2009-07-10 14 浏览
今晚和友人再訪 Stanley Deli ( 但竟忘記了 open rice 有鮮龍蝦沙律優惠券, 笨咗)甫坐下就送來一籃數款香噴噴有軟有脆和不同味道的自製法式小麵包, 吃這些麵包記着點黑醋加橄欖油,是一個上佳的食法. 好味到差點不能停口真係可以你來多幾個我多幹掉幾個.......但今次沒有番茄麵包, 有點點失落.....2 人點了 set dinner, 餐湯任選下選了龍蝦湯, 但覺味道太濃要是淡一點就更好.頭盆我選了鵝肝醬焦糖蘋果 (今次是自製鵝肝醬, 不是鵝肝), 鵝肝醬入口嫩滑而帶點酒香份量需少, 但作為頭盆則很合適. 友人則龍蝦凱撒沙律, 光看她吃得碟可照鏡就心照不宣再來青檸雪芭, 甜甜酸酸, 用來清清口腔醒醒胃就等主菜出場了主菜點了香煎羊架, 4 成熟剛好, 軟滑 juicy 又帶點點羊羶, 平常不太吃羊的我也自覺沒選錯主菜友人好正路的選了安格斯西冷, 當然是好正路的好好食.甜品選了士多啤梨拿破崙 - 不好甜品的我覺得上次的焦糖燉蛋比較合我口味. 友人選了她的至愛心太軟, 她說朱古力又濃又黑再配上雪糕, 好正喎 最後同選了又香又濃的埃賽俄比亞咖啡作為今晚晚餐完美的結局VIP

真係可以你來多幾個我多幹掉幾個
.......但今次沒有番茄麵包, 有點點失落.....

份量需少, 但作為頭盆則很合適.

友人則龍蝦凱撒沙律, 光看她吃得碟可照鏡就心照不宣

我也自覺沒選錯主菜

友人好正路的選了安格斯西冷, 當然是好正路的好好食.

最後同選了又香又濃的埃賽俄比亞咖啡作為今晚晚餐完美的結局

VIP 咭 88 折, 每人不用 $350 有酒店的招呼; 高級法國餐的水準, 超哂值

但因地點問題吧! 以星期五來說整晚祗得 6 -7 檯客.......看得我有點替 Stanley Deli 擔心

• 太多
  • 不能盡錄
  • 自己去試試吧!
2009-06-21 6 浏览
上星期五晚和女友及另外兩位友人再次來訪,雖然我已經是第三次來了,但仍然迷路,幸好求助友人後終於順利到達~女友和友人先到,麵包籃已經放在檯上,麵包和之前沒兩樣都是熱烘烘的,塗上軟軟的牛油來吃,是個令人滿足的開始。由於兩名女仕食量較少,我們一行四人點了兩個套餐和幾個頭盤:-煎鵝肝配蘋果: 之前已嘗過這裡的煎鵝肝,印象深刻,水準依舊,是最值得推介的一道菜。焗開邊龍蝦: 肉質鮮美,份量小但質素高。蟹肉沙律、三文魚凱撒沙律: 不過不失。餐湯: 經理特意將兩個餐湯分了四人分量,忌廉蘑菇湯口感細滑味道香濃,但洋蔥湯咸了一點。鮮果雪芭: 酸酸甜甜,作為主菜前的refreshment很稱職,像一個早來了的dessert。主菜方面,由於焗銀鱈魚沽清,所以點了羊架跟燒春雞:-羊架: 火喉掌握很好,未有Overcooked 的情況,配薄荷啫哩一流。伴碟的黑糯米和薯蓉雜菜也很出色。燒春雞: 沒有皮脆肉嫩的感覺,有點失望。記得這裡的意粉很好吃,下次還是吃意粉吧!再來是甜品拼盤,有panna cotta、朱古力軟心蛋糕拼雪糕、creme brulee、芝士蛋糕和士多啤莉吉士忌廉泡芙,creme brulee依然是
,幸好求助友人後終於順利到達~

