♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥️【餐廳】SUL JIB 술집【地區】#Dr_eat_銅鑼灣【價位】中價位【用餐時段】晚市 星期二【餐廳主打】#Dr_eat_韓式────────────────────【環境/服務】木製家具加上簡約系的現代感,令餐廳氣氛優雅同舒適,配上柔和既燈光,好適合親密聚會或浪漫約會.【餐牌:水潤人蔘饗宴 $680 +10%】.【Appetizer:韓式前菜+泡菜+糖拌人蔘沙律】初嘗以人蔘為主角的沙律😂 糖拌人蔘口感柔軟但稍微有嚼勁,既的甜味中和左人蔘既苦味,令整體入口溫和,但依然能感受到人蔘香.【Main:綜合雜錦煎餅+ 人蔘牛骨鍋】綜合雜錦煎餅感覺似係煎釀三寶嘅概念。包括有牛肉釀冬菇,釀青紅椒,釀紫蘇葉,炸海蝦,炸脆玉瓜。每樣表要鋪上一層鹹蛋黃醬再炸至金黃色,外層酥脆香口,又有滿滿嘅蛋黃鹹香。牛肉釀冬菇入口係充滿香牛肉香,加上冬菇嘅彈滑,好有口感。釀青紅椒口感脆又勁辣刺激,而紫蘇葉口感輕脆帶獨特香氣,炸海蝦啖啖肉又富彈性,炸脆玉瓜脆中帶汁.人蔘牛骨鍋承載好多牛骨肉,仲有蓮藕,蘿蔔,人蔘等配料,湯頭濃郁而溫潤,牛肉燜得好腍好入味,而蓮藕同蘿蔔帶黎

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥️
【環境/服務】

【餐牌:水潤人蔘饗宴 $680 +10%】

【Appetizer:韓式前菜+泡菜+糖拌人蔘沙律】

【Main:綜合雜錦煎餅+ 人蔘牛骨鍋】

人蔘牛骨鍋承載好多牛骨肉,仲有蓮藕,蘿蔔,人蔘等配料,湯頭濃郁而溫潤,牛肉燜得好腍好入味,而蓮藕同蘿蔔帶黎爽脆感

【Soup:人蔘鮑魚雞湯】
雞湯以瓦鍋承載配上火鍋,Keep住暖笠笠飲湯。湯頭味道溫潤帶陣陣嘅人蔘香,但味道不過過重,鍋中嘅原隻雞煲得腍而入味,鮑魚嘅加入令湯頭增加鮮味

【Rice:沙蔘拌飯】
紫糙米飯配上一碟韓式配料,有菠菜,蘿蔔,木耳,翠玉瓜,冬菇,大豆芽,沙蔘等,加入自己中意嘅配菜可以加埋泡菜拌勻就最正啦!糙米飯質地較為粗糙,而帶有嚼勁,同蔬菜既軟爽口感形成對比,口感豐富

