2024-02-29 477 浏览
人頭$1,000都吾洗就食到omakase? 真系吾好太抵😂食材亦比想像中高質了,員工招呼相當周到🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️⭐️牡蠣先來一份生蠔🦪岩手縣大船渡真蠔,海水味重,蠔味適中。⭐️季節刺身季節刺身系甜蝦他他配鱈魚脆餅同埋間八刺身,甜蝦他他好新鮮,加入咗岩鹽同柚子皮,難怪帶點不平凡。鱈魚脆餅味道香甜,搭配好夾👍🏼間八刺身薄切,配黑松露酸汁,格外清新。🍣壽司⭐️蜜柑鯛蜜柑味香甜,配以薄切鯛魚,易入口。⭐️帶子新鮮帶子配青檸汁,帶子肥美,青檸汁酸度高不過加入帶子開胃。⭐️清酒蒸鮑魚清酒蒸鮑魚,清酒味道明顯🍶鮑魚軟稔易咬。⭐️梭子魚比較罕有嘅品種,鬆軟鮮甜,魚肉油份極少,但魚皮油脂豐富,反差效果令堂魚鮮味更突出。加上將魚皮輕輕炙燒,令油香更突出。⭐️炙燒左口魚邊左口魚邊經過炙燒後魚油豐富,有入口即溶感😊⭐️中拖羅魚腩中拖羅魚腩大家都喜愛,食戈陣喺口入面徘徊,令人滿足❤️⭐️木杆魚同樣系比較罕有嘅品種,肉質較結實,魚味重。⭐️海膽北海道海膽使用,口感清甜,同時十分新鮮🧡⭐️和牛海膽手卷食材好高級,系北海道馬糞海膽,加上日本和牛🐮兩者加埋完全有入口即溶感☺️⭐️士多啤梨雪糕食到一粒粒士多啤梨粒🍓為晚餐畫上完美句號。

⭐️牡蠣
先來一份生蠔🦪岩手縣大船渡真蠔,海水味重,蠔味適中。

⭐️季節刺身

🍣壽司

⭐️蜜柑鯛
蜜柑味香甜,配以薄切鯛魚,易入口。

⭐️帶子
新鮮帶子配青檸汁,帶子肥美,青檸汁酸度高不過加入帶子開胃。

⭐️清酒蒸鮑魚
清酒蒸鮑魚,清酒味道明顯🍶鮑魚軟稔易咬。

⭐️梭子魚

⭐️炙燒左口魚邊
左口魚邊經過炙燒後魚油豐富,有入口即溶感😊

⭐️中拖羅魚腩
中拖羅魚腩大家都喜愛,食戈陣喺口入面徘徊,令人滿足❤️

⭐️木杆魚
同樣系比較罕有嘅品種,肉質較結實,魚味重。

⭐️海膽
北海道海膽使用,口感清甜,同時十分新鮮🧡

⭐️和牛海膽手卷

⭐️士多啤梨雪糕
食到一粒粒士多啤梨粒🍓為晚餐畫上完美句號。

2024-02-26
2024-02-28 53 浏览
日本的Omakase一般比較貴,但今次發現這間Sushi N 廚師發板推出一款套餐只需$698性價比非常高。餐廳位於銅鑼灣亨利大廈,在openrice 購買套餐還有九折非常抵食。餐廳環境舒適坐在吧檯上,看著廚師悉心的安排又可跟廚師交流都不錯。前菜沙律🥗非常新鮮清爽開胃。這個熱辣辣三文魚籽茶碗蒸,蛋嫩滑配上三文魚籽、鮮味即時提升。開始廚師發板先嚟這個岩手縣真蠔🦪,大大隻新鮮爽甜。~🐟間八魚刺身,廚師配上秘製酸汁和黑松露加上紫蘇花,魚肉清爽喜歡紫蘇花獨特香味好fresh。~🐟安康魚肝,稱之為海中鵝肝,非常香濃,creamy口感,味道調製得好滋味。~ 🐟汁煮油甘魚厚厚的油甘魚、魚肉香濃入味~ 🍣愛媛縣蜜柑鯛魚魚肉清新爽口,有淡淡蜜柑香味, 原來鯛魚的魚糧會混入蜜柑餵飼好特色又天然。~🍣 石垣鯛魚肉爽味道清淡~ 🍣新鮮帶子放上少少清檸汁鮮味~ 🍣清酒蒸鮑魚淡淡酒香味,鮑魚肉軟滑不韌~ 🍣中拖羅魚腩 鮮味可口~ 🍣炙燒銀鱈魚,魚肉香滑~🍣 炙燒左口魚,左口魚油高香濃好味~ 🍣北海道馬糞海膽,海膽香濃又清甜~ 🍣海膽和牛手捲,有齊和牛海膽配上香脆紫好豐富又滋味。最後配埋麵豉湯,我較喜歡這個麵豉湯不