焗開邊龍蝦: 肉質鮮美,份量小但質素高。

蟹肉沙律、三文魚凱撒沙律: 不過不失。

主菜方面,由於焗銀鱈魚沽清,所以點了羊架跟燒春雞:-

再來是甜品拼盤,有panna cotta、朱古力軟心蛋糕拼雪糕、creme brulee、芝士蛋糕和士多啤莉吉士忌廉泡芙,creme brulee依然是最好吃。

喝過餐茶便結帳離去,在此要多謝Wilson哥的熱情招待!
2009-06-05
  • 煎鵝肝、忌廉蘑菇湯、羊架、creme brulee
2009-05-20 4 浏览
是次跟鄧sir的午餐飯局轉移至這坐落於工廠區內的小店裡。對這地方完全陌生的鄧sir對這餐廳的佈局大呼新奇,在這舊區內竟有高級西吃供應,對覓食經驗比小弟小得多的他而言,自然是出奇不已了Lunch menu是一式兩份,一個是普通的set lunch,另一個則是昂貴點的executive lunch。老實說,若不是有特別的喜慶日子,都不會刻意去選擇索價貴差不多一倍的行政午餐。所以還是實實在在的叫兩個最簡單的set lunch好了....一次過先來兩個沙律。小弟的smoked salmon cesear salad雖是最正路普通不過的前菜,但這裡的做得也很不俗 ---- 羅馬菜挺新鮮的,芝士粉的份量很夠,煙三文片的煙燻味剛好,肉也很嫩滑,吃得頗稱心滿意;鄧sir的那份artichoke salad對他來說絕對是新鮮事物。沙律本身下了頗多的西芹粒、紅及青椒粒,賣相很不錯;亞支竹吃落沒有了那種獨有的苦澀味,有些失望,不過由於下了不少的黑醋及黑胡椒的關係,味酸酸辣辣的是極開胃。用來作前吃是最適合不過....Soup of the Day是俄羅斯雜菜湯。顏色比平常的偏黑,料是落得很足的 --- 紅蘿蔔

Soup of the Day是俄羅斯雜菜湯。顏色比平常的偏黑,料是落得很足的 --- 紅蘿蔔粒、青豆粒、肉粒及洋葱粒全部有齊,味甜自然是理所當然的了。鄧sir不斷用之來醮麵包吃,轉眼已吃盡一籃,要再添加了

主菜方面小弟選了Sauteed scallop linguine with tomato sauce。看見前吃及湯之水準,本是有些期望的,但吃進口卻是另一回事
Linguine淥得太淰欠咬口,帶子雖是經過pan-fried處理,但表層卻欠了些脆焦香,而且還隱約吃到了少許鹼水的味道,毫無鮮甜肉厚之感,大失望
最好的只是那個吃到有頗多切粒小蕃茄的茄醬,不然的話,就可真是全盤的失敗了;反而鄧sir的那份煎三文魚就好得多,肉是完全不嚡口且又夠油潤,皮又煎得脆啪啪的,可惜的是鹽下得不太足夠,弄得味道是過份地淡。好好的一條三文,也就有少許浪費掉了....

Desserts亦是很typical的ginger creme bruleestrawberry parfait。原味的焦糖燉蛋就吃得多,有薑味的就較小。這兒的就真的做得"夠薑",蛋味適可而止之餘也很滑,面頭的焦糖亦沒有燒得過苦,好吃
Parfait的士多啤梨味算濃,芭菲本身雪得有點碎冰,盛暑的妙品是也
.....

水準是不過不失的,如不是主菜們失了準,是可以更好的....

再次多謝鄧sir的請客啦
2009-05-14 6 浏览
當晚我地一行十一人book咗間VIP房,本來一齊傾下計騷擾唔到其他客人係好嘅。但有時待應未必留意到我地,有時候想點下嘢食都有啲難。當晚唔知係唔係較多客人,上菜非常慢,主菜碟唔似我上次食咁熱辣辣。青口頭盤好好味。鵝肝焦糖蘋果簡直super。清雞湯比較無乜特別,我鍾意青豆蓉湯多啲。焗田螺唔知係特登定過火,唔知點解個面卜卜脆。青蘋果雪葩好味。牛扒羊扒味道很好,魚味道也好,不過魚肉本身較"嚡'。香濃cheesecake,焦糖燉蛋,脆脆士多啤梨拿破侖,薑汁疏芙里及雲里拿雪糕朱古力心太軟,大家都喜歡。加埋會員八八折優惠,每人$355,除咗食得太夜第日大家要番工比較辛苦外,一切都令人很滿意。

