2021-08-12 421 浏览
如果問我九龍灣區邊間西餐廳好食,我會第一時間想起佢,好味又經濟而且環境有格調,絕對適合二口子來浪漫食過dinner 的不二之選。法式鮮蠔湯 $52蠔湯飲落有驚喜,湯味香濃蠔味十足,湯中好多蠔碎增添口感味道。配埋法包塗滿蒜蓉牛油好入味,包皮咬落超級鬆脆。藍芝士水牛城雞翼 $72雞翼5隻沾滿醬汁,味道有點辣相當惹味,沾上奶香藍芝士醬食得更芝味。香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯 $128意大利飯味道濃郁,飯粒外軟內微硬煮法正宗,鵝肝厚切入口即溶,加了露筍和牛肝菌粒,口感味道豐富,整體非常好味。經典煙肉卡邦尼扁意粉 $98扁意粉口感彈牙相當掛汁,卡邦尼醬汁味道濃郁,好creamy有芝士蛋香,食落美味可口食唔停口,加上咸香的煙肉和彈牙的蘑菇,更是錦上添花,意粉的確有水準。

法式鮮蠔湯 $52
法式鮮蠔湯
藍芝士水牛城雞翼
經典煙肉卡邦尼扁意粉
2021-08-11 180 浏览
Supernormal 呢個名真係改錯左 因為啲食物嘅質素完全唔normal呀一開始先叫左個串燒試試佢先 串燒真係無得呃人 叫左牛舌芯同鰻魚 個牛舌芯真係好juicy 啖啖肉之餘仲有少少焦香 十分唔錯 個鰻魚嘅調味都恰到好處 完全無雪味之餘都好惹味然後就係燒羊架 表現十分焦香 加上羊味十足同埋又唔會過熟 嫩滑多汁 食完都想再叫多一份嚟食呀主食叫左煎海鱸配雲吞 條魚肉質結實 唔會一夾就散哂 調味唔會過重 食得到淡淡嘅魚味 配上口味濃少少嘅雲吞 相附相乘最後嘅黑松露意粉 濃滑嘅黑松露汁掛係啲扁意粉上面 上碟嘅時候已經非常養眼 食嘅時候都無令人失望 唔會太漏 連碟底都食到一乾二淨總括嚟講都好滿意呢一餐飯!會再嚟食過!

總括嚟講都好滿意呢一餐飯!會再嚟食過!
2021-07-27
#wetdodo_九龍灣呢間酒吧默默地係淘大開左幾年🧐發現佢都好似幾多好評就黎一試究竟~環境都真係唔錯🤓暗暗地咁幾有feel🥂星期日午市時間基本上都難避免要等位但當日同留電話叫員工有位打黎佢地都ok咁就唔洗熱辣辣企門口呆等🤪—————————————————————所有Set Lunch配:✔️時日餐湯/薯條/香橙煙鴨胸沙律(3選1)✔️主食一款✔️餐飲(冷熱同價) ;特飲+$8🥩頂級美國西冷牛扒(250g)配雜菜 $148😋:8/10本身其實想叫肉眼🧐(平好多🤣但12點幾已經賣晒luuu但都係想試試佢既牛扒呢個set係最貴既~當然對佢期望都最高!一上枱賣相都幾靚仔 都幾大塊扒叫左5成熟 外面係會睇落有7-8成熟但中間位都的確係5成黎好易就切得開 唔會韌而且牛味幾香濃~上面仲有好多香草 同肉味幾夾配既黑椒汁調味唔會太咸點多啲都唔會腎虧 都唔錯雜菜中夾雜左舊炸物滿心歡喜以為會係炸芝士果類!原來係忌廉薯餅🤣正常味道但少失望haha整體黎講係唔錯的🍛意式辣肉腸肉丸意大利飯 $86😋:7/10呢個相對上感覺普通啲 茄汁味都調得適中個飯夠濕潤 但汁量都唔會話over仲有啲菇果類既配料撈左落飯到肉丸味道
#wetdodo_九龍灣
呢間酒吧默默地係淘大開左幾年🧐
發現佢都好似幾多好評就黎一試究竟~
環境都真係唔錯🤓暗暗地咁幾有feel🥂
星期日午市時間基本上都難避免要等位
但當日同留電話叫員工有位打黎佢地都ok
咁就唔洗熱辣辣企門口呆等🤪
—————————————————————
所有Set Lunch配:
✔️時日餐湯/薯條/香橙煙鴨胸沙律(3選1)
✔️主食一款
✔️餐飲(冷熱同價) ;特飲+$8
頂級美國西冷牛扒(250g)配雜菜

