2018-12-16 44 浏览
因為避雨緣故,走左入黎順便買左兩杯飲品😝最想試既係黑糖珍珠鮮奶可以已經賣晒🙁不過唔緊要啦,我就揀咗另一樣野飲🤣🤣咁就叫左#珍珠奶茶 $24甜度恰中,茶味就反而唔算太濃珍珠用左大小珍珠珍珠份量有好多,口感帶嚼勁😋😛飲晒成杯野都仲有好多珍珠❣️.另一杯揀左#芒果清茶 $24感覺清新,酸酸甜甜帶有綠茶既甘香💓______________________________📸#T4 清茶達人地址:灣仔菲林明道7號好發商業大廈地下G3號舖
[A cup of TEA FOR you]
因為避雨緣故,走左入黎順便買左兩杯飲品😝
最想試既係黑糖珍珠鮮奶
可以已經賣晒🙁
不過唔緊要啦,我就揀咗另一樣野飲🤣🤣

咁就叫左#珍珠奶茶 $24
甜度恰中,茶味就反而唔算太濃
珍珠用左大小珍珠
珍珠份量有好多,口感帶嚼勁😋😛
飲晒成杯野都仲有好多珍珠❣️

另一杯揀左#芒果清茶 $24
感覺清新,酸酸甜甜
帶有綠茶既甘香💓

📸#T4 清茶達人
地址:灣仔菲林明道7號好發商業大廈地下G3號舖

2018-12-15 27 浏览
就在下一行程之前有餘空檔,突發奇想要經過看看。幸運地店家有試飲,試了兩小杯,包括有小珍珠的翠玉奶茶(珍珠有些黏底哈),伯爵奶茶。最後還是買了嗅下比翠玉奶茶香氣更足的伯爵奶茶。
就在下一行程之前有餘空檔,突發奇想要經過看看。
最後還是買了嗅下比翠玉奶茶香氣更足的伯爵奶茶。
2018-12-15
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2018-12-14 31 浏览
今日到灣仔行街,大老遠就見到光鮮亮麗綠油油的T4招牌,實在太吸引啦,而且之前聽朋友介紹過呢個台灣品牌的茶好好飲,所以聞名不如見面,見面就不如試下味!(古典玫瑰奶+大細珍珠+布丁)呢個好似係佢地招牌之一,見玫瑰味既珍珠奶茶出面少有,就抱著試一試心態啦,不過又真係幾好飲,奶茶又香又滑,而且,同玫瑰味道好夾,我係叫微糖,覺得甜度剛剛好,如果想更健康,可以叫無糖,相信你更能夠飲到玫瑰奶茶既茶。另外,大小珍珠溝埋係口中既感覺好得意,唔知先咬大定先咬細珍珠好,絕對可以自得其樂。(水蜜桃清茶)大大力推薦,呢杯係朋友order的,我飲左幾口就無得飲,因為朋友飲曬。水蜜桃清茶雖然唔係好甜,但無味精溝出黎既味,飲得出係水果茶戈種清甜中帶有既茶味,真係好飲,對於好多對奶茶無感又對奶類敏感既人係好消息,因為呢款可以取替奶茶,平時行街唔使淨睇住人地飲。
不如試下味!

(古典玫瑰奶+大細珍珠+布丁)

(水蜜桃清茶)
近年茶飲店開到成行成市,真的有點犯濫過來。不過我是一個喜歡吃新野的吃貨。新店又想試下它的味道。很多都是在銅鑼灣區,現在轉戰灣仔區也是明智之舉吧!首先茶飲店相對銅鑼灣已經少很多,附近亦多寫字樓定必客似雲來。店內以『Tiffnay Blue』的設計,相當舒適又明亮又鮮明。店內有不同的茶飲選擇,有招牌清茶、口感奶茶、風味茶饌、奶蓋系列、台灣經典等等。茶飲大熱莫過於黑糖珍珠,但今次卻試下其他新口味。法式布丁奶茶 $24 茶味未夠出眾,不過布丁味道幾有口感,奶味滑溜無比甜度恰到好處。另一個是玫瑰露蘆薈 $23 玫瑰的顏色贏盡少女心,玫瑰味道得宜,甜度剛好添加蘆薈粒滿帶口感。

