2023-04-12 480 浏览
來呢度就好似到訪朋友屋企,然後佢用佢最擅長嘅手沖咖啡來招待你一樣🏠我嘅味蕾唔算靈敏,每次飲手沖總唔能夠試到咖啡豆全部嘅 Tasting Note,但今次可以🥰嗰款埃塞俄比亞豆尤其令我印象深刻,層次豐富,白桃、烏龍茶、檸檬味 ... 喝每一啖都有不同的感覺,謝謝咖啡師嘅用心❤️另一款洪都拉斯豆嘅酒香相當濃厚👍🏻店內仲充滿住烘焙咖啡豆嘅香氣,整個體驗相當滿足,係少數我會回味而想搵機會再到訪嘅手沖咖啡店☺️(註:他們只有咖啡供應,主要係手沖及 Cold Brew,無食物供應)

2022-10-07 1406 浏览
♨️Sonne CAD大坑新村街16號地舖@sonnecad 💜好Chill好Pro 嘅一間咖啡店, 純飲咖啡冇食物提供絕對係me time時刻,飲完咁好飲嘅自家烘焙咖啡重買咗幾包返去慢慢品嚐下🥰🔷Brazil SantosHazelnut/ cream/ chocolate/ caramel 真係有dd甜味同朱古力味,好醇一啲都唔酸唔苦🔷Honduras Masaguara Sherry whisky/ kinder bueno/ honey sweetness/ creamy mouthfeel 呢杯我覺得頭兩啖入口真係有酒味,入口好濃,飲到中段又好醇,幾有層次,所以買咗幾包返去飲品:8.5/10抵飲:8/10環境:8/10。。。#慢活 #coffeeshop #coffeeholic #coffeetime #coffeehouse #coffeelover #coffeeaddict #coffeeart #香港美食 #美食日記 #美食推薦 #咖啡 #咖啡店 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodpic
♨️Sonne CAD
大坑新村街16號地舖
@sonnecad

🔷Brazil Santos
真係有dd甜味同朱古力味,好醇一啲都唔酸唔苦

🔷Honduras Masaguara

飲品:8.5/10
抵飲:8/10
環境:8/10

#慢活 #coffeeshop #coffeeholic #coffeetime #coffeehouse #coffeelover #coffeeaddict #coffeeart #香港美食 #美食日記 #美食推薦 #咖啡 #咖啡店 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodporn #foodphotography #foodblogger #大坑美食 #食在大坑 #taihungfood
2022-09-25 903 浏览
隱世咖啡室唔係朋友介紹,你行經店面,一定會miss 左笨重既木門,一推開,你會去到另一世界濃烈既咖啡香味噗鼻而來揀咖啡個時,店員詳盡既介紹,非常情彩,有選擇困難症嘅朋友要小心,佢起碼介紹左十幾款世界不同既咖啡豆比你我地當日試左4款咖啡個日覺得會建議洪都拉斯雪梨木筒威士忌味咖啡同白桃味咖啡依兩款係好特別既選擇,濃味既咖啡都好好飲,但就介紹特別野洪都拉斯雪梨木筒威士忌味咖啡佢係將咖啡豆擺係威士忌雪梨木筒做熟成,所以咖啡有威士忌味好特別,叫左cold brew, 佢有埋個酒樽可以攞走,番工可以自己refill 咖啡,正
隱世咖啡室

唔係朋友介紹,你行經店面,一定會miss 左

笨重既木門,一推開,你會去到另一世界
濃烈既咖啡香味噗鼻而來

我地當日試左4款咖啡
個日覺得會建議
同白桃味咖啡

依兩款係好特別既選擇,濃味既咖啡都好好飲,但就介紹特別野

洪都拉斯雪梨木筒威士忌味咖啡
佢係將咖啡豆擺係威士忌雪梨木筒做熟成,所以咖啡有威士忌味

2022-09-22 545 浏览
𝓢𝓮𝓹𝓽𝓮𝓶𝓫𝓮𝓻 2022🙆🏻‍♀️:大門好特別呀🙋🏻‍♂️:呢到係做手沖咖啡嫁(醒早流流想飲返杯咖啡,可以試下呢一間手沖,唔係好識咖啡既我地,呢到店主好細心咁介紹每一款咖啡唔同嘅分別,濃度,回唔回甘,同埋會飲到有咩口味,好細心呀。雖然初初都係比佢大木門吸引左,覺得小區內有間咁特別既cafe,但呢到係寫到明唔係餐廳,只係賣咖啡,所以如果諗到食野既話,就可能要選第二間,但想飲杯精緻嘅手沖咖啡就可以搵佢地幫手。)
𝓢𝓮𝓹𝓽𝓮𝓶𝓫𝓮𝓻 2022