🥩頂級美國西冷牛扒(250g)配雜菜 $148
😋:8/10
本身其實想叫肉眼🧐(平好多🤣
但12點幾已經賣晒luuu
但都係想試試佢既牛扒
呢個set係最貴既~
當然對佢期望都最高!
一上枱賣相都幾靚仔 都幾大塊扒
叫左5成熟 外面係會睇落有7-8成熟
但中間位都的確係5成黎
好易就切得開 唔會韌
而且牛味幾香濃~
上面仲有好多香草 同肉味幾夾
配既黑椒汁調味唔會太咸
點多啲都唔會腎虧 都唔錯
雜菜中夾雜左舊炸物
滿心歡喜以為會係炸芝士果類!
原來係忌廉薯餅🤣

整體感覺係不過不失
薯條

🍟薯條
食牛扒但佢得雜菜~就自己揀番個薯條配🤪
薯條上枱真係好熱辣辣!
食得出新鮮炸 而且啲薯條係有啲薯仔皮

都幾creamy

🥤餐飲
熱啡都幾香但冇特別出色
凍檸茶叫左少冰少甜 真係唔太甜~幾正常

👅:整體黎講約人去淘大食飯都係幾好既選擇黎🤔環境都幾chill而且食物質素都ok~見到人地揀bbq燒雞個餐係細細隻既雞!原來唔係好似雞扒咁係真燒雞🐥睇落幾吸引🤣btw試過晚市果陣想黎試下都係要等位🤐晚市book定應該好啲🔖
—————————————————————
🍖🍻🍖🍻🍖
SuperNormal

💸:人均~$130(Lunch)

📍:九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下196-199號舖

✨收加一✨
頂級美國西冷牛扒(250g)配雜菜
薯條
2021-08-10 137 浏览
見呢度嘅豬手好出名就嗌個試下。侍應話豬手要等半個鐘。起初都驚要等太耐,好彩最後唔使半個鐘就有得食!👏🏻👏🏻🔶柚子德國咸豬手份量好多,每一片都好大塊!就算係一片都要用刀切成小塊先食到。豬手皮香脆。點埋醬汁食更滋味~😋嗌左兩款串燒,分別係「一口甜蕃薯」同埋「雞腎」。🔶一口甜蕃薯紫薯一入口有陣BBQ燒過嘅香味外皮有少少脆非常甜~😘🔶雞腎有孜然粉香味但唔辣,脆口。🔶香辣茄蓉大蝦扁意粉蝦蝦肉鮮甜,肉質挺實夠新鮮,仲有啲蝦膏!😍有蝦味唔係雪藏蝦👍🏻落左香草🌿 同蒜粒,入口好香。另有三色燈籠椒粒和雜菌。三色燈籠椒粒好爽脆;雜菌juicy好有口感。扁意粉軟硬適中。

