2020-03-22 68 浏览
灣仔啲橫街窄巷真係隱藏好多嘢食🤤想食啲清淡啲就去咗呢間出名食和牛越南粉嘅 #黃店 💛招牌春園河🐮 $73第一啖當然試吓佢嘅和牛湯底先🤪 比起一般pho濃好多好似飲緊清燉牛肉湯咁🥰 疫情期間唔方便提供生菜碟 少咗啲配菜但健康最緊要👍🏻牛肉真係唔錯 尤其係牛肉條 個位好靚啲筋又煮到淋曬😋 安格斯牛都好軟有油香😌河粉彈牙唔會一夾就散 可以配埋個湯嘅紫洋蔥食😆香草牛油蒜香雞翼🐥 $36明知勁邪惡但次次食越南野都忍唔住會嗌...呢個配搭一定好食 雞翼好大隻 蒜味好勁🧄配埋個自家魚露醬 呃自己好似fresh d😂唯一就係食完帶返口罩果下俾自己臭親🤣🤣
灣仔啲橫街窄巷真係隱藏好多嘢食🤤
想食啲清淡啲就去咗呢間出名食和牛越南粉嘅 #黃店 💛

招牌春園河🐮 $73
疫情期間唔方便提供生菜碟 少咗啲配菜但健康最緊要👍🏻
河粉彈牙唔會一夾就散 可以配埋個湯嘅紫洋蔥食😆

香草牛油蒜香雞翼🐥 $36
明知勁邪惡但次次食越南野都忍唔住會嗌...
呢個配搭一定好食 雞翼好大隻 蒜味好勁🧄
配埋個自家魚露醬 呃自己好似fresh d😂
唯一就係食完帶返口罩果下俾自己臭親🤣🤣

2020-03-17 77 浏览
A little hidden pho restaurant in Wan Chai with pretty good quality ! I had ordered the pho with beef stick, semi cooked beef slice & beef balls in their signature rice noodle ! The soup base was light, not greasy at all, with a small hint of beef aroma ! I love the beef stick, it was soft and tender ! The turnip was super good ! It was sweet and soaked in all the soup ! I think that was better than the beef ! Love the texture of the noodle it was chewy and silky ! It was not too oily, like the

Beef  stick  &  raw  beef  pho

Love the texture of the noodle it was chewy and silky ! It was not too oily, like the other rice noodles !
2020-03-13
2020-03-12 69 浏览
🐮澳洲牛肉牛丸雙拼河 $75.另一間喺灣仔好食嘅黃店💛而且仲係我個人幾鍾意食嘅越南pho🥢🐮首先個和牛湯底鮮甜味又濃郁👌🏻佢用左和牛、牛骨、蔬菜,仲有草果、丁香、八角等藥材以慢火熬足16個鐘,真係要飲多兩啖😆而半熟嘅安格斯牛肉片🥩一啲都唔肥但口感軟熟柔嫩,而且牛味突出👍🏻🤤最後牛丸嘅味道濃郁,彈牙又juicy!下次再試吓其他餸先~.如果想去試嘅朋友記住早少少啊!人龍接近七點就會出現㗎啦🤣
🐮澳洲牛肉牛丸雙拼河 $75
如果想去試嘅朋友記住早少少啊!人龍接近七點就會出現㗎啦🤣
2020-03-10 141 浏览
招牌春園河 $73餐廳座位唔算太多,有少少迫,需要同人搭枱。店員非常熱情,好有禮貌!一上枱見到塊粉紅色半熟和牛,即刻流晒口水!試一試啖湯,湯底非常足料,鮮甜美味,好重和牛味!和牛半熟效果啱啱好,唔會太生,對我呢啲唔係好食得生嘢嘅人來講都食得到!和牛肉質鮮嫩,軟腍,牛展亦都非常入味,長方形狀細細舊好方便食。然後幼身河粉煮得煙韌,非常美味!可以喺灣仔食到一碗咁美味嘅牛肉河粉實在太幸福啦!不過呢間餐廳新開又出名左,仲要係黃店,多人嘅時候有排等!但係我絕對會反黎食過!真係好好味😋
招牌春園河 $73
一上枱見到塊粉紅色半熟和牛,即刻流晒口水!
試一試啖湯,湯底非常足料,鮮甜美味,好重和牛味!
然後幼身河粉煮得煙韌,非常美味!
可以喺灣仔食到一碗咁美味嘅牛肉河粉實在太幸福啦!
不過呢間餐廳新開又出名左,仲要係黃店,多人嘅時候有排等!
但係我絕對會反黎食過!
真係好好味😋

