2024-08-05 563 浏览
一行2人,平均$150一碗丼飯,但牛肉勁薄切,牛肉質量也一般,未做到日式丼的豐富感覺。 加了錢白飯轉炒菜,但蔬菜的份量也太少……女生食也覺得太少… Cp值低,但餐飯裝修特別,打卡可以。
加了錢白飯轉炒菜,但蔬菜的份量也太少……女生食也覺得太少…
Cp值低,但餐飯裝修特別,打卡可以。

之前星期六日經過勁多人排隊,平日見不用排隊就試咗尼間係K11 「Slow Cow」,主打招牌慢煮牛肉丼,因我不吃牛肉,所以揀咗豬肉片,價錢都鼻親民價。Cafe 以日本美式復古懷舊風格配了格仔地板同懷舊風插圖,設計幾有特色。Slow Cow 招牌($88)【自選肉類+主食+醬汁+自家製忌廉】主食有白/炒飯、意粉同菜底可以揀,啱晒我晚上盡量少吃澱粉質,我揀咗和風豬肉片加菜底,配芥末籽肉汁同蘭王雞蛋🥚,個菜底都幾豐富,有紅蘿蔔,翠玉瓜,洋蔥,西蘭花🥦,經過慢煮和風豬肉片,肉質嫩滑,加埋芥末籽肉汁同蘭王雞蛋一齊食juicy 好正,我估醬汁配飯味道更好。最後埋單$112都算抵食。

Slow Cow 招牌($88)
【自選肉類+主食+醬汁+自家製忌廉】

最後埋單$112都算抵食。
2024-07-18
2024-08-02 1051 浏览
Slow Cow 招牌 ($155)頂級美國三角脊扒牛肉(並盛 90g)、蒜香醬油炒飯、芥末籽肉汁、自家製鮮忌廉、日本蘭王生雞蛋黃 & 有機水耕菜沙律。再次幫襯嘅小店,肉烹調得比之前更加出色。8片慢煮牛肉以風車形態包住炒飯,上面加咗蘭王蛋黃、鮮忌廉同炸蒜片,賣相吸引。牛肉肉質好嫩腍、厚薄程度啱啱好,邊皮位置有輕輕炙燒過,所以有股焦香味同緊實口感。肉味香濃而油脂感相對輕微。飯底充滿蒜香同醬油味,夾埋蛋黃同佢哋嘅鮮忌廉,令到原本惹味嘅咸香更加複雜。而芥末籽肉汁再濃郁多少少就更完美。
有機水耕菜沙律
有機水耕菜沙律
頂級美國三角脊扒牛肉
Slow Cow 招牌 ($155)
頂級美國三角脊扒牛肉(並盛 90g)、
蒜香醬油炒飯、芥末籽肉汁、
自家製鮮忌廉、日本蘭王生雞蛋黃 &
有機水耕菜沙律。

再次幫襯嘅小店,
肉烹調得比之前更加出色。
8片慢煮牛肉以風車形態包住炒飯,
上面加咗蘭王蛋黃、鮮忌廉同炸蒜片,
賣相吸引。

牛肉肉質好嫩腍、厚薄程度啱啱好,
邊皮位置有輕輕炙燒過,
所以有股焦香味同緊實口感。
肉味香濃而油脂感相對輕微。

飯底充滿蒜香同醬油味,
夾埋蛋黃同佢哋嘅鮮忌廉,
令到原本惹味嘅咸香更加複雜。
而芥末籽肉汁再濃郁多少少就更完美。
頂級美國三角脊扒牛肉
單睇外表已經流曬口水嘅牛肉飯😍牛肉飯最平$88起‼️已經包咗咗牛肉 飯 同埋忌廉😋建議一定要加$6要埋蘭王蛋黃🥚超級match成個碗 💦💦店家稱牛肉係自家熟成21日再慢煮1小時🔥聽到已經夠曬fancy 😆薄切牛肉肉味重 不過無咩油脂 差咁啲香味🥹所以每碗飯都會跟一個醬汁 加強整體嘅風味❗️我叫咗芥末籽肉汁 同牛肉好夾✨✨見我碗飯咁大碗係因為我加咗底🤣🤣🍚嚟到發覺根本食唔曬唔加底已經好夠飽啦😉😉😉另外叫咗飲品同薯條薯條都係跟茄汁上 無咩特別🍟飲品雖然比咗冰底 都係唔夠凍👉🏻👈🏻 體驗就差少少🤏🏻整體係對得住價錢!不妨一試💦✨SLOW COW (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖
單睇外表已經流曬口水嘅牛肉飯😍