嗌左兩款串燒,分別係「一口甜蕃薯」同埋「雞腎」。

🔶一口甜蕃薯
紫薯一入口有陣BBQ燒過嘅香味
外皮有少少脆
非常甜~😘

🔶雞腎有孜然粉香味但唔辣,脆口。

🔶香辣茄蓉大蝦扁意粉
落左香草🌿 同蒜粒,入口好香。
另有三色燈籠椒粒和雜菌。
2021-08-09 130 浏览
岀面見到入面有高枱感覺環境裝修都幾好如果夜晚嚟飲酒應該仲好feel中午餐牌選擇都幾多價錢合理,唔會太貴推介佢哋嘅法式燒羊架配雜菜 $138兩件羊架各有兩條骨,好驚喜!啖啖肉,超抵食!我叫7成熟啱啱好!外脆內嫩,黑椒加香草已經好好味點埋燒汁攞滿分照燒蘑菇雞腿漢堡 $74超厚超大塊好juicy照燒汁就淡口咗啲不過個味道就唔系好夾做漢堡蒜香辣茄蓉蜆肉鮮蝦意粉 $78份量幾多,都幾夠辣茄蓉唔酸,海鮮都多呢個價錢包埋餐飲餐湯都抵食
岀面見到入面有高枱
感覺環境裝修都幾好
如果夜晚嚟飲酒
應該仲好feel

中午餐牌選擇都幾多
價錢合理,唔會太貴
推介佢哋嘅法式燒羊架配雜菜 $138
兩件羊架各有兩條骨,好驚喜!
啖啖肉,超抵食!我叫7成熟啱啱好!
外脆內嫩,黑椒加香草已經好好味
點埋燒汁攞滿分

份量幾多,都幾夠辣
茄蓉唔酸,海鮮都多

呢個價錢包埋餐飲餐湯都抵食
2021-08-08 110 浏览
知道九龍灣一向都好多嘢食,不過本身自己唔係住開嗰邊所以都好少食到,今日經過就選擇左一間西餐小店。7:30已經有好多人,睇完餐牌價錢唔貴。野菌蘑菇湯,食到粒粒蘑菇。洋蔥圈,一客份量都有好多,配埋沙律醬同茄汁,夠晒邪惡香口!香煎海鱸配雲吞,香煎海鱸魚有兩件,皮脆肉嫩,底下配左意式雲吞,最怕食到出面嘅意式雲吞硬身,得塊皮,但呢度就唔會,裏面有啲菠菜餡,另外仲有好creamy嘅忌廉汁,味道提升不少!香煎露筍鵝肝牛肝菌意大利飯,食落口感好Rich,不過食多咗都會有少少膩。鵝肝煎得啱啱好,表皮有少少脆,入口會溶化!整體來講,性價比好高,食物質素好!

野菌蘑菇湯,食到粒粒蘑菇。

洋蔥圈,一客份量都有好多,配埋沙律醬同茄汁,夠晒邪惡香口!

整體來講,性價比好高,食物質素好!
2021-08-07 268 浏览
一直知道淘大有這家餐廳,但不知道竟是如此美味。蒜片紅椒蟹肉扁意粉,意粉煮的剛剛好,不太軟又不太硬,蟹肉細碎但份量都頗多,與醬汁完美融合在一起。香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯,重口味之選,濕潤的意大利飯充滿著牛肝菌的香氣,鵝肝香糯,讓人一口接著一口。柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手,招牌中的招牌,推薦中的推薦,外皮脆口,但肉質仍能保持柔軟不乾柴,也不會過鹹,口味和口感都一流,而且上桌時已經“骨肉分離”,方便食用。為了記錄美味打開OPENRICE才發現,原來這家餐廳竟然零負評,也太厲害了,可算是我在九龍灣吃過的最有意外之喜的西餐廳。
一直知道淘大有這家餐廳,但不知道竟是如此美味。
柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手
柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手
第二次光顧淘大商場依間高質西餐: SuperNormal😋 上次實在太多人,唯有嗌外賣,質素都很不錯,所以特別期待今次堂食扒類🤩 平日夜晚都坐滿曬,建議大家一定要book位🤓今次嗌左二人餐啦,又抵食又唔使煩惱食咩好😎 依個二人餐包左2個主菜、是日餐湯+蒜蓉、飲品2杯 (咖啡/檸茶/汽水)❣️仲附送炸日本池魚仔一份🐟主菜A: 香草薄荷汁焗法式燒羊架 $438利申極少食羊架,因為好怕果陣羊羶味🥶 好驚喜地依個法式燒羊架一啲都唔羶,即使近肥膏果啲位都唔羶👍 肉質鮮嫩又juicy,兩大舊勁厚肉,真一件都飽左一半😈主菜B: 黑松露野菌扁意粉意粉一拎上枱已經聞到濃郁既黑松露香味😍仲有海量野菌,配上洋蔥粒一齊炒,勁香🙌🏻 扁意粉軟硬適中,份量仲頗多,夠曬足料😎附送日本池魚仔剛炸起既日本池魚仔好香脆,食落又唔會好油,送酒一流呀😋

