餐厅: SPICE Restaurant & Bar
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-10-07 34 浏览
呢一年都冇得去旅行 最近都想試吓其他國家嘅美食 買返一啲旅行嘅感覺 今次嚟到尖沙咀呢一間餐廳 覺得都幾驚喜入門已經有一種土耳其嘅風格 餐廳感覺都幾浪漫 而且簡單幾盞嘅土耳其燈 令到成個氣氛都有異國風情首先我哋叫咗chicken quesadilla 仲有三種唔同嘅醬料可以配搭 裏面仲有雞肉同埋芝士 成個組合令人回味無窮另外仲叫咗一個lamb tagine同時間我哋叫咗兩種薄餅 cheese naan 同garlic naan 加上紅咖喱汁 芝士味好香濃 成個感覺好似置身喺印度一樣 雖然未去過印度 但係比起香港好多印度菜嘅餐廳感覺更加正宗之後我哋叫咗一個牛肉千層麵 一上菜已經覺得香味好濃郁 切開佢之後可以見到餡料十足 啖啖都係牛肉碎 比起出面嘅肉醬千層麵 呢個真係好推薦大家去試最後就係水牛雞翼 有別於其他餐廳直接將醬汁淋喺雞翼上面 佢分開咁樣上 雞翼可以保持香脆 大家在按自己嘅喜好去點醬 咬落去除咗脆之外 入邊嘅肉汁都出晒嚟 正正!!

首先我哋叫咗chicken quesadilla

2020-10-07 21 浏览
去到尖沙咀諾士佛台 除咗酒吧仲有好多唔同國家嘅美食 今次同朋友就去咗食印度菜入到去成個環境都充滿印度風味,我哋去咗旅行咁 menu 選擇亦都非常之多Due salami-我地簡左有雙腸,聖馬札諾醬,馬蘇里拉芝士,沙樂美腸同意式腸口味,個cheese 好濃厚,而個餅底炸得好鬆脆,食到一件接一件,個腸亦都係厚切,啖啖都好豐富,一定要試,食印度野無理由唔食pizza ge。pizza 餡勁豐富,一人2件已經好飽了。Beef Lasagna-印度版肉醬意粉,超濃超多肉醬,肉醬仲多過麵,超有印度風味,意想不到又幾夾wor!!想試埋其他野 但真係太飽了,唯有下次再來。
想試埋其他野 但真係太飽了,唯有下次再來。
2020-10-06 30 浏览
可以食到唔同國家/地區既菜式仲要好食我諗真係香港最易做到! 呢日好想食印度野, 行到黎諾士佛台呢間SPICE restaurant~ 於是乎就試試佢! 我地都唔算好晏黎到, 但可以係因為長假前既關係, 入到去都見到好多人! 好彩早左到有位! 再遲多30分鐘應該都要等位! 我未去過印度, 唔知正宗既印度菜究竟係點, 但我就覺得呢度既印度菜好岩我口味! 我地叫左個house salad + chicken, achari chicken tikka, paneer butter masala, garlic naan, hummos 同埋一杯leffe brune~ 佢個house salad 入面有牛油果! 仲有一隻熟蛋! 成個配搭好好食! 加左雞真係令成件事昇華左!!!!!!!! 蕃茄仔超甜! 食落好正! 仲要有麵包粒! 勁脫! 我後尾拎左黎yam paneer butter masala~ hahaachari chicken tikka其實係燒雞! 配上印度既香料去燒, 好有印度既風味! 底下既菜索左D 雞既油香, 食落都好好味! 呢隻雞點佢既綠醬真係好夾! 同埋燒雞竟然唔乾,

achari chicken tikka其實係燒雞! 配上印度既香料去燒, 好有印度既風味! 底下既菜索左D 雞既油香, 食落都好好味! 呢隻雞點佢既綠醬真係好夾! 同埋燒雞竟然唔乾, 呢個都係令我覺得好神奇既地方!

paneer butter masala就係用左一隻唔係太重口味既cheese! 叫左呢個一定要叫包! 用包點呢個食真係一流…………. 超正…….. 個garlic naan 勁香…. 佢仲有好多款naan 一份naan 配一個paneer butter masala真係一流!

Hummos其實係鷹咀豆蓉, 佢係starter/appetizer 黎既~ 凍食既~ 叫左呢個已經配左一塊薄餅, 當然, 散叫既naan 我就覺得好食好多hahaah~ 呢個hummos調既味都好好食, 令人想一啖接一啖! 清乾淨個碟!