🙆🏻‍♀️:大門好特別呀

🙋🏻‍♂️:呢到係做手沖咖啡嫁

假日當然要嘆番杯咖啡,慢活一下⛱去到大坑,即刻比呢個門口吸引住上網一睇,原來係由戰前唐樓改建😱而咖啡亦都可以揀自家烘焙既咖啡或者店主亦都有喺世界唔同地方搜羅唔同咖啡豆今次揀咗哥倫比亞咖啡豆🫘飲落第一口覺得原來咖啡係可以咁唔同😆飲落嘅咖啡都有機會有加奶加糖但係今次飲嘅咖啡係完全冇任何添加仲要係店主即時沖調而二樓上嘅環境都非常之清幽有養寵物嘅各位,呢間咖啡店係寵物友善可以帶埋屋企嘅寵物一齊嚟陪你嘆咖啡🤣順便陪你打埋卡🥰
假日當然要嘆番杯咖啡,慢活一下⛱
去到大坑,即刻比呢個門口吸引住

上網一睇,原來係由戰前唐樓改建😱

而咖啡亦都可以揀自家烘焙既咖啡
或者店主亦都有喺世界唔同地方搜羅唔同咖啡豆

今次揀咗哥倫比亞咖啡豆🫘
飲落第一口覺得原來咖啡係可以咁唔同😆
飲落嘅咖啡都有機會有加奶加糖
但係今次飲嘅咖啡係完全冇任何添加
仲要係店主即時沖調

而二樓上嘅環境都非常之清幽
有養寵物嘅各位,呢間咖啡店係寵物友善
可以帶埋屋企嘅寵物一齊嚟陪你嘆咖啡🤣
順便陪你打埋卡🥰
因為睇左試當真 x Jfft既片,所以想泥潮聖一下,本身都係諗住打卡為主。📸點知,好有驚喜。🙀唔去唔知,原來佢地係一間非常專注製作手沖咖啡既店,佢地自己烤豆,研究時間溫度;沖咖啡既時間、水溫;當你完全冇頭緒飲咩既時候,店員會好耐心同專業咁介紹,了解你喜歡既味道,亦會提供好多唔同種類既豆以及獨特性資訊,你會好容影揀到你鍾意既口味。🤩我同朋友揀左三款,分別係帶whisky,朱古力,水果味既豆。首先,一聞就聞到店員介紹既香味,而且飲到最後都仲係好濃味;飲落三款都唔會太酸或太苦,好岩大眾既口味。☺️我特別鍾意水果味呢款,微酸,口味同香味都帶住好濃既水果同花香。非常推介! 佢仲會有一個qr code,俾你scan睇番你飲緊既豆既資料,幾有意思。🥸

點知,好有驚喜。🙀

2022-06-18
2022-06-24 439 浏览
無意中揾到呢間 咖啡冠軍店環境算係村屋feel既家庭有2層今日只開地面一層有3枱到有員工問想要咩口味既咖啡之後會用iPad介紹相約既咖啡豆今次就揀左 想飲果香➕酸味既咖啡店員介紹中有蜜瓜味既Semeon Abay Classic Process先由至右介紹會用樽上咖啡粉聞就覺得好有蝦醬味既➕易散發咖啡味壺上聞下感受一下有甘甘酸甜既氣味杯上淡輕既質感一層層咁越來越酸最後有回甘#SemeonAbayClassicProcess#隠世#精品咖啡#大坑
無意中揾到呢間 咖啡冠軍店