薯條都係跟茄汁上 無咩特別🍟
飲品雖然比咗冰底 都係唔夠凍👉🏻👈🏻
體驗就差少少🤏🏻
整體係對得住價錢!不妨一試💦

✨SLOW COW (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖
2024-07-18 508 浏览
位置唔當眼,有啲隱蔽。但平日午膳時間經過總會有輕輕既人龍。琴日經過 終於!無人龍可以試下。環境不算寬躺,但尚算舒適。選餐方式: 掃描落單 十分方便$88 可選雞/豬/牛 我首選當然先食牛,慢煮牛 肉很嫩,醬汁也很好吃,白飯正常的份量適合食量小的女生,不會撐爆肚既飽,但男生應該需要加份量
環境不算寬躺,但尚算舒適。
選餐方式: 掃描落單 十分方便
$88 可選雞/豬/牛
慢煮牛
慢煮牛
和牛飯可以靈活自選肉類、飯、醬汁。👌🏼日本大分和牛(+$68 ):係完全生嘅和牛,口感嫩滑。但因為係全生,所以唔係特別覺得有肉味。個人覺得炙燒一下,個層次可能再多少少。🤔 慢煮熟成牛肉:口感比較硬實,唔嫩滑,但係就都算有d 牛味。好似係西冷燒牛肉嗰種味。👌🏼飯:有唔同嘅飯底選擇。今次選咗「蒜香醬油味」,同埋「淡麗蛋白炒飯」。醬油味就有啲似燒汁,但係唔會太濃,味道剛剛好。至於蛋白炒飯就唔係中式炒飯咁硬同乾身,但係都會食到少少爽嘅感覺。overall都唔錯。👌🏼配料:海膽要加$68 ,佢個味道都鮮甜,唔會有陣up 味。但係份量就唔多。另外加蛋都係要加錢嘅。加咗蛋就會令到牛肉質感再滑啲。總括嚟講,價錢屬於小貴。亦都唔係我食過最好味嘅和牛飯。覺得佢個飯底幾有新意,同埋mix and match幾得意,個效果勝過本身牛肉嘅質素。環境: ★★★☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介度:★★★☆☆
和牛飯可以靈活自選肉類、飯、醬汁。

環境: ★★★☆☆

食物: ★★★☆☆

推介度:★★★☆☆

呢間OpenRice係六月中排名第二位嘅餐廳,收工見到咁多人排,於是貪得意去試下,但真係有啲名不符實🥲希望佢作為一間人氣餐廳,可以留意下服務質素🤧我哋order 咗1️⃣Slow Cow 招牌慢煮熟成牛肉飯配珍珠白米飯、日本夢王白雞蛋🐮(💰94)啲牛肉份量都幾多、偏薄身,冇乜牛味同冇咩味😅…不過都幾嫩滑嘅,我估冇做咩調味,我諗有得加配醬汁就係咁嘅…我哋分別加配咗芥末籽肉汁同霹靂辣椒醬,芥末籽肉汁酸酸甜甜幾好👍,同牛肉都幾夾;估唔到霹靂辣椒醬就係普通嘅Tabasco😂,而且會稍稍搶咗牛肉嘅味道🫣每碟飯佢都佢都落咗忌廉係牛肉上面,但融得都幾快,大家要注意‼️插曲:其實兩碟飯都加咗日本夢王雞蛋,但係佢哋漏單,結果一份有、一份冇🤣,咁我哋都即時提醒咗侍應請佢幫忙跟張單,可能佢太忙唔記得咗件事😂…仲要俾我見到佢轉個頭變咗個人大聲講大聲笑…跟張單跟我哋對面一齊入嚟食嘅人都食完都仲未跟到隻蛋返嚟🤧⋯⋯咁我再問另一位侍應多次隻蛋點,佢先幫我問多次…同埋唯有食住先,食咗一半左右就終於收返隻蛋🥴,感動😹2️⃣秘製熟食牛辣肉醬經典脆炸薯條🍟💰42個肉醬就係港式黑椒汁加牛肉粒,都幾多牛肉粒,淨食肉醬其實幾好味…不過個肉

我哋order 咗
1️⃣Slow Cow 招牌慢煮熟成牛肉飯配
珍珠白米飯、日本夢王白雞蛋🐮(💰94)