青口頭盤好好味。

鵝肝焦糖蘋果簡直super。

清雞湯比較無乜特別,我鍾意青豆蓉湯多啲。

焗田螺唔知係特登定過火,唔知點解個面卜卜脆。

青蘋果雪葩好味。

牛扒羊扒味道很好,魚味道也好,不過魚肉本身較"嚡'。

青口頭盤
脆脆士多啤梨拿破侖
薑汁疏芙里
  • 鵝肝焦糖蘋果
2009-05-05 5 浏览
我地一行7人去celebrate媽咪生日,打電話去book位時已經同左個waiter講我地有個朋友生日,會叫cake食,佢重懶醒話會係個cake上面寫Happy Birthday!結果就緊係無la!!呢樣都唔係最angry,最angry係我地問佢有無淨caesar salad因為個menu得三文魚casesar salad),佢話有,點知埋單個時先知佢都係收番三文魚caesar salad個價錢law,$175加一食個淨salad問你死未!!問佢點解會gum,佢就笑騎騎gum話我地個menu係得一個salad ga jar!!總之一句講哂,bad service,唔好食,又無heart!!

2009-05-02
  • sorry
  • 係無!
We always wanted to try this place and finally came here on a special occasion. It was literally next to the street of the “famous” Japanese restaurants. The place looks cozy with dim light. It was a week day so it was only half full. We ordered:Seafood Platter for two HKD250 – 4 oysters, 4 shellfish, 4 slices of raw salmon and 4 pieces of raw shrimps; real good for both the taste and the value! Lobster Soup HKD70 – very concentrated with slight cream and a piece of lobsterOnion Soup HKD65 – oka

Onion Soup HKD65 – okay
Lime Sorbet – this was free; refreshing
Mussels with white wine sauce HKD160 – quite some number of mussels for us
Japanese Pork Chop in apple sauce HKD250 – the meat was in light pink and the sauce was good
Roast potato with onion HKD45 – this side dish certainly went very well with our main courses
Crème Brulee HKD60 – we always love desserts and this one was sure good
Soufflé in ginger sauce – one of the desserts was free and the soufflé didn’t collapse immediately when we started eating

We enjoyed very much of our food here. There was also free parking in the same building and the waiter showed us how to get to it. The set meals also look good and most of them are around HKD300+. May be we will also give it a go next time.
獻出我的第一次 - 寫食評...老實說, 我到了這間餐廳後明白到一樣東西, 就是為何要次寫食評, 就是要表揚應表揚的 - 餐廳.每次遇到不知道去邊到食?的時候, 我都會都openrice搜索, 搜索去邊到食好, 今次選擇這所餐廳, 就是因為它的評語不俗, 價錢又合理, 所以約埋朋友去食一餐法國餐.唔...應該由打電話落booking開始說起...話說我打電話落booking的時候, 好循例咁說應說的說話: 唔該我想book位, 黎緊的星期六8:00, 2位. 但我想不到這位侍應(我相信係卦)會很客氣地主動的對我說, 需唔需要sofa seat? (我就緊係話好啦, 坐得舒服?嘛) 同埋問我有無駕車, 有的話如消費滿$500會有免費泊車, 我心諗, 2個人入得黎食法國餐, 實超過啦, 咪即係一定有免費泊車, 又幾好喎, 雖然我無駕車, 但最滿意的是她主動提出嘛.星期六到了, 我與我的朋友事實上是遲了約成個鐘先到餐廳的, 而我到了餐廳後才發現有miss call, 原來是餐廳打來的 (真是對不起啊, 聽不到電話響)... 先說說餐廳的外面, 從餐廳的位置而言, 它真的不算太好, 因為是位
獻出我的第一次 - 寫食評...