前菜沙律🥗非常新鮮清爽開胃。

開始廚師發板先嚟這個岩手縣真蠔🦪,大大隻新鮮爽甜。

~🐟間八魚刺身廚師配上秘製酸汁和
黑松露加上紫蘇花,魚肉清爽喜歡紫蘇花獨特香味好fresh。

~ 🐟汁煮油甘魚
厚厚的油甘魚、魚肉香濃入味

~ 🍣愛媛縣蜜柑鯛魚
~🍣 石垣鯛魚肉爽味道清淡
~ 🍣新鮮帶子放上少少清檸汁鮮味
~ 🍣清酒蒸鮑魚淡淡酒香味,鮑魚肉軟滑不韌
~ 🍣中拖羅魚腩 鮮味可口

~ 🍣炙燒銀鱈魚,魚肉香滑
~🍣 炙燒左口魚,左口魚油高香濃好味
~ 🍣北海道馬糞海膽,海膽香濃又清甜

~ 🍣海膽和牛手捲,有齊和牛海膽配上香脆紫好豐富又滋味。

最後配埋麵豉湯,我較喜歡這個麵豉湯不會太 鹹,配入幾粒蜆肉令到麵豉湯更加清甜。
飯後甜品還有開心果雪葩,這餐好滿足,價錢相對便宜性價比高的omakase。

2024-02-27 37 浏览
銅鑼灣各國美食都有,款式又多,所以放工都好鍾意同朋友約係果邊食飯,今次同朋友黎試吓呢間廚師發辦,餐廳位置非常方便,銅鑼灣港鐵站一出行幾分鐘就到,餐廳內部大部份都是壽司吧枱,方便客人可以席前欣賞廚司手藝,而且價錢親民,廚司發辦只要$698就可以品嚐,性價比超高!🥢前菜: 🔸胡蔴沙律🔸茶碗蒸- 加上昆布及三文魚籽的茶碗蒸,嫩滑鮮味,咸鮮十足。🥢季節牡蠣- 🔸岩手縣大船渡真蠔—真蠔大隻厚肉,非常的清甜,鮮味盡現 🥢季節刺身二品:🔸甜蝦他他配鱈魚片岩鹽、柚子皮 第一次這樣配著吃,幾特別,甜蝦鮮甜,只加少許岩及柚子皮便可以帶出鮮甜,師傅沒有將甜蝦切得太細,保留口感,再配上鱈魚脆片,口感層次更豐富,甜鮮好味! 🔸間八刺身配黑松露酸汁,紫蘇花 間八是鰤魚的一種,有口感之餘,魚肉亦脆口,越食越有味道,配上少許黑松露,香氣滿滿。 🥢和食:汁煮油甘魚 以汁煮的方式來處理油甘魚,魚肉厚身,魚味濃郁,有口感之餘亦有油香,作熱食也很不錯。 🥢壽司:🔸伊佐目壽司- 肉質清甜彈牙,加上少許柚子皮令魚鮮味更出眾。🔸石桓鯛壽司—肉質鮮甜,而油脂量恰到好處,入口非常鮮味😋🔸帶子壽司- 帶子清甜,加少許青檸汁將味道提鮮。🔸
🥢前菜:
🔸胡蔴沙律
🥢季節牡蠣-
🔸岩手縣大船渡真蠔—真蠔大隻厚肉,非常的清甜,鮮味盡現
🥢季節刺身二品:
🔸甜蝦他他配鱈魚片岩鹽、柚子皮
🔸間八刺身配黑松露酸汁,紫蘇花
🥢和食:汁煮油甘魚
🥢壽司
🔸石桓鯛壽司—肉質鮮甜,而油脂量恰到好處,入口非常鮮味😋
🔸帶子壽司- 帶子清甜,加少許青檸汁將味道提鮮。
🔸清酒蒸鮑魚壽司- 鮑魚軟淋有口感,有淡淡的清酒香味,更突顯鮑魚的鮮味。
🔸炙燒左口魚裙邊,炙燒過的左口魚邊油香更出,入口肥美甘香,非常味美
🔸 超拖羅壽司- 近魚腩位置的部位,油脂非常豐富,甘香,入口即融,幸福滋味滿腔。
🔸銀鱈魚- 炙燒後油脂香味更濃,魚味濃郁,兩者互相配合。
🔸北海道馬糞海膽 - 非常的清甜鮮味,齒頰留香😋
🔸海膽和牛壽司- 海膽再加上和牛,真是鮮味爆燈,和牛以火炙燒一燒,燒出油脂香味,入口更柔軟,大滿足🤩
🥢吸物:蜆肉麵豉湯
🥢甜品:開心果雪糕— 開心果非常濃郁,還有開心果碎在裏面,正。👍🏻
2024-02-26 33 浏览