黎呢度一定一定要叫印度風味既菜式, 西式既野我會留番食西式餐廳先叫hahaha 呢度既印度菜真係好正!

//間野叫:SPICE Restaurant & Bar 邊度黎:尖沙咀諾士佛臺1號2樓▪Grilled Beef $1557分牛肉有點太乾鞋 接近十成全熟 建議大家可以問一問 有無得指定熟度 無的話可以嗌Chicken Fajitas 幸好配埋煙韌嘅taco同牛油果醬 成件事濕潤返又好match ▪Butter Chicken $1307.5分 十分夠Butter 一開頭好過癮 辣度都唔會太高 不過齋食就太重牛油味啦 配cheese naan一流 咖喱雞十分嫩滑 又無核突肥膏 值得一試▪Cheese Naan $408分超煙韌 芝士同麵粉比例剛剛好 趁熱食簡直一級棒
間野叫:SPICE Restaurant & Bar

Butter Chicken
Cheese Naan
Butter Chicken
2020-10-04 110 浏览
香港有大大小小嘅餐廳林立,要搵到有氣氛嘅餐廳絕對唔係一件困難嘅事。充滿中東同埋異國風情嘅餐廳大家又試過未呢?總係覺得呢啲餐廳會帶俾人一種神秘嘅感覺,好似入咗個神秘國度咁👁👁食中東菜嘅地方好似都唔算好多,比較容易搵到嘅地方係尖沙咀同埋中環,今次就嚟咗尖沙咀諾士佛臺一間餐廳,感受一下異國風情。一入去就見到好靚嘅紫色環境💜打吓卡都係一個唔錯嘅選擇😆一睇到近門口嘅大盤好似食buffet戈啲咁😁去到再入啲又有少少宮廷feel,充滿中式風情~雖然話系印度餐廳,入面都系意大利菜食㗎,意大利麵同埋薄餅我都啱食😙比較接近印度菜嘅有香烤美食同埋烤餅,食慣重口味嘅人應該會幾中意。首先就緊系叫份小食頂吓肚先,呢度嘅小食黎講,水牛城雞翼我覺得系比較接近香港人嘅口味,試吓先。我幾中意佢醬汁另上,因為有啲食店會將啲醬汁淋埋上去,未必個個都會鍾意咁多醬汁。水牛城戈個醬汁系酸酸辣辣咁,但吾會太辣,啱我😁朋友話想試一份牛肉千層麵,反正都好耐冇食千層麵,試下都無妨😃吾好睇個樣好似一般,實際上不知幾好食😋系分層意大利麵配奶油調味醬,食落系好多牛肉碎,勁豐富😍奶油調味醬連埋茄汁系超creamy,仲有芝士,食落去口感勁rich!

一入去就見到好靚嘅紫色環境💜打吓卡都係一個唔錯嘅選擇😆

一睇到近門口嘅大盤好似食buffet戈啲咁😁

去到再入啲又有少少宮廷feel,充滿中式風情~

水牛城雞翼

牛肉千層麵

叫咗份幾得意嘅「雙腸薄餅」,呢份嘅材料都幾多,有聖瑪扎諾醬、馬蘇里拉芝士、莎樂美腸、意式香腸同埋辣椒片。聖瑪扎諾醬其實吾知系咩味?反而食到有好重嘅馬蘇里拉芝士味就真嘅👅芝味非常所以有啲漏🙈呢度嘅廚師吾知系咪都系印度人?整出黎嘅莎樂美腸同埋意式香腸個味都會鹹啲🙊,同pizza都算match嘅。
雙腸薄餅

向來唔係好飲得酒嘅我,今次當然都唔叫酒🙊叫咗杯Virgin Colada就喇🤣好似係有菠蘿同埋椰汁等等嘅成份,飲落去甜甜地又清新。
Virgin Colada
水牛城雞翼
牛肉千層麵
雙腸薄餅
Virgin Colada
喜歡吃咖哩的我很懷念印度菜,趁著疫情緩和約了好友一起去尖沙咀美麗華商場隔離的諾士佛臺樓上2/F的Spice restaurant &bar 印度菜餐廳吃午餐相聚。一踏出𨋢外已見餐廳門外內的裝潢充滿印度色彩,天花掛上多盞別緻的燈色,牆壁上也有印度人像畫,加上播著悠和的音樂,地方整潔寬敞,令人感到舒暢!印度的地道小食是我至愛,其中之一印度咖哩角外層香脆可口,餡料內的薯仔美味,淋上帶有一點酸酸甜甜的汁料,噸然醒胃。完全沒有羶味的羊腿烤肉香氣撲鼻入口腍滑,醃得夠味。印度烤酥餅特別之處是不覺肥膩,撕開小塊點些羊腿汁或地道小食的醬汁真是最佳配搭。這噸豐富的印度午餐,令我倆吃過感到非常滿足!

