2019-05-16 494 浏览
睇食評好多人話呢間T4好飲,一於今日就嚟試下啦。嗌咗個咖啡凍奶茶半糖少冰。哇!甜到hihi,話明半甜,一係店員無睇清楚指示就調飲品,一係就係本身杯飲品係仲甜😑奶茶無茶香無茶味,咖啡凍本身又極甜,加上落得太多魚膠粉,稍微硬咗少少,成杯飲品真係唔會再比機會。
唔會再比機會。
經過灣仔見到呢間Tiffany blue 顏色既台式飲品店又引左我地入去飲啦😂又揀左佢地既琥珀珍珠鮮奶泥試 拎上手黑糖珍珠微暖 珍珠幾有咬口 不過黑糖唔夠出 冰略多 飲到尾淡左d🙊

琥珀珍珠鮮奶
2019-02-02 250 浏览
喺灣仔食完午飯諗住同同事買番杯珍珠奶茶,經過附近有間叫做T 4台式茶飲,未飲過,所以就嚟試下見openrice都幾多好評,所以應該會唔錯,去到都好多選擇,我唔使諗都係飲珍珠奶茶我叫咗珍珠奶茶常溫半糖,不過落單嘅時候店員完全操作普通話,令我感到好似置身大陸咁,有點奇怪。同埋講咗常溫佢就係咁同我講少冰,之後我同佢講普通話佢先至明白。同事叫咗珍珠鮮奶,佢話珍珠鮮奶好好飲,奶味濃,好香滑。我杯珍珠奶茶我覺得都唔錯,有茶味,好似aftertaste咁,奶味唔算好濃,所以幾啱我飲like facebook仲可以免費由中杯變大杯,不過我哋中杯都怕飲唔曬,所以就冇用呢個優惠。

同事叫咗珍珠鮮奶,佢話珍珠鮮奶好好飲,奶味濃,好香滑。

2019-01-12 205 浏览
前排友人閒聊時講開灣仔有間台式飲品店佢試左覺得都幾好 咁岩是日會去灣仔 友人就帶住我風風火火咁黎到T4清茶達人飲品的選擇都幾多話明係清茶達人 緊係唔少得「招牌清茶」呢個系列啦原本我都諗住點呢個系列入面的玫瑰清茶正當我想落柯打之際 竟然比我見到.......琥珀珍珠鮮奶即刻令我改變主意....清茶系列唯有下次先試 (笑)琥珀珍珠鮮奶落柯打時詢問店員可否選擇甜度店員表示有半糖之選 咁就即刻選擇左呢個甜度等待其間 發現T4不都失為一個打卡的好地方店鋪走清新路線 以綠色主色配雲石櫃枱 簡單得黎又不失格調 琥珀珍珠鮮奶話咁快就已經調製好賣相果然吸睛 心心眼外帶飲品 亦無損其滋味鮮奶味濃厚幼滑 淡淡的黑糖配上煙韌的珍珠 it's my cup of T hahahaha即場品嚐或許是另一番滋味總括而言 T4是會encore的T4的琥珀珍珠鮮奶推介給喜歡濃厚奶味的朋友喔 科科~
友人就帶住我風風火火咁黎到T4清茶達人

飲品的選擇都幾多
話明係清茶達人 緊係唔少得「招牌清茶」呢個系列啦

原本我都諗住點呢個系列入面的玫瑰清茶
正當我想落柯打之際 竟然比我見到.......琥珀珍珠鮮奶
即刻令我改變主意....清茶系列唯有下次先試 (笑)