#隠世
#精品咖啡
#大坑
2022-06-23 330 浏览
打開古董大門馬上有店員來迎接•ᴥ•專業地為你介紹不同種類的咖啡種類來源跟口感就算你不懂咖啡亦會跟你詳細解釋來尋找屬於自己的一杯咖啡☕️⁡ ▹ 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 ˋˋ𝗨𝗴𝗮𝗻𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗴𝗶𝘀𝘂ˊˊ▹ 𝗣𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 ˋˋ𝗕𝗿𝗮𝘇𝗶𝗹 𝗦𝗮𝗻𝘁𝗼𝘀ˊˊ⁡ 想要品嚐到咖啡不同的風味平常便要多嘗不同食物的原味才可以在品嚐咖啡的時候聯想到相關的風味𓂂𓂂𓂂⁡ 這次我們選擇了𝗡𝘂𝘁𝘁𝘆 的口味都是中度烘焙的𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄能帶出𝗡𝘂𝘁𝘁𝘆 中的酸度而手沖還熱的時候能嚐出可可苦澀味又帶點堅果的味道放涼後更帶點酸味𓏸𓏸𓏸𓏸⁡ 對於一直抗拒淺培帶果酸味咖啡豆的我們經過店員的介紹了解過後下次我們應該再來嘗試一下ᵕᴥᵕ
打開古董大門

對於一直抗拒淺培帶果酸味咖啡豆的我們
經過店員的介紹
了解過後下次我們應該再來嘗試一下ᵕᴥᵕ

2022-04-12 785 浏览
For a cup of pourover coffee that is as stunning as its surroundings ☕️ (and the bus models)Hidden gem in Tai Hang for the serious coffee drinkers, which is housed inside a two-storey pre-war tenement building and serves up locally-roasted, single-origin coffee from various countries 🌎 .Recommended: Honduras Masaguara Sherry 🇭🇳 (for the sherry taste);Uganda Bugisu AA 🇺🇬 (for the nutty taste);Colombia Cauca Finca El Paraiso Flor Lichi 🇨🇴 (for the fruity lychee taste)📍Sonne CAD @sonnecad G/F, 16 Su

Recommended:

📍Sonne CAD @sonnecad
G/F, 16 Sun Chun Street Tai Hang
Hong Kong
2022-03-13 782 浏览
推開一道神秘木門🚪帶你體驗咖啡文化。大坑有這家非常特別咖啡館,以專業咖啡角度帶你認識咖啡文化,不同咖啡豆有著各種味道,按照你自己口味選擇你嘅咖啡。這裡店員會用他們對咖啡熱誠帶你認識咖啡產地,品味咖啡前後階段獨特味道,我選擇了谷吉 Guji的咖啡豆。由於我喜愛埃塞俄比亞耶加雪菲🌿,店員介紹我試試谷吉 Guji 。先是聞一聞咖啡渣味道,是一種果香味。再喝一口充滿了白桃同芒果香氣,甜中帶點微酸好有層次,後段出奇地又有種在喝烏龍茶感覺,這就是Guji咖啡豆獨特之處。經過今日體驗 SonneCAD咖啡館之後,看來除了耶加雪菲我多了一個選擇。☕️
推開一道神秘木門🚪帶你體驗咖啡文化。

先是聞一聞咖啡渣味道,是一種果香味。

2022-02-12 556 浏览
大坑依間精品咖啡體驗館,咖啡師會為客人詳盡介紹每款咖啡嘅產地、烘焙方法、味道。在店內可以欣賞咖啡師即場沖製咖啡。小店有售唔同產地的咖啡豆,同埋自家研發的Cold Brew,亦有舉辦咖啡工作坊。我今次試了依款以紅酒處理法,並帶有泰式奶茶香味嘅期間限定Cold Brew。建議到訪前先預約!因為我地平日walk in都無位!