【整體用餐感】
水潤人蔘饗宴係聯同雪花秀合作而推出,以人蔘為主題,由前菜至燉湯都加入人蔘元素,既能品嘗到韓國人蔘又達養生滋潤潤嘅作用

•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖
【分店】N/A
【℡】35802798
以上只為我當時食用後作出的個人意見,請留意口味/款式/用餐感等會因應不同人及時間而變,如有不同,敬請見諒。
🧚‍♀️ 由內靚到外·水潤人蔘饗宴🧚‍♀️ 小仙女們要由內靚到外,當然要試試SULJIB 술집推出的水潤人蔘饗宴,餐廳聯乘雪花秀,推出以人蔘為主題的盛宴養生食療,小編立即相約小仙女好友一試。✨水潤人蔘饗宴 $680(二人套餐)🌟 韓式前菜餐廳自家泡製的前菜包括韓式蛋卷、蓮藕、辣炒小魚乾,醬醃辣椒等醃泡菜 口感清脆爽口,酸酸甜甜帶辣味。🌟 糖拌人蔘沙律人參獨特的甘味和香氣為沙拉注入了源源不絕的魅力,人蔘加入蜂蜜和砂糖,突顯人參甘甜味道之餘,更完美融合了爽脆口感,非常適合夏季食用。🌟 綜合雜錦煎餅綜合雜錦煎餅就與日式天婦羅有點相似,蔬菜跟海鮮的炸物雜錦包括: 大蝦、青紅椒、翠肉瓜、菇類等,炸漿脆薄而不膩,多吃一件也不會有罪惡感。🌟 人蔘牛骨鍋人蔘牛骨鍋以新鮮人蔘和牛骨燉煮,滋補又養生。鍋內加入蘿蔔和薯仔等蔬菜,加上人參散發出陣陣甘香,湯底甘甜濃郁,牛骨燉得又淋又入味,讓人印象難忘。 🌟 人蔘鮑魚雞湯人蔘鮑魚雞湯經過慢火熬煮,湯汁濃郁香滑,味道鮮美,口感甘甜。雞肉軟爛不柴,雞湯融入了人蔘和鮑魚兩種高級食材及其他滋補食材,味道地道,屬養生之選。🌟 沙蔘拌飯一道素食的韓式拌飯,香糯的
🧚‍♀️ 由內靚到外·水潤人蔘饗宴

✨水潤人蔘饗宴 $680(二人套餐)

🌟 韓式前菜

🌟 糖拌人蔘沙律

🌟 綜合雜錦煎餅

🌟 人蔘牛骨鍋

🌟 人蔘鮑魚雞湯

🌟 沙蔘拌飯
一道素食的韓式拌飯,香糯的糙米飯拌入色彩繽紛的蔬菜絲,沙蔘、菠菜、木耳、大豆芽、翠玉瓜、蘿蔔、冬菇,再隨個人口味添加韓式辣醬,健康又正氣,吃完保證充滿力量。

🔸 小總結:
餐廳設寬敞卡位,柔和的燈光加上木系裝潢,予人舒適放鬆之感。而惠顧人參滋潤盛宴,更憑券換領雪花秀濃縮人參再生水體驗裝和購物優惠券,實行由內靚到外。

🍽 餐廳:SUL JIB 술집 @suljibb
🌐地址: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖

🐮 #cowing吃在銅鑼灣

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #銅鑼灣美食 # SUL JIB 술집 #suljib #韓式居酒屋 #韓式餐廳 #韓國美食 #雪花秀 #sulwhasoo
2023-08-28
2023-08-28 55 浏览
今日嚟到時代廣場食通天13樓食韓國嘢 呢度環境都幾舒服 店舖採用木系裝修 四人卡位有個小空間可以落埋廉 私隱度高 原來近期餐廳同雪花秀做緊推廣 水潤人蔘食宴二人餐仲送一張換領券可以落去攞再生精華sample 㗎 韓式前菜有6款 另外仲有一大甖泡菜 沙蔘拌飯 有七種材料記得加埋辣椒醬一齊撈嚟食呀 糖伴人蔘沙律 我以為人蔘會好苦好甘 點知呢個糖伴人蔘唔單止唔苦 有糖中和左甘味 好容易入口㗎 綜合雜錦煎餅 原本以為煎餅係一大塊圓形嘅餅點知原來係好似天婦羅咁樣 佢用咗鹹蛋黃嚟炸 要每一款入面都夾咗啲肉碎落去一咬開好有驚喜人蔘鮑魚雞湯 滾起咗之後一定要先飲幾碗湯 鮑魚雞湯好甜帶有淡淡的人蔘味 店員好好會幫我哋剪好隻雞 正宗人蔘雞做法 人蔘雞入面仲有啲糯米㗎 食完都好飽人蔘牛骨鍋 牛骨用咗好長時間熬 煮到入哂味 個汁送飯一流 環境坐得舒服又唔算貴 性價比都幾高㗎 適合同班朋友來靜靜哋食餐飯
今日嚟到時代廣場食通天13樓食韓國嘢