新年後首日啟市, 儀式感上一定要食餐好, 首選當然係Omakase啦!而坊間Omakase dinner, 大多都要四位數以上, 今晚同事book咗呢間位於銅鑼灣Sushi N, 竟然有全日供應平價Omakase set HK$698/位(另加一)真係超抵啊!!餐廳吧位呈L型吧檯, 另有少量Table seat。坐上吧檯可以近距離欣賞師傅製作壽司, 而師傅預早已經切好哂所有刺身, 直接擺盤同手握壽司就完成, 全程只係約個半鐘左右, 好有效率!先來個沙律, 酸尾尾開開胃茶碗蒸:淡淡蛋香, 超滑溜, 滑得入口即化岩手縣真蠔:肥美爽甜, 蠔味濃郁間八刺身配黑松露酸汁:爽滑, 酸尾尾開胃, 又有陣陣松露香氣慢煮鮟康魚肝:甜甜地, 好creamy油甘魚熱食:魚質札實,個汁甜甜地很快到了壽司環節:蜜柑鯛壽司:魚質滑,微爽,滲出陣陣蜜柑香石媛鯛加咗柚子皮:淡味魚,柚子皮清香,配搭清新伊佐目:魚質綿滑,有淡淡魚鮮香帶子:加咗青檸汁,肥美,微微鮮甜清酒蒸鮑魚:微微煙韌,有淡淡清酒, 甘香提鮮醋漬鯖魚:有少少薑提鮮,酸酸地大拖羅:魚質超綿密,魚油豐富,脂香味十足北海道馬糞海膽:creamy入口即溶,配上脆
餐廳吧位呈L型吧檯, 另有少量Table seat。
先來個沙律, 酸尾尾開開胃
茶碗蒸:淡淡蛋香, 超滑溜, 滑得入口即化
岩手縣真蠔:肥美爽甜, 蠔味濃郁
慢煮鮟康魚肝:甜甜地, 好creamy
油甘魚熱食:魚質札實,個汁甜甜地
很快到了壽司環節:
蜜柑鯛壽司:魚質滑,微爽,滲出陣陣蜜柑香
石媛鯛加咗柚子皮:淡味魚,柚子皮清香,配搭清新
伊佐目:魚質綿滑,有淡淡魚鮮香
帶子:加咗青檸汁,肥美,微微鮮甜
清酒蒸鮑魚:微微煙韌,有淡淡清酒, 甘香提鮮
醋漬鯖魚:有少少薑提鮮,酸酸地
大拖羅:魚質超綿密,魚油豐富,脂香味十足
北海道馬糞海膽:creamy入口即溶,配上脆紫菜,口感一流
和牛手卷:和牛火炙過,飯卷中有黃蘿蔔絲,脆紫菜包住食,整個入口很有層次,食到火炙嘅焦香,同埋牛脂香。
最後送上味噌湯同埋甜品—士多啤梨雪糕。
2024-02-22
2024-02-23 98 浏览
經濟下行再加上報復式旅遊,本來走中高檔路線的日式料理店,只好推出親民價套餐,今晚我們享用 Sushi N 每位$698 的廚師發辦,主要是三款刺身、一熱食及七款壽司的組合,相比其他兩款算是輕食,整體質素唔錯。前菜沙律配三文魚子茶碗蒸,很基本的配搭,吃完爽脆微酸的沙律、再吃滑溜的蒸蛋,味蕾正好先熱身。刺身三點:旬-牡蠣岩手縣真蠔,比較滑,爽脆清甜好嚼的口感,別於他店,用高酸度的醋汁及啫喱,更合我意。甜蝦他他.脆餅吃法有點西化,效果非常好我喜歡,甜蝦下了少少岩鹽更能帶出鮮甜,脆軟對比討好。間八.黑松露酸汁用上黑松露酸汁添新意,增加口感層次;此外紫蘇花配白身魚亦很夾。和食-汁煮油甘魚鹹鹹甜甜很入味,厚肉的油甘魚亦滑;配青葵、白蘿蔔及紅蘿蔔。壽司七貫:石桓鯛.柚子皮爽脆結實。帶子.青檸汁爽脆中帶軟熟,尤其相比剛才的帶子。赤鯖少少酸香。清酒蒸鮑魚柔韌好嚼,,醬油汁味豐富。醋漬鯖魚.青蘋果酸度明顯高,肉質更鬆軟,滿嘴香酸。中吞拿魚腩肥美無筋。炙燒左口魚邊色澤亮麗,炙燒迫出了很多魚油、味更香!雲丹北海道馬糞海膽上乘,甘香豐腴。海膽和牛手卷紫菜非常薄脆,入口卜卜聲,海膽及和牛的組合,甘甜豐腴!麵豉湯開
前菜沙律配三文魚子茶碗蒸
刺身三點:

