臨走之前喺九龍灣食埋早飯先走,醒起好耐冇黎嘅呢間位於淘大商場既酒吧餐廳SuperNormal。午餐餐牌由中午12:00做到4:30pm,有11款揀咁多,有意粉,飯,漢堡,意大利飯,羊架同牛扒等,價錢由$62到$148不等,包是日餐湯,薯條或者凱撒沙律,同埋餐飲(包基本汽水,雀檸,凍熱檸茶,檸水或咖啡),可以加$8升級特飲。凱撒沙律(跟餐)前菜我哋都揀左健康啲嘅凱撒沙律。沙律用隻好可愛嘅魚形兜裝住。羅馬菜新鮮爽脆,撈左足夠嘅沙律醬,細細舊好易食,上面灑左香脆麵包粒,芝士碎同煙肉碎。作為一個跟餐沙律,質素都唔錯。主菜我哋兩隻食肉獸都揀左肉類。澳洲殼飼肉眼(200g)配雜菜 $106另加一澳洲殼飼肉眼扒超大塊,餐牌寫明200g,可能係煮熟之後嘅份量。服務員建議五成熟,我哋例牌照跟。塊扒整得外皮香脆,切落去好易切開,肉質都嫩口,最緊要係超多肉汁,啖啖肉好正,點埋另上嘅燒汁一齊食仲好味。雜菜有西蘭花,意式黃瓜同青瓜,粟米仔,紅蘿蔔同沙律菜,重點係有一件薯餅,炸得外脆內滑又唔覺膩。呢個價錢食呢塊扒勁抵。法式燒羊架配雜菜 $138另加一呢兩個羊架各有兩支骨,份量驚人,啖啖肉。服務員建議七成熟,果然又

凱撒沙律

凱撒沙律(跟餐)

主菜我哋兩隻食肉獸都揀左肉類。

澳洲殼飼肉眼(200g)配雜菜 $106另加一

法式燒羊架配雜菜 $138另加一
法式燒羊架配雜菜

呢兩個羊架各有兩支骨,份量驚人,啖啖肉。服務員建議七成熟,果然又係燒得外脆內嫩,又唔太羶,好正。連埋脂肪嗰部份更加係燒得脆皮夾油香四溢。調味只係簡單黑椒同香草已經夠好食,我又點埋另上嘅燒汁就更加濕潤好味。伴碟嘅雜菜同肉眼扒嘅係一樣。呢個價錢食巨型羊架都係好抵食。
Coke Zero, Nestea

Coke Zero, Nestea

餐飲簡單咁揀左普通汽水。

總括而言,今次試嘅燒羊架同肉眼扒都勁正,好驚喜。質素不俗而價錢抵食。服務都唔錯,服務員特登等我哋兩道主菜都ready先上,而座位正常。
2021-07-07
法式燒羊架配雜菜
#九龍灣美食 ♡ 𝒮𝓊𝓅𝑒𝓇𝒩𝑜𝓇𝓂𝒶𝓁 ♡同個名相反一d都唔normal既高質西餐廳🍽位於淘大既酒吧餐廳唔算多但呢間環境雖然唔係好大但勝在裝修有格調💡而且食物質素有保證👍🏻見到唔少情侶專誠黎撐枱腳👫𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧❥芥末燒牛肉沙律🥗 HKD 88平時面食沙律呢個價錢真係得菜同好小配料,但呢個芥末燒牛肉沙律果然冇令我失望,牛肉燒到medium,咬落去好juicy,牛肉配埋芥末同沙律又好夾,推薦👍🏻❥ 芝士蟹肉焗大啡菇🦀 HKD 88大啡菇上面鋪左厚厚焗到金黃色既芝士,入面有蟹肉同好多煙肉,煙肉切走左肥膏所以唔膩,不過蟹肉份量唔太多反而比煙肉搶左主角既位置❥ 香煎鵝肝露荀牛肝菌意大利飯🍽 HKD 136成個意大利飯都比醬汁包圍住,煎過既鵝肝好香,又唔會太膩,意大利飯配埋小小蒜同露荀,令口感更豐富❥檸檬蜜桃蘋果梳打🍹 HKD 38好清新同好夠氣,少甜好岩女士,如果唔想叫酒飲叫梳打都好推薦𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧📍 九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下196-199號舖#foodie #hkfoodie #hkfood #hkre
#九龍灣美食 ♡ 𝒮𝓊𝓅𝑒𝓇𝒩𝑜𝓇𝓂𝒶𝓁 ♡