韓式前菜有6款 另外仲有一大甖泡菜
沙蔘拌飯 有七種材料記得加埋辣椒醬一齊撈嚟食呀

人蔘牛骨鍋 牛骨用咗好長時間熬 煮到入哂味 個汁送飯一流

• 人蔘鮑魚雞湯
2023-08-27 49 浏览
最近佢地見到同雪花秀合作 推出左以人蔘為主題既menu甘有特色既期間限定梗係要試下🙌🏻✨水潤人蔘饗宴🌟 韓式前菜有多款韓式前菜 包括蓮藕,韓式蛋卷,辣炒小魚乾,醬醃辣椒等🌟泡菜店家自家醃泡菜 口感清脆爽口酸酸甜甜帶辣味 夠哂醒胃🌟糖拌人蔘沙律以人蔘入饌 加入蜂蜜醃漬人蔘可以突顯甘甜味道又可辟走人蔘既苦澀味好適合夏天食用🌟綜合雜錦煎餅有大蝦,青椒,紅椒,冬菇, 翠玉瓜沾上粉漿後將外皮炸至金黃酥脆但咬落去一啲都唔油膩 仲好香口🌟人蔘牛骨鍋牛骨燜到好腍仲有人蔘,蘿蔔,蓮藕等都煮得好入味🌟人蔘鮑魚雞湯 湯頭鮮香濃郁帶點人蔘甘香味嫩滑既雞肉入面包裹住糯米飯仲有彈牙既鮑魚 確實係暖胃之選🌟沙蔘拌飯最後以韓式拌飯作結尾加入韓式辣醬再將所有材料攪勻一齊食 夠哂滋味
最近佢地見到同雪花秀合作
推出左以人蔘為主題既menu
甘有特色既期間限定梗係要試下🙌🏻

✨水潤人蔘饗宴
🌟 韓式前菜
有多款韓式前菜 包括蓮藕,韓式蛋卷,辣炒小魚乾,醬醃辣椒等

🌟泡菜
店家自家醃泡菜 口感清脆爽口
酸酸甜甜帶辣味 夠哂醒胃

🌟糖拌人蔘沙律
以人蔘入饌 加入蜂蜜醃漬人蔘
可以突顯甘甜味道又可辟走人蔘既苦澀味
好適合夏天食用

🌟綜合雜錦煎餅
有大蝦,青椒,紅椒,冬菇, 翠玉瓜
沾上粉漿後將外皮炸至金黃酥脆
但咬落去一啲都唔油膩 仲好香口

🌟人蔘牛骨鍋
牛骨燜到好腍
仲有人蔘,蘿蔔,蓮藕等都煮得好入味

🌟人蔘鮑魚雞湯
湯頭鮮香濃郁帶點人蔘甘香味
嫩滑既雞肉入面包裹住糯米飯
仲有彈牙既鮑魚 確實係暖胃之選

🌟沙蔘拌飯
最後以韓式拌飯作結尾
加入韓式辣醬再將所有材料攪勻一齊食 夠哂滋味
2023-08-25 63 浏览
已經第三次食這間韓國餐廳,其實食物是不差的,但服務真的很差!那個較年輕的男仔,所有嘢(包括餐牌、食物、埋單後的單據,全部都係飛落張枱的)我絕冇誇張,佢嘅態度真係好差😦好離譜!其實公道D講,其他職員係冇問題的。牛肉石頭鍋飯。真係好好味😋炸鷄喂亦出色👍🏻
SUL JIB 술집📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖今日約咗朋友喺銅鑼灣行街行到攰就嚟呢度食飯原來呢度推出咗個新嘅水潤人蔘饗宴套餐$680係同雪花秀合作,用人蔘做主題裏面嘅多款菜式都用咗人蔘 份量好多,絕對夠兩三個人食仲有一張coupon可以去樓下雪花秀換sample 🥒韓式前菜&泡菜呢度嘅前菜好多都用咗泡椒所以會辣辣地 但係好特別 出面好少會食到蛋卷都好精緻 泡菜酸酸辣辣 好開胃🥗糖拌人蔘沙律自己都係第一次就咁食人蔘人蔘有啲甘甘地 用糖拌就啱啱好🍢綜合雜錦煎餅呢度嘅雜錦煎餅有大蝦冬菇 紅椒 青椒 翠肉瓜 人蔘加埋d肉去煎 有d似韓式既煎釀三寶🐮人蔘牛骨鍋估唔到牛肉嘅份量係咁多 炆得好入味件冬菇真係超厚 質素唔錯🐥人蔘鮑魚雞湯好濃郁嘅鮑魚雞湯 有原隻雞 同數隻鮑魚入面包住糯米飯 侍應會即場剪開再用Gas爐保持溫度 咁食嘅時候仲熱辣辣🍚沙蔘拌飯有啲似紫米飯 不過加咗沙參落去仲俾埋啲前菜我哋撈飯 差啲飽到食唔晒😆
SUL JIB 술집
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖

