2023-07-27 94 浏览
😋𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠:𝟕.𝟓/𝟏𝟎•7°特濃豆乳真係超級濃豆香味!每飲一啖好似食緊黃豆咁🤤雖然好濃郁 但係唔會過多豆渣!鍾意飲豆漿嘅一定要買✌🏻•鮮芋泥豆乳呢個比上面嗰個更驚艷到我!!!🥰芋泥同豆漿融合得非常之好 芋泥嘅甜可以提升到豆漿嘅味道💜✨•煙韌之選一聽個名就知道一定好好食!!!😳💖芋圓超級煙韌😋咬到有啲牙痛𠻹lol🤣但係只係食得出甜味 完全食唔到原材料嘅味道 少sad…
😋𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠:𝟕.𝟓/𝟏𝟎

•7°特濃豆乳

•鮮芋泥豆乳

•煙韌之選
2023-07-26 86 浏览
鍾意豆製品嘅朋友一定有食過豆乳狂人,全港有幾間分店,舖頭用先進豆乳生產機器,更能保存豆乳營養,仲有好多唔同味道同產品😍 買咗幾樣嘢返去同朋友share🌟Oreo奶蓋珍珠豆乳 $48奶蓋俾人感覺就係肥,但用咗豆奶食落清新好多,呢杯豆乳份量超多,$48好抵飲🌟多芒西米 $42🌟紫麻薯小丸豆花 $58另外叫咗兩個平時糖水舖會見到嘅產品,西米露唔再用花奶,而係用咗豆奶,將甜品提升到另一個層次,有淡淡豆乳味紫麻薯味道天然,成個甜品唔會太甜,豆花超滑🌟牛油果鰻魚玉子粢飯 $46今次仔細睇先知原來有鹹品,牛油果鰻魚玉子都係超高蛋白質嘅食物,呼應返豆乳嘅健康主題,個粢飯好足料🌟8.6特濃豆乳 $22牛奶出名3.6 ,豆乳去到8.6,果然好香濃,豆味好重

🌟Oreo奶蓋珍珠豆乳 $48

🌟多芒西米 $42

🌟紫麻薯小丸豆花 $58

紫麻薯味道天然,成個甜品唔會太甜,豆花超滑

🌟牛油果鰻魚玉子粢飯 $46

🌟8.6特濃豆乳 $22
牛奶出名3.6 ,豆乳去到8.6,果然好香濃,豆味好重
2023-07-24
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2023-07-24 117 浏览
見到OpenRice 好評如潮滿心期待叫了三色芋圓豆花就是豆腐花加芋圓我選了熱食可能是隔了一段時間才吃🧐(外賣到家後吃完晚飯再食)豆腐花不太滑🥲豆味是不錯的而且可以選擇甜度芋圓是挺煙韌的可惜個人覺得味道有點人造色素感覺🙃特別是黃色的芋圓肯定不是新鮮製造的不過每一杯的份量很多而且盒子質素很好可以循環再用♻️個人覺得傳統店買的豆腐花更加好吃🤣應該會更加滑整體來說這家店的性價比一般並沒有讓我想再次光顧
見到OpenRice 好評如潮
滿心期待叫了三色芋圓豆花
就是豆腐花加芋圓
我選了熱食
可能是隔了一段時間才吃🧐
(外賣到家後吃完晚飯再食)
豆腐花不太滑🥲

應該會更加滑
整體來說
這家店的性價比一般
並沒有讓我想再次光顧

🤍 豆乳狂人·新派豆漿粢飯店✨ 豆漿粢飯很多時都被人認為是老派食物,如果加入新元素就可以成為變化多端的特色食品。♡ 紫麻薯豆乳 $53豆乳口感層次豐富,可嚐到紫薯蓉,軟滑麻薯和紫米,是非常飽肚的一杯飲品。♡ 堅果芋泥豆花(凍) $38小編特別喜歡吃堅果,豆花中加入腰果和杏仁,增添脆脆口感,而香甜軟滑的芋泥配合滑嘟嘟的豆花同吃,滋味滿滿。♡ 海苔肉鬆炸豆腐 $38椒鹽炸豆腐加入了海苔和肉鬆,豆腐被滿滿的肉鬆包圍,鬆鬆酥酥的,好吃。♡ 狂人粢飯 $28粢飯糯米煙煙韌韌,內裡油條保留酥脆口感,加試肉鬆和榨菜,簡單卻美味。牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $42店中還有特色粢飯,在糯米中加入牛油果,吉列蝦及青瓜絲,增加清新爽脆之感,令粢飯從此不再單調。🍽 餐廳:SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)🌐地址:沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
🤍 豆乳狂人·新派豆漿粢飯店