法式布丁奶茶 $24

另一個是玫瑰露蘆薈 $23
2018-12-06 625 浏览
香港的台式飲料店選擇之多,目不暇給,不時出現全新品牌、新款飲料。這天路過灣仔 ,見到>>>T4清茶達人<<<的可愛店員在店舖前派發免費試飲,好奇之下,取了一杯,發現味道不錯,於是進入店舖了解一下,一口氣帶了三杯回家,既給自己享受嶄新味道,也給家人一個新嘗試。 店面較小,空間不多,如果裝修時能把付款區面向菲林明道,相信可免卻擠進店內落單的不便。 絕大部份飲料均提供中杯及大杯裝,但當中有些飲料只有中杯裝,可以參考餐牌。 首先一杯最基本的珍珠奶茶(HKD24,中杯,少冰、半糖)。甜度是恰到好處的合心意;少冰(80%)在這深秋則覺略多,個人而言應該要微冰(30%)才更適合。最大特色是 珍珠混合兩款大小,而且口感不盡相同,其中一款較為軟綿,另一款則較有嚼勁,彷彿每一啖均有不同驚喜。 給媽媽的是玫瑰清茶(HKD32,大杯,少冰)。 這是T4清茶達人的獨創口味,據稱全球銷售已過千萬杯,非常厲害的數字!玫瑰幽確是吸引,配上淡淡的甜味,既解渴又清新。 給弟弟的是奶蓋可可(HKD22,中杯,少冰、半糖)。 奶蓋厚厚的一層放在頂層,份量夠多。芝士味香而不俗套

給弟弟的是奶蓋可可(HKD22,中杯,少冰、半糖)。 奶蓋厚厚的一層放在頂層,份量夠多。芝士味香而不俗套,與朱古力味是天作之合,難怪是明星商品。

整體經驗不錯喲,不枉我由港島帶飲品回新界 😂😂😂
外卖自取
2018-12-05 71 浏览
T4的門面用了清新的藍綠色作主色,雖然在香港來說這店比較新,但是原來它在好幾個國家都有分店,就想來試試它的厲害!店員小妹努力邀請客人試飲~有別現在流行的黑糖珍奶,這裡的特產是清茶。飲品的種類不少,但來到當然要試清茶啦!跟朋友一人一杯,走微無糖路線,二十頭的價錢不算貴吧。左起為玫瑰清茶,嫩仙草奶茶和芒果清茶。透明粉紅的玫瑰清茶有花瓣的呢!入口味道清甜,在口中留久了就感受到玫瑰花香慢慢散發出來,是能喝的玫瑰香水啊!半透明黃色的芒果清茶感覺相當清新,入口酸酸的,夾著綠茶的甘香,味道夾又不會好甜,是不錯的選擇。嫩仙草奶茶有約半杯量的仙草,嫩的程度是可以順利的用幼管吸啜,入口即吞下都沒危險。甘甘的味道,加上有點奶香的紅茶,清一清熱吧!這家店的好處就是提供了清新的選擇,不用常喝高糖粉的台式飲品啦!

飲品的種類不少,但來到當然要試清茶啦!

