2023-12-27 46 浏览
今晚約了朋友影商埸聖誕景,大家喜歡吃日式野,所以選附近位置的日式餐廳,見介紹這間環境舒適,廚師發辦,好特別,選了這間今晚晚餐,入到去,好有日式寧靜感,坐下看了一回餐牌,我們選了這個,待應講解有甚麼食物和食 熱菜  白玉粟米少見,白色粟米身,粟米粒好爽脆,好鮮香粟米味漬物  每片酸酸甜甜的日式菜品,好醒胃口前菜三品  醋蘋果乳酪/南瓜蓉豆腐/土土佐醋啫喱重乳酪蘋果鮮香味,蘋果片鮮甜,南瓜磨到好軟蓉,濃郁南瓜香味,豆腐好滑身,少見,啫喱身比較厚實,帶有醋味,爽脆彈滑,酸酸甜甜,獨特有冰凉口感時令生魚片  (7種)岩手縣赤崎珍蠔  蠔身偏大隻,有厚度,特别重海水鮮蠔鮮味,入口特別嫩滑彈牙伊佐木  少有,魚切到片片白色晶瑩透徹,面身舖上黑松露同紫蔬菜,好鮮海魚鮮甜味,黑松露味同紫蔬菜味好香,另一番味道慢煮鮟鱇魚肝  特别軟軟綿綿,好爽身滑滑,微微嫩油另類鮮魚甘香味清酒蒸鮑魚  鮑魚厚身,好軟霖彈滑,特别鮮甜鮑香味,加了清酒,多一份清新酒香鮮味,獨特味道感龍蝦漬素麵  幼滑爽口,濃香鮮蝦味麵身,麵上面舖上松葉蟹同魚子,連麵一起入口,松葉蟹同魚子味更鮮香甜蝦他他配鱈魚片  細細蝦身,仍保留蝦鮮甜鮮
和食 熱菜

白玉粟米
少見,白色粟米身,粟米粒好爽脆,好鮮香粟米味
漬物

每片酸酸甜甜的日式菜品,好醒胃口
和食 熱菜/漬物

醋蘋果乳酪/南瓜蓉豆腐/土土佐醋啫喱
前菜三品
時令生魚片  (7種)
岩手縣赤崎珍蠔

蠔身偏大隻,有厚度,特别重海水鮮蠔鮮味,入口特別嫩滑彈牙

慢煮鮟鱇魚肝

特别軟軟綿綿,好爽身滑滑,微微嫩油另類鮮魚甘香味

甜蝦他他配鱈魚片

細細蝦身,仍保留蝦鮮甜鮮味,蝦面舖上魚子,蝦有蝦鮮味也有鮮魚子香味,包住鱈魚片一起入口,鱈魚片,薄薄脆卜卜,好鮮香魚味,有層次感味覺
煙燻梭子魚

特色造法,師傳用槍火燒杯內梭子魚,魚面舖上明河薑牙植物,蓋上了杯蓋,再打開有一啖氣升出來,特濃郁魚鮮香鮮味,清新薑味,特別軟霖爽口
煙燻梭子魚
時令壽司  (7種)
醋漬澡青魚