2020-03-10 49 浏览
最近發現修頓對面間和牛湯河專門店🌱🍜#絕不誇張係熊小編暫時係香港食過最好食嘅越南湯粉店 (雖然我平時都好少專登去食越南菜🤣)一直都相信美食可以由幅圖反映出黎相信你唔睇我下面咁大段字淨係睇幅圖都會覺得好好味❤️-#大滿足全配料牛肉河🍜🐮 $98和牛湯底飲落有香濃嘅牛骨味,細心飲落仲有輕微既藥材味呢份大滿足包曬大部分材料#慢煮牛肉條口感鬆化軟腍入味🐮而#安格斯牛肉片 用左板腱牛肉經過火炙至半生熟,岩岩好將油脂輕輕帶出一放入口嘅時候好似食神套戲咁係心入邊叫左聲:好好味呀!!🤣🤣🤣而且澳洲牛丸超級多汁彈牙🐒河粉方面 望落似玻璃咁晶瑩剔透而且入口超順滑好似講到好誇張 覺得我賣廣告既人請你親身去試下🤣🤣應有嘅香料都齊曬亦都可以按個人喜好加減💕雖然你可能話越南湯河邊值咁貴呀但呢間食到既牛肉同湯底食材質素同大廚功夫都係曬到絕對對得住佢專門店呢個稱號❤️-#招牌春園春卷配青檸魚露汁🌯 $36內涵都係包住一般嘅蘿蔔、木耳、粉絲、豬肉而春卷皮非常薄身脆口即炸而無咩油膩感而且$36真係抵過平時d連鎖店小食多多聲-#香橙紅茶🍊 $18鋪頭好細心咁自動調教成微甜淡淡的香橙味撞入紅茶☕️為香濃嘅牛湯粉輕輕咁畫上句號❤️☺️正
最近發現修頓對面間和牛湯河專門店🌱🍜

#絕不誇張

一直都相信美食可以由幅圖反映出黎

相信你唔睇我下面咁大段字淨係睇幅圖都會覺得好好味❤️

#大滿足全配料牛肉河🍜🐮 $98

和牛湯底飲落有香濃嘅牛骨味,細心飲落仲有輕微既藥材味

呢份大滿足包曬大部分材料

但呢間食到既牛肉同湯底

食材質素同大廚功夫都係曬到

絕對對得住佢專門店呢個稱號❤️

#招牌春園春卷配青檸魚露汁🌯 $36

內涵都係包住一般嘅蘿蔔、木耳、粉絲、豬肉

而春卷皮非常薄身脆口

為香濃嘅牛湯粉輕輕咁畫上句號❤️☺️

正正子🥰諗唔到唔返撻既理由

可惜餐廳得好少位咋可能要排隊
2020-03-08 146 浏览
呢間係呢幾年食過最好味嘅越南牛肉河🐂👍🏻一入餐廳,店員非常親切有禮貌地打照呼~餐廳座位唔多,繁忙時間一定需要等位。我地坐左係一個可以望到開放式廚房嘅位置,見到店員係有揀過啲和牛片先上枱比客,唔靚嘅和牛片直接掉,令每碗牛河保持有水準😍招牌春園河 $73湯底好鮮甜好好飲!我差唔多飲晒啲湯😂 原來係用藥材加牛骨熬出,睇佢個湯咁濃郁就知道好足料,飲得出冇落味精。半熟和牛片肉質鮮嫩,好大片有三四片,食落好淋。牛展亦好細膩入味。河粉較幼身,煮得好煙韌👍🏻 食到一半,可以問店員拎啲辣芽菜加入,不過唔食得辣唔好一下落太多,因為都幾辣下🙈 呢碗牛河絕對值得呢個價錢🤩招牌春園春卷 $36春卷新鮮炸起,內有粉絲,木耳,紅蘿蔔,外脆內軟😋美味嘅小食👍🏻👍🏻
呢間係呢幾年食過最好味嘅越南牛肉河🐂👍🏻
一入餐廳,店員非常親切有禮貌地打照呼~
餐廳座位唔多,繁忙時間一定需要等位。
我地坐左係一個可以望到開放式廚房嘅位置,
見到店員係有揀過啲和牛片先上枱比客,
唔靚嘅和牛片直接掉,
令每碗牛河保持有水準😍