完全沒有羶味的羊腿烤肉香氣撲鼻入口腍滑,醃得夠味

這噸豐富的印度午餐,令我倆吃過感到非常滿足!
  • 印度地道小食  烤羊腿  烤酥餅
2020-10-02 53 浏览
尖沙咀告應該係全世界餐廳密度最高嘅地方之一。中餐、西餐、日本菜、韓國菜、快餐…應有盡有。但評價咁一面倒的就無幾多間。Let’s check it out!Zaaluk (茄子泥)由茄子、新鮮檸檬汁、蒜、芫荽、橄欖油製成,茄子香味濃郁又滑。塗在最愛的Pita Bread上吃,是最開胃的餐前小食。Chicken Samosa (咖喱雞角)有別於傳統春捲皮咖哩角。厚厚酥皮、熱辣辣、炸得酥脆,配合清新的薄荷乳酪醬。邪惡但極好食!Chicken Fajitas (墨西哥烤雞薄餅)來自墨西哥的家常菜色。雞胸肉搭配燒烤出焦香味的各色甜椒,配搭牛油果醬、酸忌廉、蕃茄莎莎……想唔好食都幾難。Chicken Tikka Pizza (香料烤雞Pizza)有圖有真相

Zaaluk (茄子泥)

Chicken Samosa (咖喱雞角)

Chicken Fajitas (墨西哥烤雞薄餅)

有圖有真相
2020-10-01 45 浏览
Today my family and I went to a very delicious Indian Restaurant which name is Spice Restaurant. We ordered four main dishes. First, we tried the Seafood Pizza. The pizza was made with numerous seafood, ranging from mussels, squids and tuna fish. With the San Marzano sauce, it highlighted taste of the seafood. Second, we tried the Butter Chicken with the Cheese Naan Bread. Unlike the traditional Indian curry, the butter chicken did not taste too spicy, it cater to Hongkongers' tastes. Third, we had Lamb Tagine. It was a cuisine made with lamb and prunes . Lamb lovers are highly recommended to take this dish. Last but not least, we tried the Beef Burger. The ingredient of the burger is handmade by the restaurant. its texture is fabulous
2020-10-01 37 浏览
How did u celebrate the mid autumn festival? I went to an exotic Italian Indian restaurant for lunch before family dinner. The restaurant is well decorated and spacious 😍 Some people even hosted a buffet party here. We ordered: - Lamb tagine ($185) - Seafood pizza ($135)- Butter chicken ($130)- Cheese naan ($40)- Garlic naan ($40) - American classic beef burger with fries ($140) The curry is excellent with the naan and the pizza is super cheesy with overwhelming seafood. The burger’s portion is

We ordered:
- Lamb tagine ($185)
- Seafood pizza ($135)
- Butter chicken ($130)
- Cheese naan ($40)
- Garlic naan ($40)

The burger’s portion is super filling and fresh fries are finger licking food!

Worth a visit again for drinks.
先講講環境系酒吧feel,酒吧Bar位顯眼,燈燒偏暗,有唔同顏色燈光襯搭,位置都算闊落,氣氛唔錯,而且除咗酒外亦有水煙提供,最近期優惠系食滿$400樓上有85折,真系非常之值得一試,係到食飯/傾計/慶祝都系好啱嘅選擇,值得一讚👍🏻餐廳員工大致上系印藉員工,更特顯呢間印度&意大利菜嘅異國主題,英文對答落單非常順利,而上餸速度配合唔錯,都做到逐樣菜式上枱,就算兩人坐冇卡位,只系坐對坐枱,枱面都夠大,更方便上落餸同喪影相冇難度👉🏻Buffalo Chicken Wings水牛城雞翼、特製雞翼配上水牛城雞翼醬和沙律同外面食到嘅水牛城雞翼外皮脆,內裡juice,入面雞肉夠滑嫩唔過乾,最大分別系佢哋嘅配醬,有啲帶異國風香料,微辣嘅醬汁,非常之配搭👉🏻BBQ Chicken “10” 🍕 pizza燒烤雞肉pizza-燒烤雞肉、馬蘇里拉芝士、紅洋蔥、香菜、香濃燒烤醬呢個Pizza真系唔少芝士,有做到微拉絲效果,燒烤過嘅雞肉特別香燶bbq風味,蕃膏味都濃食到唔少蕃茄味,真係食完會想一直再食過個種口味👉🏻Beef Lasagna 牛肉千層麵分層意大利麵配奶油調味醬呢個牛肉千層麵,酸酸既蕃茄肉醬,仲充滿咗