厚身,獨特海水鮮魚鮮味,面舖上青蘋果漬物,也有清香蘋果味
黑目魚壽司

魚身燒過,海鮮鮮魚味更鮮香,更軟滑身,魚面舖上三星漬目,好搭配
木糠魚壽司

薄身,師傅用槍在魚身燒過,海魚鮮味更鮮香,魚身更嫩滑
石垣雕壽司

厚身,好重海水貝鮮貝味,爽脆彈滑,上面舖了柚子汁,口感有特色,有鮮貝味,也有清香柚子味
超拖羅壽司

拖羅有長度同厚度,海水鮮魚鮮味更濃厚,面舖了介未子,入口辣辣地,另一種鮮味感
吞拿魚

厚身,好重海水鮮魚鮮味,面舖上炸過大葱,伴有蛋黄漬,蛋黄味同葱味好鮮香,魚身點過蛋黃,多了種不同鮮魚香味
香葱拖羅

紫菜爽脆捲住拖羅,細細件,仍保留好鮮魚鮮味,也有葱香味,一口咬到,嫩滑身
春子雕昆布漬壽司

魚身薄同滑脆,濃鮮海魚鮮味同海澡鮮澡味,味道有層次感
手捲
北海道馬糞海膽手卷

滿滿海膽包在手卷上,咬了一啖已有海膽獨有甘香海膽鮮味溶在口中
吸物-湯
立魚湯

清甜鮮魚鮮香味,配料入面有菇,細粒豆腐,蘿蔔,菇同蘿蔔好甜香,豆腐好香豆味
甜品
開心果雪糕,蜜瓜

開心果香好入味,蜜瓜甜香都好入味,甜味適中
2023-12-07
和食 熱菜/漬物
開心果雪糕,蜜瓜
飲食大佬生日🥳,要同佢食好啲慶祝!!⁡來到銅鑼灣利園附近的Sushi N食omakase🤤⁡⁡餐廳有不同價位的套餐,連素食omakase都有😲,特別又貼心👍🏻!!⁡環境寬敞舒適,裝修時尚,以木色及灰黑色為主🥰。⁡⁡☆Omakase Set N☆⁡▪前菜三品▪⁡🧀忌廉芝士配蘋果、南瓜汁豆腐、虎蝦大根⁡最like芝士幼滑濃淡適中❤,蘋果爽脆清甜👍🏻⁡▪刺身七品▪⁡🦪岩手縣赤崎真蠔⁡蠔肉爽口肉厚,海水味偏重,濃郁蠔味😍⁡🦐甜蝦他他⁡以柚子皮及岩鹽調味。⁡甘甜味美😋,肉質細綿,柚子皮增添清新果香😍⁡🐟鱈魚白子 ⁡以清湯浸煮。⁡入口綿密柔滑細膩,味道豐腴!⁡🐟間八 ⁡伴以松露油和紫蘇花。⁡韌脆口感,松露油香🤤,紫蘇花清香~⁡🍶清酒蒸鮑魚⁡蒸煮7小時的心機菜!!!⁡質感軟硬適中,鮑味純粹濃郁😋⁡🐟醬油漬蛋黃吞拿魚⁡醬油漬蛋黃正中我心❤,濃滑蛋黃香,鹹甜適中!!⁡吞拿魚柔軟伴以香脆炸蔥,口感好豐富👍🏻~⁡🐟煙燻銀鱈魚⁡師傅席前點煙燻🔥⁡銀鱈魚已事先炙燒過,魚油豐厚😍,軟嫰幼滑,帶有香香煙燻味😋⁡▪和食▪⁡🦞龍蝦湯素麵松葉蟹魚子⁡龍蝦湯香濃加上鮮味十足的蟹肉魚子🤩,為平凡的素麵增添色彩。⁡▪壽司七貫▪
飲食大佬生日🥳,要同佢食好啲慶祝!!⁡
來到銅鑼灣利園附近的Sushi N食omakase🤤⁡

環境寬敞舒適,裝修時尚,以木色及灰黑色為主🥰。⁡

☆Omakase Set N☆⁡
▪前菜三品▪⁡
🧀忌廉芝士配蘋果、南瓜汁豆腐、虎蝦大根⁡
最like芝士幼滑濃淡適中❤,蘋果爽脆清甜👍🏻⁡
刺身七品▪⁡
🦪岩手縣赤崎真蠔⁡
蠔肉爽口肉厚,海水味偏重,濃郁蠔味😍⁡
🦐甜蝦他他⁡
以柚子皮及岩鹽調味。⁡
甘甜味美😋,肉質細綿,柚子皮增添清新果香😍⁡
🐟鱈魚白子 ⁡
以清湯浸煮。⁡
入口綿密柔滑細膩,味道豐腴!⁡
🐟間八 ⁡
伴以松露油和紫蘇花。⁡
韌脆口感,松露油香🤤,紫蘇花清香~⁡
🍶清酒蒸鮑魚⁡
蒸煮7小時的心機菜!!!⁡
質感軟硬適中,鮑味純粹濃郁😋⁡
🐟醬油漬蛋黃吞拿魚⁡
醬油漬蛋黃正中我心❤,濃滑蛋黃香,鹹甜適中!!⁡
吞拿魚柔軟伴以香脆炸蔥,口感好豐富👍🏻~⁡
🐟煙燻銀鱈魚⁡
🔸️石垣鯛⁡
🔸️赤貝⁡
🔸️拖羅⁡
❤最愛赤貝及拖羅❤⁡
赤貝肉厚,鮮甜爽口😋⁡
拖羅魚油脂香👍🏻,加上日本芥末籽,咬碎後帶有堅果香氣! ⁡
好特別呢~⁡
▪手卷▪⁡
🍣北海道海膽手卷⁡
幸福的味道🥰🥰⁡
海膽鮮甜細滑,濃郁味美😋⁡
▪吸物▪⁡
🥣𩶘魚湯⁡
奶白魚湯,魚味鮮香。⁡
甜品▪⁡
🍈蜜瓜、Oreo雪糕🍦⁡
蜜瓜清甜多汁,超正!!⁡

飲食大佬好滿意,表示下次我生日,請我再食一餐😋⁡
  • 海膽手卷
  • 赤貝壽司
2023-12-20 52 浏览
聖誕節將近,去咗食Omakase 氹吓自己開心,慶祝一番。店內裝修簡潔帶點格調,有少許神祕氣氛,全店有兩張長吧枱,可以欣賞廚師精心製作美食。點咗N Omakase set前菜三品蘋果乳酪,南瓜蓉豆腐,士左醋啫喱,賣相精緻。刺身七品+和食⭐️岩手赤崎産珍蠔,的確珍寶size,蠔味出,有濃濃的海水味,好新鮮。⭐️左木魚刺身,魚質鮮味,加了黑松露襯托和紫蘇花一起吃,帶出另一層次。⭐️甜蝦他他加魚子配鱈魚餅,鱈魚餅超鬆脆,兩樣夾埋口感豐富。⭐️慢煮鮟鱇魚肝,口感特別。⭐️石垣雕壽司,加咗柚子汁,鮮味倍增。⭐️春子雕昆布漬壽司,肉質比較淋身,魚味濃。⭐️醋漬鯖魚壽司,加了青蘋果漬物,酸酸地幾醒胃。⭐️黑木鯛魚壽司,魚質比較爽身,上面加了三星漬。⭐️龍蝦素麵配上松葉蟹和三文魚子的高級食材,龍蝦味濃松葉蟹鮮味,素麵幼滑爽口。食完個熱食,而家食刺身了⭐️清酒蒸鮑魚,加了紫蘇花,鮑魚切成薄片,鮑魚彈牙爽口,好有口感。⭐️吞拿魚配蛋漿,上面加咗炸過的大蔥,蛋漿令吞拿魚更嫩滑,炸大蔥味能提升層次感。⭐️煙燻梳子魚,製作過程有趣,要冚蓋半分鐘才揭開,煙熏味滲進魚肉內。⭐️白肉粟米,味道清甜爽脆,能清一清味蕾,繼續之後的壽司。壽司七貫☀️
聖誕節將近,去咗食Omakase 氹吓自己開心,慶祝一番。