今日約咗朋友喺銅鑼灣行街
行到攰就嚟呢度食飯
原來呢度推出咗個新嘅水潤人蔘饗宴套餐$680
係同雪花秀合作,用人蔘做主題
裏面嘅多款菜式都用咗人蔘 份量好多,絕對夠兩三個人食
仲有一張coupon可以去樓下雪花秀換sample

再用Gas爐保持溫度 咁食嘅時候仲熱辣辣

🍚沙蔘拌飯
有啲似紫米飯 不過加咗沙參落去
仲俾埋啲前菜我哋撈飯 差啲飽到食唔晒😆

難得同朋友聚下舊,大部分朋友都住係港島區,所以就黎左呢間位於Times Square的韓式餐廳裏面以木系環境打造高貴優雅格調,環境舒適,適合一群朋友共聚前菜都已經好吸引,賣相幾好,食落味道仲唔錯添。自家製泡菜好有風味燒八爪魚 - 好實在,好多配料,八爪魚嫩得來有點咬口,醬汁好惹味撈粉絲 – 幾彈牙,軟硬炒到恰到好處,係辣左啲大醬湯 – 望落唔辣嘅湯,但飲落都有少少辣,多配料,瓜、豆腐,係好豐盛的湯泡菜煎餅 - 泡菜味十足但唔辣,泡菜爽口,味道酸辣,外脆內軟,正加埋紅米飯,食到好飽,以午餐來說,好豐盛。
裏面以木系環境打造高貴優雅格調,環境舒適,適合一群朋友共聚
撈粉絲 – 幾彈牙,軟硬炒到恰到好處,係辣左啲
加埋紅米飯,食到好飽,以午餐來說,好豐盛。
炒八爪魚
泡菜煎餅
前菜
撈粉絲
2023-08-20 46 浏览
韓國除左泡菜同炸雞之外,人蔘都係一大名物,但香港普遍既餐廳,除左人蔘雞湯之外,都比較少見韓式餐廳用人蔘入饌,而家<SUL JIB 술집>就新推出左[水潤人蔘饗宴套餐]。好食之餘仲可以補補身~糖拌人參沙律以鮮嫩的人參拌入砂糖,中和左人蔘既苦澀味而令甘味更突出,創造出一種獨特的口感和味道綜合雜錦煎餅這款煎餅實在別出心裁。它將各種食材切碎混合,例如蔬菜、海鮮、肉類等,加入適量的調味料和麵粉,然後在煎至金黃酥脆。每一口都能品嚐到不同的風味,給人驚喜連連的感覺。人蔘牛骨鍋這道湯鍋以滋補為主要特點。新鮮的人蔘和牛骨一同熬煮成濃郁的湯底,湯裡的滋味與鮮甜的牛肉相互融合,營養豐富且開胃。這是一道在秋冬季節特別受歡迎的暖胃佳餚。人蔘鮑魚雞湯這款湯的特點在於將人蔘和鮑魚兩種高級食材融合在一起。濃郁的雞湯中加入人蔘和鮑魚,令湯既風味更加豐富。呢道湯既保留了鮑魚的鮮美,又帶來了人蔘的滋補效果,係一道味道和營養兼具的佳餚。沙蔘拌飯一道結合了沙蔘與白飯的創意料理。沙蔘既微辣與飯菜的香氣融合在一起,令人感受到不同尋常的風味。這道菜不僅美味,還具有一定的開胃功效,適合作為主菜或配菜。

