2023-07-10 133 浏览
對於我這個湯咖喱控發現香港“終於”多一間湯咖喱店就一直想試, 難得有朋友約吃飯, 就立刻想起這間餐廳 🤩 餐廳在朗豪坊4樓, 這層的餐廳大部份都是開放或半開放的, 這間也不例外。雖然排長龍, 但換座率也算快。始終要配合香港口味, 款式比日本多, 不同味道湯底, 還可以選擇飯, 烏冬和拉麵。始終在日本的湯咖喱一般都配飯吃的, 所以我繼續選擇了飯。炙燒豚肉湯咖喱 $88 (加配雞串 $18)湯咖喱有十二個辣度, 由於不知道辣度會否跟隨香港人口味, 所以我選擇了小小辣, 最後是可以接受的程度, 但未至於毫無辣度 🙂 咖喱加上碎洋蔥增加口感, 同樣有很多蔬菜配料, 唯一不太理想的是南瓜, 偏硬, 另外如果加入菇會更理想。豚肉燒得香口, 肉質淋, 雞串皮脆但肉不算很嫩口, 豚肉較出色。飯加入檸檬更能突顯咖喱的香, 大家不妨試試。看到別的留言說咖喱很水很稀, 給了劣評, 事實上大家別當它為一般咖喱, 已聲明了是“湯”咖喱, 稀而不淡口就已經足夠。巨峰乳酸梳打 加配$26味道正常發揮, 喝到最尾都不會因為溶冰而變淡, 梳打𥚃還加入幾粒藍莓作點綴, 算不錯。整體我覺得不俗, 比起另外兩間湯咖喱好, 由

炙燒豚肉湯咖喱 $88 (加配雞串 $18)

炙燒豚肉湯咖喱

巨峰乳酸梳打 加配$26
巨峰乳酸梳打

整體我覺得不俗, 比起另外兩間湯咖喱好, 由於這次軟殼蟹已售罄, 唯有下次再來試試 😁
炙燒豚肉湯咖喱
巨峰乳酸梳打
2023-07-06 218 浏览
之前去北海道食過湯咖哩後,一直悔恨只試過一間。得知Suage在旺角開了分店,即刻起行。湯咖哩的辣度可自由選擇,由1級到20級,也可以越級挑戰99級的無語辣。個人覺得5級辣度剛好,當然也要視乎選擇的是米飯、烏冬,還是拉麵吧!每碗湯咖哩除咗主菜外,還有不少蔬菜,如茄子、南瓜、薯仔、西蘭花、珍珠筍等,全部都烤過才浸入湯中,令賣相及香味都有所提升,另外也有半熟蛋,未致於流心,但亦相當嫩滑。脆嫩雞脾湯咖哩 (配烏冬&加芝士片)雞脾大隻之餘,咬起來外脆內嫩,上面的芝士片也略略烤過,相當吸引。烏冬是幼身的稻庭烏冬,又掛湯又吸湯。5級辣食到最後愈覺辣,愈濃郁。和牛肩胛湯咖哩 (配飯&加炙燒豚角煮)和牛兩大片,牛味濃郁; 豚角煮燒到表面焦香,肥瘦比例勻稱,油香十足,超推! 細心望下枱面上的牌子,還有食飯攻略! 2級辣感覺完全唔辣,反而食到少許甜味。木魚花茄子小食來說好大份,日本料理的漬茄子味道,非常入味。海苔天婦羅魷魚魷魚鬚既煙靭又彈牙,粉漿薄薄一層,卻混入紫菜碎,令整體更香,味道也多了一種層次。巨峰梳打甜度自然剛好,好夠汽。Suage 士多啤梨乳酸特飲呢飲品最適合解辣,質地綿綿的。最後連甜品都不放過

脆嫩雞脾湯咖哩 (配烏冬&加芝士片)

和牛肩胛湯咖哩 (配飯&加炙燒豚角煮)

木魚花茄子
小食來說好大份,日本料理的漬茄子味道,非常入味。

海苔天婦羅魷魚

巨峰梳打
甜度自然剛好,好夠汽。
Suage 士多啤梨乳酸特飲
呢飲品最適合解辣,質地綿綿的。

最後連甜品都不放過,一人一杯軟雪糕。 3.5生乳雪糕入口奶味極重,真是好像飲奶般但稠密很多的感覺;
另一款是期間限定款-日向夏柑橘雪葩,味
酸甜甜,輕微的澀味,非常清新,好適合悶熱的夏天。