❥芥末燒牛肉沙律🥗 HKD 88

❥ 芝士蟹肉焗大啡菇🦀 HKD 88

❥ 香煎鵝肝露荀牛肝菌意大利飯🍽 HKD 136

❥檸檬蜜桃蘋果梳打🍹 HKD 38
好清新同好夠氣,少甜好岩女士,如果唔想叫酒飲叫梳打都好推薦

𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧

📍 九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下196-199號舖

#foodie #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkig #food #foodpron #likesforlike #hktstfood #foodstagram #restaurant #hktstfood #美食 #九龍灣好去處 #香港美食 #tasty #cafe #relax #healthy #cafe #brunch #coffee #bear #foodstagram
2021-07-03 222 浏览
九龍灣除左德福之外 其實淘大呢邊都好多食店選擇今晚收工就去左九龍灣另一邊 淘大商場搵野食 今晚食既係一間選擇幾多既食店好多唔同種類既食品都會係度食到而店入面睇得出店主用左d 心力去裝修令到整間餐廳都相當有氣氛今晚先分別叫左兩個餸✨柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手✨首先外皮真係非常脆口 而進食都非常方便因為廚房會幫你切埋 肉質非常易咬而且入味兩個人既話食 份量係剛剛好 我地兩個最後係食哂一隻鹹豬手✨香煎鵝肝露荀牛肝菌意大利飯✨整個飯味道都好濃郁 第一次意大利飯配鵝肝食唔洗擔心借太膩 所有野都配合得岩岩好一邊食豬手 一邊食意大利飯 😛黎多兩杯特色解渴飲品 都只係每人200鬆d幾好呀!
九龍灣除左德福之外

一邊食豬手 一邊食意大利飯 😛

黎多兩杯特色解渴飲品 都只係每人200鬆d
幾好呀!
2021-06-29 293 浏览
呢間西餐價錢貼地,但食物質素好穩定,所以都算👫飯堂之一。🍴芥末燒牛肉沙律$88牛肉顏色粉嫩,軟腍易咬。沙律菜除咗醋味,仲有淡淡芥末味道。芥末唔會好嗆鼻,但令整體更開胃。🍴香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯$136煎香鵝肝肥美爆汁。意大利飯醬汁充滿菇菌香氣,裏面仲有唔少切細嘅蘆筍,口感好爽脆。🍴串燒🔸秘製燒雞翼 $18/隻雞皮燒得好香,仲保持到肉汁。🔸雞軟骨 $26/2來貨嘢正正常常。🔸焦糖菠蘿 $36次次嚟都食😍。菠蘿酸酸甜甜。薄薄嘅焦糖好脆。
呢間西餐價錢貼地,但食物質素好穩定,所以都算👫飯堂之一。

🍴芥末燒牛肉沙律$88

🍴香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯$136

🍴串燒
🔸秘製燒雞翼 $18/隻
雞皮燒得好香,仲保持到肉汁。
🔸雞軟骨 $26/2
來貨嘢正正常常。
🔸焦糖菠蘿 $36
次次嚟都食😍。菠蘿酸酸甜甜。薄薄嘅焦糖好脆。