星期六到了, 我與我的朋友事實上是遲了約成個鐘先到餐廳的, 而我到了餐廳後才發現有miss call, 原來是餐廳打來的 (真是對不起啊, 聽不到電話響)... 先說說餐廳的外面, 從餐廳的位置而言, 它真的不算太好, 因為是位於不太當眼的位置, 但在我角度看, 我就喜歡它的較為隱蔽...

入到餐廳, 在柔和的燈光, 動人的音樂, 簡單而華麗的設計, 親切的笑容, 簡直令人陶醉... 一所如此的意法餐廳, 座落於紅磡這個小區, 真的無法令人相信...

話說回頭, 一入到餐廳, 對侍應說, book了2位8:00, 但當時看錶已是接近9點, 但她很有禮貌地說是否xx先生2位, 我說是, 然後就安排我到sofa seat坐下, 問我們需要暖水或凍水 (被面帶笑容招待的感覺, 我真的感覺到很舒適), 之後就給了我們各一的餐牌, 向我們介紹了一下餐廳的dinner, 我們於是點了2個set dinner, 我的餐湯是青豆忌廉泡沫湯, 而main course是燒法式鴨胸配蜜桃汁, 我朋友點的是意大利雜菜湯及炭燒美國安格斯千柳配紅酒汁.

首先來的是一籃香噴噴, 外面脆脆的, 內面暖透心的麵包, 向這餐來一個美滿的序幕
! 值得一提的是, 黑醋加橄欖油點香脆法包, 真是...Good!

水牛芝士配鮮蕃茄沙律, 用新鮮的番茄伴清淡的水牛芝士,醒胃之作!

青豆忌廉泡沫湯, Creamy! 真係好Creamy! 濃郁的忌廉加上清新青豆, Good!

芝士白汁焗扇貝, 味道且香又濃的芝士白汁與鮮味的扇貝配搭之下, 今這道菜變成1+1唔單之等於2, 係大過2!

青檸雪芭, 味道清香, 令之前濃濃的味道沖淡, 相信原因是為主菜的舖排. 但也很好味!

燒法式鴨胸配蜜桃汁, 香甜的蜜桃汁加上嫩滑的鴨胸, 真是很好很好味, 連碟上的配菜都可看得出廚師的精心都細心製造出來的(碟還是暖暖的), Good!

法式燉蛋, 香! 滑! 面頭有一片薄薄的焦糖, 在焦糖下的燉蛋真的很香, 很滑, 味道更是好味得無法形容...原本不太愛好甜品的我, 都很喜歡這個Dessert.

總括而言, 每人大約3xx幾元可品嚐都一餐令你深刻, 令你滿足的法國餐, 我絕對相信真是...我也不懂得怎樣形容了...
燒法式鴨胸配蜜桃汁
法式燉蛋
2009-04-18
燒法式鴨胸配蜜桃汁
法式燉蛋
  • Set Dinner
今次搵食的原因係因為某個朋友在外地返來香港發展, 我們足足有4年沒有見面, 諗住搵個坐得舒舒服服又優靜的地方詳談, 終於找到這餐廳o我們一入到去便有侍應有禮地招呼我們, 問我們是否想坐卡位, 大家諗住有排傾, 緊係坐卡位舒服下, 一坐下侍應便問我們要冷水或暖水, 真細心, 然後便看餐牌, 哇set dinner有很多款食物, 經理說如餐牌的main course不合胃口還可以在散叫的menu自選一款作main course, 又幾靈活喎! order完食物後我們便開始留意下餐廳的環境, 覺得燈光, 台椅, 裝修都很有心思, 與朋友傾計就最適合不過la....熱騰騰的包首先上場, 籃子裏的每款包都很好味, 牛油亦十分可口, 前菜是水牛芝士配蕃茄, 水牛芝士好味, 蕃茄也很新鮮, 一定是進口貨, 第二前菜是扇貝, 有很濃濃的芝士味, 輪到餐湯了, 青豆忌廉泡沬湯, 我對青豆的興趣麻麻, 但這個湯令到青豆配合得很好, 湯式很濃郁, 值得一讚是每次上菜侍應都會問你要不要黑胡椒的, 很貼心, 然後是青檸雪芭來清一清大家的味蕾, 主菜我們點了鴨胸及安格斯牛柳, 我們都交換來吃, 鴨胸很有鴨的鮮

