2022-08-30 32 浏览
同樣喜歡日本的師兄告知新開了間日本omakase, 趁還在試業當中,先睹為快相約飯局,免得到時變成預約困難店,想去也去不了。餐廳空間感十足,最吸睛一定是掛在牆身的日本真刀,精美又充滿氣魄。Omakase set 分別有「鮨」同「N」2款選擇,今晚揀了比較豐富的omakase set 「N」,除了刺身、壽司,還有我特別喜歡的和食。前菜三品北海道白粟米,一口咬下,爆汁之餘帶有淡淡忌廉香味,清甜可口,秋葵加上蒓菜、土佐醋調味,整杯一飲而下,味道酸甜,口感清爽,燒無花果,表面燒了一層糖皮,入口香甜多汁,果香味十足。間八用上無花果、黑松露醬汁調味,最後加上紫蘇花點綴,入口黑松露香味突出但又沒有蓋過魚肉鮮味,肉質鮮嫩爽口,配上清甜無花果,更加突顯鮮味。赤貝呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,富濃厚的海洋鮮味,口感爽脆無比。粒貝肉質纖細幼嫩帶咬口,味道爽口清甜,帶淡淡海水味,配上柚子、岩鹽等調味,味道清新又富柚子香氣。帆立貝北海道帆立貝肉質特別爽嫩,非常鮮甜味美,爽口彈牙。和食-燒赤睦脂肪充足,帶有甜味,豐富的魚油令到魚味更加濃郁鮮甜,沾上蘿蔔蓉酸汁,可以減低一點油膩感又可以提升魚香。燈籠果味道微酸,有

Omakase set 分別有「鮨」同「N」2款選擇,今晚揀了比較豐富的omakase set 「N」,除了刺身壽司,還有我特別喜歡的和食。

前菜三品

間八

赤貝

粒貝

帆立貝
北海道帆立貝肉質特別爽嫩,非常鮮甜味美,爽口彈牙。

和食-燒赤睦

燈籠果味道微酸,有點熱帶水果香氣,第一次食神秘果富有抗氧化成份,食法跟話梅相似,用口吸啜果肉再吐出中間的核,味道酸甜,作用清清口腔,而且令人食慾大增。

左口魚邊
師父用火槍輕輕炙燒過表面,保持魚肉質地爽嫩,再在面頭放上辣蘿蔔蓉,令到整體味道提升。

梳子魚
厚切魚片以火炙微烤處理,充滿濃濃油香,加上用日本蒜頭醃製的醬油,蒜頭絲,味道甘甜香濃,特別滋味。

海膽
北海道平川海膽,色澤鮮黃飽滿挺身, 味道非常甘甜鮮味!紫菜用火槍燒過,口感特別爽脆。

牡丹蝦
牡丹蝦加上磯雪昆布掃上薄薄一層醬油,入口爽甜鮮嫩,蝦味濃郁。

甜品
咖啡奶凍配日本富士蘋果,咖啡味香濃芳香,奶凍軟滑香甜,吃時配上新鮮富士蘋果,蘋果香氣可以減去奶凍的甜漏感,吃起來特別舒服順喉。

2022-08-30 22 浏览
早排好多人都對ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ發表唔同嘅言論!當然價錢平與貴係根據個人嘅消費力,唔排除餐廳有時將貨就價,但我個人嘅宗旨好簡單餐飯食得開心,埋單就會開心今晚呢間嘅日本菜嘅入門口位好有特色✨店員&師傅都非常友善健談,令我哋成餐飯都好有氣氛✨1️⃣間八魚刺身:係頂級壽司食材之一!因為產量唔多~~熟成左7日,肉質會軟腍啲,不過我覺得都仲有啲嚼口~~可能本身肉質仲更加實淨‼️而且經過熟成,有助去除其魚腥味,配上無花果&黑松露汁,但係黑松露汁味道太強烈了,整體淨係食到黑松露味‼️2️⃣粒貝:貝類刺身係我嘅飛弗鮮甜爽彈3️⃣深海池魚刺身:平時我對深海池魚沒有特別喜好。不過今日呢個一魚兩味令我有驚喜一款係加左柚子皮,一款係加左柚子胡椒,原來柚子同深海池魚咁夾❤️4️⃣春魚:口感同味道都有啲似鯖魚!魚皮燒到有啲脆口食完刺身&和食,就有間場。龍珠果+麥拉聖果係有清味蕾嘅目的~~5️⃣赤鯥:呢款係深海白身魚,油脂香比左口魚更豐富岩哂我杯茶✨ 加左岩鹽+青檸,好鍾意師傅用岩鹽取替醬油最後經過火炙迫出多餘嘅油脂,味道最ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ6️⃣木光魚:即係香港嘅九肚魚‼️諗住九肚魚做刺身應該都會好濃味,點知完全KO左我固有嘅思想肉質肥美軟滑,加左啲蒜
早排好多人都對ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ發表唔同嘅言論!
當然價錢平與貴係根據個人嘅消費力,
唔排除餐廳有時將貨就價,
但我個人嘅宗旨好簡單