2021-06-28 300 浏览
嚟咗九龍灣搵好嘢食😆大家都知道觀塘同九龍灣有好多好嘢食✌今次我哋就去咗淘大商場搵嘢食~今次推介一間西餐廳呢間餐廳亦係一間酒吧🌃晚上合適同朋友飲番杯 吹下水🍻我哋試咗午餐 好抵食 👍餐廳既午餐推介有好多款食物選擇每個套餐都會包:薯條/沙律/餐湯以及一杯飲品🌟⭐ 夏威夷菠蘿牛肉漢堡 $68漢堡配料包括:菠蘿 芝士 蕃茄 生菜番茄同生菜好新鮮,食落好爽脆👍牛肉好有驚喜😍肉質好滑,亦都好有牛味👅整個漢堡包好juicy,一啲都唔乾仲可以加$10升級安格斯牛肉食肉獸嘅你千祈唔可以錯過😜推薦指數:⭐⭐⭐⭐* 套餐我哋選咗薯條,薯條不錯有黑松露味👍⭐ 龍蝦汁帶子意大利飯 $86濃郁嘅龍蝦汁既意大利燴飯飯入面有少少龍蝦肉畀你過下口癮🤣帶子有兩粒,味道同份量不過不失飯嘅口感有咬口👍燴飯整體質感較厚實,入面加咗芝士所以食到中後段會比較飽肚鍾意食燴飯嘅朋友可以一試👅推薦指數:⭐⭐⭐⭐價格:⭐⭐⭐⭐⭐環境:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐⭐衛生:⭐⭐⭐⭐整體:⭐⭐⭐⭐
嚟咗九龍灣搵好嘢食😆
大家都知道觀塘同九龍灣有好多好嘢食✌
今次我哋就去咗淘大商場搵嘢食~

今次推介一間西餐廳

每個套餐都會包:薯條/沙律/餐湯
以及一杯飲品🌟

⭐ 夏威夷菠蘿牛肉漢堡 $68
漢堡配料包括:菠蘿 芝士 蕃茄 生菜
番茄同生菜好新鮮,食落好爽脆👍
牛肉好有驚喜😍
肉質好滑,亦都好有牛味👅
整個漢堡包好juicy,一啲都唔乾
仲可以加$10升級安格斯牛肉
食肉獸嘅你千祈唔可以錯過😜

推薦指數:⭐⭐⭐⭐
* 套餐我哋選咗薯條,薯條不錯
有黑松露味👍

⭐ 龍蝦汁帶子意大利飯 $86
濃郁嘅龍蝦汁既意大利燴飯
飯入面有少少龍蝦肉畀你過下口癮🤣
帶子有兩粒,味道同份量不過不失
飯嘅口感有咬口👍
燴飯整體質感較厚實,入面加咗芝士所以食到中後段會比較飽肚
鍾意食燴飯嘅朋友可以一試👅

夏威夷菠蘿牛肉漢堡
龍蝦汁帶子意大利飯
龍蝦汁帶子意大利飯
2021-06-28 213 浏览
今日約左男朋友係九龍灣,聽朋友講呢間餐廳都幾好食,就決定入去試下!!🍡串燒 - 安格斯牛肉 HK$44食第一啖就覺得佢火喉控制得唔錯,中間顏色粉粉嫩嫩,肉質好鬼JUICY!!🍡香煎露筍鵝肝牛肝菌意大利飯 HK$136識我既人都知我好鍾意食鵝盰,對於鵝肝的要求都比一般人高!!而呢一個鵝肝我只會認為佢係合格,但又未去到我理想中的口感!!但係以咁既價錢黎講其實真係物超所值!!! 成個飯都好Creamy,飯粒既軟硬程度都煮得岩岩好!🍡明太子軟殼蟹漢堡 HK$106淨係個賣相都已經好吸引!!我同朋友見到侍應拎過黎已經嘩嘩聲,真係好大個漢堡🍔🤣🤣中間仲要夾住原隻的軟殼蟹,新鮮既蔬菜,脆脆的口感配埋微辣的明太子醬,真係好正!!

🍡串燒 - 安格斯牛肉 HK$44

🍡香煎露筍鵝肝牛肝菌意大利飯 HK$136

識我既人都知我好鍾意食鵝盰,對於鵝肝的要求都比一般人高!!

成個飯都好Creamy,飯粒既軟硬程度都煮得岩岩好!