糖拌人參沙律

綜合雜錦煎餅

人蔘牛骨鍋

人蔘鮑魚雞湯

沙蔘拌飯
2023-08-17 50 浏览
Sulwhasoo 同餐廳合作水潤人蔘饗宴‼️即刻約埋朋友去食,食完仲可以去樓下Sulwhasoo專門店換領精華,會真係食療後 皮膚都要滋潤💕 餐廳環境好闊落,呢個人蔘套餐,真係有好多大條嘅人蔘,份量好多好滿足🥰 會感覺真係超抵食🥰前菜:有多款韓式前菜,包括紫菜蛋捲、泡菜🥰糖拌人蔘沙律人蔘原本味道廿廿地,配砂糖會中和咗啲苦味,更清甜,幾有特式💕綜合雜錦煎餅,有大蝦、紫蘇葉牛肉卷、青椒、紅椒釀牛肉、冬菇、翠玉瓜等✨煎餅外層好薄好脆,蝦開咗邊超大隻,厚肉彈牙💕人蔘牛骨鍋超大條人蔘喺度‼️ 牛骨好嫩,應該都熬咗好耐👍🏻蘿蔔等蔬菜都好入味人蔘鮑魚雞湯好足料嘅人蔘雞,有鮑魚,紅棗,栗子及糯米等材料✨滾咗之後,店員會幫手剪開👍🏻 湯底濃郁,原隻雞入面釀咗糯米,連雞胸肉質好嫩好滑又淋🥰 真係一啖接一啖食唔停💕沙蔘拌飯醃過嘅沙蔘,仲有唔少韓式拌飯必備嘅配菜,店員建議可以將辣醬拌勻配料,再加入超香嘅紅米飯度💕最後食埋呢個拌飯,真係超滿足,簡直係滋補養生嘅一餐🥰
前菜:
有多款韓式前菜,包括紫菜蛋捲、泡菜🥰
糖拌人蔘沙律
人蔘牛骨鍋
人蔘鮑魚雞湯
沙蔘拌飯
2023-08-17 103 浏览
位於時代廣場13樓戲院旁邊有一家韓國料理,餐廳名以韓國字命名,平時經過都感覺高級正宗,品嚐過後感到人蔘美食!《水潤人蔘饗宴》$680這款套餐原來與雪花秀合作的人蔘主題,差不多每道美食都有人蔘在內,適合2-3人享用的套餐,吃完後還可以到時代廣場雪花秀專門店換取8ml再生精華。兩個人吃這個套餐非常飽滿,食材養生、份量足料。韓式前菜6款、泡菜、糖拌人蔘沙律。韓國前菜小碟擺相都已經很吸引,尤其最喜歡蛋包紫菜的小食!原棵泡菜即場剪開,十分開胃!以糖拌解開人蔘的苦澀味,再以清新沙律配襯極佳。主食:綜合雜錦煎餅、人蔘牛骨鍋綜合雜錦煎餅非常特別,有日本天婦羅特色又帶有港式煎釀三寶的感覺,將不同食材例如人蔘,以薄薄蛋漿炸起,辣椒、青椒、香菇更以韓式甜牛肉一起脆炸起來,惹味非常!人蔘牛肉鍋也燉得相當濃郁,而且骨肉非常容易分離帶嫩口感覺,蘿蔔、白蘿蔔、人蔘等都同樣被醬汁醃製甜美!湯品:人蔘鮑魚雞湯以所有佳餚食材放在一起,鮑魚大隻又入味,雞湯也充滿人蔘苦甘味以及雞的鮮香。最重要是明火上桌,保證新鮮滾熱辣。非常滿足又豐富的晚餐,還有兩碗人蔘拌飯跟隨,非常高質。SUL JIB 술집銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓

