2018-06-13 67 浏览
同朋友去完LKF happy hour,唔係好餓,又想食少少野,就黎左呢間喺LKF隔一條街嘅餐廳食野Spark門面行簡約風格,look like a great place for cooling down a little bit after party 內在環境燈光較暗,營造一種浪漫情調。黑松露火腿芝士多士多士烤得口感鬆脆。而內裡則由黑松露的香味、火腿的味道、芝士的口感組成,互相配合。外脆內軟的多士,是個很出色的前菜Chitarra口感很有彈性麵條,而它是餐廳自家製的。配料包含了Baby Spinach和Blue crab。醬料則選用了鮮甜的Shellfish Reduction,更能突出蟹肉的鮮美。整體味道比衡得很好
同朋友去完LKF happy hour,
唔係好餓,又想食少少野,
就黎左呢間喺LKF隔一條街嘅餐廳食野

Spark
門面行簡約風格,

內在環境燈光較暗,
營造一種浪漫情調。

黑松露火腿芝士多士

多士烤得口感鬆脆。
外脆內軟的多士,是個很出色的前菜

口感很有彈性麵條,
而它是餐廳自家製的。

配料包含了Baby Spinach和Blue crab。
整體味道比衡得很好
2018-06-05
  • 黑松露火腿芝士多士
  • Chitarra
2018-06-10 87 浏览
Spark Bar & Restaurant位於中環蘭桂坊的Spark Bar & Restaurant,室內設計很有rock味,而室外露台又適合吸煙一族。蕃茄餐包,外脆內軟,蘸橄欖油吃,十分美味。Ham,Cheese ,truffleur, Triamezzino黑松露味道香濃,配芝士和火腿,味道非常之夾。原本以為會很合飽肚,但吃時又不會太飽,可能太好味吧😄。Chitarra是自家製的麵條,口感口實煙韌 ,加入Blue Crab及 Baby Spinach,Shellfish Reduction作醬汁,濃厚的鮮味,味道出色。😋👍Seared US Jumbo Scallop三大隻帶子煎得恰到好,非常鮮甜, 內裡軟熟,配以XO醬,有點中式風味,但又絕配。藜麥食得飽肚和健康。伴碟的粟米茸清甜,是第一次这樣吃。😋👍

蕃茄餐包,外脆內軟,蘸橄欖油吃,十分美味。

Seared US Jumbo Scallop

2018-05-31
2018-06-09 93 浏览
有一次朋友跟朋友一早計劃好去這家餐廳吃晚飯和聽live band,但最後因有要事要取消約會。今次我選擇獨自去吃午餐,晚餐還是留待朋友陪我才去。Lunch Set有4款主菜:有餐包、餐湯、沙律、茶或咖啡。餐包是顏色帶紅的蕃茄包,焗得微脆,入口有茄香之餘更有香草味,並配有橄欖油。Baby Potato Salad(Parma Ham、Boiled Eggs、Mayo Dill 、Pickled Cucumber)Daily Soup第一次嚐到白豆湯,味道清但味道夠濃,可見每口都是白豆溶,同樣加上了香草調味。《Slow-Cooked Iberico Pork $228》慢煮伊比利亞黑毛豬豬鞍厚身大件,但用慢煮製法所以肉質不會粗糙,但如果能再嫩一點就更好。下底白色的是白豆蓉,代替了一般的薯蓉,膩感較底又惹味。用青醬、蒜和蛋黃醬製成的醬汁很能提味。飲品點了凍咖啡。就是喜歡自行加糖加幼的感覺,口味隨自己。