, 值得一讚是每次上菜侍應都會問你要不要黑胡椒的, 很貼心, 然後是青檸雪芭來清一清大家的味蕾, 主菜我們點了鴨胸及安格斯牛柳, 我們都交換來吃, 鴨胸很有鴨的鮮味, 配上蜜桃很清新, 至於安格斯牛柳很有水準, 肉身很軟, 有濃濃的牛肉味, 很少地方可以做得這麼出色, 做得到的價錢也不便宜o 另外我發現每次上菜的碟都是熱熱的 (除了冷盤), 廚師可能是細心地將碟heat住, 把食物保持熱的狀況, 不會咁快凍了, 等我們可以慢慢歎o

到了最後, 終於來到重頭戲了, 就是我最愛的甜品, 我們點了芒果拿破崙及芝士餅, 拿破崙的餅是下了些糖然後在上面燒一燒, 好正, 芝士餅更精彩
, 濃濃的芝士味, 每吃一口也不捨得將它吞下肚子裏, 很回味回味o 餐飲order了咖啡, 咖啡也有好幾種, 經理說有埃塞俄比亞那種, 同陳豪一樣品味咖啡, 這餐飯簡直沒有一點可以挑剔, 無論環境, 食物, 衛生, 服務都有一流水準, 至於抵食更是超值, 300多元, 又好味又飽o

我們一定會再次光顧o
芝士餅
芒果拿破崙
  • 所有試過的菜式
2009-04-19 1 浏览
老婆仔剛考完試, 我專登drive車去接佢放學, 之前話過想食法國餐, 我又search過呢間法國野咁多個笑哈哈, 唸住唻試下, 點知9:30pm入到去, 惡夢既開始一入去個侍應第一個反應係問我地做咩, 我咪話食飯2位, 跟住佢比說話我地聽, 話佢地last order 10:00pm喎, 咁我見仲有半小時order, 有咩問題之後我地坐低, 聽到呢個侍應在我地後面同其他侍應講我地壞話, 佢話"9:30pm先入唻, 阻鬼遲晒我地收工", 我地聽到咪立即發火, 同經理講, 而家係咪唔做我地生意, 係我地而家立即走人! 經理梗係同我地解釋廢話.....之後照常落order但係D餸好失望, 又涷唔熱, 味道又無特別, 唉!
但係D餸好失望, 又涷唔熱, 味道又無特別, 唉!
2009-03-27
纪念日
(非会员)
2009-04-09 9 浏览
尋晚同男朋友慶祝新居入火, 選擇左附近的呢間餐廳. 2人叫左:Seafood combo x 2 person ($230)Set dinner x 1 ($338)Mushroom soup ($75)Crème brulee ($60)鵝肝伴焦糖頻果 (coupon)先黎seafood combo, 有4隻生蠔, 4隻螺, 4隻蝦, 同4片三文魚. 所有野都好普通但新鮮. 如果能夠比 $200-300, 食Casa Fina (Causeway Bay Henry House) 好過.唔洗錢的鵝肝係全晚最出色的, 外面煎得好香脆, 鎖住裡面的肉汁, 不俗.男朋友的set dinner包意式蕃茄水牛芝士伴蟹肉沙律, 青豆湯, 芝士白汁焗扇貝, 炭燒美國安格斯牛柳配紅酒燒汁, 同心太軟. 男朋友話意式蕃茄水牛芝士伴蟹肉沙律的蕃茄好新鮮, 我就覺得普通. 青豆湯同扇貝都不過不失. 反而我散叫的蘑菇湯重好味.安格斯牛柳叫做有d水準, 好林. 心太軟又係好普通, 好多地方好過呢度.散叫的crème brulee 不見得特別好.之前食評提及的細心服務都不見縱影. 總括而言, 不壞, 但可能希望
Set dinner x 1 ($338)
Mushroom soup ($75)
Crème brulee ($60)
鵝肝伴焦糖頻果 (coupon)