點咗N Omakase set
前菜三品
蘋果乳酪,南瓜蓉豆腐,士左醋啫喱,賣相精緻。
刺身七品+和食
岩手赤崎産真蠔
左木魚刺身
甜蝦他他加魚子配鱈魚餅
⭐️慢煮鮟鱇魚肝,口感特別。
慢煮鮟鱇魚乾
⭐️石垣雕壽司,加咗柚子汁,鮮味倍增。
石垣雕壽司
⭐️春子雕昆布漬壽司,肉質比較淋身,魚味濃。
春子雕昆布漬壽司
⭐️醋漬鯖魚壽司,加了青蘋果漬物,酸酸地幾醒胃。
醋漬鯖魚壽司
⭐️黑木鯛魚壽司,魚質比較爽身,上面加了三星漬。
黑木鯛魚壽司
龍蝦素麵配松葉蟹三文魚子
食完個熱食,而家食刺身

吞拿魚配蛋漿
煙燻梳子魚
⭐️白肉粟米,味道清甜爽脆,能清一清味蕾,繼續之後的壽司
白肉粟米
壽司七貫
☀️香蔥拖羅壽司,拖羅加了香蔥好惹味,超新鮮超多超滿足。
香蔥拖羅壽司
☀️超拖羅壽司,加咗幾粒芥末子提升味道。油脂好豐富,肉質細膩,色澤靚。
超拖羅壽司
☀️目光魚壽司,經炙燒過魚皮香脆,魚質嫩滑,味濃。
目光魚壽司
☀️北海道馬糞手卷
馬糞海膽味道特別濃郁,海膽好鮮味
北海道馬糞手卷
☀️鱲魚湯, 有豆腐、菇、菜、紅蘿蔔襯托,魚味好濃, 呈奶白色
鱲魚湯
❤️甜品
開心果雪糕配蜜瓜,雪糕唔會太甜,有很香的開心果味,蜜瓜超級Juice清甜多汁。
開心果雪糕配蜜瓜

白肉粟米
香蔥拖羅壽司
北海道馬糞手卷
開心果雪糕配蜜瓜
呢間位於銅鑼灣亨利中心嘅sushi N 係食Omakase的$700有找就可以食到😻 啲食材都好豐富㗎🤤有海膽、蠔、和牛、新鮮嘅刺身等🥢 $6️⃣9️⃣8️⃣Omakase▶️前菜 (沙律)沙律菜再加上蕃茄粒和青瓜片,清新再配上麻醬▶️茶碗蒸有三文魚子喺上面,蒸蛋滑dodo ,裏面加有白果、蟹肉、冬菇、瘦肉等,好豐富食曬個碗都係䁔粒粒的♨️ 冷天食岩曬~▶️旬の牡蠣🦪係用上了廣田真蠔,鮮甜肥美🤤配搭上清酒啫喱,清酒味濃呀🍶▶️旬の 造 二品-間八魚薄切用左紫蘇葉花冧同黑松露醬作調味-鱈魚白子初嚐白子,口感不錯,食落無腥味證明預先準備嘅工作做得好👍🏻 用左蘿蔔燉湯湯▶️和食 (熟食)汁煮油甘魚鮫,厚身肉質好滑▶️握の五貫-北海道鮫鰈魚有2塊最底果塊係鮫鰈魚而上面果塊係鮫鰈魚既魚邊油脂味不錯-草鯖魚用左蘋果薑蓉作醬料,好特別! -赤貝用了岩鹽柚子,好爽口又彈-銀鱈魚 是放了點炸薑絲,好有脆感銀鱈魚用火槍燒一燒過-左口魚邊 我最鍾意食既左口魚邊😍 係溶係口😝 用了辣椒蘿蔔▶️雲丹用左北海道紫海膽,好橙黃色😋紫菜好脆卜卜▶️蝦夷盤鮑鮑魚壽司,係清酒鮑魚而且好彈牙😬▶️和牛卷炙係和牛手卷,會有海膽作點綴和牛嘅牛味好出 唔會覺得

$700有找就可以食到😻
啲食材都好豐富㗎🤤
有海膽、蠔、和牛、新鮮嘅刺身

🥢 $6️⃣9️⃣8️⃣Omakase
▶️前菜 (沙律)
沙律菜再加上蕃茄粒和青瓜片,清新再配上麻醬

▶️茶碗蒸
食曬個碗都係䁔粒粒的♨️ 冷天食岩曬~

▶️旬の牡蠣🦪
係用上了廣田真蠔,鮮甜肥美🤤
配搭上清酒啫喱,清酒味濃呀🍶

▶️旬の 造 二品
-間八魚薄切
用左紫蘇葉花冧同黑松露醬作調味

-鱈魚白子

▶️和食 (熟食)
汁煮油甘魚鮫,厚身肉質好滑

▶️握の五貫
-北海道鮫鰈魚
有2塊最底果塊係鮫鰈魚而上面果塊係鮫鰈魚既魚邊
油脂味不錯

-草鯖魚
用左蘋果薑蓉作醬料,好特別!