♡ 紫麻薯豆乳 $53

♡ 堅果芋泥豆花(凍) $38

♡ 海苔肉鬆炸豆腐 $38

♡ 狂人粢飯 $28

牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $42

🍽 餐廳:SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
🌐地址:沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
2023-07-22
2023-07-20 159 浏览
多芒楊枝甘露✨每啖都食到新鮮清甜嘅芒果 🥭滿滿西米柚子增加口感,一杯超級足料👍阿仔好鐘意楊枝甘露,食到停唔到口😋-紫麻薯小丸豆花✨小丸子口感Q彈有咬口🍡紫麻薯軟糯綿密,豆香味濃滑豆花,多重滋味👍份量好多,食晒一杯都幾飽😌
多芒楊枝甘露✨
阿仔好鐘意楊枝甘露,食到停唔到口😋
紫麻薯小丸豆花✨
份量好多,食晒一杯都幾飽😌
  • 多芒楊枝甘露
2023-07-20 168 浏览
個人非常喜歡豆乳類別的產品,之前行過海之戀商場已經超想試,不過太多人排隊,趁今日忙完工作有時間就去沙田試試。餐廳主打將傳統的豆漿創造變成新的甜品以及飲料!除了基本款不同口味的豆乳,還有一系列豆腐花、、芋圓和鹹點栥飯,甜品更加上多款吸引配料如桃膠、芋泥、紅豆小丸子、珍珠仙草、奶蓋等。招牌菜式 :多芒系列:多芒楊枝甘露(超級喜愛有芒果系列的甜品,而且在炎炎夏日更是必吃的item,芒果味道清甜濃郁,酸酸甜甜!讚!)狂人小食:海苔肉鬆炸豆腐(即炸的豆腐,外脆內軟豆腐嫩滑,配上香脆的肉鬆海苔,超級好吃!!)新品:紫麻薯豆乳(厚實又綿滑芋泥,配上新鮮的豆乳,味道十分濃郁)

餐廳主打將傳統的豆漿創造變成新的甜品以及飲料!

招牌菜式 :
多芒系列:多芒楊枝甘露

狂人小食:海苔肉鬆炸豆腐

新品:
紫麻薯豆乳
(厚實又綿滑芋泥,配上新鮮的豆乳,味道十分濃郁)

2023-07-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2023-05-17 1049 浏览
1️⃣ 8.6 特濃豆乳 $222️⃣ 8.6 豆乳焙茶 $38未飲前 我諗住佢原味會傾向甜點知原來飲落竟然係咸咸地🤣想像下佢係濃厚版嘅豆腐花Blend 到變豆漿嘅感覺所以口感好濃郁 而且漿口飽肚感💯😂😂😂至於焙茶原本幾期待嘅但可能豆乳味太突出嘅關係焙茶味隱藏得太厲害曳曳地同我玩「捉」🧐🧐唔係幾搵到佢 好曳呀😖😖所以暫時🥇係原味8.6如果再去開/多啲分店會再入手佢啲甜品/其他味佢目前啲分店都唔係太近我希望可以擴充多啲分店啦❣️留意番佢啲包裝都幾特別原味豆乳係扭開即飲焙茶味係拉蓋嘅
1️⃣ 8.6 特濃豆乳 $22