旬-牡蠣
和食-汁煮油甘魚
鹹鹹甜甜很入味,厚肉的油甘魚亦滑;配青葵、白蘿蔔及紅蘿蔔。
壽司七貫:
爽脆結實。
帶子.青檸汁
爽脆中帶軟熟,尤其相比剛才的帶子。
少少酸香。
清酒蒸鮑魚
柔韌好嚼,,醬油汁味豐富。
醋漬鯖魚.青蘋果
酸度明顯高,肉質更鬆軟,滿嘴香酸。
肥美無筋。
炙燒左口魚邊
色澤亮麗,炙燒迫出了很多魚油、味更香!
雲丹
北海道馬糞海膽
北海道馬糞海膽上乘,甘香豐腴。
海膽和牛手卷
紫菜非常薄脆,入口卜卜聲,海膽及和牛的組合,甘甜豐腴!
開心果味雪糕
有很香的開心果味。
開心果味雪糕
環境優雅,服務到位,CP值唔錯。

2024-02-20
前菜沙律配三文魚子茶碗蒸
2024-02-20 53 浏览
過年後要吃清啖些,吃Omakasa 就最好不過,不油不膩,入口清爽💞最後來到銅鑼灣的 Sushi N,晚間以提供廚師發板為主,店內以淺木色吧枱設計,亦有餐枱,任君選擇,進食時想跟廚師互動,坐吧枱就最適合不過,可觀看廚師手藝,視覺享受💞.這裡選料極為新鮮,晚市更推出$698/位 17道菜廚師發板,沒有不來的理由💞.前菜 ▪️胡麻醬沙律 - 口感清爽▪️茶碗蒸 - 碗內更有昆布及三文魚子,蒸蛋嫩滑💞.▪️岩手縣大船道真蠔 - 肥美大隻,蠔身厚肉而且入口有淡淡海水味,鮮味無窮💞.▪️甜蝦他他雪魚脆餅 - 甜蝦他他加入了岩鹽和柚子調味,食時放試雪魚脆餅,鮮甜香脆,層次感豐富💞.▪️間白刺身 - 配上少量黑松露,食時可以拌同紫蘇花一起吃,好鮮美爽口💞.熱食 ▪️汁煮油甘魚 - 油甘魚肉身較厚而結實,入口滿滿魚油香💞.壽司🍣▪️伊佐木 - 味道鮮甜彈牙💞▪️石垣雕 - 肉質細膩,油脂豐富,味道鮮甜💞▪️帶子壽司 - 加上青檸汁,味道提鮮💞▪️清酒蒸鮑魚 - 鮑魚以清酒蒸煮火侯剛好,入口鮮味💞▪️炙燒左口裙邊 - 炙燒後口甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。 濃郁甘香,入口即溶💞▪️超拖羅 - 脂肪比例較高,肉質鮮味💞▪️銀鱈魚 -
▪️胡麻醬沙律 - 口感清爽
▪️茶碗蒸 - 碗內更有昆布及三文魚子,蒸蛋嫩滑💞
熱食
▪️汁煮油甘魚 - 油甘魚肉身較厚而結實,入口滿滿魚油香💞
壽司🍣
▪️伊佐木 - 味道鮮甜彈牙💞
▪️石垣雕 - 肉質細膩,油脂豐富,味道鮮甜💞
▪️帶子壽司 - 加上青檸汁,味道提鮮💞
▪️清酒蒸鮑魚 - 鮑魚以清酒蒸煮火侯剛好,入口鮮味💞
▪️超拖羅 - 脂肪比例較高,肉質鮮味💞
▪️銀鱈魚 - 炙燒過逼出魚油,油脂四溢,魚香撲鼻,肉脂比例完美,入口柔軟滑膩💞
▪️北海道馬糞海膽 - 鮮甜無比
▪️海膽和牛壽司 - 完美配搭
汁物 - 味噌湯
甜品 - 開心果雪糕
餐廳:Sushi N
地址:銅鑼灣恩平道42號亨利中心12樓

2024-02-19
2024-02-18 32 浏览
冇諗過omakase都有素食,是好好的體驗,簡單嘅食材,都可以有好多變化。尤其海葡萄軍艦,油揚紫蘇青瓜卷好好食,有驚喜。師傅好有理想,希望可以再發展多啲不同素食菜式,無論係食素或者唔食素嘅朋友,又可以多一個選擇。
芝士烤蕃茄
雞髀菇壽司
海葡萄軍艦
油揚紫蘇青瓜
2024-02-14 77 浏览
🍊Tangerine‘s visit🍊—————————————————————🍜 Sushi N (Causeway Bay)12/F, Henry House, 42 Yun Ping Road, Causeway BayTel:+852 9284 2485—————————————————————The restaurant breaks away from traditional concepts by offering all-day chef-curated set meals. Whether it's lunch or dinner, customers can enjoy a selection of exquisite sushi dishes at a consistent price point. Priced at only $698, that‘s super affordable!.▪️ Salad▪️ Steamed Egg Custard▪️ Oysters from Ofunato, Iwate Prefecture▪️ Thinly Sliced Maha
🍊Tangerine‘s visit🍊
—————————————————————
🍜 Sushi N (Causeway Bay)
Tel:+852 9284 2485