-赤貝
用了岩鹽柚子,好爽口又彈

-銀鱈魚
是放了點炸薑絲,好有脆感
銀鱈魚用火槍燒一燒過

-左口魚邊
我最鍾意食既左口魚邊😍 係溶係口😝 用了辣椒蘿蔔

▶️雲丹
用左北海道紫海膽,好橙黃色😋
紫菜好脆卜卜

▶️蝦夷盤鮑
鮑魚壽司,係清酒鮑魚而且好彈牙😬

▶️和牛卷炙
係和牛手卷,會有海膽作點綴
和牛嘅牛味好出 唔會覺得好油膩

▶️吸物
食飽後飲碗麵豉湯麵😆

▶️Dessert
甜品係士多啤梨雪糕🍧

2023-12-18 90 浏览
​慶生梗要豪一次,今年揀左Sushi N 嘅omakase, 小小店面帶輕奢和風,於料理吧枱與今晚負責料理嘅師傅打個招呼。​​開胃菜有忌廉芝士配蘋果,南瓜汁豆腐,虎蝦大根,薄薄蘋果片配輕盈質感的忌廉芝士,口感幼滑的豆腐加上南瓜香甜,新鮮虎蝦及高湯大根暖胃鮮味。​​岩手縣赤崎真蠔,蠔身厚肉大隻,會掙扎的群邊,鮮味肉爽,回甘味濃。​​甜蝦他他配烤鱈魚片,鮮甜甜蝦肉加上柚子皮香味,與香脆烤鱈魚片成強烈口感對比。​​清湯鱈魚白子,超高質白子,口感幼滑爽口味鮮。​​刺身間八配松露油及紫蘇花,松露與紫蘇香味出奇地搭配。​​是日壽司七貫包括笛鯛,春子鯛昆布漬,鮫鰈柚子胡椒,醋鯖魚配青蘋果薑蓉,石垣鯛,赤貝,拖羅配日本芥末籽,師傅功架了得,光看大師級手作壽司已經係眼睛享受了,特別難忘赤貝非常鮮味,厚肉彈牙,香港好少地方做到這個級數,亦會細心配上日本獨有的醬料,好似青蘋果薑蓉同日本芥末籽,令人眼界大開,豐富了對日本食材的認知。​​龍蝦素麵配松葉蟹三文魚籽,濃濃龍蝦湯加入幼滑素麵,配上鮮味松葉蟹肉同爆汁三文魚籽,暖胃濃鮮。​​清酒蒸鮑魚,清酒浸泡 7小時,保持到鮑魚彈牙鮮味。醬油漬蛋黃吞拿魚刺身,蛋黃口感

​清湯鱈魚白子,超高質白子,口感幼滑爽口味鮮。

刺身間八配松露油及紫蘇花,松露與紫蘇香味出奇地搭配。

​清酒蒸鮑魚,清酒浸泡 7小時,保持到鮑魚彈牙鮮味。醬油漬蛋黃吞拿魚刺身,蛋黃口感軟糯香濃,令吞拿魚刺身增加了順滑口感,伴以炸蔥,香脆蔥香味道層次豐富。

​煙熏銀鱈魚,即場煙熏,鱈魚刺身油脂味香,加入濃厚的煙熏香氣,是濃烈派的刺身料理。

​北海道海膽手卷,即場燒制的日本紫菜,加入壽司飯及新鮮北海道海膽,由師傅親手遞上,鮮味爆登,是日壓軸好戲。最後一碗濃厚暖胃的鯛魚湯作結。甜品有青肉蜜瓜配曲奇雪糕。

全程由非常專業的料理師帶領,進入日本料理嘅高境界,有高質有創意的日本料理,用餐過程輕鬆愉快,是令人享受的一晚。
  • 前菜三品
  • 赤貝壽司
  • 甜蝦他他
2K
2023-12-11 39 浏览
【 🇯🇵𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓝 】⋄⋄朋友生日,食日本菜慶祝🍾====—====—====—====—❊𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣𝕤❊🥗沙律⋄❊ ℂ𝕙𝕒𝕨𝕒𝕟𝕞𝕦𝕤𝕙𝕚❊🥚三文魚籽茶碗蒸三文魚籽粒粒鮮甜無比😍雞蛋鮮味又嫩滑👍🏻⋄❊𝕊𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕆𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣𝕤❊🦪岩手縣廣田生蠔配土佐醋啫喱海水味重 肥美大隻 肉質鮮甜😋⋄❊𝕊𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕊𝕒𝕤𝕙𝕚𝕞𝕚 𝟚 𝕋𝕪𝕡𝕖𝕤❊🐟間八魚油甘魚的一種,幼年期魚配松露酸汁醬同紫蘇花酸味交織好開胃🤤—🐬蘿蔔蓉清湯煮鱈魚白子鱈魚白子呈捲曲形態口感綿滑creamy 帶少少肥美簡單以蘿蔔蓉及昆布木魚湯作湯底香味四溢 ⋄❊ ℍ𝕠𝕥 𝔻𝕚𝕤𝕙❊🐠汁煮油甘魚鮫油甘魚鮫非常入味魚肉嫩滑 入口即化⋄❊𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕊𝕖𝕥 𝟝 𝕋𝕪𝕡𝕖𝕤❊ 🐟劍魚腩壽司配烏魚籽碎劍魚腩的質地鮮嫩搭配烏魚籽的微妙鹹香,鮮美的享受—🐠醋鯖魚壽司配自家調配青蘋果薑蓉汁鯖魚的鮮美與醋的酸甜相結合 口感豐富青蘋果薑蓉汁的微辣和清新風味為增添了層次感—🐚北海道帆立貝壽司配竹炭鹽帆立貝的鮮甜口感和竹炭鹽的微妙鹹味相得益彰—🔥銀鱈魚壽司配炸京蔥絲銀鱈魚的肉質鮮嫩 搭配上炸得酥脆的京蔥絲 口感豐富蔥絲的香味和魚肉的
【 🇯🇵𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓝 】