主菜A: 香草薄荷汁焗法式燒羊架 $438

主菜B: 黑松露野菌扁意粉

附送日本池魚仔
剛炸起既日本池魚仔好香脆,食落又唔會好油,送酒一流呀😋
  • 日本池魚仔
  • 黑松露野菌扁意粉
  • 香草薄荷汁焗法式燒羊架
2021-08-07 119 浏览
今日在淘大附近收工,同事約去supernormal食飯。同事嗌左柚子德國鹹豬手:呢盤菜超級大份,是整個豬手擺上盤,還切成一塊塊,好方便食。豬皮燒得好脆,係我最鐘意嘅卜卜脆。豬肉好淋,滿滿啲肉香味。配一碟醬汁,有黃芥末和柚子胡椒啲香味,開胃又醒胃。另一份主食蒜片紅椒蟹肉扁意粉:擺盤好靚,好上鏡。材料好豐富,係我鐘意嘅辣度,加埋意粉彈牙有嚼勁。我都可以食晒成份意粉。小食嗌燒茄子和燒雞翼。師傅手藝好,雞翼咬一啖,裡面油汁即刻流出來,表皮反而焦焦哋,好吃。
今日在淘大附近收工,同事約去supernormal食飯。
柚子德國鹹豬手
燒雞翼
燒茄子
  • 柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手
2021-08-06 70 浏览
係淘大依家幾多野食,有平有貴,有越式日式泰式,不過揀左間歐式🤣,weekend食個晚飯,飲2杯relax下,為愉快周途開個靚頭🤣2個人叫個小食,2主菜就已經好夠。一黎就係🔻墨西哥粟米片.$88🔻,送酒小食,熱氣得黎又好食😋。一般nacho都係配牛油果醬,但依個係配左的wasabi 忌廉,幾有新鮮感喎👍🏻呢種配搭都係第一次食到🤭主菜叫左一個🔻西班牙海鮮燴飯.$128🔻同🔻柚子麥啤浸脆皮德國咸豬手.$188🔻。個燴飯煮得剛剛好,而且的醬汁濃郁,仲有啲海鮮食落有口感。另外個豬手,咬落趣卜卜,表面有啲柚子碎,食落幾香😋,一啖豬手一啖酸菜,正🤣另外仲有2杯野飲🔻青瓜薄荷青檸梳打.$38🔻同🔻菠蘿荔枝四季春茶.$40🔻青瓜薄荷青檸梳打飲落好香薄荷味,成杯野都好Fresh。而另一杯菠蘿荔枝四季春茶就好香菠蘿味,唔會太甜,重有荔枝肉係杯底,清甜香濃,幾好味