留意番佢啲包裝都幾特別
原味豆乳係扭開即飲
焙茶味係拉蓋嘅
2023-05-14 660 浏览
無論是下午茶、宵夜、飯後,豆乳狂人也是很好的選擇晚上,通常排隊等候的人比較多,不過等候時間尚可接受,如果選購豆漿更不用等候。這間店款式多,看看餐牌,實在眼花撩亂,選擇困難症的,要花一點時間才可以決定到吃什麼🤔️今次買了粒粒仙草,嘩,打開,滿滿的小圓子、芋圓、仙草等,2個人吃也十分足夠。小圓子、三色芋圓等口感軟硬度適中,仙草滑溜,好像吃jelly般滑進口內。只是認為煉奶味有點濃,個人認為略甜,如果可以選甜度就更好。
無論是下午茶、宵夜、飯後,豆乳狂人也是很好的選擇

粒粒仙草
2023-05-13
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
粒粒仙草
2023-04-26 640 浏览
豆乳狂人近期好高人氣,聽過有朋友由外國返香港都專登過嚟食,佢哋店尤其以豆腐花,芋圓, 同埋豆漿出名!我自己成日encore豆乳狂人既甜品,豆味好濃郁而且鐘意佢唔太甜,而且定期會推出新款 ( oreo/ 榴連/ 芒果系列),所以每次到訪都有驚喜!⏩狂人粢飯佢個粢飯比想像中好食,好大份厚實,啲飯係軟熟既口感剛剛好。另外入面既料好足,友人覺得少許太咸,但我自己又覺得剛剛好!⏩三色芋圓豆腐花 ⏩多芒西米兩款既水準一貫地穩定。好鐘意佢哋芋圓好煙韌有嚼勁,而且唔會太甜或帶半點化學味道。豆腐花食落好天然嘅豆乳味,同埋盛滿到頂既豆花份量,食一盒已經夠一餐。⏩鮮芋泥豆花作為芋泥控我要俾一百分,因為個芋泥真係多到每啖豆花配一啖芋泥都得。個芋泥非常綿密,食落有少少不同大小芋頭粒,所以芋泥順滑得嚟又帶點咬口。P.S: 佢個包裝真係好高質,啲盒洗返晒重用裝食物都得

⏩狂人粢飯

⏩三色芋圓豆腐花
⏩多芒西米

⏩鮮芋泥豆花

P.S: 佢個包裝真係好高質,啲盒洗返晒重用裝食物都得
外卖自取
  • 三色芋圓豆花
  • 鮮芋泥豆花
2023-04-23 541 浏览
🍽沙田住開沙田既朋友都知開得夜既糖水舖唔多,好食既仲少之又少。其中一間經常幫襯既就係豆乳狂人。主打豆乳類製品,有新鮮豆乳飲品同好多不同款式的甜品。今日買左兩款同朋友share.平日夜晚都非常多人排隊買外賣,唔好睇佢細細碗甘,份量超多,食到好飽!🍡煙韌之選📋8/10-芋圓算大粒,口感煙韌,三色芋圓係明顯食得到芋頭/蕃薯味,唔係一舊粉-豆花都好滑同好香豆香🫘和風白玉📋7/10-多左紅豆,好甜,必須同d 豆花撈埋食-白玉口感比芋圓再軟dd除左甜品同豆乳之外,聽聞粢飯都好好食,下次有機會可以試試。
🍽沙田

🍡煙韌之選
📋8/10
-豆花都好滑同好香豆香

🫘和風白玉
📋7/10
-多左紅豆,好甜,必須同d 豆花撈埋食
-白玉口感比芋圓再軟dd

除左甜品同豆乳之外,聽聞粢飯都好好食,下次有機會可以試試。
2023-04-18 755 浏览
❦ 鮮芋泥豆乳 $30豆乳狂人主打豆乳類既產品🥛 今次試既鮮芋泥豆乳確實非常出色🥳 細滑既芋泥同濃郁既豆腐絕對唔會令你失望🤍Famed for it’s soy milk products, Soy Milk with Taro was literally nice😍 The combo of velvet-like taro and rich soy milk never fails to impress me🤩評分: 9/10🌟❦ 三色芋圓豆花 $30以外賣兜上既三色芋圓豆花食落非常煙韌😚 而且豆腐花豆味濃郁又夠滑🥰 呢個價錢加上份量十足真係令人冇唔買既理由😳Served by a cup, the chewy taro balls was paired with smooth tofu pudding😋 The generous portion and friendly price made it to be a must try item🔥評分: 8.5/10🌟————————————————————————————SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)沙田大涌橋路20-30
❦ 鮮芋泥豆乳 $30
評分: 9/10🌟