2023-07-05
2023-07-06 162 浏览
這間位於旺角的Suage北海道湯咖哩,主打湯咖哩烏冬、拉麵,另外還有幾款炸物小食,咖哩湯底濃郁鮮甜,因此每晚都大排長龍。和牛肩胛湯咖喱稻庭烏冬面配原味清湯湯底有濃郁薯仔及日式咖哩香味,辣度可以調較,十分惹味,還配上南瓜、薯仔等蔬菜,牛肩胛肉味濃郁,略有咬口。炸蝦天婦羅湯咖喱拉麵配櫻花蝦濃湯櫻花蝦湯是必試湯底,每啖都有濃郁蝦香,鮮甜無比,拉麵爽口,每啖都掛滿醬汁,炸蝦炸至金黃香脆,十分彈牙。唐揚炸雞及天婦紫菜羅魷魚炸雞外脆內嫩;魷魚彈牙。西柚蜂蜜綠茶及金橘百香果烏龍茶西柚酸甜開胃;金橘味道清新。日本3.5生乳雪糕及日向下雪糕牛乳味超濃郁又香滑;日向下帶橙香,酸甜似雪葩,即時消暑。

和牛肩胛湯咖喱稻庭烏冬面配原味清湯

炸蝦天婦羅湯咖喱拉麵配櫻花蝦濃湯

唐揚炸雞及天婦紫菜羅魷魚
炸雞外脆內嫩;魷魚彈牙。

西柚蜂蜜綠茶及金橘百香果烏龍茶
西柚酸甜開胃;金橘味道清新。

日本3.5生乳雪糕及日向下雪糕
牛乳味超濃郁又香滑;日向下帶橙香,酸甜似雪葩,即時消暑。
2023-07-04 229 浏览
來自日本北海道湯咖哩專門店終旅來到香港!今日放工約朋友一齊去試,重點咖哩好味好香夠濃,可選烏冬,拉麵或飯。今次試左和牛同廣島蠔湯咖哩,湯底夠香夠濃,每碗會配上燒野菜,和牛夠大塊脂肪比例均勻,廣島蠔大大隻好鮮味。另外追加的溶岩芝士份量足芝士控必加!菠蘿椰汁凍奶 - 好香椰子味,酸酸甜甜好好味!西柚蜂蜜綠茶 - 鮮西柚沖調,入口帶點西柚苦澀味,好fresh!甜品有日本3.5牛乳軟雪糕及期間限定柑橘軟雪糕,牛奶味好香好濃,柑橘味好鮮好似真係啪左個柑入口!主菜,飲品及甜品都好好,值得一食!
來自日本北海道湯咖哩專門店終旅來到香港!今日

菠蘿椰汁凍奶 - 好香椰子味,酸酸甜甜好好味!

主菜,飲品及甜品都好好,值得一食!

2023-07-04
2023-07-04 331 浏览
因住北海道朋友極力推介Suaga在北海道享富勝名,今次特來試。先講座位安排,我被安排坐在通道位,每秒不停有人在我身邊經過,真是食之無味。有要求換位,服務員態度不善。等左15分鐘左右食物到。叫左雞肉中原味辣烏冬,先講那咖哩湯底,並不是之前食過日本的咖哩味道,色香味欠奉,只是像辣洋蔥湯,那雞串是無味,無串燒的香味,有點硬。蔬果反而有新鮮感,尤其是粟米芯。食不安,食而無味,不會再來食。希望在服務,在安排坐位上,更要更要在肉類處理及新鮮上要有改變,湯底要多返哋咖哩味。湯底都有味噌及油膩,食完口渴及封喉,都是那句,不會再來
有要求換位,服務員態度不善。
等左15分鐘左右食物到。
食不安,食而無味,不會再來食。
湯底都有味噌及油膩,食完口渴及封喉,都是那句,不會再來
做咗咁耐cd rom終於開始我嘅第一篇食評今日收工嚟左咗呢間日式湯咖喱叫咗個Special同埋芒果乳酸特飲個Special我仲加咗熔岩芝士,嚟到嘅時候個waiter哥哥會響你面前倒啲熔岩芝士落去,啲餸就會黐曬r落啲餸度,即時升曬呢。其實佢仲有加6蚊有椰子湯底同埋櫻花蝦濃湯嘅,但嚟到湯咖哩專門店,無理由唔試下佢嘅signature湯底架嘛!!!當呷一口湯嘅時候,你會覺得同平時食嘅日式咖哩唔同,因為佢係來自北海道嘅,你覺得好似好稀咁,但飲落去你會feel到好香嘅香料味,加埋啲蔬菜,好好味。最後食埋個日向夏柑橘雪糕,與其話佢係雪糕,我覺得佢似雪芭多啲,個味酸酸地,絕對係食完湯咖喱嘅解膩之選。
做咗咁耐cd rom終於開始我嘅第一篇食評