主菜叫左一個🔻西班牙海鮮燴飯.$128🔻同
,表面有啲柚子碎,食落幾香😋,一啖豬手一啖酸菜,正🤣

2021-08-06 66 浏览
今次呢間餐廳係chill既風格~嚟到就好想飲番杯野🤣🤣🤣🤣🤣••兩條友去食,都係例牌叫咗兩個主食+1個小食~~~~~漢堡同埋薯條真係我嘅至愛!!!!重點係仲要有鵝肝😆😆😆😆所以即刻揀咗漢堡餐🤣🤣🤣另外就叫咗一個大蝦扁意粉~小食方面就揀咗水牛城雞翼~••呢個漢堡都算令人驚喜~都幾厚肉~但係個人認為鵝肝真係幾好味😘😘😘大蝦扁意粉呢佢隻蝦都算大隻,醬汁都夠~不過我更加鍾意水牛城雞翼,因為炸得幾香脆🤪
今次呢間餐廳係chill既風格~
嚟到就好想飲番杯野🤣🤣🤣🤣🤣

2021-08-06 63 浏览
近近地約左個朋友係屋企樓下食西餐👭👭 上次食過2人餐 份量太多 食唔曬😝 今次就散叫啦 可以試多啲野 帶子牛油果沙律 🥗 佢帶子係用刺身級 特別鮮甜 只係表面用牛油煎香 外脆內軟 🥑牛油果迷既我 當然ko曬 fresh fresh 香煎海鱸配雲吞🐟 呢個有4大粒雲吞 個汁好好味 夠曬濃 海鱸魚個魚質真係唔一樣 實肉彈牙香煎露筍鵝肝牛肝菌意大利飯🍛 今次意大利飯煮既時間唔夠 入面有啲硬 少少生米 但無損鵝肝既香味 有2件嫁 一人一件 唔洗搶😍😍白桃四季春茶🍑

白桃四季春茶🍑

2021-08-04 163 浏览
高級西式Cafe✨📍Kowloon Bay • 煙三文魚蟹籽忌廉天使麵🍝 ($110)意粉嘅碟好大,一開始以為中間意粉好少, 但係點知原來超夠飽!🤣 我唸佢係我食過最好食嘅煙三文魚蟹籽意粉🥰 唔知係咪因為肚餓 但係我食嗰陣真係覺得好好食!!!🤩 天使麵超creamy好掛汁! 三文魚都好好食🤣評分: 4.8/5• 蒜片大蜆扁意粉🍝 ($110) 個人好鍾意食扁意粉🥰 佢煮得好乾爽!!!🤩 蜆肉都好大隻好好食👍🏻 不過蒜香方面略嫌唔夠多🙈 不過整體真係好食!!評分·: 4.7/5-• Angel hair pasta with smoked salmon🍝The MOST delicious creamy pasta I’ve ever had!!! Angel hair pasta is always my fav!! Tho it is not al Dente, it perfectly absorbs the cream sauce😍 I would say this dish is the best out of those I’ve had❤️ Probably cuz I a
高級西式Cafe✨

📍Kowloon Bay

• 煙三文魚蟹籽忌廉天使麵🍝 ($110)

評分: 4.8/5

• 蒜片大蜆扁意粉🍝 ($110)

評分·: 4.7/5

The MOST delicious creamy pasta I’ve ever had!!! Angel hair pasta is always my fav!! Tho it is not al Dente, it perfectly absorbs the cream sauce😍 I would say this dish is the best out of those I’ve had❤️ Probably cuz I am hungry🤣

Rate: 4.8/5

• Garlic clam linguine🍝($108)
This dish also stood out!!! linguine with clams in white wine sauce is amazing🥰 but if the sauce is more garlicky then will be perfect🤩🤞🏻
Rate: 4.7/5

💰 Around $100-150
🪄The pasta is super super filling so make sure not to eat too much beforehand🤣
📎 remember to book online before coming!!

