2020-11-20
朋友打畀我,話好耐冇見,不如嚟個快閃飯聚。佢話不如就佢,去佢住嘅地方,九龍灣附近食飯。呢間餐廳之前都同佢食過,朋友話呢間餐廳都幾好食,所以就再去encode。呢度環境依然乾淨整齊,坐得舒服。今次由朋友發板,朋友話肚餓,先叫一個前菜,然後同叫兩個主菜。前菜係拿坡里肉腸,裏面肉腸都唔少, 肉腸入口彈牙,唔太鹹。旁邊仲有幾塊印度薄餅,配埋拿玻里醬一齊食,味道甜甜酸酸,開胃好食。其中一個主菜係煙三文魚蟹籽忌廉天使麵,煙三文魚份量都唔少,有大塊的,有碎碎的,蟹籽咬落卜卜脆,裏面帶點紅黃青椒嘅味道,食落爽口。意粉亦煮得爽口,仲有一啲菇,啲菇同意粉一樣,充滿忌廉汁嘅味道,呢個主菜清清淡淡,唔重口味,唔錯。另一個主菜係香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯,鵝肝入口有油香,蘆筍爽口,牛肝菌同意大利飯都沾滿醬汁,意大利飯煮得軟硬適中,整體夠味道夠之餘又唔太鹹唔太傑身,我就比較鍾意呢個濃味嘅主菜喇。
影片