABV當然要配佐酒小食,🦑炸魷魚圈 $78脆炸粉薄,魷魚圈肉厚,配酸酸的鹹酸菜他他醬🦐卡津煎蝦 $78這個十分香口,用蒜蓉牛油爆香洋蔥豆角指天椒,辣辣地加蒜蓉很惹味主菜🍔Smash Burger $108芝麻漢堡包烘得剛剛好微脆,漢堡扒是雙層本地免治牛,肉身較為結實,脂肪不算多,配雙層車打芝士、黑椒蛋黃醬、酸瓜、番茄❣️白布磨菇意粉 $86店員說這個是比較新的菜式,所以暫時

手工啤
這個口味比較大眾化,容易入口,有一點淡淡的果香味

Yuzu sour IPA $85(0.4L)
加了柚子果味,既酸又帶有啤酒花味,6.1% ABV

當然要配佐酒小食,
🦑炸魷魚圈 $78
脆炸粉薄,魷魚圈肉厚,配酸酸的鹹酸菜他他醬
🦐卡津煎蝦 $78

主菜
Smash  burger
🍔Smash Burger $108
白布磨菇意粉
❣️白布磨菇意粉 $86
店員說這個是比較新的菜式,所以暫時只有兩款意粉;喜愛這個味道,濃滑的忌廉汁配合攪混的舞茸、本菇、冬菇、牛肝菌松露、香芹等 ,菌味甚濃

🍋檸檬鐵觀音茶$60
有氣的檸檬及鐵觀音像氣水,各自都很突出,加起來很香很和諧的味道
2023-03-19
午餐