朋友生日,食日本菜慶祝🍾
====—====—====—====—

海水味重 肥美大隻
肉質鮮甜😋

❊𝕊𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕊𝕒𝕤𝕙𝕚𝕞𝕚 𝟚 𝕋𝕪𝕡𝕖𝕤❊
🐟間八
魚油甘魚的一種,幼年期魚
配松露酸汁醬同紫蘇花

魚肉嫩滑 入口即化

❊𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕊𝕖𝕥 𝟝 𝕋𝕪𝕡𝕖𝕤❊
🐟劍魚腩壽司配烏魚籽碎
劍魚腩的質地鮮嫩
搭配烏魚籽的微妙鹹香,
鮮美的享受

2023-11-29
庆祝纪念
生日
2023-12-10 19 浏览
同朋友喺銅鑼灣食咗一間CP值好高嘅omakase 🥰晚市都只係$698咋😎 已經包咗前菜🥗 茶碗蒸🥚 生蠔🦪 兩款刺身、熱食、壽司九件、麵豉湯、甜品🍮茶碗蒸🥚面頭有粒粒飽滿嘅三文魚籽😍 入面有蟹柳、雞肉🍗同菇🥰 食落好滑❤️生蠔🦪岩手縣真蠔🦪 個size超大隻😱 差唔多有我個手板咁大😎 可以加啲青檸汁, 質地比較爽身,好重海水味❤️刺身🦐間白魚配左自家製松露酸汁醬🥰 同埋紫蘇花😍 質地爽身👍🏻 魚味好香❤️鱈魚白子配左蘿蔔清湯🥰 個湯都飲得😍 質地好滑creamy👍🏻 仲帶少少魚鮮味❤️熱食汁煮油甘魚鮫仲配左紅蘿蔔🥕白蘿蔔同秋葵🥰 個汁好好食☺️壽司北海道鮫鰈魚上面配火炙過嘅魚邊🥰 火灸過多左個魚油香味😍 唔同質地雙重享受❤️醋鯖魚配自家製青蘋果薑蓉🍎 個醋味好夾❤️赤貝加咗青檸汁同柚子片🥰 味道好清新🌿劍魚腩配烏魚子碎🥰 質地好軟熟👍🏻清酒蒸鮑魚好有咬口❤️中toro配芥末籽😍 顏色粉嫩🥰 口感好軟熟❤️北海道紫海膽😍 入口即溶❤️左口魚邊配辣椒蘿蔔蓉😍 油脂好重👍🏻入口即溶🥰和牛海膽卷😍 上面有啲蘿蔔蓉🥰 口感好豐富蜆肉麵豉湯紅豆雪糕🍦 食埋甜品完美作結❤️

茶碗蒸🥚

和牛海膽卷😍 上面有啲蘿蔔蓉🥰 口感好豐富

蜆肉麵豉湯

紅豆雪糕🍦 食埋甜品完美作結❤️
2023-12-09 31 浏览
今日同朋友去咗銅鑼灣食好抵食性價比高嘅$698 omakase set包括有沙律、茶碗蒸、麵豉湯、生蠔、刺身、熱食同埋七款壽司🍱💫茶碗蒸有三文魚子喺上面提升鮮味。🦪岩手縣生蠔少少海水味好鮮甜。⭐️間白魚配自家製松露青汁醬+紫蘇花紫蘇花提升刺身味道層次感,成個感覺好清新。🐟鱈魚白子個湯都可以飲,好鮮甜一啲都唔腥。🔥汁煮油甘魚鮫味道啱啱好唔會太過鹹,肉質嫩滑但小心會有少少細骨。🍣壽司-鮫鰈魚火灸過油香感up。-草青魚配青蘋果薑蓉好鮮味。-赤背加咗青檸汁柚子皮,肉質爽口。-劍魚腩配烏魚子碎有烏魚子嘅鹹香襯托肉質豐潤,細嫩而多汁,帶有一些甜味嘅劍魚腩。-清酒蒸鮑魚肉質好彈牙。-中Toro配芥末籽好肥美。-紫海膽好鮮甜,海膽份量亦都多。-左口魚邊超級重油脂香,配上辣椒蘿蔔蓉平衡油香,我自己最鍾意食呢個。-火炙和牛配海膽和牛油香豐富,味道比較濃郁。最後用日本嚟嘅紅豆雪糕做結尾完成超滿足嘅一餐🍨

💫茶碗蒸
有三文魚子喺上面提升鮮味。

🦪岩手縣生蠔
少少海水味好鮮甜。

⭐️間白魚配自家製松露青汁醬+紫蘇花
紫蘇花提升刺身味道層次感,成個感覺好清新。

🐟鱈魚白子
個湯都可以飲,好鮮甜一啲都唔腥。

🔥汁煮油甘魚鮫
味道啱啱好唔會太過鹹,肉質嫩滑但小心會有少少細骨。

🍣壽司
-鮫鰈魚
火灸過油香感up。
-草青魚配青蘋果薑蓉
好鮮味。
-赤背
加咗青檸汁柚子皮,肉質爽口。
-劍魚腩配烏魚子碎
-清酒蒸鮑魚
肉質好彈牙。
-中Toro配芥末籽
好肥美。
-紫海膽
好鮮甜,海膽份量亦都多。
-左口魚邊
超級重油脂香,配上辣椒蘿蔔蓉平衡油香,我自己最鍾意食呢個。
-火炙和牛配海膽
和牛油香豐富,味道比較濃郁。