🍡明太子軟殼蟹漢堡 HK$106

淨係個賣相都已經好吸引!!
我同朋友見到侍應拎過黎已經嘩嘩聲,真係好大個漢堡🍔🤣🤣

2021-06-27 175 浏览
間唔時約住係東九龍既朋友食飯,就會選擇食呢間餐廳。肉類好食之餘,一直感覺都唔錯,質素保持得唔錯~今次就試左啲之前無食過既菜式。帶子牛油果沙律帶子屬於刺身級既level,略為煎香左表面,有焦香咁。內層口感軟嫩,由於係刺身級既關係,只有鮮甜既味道,完全無丁點既腥味😋牛油果熟透,又香又軟熟,沙律菜新鮮。柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手上枱既時候已經切好左,完全係皮脆肉嫩😋豬皮焗得夠脆身又唔會硬身,肉質既有彈牙有咬口,亦唔會乾身。個醬唔係普通既黃芥末,食落有啲柚子胡椒既香味,更加開胃醒胃👍酸菜都幾好食,但略嫌份量少左啲😣😣因為我真係好鐘意食酸菜🤤明太子原隻軟殼蟹漢堡唔太覺有明太子既味道,剩係食到蟹籽。軟殼蟹好大隻!賣相吸引,調味亦算恰到好處,少少咸,可以帶出蟹肉既鮮味。粗薯條份量頗多,多到我同朋友share都食唔完~

帶子牛油果沙律

柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手

明太子原隻軟殼蟹漢堡

2021-06-27
2021-06-24 94 浏览
淘大有間好chill餐廳一直想食好耐但疫情關係未有機會試終於黎試到佢個二人餐可以一次過食好多款先黎日本池魚仔外脆內軟,食左兩條即刻叫左杯supernormalsupernormal有陣花香味好易入口送酒一流法式牛肉批牛肉批啖啖肉幾特別可以一試湯跟蒜茸包個包好脆口燒美國頂級肉眼牛扒配松露汁肉味濃而且好林12安士,牛扒的面積都幾大份量好令人滿意帶子龍蝦汁意大利飯龍蝦汁味濃意大利飯軟硬適中帶子仍然鮮甜juicy餐廳環境好chill,適合同朋友傾計食飯
淘大有間好chill餐廳

一直想食好耐

但疫情關係未有機會試

終於黎試到佢個二人餐

可以一次過食好多款

先黎日本池魚仔

外脆內軟,食左兩條即刻叫左杯supernormal

supernormal有陣花香味

帶子龍蝦汁意大利飯

龍蝦汁味濃

意大利飯軟硬適中

帶子仍然鮮甜juicy

餐廳環境好chill,適合同朋友傾計食飯

2021-06-23 138 浏览
淘大食肆超多~朋友介紹supernormal的串燒🍢🍢好味於是我地又去試下~主打串燒😋🍢鹽燒牛舌🐮🍡墨魚咀🦑🍢雞軟骨串🐥🍡燒雞腎🐣🍢鹽燒多春魚🐟🍡黑松露金菇肥牛卷🍄全部都即叫即燒好好味~又唔太咸~岩晒鐘意飲酒的用來送酒一流。。。。。。軟殼蟹burger都係唔錯的選擇~🦀🍔大大隻軟殼蟹入面有蟹子同生菜😚而且漢堡本身有烘過~特別脆口仲有最愛的蟹肉大啡菇🍄😋少肉都超飽
🍢鹽燒牛舌🐮
🍡墨魚咀🦑
🍢雞軟骨串🐥
🍡燒雞腎🐣
🍢鹽燒多春魚🐟
🍡黑松露金菇肥牛卷🍄
仲有最愛的蟹肉大啡菇🍄😋少肉都超飽
2021-06-23 194 浏览
朋友約食飯,揀左間餐廳喺淘大,方便大家收工過嚟聚一聚😄叫個套餐$498,再加2款主食,大家開心share😄法式牛肉批(套餐)薄薄的酥皮捲著牛肉,焗起再切片上碟,味道鹹香又幾好食。主菜~燒美國頂級肉眼牛扒配松露汁(套餐)牛扒外層焦脆,肉質半熟juicy,專業級的水準😋,伴碟種類多且色澤豐富。帶子龍蝦汁意大利飯(套餐)除咗帶子,還有蝦肉,加埋cheese 令到飯黏黏的,每啖米飯都充滿龍蝦湯味道。蒜片紅椒蟹肉扁意粉除咗蟹肉仲有蝦,意粉彈牙富嚼勁。經典安格斯牛肉漢堡近乎全熟的牛肉漢堡仍可保留肉汁👍上層半溶芝士,淋上芥末蛋黃醬,外層喺烘烤過的漢堡飽,配搭賣相食味都唔錯😀套餐除咗餐湯、香脆蒜茸多士及飲品外,仲會送一份日式池魚仔,炸得酥脆可口的,唔錯👍
朋友約食飯,揀左間餐廳喺淘大,方便大家收工過嚟聚一聚😄
叫個套餐$498,再加2款主食,大家開心share😄