▪️ Salad
▪️ Steamed Egg Custard
▪️ Thinly Sliced Mahaba Fish
▪️ Slow-Cooked Monkfish Liver
▪️ Simmered Oilfish in Sauce
▪️ Sushi: Akami Sea Bream, Ishigaki Sea Bream, Scallop with Bamboo Charcoal Salt, Zuwaigani Crab, Gindara Cod with Hokkaido Miso, Simmered Abalone in Sake, Sea Urchin, Toro, Wagyu Beef with Sea Urchin
▪️ Miso Soup
▪️ Cheese-flavored Ice Cream

One of the highlights is the Slow-Cooked Monkfish Liver, It offers a smooth and delicate texture, complemented by soy sauce, yuzu vinegar, and a touch of spring onion, creating a well-balanced and delightful flavor profile.
Another standout dish is the Simmered Oilfish in Sauce, which boasts a rich and satisfying taste. The dish is enhanced by a sweet simmering sauce and various radish accompaniments, resulting in a refreshing and enjoyable dining experience.

The Akami Sea Bream Sushi deserves recognition for its lightly seared preparation, allowing the flavors to shine. The fish oil is released upon eating, providing a burst of umami and a delightful mouthfeel. Similarly, the Toro and Wagyu Beef with Sea Urchin Sushi offer a luxurious and melt-in-your-mouth experience, showcasing the high quality of ingredients.
💰 $698+10% per person
😋Overall Rating
Food:🌟🌟🌟🌟🌟
Environment:🌟🌟🌟🌟🌟
Staff:🌟🌟🌟🌟
CP Rate:🌟🌟🌟🌟
—————————————————————
#hkfoodie #causewaybay #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #hongkongfood #hongkong #hkrestaurant #hktravel #香港探店 #香港美食 #food #Japaneserestaurant
👉Omakase價位豐儉由人,食得滿足,晚市以$698獨特體驗,選用季節時令食材,新鮮致勝‼️📌岩手縣大船真蠔 ~ 手掌般大的真蠔,入口鮮甜肥美,陣陣海水味在口腔久久不散。📌間白魚薄切 ~ 間白魚非常新鮮,魚香味突出。📌甜蝦他他鱈魚片 ~ 綿滑口感,甜蝦他他托出鱈魚片的咸鮮,百吃不膩。📌汁煮油甘魚 ~ 湯汁濃香完全劈走油甘魚的腥味,軟腍魚肉入味,下飯一流。📌壽司 ~ 蜜柑鯛、伊佐目、凡立貝、油鯛、帶子、梳子魚、中拖罹、清酒煮鮑魚、海膽軍艦 ~ 食材精緻,一般由淡到濃,壽司肥美紮實,手握有水準,每款都吃到師傅功力,物有所值⋯⋯📌和牛海膽 ~ 內層夾進濃香海膽/和牛爆餡手卷,一大片厚而肥美,食法各具特色。🏬 Sushi N (銅鑼灣)🚦 銅鑼灣恩平道42號亨利中心12樓

📌間白魚薄切 ~ 間白魚非常新鮮,魚香味突出。

🏬 Sushi N (銅鑼灣)
🚦 銅鑼灣恩平道42號亨利中心12樓
2024-02-01
今晚同朋友嚟到Sushi N食真蠔,真係好正呀!環境都幾舒服,冇咩華麗裝飾,但係氣氛好好。我哋叫咗好多嘢,全部都好出色!首先,食咗個甜蝦他他配柚子皮,真係好開胃。甜蝦新鮮嫩滑,配埋柚子皮嘅酸爽,超級搭!另外,我哋仲試咗當魚子醬夾埋一齊食,味道更加豐富,令人回味無窮。之後係間八刺身配黑松露酸汁,啊!太好食啦!間八鮮甜,而黑松露酸汁帶嚟一啲地道嘅香氣,真係令味蕾大開!唔好忘記試下佢哋嘅汁煮油甘魚,啱啱蒸熟嘅油甘魚鮮嫩多汁,汁煮嘅醬汁亦都好入味,好好味!我哋亦都嚟咗真鯛壽司配柚子皮同活北寄貝壽司配青檸汁,鮮甜嘅真鯛同北寄貝配埋柚子皮同青檸汁,真係令人驚艷,令人嘆為觀止!仲有一定要試下佢哋嘅池魚壽司同清酒蒸鮑魚壽司,池魚肉質鮮美,而清酒蒸鮑魚壽司嘅酒香蒸氣令人垂涎三尺!唔少人都推介佢哋嘅赤鯖魚壽司同炙燒左口魚裙邊壽司,鯖魚鮮嫩,炙燒口魚裙邊帶嚟一啲煙燻嘅香氣,味道相當出色!如果你鍾意拖羅同海膽,一定要試下佢哋嘅拖羅壽司同紫海膽壽司。拖羅壽司炙燒過,一啖咬落去,口感酥脆,加上拖羅嘅獨特風味,真係令人陶醉!至於紫海膽壽司,海膽鮮甜滑膩,係海鮮愛好者嘅最愛!食完咁多壽司,唔少人都會叫杯蜆肉味噌湯,就