招牌春園河 $73

招牌春園春卷 $36
招牌春園春卷
招牌春園春卷
期間限定自家製咖啡淡忌廉特濃日本雞蛋布丁,雞蛋味道非常濃郁,口感軟滑,接近為烤布蕾嘅口感;咖啡淡忌廉,香甜嘅忌廉喺口腔融化嘅時候咖啡味道就會慢慢浮出尼,喺出面其他餐廳未食過咁特別嘅淡忌廉,所以值得一試;蝴蝶酥,牛油味道香濃,都幾好味。香草牛油蒜香雞翼,雞翼即叫即炸,口感好香脆,肉汁多,加上蒜蓉、牛油、香草味道好香濃,食完一隻之後會好有衝動想繼續食。凍香橙紅茶,味道清甜、帶少少酸,對比起坊間賣開嘅檸檬紅茶飲落酸澀,所以都幾好飲。

• 香草牛油蒜香雞翼
2020-03-03 32 浏览
越南河粉,優質食材。湯底非常美味!可以選擇普通牛或者和牛。上次太夜去,黃牛已經賣完。但是普通樓也一樣好吃。慢煮牛肋條,非常出眾。澳洲牛丸超好吃!如果有牛柏葉選擇就好了!昨天點的春卷有點太油,上一次去炸得比較好。正宗越南春卷皮!現在真是買少見少。用的碗有一點太小,可能由於材料很豐盛。服務方面,一進店坐下來,店員立即遞上紙巾方便收好口罩。疫情期間,暫停所有上菜碟,以免交叉感染。照顧周到。值得推介!店員服務態度殷勤。
越南河粉,優質食材。湯底非常美味!
用的碗有一點太小,可能由於材料很豐盛。

2020-03-02
  • 和牛大滿足全配料牛河
  • 招牌春園河
  • 香草牛油蒜香雞翼
2020-02-28 45 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈罕有越南店心小店💛食到正宗越南pho😝本身係英國,久唔久都會去食越南pho🥰但返咗嚟之後都好少再食🤨果一日突然間好想食,就發現其實都唔太多黃既越南餐廳🤨 好在食完之後都覺得幾好食😌值得推介比大家😝不過由於近日既情況,安全起見都唔會供應香草☘️雖然少咗d味,不過冇辦法,最緊要安全😂-🐮 #和牛大滿足全配牛河 🐮($118)入面有半熟和牛,澳洲牛肉丸同慢煮牛🐮半熟和牛入口即融😂牛肉丸就正正常常😗而慢煮牛就好嫩🐽好淋☺️好出色😂和牛湯都幾好飲,飲完唔會口渴😉.🐥 #香草牛油蒜香雞翼 🐥 ($36)新鮮炸出嚟,皮脆肉嫩多汁☺️有好香既牛油味😝個味好香口😛雞肉仲有少少紅,唔會好老😌我覺得係必叫😂 新鮮好正😂總結來說 好食小店 快去啦喂😂-🎈 灣仔汕頭街25號地舖平均傷害:$80好味值:7/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
罕有越南店心小店💛食到正宗越南pho😝
值得推介比大家😝

🐮 #和牛大滿足全配牛河 🐮($118)
入面有半熟和牛,澳洲牛肉丸同慢煮牛🐮
和牛湯都幾好飲,飲完唔會口渴😉

🐥 #香草牛油蒜香雞翼 🐥 ($36)
新鮮炸出嚟,皮脆肉嫩多汁☺️
有好香既牛油味😝個味好香口😛
雞肉仲有少少紅,唔會好老😌
我覺得係必叫😂 新鮮好正😂
總結來說 好食小店 快去啦喂😂