今次我選擇獨自去吃午餐,晚餐還是留待朋友陪我才去。

Baby Potato Salad

Daily Soup

飲品點了凍咖啡。就是喜歡自行加糖加幼的感覺,口味隨自己。
2018-06-06
2018-06-08 81 浏览
今天一早到中環隨拍,在雲咸街走著走著便肚子餓了,醒起雲咸街29號樓上有Sparks,便帶著朋友一起上去。因為時間尚早,未有食客,很有包場之感,餐廳開揚有落地大窗,所以令人感覺更悠閒。Lunch Set有4款主菜,基本包麵包、餐湯、沙律、茶或咖啡。餐包 - 蕃茄香草脆包配橄欖油。蕃茄香草脆包有餘溫,入口微脆而包質軟熟,好香蕃茄乾的味道,不用蘸黑醋或橄欖油都可以。APPETIZERSBaby Potato Salad(Parma Ham、Boiled Eggs、Mayo Dill 、Pickled Cucumber)用上BB薯夠嫩,切成一舊舊而不是一粒粒夠咬口,拌勻蛋白碎、酸瓜、和蛋黃醬後很creamy,加上Parma Ham和調味粉味道和賣相更佳。Daily Soup白豆湯 - 用上白豆、香草、豐富、洋蔥、刁草、Hams和忌廉煮成。質感夠濃,啖啖白豆蓉,而且味道調得不膩。Main Course《Spaghettni $208》(Tiger Prawn, Cherry Tomato, Homemade XO Sauce)醬汁香濃帶微辣,加上拌入了很多車厘茄肉,味道更佳,整體很惹味。點了杯C

APPETIZERS

Baby Potato Salad

Daily Soup

Main Course

《Spaghettni $208》

點了杯Cuppucinno

有機會的話要試試晚餐,感受一下其熱鬧氣氛。
2018-06-01
2018-06-07 52 浏览
兩個小女孩來到中環吃飯,這間店靜靜的,很適合聊天,黑板上寫了一些MENU沒有的食物,大家要留意啊!另一邊,有個小小的夢台,應該是在週末有LIVE BAND演出,不過今晚就沒有了。小女孩吃的不多, 決定在這間餐廳叫一個小吃再加一個大大分的主菜便算了。 首先來了個意大利著名小食,就是黑松露火腿芝士多士,黑松露味道非常的香醇濃郁,而且配有拉絲效果的芝士,及比平常得更焦一點的多士,火腿則細細片混入其中,味道非常之夾。 原本以為小食份量不太多,但是加起來有六件,由於有挺多的芝士其實這個多士也挺飽肚。牛肉控的朋友選擇了價值498元的肉眼扒,足足有10oz的份量,很利害。這裡的肉眼扒比較特別,就是會配有一條牛骨髓。牛骨髓來到時看到牛骨髓的油份十足,吃上去牛味十分充足,另外試著把牛扒點一下牛骨髓才吃,香味更為濃郁。但是如果害怕肥的便可能會不敢吃骨髓了, 另外牛扒要求的五成熟看上去五成剛剛好,有一點兒的血水而且牛扒很有炭燒的香味,風味不錯。

2018-06-06 63 浏览
燈飾好浪漫呀,裝修亦都好仔細Mocktail選擇多,仲有special recipe既C Allstar呢到都有好多海鮮嘅選擇未落單時侍應已經送上餐包同埋橄欖油,效率好高啊我叫咗杯富士山下,其實就係virgin mojito,酸甜味調味都剛剛好前菜我哋叫咗cuttlefish, 有海膽、三文魚籽,仲有泡沫加添咗味道既層次感Pasta我地叫咗Chitarra, 蟹肉味濃,加上spinach整個pasta好健康,意粉麵質又彈牙,推介Main course我地叫咗黑毛豬,肉質又軟又脆,香口,南瓜蓉又滑,加上啤酒汁做調味,出色
燈飾好浪漫呀,裝修亦都好仔細
呢到都有好多海鮮嘅選擇
未落單時侍應已經送上餐包同埋橄欖油,效率好高啊
2018-06-06 53 浏览
上網見呢間餐廳嘅食評幾好,見自己好耐都未豪食過一次,所以今次想試下喺間環境好食物又好的餐廳。價錢喺中環黎講, 其實都唔算貴, 因為始終係中環嘅地段。 食物質素非常好 ,覺得值得一試。 我哋叫咗唔多嘢,不過對於細食嘅我哋都好滿足,食到好飽。我地叫咗一個頭盤 - cuttlefish ,佢係有海膽同三文魚子喺上面,海膽好鮮甜,三文魚子都好多,最特別嘅就係上面有啲泡沫喺度, 所以可以提升成碟菜嘅口感。另外我哋叫咗半份蟹肉意粉 ,佢用黎整意粉嘅汁好香 ,同蟹肉嘅味道非常夾,蟹肉嘅份量都好多,唔講都以為佢係畀咗全份我哋食。意粉嘅軟硬度適中 ,唔會過硬亦都唔會過軟。 所以呢啲意粉我好滿意。最後我哋叫咗一個黑毛豬。黑毛豬燒得好好,嗰啲汁的配搭亦都好妥當 ,加埋 一塊塊青蘋果片上去 ,可以吊出豬嘅味道。 底下嘅南瓜蓉都打得好好。另外我哋都要咗兩杯飲品, 其中一杯仲係 C All Star,由廚師秘密用料,所以飲第一淡 真係一個surprise㗎 。飲落去好fresh,用嚟送今餐咁好味嘅餸菜就一流啦。總括嚟講,環境真係好好,我哋兩個人去食佢哋畀咗四人枱我哋,仲有蠟燭喺枱上面,非常浪漫 。