餐飯食得開心,埋單就會開心
今晚呢間嘅日本菜嘅入門口位好有特色

✨店員&師傅都非常友善健談,令我哋成餐飯都好有氣氛✨
1️⃣間八魚刺身:係頂級壽司食材之一!因為產量唔多~~
熟成左7日,肉質會軟腍啲,
不過我覺得都仲有啲嚼口~~
可能本身肉質仲更加實淨‼️
而且經過熟成,有助去除其魚腥味,
配上無花果&黑松露汁,
但係黑松露汁味道太強烈了,
整體淨係食到黑松露味‼️
2️⃣粒貝:貝類刺身係我嘅飛弗
鮮甜爽彈
3️⃣深海池魚刺身:平時我對深海池魚沒有特別喜好。
不過今日呢個一魚兩味令我有驚喜

一款係加左柚子皮,一款係加左柚子胡椒,
原來柚子同深海池魚咁夾❤️
4️⃣春魚:口感同味道都有啲似鯖魚!
魚皮燒到有啲脆口
食完刺身&和食,就有間場。
龍珠果+麥拉聖果係有清味蕾嘅目的~~
5️⃣赤鯥:呢款係深海白身魚,
油脂香比左口魚更豐富

岩哂我杯茶✨ 加左岩鹽+青檸,
好鍾意師傅用岩鹽取替醬油
最後經過火炙迫出多餘嘅油脂,味道最ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ
6️⃣木光魚:即係香港嘅九肚魚‼️
諗住九肚魚做刺身應該都會好濃味,
點知完全KO左我固有嘅思想

肉質肥美軟滑,加左啲蒜茸一齊食,
令味覺更有驚喜❤️
7️⃣煙燻拖羅:師傅先火炙,然後再加入煙燻,
成舊拖羅充滿煙燻味,我個人非常鍾意呢個做法,
味道一啲都唔單調
8️⃣北海道仙鳳趾生蠔:呢款生蠔口感比較ᴄʀᴇᴀᴍʏ,
最特別係加入柚子冰碎一齊食,
感覺清新有創意
9️⃣白海膽:呢款海膽味道更濃更綿滑,
鍾意食海膽嘅鮮甜味一定會鍾意白海膽❤️❤️
🔟南非鮑魚漢堡壽司:呢個名係我自創的

鮑魚非常軟彈,一啲都唔韌‼️
中間嘅壽司飯係混合左鮑魚干醬,
鮮味倍增,連埋鮑魚一齊食最正

獨立食舊壽司飯,味道就偏濃……
𩶘魚濃湯:雪白的魚湯鮮味濃厚
1️⃣1️⃣🍮咖啡奶凍:呢個甜品勁好食

奶凍滑到好似雪糕,面頭嘅咖啡好有焦糖香

忍唔住食埋隔離果份
食omakase配sake最正
2022-08-28 38 浏览
最近迷上左食廚師發板,皆因成個過程好減壓。間白魚配合無花果及自家製的黑松露醬汁,好滑,真的好滑🤩味道濃郁,豐富!仲好靚😍日本北海道 蠔🦪見廚師刨了一些柚子沙冰,不單令蠔有冰鎮效果,更因柚子的酸香提升了蠔的鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻櫻花🌸木煙薰依佐木木🪵香,好特別,魚🐟味較清!春魚配紫蘇花燒得好香脆,魚味好濃,加柚子汁令味道搭配得更加多層次,出色!鮮帶子配岩鹽及柚子皮鮮帶子嘅鮮味加上岩鹽和柚子皮,好清新,好鍾意!池蝦配海膽呢兩樣嘅味道都是清淡,但膠質豐富,口感一流!北寄貝好新鮮嘅北寄貝,而且爽口滋味。中拖羅肥美,醬汁入味,切得好出色。牡丹蝦多汁肥美,膠質豐富,非常滋味。👍🏻👍🏻白海膽味道係較為淡,但係仍然好滋味,新鮮!芒果🥭百香果雪葩黏性比一般雪葩高,全部用新鮮嘅芒果同百香果製成,好有營養,好完美嘅甜品。😋總結呢一餐係令人滿意,廚師食到咁跟顧客交流食材食法,真正減壓,開心的一餐。
最近迷上左食廚師發板,皆因成個過程好減壓。

間白魚

日本北海道 蠔🦪

櫻花🌸木煙薰依佐木
木🪵香,好特別,魚🐟味較清!

春魚配紫蘇花

鮮帶子配岩鹽及柚子皮
鮮帶子嘅鮮味加上岩鹽和柚子皮,好清新,好鍾意!