#kowloonbay #九龍灣 #意粉 #pasta #hkfood #supernormal #hongkong #hongkongfood #food #九龍灣美食
2021-08-03 127 浏览
鍾意周圍食….鍾意相機📷食先….鍾意食…拍….寫鍾意食完又寫….留下美食回憶食..拍…寫已經成為生活中的一部份——————————一間絕對唔Normal…嘅餐廳🍴可以話係Super Super😇———————————必食羊架:👍👍👍👍👍❤️❤️❤️❤️❤️🟫套餐:法式燒羊架配雜菜(三成熟):跟沙律🥗及餐飲:🔺鴨胸肉菠蘿🍍沙律🥗:蔬菜新鮮配黑醋汁,煙鴨胸肉➕菠蘿🍍又另一種的吃法,味道清新😋——————————🔺法式燒羊架配雜菜(三成熟):我點了的三成熟羊架,廚師👨‍🍳烹製的時間相當恰當,只是138元的價錢,就有這麼上乘的質素,上枱時看見羊架的質素已經令我感到很驚喜的感覺,這厚厚的羊架,切下來更加吃得驚喜,那粉紅色的嫩嫩的肉,隨了一點也沒有「蘇」味外,那嫩嫩的肉咬下去的肉汁更是相當juicy,那嫩滑無比的羊架,完全是super super的材料。———————————-🟥主菜:明太子軟殻蟹漢堡🍔:一路食,一路有驚喜的好食😋成隻又脆又香口的軟殻蟹、一層層內有又蝦🦐、番茄🍅、蟹籽、生菜🥬⋯⋯配合了明太子和沙律醬的滋味⋯⋯每一款食物的好味,更是滋味特出🥰配合埋即炸的香脆薯條,新鮮蔬菜沙律🥗,一個滿足又有驚
鍾意周圍食….鍾意相機📷食先….
鍾意食…拍….寫

🔺法式燒羊架配雜菜(三成熟):

———————————-
🟥主菜:
明太子軟殻蟹漢堡🍔:
一路食,一路有驚喜的好食😋
配合埋即炸的香脆薯條,新鮮蔬菜沙律🥗,一個滿足又有驚喜的漢堡包🍔😋

🟧小食:
洋蔥🧅圈:
炸得香脆美味的洋葱🧅圈,入口鬆化,洋蔥🧅又甜又香…………😋

——————————-
🟩飲品:
🔺青瓜薄荷青檸梳打🍹:
薄荷清香,青瓜的清新味道,與及陽光燦爛的檸檬🍋⋯⋯
冰凍的梳打,享受著美食,享受著夏日的清涼又冰凍的飲品
🔺香🍑桃特飲🍹:
充滿香桃🍑的清香和清甜,又帶著薄荷葉🌿的涼爽,冰冰凍凍的一杯特飲

———————————-
super過人
絕不Normal
出色盡是出色🥰
2021-08-02 100 浏览
今次的朋友定期聚會,選了牛頭角淘大花園的「Supernormal」食西餐,餐廳面積不算大,燈光柔和,播著輕快的英文歌,靠牆的位置放了高枱和高椅,有點像酒吧的感覺。一班人相聚傾計,很是寫意。《蒜片紅椒蟹肉扁意粉》$120扁意粉煮得軟硬適中,有蟹柳、雞肉、蝦肉、三色椒……味道和份量都恰到好處。《煙三文魚天使麵》$110 幼幼的天使麵和扁意粉的口感截然不同,麵上面有朶用煙三文魚砌成的玫瑰花,非常美觀。《香煎海鱸佩雲吞》$148愛吃的魚的朋友,記得別錯過這款香煎海鱸,鱸魚預先起骨,吃起來啖啖肉,底下有三粒大餛飩,混合豐盈的白汁,夠滿足。《帶子牛油果沙律》$88新鮮的沙律菜加牛油果,再配上兩粒煎的微焦的飽滿帶子,正啊!《焦糖菠蘿》$36菠蘿上面塗上糖漿再燒,鮮甜醒胃,令人難忘。

《蒜片紅椒蟹肉扁意粉》$120

《煙三文魚天使麵》$110

《香煎海鱸佩雲吞》$148

《帶子牛油果沙律》$88
新鮮的沙律菜加牛油果,再配上兩粒煎的微焦的飽滿帶子,正啊!

《焦糖菠蘿》$36
菠蘿上面塗上糖漿再燒,鮮甜醒胃,令人難忘。

2021-07-13