我哋叫咗唔多嘢,不過對於細食嘅我哋都好滿足,食到好飽。

2018-06-04 62 浏览
昨日在蘭桂坊一帶找食, 最後在一間大廈門口見到這間餐廳的資料, 所以上去試下。我叫了一客甜菜沙律 (Beetroot Salad $198), 一客伊比利亞慢燒豬肉(Slow-cooked Iberico Pork $358)和一客意大利著名甜點 (Spark Tiramisu $118)甜菜沙律入面有bb菠菜, 自製酸奶(yogurt), aged香膠和甜蜜酥脆合桃。清新可口, 新鮮香甜, 咬在口內滿口甘香, 令到胃口大開, 真是很好的開胃菜。慢燒豬肉入面有南瓜濃湯、醃製嘅蘋果、同埋啤酒造嘅汁液。肉香四射, 入口鬆化, 吃得很有滿足感。Tiramisu入口溶化,充滿朱古力濃香, 甜味恰到好處。
Tiramisu入口溶化,充滿朱古力濃香, 甜味恰到好處。

通常d 人過親黎蘭桂坊都係黎飲酒吹水多, 但今日未飲野就feel 到有d 肚餓, 喺附近食d 野先啦行過晒d 酒吧去左隔離條街雲咸街29號LKF 29既4樓有呢間Spark Bar & Restaurant 見過有呢個live band 台, 職員話星期五晚happy friday會有本土樂隊live band, 今日冇真係好可惜cocktail 用歌名命名好特別😍google 大神search下發覺原來本地樂隊C Allstar係呢間餐廳股東之一😮有d 口渴即刻開左枝冰凍sparkling water 消消暑先❄️❄️餐廳自製既餐包, 有淡淡既香草同蕃茄味架🤤- Guinness $88 -飲番杯生黑啤先😝- Chittarra $238 -小弟第一次食呢款pasta, 感覺煙韌, 有d 似讚岐烏冬既質感, 好特別👍- Grilled USDA Prime Ribeye (10oz) $498 -新鮮牛扒加上medium rare既生熟度, 更加能夠帶出牛既鮮嫩口感, 肉汁都鎖晒喺扒身入面, 一切開香味四溢😍😋

Llanllyr  source  sparkling

Bread

餐廳自製既餐包, 有淡淡既香草同蕃茄味架🤤

Guinness

- Guinness $88 -
飲番杯生黑啤先😝

- Chittarra $238 -

Grilled  USDA  Prime  Ribeye  (10oz)

Llanllyr  source  sparkling
Bread
Guinness
2018-06-01 49 浏览
呢晚黎到中環嘅樓上西餐一入到去 已經俾台上嘅夾Band樂器吸引住 壁畫亦滲入左音樂既元素另一邊 係一個半開放式既廚房黑板上係是日廚推望一望個餐牌有五線譜Cocktail 個名仲係以歌名而起真係充滿心思同特別坐低好口渴 開返枝sparkling water 解下渴先侍應從旁悉心介紹餐牌上面每一樣食物 原來呢間係意大利日本fusion 餐廳所以食物都好有特色Cuttlefish 上碟嗰時 色彩繽紛 樣子非常吸引呢個係凍盤魷魚爽口 開頭仲以為佢係蝦片=P食多幾口 慢慢滲出微辣Carbonara half 撈均先食唔會好creamy 食完都唔濟Prime rib eye 有牛味 又唔韌少少血水 係我最愛既medium 配上牛骨髓 夠曬邪惡食飽之後 甜品又係另一個胃Poached pear 雪糕軟滑 配上 下層既梨味jelly 多重口感
呢晚黎到中環嘅樓上西餐