散叫的crème brulee 不見得特別好.
之前食評提及的細心服務都不見縱影. 總括而言, 不壞, 但可能希望越大, 失望越大.
2009-04-08
  • 鵝肝伴焦糖頻果
(非会员)
2009-04-08 9 浏览
今次係第一次係openrice寫食評...本人雖不是食家,但真係好想推介呢間餐廳比多d人知!!因為無論食物質素;服務;環境;氣氛都一流!! 講返當晚食左d咩先啦: 我地叫左2個set dinner, 餐未黎時有D面包...熱烘烘的,好好味!1) 先黎前菜 - 意式蕃茄水牛芝士伴蟹肉沙律好新鮮的蕃茄 , 芝士味不是太重. 3樣野夾埋好好味!!2) 香煎鵝肝伴焦糖蘋果 ( COUPON )鵝肝煎得好香口...未放低已經急不及待想放入口啦!!3) 餐湯 : 男朋友選了龍蝦湯 , 好濃的, 他十分喜歡.我選了蘑菇湯 , 一樣十分香濃...非常足料!!正 , 推介呀!!4)芝士白汁焗扇貝個汁好香..扇貝亦不會焗過頭..唔會咬唔到!5) 紅莓雪芭用來清一清個口..好好味..之前係其他地方食過...酸得滯!這兒就剛剛好!!6) 主菜 :男朋友選了 - 炭燒美國安格斯牛柳配紅酒燒汁(本人不好牛,不知道味道如何, 但男朋友話好好味)我選了 - 法式焗銀雪魚配提子白酒汁銀雪魚好香口..面層好似煎左咁...好好食..配埋個汁好清!!GOOD!!7)自選甜品 男朋友選了 芝士餅 我選了 心太軟 2款都好好味道
講返當晚食左d咩先啦:
1) 先黎前菜 - 意式蕃茄水牛芝士伴蟹肉沙律
好新鮮的蕃茄 , 芝士味不是太重. 3樣野夾埋好好味!!
2) 香煎鵝肝伴焦糖蘋果 ( COUPON )
鵝肝煎得好香口...未放低已經急不及待想放入口啦!!
3) 餐湯 :
男朋友選了龍蝦湯 , 好濃的, 他十分喜歡.
4)芝士白汁焗扇貝
個汁好香..扇貝亦不會焗過頭..唔會咬唔到!
5) 紅莓雪芭
6) 主菜 :
男朋友選了 - 炭燒美國安格斯牛柳配紅酒燒汁
(本人不好牛,不知道味道如何, 但男朋友話好好味)
我選了 - 法式焗銀雪魚配提子白酒汁
7)自選甜品
男朋友選了 芝士餅
我選了 心太軟 2款都好好味道 , 心太軟係推介..唔知點用文字去形容,不過如果唔好朱古力就唔好啦...因為都幾濃GA!!
8) 餐飲
整體係好好...無咩好彈..當晚雖然只有我地一桌..但我覺得不是呢間餐廳唔好食OR其他問題...只是可能唔知點去!!所以希望呢篇食評可以令多D人知道呢間餐廳係好用心去做的!! 如果有朋友生日可訂位時講埋GA!! HAHA

鵝肝伴焦糖頻果
法式焗銀雪魚配提子白酒汁
男朋友仔的生日芝士餅^^
心太軟....
2009-04-07 21 浏览
尋晚食左, 若唔計飲酒同我地另外叫生蠔, 每位叫set dinner 連加一約 $380.唔係超級好食到飛天, 但唔駛 $400 有如此水準, 算叫做對得你住有餘. housewine 把鬼, 我諗叫成支會好d. 生蠔OK啦! 若係生蠔痴/專家, 就唔食都罷; 但若接受到自助餐的生蠔的人, 就應該會覺得OK至幾好既, $30隻可以接受.青豆湯 ----- 勁好味, 超濃郁, 好似飲緊青豆汁牛 ----- 則好"淋", 但鮮味唔夠朋友的黑豚豬 ----- 雖然軟, 但唔夠juicy, Ok啦, 但不算頂級.心太軟 ----- 味道幾好, 但一篤落去個皮就"撻", 略嫌不夠功夫. 地址其實唔係響後巷, 係有條街全街都係日本餐廳, 而呢間野在那條街街尾.響土瓜灣美滿會行入去唔駛十分鐘. 氣氛環境都 ok. 值得一讚既係服務! 可能因為冇乜客.

housewine 把鬼, 我諗叫成支會好d.