跟朋友一人一杯,走微無糖路線,二十頭的價錢不算貴吧。

左起為玫瑰清茶,嫩仙草奶茶和芒果清茶。

玫瑰清茶

凍芒果清茶

嫩仙草奶茶

2018-11-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
玫瑰清茶
凍芒果清茶
嫩仙草奶茶
2018-12-03 33 浏览
最近香港掀起一股台式手搖飲品店熱潮 我就梗係要周圍試下啦 最近公司附近開咗一間叫t4嘅連鎖飲品店 聽講係台灣嘅過江龍 於是就約埋朋友一齊去試經過時候店員都會喺門口派一杯仔試飲味道唔錯 裝修用咗清新嘅tiffany blue 同埋白色 有文青嘅感覺 我哋分別買咗 葡萄柚清茶 琥珀珍珠鮮奶 香芋冰奶昔葡萄柚清茶有淡淡嘅西柚味 比人感覺係喺田園入面野餐一樣 茶味唔濃 成功做到唔會有太搶嘅感覺琥珀珍珠奶茶就係最近大熱嘅黑糖珍珠鮮奶 呢度嘅琥珀珍珠奶茶特色之處就係可以選擇唔同嘅甜度 非常客製化 叫咗小甜但飲落去都幾甜 仲有焦糖嘅味道 感覺養生 眼見佢用明治鮮奶去沖 成本好高 而且珍珠咬落煙韌 飲完勁飽肚香芋冰奶昔有啲驚喜 佢係集於芋頭蓉同埋紫色嘅香芋珍珠奶茶 在於一身 不過味道都係偏甜 等沙冰融化後飲就啱啱好

我哋分別買咗 葡萄柚清茶 琥珀珍珠鮮奶 香芋冰奶昔

2018-12-03 29 浏览
喺灣仔上完training行過見到呢間T4清茶達人,有啲印象係喺台灣飲過咖,難得黎到香港開分店緊係即刻同朋友幫襯下部分店員講帶有台灣腔既國語,我估真係台灣人黎珍珠奶茶重點我影低左,係有齊大小珍珠 口感多重享受,奶味好香唔會假,又唔會太甜,好味凍貴妃蜜紅茶朋友就點左呢杯紅茶,店員建議加左啲珍珠同椰果,一個煙靭、一個爽口,成件事fresh晒 葡萄柚清茶另一個朋友就揀左杯清茶,就算嗌左無糖都唔會好澀,茶味好出

部分店員講帶有台灣腔既國語,我估真係台灣人黎

珍珠奶茶
重點我影低左,係有齊大小珍珠
口感多重享受,奶味好香唔會假,又唔會太甜,好味

凍貴妃蜜紅茶

葡萄柚清茶
另一個朋友就揀左杯清茶,就算嗌左無糖都唔會好澀,茶味好出
2018-11-30
2018-12-02 39 浏览
今日同友人3人跑完步,好口喝就去左附近新開既台灣飲料店舖,位置岩岩係巴士站附近,叫做T4,Tea for u, Taiwan for u 好有親和感!我地叫左佢地既招牌:琥珀珍珠鮮奶(半糖)、凍水蜜桃🍑青茶加珍珠(少冰,無糖)和玫瑰🌹青茶(少冰)。我地等左一陣就叫到我地號碼啦!一個個杯排隊封口前影張靚靚相打下卡先!個琥珀珍珠鮮奶用左台灣黑糖配香滑鮮奶,顆顆珍珠都好Q彈。而水蜜桃青茶個蜜桃味好突出,好香甜,飲完會有種被戀愛既感覺!而玫瑰青茶有幾顆玫瑰乾花在上面襯托著,味道好清香優雅,而女士最愛飲佢因爲有美顏作用。I love Taiwan I love T4 😍+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2018-12-02
$27 (其他)
  • 琥珀珍珠鮮奶
2018-12-02 23 浏览
琥珀黑糖珍珠鮮奶.口裡說不 身體卻很誠實 話左戒奶但每次見到有新鋪有奶飲就忍唔住🤣🤣🤣🤣.賣相合格 都叫有黑糖紋 味道都唔錯 重點係有得叫半糖😌 珍珠幾有咬口 甜甜地 不過我覺得似焦糖點多過黑糖味咁 可能哩隻係特別d? 奶味幾濃 整體都唔差 如果珍珠冇咁硬煮耐多少少會好飲過圓圓 始終我覺得圓圓係吹大左 奶味太淡🤔🤔老虎 同鹿角先冇得輸其他好好飲個d我仲未試 我唔想又飲到成個月食唔落野 我係foodie 點可以食唔落野🙃小朋友千其唔好學.玫瑰清茶 $23.踏入冬季似乎仲有好多新開既台式茶店 今次又去試哩間新開既台灣過江龍 上網一search佢仲話有自己茶園添🤣咁勁揪 所以要試下啦.menu都有幾款飲品係打左粒星係度 咁就揀左哩款 冇得揀甜度 但有得揀少冰🤔 不過似乎少左冰都冇少到咁😂 但杯野飲味道都幾清 淡香既攻槐茶味 少少甜 岩岩好 我會歸納佢為解渴類飲品 市面上唔算有太多飲品店提供攻槐茶 仲要哩個價所以性價算高 .最吸引既係佢新開張有多款優惠 約埋班frd去買就至抵啦
琥珀黑糖珍珠鮮奶