琥珀珍珠鮮奶

T4的琥珀珍珠鮮奶推介給喜歡濃厚奶味的朋友喔
科科~
  • 琥珀珍珠鮮奶
2019-01-08 192 浏览
公司在灣仔玩具街附近,常常尋獲不少美食,有些不論是近我的還是離我比較遠的灣仔道、駱克道等等,我都會願意到這些街道尋找美食,只因個人本身是吃貨最近得知菲林明道(近大有廣場)新開了一間茶飲店,而且以清茶為主,跟平時的台式飲品店似乎有點不一樣,確實能吸引不少90後的OL,午餐後喝一杯。開始的時候也不知道,T4清茶達人的「T4」即是什麼意思,仔細想想才想到T即是Tea的意思,4就是Four,取諧音為for,那麼T4清茶達人即是Tea for you。原先只想著兩人只喝2杯,但店員十分熱情,還多多跟我們介紹哪些茶是招牌的茶,既然叫T4,那麼就叫4杯好了。🌹古典玫瑰奶 $24 (加布丁$5)其實我不是沒有喝過玫瑰配牛奶,有些西餐廳和咖啡店都有售賣 Rose Latte,味道大多都不俗,但如果玫瑰牛奶中有太濃的玫瑰味便會顯得很奇怪。這杯玫瑰奶的奶味香濃,玫瑰的清新確實剛剛恰到好處!與牛奶可以很搭配。另外布丁滑溜溜的,也不會太甜。🍫奶蓋可可 $22看奶蓋的樣子好像不太討好,但原來並不是如此,奶蓋有很濃厚的芝士鹹香味,但這間享用奶蓋的形式比較特別,由於小店沒有平常給人喝奶蓋的蓋子,所以跟其他款式的飲品一

🌹古典玫瑰奶 $24 (加布丁$5)

🍫奶蓋可可 $22
看奶蓋的樣子好像不太討好,但原來並不是如此,奶蓋有很濃厚的芝士鹹香味,但這間享用奶蓋的形式比較特別,由於小店沒有平常給人喝奶蓋的蓋子,所以跟其他款式的飲品一樣,都是封蓋的。店員耐心的跟我們講解,可以小店提供的小膠刀切開蓋子的一部份,喝的時候會比較狼狽,但還是感覺到濃厚的芝士鹹香
可可不像平時我們喝到只有死甜的朱古力飲品,應該有不少朱古力粉。

🍑凍水蜜桃清茶 $23
水蜜桃茶給人的感覺大多是很甜的,而且是人工化的甜,它的水蜜桃清茶就可以說是跟大眾對水蜜桃茶的觀感不一樣。水蜜桃茶是很自然清新的味道,底部又有一些桃肉,夏天喝想必會更加適合。

🥛翠玉奶茶 $22
聽名字會以為是有椰果的奶茶,因為在其他台式飲品店喝「翠玉」什麼什麼的也許會有椰果的,很少看見奶茶會是如此的白,而不是淺啡色,有很重的奶味,但也不會完全掩蓋清茶的部分。

很久沒看過態度如此誠懇的員工,她真的很細心介紹每一杯飲品有何特別,而且全程面帶笑容,看來她才是真正的清茶達人,同時亦希望每一位客人都能成為清茶達人。
2019-01-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-01-05 88 浏览
灣仔大有商場對面 新開左間台式飲品店門口有海報宣傳買一送一 計落都係十零蚊杯係社交平台like埋仲可以由中杯免費升級大杯呢間Tea for u有好多新奇飲品好多都係出面飲唔到當然要試試嫩仙草奶綠 $24燒仙草係台灣特色食品 今次加落奶綠入 確係有驚喜呢杯飲品強調嫩仙草 用飲管啜入口仙草好滑 而且又有啖啖奶綠 好得意古典玫瑰奶 $24玫瑰奶茶呢個口味喺市面比較少見一飲落去就有香濃嘅玫瑰花香味奶茶好幼滑 奶嘅成份比較重但仍然能夠嚐到茶香

灣仔大有商場對面 新開左間台式飲品店

一飲落去就有香濃嘅玫瑰花香味
奶茶好幼滑 奶嘅成份比較重
但仍然能夠嚐到茶香
2019-01-05 70 浏览
喺灣仔地鐵站附近嘅一間日子台灣飲品店裝修以粉綠色為主 感覺好清新望下menu 飲品種類都幾多同埋幾有特色除咗大熱嘅黑糖之外 仲有其他唔既選擇店舖仲有唔少幾抵嘅優惠周末去到嘅時候都大排長龍奶蓋可可 $22充滿鹹香既奶蓋以海鹽製成鋪住咗好香濃嘅朱古力店舖好貼心咁樣提供小刀比客人介開包裝紙係最好飲既方法法式布丁奶 $24奶茶加入左香滑嘅雞蛋布丁除咗多咗一份口感之外味道估唔到有幾夾 好有新鮮感布丁仲為奶茶加多咗一份香甜味
喺灣仔地鐵站附近嘅一間日子台灣飲品店