法式牛肉批(套餐)
薄薄的酥皮捲著牛肉,焗起再切片上碟,味道鹹香又幾好食。

主菜~
燒美國頂級肉眼牛扒配松露汁(套餐)

帶子龍蝦汁意大利飯(套餐)

蒜片紅椒蟹肉扁意粉
除咗蟹肉仲有蝦,意粉彈牙富嚼勁。

經典安格斯牛肉漢堡

《美食是安慰裡的最大防線》正所謂: 食色性也。食物對於人類起了重大意義,而美食更可以令人起死回生,沒力氣變有氣力 ; 不開心的也迅速心開了……我信,因為近來遇到的挫敗、心酸、白眼、種種的不順利,來到 Supernormal 一間名不經傳但用心製作的小巧菜式小餐廳,總會令人消除煩惱,豁然渡過一整晚,它彷如一位聽障的心靈按摩師,用心默默地滋養我的陰暗面。感恩我碰上,此情此地此境此心情,就由侍應的一個笑容開始,晚安,你們好!我可以為你點菜,今日的豬手好醒神,可以一試……我們最後點了三道菜,心靈轉化一刻間發生……1.白酒煮法國藍青口配兩塊包 :  浸在法國白色愛河的青口BB,在暢遊,隻隻青口BB身上有濃郁的白酒味,附上白汁忌廉,口感層次提升了,兩塊麵包沾上白酒味的白汁忌廉,為我胃口打開序幕,青口BB的肉之柔軟,先讓我放鬆去感受世界之浩瀚,可以無拘無束到法國的愛河自由地暢遊。2. 蒜片紅椒蟹肉扁意粉 : 原來紅椒不辣,卻成功引出整碟意粉的格調,蒜片的香令蟹肉更惹味,閉上眼睛去品嚐,彷如置身於大自然去放空,竟吃出農家的青葱歲月,夠refresh , 夠 pure , 夠simple 。3. 柚子
《美食是安慰裡的最大防線》

我們最後點了三道菜,心靈轉化一刻間發生……

3. 柚子德國咸豬手: 到了這一刻,已進入了用餐的心流狀態,眼睛,喉嚨、吊鍾、食道、胃腸也被美食駐,填滿了,幸福感塗上身了。炸到皮脆肉嫩的豬手已令我口水長流,我企圖夾上一些抽子配上罪惡感濃濃的豬手,一併吞入口中,肉感令我飽滿,豬皮的香脆已融化了我心坎,煩悶也被霧化吞噬了……