2023-07-04
  • suage  special
2023-07-04 111 浏览
響北海道試過約6, 7間+香港試過4間湯咖哩,當地Suage響我心目中可以排到第4位左右,香港店雞脾幾香口, 蔬菜 質素都好,咖哩湯味道都有北海道店8成左右相似,過江龍來講算唔錯了。開響朗豪坊收呢個價都算可接受,可以翻食。
2023-06-22
2023-07-02 166 浏览
尋日放假諗起朗豪坊開咗間湯咖哩咪同老婆去諗住試下(當時大約下午2點半),點知行咗入條隊度過咗差唔多7,8分鐘,有個職員走埋黎講話今日早上黎貨賣晒,要等到再黎貨約晏晝5點半先再有得食。。。。嗰刻真係有啲詫異,如果賣晒點解唔放個牌出黎,又或者見有人入黎排隊就即時話比人知截咗單,唔應該係等我哋揀好晒食乜嘢先突然話賣晒,大家去食排隊之前最好問清楚先。。。
2023-07-02 271 浏览
聽聞朗豪坊開咗間湯咖哩,仲要係札幌嚟嘅過江龍,作為湯咖哩fans嘅我點可以唔試下叫咗脆雞串湯咖哩飯,同行友人食豚角煮湯咖哩飯。上枱每人都係得兩塊細細嘅肉,感覺有啲少。流心蛋算唔錯。蔬菜全部有輕輕炸過、燒過,符合札幌湯咖哩嘅做法。除此以外,其他都災難級難食個湯底好稀好稀,完全唔似札幌食過嘅湯咖哩。唔知係咪廚師嗰日心情唔好,定係湯太少想稀釋多啲serve多啲客,個湯好似唔記得落鹽,淡到無法理解。香料味算足夠嘅,但完全冇應該有嘅咖喱香味。總括而言,浪費咗我百幾蚊同星期日嘅中午quota。唔會再去。推薦想試湯咖喱嘅人去第度試

叫咗脆雞串湯咖哩飯,同行友人食豚角煮湯咖哩飯。
上枱每人都係得兩塊細細嘅肉,感覺有啲少。
流心蛋算唔錯。
蔬菜全部有輕輕炸過、燒過,符合札幌湯咖哩嘅做法。

除此以外,其他都災難級難食

個湯底好稀好稀,完全唔似札幌食過嘅湯咖哩。
香料味算足夠嘅,但完全冇應該有嘅咖喱香味。

總括而言,浪費咗我百幾蚊同星期日嘅中午quota。
唔會再去。推薦想試湯咖喱嘅人去第度試

2023-06-25
2023-07-02 196 浏览
第一次寫食評 因為好失望本身對北海道湯咖哩好有期待但呢間餐廳出餐速度同服務都有進步空間QRcode落單 40分鐘後先到大約30分同38分既時候,分別請不同店員幫忙跟進下店員們兩次都係用一個無奈既囧樣望一望我,粒聲唔出咁走向出餐位,令我唔係好清楚佢地有無跟進到😅講返個野菜湯咖哩南瓜好爽(係咪特登既?)同平日食開好唔同😂其他配料同湯既味道就正常既不過不失旺角價位類似既餐廳有好多其他選擇 不太值得排長龍試呢間
第一次寫食評 因為好失望

旺角價位類似既餐廳有好多其他選擇
不太值得排長龍試呢間
2023-07-02
2023-06-28 258 浏览
今晚收工約左朋友去試,呢間由北海道黎既湯咖哩,叫左和牛湯咖哩烏冬,和牛有兩大塊,配菜有驚喜,旁邊既配菜,全部都燒得好好味,和牛牛味好重,煮得岩岩好唔會太熟,湯底揀左原味少少辣,仲叫左小食炸魷魚,味道唔錯,炸得好脆,不過就小碟左少少,飲品揀左西柚蜂蜜綠茶
2023-06-28
上星期六同朋友去咗旺角朗豪坊排隊食一間新開嘅日本過江龍餐廳-Suage湯咖喱專門店😋📝我哋叫咗 脆皮雞腿肉串湯咖喱🐣配稻庭烏冬🍜簡咗BB辣🌶湯汁較濃唔厚😋每碗湯咖喱都好多蔬菜,蔬菜吸收咗湯汁非常之惹味🥰而烏冬都掛到湯汁,但雞串未夠脆口如果可以燒耐啲就perfect啦😄#suage #日本美食 #香港美食 #香港 #foodie #hkfoodie #湯咖哩 #咖喱 #蔬菜 #朗豪坊