👉🏻Buffalo Chicken Wings
水牛城雞翼、特製雞翼配上水牛城雞翼醬和沙律
BBQ Chicken “10”  Pizza

👉🏻BBQ Chicken “10” 🍕 pizza
Beef Lasagna 牛肉千層麵

👉🏻Beef Lasagna 牛肉千層麵
分層意大利麵配奶油調味醬
呢個牛肉千層麵,酸酸既蕃茄肉醬,仲充滿咗牛肉粒香味,一層搭一層嘅千層麵,雖然比較易飽膩,但依然系令人食完一啖想再依多啖嘅口味嚟,超級享受
Virgin Pina colada& Les Jamelles Merlot

🍷Les Jamelles Merlot
丹寧重比較澀身,果味香微甜後澀,酒精烈度中等同順口
Virgin Pina colada
🍸 Virgin Pina colada
Virgin關係無加酒精,系好香菠蘿同椰香飲品,份量調教適宜,非常好飲水果系列特飲

整體我同姊妹食得好飽足,環境、氣氛舒服之餘,價錢公道而式食,佢拎我改觀食好喇嘢、影相唔一定要揀地鋪嘅,由山閘起已經有唔少我哋可你打卡嘅位置,呢間絕對可以返轉頭,下一次慶祝好可能又約番呢到,哈哈
Beef Lasagna 牛肉千層麵
Buffalo Chicken Wings
2020-09-28
$232.5 (晚餐)
  • Beef Lasagna
2020-09-29 129 浏览
今晚黎到呢間 Mix 左印度 & 意大利風格嘅餐廳佢嘅 Happy Hour 仲去到 8pm 添室內環境充滿住中東風味嘅佈置SAMOSA可以揀素菜 Samosa 或雞肉 Samosa, 即係用雞肉碎整成嘅咖哩角, 每次去食印度餐都必點, 外皮炸到脆卜卜, 配上薄荷乳酪醬 & 特製酸甜醬, 非常惹味ZAALOUK第一次食茄子泥, 茄子泥混合左大蒜、香菜、檸檬汁 & 橄欖油, 味道都唔錯, 口感順滑, 另配有一份 Pita Bread, 可以沾上茄子泥一齊食GARLIC NAAN 大蒜經烤焗後變得更加香濃味美, 今次叫左一份用黎夾茄子泥CHICKEN TIKKA PIZZA用上印度燒雞嘅 Pizza, 批底鋪上酸甜嘅 San Marzano Sauce 同用左大量芝士, 咬落去批底夠脆, 雞肉香嫩, 大愛
今晚黎到呢間 Mix 左印度 & 意大利風格嘅餐廳

佢嘅 Happy Hour 仲去到 8pm 添

室內環境充滿住中東風味嘅佈置

SAMOSA

ZAALOUK

GARLIC NAAN
大蒜經烤焗後變得更加香濃味美, 今次叫左一份用黎夾茄子泥

CHICKEN TIKKA PIZZA
2020-09-25 129 浏览
今日想食味道正宗既西餐,揀左Spice Restaurant & Bar.餐廳嘅裝修十分有情調,柔和嘅燈光配上阿拉伯音樂。我點咗羊小腿配土豆泥,賣相一流,很高級。羊肉能夠煮到將d汁鎖住,無so味,鬆緊有緻,不鞋,肉質剛好,唯一美中不足係羊肉最外層少少硬,但可能係必要既,因為羊肉內層需要煮熟。著容好味,比市面嘅西餐好。第二味餸點咗海鮮意大利麵配魷魚蝦,意粉好juicy,蝦是新鮮的,如果海鮮份量可再多dd就更完美。 上菜時間亦見效率。
2020-09-25
  • 羊小腿配土豆泥
2020-09-23 105 浏览
Carbonara 12” Pizza🍕$125第一次品嚐卡邦尼口味嘅薄餅😎材料包括煙肉、雞蛋、蕃茄醬😉配上紅洋蔥、大蒜、羅勒😝當然唔少得濃郁嘅芝士🧀薄餅夠薄身,配料豐富😙餅底亦夠脆,味道唔錯👍American Classic Beef Burger🍔$140Order咗Medium Rare☺️安格斯牛肉漢堡非常厚身🤓而且重牛味,食落鮮嫩多汁😋加上沙律同薯條,份量十足👍SPICE Restaurant & Bar (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號2樓
Carbonara 12” Pizza🍕$125
第一次品嚐卡邦尼口味嘅薄餅😎