《水潤人蔘饗宴》$680

韓式前菜6款、泡菜、糖拌人蔘沙律。

主食:綜合雜錦煎餅、人蔘牛骨鍋

湯品:人蔘鮑魚雞湯

非常滿足又豐富的晚餐,還有兩碗人蔘拌飯跟隨,非常高質。

SUL JIB 술집
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖
  • 綜合雜錦煎餅
  • 人蔘鮑魚雞湯
  • 人蔘牛骨鍋
  • 前菜
2023-08-15 148 浏览
留意到SUL JIB近期有期間限定同雪花秀合作水潤人蔘套餐😍成個套餐都係人蔘主題!即刻約左媽媽去試下啦♥︎ 水潤人蔘食宴 $680✨韓式前菜✨泡菜✨糖拌人蔘沙律落單後就有6小碟韓式前菜包括有紫菜蛋捲同蘿蔔等等、一罌泡菜、同糖拌人蔘沙律作為開胃小菜,糖拌人蔘又幾得意甜甜地帶甘香✨綜合雜錦煎餅超邪惡嘅雜錦煎餅份量超大碟!有大蝦🍤、翠玉瓜、冬菇、青椒🫑,均以鹹蛋黃醬同蛋醬滿滿地包裹著煎香超滋味!✨人蔘牛骨鍋牛骨鍋內牛骨啖啖肉,肉質嫩滑而且煮到勁入味,內裏伴有配菜紅蘿蔔🥕、蓮藕、冬菇🍄等等一樣入哂名十分鮮甜!✨人蔘鮑魚雞湯一煲滾即刻飲咗碗超正!超濃郁勁滋補!湯底鮮甜,飲落淡淡人蔘香味正氣養身,正!湯内雞隻仲釀左糯米飯有得飲又有得食🤩✨沙蔘拌飯韓國嘢又點少得拌飯,紅米飯粒粒分明拌上芽菜、冬菇、菠菜等等撈黎健康之選👍♦️(雪花秀)潤燥再生精華換領券套餐仲有張換領卷食完可以憑券去專門店領取精華,内外一樣補😍

♥︎ 水潤人蔘食宴 $680

✨人蔘牛骨鍋

✨人蔘鮑魚雞湯

✨沙蔘拌飯

♦️(雪花秀)潤燥再生精華換領券
套餐仲有張換領卷食完可以憑券去專門店領取精華,内外一樣補😍
剛巧於附近工作,見Openrice 有8折訂位優惠,而且有好多好評,於是入去試試午膳。-整體環境:座位闊落,環境舒適。-食物: Lunch Set A (2人),有精緻前菜、牛仔骨(4選1)、大醬湯、泡菜煎餅、拌粉絲,食物整體幾好味,賣相靚,牛仔骨燒得剛剛好;大醬湯好鮮味,又唔會辣,而且份量好豐富,8折後人均都是$150有找,於銅鑼灣地段黎講性價比極高。-服務態度可改善:未知是否我們開店無耐就入去還是侍應新黎喇,有位侍應似未訓醒,對答態度似茶記,建議可改善下。
-整體環境:座位闊落,環境舒適。