生蠔OK啦!
若係生蠔痴/專家, 就唔食都罷;

青豆湯 ----- 勁好味, 超濃郁, 好似飲緊青豆汁

牛 ----- 則好"淋", 但鮮味唔夠

響土瓜灣美滿會行入去唔駛十分鐘.

氣氛環境都 ok.

值得一讚既係服務! 可能因為冇乜客.
2009-04-01
2009-04-01 1 浏览
昨日老公生日,同佢地咗呢間法國餐廳慶祝。1. 小面飽:免費的,但好好味,但要襯熱食!2. 海鮮大併盤(二人份量的)$2xx:  有蠔(細隻咗小小),蝦(好鮮甜),螺(無咩沙),三文魚(切得好厚)3. 龍蝦湯$75:  好好味,好濃的味道,一定要試!4. M6和牛牛柳$380:  肉質好鬆化,好好味!份量都ok!5. 龍蝦天使面$170左右:  用番龍蝦湯的汁,所以個汁好濃,同埋d天使面煮得剛剛好,有半隻龍蝦仔!6. 朱古力心太軟+雪糕:  好好味!濃濃的朱古力香味!不錯!如果雪糕都係朱古力味就更好啦!7. 焦糠布甸:(送)  好好味!軟棉棉,清清地,唔會太甜!廳餐又送了兩個櫻桃雪糕比我地,仲有我忘記print鵝肝coupon出來,我老公同佢地講,佢地就免費送一客比我地,鵝肝煎得唔錯,小小脆脆地,不過我喜歡配面飽多過配apple!總括來說是不錯的有水準餐廳!不妨一試!不過交通真係唔方便,只要你搵到加太賀,你就一定搵到呢間餐廳!
昨日老公生日,同佢地咗呢間法國餐廳慶祝。
1. 小面飽:免費的,但好好味,但要襯熱食!
2. 海鮮大併盤(二人份量的)$2xx:
3. 龍蝦湯$75:
  好好味,好濃的味道,一定要試!
4. M6和牛牛柳$380:
  肉質好鬆化,好好味!份量都ok!
5. 龍蝦天使面$170左右:
6. 朱古力心太軟+雪糕:
7. 焦糠布甸:(送)
  好好味!軟棉棉,清清地,唔會太甜!

2009-03-31
  • 小面飽
  • 海鮮大併盤
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦天使面
  • 朱古力心太軟+雪糕
  • 焦糠布甸
之前同女友食左餐嚇親人既日本菜!! 梗係要食返餐好少少平衡返心理啦!! 係開飯啦左睇右睇,最終揀左呢間無差評語既餐廳!!!一入到餐廳既第一種感覺!!嘩!!好靚呀!!雖然唔係好大,但係樓面好高,俾到人一種好舒服既感覺!!環境黑黑地但係配上蠟燭照明!!好浪漫呀!!!我地叫左一個海鮮拼盤, 蘑菇湯,煎鵝肝,羊架,黑豚豬扒!!!海鮮拼盤: 用料新鮮,有三文魚刺身,甜蝦,螺,生蠔!! 三文魚新鮮甜美,甜蝦係大隻個d,唔係元x壽司個d 細細隻, 螺,爽口彈牙, 生蠔肥美!!雖然唔係法國Belon, 但二百幾蚊咁多新鮮野食!!咩都抵返晒!!!煎鵝肝: 係用coupon 的, 唔洗錢!!!起初以為唔洗錢會俾d 好差好差既鵝肝我啦!! 點知一食落去,應該真係法國鵝肝黎!! 鵝肝煎到出面脆脆的,但入面就岩岩好!!!掂呀!!蘑菇湯: 係經理介紹我地既!!話係招牌菜!!個個飲過都話好飲個隻!!心諗....係咪架!!好~就試下你!! 蘑菇湯黎到, 離遠都已經聞到好香既黑松露菌味!! 飲落去,好香濃,好滑!!唔錯!!無介紹錯^.^羊架: 當待應端上羊架既時候,見到3支骨既羊架排得整整齊齊,加埋d配菜,汁水~~睇得