食完咁多壽司,唔少人都會叫杯蜆肉味噌湯,就算係簡單嘅湯,都帶嚟一陣陣濃郁嘅蜆肉味,非常開胃。

最後,為咗解膩,點一份日本椰子雪糕。呢款雪糕酸酸甜甜,口感滑順,真係好好味!整體而言,sushi N的真蠔是非常推薦的。他們的菜單提供了各種新鮮、美味的海鮮選擇,而且用料精緻,口味豐富。無論是壽司刺身還是其他煮法,都展現了高品質的食材和精湛的廚藝。此外,餐廳的環境舒適,氣氛愉悅,是一個適合與朋友共享美食的好地方。
2024-02-04 31 浏览
時尚簡約讓食客可以盡情品嚐口味之餘晚餐結合時令食材,為Omakase減低傳統悶氣!前菜沙律三文魚籽蟹肉茶碗蒸岩手縣大船真蠔間白魚薄切甜蝦他他鱈魚片汁煮油甘魚壽司蜜柑鯛、伊佐目、凡立貝、油鯛、帶子、梳子魚、中拖罹、清酒煮鮑魚、海膽軍艦和牛海膽麵鼓湯「沙律」入口開胃加添食慾「茶碗蒸」絲滑般温熱綿密口感及外觀,用料十足比例做出水嫩「岩手縣大船真蠔」飽滿肥美蠔肉潔白有光澤,蠔汁味溢滿口回甘味濃「間白魚薄切」「甜蝦他他鱈魚片」入口兩者配合度高一齊食風味獨特,由回甘至一口甜蝦他他觸發了我的味蕾「汁煮油甘魚」汁煮入味紮實厚身好實在,啖啖鹹鮮份量啱啱好「壽司-九款」即叫即做既手握壽司每款細味,陣容豐富恰到好處,刺身壽司好creamy亦有火炙壽司油份不過膩「和牛海膽」一口吃下保留和牛軟嫩口感尤如和牛三文治超豐盛

時尚簡約
讓食客可以盡情品嚐口味之餘
晚餐結合時令食材,為Omakase減低傳統悶氣!
前菜沙律
和牛海膽
麵鼓湯

「沙律」入口開胃加添食慾
「茶碗蒸」
絲滑般温熱綿密口感及外觀,用料十足比例做出水嫩
「岩手縣大船真蠔」
飽滿肥美蠔肉潔白有光澤,蠔汁味溢滿口回甘味濃
「間白魚薄切」
「甜蝦他他鱈魚片」

「汁煮油甘魚」
汁煮入味紮實厚身好實在,啖啖鹹鮮份量啱啱好
壽司-九款」
「和牛海膽」
一口吃下保留和牛軟嫩口感尤如和牛三文治超豐盛
2024-01-31
🍱餐廳:Sushi N (銅鑼灣)🍽️類別:日式刺身廚師發辦💯推薦指數:9/10餐廳突破傳統概念框架,提供全日供應的廚師發辦套餐,無論是午市或晚市時段,顧客都可以同一價格品嚐精緻的刺身料理,而且價錢只需$698,對於晚市來說,敢說是港島區最低價且性價比最高的鮨店。≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑小編推薦的全日供應套餐🍑 ≡※≡※≡※≡※▪️沙拉▪️茶碗蒸▪️岩手縣大船渡生蠔▪️間八魚薄切▪️慢煮鮟鱇魚肝▪️汁煮油甘魚▪️壽司:密甘鯛、石緩鯛、帆立貝配竹炭鹽、左口魚、銀鱈魚配三昇漬北海道麵豉、清酒煮鮑魚、海膽、拖羅、和牛海膽▪️味增湯▪️芝士味雪糕味道方面,在小編心中獨佔鰲頭的是慢煮鮟鱇魚肝。作為被稱為海底鵝肝的極品珍味,其口感有如鵝肝,細膩軟滑,塗上醬油和柚子醋,鋪上少量葱花吊味,令整體完全没有肥膩感,不喜歡吃內臟的小編都能接受。.另外,汁煮油甘魚比刺身來得香口。由於其肉質較爲厚實,油脂含量較少,所以口感較實在,魚香味比油脂味突出,配以清甜的汁煮,拌以甘甜的各款蘿蔔,整體感覺十分清新。.令人驚喜的是,左口魚壽司比拖羅壽司略勝一籌。左口魚經過炙燒後,大量魚油滲出,流到壽司碟上,一入口油脂爆發,油香味在口中繚繞,讓人
🍱餐廳:Sushi N (銅鑼灣)
🍽️類別:日式刺身廚師發辦