Lunch Set A
2023-08-15
Lunch Set A
  • Lunch Set
I visited the shop for small dinner with colleague. Ordered Pig Trotters (족발) and Seafood Pancake (해물파전). All soy marinated seafood menu was unavailable, staffs speak almost zero English. Ordered Jinro Soju (Which is in the menu) and staffs had no idea about what product it is. I had to go into their bar area to get the item myself. Seafood Pancake in the menu is written completely wrong in Korean, which misguided me to order the wrong item. 해물파전 means seafood pancake with scallions, but the chinese name is on the menu is somehow assorted pancake. There is another item on the menu (해물전) which is actually the seafood pancake with scallions. They need to correct the menu asap. Food was decent, untill the staffs kicked us out because they need to have staff meals. I will never return to this shop.
2023-08-10
去Times Square 睇戲,近近地先喺同層晚餐~ 隔離就係呢間韓國餐廳,木系設計感覺優雅脫俗!點左同雪花秀聯乘既《水潤人參饗宴》,用餐後仲可以到雪花秀拎試用品~ 食韓國野必有前菜,六小碟有辣、甜、酸既韓式蘸瓜菜、紫菜蛋卷,好地道風味!🥢泡菜爽口,沾滿橙紅醬汁,味道甜中帶辣,食幾啖開開胃🤤🥢糖拌人參沙律人蔘做沙律頗特別,香港比較少見少吃到。薄切蔘條,拌砂糖食,緩解甘味,入口甘甜。🥢綜合雜錦煎餅韓版天婦羅,有蝦、青紅椒釀肉、冬菇、翠肉瓜,當然唔少得有蔘片。配料沾一層薄麵粉煎,香脆惹味。🥢人蔘牛骨鍋牛肋骨肉,以人蔘、紅蘿蔔、蘿蔔、蓮藕片炆燉得軟稔入味!🥢人蔘鮑魚雞湯滋補不燥人蔘雞鍋,先加熱,原隻雞分件原汁原味,肉質嫩滑。仲有鮑魚,雞湯鮮味又有蔘香餘韻🥢沙蔘拌飯七絲有沙蔘、翠肉瓜、金針、冬菇等,配以紅米飯拌食,鮮味清爽
去Times Square 睇戲,近近地先喺同層晚餐~
隔離就係呢間韓國餐廳,木系設計感覺優雅脫俗!

🥢泡菜爽口,沾滿橙紅醬汁,味道甜中帶辣,食幾啖開開胃🤤

🥢糖拌人參沙律

🥢綜合雜錦煎餅

🥢人蔘牛骨鍋
牛肋骨肉,以人蔘、紅蘿蔔、蘿蔔、蓮藕片炆燉得軟稔入味!

🥢人蔘鮑魚雞湯
🥢沙蔘拌飯
七絲有沙蔘、翠肉瓜、金針、冬菇等,配以紅米飯拌食,鮮味清爽
每次去韓國餐廳都必嗌人蔘雞!🐥今次嚟到Times Square嘅SUL JIB見餐廳咁啱有個同雪花秀合作嘅人蔘主題套餐 有人蔘雞之餘仲有多款特式人蔘美食 食完仲可以憑coupon去樓下嘅雪花秀專櫃換領護膚產品!😻《水潤人蔘饗宴》$680◍「韓式前菜、泡菜、糖拌人蔘沙律」🥗前菜先有多款唔同嘅韓式小食同泡菜 淨係食小食都飽咗一半😆仲試咗第一次嘅人蔘沙律 本身仲驚會好苦 但加埋砂糖一齊食又啱啱好☺️◍「綜合雜錦煎餅、人蔘牛骨鍋」🐮韓式煎餅平時食得多 冇諗過呢度嘅煎餅竟然咁特別🤩係直接包住唔同嘅食材嚟煎 感覺有啲似食緊煎釀三寶 但又同時更豐富 每款食材都釀咗唔同嘅餡料🤤而牛骨鍋都十分精彩 足足有成條完整人蔘喺入面😍有啖啖人蔘清香!◍「人蔘鮑魚雞湯」🐤前排睇完King the Land先見男主角食鮑魚雞湯食得好滋味 估唔到呢度都有得食😍加入咗鮑魚嘅人蔘雞湯味道更香濃 一個唔覺意就清晒😆◍「沙蔘拌飯」🍚最後仲食多個沙蔘拌飯作結☺️本身見有一大堆韓式配菜以為係前菜嚟 點知原來係擺埋喺飯入面一齊食😆將所有配料都攪拌一齊食又真心係正😎📍SUL JIB 술집 (銅鑼灣) #lala_foodie_causew

《水潤人蔘饗宴》$680

◍「韓式前菜、泡菜、糖拌人蔘沙律」🥗

◍「綜合雜錦煎餅、人蔘牛骨鍋」🐮

◍「人蔘鮑魚雞湯」🐤

◍「沙蔘拌飯」🍚

📍SUL JIB 술집 (銅鑼灣) #lala_foodie_causewaybay
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