玫瑰清茶 $23
最吸引既係佢新開張有多款優惠 約埋班frd去買就至抵啦
  • 琥珀珍珠鮮奶
  • 玫瑰清茶
T4 開到灣仔啦,喺灣仔行街咁岩見到有,同朋友即飲。同朋友分別買左:凍水蜜桃清茶$23 / 彩虹奶茶 $24 / 凍冬瓜檸檬 $21喺度等佢哋烹飪班嘅時候,職員問朋友要不要少甜,因為本來比較偏甜,她當然馬上同意,我覺得職員都好用心,想做好每一杯令顧客滿意的飲品。我好喜歡飲冬瓜檸檬,除咗味道很天然清新,也好考手工,我呢杯冬瓜檸檬味道剛好,不澀也不太甜,好好味。朋友的彩虹奶茶好夢幻好靚,咬吃爽爽的,小小甜。奶茶香滑水蜜桃清茶,朋友飲的,佢話香甜唔會激甜。
T4 開到灣仔啦,喺灣仔行街咁岩見到有,同朋友即飲。

朋友的彩虹奶茶好夢幻好靚,咬吃爽爽的,小小甜。奶茶香滑

水蜜桃清茶,朋友飲的,佢話香甜唔會激甜。
2018-12-01 25 浏览
陪媽咪黎灣仔海味鋪買野,我實在太悶,所以主動話去買野比大家飲,由佢自己慢慢睇😂 呢間T4好似第一次見,決定試試佢🧐🧐🧐有個超nice嘅女店員推介左呢3杯飲品比我,我亦好聽話咁叫左😂😂我超中意杯🌹玫瑰清茶,只係$23,平過大把飲品店!呢杯野好好好refreshing,rose味好清香,冇叫少甜都絕對唔會過甜。重點係隻淺粉紅至紅嘅漸變色好靚😍另外個奶蓋都做得唔錯,幾厚身同芝士味夠。仙草奶茶就做得幾滑。總括黎講,呢間野好抵飲!!

2018-12-01 45 浏览
又一間台灣過江龍😎-玫瑰清茶🌹(M)(微冰)($23)依杯係T4 獨創飲品,係由清茶加玫瑰糖漿,玫瑰味好香!超鍾意玫瑰飲品❤️飲品上面仲加左玫瑰花瓣😀,色澤好靚😍甜度岩岩好!飲落比較Fresh!而且價錢唔會太貴😆係一個唔錯嘅選擇🤗-琥珀珍珠奶茶😍(M)(半糖)($30)半糖飲落就岩岩好,唔會太甜,奶味都好香👍🏻,而珍珠好大粒,黑糖味幾突出😀,而且珍珠都幾有咬口,珍珠十分煙韌☺️,偏軟,賣相都不錯!個人認為都幾好飲😁-繽紛百香果😆(M)(微糖)($27)依杯有彩虹蒟蒻和小珍珠,飲落甜甜酸酸的,幾開胃☺️,而且彩虹蒟蒻和小珍珠都好好食😚-雙Q奶茶😄(M)(半糖)($24)雙Q奶茶係加了咖啡啫喱和小珍珠😎,口感十分豐富😋,咖啡啫喱和珍珠食落好爽口和彈牙👍🏻,而且奶茶幾香,不錯😆
又一間台灣過江龍😎

玫瑰清茶🌹(M)(微冰)($23)
玫瑰清茶(M)

琥珀珍珠奶茶😍(M)(半糖)($30)
琥珀珍珠奶茶(M)