Poached pear
雪糕軟滑 配上 下層既梨味jelly 多重口感
2018-05-03
2018-06-01 50 浏览
有朋自遠方來,雖然他在港出生,但少年時己移居他方,得悉他從末踏足過蘭桂坊,於是乎今晚帶他去威威啦!週四黃昏的蘭桂坊比較平静,佳因明天還有一天的工作。這樣也好吧...好過人多擠迫。走了一圈,上到頂位,是時候找間餐廳醫一下五臟廟。不經意下找到一間餐廳,可望街外風景,晚上還有live band表演。Triamezzino多士好薄好脆,每啖充滿黑松露香,芝士和火腿增加了口感。Seared US Jumbo Scallop帶子煎得剛剛好,內裡軟熟。伴碟的粟米茸好香,軟綿綿,粟米味道勁出。另外還有藜麥,用了秘製沙律醬,清新有𡁻口。Chittarra麵條感覺是自家製的,煙煙韌韌有彈性。配料是蟹肉,菠萊和shellfish, 帶出一點鮮味。整體惹味。本來想聽livemusic 表演,可惜時間關係,要上山頂看夜景,唯有下次找機會再來吧。

Triamezzino
多士好薄好脆,每啖充滿黑松露香,芝士和火腿增加了口感。

Seared US Jumbo Scallop

2018-05-31
2018-05-27 84 浏览
在中環蘭桂坊一路行上黎,見到呢到有間樓上的西餐廳,擁有望住街外特式建議物的靚街景,就同朋友入來嘆個晚餐。餐廳每逢星期五晚仲會邀請到本地的不同獨立樂隊係到10點後有Live Band 表演,下次有機會都好想黎欣賞下。前菜有個莓味面包點橄欖油,包比較鬆軟煙韌,熱熱地,咬落好香甜。Chittarra Entree, $238, 吉他麵,麵有少少粗,咬感似烏冬咁好彈牙爽滑,煙韌有咬口,有藍龍蝦肉一齊煮,好嫩滑,醬汁夠惹味,第一次食咁質感的麵好好食呀。Grilled USDA Prime Ribeye,$498,5成熟,有香草同蒜味牛油伴碟,牛肉好新鮮嫩滑,呈淺粉紅色的,而外表燒得好香口惹味,牛肉味好濃郁,咬落仲勁多肉汁,美味之極,最特別係仲有埋牛⻣髓,脂肪油香,可以放落牛肉夾住一齊食。生榨黑啤,$88,小麥味好重,酒味醇而濃郁
生榨黑啤,$88,小麥味好重,酒味醇而濃郁
2018-05-20 78 浏览
之前在赤柱食過 Spark Bar 這間餐廳的午餐,覺得幾好食,所以上個月想再次去食,可惜由於不獲續租,所以已經沒有做了。由於之前聽店主講中環也有一間,所以昨晚放工後去了中環這間店舖食晚餐,看看是否有同樣的水準。酒吧在LKF 4樓, 一出電梯就見到天花板有個好 sharp 的酒吧名字,酒吧內座位與座位之間有很多的空間,也有一個頗大的live Band舞台,給人一個舒服輕鬆嘅感覺。由於C AllStar四位成員也是老闆之一,所以牆上也有他們的poster貼咗係度,碰巧原來他們正正坐在酒吧一端的靠窗位置食緊嘢和閒談,昨天晚上是平日也有不少食客光顧。餐前飽雖是餐前食品,但也很講究,用具精緻,麵飽鬆軟,蘸上欖油食,令晚餐有個好的開始。Spark mushroom soup手打磨菇湯,菇味香濃而不會太醎,似沒有加任何不必要的味精,配以自家製脆條一齊食更有風味。Chitarra 自家製意大利粉口感好好,唔會太淋,以blue crab 及 baby spinach 菠菜為烹調配搭,味道鮮甜而且又健康。US jumbo scallop三大隻帶子唔會一陣風就食完,起碼一隻要分三口食,煎嘅功力恰到好處,

餐前飽

Spark mushroom soup

US jumbo scallop
三大隻帶子唔會一陣風就食完,起碼一隻要分三口食,煎嘅功力恰到好處,唔會靱而且非常鮮甜, 配以秘製XO醬,味道更有層次。䉫麥作伴食更為飽肚和健康。最讚的是以粟米磨成茸的corn paste, 粟米味非常濃烈而且味道十分十分香甜,感覺要用好多粟米才打成這少少的份量!