▪️慢煮鮟鱇魚肝
▪️汁煮油甘魚
▪️味增湯
▪️芝士味雪糕

令人驚喜的是,左口魚壽司比拖羅壽司略勝一籌。左口魚經過炙燒後,大量魚油滲出,流到壽司碟上,一入口油脂爆發,油香味在口中繚繞,讓人回味無窮。當然,拖羅壽司及和牛好番壽司的質素亦相當高,口感相當豐潤,入口即化。
總結而言,晚市$698能品嚐到16道菜,且採用的食材上乘,部份部位稀有特別,刺身料理、熟食皆有,簡直是物超所值。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
💰$698+10% p.p
😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-02-01 539 浏览
同朋友約左好耐,終於都約到👏🏻仲要好鬼抵,夜晚食都係$698有17道菜,Service仲好好添👍🏻-前菜胡麻醬沙律-茶碗蒸有三文魚子,昆布非常嫩滑美味-岩手縣大船渡真蠔,肉質飽滿,入口有豐富的礦物味道-間八配松露酸汁,魚身爽口彈牙與松露味非常夾-慢煮鮟鱇魚乾香濃細滑,入口有溶化感覺-汁煮油甘魚鹹淡適中,肉質稍為結實-蜜柑鯛帶微微蜜柑清香,清爽鮮甜-石垣鯛白身魚魚味較淡,少少調味已經唔錯-帆立貝雪白肉厚、青檸汁提鮮-池魚肉質緊實,入口魚油甘香細膩-清酒鮑魚軟硬適中帶嚼感-銀鱈魚炙燒後魚油更香,配柚子胡椒增加口感層次-超拖羅配芥末籽,完全無筋,魚油味濃-北海道馬糞海膽入口超鮮甜,帶微微海用味-海膽和牛手卷兩款都是我最愛,和牛的香氣配海膽的鮮甜,滿滿的幸福感-味噌湯暖暖胃,味道正常發揮-焙茶雪糕茶味濃郁,唔會太甜,完美!整體都好滿意,會再encore✨

-前菜胡麻醬沙律

-茶碗蒸有三文魚子,昆布非常嫩滑美味

-岩手縣大船渡真蠔,肉質飽滿,入口有豐富的礦物味道

-間八配松露酸汁,魚身爽口彈牙與松露味非常夾

-慢煮鮟鱇魚乾香濃細滑,入口有溶化感覺

-汁煮油甘魚鹹淡適中,肉質稍為結實

-蜜柑鯛帶微微蜜柑清香,清爽鮮甜

-石垣鯛白身魚魚味較淡,少少調味已經唔錯

-帆立貝雪白肉厚、青檸汁提鮮

-池魚肉質緊實,入口魚油甘香細膩

-清酒鮑魚軟硬適中帶嚼感

-銀鱈魚炙燒後魚油更香,配柚子胡椒增加口感層次

-超拖羅配芥末籽,完全無筋,魚油味濃

-北海道馬糞海膽入口超鮮甜,帶微微海用味

-味噌湯暖暖胃,味道正常發揮

-焙茶雪糕茶味濃郁,唔會太甜,完美!

整體都好滿意,會再encore✨

2024-01-18
2024-01-23 44 浏览
作為一個熱愛omakase既港女,我可以話你知我未試過夜晚食omakase只需$698。但係Sushi N呢到真係食到!佢地有個全日Omakase $698,有17道菜。生蠔、鮑魚、海膽、拖羅 同和牛等等都有得食,真係好抵👍🏻除左個$698 SET之外,仲有另外3個SETS 分別係鮨 $1280 ,N $1580 ,會席料理 $2280。胡麻沙律_三文魚籽蟹肉茶碗蒸岩手縣大船渡生蠔,肉質飽滿,入口帶豐富既礦物味道,加左酸汁啫喱可以中和返個海水味。_間八刺身,本身白身魚就無乜味道既,加左黑松露酸汁同埋紫蘇花之後味道即刻香濃左好多。慢煮鮟鱇魚肝,呢個應該係我食過最好食既鮟鱇魚肝!口感超滑超creamy!零腥味!超出色👍🏻🤤_汁煮油甘魚,醬汁帶甜味 ,啖啖魚肉起曬骨,連啲野菜都煮到腍曬。蜜柑鯛,帶有淡淡既蜜柑清新香味,無魚腥味。_石垣鯛 ,肉質細膩,油脂豐富,加左柚子皮食落更鮮甜。_新鮮帶子,厚大有咬口,簡單加左青檸汁調味已好足夠。_池魚,池魚通常個魚腥味都較重,所以加左紫蘇花可以中和返個味道,加返啲香氣落去。清酒蒸鮑魚,肉質彈牙,無乜清酒味因為蒸完都揮發曬啦。_火炙銀鱈魚,當晚第2道我好愛