除咗多咗一份口感之外
味道估唔到有幾夾 好有新鮮感
布丁仲為奶茶加多咗一份香甜味
2019-01-02 80 浏览
聖誕節同老公灣仔shopping,灣仔開左新店-T4清茶達人,做緊開幕優惠推廣,買一送一😍😍正!當然要買來試試,甘抵飲😆餐牌主要以茶飲品為主,以Fresh、Fashion、Favor、Flavor四大堅持為名。老公叫左杯琥珀珍珠鮮奶,少冰少甜,老公口味清新,珍珠軟熟又有口感!我就叫左法式布丁奶,哩杯真係好飲👍🏻👍🏻除左有奶茶味,下面仲有布丁,易碎口感好滑!
今日同男朋友放假去咗灣仔睇燈飾 行咗好耐影咗好多相 我哋兩個都見有啲口渴 就去咗買台式飲品解渴大排長龍人氣相當高 店內沒有座位只供外賣 小小的店舖只有兩個職員 一個落單 一個泡製飲品 忙個不停正宗嘅台灣飲品不在話下 連職員都是台灣人 他會跟你說溫柔的普通話 唔知以為自己去咗台灣而家店鋪開張優惠買一送一 好抵呀 唔幫襯真係對唔住自己電視機不停播著有關茶品的相關影片 相信呢到嘅茶類飲品質素不會差飲品方面選擇都非常大眾化 有清茶,奶茶,紅茶,奶蓋,奶昔,冬瓜茶……味道選擇都有好多種, 仲可以加珍珠,布丁,蘆薈,仙草凍……每款五蚊每款飲品都有兩個size提供選擇 中杯或大杯冰塊及糖度亦可提供選擇 非常貼心珍珠奶茶大杯$33呢度嘅珍珠非常有特色 比平時食開嘅珍珠細粒 口感煙韌彈牙 令人有一種停不下來嘅感覺一口接一口另外茶味夠清夠純 沒有苦澀味 入口非常順滑分分百香果大杯$36清新芳香嘅百香果味道一啲都唔假 點了小甜 味道啱啱好 配料包括彩虹蒟蒻及細細粒珍珠 每飲一啖都食到qq彈彈嘅配料 而且顏色好看非常繽紛本身想飲琥珀珍珠鮮奶 可惜店員說已經售罄 太可惜了

而家店鋪開張優惠買一送一 好抵呀 唔幫襯真係對唔住自己

每款飲品都有兩個size提供選擇 中杯或大杯

冰塊及糖度亦可提供選擇 非常貼心

珍珠奶茶大杯$33
另外茶味夠清夠純 沒有苦澀味 入口非常順滑

分分百香果大杯$36
清新芳香嘅百香果味道一啲都唔假 點了小甜 味道啱啱好

本身想飲琥珀珍珠鮮奶 可惜店員說已經售罄 太可惜了
早一個星期已經收到傳單有買一送一,咁啱今日同阿女去會展既冬日美食節,順路買杯試下。買一送一既條件係相同飲品,糖味和冰量都必須相同。我自己好想試奶蓋或玫瑰,可惜阿女一見到芒果就發光,結果叫左芒果清茶,叫左半糖同微冰。好彩叫半糖,味道啱啱好,但微冰都算多冰,芒果味都幾重,當然係香料芒果味,茶味都係清香既。當然d冰溶左之後,成杯嘢飮就淡左好多。今日買一送一就真係好抵,如果平時既話,價錢都算ok。但今日最緊要都係阿女飲得開心。
芒果清茶
2018-12-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
芒果清茶
2018-12-23 63 浏览
食完串勁辣魚蛋真係要買杯茶解辣,係附近揾到一間台式飲品店,有各種茶類飲品店面不大但乾淨俐落,飲品料理櫃位間隔較低,可以清楚看到內里環境。店員服務親切,會主動介紹飲品。向來對台灣茶情有獨鍾, 選了T4特製的玫塊露蘆薈和水蜜桃清茶,下單時可自由選擇甜度及冰量,非常貼心!水蜜桃清茶的茶味甘香,有淡淡的水蜜桃香,果香和茶香配搭得宜, 味道清新又不會只有甜味。另一杯玫瑰露蘆薈,顏色的確迷人,上面撒上玫瑰花碎,女士們難以抵抗粉紅色的飲料。裡面蘆薈粒份量十足,飲到底都仲有好多!店內仲做緊買一送一優惠,真係好抵呀