繽紛百香果😆(M)(微糖)($27)
繽紛百香果

雙Q奶茶😄(M)(半糖)($24)
雙Q奶茶

玫瑰清茶(M)
琥珀珍珠奶茶(M)
繽紛百香果
雙Q奶茶
2018-12-01 28 浏览
《T4 清茶達人》 #食在灣仔 #飲品系列📍灣仔菲林明道7號好發商業大廈地下G3號舖-A cup of TEA FOR you 是店名的由來T4在全球很多地區都有分店 香港現在有3間分店 剛好開在公司附近 就去光顧一下吧 比起花巧的飲品 我更喜歡有好茶的地方🔹嫩仙草奶茶🔝 $24/M點了微糖小冰剛好 我很喜歡仙草 有點咬口 又不像珍珠那樣飽肚,不過這間的珍珠奶茶是大小珍珠混合的 口感應該不錯 下次試一下。T4的仙草比起其他店的口感Q一點 有些會有膠膠的口感 這個完全不會 很Q很嫩 份量也很充足 我是很喜歡🔹百香清茶 $23/M這杯因為沒有加料所以點了半糖 但都有點太甜 本來百香果也有點甜度 所以點微糖會好一點百香清茶感覺是比較清新一點的茶 有夏天的味道🔹翠玉清茶 $21/M 加小珍珠$5天氣開始轉涼 也要喝點熱茶暖一下身體這翠玉清茶茶味很重 味道不錯 茶葉都是來自自家茶園🍴8.5/10
《T4 清茶達人》 #食在灣仔 #飲品系列

天氣開始轉涼 也要喝點熱茶暖一下身體
這翠玉清茶茶味很重 味道不錯 茶葉都是來自自家茶園

🍴8.5/10
2018-12-01 25 浏览
一向很少到灣仔附近,來港島要不就是到銅鑼灣,要不就是到中環那邊。這次經過附近,發現這裏有很多台式飲品店,和朋友一起被吸引了,想不到竟如此高質。小弟和朋友一共四人,每人買了一杯飲品。店裏的店員態度極好,不但有禮貎,而且非常貼心,既向我們介紹店裏熱門的選擇,又為我們講解不同飲品的特色,甚至我們忘記了少冰少糖,她也很貼心地詢問我們是否需要少冰少糖,服務質素一流。我選了一杯奶蓋可可(少冰半糖)。在這裏選擇奶蓋飲品時,店員會詢問是否需要即場切開口,方便飲用。若果不是即場飲用,店員便會送上一把小膠刀,到飲用時再自行切開口,十分方便。這杯奶蓋可可,小弟認為是值八至九分的。首先,它的朱古力味十分香濃,即使放久了,被冰水沖淡,依然香氣十足。再加上朱古力的口感十分幼滑,絕對是高質的可可飲品。最特別的還是它的奶蓋。這裏的奶蓋和一般的有一點不同,芝士的香氣不算太濃,但喝下去卻滲出一陣獨特的鹹香味,相信是比一般的奶蓋多加了岩鹽,和朱古力混合喝下去,味道非常特別,亦非常配襯。而且奶蓋中還有一粒粒碎粒,口感比一般的奶蓋更為豐富,和幼滑的朱古力更是相映成趣。其中一位好友則點了最經典的珍珠奶茶(也是少冰半糖),而小弟亦

其中一位好友則點了最經典的珍珠奶茶(也是少冰半糖),而小弟亦毫不客氣地偷喝了,發現質素亦不錯。稱得上質素不錯,奶茶的香濃味道當然不用說了,最重要是其中的珍珠。珍珠比外面的較為細小,而且每粒都大小不一,絕對是自家製的。再加上口感十分煙軔,吃下去口感比一般的珍珠好。而且珍珠的黑糖味十分重,吃下去時能感覺到每一粒珍珠內外都充滿黑糖,配上半糖的奶茶剛剛好。

另外兩位好友則點了玫瑰清茶和凍仙草蜜,據他們說質素都十分好。而據店員所述,玫瑰清茶是這裏獨有而且主打的飲品,只是自已被奶蓋吸引才沒有嚐試,現在回想有點後悔,下次必須要再嚐一嚐。