最後用日本嚟嘅紅豆雪糕做結尾完成超滿足嘅一餐🍨
2023-12-07 17 浏览
銅鑼灣呢間樓上高級日菜有唔同價位嘅𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝕤𝕖𝕥 最實惠嗰款居然$𝟟𝟘𝟘搞掂 仲要係高質的~性價比完勝!.♥ 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 $⑥⑨⑧♡ 前菜|沙律 // 魚籽茶碗蒸♡ 岩手縣廣田真蠔♡ 和食|汁煮油甘魚鮫♡ 時令刺身兩品|間白魚 // 鱈魚白子♡ 壽司八貫鮫鰈魚 // 草青魚 // 赤背 // 銀鱈魚 // 清酒鮑魚 // 大拖羅 // 北海道紫海膽 // 燒左口魚邊♡ 飯卷|海膽魚籽卷 或 和牛海膽卷炙♡ 湯品♡ 甜品|日本紅豆雪糕 呢𝓈𝑒𝓉已經好飽肚啦´・ᴗ・`刺身種類多元化 唔會覺得款款都一樣味 有滑身爽口嘅魚生 亦有脂油較重嘅調味亦花心思 用上紫蘇花、黑松露、青蘋果薑蓉、岩鹽柚子等等 令魚生味道更有層次感同驚喜特別點評比較𝒾𝓂𝓅𝓇𝑒𝓈𝓈嘅鱈魚白子 口感好有趣 外面緊緻爽滑 內裡綿密軟滑 帶淡淡酒香 再配蘿蔔湯 完全無腥味 壽司都沒有在慳成本的說(´∀`)有齊鮮鮑魚 大拖羅 海膽 全部都好有𝘲𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘺新鮮肥美 最後嘅卷物魚籽海膽多到滿瀉 猶如軍艦🛥️

♥ 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 $⑥⑨⑧

♡ 飯卷|海膽魚籽卷 或 和牛海膽卷炙

♡ 湯品
甜品|日本紅豆雪糕

2023-12-06 22 浏览
呢間omakase價錢算比較抵食,$698/位,當日係星期三都幾full。首先食沙律同埋茶碗蒸,除咗面頭三文魚子,蒸蛋裏面好多料,幾香滑。跟住生蠔配果醋啫喱,生蠔幾大隻,配上果醋啫喱味道清新。之後係白魚刺身配黑松露柚子汁,配紫蘇花一齊食。甜蝦他他配鱈魚餅賣相精緻,灑上岩鹽同埋一啲柚子皮,清新開胃嘅前菜。和食係香煎油甘魚配黃芥辣,啖啖肉冇骨,伴碟日本青椒仔幾惹味。跟住開始食壽司,帶子壽司加左啲青檸汁,幾鮮味。鮫鰈魚壽司魚肉上面有火炙過嘅鮫鰈魚裙邊,配咗啲酸汁蘿蔔蓉,主要食個魚油香味。秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁甘香。醋漬鯖魚壽司上面加青蘋果漬物,魚肉質柔軟。炙燒左口魚裙邊壽司入口即溶,用紫菜包住食勁正。清酒蒸鮑魚壽司,鮑魚片有少少酒香,好軟身唔會硬。大拖羅壽司絕對入口即溶,配上黃芥末子,中和油膩感。北海道馬糞海膽軍艦,海膽Creamy,鮮味。最後海膽和牛卷,和牛火炙過勁香油香,飯夾住酸蘿蔔片中和油膩,再加海膽,成個壽司味道好豐富。最後有一碗麵豉湯,有啲蜆肉,味道鮮甜。甜品係日本開心果雪糕,開心果味好濃。

跟住生蠔配果醋啫喱,生蠔幾大隻,配上果醋啫喱味道清新。

之後係白魚刺身配黑松露柚子汁,配紫蘇花一齊食。

跟住開始食壽司,帶子壽司加左啲青檸汁,幾鮮味。

秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁甘香。

醋漬鯖魚壽司上面加青蘋果漬物,魚肉質柔軟。

炙燒左口魚裙邊壽司入口即溶,用紫菜包住食勁正。

清酒蒸鮑魚壽司,鮑魚片有少少酒香,好軟身唔會硬。

大拖羅壽司絕對入口即溶,配上黃芥末子,中和油膩感。

北海道馬糞海膽軍艦,海膽Creamy,鮮味。

最後有一碗麵豉湯,有啲蜆肉,味道鮮甜。

甜品係日本開心果雪糕,開心果味好濃。
2023-12-03 17 浏览
第二次黎sushi N,不過今次係食晚市,698一位套餐睇落都幾抵食,六百幾蚊就有茶碗蒸、有蠔、有刺身有熱食又有壽司仲有海膽、鮑魚、和牛服務依舊非常熱情,咁啱嗰個時段有一對外國嘅夫婦喺度用緊餐服務員係非常之熱情咁樣向佢哋介紹每一道食材,甚至會展示當日新鮮嘅食材比食客們影相打卡留念當日嘅生蠔非常之飽滿鮮甜,我自己好鍾意食日本嘅蠔,因為佢奶香味會比較重甜蝦他他非常特別,因我自己本身都已經好鍾意食甜蝦,而佢將甜蝦以他他嘅方式去呈現,令到每一啖全部都係甜蝦嘅鮮甜味,而且我本身都好鍾意甜蝦嗰種好黏好彈嘅口感另一道刺身係間白魚配松露醬,味道非常之濃郁另外佢間白魚亦都彈牙喺等緊熱食嘅期間,師傅向我哋展示咗陣間會去食嘅筋子網絡晶瑩剔透粒粒飽滿,真係令人食慾大增熟食係香煎油甘魚,煎得個火候啱啱好唔會太老壽司5點:疣鯛係我第一次食,燒完最後肉質緊實海膽軍艦好足料,舖到滿一滿鐘意到我最期待嘅拖羅,完全冇筋油香十足最後個和牛手卷真係十分邪惡,見佢燒緊嗰陣已經口水流,上面仲要配搭埋海膽,真係令人印象深刻