建議到訪前先預約!因為我地平日walk in都無位!
2021-09-12 1383 浏览
從踏進咖啡店的一劾已感到員工同老闆對咖啡既熱誠! 員工好细心介紹每一款咖啡特性同味道…跟我經開飲的P同S品牌完全兩回事!這店令你細味每一口咖啡味道. 時間差異品嚐時的味道亦變得不一樣!一邊看着介紹及咖啡豆的來源.一邊細味那味道.
開業一年嘅sonne CAD, 終於有機會約朋友一齊去試吓,我相信無論你鍾唔鍾意飲咖啡,你都會喜歡去逛下,因為佢由門口開始已經係一個非常好嘅打卡位,而由佢放門口嘅牌你已經好明白佢只賣咖啡,所以佢介紹自己唔係一間咖啡店,係一間精品手沖咖啡體驗館,館內周圍都係影相位,不過記住佢哋嘅賣點始終係咖啡😂樓下有少量位置,主要係賣咖啡豆同order咖啡嘅地方,佢哋非常親切友善,會主動問你喜歡嘅口味,希望可以介紹到符合你口味嘅咖啡,樓上主要就係飲咖啡嘅地方,但都係果句,四圍都係影相位🤳📷☕️我哋就order咗兩隻唔同嘅single origin 咖啡,佢哋非常體貼,會有一張QR code俾你,等你可以睇到你飲嗰杯咖啡所有詳細嘅資料,- Panama Ninety Plus Kambera,口味:Red wine/Passion fruit/Almond butter- Honduras Masaguara Sherry口味:Sherry Whisky/KinderBueno/Honey sweetness/Creamy mouthfeel不得不講,佢哋沖出嚟嘅咖啡真係飲到晒咁多唔同嘅味道,我哋order

☕️

- Panama Ninety Plus Kambera,
- Honduras Masaguara Sherry

不得不講,佢哋沖出嚟嘅咖啡真係飲到晒咁多唔同嘅味道,我哋order兩款咖啡,一款係有紅酒味,另一款係有威士忌味,凍咗酒味更加突出,但係其他味道仍然會飲得到,不過記住咖啡係要熱飲嘅😂,想飲凍就叫cold brew 啦!

我之後都忍唔住買咗幾樽30g返屋企試吓,另外佢亦有100g同10g裝掛耳包賣,每款價錢都唔同,總括來講,比少少錢可以飲到一杯好咖啡之餘,仲可以咁多打卡位,非常值得去

2021-05-12 1097 浏览
大坑咖啡體驗館,只做精品咖啡:手沖& Siphon (虹吸咖啡)有多款豆種___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ 環境清幽好似咖啡博物館,係一個幾唔錯嘅體驗,而入面裝修都幾唔同 樓上有好多紙皮做嘅枱櫈幾fun 🥴如果想試手沖/siphon/交流下經驗就可以一試, 感覺手沖比siphon手勢好😗店員好好服務,仔細甘介紹豆種仲推薦比你,order完就有個牌仔等佢上比你😂坐樓下就可以睇佢沖;樓上就靜啲自己享受杯咖啡Set 杯幾靚🤤✨ 藍山一號咖啡 手沖 (~$90)經典咖啡豆,果味香濃, 餘韻綿長, 似士多啤梨味朱古力✨ omakase (siphon ) $視乎豆種簡唔到所以間barista 推介, 呢種豆就間左黎做siphon, kenya AA washed,冇手沖方式甘酸, 香氣較柔和, 口感乾淨
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___

Set 杯幾靚🤤
✨ 藍山一號咖啡 手沖 (~$90)
經典咖啡豆,果味香濃, 餘韻綿長, 似士多啤梨味朱古力

✨ omakase (siphon ) $視乎豆種

2021-04-22 1018 浏览
呢度專飲精品咖啡,order 之前佢地既員工好有耐性又好nice 同你介紹啲咖啡豆,你feel到佢哋本身自己真係好鍾意咖啡。最後喺佢哋介紹之下叫咗一個有whisky 味既cold brew, 同叫左一個nutty d 既hand drip coffee, 2杯都好香隔住個口罩都聞到☺️Cold brew 嗰杯真係有好明顯嘅酒味仲有一啲朱古力味好特別!環境都真係好一流,加上我哋前幾日平日去所以好舒服我哋揀咗坐樓上。不過如果佢哋有多少少食物選擇可以配咖啡就好啦,因為淨飲咖啡有一點乏味。但整體感覺好好,員工又好,地方又乾淨👍🏼👍🏼而且佢哋嘅咖啡唔算好貴,cp 值高👏🏼