羊架: 當待應端上羊架既時候,見到3支骨既羊架排得整整齊齊,加埋d配菜,汁水~~睇得出廚房既師傅真係有俾心機去煮!!羊架食落一d都唔穌,成熟又岩岩好!!重有好多肉汁!!美味!!

黑豚豬扒: 我之前去食西餐,都好少食過豬扒!!一於又試下佢!!黑豚豬扒唔似呀媽煮開個d,呢個係厚身既,食落軟軟的,又一d都唔鞋!!一個唔錯既選擇!!

同女友可以享受咁浪漫既環境,食物質素又咁好!!下次真係要帶埋支靚酒同女友再黎多次先得呀!!!
纪念日
2009-02-19 11 浏览
今晚訂了 3 位, 準 7:30 到達, 餐廳環境簡潔舒服, 枱與枱的柜離也不算太近, 可能是星期三晚吧! 整晚合共祗有 5 枱客, 坐下侍應先迎來一藍麵飽和一碟牛油, 藍內的3 款麵飽全都很好味 其中一款蕃茄麵飽好吃到忍不住口叫侍應多來一藍牛油也絕不是普通貨色. 點了 3 個 set dinner, 有兩個頭盤.餐湯.雪芭.主菜.甜品及飲品今晚的 2 個頭盤是半熟吞拿魚及帶子意大利飯, 吞拿魚普通很淡沒甚麼味道, 但帶子意大利飯則很精采, 令人回味 當晚的餐湯是蟹肉南瓜湯 - 湯很 creamly 好味 但祗有很少量的蟹肉. 主菜是點了 2 客安格斯西冷及一客羊架, 我的西冷要 4 成熟, 肉質鮮嫰得來帶點趙口, 這樣靚的牛排選 4 成熟是絕對啱的 朋友也說羊架非常好味,不大食的她也不知不覺的全吃光甜品是在餐牌內任選, 因其中一位 lady 是甜品怪, 心多多的不知選那一款, 我忍不住問經理有沒有甜品拼盤 ? 多來一客甜品拼盤吧! 怎知經理說3 個人已有 3 款甜品, 不如我多送一客甜品給你們, 來一客拼盤實在太多了.嘩 ! 真的很窩心細心 終於甜品怪選了心太軟 / 士多啤梨拿破崙
藍內的3 款麵飽全都很好味
其中一款蕃茄麵飽好吃到忍不住口叫侍應多來一藍

牛油也絕不是普通貨色.
但帶子意大利飯則很精采, 令人回味
當晚的餐湯是蟹肉南瓜湯 - 湯很 creamly
好味
但祗有很少量的蟹肉.
肉質鮮嫰得來帶點趙口, 這樣靚的牛排選 4 成熟是絕對啱的

朋友也說羊架非常好味,不大食的她也不知不覺的全吃光

嘩 ! 真的很窩心細心
終於甜品怪選了心太軟 / 士多啤梨拿破崙 / 焦糖燉蛋
和芝士餅,不好甜品的我也對這 4 款甜品絕不留口, 你可想得出幾咁好食

甜品怪更說以她吃甜品的豐富經驗, 此店的甜品是肯落本選用靚料,
我當然不似她咁好研究,祗覺焦糖燉蛋及拿破崙是我吃過的中最出色的

最尾要了一杯咖啡, 咖啡很濃滑
忍不住對經理說咖啡很靚,
經理說他們的咖啡是埃賽俄比亞咖啡, 馬上想到陳豪的品味咖啡..... 靚嘢

總括來說 300 多塊錢吃到 5 星酒店的水準和 5 星級的服務, 絕對是超超超值

$360 (其他)