熟食係香煎油甘魚,煎得個火候啱啱好唔會太老

壽司5點:疣鯛係我第一次食,燒完最後肉質緊實

海膽軍艦好足料,舖到滿一滿

鐘意到我最期待嘅拖羅,完全冇筋油香十足

2023-12-02 21 浏览
❣︎ 裝修環境以日式為主一入去就有員工好親切的招待全部都係吧枱位 可以同師傅直接溝通 👍🏻有幾款set揀 我地今次揀$698一位師傅會問下有冇咩唔食得有咩要求都可以隨時提出🥰♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.3/5 🩷沙律·三文魚子蒸蛋沙律新鮮 蒸蛋嫩滑🩷土佐醋啫喱岩手縣廣田生蠔豐富新鮮海水味 香甜回甘🩷間白魚以自家製松露酸汁醬 紫蘇葉碎🩷鮟鱇魚肝口感綿密滑順 品嘗時有陣酒香🍶🩷汁煮油甘魚鮫汁煮到入哂味 魚肉魚香味濃嫩嫩的入口即化🩷劍魚腩配烏魚子碎肉質柔軟脂肪多 鮮甜而不油膩🩷醋鯖魚配自家青蘋果薑蓉入口充滿魚油香氣和鮮味🩷北海道帆立貝 竹炭鹽輕輕的鹽咸令帆立貝的鮮味🩷銀鱈魚配炸京蔥絲味道溫和 油份適中 肉質結實🩷清酒蒸鮑魚彈牙口感帶酒香 味濃而不油膩🩷燒turo 芥末子超肥美入口即化🩷北海道紫海膽 海膽肉質嫩滑 水分重 味道濃厚甘甜🩷左口魚邊 配辣椒蘿蔔蓉魚油味濃厚🩷海膽和牛卷和牛牛味濃郁 紫菜夠脆💖味噌湯•紅豆雪糕自家製雪糕🍧紅豆唔甜
❣︎ 裝修環境以日式為主

和牛牛味濃郁 紫菜夠脆

💖味噌湯•紅豆雪糕
自家製雪糕🍧紅豆唔甜
2023-12-01 18 浏览
約朋友到《Sushi N》探店,廚師發板。前菜-麻醬沙律清新開胃;茶碗蒸~嫩滑蒸蛋配上美味魚子,好吃;季節兩食刺身岩首縣牡蠣生蠔配柚子啫喱~新鮮濃郁海水味生蠔超嫩滑肥美;間八刺身配黑松露酸汁;慢煮安康魚肝~清甜香滑慢煮配上葱花,帶出了魚肝鮮甜味;和食~香煎油甘魚配上日本小辣椒;手握壽司x5春子鯛昆布漬~鮮甜淋滑魚肉;新鮮帶子~配青檸汁,師傅好好心機在帶子上𠝹上直紋,今青檸汁流入帶子肉身,第一次食帶子配青檸汁,給人一重清新的感覺;秋刀魚壽司~清酒蒸鮑魚~鮑魚夠彈牙;銀雪魚壽司配三星漬~火槍輕輕燒過魚身,令銀雪魚的魚脂香氣在口腔內濃郁散發出來;灸燒左口魚邊~用筷子一夾起,魚油滴出來,放入嘴裏有一重入口即融感覺;Tuna Belly~吞拿魚腩壽司,配介未籽~大拖羅油脂香滑,口感不錯;北海道馬糞海膽~海膽新鮮甜美,份量可以用海膽山來形容,抵食,值回票價;Grilled Wagyu Beef Roll -北海道和牛手卷~食完海膽山壽司後的另一驚喜,第一次和牛配搭海膽一起吃,真是絕配。飯與牛中間夾了日本蘿蔔,有爽口清新口感,多重享受,這款手卷令人回味無窮。Soup-蜆肉麵豉湯~暖笠笠的麵豉湯很有家
約朋友到《Sushi N》探店,廚師發板。
前菜-麻醬沙律清新開胃;
茶碗蒸~嫩滑蒸蛋配上美味魚子,好吃;
季節兩食刺身
岩首縣牡蠣生蠔配柚子啫喱~新鮮濃郁海水味生蠔超嫩滑肥美;

間八刺身配黑松露酸汁;
慢煮安康魚肝~清甜香滑慢煮配上葱花,帶出了魚肝鮮甜味;
和食~香煎油甘魚配上日本小辣椒;
手握壽司x5
春子鯛昆布漬~鮮甜淋滑魚肉;
秋刀魚壽司~
清酒蒸鮑魚~鮑魚夠彈牙;
銀雪魚壽司配三星漬~
火槍輕輕燒過魚身,令銀雪魚的魚脂香氣在口腔內濃郁散發出來;
北海道馬糞海膽~
海膽新鮮甜美,份量可以用海膽山來形容,抵食,值回票價;
Soup-蜆肉麵豉湯~
暖笠笠的麵豉湯很有家的味道;
Dessert-日本豆腐雪糕
誠意之作,香濃黃豆味豆腐雪糕,冰涼雪糕入口融化後像喝了一口豆漿,為豐盛的晚餐畫上完美句號。
下次要跟飲酒的朋友來再聚,自家製梅酒和多款清酒實在吸引。
2023-11-21
2023-11-29 39 浏览
完成大project係時候要慶祝下,遇上今日有人生日,食餐好嘅。前菜-胡麻沙律~新鮮沙律菜,開開個胃。茶碗蒸(燉蛋)~蒸得香滑,入口滑捋捋,當中材料包括雞肉,特別有銀杏。牡蠣~季節性,今期採用岩手縣山田真蠔,配柚子啫哩,蠔入口勁鮮甜。季節刺身(二品)1. 間八刺身~配黑松露酸汁,唔係週圍食到間八,今次用酸酸地黑松露配搭,感覺好清新。2. 慢煮鮟康魚肝~入口即溶,脂肪味濃,又香又滑,食過返尋味。 熱食-香煎油甘魚~配黃椒汁,仲有日本小辣椒(微辣)。手握壽司A. 春子鯛昆布漬~呢款鯛魚,入口口感較實淨。B. 新鮮帶子~配青檸汁,清新感覺。C. 秋刀魚壽司~好少食生嘅秋刀,配合食用花幾特別。D. 清酒蒸鮑魚~特別喜歡鮑魚嘅味道。E. 銀雪魚壽司~入口味道感覺魚脂含量高,正!再配合三星漬(麵豉醬),可以提升味覺享受。F. 炙燒左口魚邊~輕輕炙燒迫出魚油,又香又滑,油脂豐富,感覺有點邪惡。G. 大拖羅壽司~吞拿魚腩,介乎大拖羅同超拖羅之間,上面加咗少少芥末籽,咬落去魚油慢慢滲入牙縫,冇其他刺身可以代替。H. 雲丹(北海道馬糞海膽卷)~入口甘香,海膽好新鮮。馬糞海膽炙燒和牛手卷~配合炙燒和牛,味覺