🎈 灣仔汕頭街25號地舖
平均傷害:$80
好味值:7/10
2020-02-27 89 浏览
鍾意食越南pho嘅我, 早一排一直搜尋好食嘅越南餐廳, 呢間Springfield 一直係我個必試list 入面, 今日公司早放, 剛好趕到三點前過嚟食, 機會嚟喇飛雲! 🕺第一次食必定叫最招牌最穩打穩扎嘅菜式, 所以唔使點諗就揀咗食招牌春園河~ 呢碗河用嘅係和牛湯底, 呷一啖.. 好甜好好味冇味精!! 係我近期飲過最正嘅湯底!! 半生熟安格斯牛肉同慢煮牛肉條, 好淋好入味, 不得了.. 蘿蔔粒都好甜!! 食完之後, 碗湯冇咗一半~ 感謝上天令我食到滿足嘅一餐, 可以幸福咁收爐~ 絕對會嚟幫襯下一次!!

呢碗河用嘅係和牛湯底, 呷一啖..

2019-12-31
2020-02-27 4147 浏览
/Springfield🇭🇰💛/#sa灣仔篇 #sa良心小店篇➖➖➖之前都已經想食呢間越南河終於都抽到時間上完堂去食🥰💛本身諗住食和牛片河 最後都係揀左大滿足全配料可以試多啲唔同嘅餸🤤係幾滿足下次會想再食下豚肉豆漿冷河粉仲有丼飯 睇落都幾特別😍雖然係有少少貴 但係好足料就算我食晒啲河粉 都仲有餸淨🙈牛控要試下🐮▪️▪️▪️大滿足全配料牛肉河 $98 食材有:半生熟安格斯牛肉、澳洲牛肉丸、慢煮牛肉條同白蘿蔔🤤湯底係和牛湯底 本身仲有香草碟但疫情關係 所以暫停供應▪️▪️▪️安格斯牛約三至四片 半生熟 如果唔鍾意太生 可以標明要全熟牛都好大片😆而且肥瘦參半、薄切點埋甜醬同是拉差醬係傳統食法但如果唔點就可以食到牛原有嘅味道慢煮牛肉條就好似平日食嘅牛腩咁煮得幾軟腍🥰帶有少少筋 幾jam口最愛係牛丸 彈牙之餘係有筋☺️而且牛味濃 河粉係幾軟滑 唔太乾硬但個人會鍾意硬身少少嘅質感~湯底方面 試得出無咩味精 唔太咸而且都幾入味呢 可以更濃🤤➖➖➖分數: 8.2/10➖➖➖📍Springfield 和牛濃湯河專門店灣仔汕頭街25號
/Springfield🇭🇰💛/
就算我食晒啲河粉 都仲有餸淨🙈
牛控要試下🐮

▪️▪️▪️
大滿足全配料牛肉河 $98
食材有:半生熟安格斯牛肉、澳洲牛肉丸、
慢煮牛肉條同白蘿蔔🤤
湯底係和牛湯底 本身仲有香草碟
但疫情關係 所以暫停供應
▪️▪️▪️
安格斯牛約三至四片 半生熟
如果唔鍾意太生 可以標明要全熟牛
都好大片😆而且肥瘦參半、薄切
點埋甜醬同是拉差醬係傳統食法
但如果唔點就可以食到牛原有嘅味道
慢煮牛肉條就好似平日食嘅牛腩咁
煮得幾軟腍🥰帶有少少筋 幾jam口
最愛係牛丸 彈牙之餘係有筋☺️
而且牛味濃 河粉係幾軟滑 唔太乾硬
但個人會鍾意硬身少少嘅質感~
湯底方面 試得出無咩味精 唔太咸
而且都幾入味呢 可以更濃🤤