店內仲做緊買一送一優惠,真係好抵呀
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
  • 玫瑰清茶
2018-12-23 65 浏览
呢間台式飲品又喺香港開分店喇,好似本來已經有兩間,因為新開,襯未係太多人排隊,來試試~新開張優惠 超抵!黑糖珍珠琥珀鮮奶最近好流行呢款,我第一次飲咋,平日就飲珍珠奶茶多,呢個好有驚喜!鮮奶唔會有羶味,好幼滑,加咗黑糖珍珠,唔會太甜,啱啱好,啲珍珠仲好好咬口,煙韌得嚟一啲都唔膠,成杯食曬!繽紛百香果有好多不同啫哩/椰果粒,加埋一樣好好咬嘅珍珠,成杯都好多粒 啖啖都有啫哩同珍珠 個果茶唔會好甜,好香百香果味

新開張優惠 超抵!

黑糖珍珠琥珀鮮奶

繽紛百香果
個果茶唔會好甜,好香百香果味

2018-12-22 51 浏览
T4全球有過百間分店,今日同朋友經過灣仔見到,一齊試下,店面和杯一律用清新的藍綠色,很漂亮。店只是聽得懂廣東話既台灣人!-我點了有星星既熱玫瑰清茶,玫瑰味好香,酸酸甜甜,同我想像中既清茶有出入😂,我覺得呢杯凍飲會更好飲!-而朋友的布丁奶茶又幾好飲wor,布丁口感唔錯,奶味都好重。-至於廣告商品,琥珀珍珠鮮奶,即係黑糖奶啦,珍珠好QQ,拿上手是暖暖的,亦都幾入味!仲有like FB免費upgrade!!抵

而朋友的布丁奶茶又幾好飲wor,布丁口感唔錯,奶味都好重。

仲有like FB免費upgrade!!抵
星期一來了一個馬拉松式的港九遊,整天都在跑來跑去辦事情。下午到了灣仔跟朋友見面時,剛好看到有家還沒試過的茶飲店舖,還做著買一送一的開幕優惠,便決定試一下吧!看到琥珀珍珠鮮奶,便想要試了,可惜這杯沒有買一送一,最後決定三人剛好還是要杯琥珀的試一下。琥珀珍珠鮮奶(M)半糖 $30自覺老了不好甜的我們決定要半糖。奶味濃郁,黑糖味道因為半糖了不算很重,而且主要都是從珍珠那發出的甜味。友人喜歡鮮奶味濃的,很快就喝完了。古典玫瑰奶(M)微冰、半糖加珍珠 $29釀了玫瑰花的奶味是怎樣的呢?有點淡淡的甜香,顏色也很是討好。這裡的半糖真的不會太甜!喜歡玫瑰及牛奶的一定要一試。玫瑰清茶(M)微冰加珍珠我不是太喜歡奶味,便點了這杯感覺特別又清新的玫瑰清茶,原來是T4的獨創飲品呢!這杯不能選甜度,可是不愛甜飲料的我覺得也不算太甜。只是有點略為後悔加了珍珠,覺得這杯拼上蘆薈或椰果的會更適合。T4的奶茶及清茶都各有特色,甜度控制得宜,還有些台灣經典的飲料,感覺比較健康,哈哈!買一送一真的很划算,新張期間真的要多喝幾次呢!

琥珀珍珠鮮奶(M)半糖 $30

古典玫瑰奶(M)微冰、半糖加珍珠 $29

玫瑰清茶(M)微冰加珍珠

2018-12-19 45 浏览
同事話附近開左間新嘅台式飲品店,仲話請我飲,😍咁我梗係好支持啦。去到原來係呢間T4! 😳又係一間台灣過黎開分店嘅鋪頭。之前未飲過,所以都係睇佢d星星推介,😂我最喜歡就係⭐️奶蓋綠茶。❤️先就佢嘅味道講下,茶底係唔錯嘅飲落幾清,👍🏼香個方面都有不過比起出面過三字頭嘅台式飲品店就冇咁香👌🏻。奶蓋方面,我幾滿意,😊因為佢唔會又咸或者太甜,保留到原本奶蓋味道同口感。👍🏼⭐️呢期性價比仲要超高!本身佢個價錢都貼地,唔係上到3字頭,仲要新開張做買一送一!😍超抵飲!