池蝦配海膽
呢兩樣嘅味道都是清淡,但膠質豐富,口感一流!

北寄貝
好新鮮嘅北寄貝,而且爽口滋味。

中拖羅
肥美,醬汁入味,切得好出色。

牡丹蝦
多汁肥美,膠質豐富,非常滋味。👍🏻👍🏻

白海膽
味道係較為淡,但係仍然好滋味,新鮮!

芒果🥭百香果雪葩

2022-08-28 36 浏览
Omakase就好似有種魔力,會令人期待,今個星期辛苦工作過後,就要吃一餐廚師發辦獎勵自己。今晚去到Sushi N,見到一排一排嘅長枱,坐下後,店員就斟滿熱茶和送上毛巾。看了餐牌,便選了Omakase Set N。🔅前菜三品店員建議喝下秋葵汁,秋葵本來有很重的黏感,但配上酸醋後,黏液減輕,酸酸甜甜,令人開胃;水果粟米清甜爽口;和吞拿魚呈紅色,配上蔥和黏稠山芋蓉,口感特別。🔅刺身七品1️⃣間八配無花果魚身呈透明,油分充足而質地黏中帶爽,松露醬味道香濃,但沒蓋過無花果的酸甜味。2️⃣宮城縣的蠔口感濃厚肥美,入口綿滑,柚子沙冰冰凍有少少酸味,味道突出。3️⃣北海道帆立貝帆立貝鮮甜厚身,質地爽滑,灑上竹炭鹽又會有鹹鮮味道。4️⃣深海池魚配淡雪鹽由於深海池魚屬於淡口魚,魚皮經炙過,迫出了魚的油分,使魚有香味,加埋淡雪鹽,鹹香味更濃。5️⃣北海道粒貝粒貝鮮甜,外邊爽口,中間爽脆,青檸清新、紫蘇葉花味濃。6️⃣池魚師傅建議拌勻食用,魚肉稔軟,蔥花和辣椒味突出,辣味在口腔徘徊,很惹味。7️⃣伊左目魚廚師先用火槍燃燒櫻花木,蓋上蓋後再打開,一陣一陣煙燻味飄過來,由於伊左目魚皮經燒香過,肉質稔軟。🔅和食赤鯥魚配酸汁赤鯥魚味道甘香,魚
今晚去到Sushi N,
見到一排一排嘅長枱,坐下後,店員就斟滿熱茶和送上毛巾。
看了餐牌,便選了Omakase Set N。
🔅前菜三品
水果粟米清甜爽口;和
吞拿魚呈紅色,配上蔥和黏稠山芋蓉,口感特別。

🔅刺身七品
1️⃣間八配無花果
2️⃣宮城縣的蠔
口感濃厚肥美,入口綿滑,柚子沙冰冰凍有少少酸味,味道突出。
3️⃣北海道帆立貝
帆立貝鮮甜厚身,質地爽滑,灑上竹炭鹽又會有鹹鮮味道。
4️⃣深海池魚配淡雪鹽
5️⃣北海道粒貝
粒貝鮮甜,外邊爽口,中間爽脆,青檸清新、紫蘇葉花味濃。
6️⃣池魚
7️⃣伊左目魚
🔅和食
赤鯥魚配酸汁
赤鯥魚味道甘香,魚沒有乾身,還保留油分,不點酸汁和不加青檸汁,反而保留魚香味。
🔅肴
龍珠果就食過,神秘果真係第一次食。點神秘法呢❓食半粒龍珠果,再食神秘果,再食餘下半粒龍珠果,先有輕微酸味,再散發甜味,很特別的效果。
🔅壽司七貫
1️⃣梭子魚壽司
魚切開過,魚滑醬汁香,飯口感很軟,醋味都唔濃。
2️⃣北海道牡丹蝦壽司
蝦黏感豐富,蝦膏、醬油和中間那少少芥茉,融為一體,口感特別好。
3️⃣北寄貝壽司
北寄貝入口先軟稔,再有爽脆口感,再透出鮮甜味道。
4️⃣油甘魚壽司
油甘魚魚味甚濃,魚身滑,油分甘香,和飯融為一體。
5️⃣北海道馬糞海膽壽司
雖然唔係海膽控,但係特別期待,北海道馬糞海膽入口即溶,加醬油令海膽更加鮮甜無比。
6️⃣鮑魚壽司
外型好似一個三文治,飯加了鮑魚肝臟的醬汁,所以飯會有一種小茴香嘅味道。
7️⃣拖羅壽司
用禾稈草煙燻過的拖羅味道有點似鴨胸,不過拖羅油分甘香,芝麻味濃。
🔅吸物、甜品
立魚湯和
咖啡奶凍,咖啡味道特濃,奶凍軟滑;富士蘋果清甜。
每次食Omakase會有個新驚喜,就係呢種驚喜令人期待,期待下一次嘅Omakase。