脆皮雞腿肉串湯咖喱
脆皮雞腿肉串湯咖喱
2023-06-26 191 浏览
前幾日喺社交媒體網站見到有人介紹朗豪坊新開咗間湯咖哩專門店,一直懷念住SXMX嘅我星期六捉咗男朋友去食。去到嗰陣一點幾大排長龍,我哋大概排咗大半個鐘頭終於入到座。用QR Code落單,本身見到龍蝦湯咖哩好想試,但呢幾日生咗粒大痱滋就費事食啲要剝殼嘅嘢🥵 我點咗Suage Special湯咖哩飯,男朋友就點炙熱豚角湯咖哩拉麵。我嗰個嘅湯底轉咗做椰子湯底,試飲咗個湯底好香椰奶味,有少少甜香。而辣度有好多個level揀,我揀咗微辣,男朋友揀咗小辣。但係唔知係咪湯底唔同咗,我嘅微辣竟然係辣過男朋友嗰個嘅小辣🥵Suage Special嘅餸有勁多,分咗好多俾男朋友食都覺得好飽。而佢就覺得最好食都係個半肥瘦嘅豚角。另外仲叫咗個章魚小丸子同朱古力乳酪特飲。章魚燒不過不失,外皮脆但內餡無話好突出;朱古力乳酪特飲有啲令我失望,因為朱古力味同乳酪味兩樣都唔濃,好似各半桶水咁🥲 只係聞到好少朱古力味,但飲落可以話係完全無朱古力味,而且亦無乜乳酪嘅酸甜。總括嚟講,湯咖哩嘅水準幾好,但飲品同小食方面可以做得再好啲!(不過餐廳應該下午3點就截主食,3點後好似只可以叫嘢飲)

去到嗰陣一點幾大排長龍,我哋大概排咗大半個鐘頭終於入到座。

(不過餐廳應該下午3點就截主食,3點後好似只可以叫嘢飲)
2023-06-17
  • Suage  Special湯咖哩
  • 炙燒豚角煮湯咖哩
2023-06-26 287 浏览
今日嚟到旺角朗豪坊呢一邊shopping, 見到呢一間新開以咖喱為主打嘅日式餐廳,睇完餐牌之後同朋友都覺得幾啱食就決定入去試吓究竟好唔好食 我今日就揀咗一個叫脆嫩雞脾湯咖喱!主食可以揀烏冬拉麵同埋飯,我就今日揀咗烏冬!湯底亦都可以升級,我就揀原味!餐廳亦都有好多唔同嘅配料可以選擇,每一樣都係加$6起,有好多種唔同嘅蔬菜,亦可以加天婦羅!我都幾鍾意佢咖哩本身嘅味道,日本咖喱係偏甜,烏冬亦都爽口彈牙幾好食,雞髀反而係非常有驚喜,雞髀非常大隻,亦都非常脆口,咬落去啖啖肉,正 !! 鍾意食日式咖喱嘅朋友,唔可以錯過呢一間餐廳
2023-06-25 209 浏览
朗豪坊新店經常排長龍湊熱鬧來試試北海道著名湯咖喱湯底可以選擇由1-99程度的辣度也可以選擇烏冬/飯/拉麵Special湯咖喱$108(+$6櫻花蝦濃湯,微辣)好豐富的厚切煙肉、雞串、法蘭克福腸腸和雞肉都很好煙肉較硬蝦湯偏鹹不過咖喱真的很香口配烏冬吸收湯的精華特別美味碗灸燒豚角煮湯咖喱$108(+$6椰子湯底,bb辣)配飯又有另一種風味椰子湯底非常香甜豚肉比較肥膩除主菜外,配料都非常豐富有南瓜、茄子、薯仔、西蘭花、半熟蛋、紅蘿蔔、粟米百香果烏龍茶$38
朗豪坊新店經常排長龍
湊熱鬧來試試
北海道著名湯咖喱
湯底可以選擇由1-99程度的辣度
也可以選擇烏冬/飯/拉麵

Special湯咖喱$108(+$6櫻花蝦濃湯,微辣)
好豐富的厚切煙肉、雞串、法蘭克福腸
腸和雞肉都很好煙肉較硬
蝦湯偏鹹不過咖喱真的很香口
配烏冬吸收湯的精華特別美味

碗灸燒豚角煮湯咖喱$108(+$6椰子湯底,bb辣)
配飯又有另一種風味
椰子湯底非常香甜