夜幕天星(mocktail)
野孩子
兩杯飲品清甜可口,是夏日的好選擇!
Green tea with orange & ginger

Cappucinno

這樣格調的餐廳,想必飲品不會太大眾化,但係出奇地在我們意料之外!
  • US  Jumbo  Scallop
2018-05-20 86 浏览
貴,無特別,焗,裝修差,無ue特色,聽live band幾時先有?已經喺星期六晚去都無live band!樓下入去,見喺商廈樓上舖都已經打咗個突,去得LKF食西餐,貴就預咗,一開𨋢已經好焗,入到門口仲要成陣廚房蘇味。餐廳定位真係垃圾。Gimmick話本地live band,但竟然星期六晚一隊band都冇。個Menu仲廢,想學人高級餐廳咁剩係得英文,又唔諗下自己Focus本地Band,嚟得都係本土香港人,價錢又要收高級西餐價,唔該你諗下自己係喺咩舖位開店,我去其他LKF附近的地舖食呢個價都仲接受,因為地舖裝修環境等都唔會似呢到咁垃圾,成間旺角劈場咁。再講,我見呢到啲post 都無邊個有講下有live music ,但餐廳都要set 個stage 做佈景板,其實放棄了可以擺多3張台嘅空間。星期六晚嚟,見已經唔夠一半枱數有客,返第二輪枱應該都唔似會有,做老闆的希望你地諗下餐廳定位上係咪有問題。食物唔係差,唔想抹殺chef嘅努力,pasta係做得好,但我相信呢個價,呢個份量,我去其他LKF附近的店一樣有選擇。OpenRice留言真係第一次,因為好評點寫都會被人懷疑廣告post,但劣評咁用心想都
已經喺星期六晚去都無live band!
OpenRice留言真係第一次,因為好評點寫都會被人懷疑廣告post,但劣評咁用心想都係第一次,因為真係覺得負出嘅金錢唔值得。
呢個除咗俾未去食過嘅人睇,希望餐廳老闆都睇下。
2018-05-19
2018-05-18 59 浏览
今日爸爸唔返黎食飯,得返我同媽咪撐檯腳。媽咪話帶我去一間佢食過幾好味嘅西餐,所以我地黎左spark。Spark係一間坐落於蘭桂坊嘅酒吧餐廳。星期四都幾乎滿座,以樓上餐廳來講唔算少人光顧。未點菜侍應已經送上質地軟熟嘅麵包,配橄欖油味都唔錯。前菜係餐廳嘅招牌—蘑菇湯。雖然係一道幾乎間間餐廳都有嘅普通菜色,味道幾有水準,應該係用新鮮蘑菇打成。特別在於上面有風乾火腿做成嘅泡沫點綴。值得一讚係餐廳嘅細心,知道我同媽咪share特登分成兩份上檯。我同媽咪都唔飲酒所以叫咗兩杯mocktail。我點嘅夜幕天星係楊桃味,好fresh!主菜方面,我哋選擇咗珍寶帶子同埋chitarra意粉。chitarra相對一般義大利麵條較為厚身同埋粗,所以特別有咬口!海鮮味濃郁嘅醬汁同埋南蟹肉實在得喜歡水產嘅我歡心。相比意粉,三粒大大粒嘅帶子更有驚喜。火候控制得宜,生熟程度啱啱好不在話下。我尤其欣賞以粟米製成嘅醬汁同埋自家制嘅醬汁,味道新奇!配嘅唔係飯、意粉或者薯菜,而係卜卜脆嘅藜麥沙律,唔會太飽。享用過美味嘅食物之後,以一杯德國綠茶解解膩實在完滿。

未點菜侍應已經送上質地軟熟嘅麵包,配橄欖油味都唔錯。

配嘅唔係飯、意粉或者薯菜,而係卜卜脆嘅藜麥沙律,唔會太飽。

享用過美味嘅食物之後,以一杯德國綠茶解解膩實在完滿。