❦ 三色芋圓豆花 $30
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
2023-04-05 389 浏览
原來自己都有好多個月冇來過😂今日去開文化博物館,順便入來幫襯😎來到舖頭個陣係一點,出奇地門口冇人排隊😳再發現,舖頭要埋隔離舖位做貨倉,上次來個陣個位仲係賣緊🥚雞蛋仔、🧇格仔餅😂舖頭有個🍠蕃薯同榴槤嘅期間限定,但對我來講唔係好吸引😂今次叫左🥛十勝紅豆豆乳同🌯狂人粢飯今次舖頭冇乜單,但都等左十分鐘🤷‍♀️🥛十勝紅豆豆乳 ($30)之前落單時會問豆乳洗唔洗加糖,今次冇~原來佢跟左一小兜糖水俾你,想再甜D就自己加😳原意幾好,不過有D晒,唔係個個客都要再加糖,一律派糖水,個客收到轉頭又要掟😢同埋呢個紅豆豆乳,本身已經好甜,甜過上次飲🤦‍♀️不過紅豆份量依然好多,紅豆煮得好淋👍豆乳香滑,豆味濃郁👍如果冇咁甜的話,就完美😚🌯狂人粢飯 ($28)一如以往,落單個陣都有叫多🥬榨菜😂不過今次略為有D失望😣粢飯份量冇變,一樣咁夠飽😋油炸鬼好脆,肉鬆份量適中👍但🥬榨菜……唔覺有多到🤦‍♀️一樽豆乳、一個粢飯,盛惠 $58~質素上,都仲係幾高質嘅,不過同之前幾次相比,今次有少少失望😢事後睇返上次食評,先發現原來食嘅野同上次一樣😂有興趣睇返上一次食評的話,可以去下面呢條link~https://www.openrice
原來自己都有好多個月冇來過😂
今日去開文化博物館,順便入來幫襯😎

來到舖頭個陣係一點,出奇地門口冇人排隊😳

舖頭有個🍠蕃薯同榴槤嘅期間限定,但對我來講唔係好吸引😂
今次叫左🥛十勝紅豆豆乳同🌯狂人粢飯
今次舖頭冇乜單,但都等左十分鐘🤷‍♀️

🥛十勝紅豆豆乳 ($30)
之前落單時會問豆乳洗唔洗加糖,今次冇~
原來佢跟左一小兜糖水俾你,想再甜D就自己加😳
同埋呢個紅豆豆乳,本身已經好甜,甜過上次飲🤦‍♀️
不過紅豆份量依然好多,紅豆煮得好淋👍
豆乳香滑,豆味濃郁👍
如果冇咁甜的話,就完美😚

🌯狂人粢飯 ($28)
一如以往,落單個陣都有叫多🥬榨菜😂
不過今次略為有D失望😣
粢飯份量冇變,一樣咁夠飽😋
油炸鬼好脆,肉鬆份量適中👍
但🥬榨菜……唔覺有多到🤦‍♀️
十勝紅豆豆乳、狂人粢飯
一樽豆乳、一個粢飯,盛惠 $58~

事後睇返上次食評,先發現原來食嘅野同上次一樣😂
有興趣睇返上一次食評的話,可以去下面呢條link~
2023-04-02
之前經過荃灣分店已經好想試,但太多人排隊所以無試到。今次黎到沙田呢間偏遠小小啲舖仔,點知都係有條隊,但真係好想飲豆漿所以照試。叫咗兩款嘢飲,等咗大概15分鐘。等嘅時候,條隊一直冇斷過,keep住好多人黎買,真係好受歡迎。🌟 十勝紅豆豆乳 $30第一啖試已經有好濃郁嘅豆味,紅豆軟硬度適中,細細粒同豆漿好夾,口感好fresh,解渴又飽肚,飲完好滿足😋 紅豆出奇地多,三分之一樽都塞滿紅豆,建議一路飲一路撩起啲紅豆同豆漿一齊飲落肚,如果唔喺飲到最後就會剩返好多紅豆,有啲難撩上黎食😆 🌟 豆乳布丁珍珠烏龍茶 $30一樣好好飲!大大啖布丁加埋珍珠一齊啜上嚟,口感好過引,豆味勁濃郁!估唔到烏龍茶同豆味原來都可以咁夾🤣😋😋😋整體黎講非常滿意,好味又健康👍 遲啲先買其他口味同粢飯先得🥳