分數: 8.2/10
📍Springfield 和牛濃湯河專門店
灣仔汕頭街25號
2020-02-26
  • 和牛大滿足全配料牛河
2020-02-26 115 浏览
此篇幾以兩個角度評論,一是食物味道,二是待客之道。食物味道:牛肉的生熟程度恰到好處,牛丸味道濃郁,河粉亦很滑。春捲味道正常。待客之道:一個字……差。本人認為不論店舖立場,做好食物及公平待客之道實在缺一不可,唯此店在待客之道上實在有非常大的進步空間,令本人不吐不快!話說當日共4人光顧此店,3人先行到達,被女店員告知人齊方可入座,3人便於店外等候同時閱讀餐牌,當時店內有一張6個空枱及2個吧枱空位。隨後5人到達並告知店員尚有1人將會到達,另一女店員竟讓一行5人進入店內。本人見狀隨即詢問女店員為何作該安排,誰知女店員竟然只作苦笑聲稱該安排不由她作主。及後本人友人到達時再通知店員,當時該5名顧客未齊人但已安座落單。一怒之下友人建議分2條隊同時排對面的另一食店-貓之眼。及後排隊人數增加至約10人,女店員再次詢問人數(證明店員從未紀錄排隊人數),並詢問是否齊人,同時用略輕佻的語氣告知貓之眼屬同一老闆,"唔食呢間食對面都一樣“。盛怒下另一友人決定找尋附近另一條街的其他小店,亦引致店員在差不多有位時用非常不禮貌的語氣再三詢問人數。結論: 以同樣價錢可以吃到類似食物質素,並有更好服務。
此篇幾以兩個角度評論,一是食物味道,二是待客之道。

食物味道:
牛肉的生熟程度恰到好處,牛丸味道濃郁,河粉亦很滑。
春捲味道正常。

待客之道:

結論: 以同樣價錢可以吃到類似食物質素,並有更好服務。
食過幾次Spring field,每次lunch time都要排大概20分鐘,但都無阻我對佢嘅鐘情!🤪我自己最鐘意食嘅並唔係佢嘅湯河,而係佢menu入面最底嘅一項- 燒牛肉陪蛋黃飯😍即燒嘅牛肉食得出係有質素,好香牛味又夠薄切,再配埋佢嘅牛肉汁同蛋黃撈飯,完坐係可以添多幾碗飯!🤩當然佢嘅牛肉湯河同限定嘅鴨肉湯河都好高質。湯底夠清得來又夠濃郁,邊食邊飲湯都唔會有口渴嘅感覺。比起中環某名食家開嘅鋪頭,我更加會支持呢間🥳🥳

比起中環某名食家開嘅鋪頭,我更加會支持呢間🥳🥳

2020-02-13 89 浏览
生牛河平時就食得多,火炙半熟和牛片河就第一次食。唔好誤會,係我點左熟牛肉所以先無粉紅色,和牛片脂肪比例均勻,入口即化。朋友食嘅招牌春園河用上安格斯牛肉,雖然肉質相對無咁嫩滑,但質素對得起價錢。湯底用牛骨熬製,睇顏色就知幾濃郁,蘿蔔索哂啲湯好入味。河粉偏幼,夠煙韌,亦可改選金邊粉。佢地嘅牛河未到令人驚艷嘅程度,但絕對係可以回頭幫襯嘅。我食嗰陣lunch time 排左超過半個鐘,但而家條街人都無個應該快好多。最近好多黃店告急,大家出街食飯嘅話記得幫襯返同路人呀~
生牛河平時就食得多,火炙半熟和牛片河就第一次食。
火炙半熟和牛片河

招牌春園河

佢地嘅牛河未到令人驚艷嘅程度,但絕對係可以回頭幫襯嘅。

2020-01-24
火炙半熟和牛片河
招牌春園河
上次食排左九個字先入到門口,食完回味無窮,今日見得閒搵埋兩老來試一試,點知就中伏今次因為武漢肺炎影響,唔洗排直入餐廳。食物今次叫左春卷,和牛河,同雞翼,首先春卷係好食嘅,仲因為無生菜比多左條不過個湯咸左好多,死咸個隻同埋無晒香料自己落(可能都係肺炎影響)不過最大問題都係侍應明明上次來係d後生仔做話頭醒尾,今次來到係兩個呀姐,未瞓醒咁上小食唔比餐具,放低碗野都就打瀉咁,叫佢比d碗仔比一隻我,叫佢比幾杯水,我地三個人佢比兩杯我,大佬你黃店大晒咩,無下次了

今次因為武漢肺炎影響,唔洗排直入餐廳。
不過個湯咸左好多,死咸個隻
同埋無晒香料自己落(可能都係肺炎影響)
不過最大問題都係侍應