重新的感覺真好,美食可以驅逐一切,成為我的安慰之最大防線。
2021-06-22 139 浏览
一行4人黎食,叫左一個二人套餐,散叫burger同意粉🍝食飽飽滿足了套餐嘅主菜係美國肉眼扒,5成熟牛扒幾有肉味同咬口,而且表皮煎得幾香,唔洗蘸醬都好好味另一個主菜帶子意大利飯幾有驚喜,3粒大帶子夠鮮甜,意大利飯軟硬適中,以龍蝦汁同高湯整成嘅醬汁濃稠,好夾好岩口味~安格斯牛肉漢堡價格親民,牛肉唔乾有肉汁,薯條夠脆,抵食!蟹肉意粉賣相好靚,影相好上鏡,食落意粉煙煙靭靭的確唔錯,配菜都唔少整體來講呢度野食賣相唔錯,嘢食質素都很好👍🏻

安格斯牛肉漢堡
價格親民,牛肉唔乾有肉汁,薯條夠脆,抵食!

蟹肉意粉
賣相好靚,影相好上鏡,食落意粉煙煙靭靭的確唔錯,配菜都唔少

整體來講呢度野食賣相唔錯,嘢食質素都很好👍🏻
2021-06-19 278 浏览
Supernorm 已經係食過幾次。唔知點解每次食完都好想比評語 可能係因為太好食忍唔住要同大家講😍牛油蜆鍋 配蒜蓉多士多蒜蓉嘅多士 已經贏咗一半,另一半個湯有啲清酒味又食到有牛油既香 已經冇得輸了 仲要蜆肉分量多🥰🥰串燒 多春魚、墨魚丸即叫即整燒到啱啱好多春魚唔會dry 乾爭爭青芥雞翼五大隻雞翼,最怕炸過嘅雞翼會油林林上碟 放心佢冇👍🏻👍🏻 仲好脆好添香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利麵送餐嚟到已經有濃烈既鵝肝味,個汁唔會太希, 啱啱好亦唔會覺得太過膩 (基本上每一次都會點)🤣Mocha略嫌呢杯mocha 甜咗少少🤏

牛油蜆鍋 配蒜蓉多士

香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利麵

Mocha
略嫌呢杯mocha 甜咗少少🤏
2021-06-16 272 浏览
今日黎咗九龍灣位於淘大商場既Supernormal ,黎到叫咗二人套餐。首先,黎左碟小食日本池魚仔,啲魚炸到好脆身,點埋沙津醬,食落十分開胃。跟住頭盤有湯同蒜蓉包,前菜方面叫咗法式牛肉批。牛肉批望落似餐肉,感覺上似食緊扎牛肉,十分特別。主菜方面叫咗頂級肉眼扒,仲要係12OZ,好大份,叫咗7成熟,牛肉依然係好林,兩位食完都好滿足,最驚喜係牛扒配松露汁,配搭得十分之好。最後,主菜仲叫咗帶子龍蝦汁意大利飯,有兩隻帶子大大粒,而且龍蝦汁亦都好足夠,個飯真係好入味。
2021-06-16 260 浏览
九龍灣一直都係食店林立,今日收工就去咗淘大商場💁🏻‍♀️《SuperNormal》食個西餐先!🍔明太子軟殼蟹漢堡 $106賣相已經好吸引,原隻即炸軟殼蟹🦀連殼帶蟹肉一齊食,鮮甜美味之餘,口感非常鬆化,內裡還夾著鮮蝦、蕃茄、生菜和蟹籽,多重口感,必試👍🏻👍🏻👍🏻!🍛香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯 $136意大利飯味道都是香濃,飯粒有咬口見稱,但今次加了鵝肝,味道當然再昇華啦😅,鵝肝嫩滑,油脂滲入米飯中,連同蘆筍一齊食,又香又有口感,好好味👍🏻👍🏻!🐂安格斯牛肉 $44呢個價錢得一串😅感覺有點貴,但原來係物超所值的😋,肉質柔嫩濕潤,牛味濃,油脂香,烤出焦香味,味道非常不錯👏👏!🍑檸檬蜜桃蘋果梳打 $38波子汽水感覺😌,但帶點果香味🍹!

🍔明太子軟殼蟹漢堡 $106

🍛香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯 $136

🐂安格斯牛肉 $44

🍑檸檬蜜桃蘋果梳打 $38
波子汽水感覺😌,但帶點果香味🍹!