材料包括煙肉、雞蛋、蕃茄醬😉
配上紅洋蔥、大蒜、羅勒😝
當然唔少得濃郁嘅芝士🧀

薄餅夠薄身,配料豐富😙
餅底亦夠脆,味道唔錯👍

Order咗Medium Rare☺️

安格斯牛肉漢堡非常厚身🤓

而且重牛味,食落鮮嫩多汁😋

加上沙律同薯條,份量十足👍

SPICE Restaurant & Bar (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號2樓
2020-09-12 379 浏览
久違約朋友食飯,係兩人限聚下同夜晚禁堂食,就約左食lunch門口對路痴尼講有dd難搵,但有個應該係職員係琴派傳單,都好友善帶我搭lift門口都已經超夠打卡,入座分左右唔同,但限制下去左另一邊無咁打卡able,不過有大窗都好舒服上到去揀菜式花多眼亂,平時以為佛諾士臺得酒吧,lunch應該無咩,結果就大跌眼鏡。飲品因為係第一餐唔敢揀酒,亦都有mocktail 揀。蘋果汁味好重,不過搭左青檸同薄荷味好清新。叫左小食抄秋葵(?)同一個咖哩,店員suggest我地搭個薄餅,不過薄餅有少少貴,逐塊計落單真係要用英文,得外藉店員。位置都好開場,場內好大人又唔多,好舒服,傾計傾得超開心有機會再去

落單真係要用英文,得外藉店員。
位置都好開場,場內好大人又唔多,好舒服,傾計傾得超開心

有機會再去
2020-08-01
午餐
2020-06-19 1198 浏览
Chicken Tikka Masala $130雞塊🥘睇落好細碟但份量頗幾多🤰🏻有成十幾舊肉質唔會乾柴啖啖肉、幾好味🥰 醬汁用印度香料、甜椒等製成質地稠身香料味夠出味道唔辣、唔會好重口味👍🏻亦唔重味精符合香港人口味好涮嘴會忍唔住一直食🤣 Garlic Nann $40超多蒜味🧄邊脆內軟口感煙韌🍕點埋醬汁一齊食,好惹味💯Grilled Beef $155鐵板烤牛肉🥩肉質頗為鮮嫩有咬口得黎又唔會韌👌🏻食落幾香口略嫌鐵網烤黑既地方有少少苦😖鐵板底有洋蔥、青紅椒煮得軟淋洋蔥香甜🧅 軟玉米餅配牛油果醬、酸奶油同番茄莎莎醬玉米餅🌽質地唔會乾爭爭餅皮有韌度、有嚼口👅 牛油果醬creamy酸奶油好似食緊yogurt🥛咁番茄莎莎醬太酸🍋🥵Beef Lasagna $125牛肉碎🐮份量好多頗重牛味👏🏻瘦肉多過肥膏 千層麵麵條寬且有少許厚度麵質煙韌有咬口好食😻 加入左芝士🧀同番茄醬🍅焗睇落份量唔多味濃易漏食左少少就開始飽🙈Mango Smoothies $60味道正常可惜唔夠凍❄️ Strawberry Smoothies $60偏甜🥴 整體而言,食物水平中上性價比唔算高🤔但絕對值得一試🍽

Chicken Tikka Masala $130
雞塊🥘
睇落好細碟
但份量頗幾多🤰🏻
有成十幾舊
肉質唔會乾柴
啖啖肉、幾好味🥰

醬汁用印度香料、甜椒等製成
質地稠身
香料味夠出
味道唔辣、唔會好重口味👍🏻
亦唔重味精
符合香港人口味
好涮嘴會忍唔住一直食🤣

Garlic Nann $40
超多蒜味🧄
邊脆內軟
口感煙韌🍕
點埋醬汁一齊食,好惹味💯

Grilled Beef $155

鐵板烤牛肉🥩
肉質頗為鮮嫩
有咬口得黎又唔會韌👌🏻
食落幾香口
略嫌鐵網烤黑既地方有少少苦😖

鐵板底有洋蔥、青紅椒
煮得軟淋
洋蔥香甜🧅

軟玉米餅配牛油果醬、酸奶油同番茄莎莎醬
玉米餅🌽
質地唔會乾爭爭
餅皮有韌度、有嚼口👅

牛油果醬creamy
酸奶油好似食緊yogurt🥛咁