胡麻沙律
三文魚籽蟹肉茶碗蒸

_

蜜柑鯛,帶有淡淡既蜜柑清新香味,無魚腥味。
_
石垣鯛 ,肉質細膩,油脂豐富,加左柚子皮食落更鮮甜。
_
新鮮帶子,厚大有咬口,簡單加左青檸汁調味已好足夠。
_

清酒蒸鮑魚,肉質彈牙,無乜清酒味因為蒸完都揮發曬啦。
_
火炙銀鱈魚,當晚第2道我好愛既菜🤤火炙完超級香,魚肉帶豐腴油分,加左柚子胡椒完全唔覺得膩。
_
中拖羅,又係我好鍾意既一道菜。恰到好處既魚油脂,甘香得黎入口即溶,帶少少芥末籽香氣🤤

北海道馬糞海膽,雖然海膽膏既瓣塊較細,但味道濃厚,甘甜鮮美,好鍾意🤤
_
和牛海膽, 2樣好好味既野擺埋一齊變左極好味!海膽鮮甜,和牛燒完又香又腍🤤

味噌湯,加左蜆肉帶點鮮甜味。
_
培茶雪糕,濃郁培茶味又唔太甜。
1K
這間銅鑼灣壽司店最近推出了一個性價比挺高的全日廚師發辦套餐,而且經OPENRICE買還有9折優惠就可以吃到那麼多款的刺身和壽司,還是挺有特色的!前菜是胡麻沙律,挺清爽解膩。茶碗蒸加上了三文魚子來增加鮮味,蛋非常嫩滑,而且裡面還有香菇,雞肉和蟹柳。時令生蠔今天用的是大船渡生蠔真蠔配上土佐醋啫喱,口感嫩滑又有點爽脆,醋啫喱挺突出蠔的鮮美!刺身兩款間八魚薄切配上松露酸汁和紫蘇花,口感嫩滑,帶點魚油香,松露味很濃。慢煮安康魚肝魚肝非常綿滑,齒頰留香。和食汁煮油甘魚和式的煮法,味道鹹鹹甜甜的,油甘魚油脂豐富,入口有魚香!壽司五款蜜柑鯛口感比較綿滑,帶有水果蜜柑的香味。伊佐木口感比較嫩滑,魚味不會很突出帆立貝新鮮的帆立貝味道非常鮮甜,帶點入口即化的口感。石垣鯛口感嫩滑,帶有魚油香!清酒蒸鮑魚鮑魚非常彈牙,但又很嫩滑,吃起來完全不會覺得老!北海道紫海膽味道鮮甜,入口即化!中拖羅中拖羅切得挺厚,魚味比較香濃,帶點油香,不會太肥膩。左口魚邊比平常的更厚切,吃起來入口即化,但還保留到部分嫩嫩的魚肉質感!火炙和牛卷用的和牛應該有A4至A5級,火炙後帶點焦香,入口即化,配上鮮甜的海膽,令整體更鮮美。麵豉湯還加
這間銅鑼灣壽司店最近推出了一個性價比挺高的全日廚師發辦套餐,而且經OPENRICE買還有9折優惠就可以吃到那麼多款的刺身壽司,還是挺有特色的!
前菜
是胡麻沙律,挺清爽解膩。
茶碗蒸
時令生蠔
刺身兩款
慢煮安康魚肝
魚肝非常綿滑,齒頰留香。
和食
汁煮油甘魚
和式的煮法,味道鹹鹹甜甜的,油甘魚油脂豐富,入口有魚香!
壽司五款
蜜柑鯛
口感比較綿滑,帶有水果蜜柑的香味。
伊佐木
口感比較嫩滑,魚味不會很突出
帆立貝
新鮮的帆立貝味道非常鮮甜,帶點入口即化的口感。
石垣鯛
口感嫩滑,帶有魚油香!
清酒蒸鮑魚
鮑魚非常彈牙,但又很嫩滑,吃起來完全不會覺得老!
北海道紫海膽
味道鮮甜,入口即化!
中拖羅
中拖羅切得挺厚,魚味比較香濃,帶點油香,不會太肥膩。
左口魚邊
火炙和牛卷
麵豉湯
還加了點蜆肉進去,味道鮮甜。
柚子雪葩
柚子清香,不會太甜!
2024-01-15