前菜-胡麻沙律~
新鮮沙律菜,開開個胃。

茶碗蒸(燉蛋)~
蒸得香滑,入口滑捋捋,當中材料包括雞肉,特別有銀杏。

牡蠣~
季節性,今期採用岩手縣山田真蠔,配柚子啫哩,蠔入口勁鮮甜。

季節刺身(二品)
1. 間八刺身~

2. 慢煮鮟康魚肝~
入口即溶,脂肪味濃,又香又滑,食過返尋味。

熱食-香煎油甘魚~
配黃椒汁,仲有日本小辣椒(微辣)。

手握壽司
A. 春子鯛昆布漬~
呢款鯛魚,入口口感較實淨。

B. 新鮮帶子~
配青檸汁,清新感覺。

C. 秋刀魚壽司~
好少食生嘅秋刀,配合食用花幾特別。

D. 清酒蒸鮑魚~
特別喜歡鮑魚嘅味道。

E. 銀雪魚壽司~

F. 炙燒左口魚邊~
輕輕炙燒迫出魚油,又香又滑,油脂豐富,感覺有點邪惡。
G. 大拖羅壽司~

H. 雲丹(北海道馬糞海膽卷)~
入口甘香,海膽好新鮮。

馬糞海膽炙燒和牛手卷~

配合炙燒和牛,味覺層次倍增。

麵豉湯~

材料包括豆腐、紫菜、蜆肉、腐皮,熱辣辣香噴噴。

日本豆腐雪糕~

食埋呢個甜品就真係完美啦。
2023-11-27 36 浏览
老公生日book咗呢間食omakase,呢個全日餐$698/位,性價比幾高,唔怪之得平日都幾full。點完餐好快店員就拎嚟沙律同埋茶碗蒸,蒸蛋裏面有啲雞肉、冬菇、蟹柳、銀杏,好多料,加上一啲三文魚子,幾香滑。生蠔配果醋啫喱生蠔新鮮,幾大隻,一啲都唔腥,配上果醋啫喱,味道清新好夾。白魚刺身配黑松露、柚子汁,食嘅時候可以加啲紫蘇花一齊食,味道幾清香。甜蝦他他配鱈魚餅,蝦肉他他灑上岩鹽同埋一啲柚子皮,口感脆口又綿密,清新好開胃。和食係香煎油甘魚配黃芥辣,幾香魚油味,啖啖肉,伴碟有日本青椒仔,少少辣幾惹味。跟住開始食壽司,新鮮帶子壽司加左啲青檸汁,好鮮。鮫鰈魚壽司魚肉上面再有一件火炙過嘅鮫鰈魚裙邊,火炙過嘅魚油脂好香,配咗啲酸汁蘿蔔蓉。秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁,油脂豐富,甘香甘香。醋漬鯖魚壽司上面有青蘋果漬物,魚味都好濃郁,肉質柔軟creamy。炙燒左口魚裙邊壽司油脂豐富,入口即溶,火炙香味勁香,用脆脆紫菜包住食。清酒蒸鮑魚壽司,鮑魚片超級柔軟,一啲𡁻橡筋嘅感覺都冇,有淡淡的酒香。大拖羅壽司絕對冇得輸,又知勁香,一啲渣都冇,入口即溶,配上黃芥末子,酸酸哋中和油膩感。北海道馬糞海膽軍艦,

生蠔配果醋啫喱
生蠔新鮮,幾大隻,一啲都唔腥,配上果醋啫喱,味道清新好夾。

跟住開始食壽司,新鮮帶子壽司加左啲青檸汁,好鮮。

秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁,油脂豐富,甘香甘香。

北海道馬糞海膽軍艦,海膽新鮮好鮮甜,Creamy。

最後海膽和牛卷勁正,有齊我最鍾意食嘅兩樣嘢,和牛火炙過,油香充分散發,飯中間夾住一啲酸蘿蔔片中和油膩,再加上面頭嘅海膽,口感綿密,成個壽司口感好豐富。

最後來一碗熱辣辣嘅麵豉湯,入邊有啲蜆肉同埋海帶,味道香得來帶少少鮮甜。

甜品係日本開心果雪糕,唔好睇個樣平平無奇,又真係幾好食喎,開心果味好濃郁好香。呢餐我同老公都食得好滿意。