🌟 十勝紅豆豆乳 $30
十勝紅豆豆乳

🌟 豆乳布丁珍珠烏龍茶 $30
豆乳布丁珍珠烏龍茶

2023-03-05
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
十勝紅豆豆乳
豆乳布丁珍珠烏龍茶
╹ 𝙎𝙊𝙔𝙢𝙖𝙧𝙩 𝙗𝙮 豆乳狂人 - 沙田 荃灣 樂富 ╹#tori沙田 #tori荃灣 #tori樂富ʅ朋友帶咗我去試豆乳狂人🤤餐廳巧妙地將港式嘅豆漿粢飯 混合咗台灣夜市風味🫶🏻又出乎意料地好食!😋呢度除咗有豆漿、粢飯之外仲有芋圓、各種台式小食、甜品選擇🥰ʅ🍤牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 ($42) (8.5/10分)呢個係冇得輸嘅配搭~牛油果蓉同吉烈蝦好夾!🥑吉列蝦味道更加突出就好啦😗糯米飯仲係熱辣辣 好煙韌軟糯㗎☺️同埋份量好大 真係好飽肚🤣🍙狂人粢飯 ($28) (8/10分)傳統嘅港式粢飯餡料包括肉鬆、炸油條、榨菜 係爆餡㗎🤣🥛8.6特濃豆乳($28) (7/10分)豆味超級濃郁~飲落好濃厚!似平時豆漿嘅濃縮版😝豆乳本身係無糖 佢另外俾咗糖漿我哋可以自己調校甜度😗🍘海苔肉鬆炸豆腐 ($38) (8/10分)炸豆腐好香脆 炸皮好薄~有啲似平時大排檔嘅椒鹽豆腐😗俾咗好多肉鬆 食落有啲鹹ʅvewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)ʅ📍SOYmart by 豆乳狂人沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖樂富聯合道198號樂富廣場 ZoneA 1
#tori沙田 #tori荃灣 #tori樂富
朋友帶咗我去試豆乳狂人🤤
呢度除咗有豆漿、粢飯之外
仲有芋圓、各種台式小食、甜品選擇🥰
ʅ
🍤牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 ($42) (8.5/10分)
糯米飯仲係熱辣辣 好煙韌軟糯㗎☺️
同埋份量好大 真係好飽肚🤣

🍙狂人粢飯 ($28) (8/10分)
傳統嘅港式粢飯餡料包括肉鬆、炸油條、榨菜 係爆餡㗎🤣

🥛8.6特濃豆乳($28) (7/10分)
豆味超級濃郁~飲落好濃厚!
似平時豆漿嘅濃縮版😝
豆乳本身係無糖 佢另外俾咗糖漿我哋可以自己調校甜度😗

🍘海苔肉鬆炸豆腐 ($38) (8/10分)
炸豆腐好香脆 炸皮好薄~
有啲似平時大排檔嘅椒鹽豆腐😗
俾咗好多肉鬆 食落有啲鹹
ʅ
vewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)
📍SOYmart by 豆乳狂人
沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
樂富聯合道198號樂富廣場 ZoneA 1樓1168-1170號舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #沙田美食 #九龍美食 #豆乳狂人 #新界美食 #荃灣美食 #樂富美食
2023-02-14 477 浏览
一間人氣甜品,專係嚟食豆乳類嘅甜品,佢嘅豆腐花真係非常之有豆香, 芋圓好有咬口好多人都係外賣拎走,因為舖頭細細所以外賣都係一個最好嘅選擇, 仲有佢嘅份量真係都幾大碗,一碗可以兩份食