Slow Cow 招牌慢煮熟成牛肉飯配 珍珠白米飯、日本夢王白雞蛋

2️⃣秘製熟食牛辣肉醬經典脆炸薯條🍟💰42

秘製熟食牛辣肉醬經典脆炸薯條

個肉醬就係港式黑椒汁加牛肉粒,都幾多牛肉粒,淨食肉醬其實幾好味…不過個肉醬係偏水狀在薯條就點唔到個醬🤣…薯條有落鹽,略略比起麥當勞個款粗少少🤏

整體嚟講,呢間餐廳嘅食物又唔係難食嘅,但令人失望囉🥲,同埋我明白餐廳多客人生意好忙,但希望即使作為人氣餐廳都可以努力提升服務同食物質素吧🥹

利申:我唔會再排隊食呢間嘢啦🥴⋯⋯
秘製熟食牛辣肉醬經典脆炸薯條
終於食咗K11好出名嘅慢煮牛肉飯😬叫咗個慢煮熟成牛肉😗 (太夜去到三角脊扒牛肉賣晒 哭哭🥲) 然後蘭王蛋就係必加的,醬汁揀咗芥末汁,仲有鮮忌廉。慢煮牛肉真係好正,粉粉嫩嫩好腍,又有牛味,加埋蛋黃同醬汁可以極速KO晒成碗飯。另一個試咗慢煮豬🐷對比牛肉無咁驚艷,始終豬要全熟,個牛肉辣醬份量都好多,滿滿的肉碎,食得辣嘅可以試吓,幾辣同惹味。個醬加薯條感覺會好正。仲食咗炸雞🐔又脆又juicy,個醬都係辣辣哋嘅好正。
終於食咗K11好出名嘅慢煮牛肉飯😬

仲食咗炸雞🐔又脆又juicy,個醬都係辣辣哋嘅好正。
試咗K11 art mall呢間人氣慢煮熟成牛肉丼飯店,原來係HOW to Live Well團隊聯乘日本插畫大師原田治OSAMU GOODS打做嘅首間海外主題餐廳. 小店以木系日式crossover 美式復古裝潢, 格局走簡約快餐路線. 餐牌簡而精貴精不貴多兩頁紙, 不過高度彈性完全可以配合自己口味挑選食材醬汁配料等. 嘩親民價食到優質肉排隊都抵啦. 套餐最平$88起,包左自選肉類(90g/120g/150g)+主食(飯/意粉/沙律/蔬菜)+topping + 醬汁+ 自家製忌廉+飲品(酒精類或軟飲料). 加$68仲可以upgradeA5和牛㖭啊. 兩個人食,梗係盡量試多啲唔同款式啦. ⭐️秘製熟成牛辣肉醬配經典脆炸薯條薯條新鮮炸好香脆薯味十足. 辣肉醬份量幾多,味道香濃有肉味,咬落好有質感. 個人覺得撈飯仲好味過配薯條因為真係好惹味. ⭐️慢煮熟食牛肉餐廳主打嘅熟食牛肉係產自美國優質牛肉,經過嚴格嘅溫度濕度等要求自家熟成21日再經慢煮1小時,所以片片薄切牛肉都保持鮮嫩,肉味濃郁. 紅酒醬汁配熟成牛肉係相當好嘅配搭感覺更有層次. 另外加咗半熟日本溫泉蛋,撈埋食味道更滑. 日式炒雜菜有驚
兩個人食,梗係盡量試多啲唔同款式啦.

⭐️秘製熟成牛辣肉醬配經典脆炸薯條

⭐️慢煮熟食牛肉
餐廳主打嘅熟食牛肉係產自美國優質牛肉,經過嚴格嘅溫度濕度等要求自家熟成21日再經慢煮1小時,所以片片薄切牛肉都保持鮮嫩,肉味濃郁. 紅酒醬汁配熟成牛肉係相當好嘅配搭感覺更有層次. 另外加咗半熟日本溫泉蛋,撈埋食味道更滑. 日式炒雜菜有驚喜,好鮮甜新鮮.

⭐️慢煮北海道四元豚
雖然餐廳招牌係牛肉,個人更愛呢個豚肉飯,估唔到食豚肉個口感可以咁嫰滑,混合蘭王生雞蛋仲正,珍珠米粒粒飽滿充滿米香. 個香橙肉汁又幾特別喎.

自家製忌廉每日新鮮打造,味道甜甜地,估唔到配肉類都好夾,一啲都唔膩反而可以令丼飯口感更輕盈清新.

不過留意番,落單起計到上菜時間都要等一陣嘅,個名都話你知係慢煮啦,心急嘅人記住放慢腳步享受吓同朋友傾偈嘅時間慢慢等美食送到.

• 慢煮熟成牛肉
  • 慢煮北海道四元豚
  • 秘製熟成牛辣肉醬配經典脆炸薯條
2024-07-04 414 浏览
日本大分和牛丼飯/ 慢煮北海道四元豚丼飯大分和牛,不論油脂、味道、口感都屬於頂級的逸品,入口即溶的感覺叫人難以忘卻,鍾愛吃牛的人絕不能錯過。四元豚是由日本四個最佳的豬種混種育成。色澤紅潤,肉味濃卻沒有半點豬羶味。另外加了炸得香脆的蒜片,滋味倍增。另外加錢配上蒜香醬油炒飯+日本蘭王生雞蛋黃,奪目誘人的蛋黃爆開的瞬間,實在令人慾罷不能。蛋黃汁與肉片和米飯完美地融為一體,滋味滿滿。如果你屬於肉食系人士,一定要前來嘗一嘗。
日本大分和牛丼飯/
慢煮北海道四元豚丼飯

如果你屬於肉食系人士,一定要前來嘗一嘗。
2024-07-03 1174 浏览
今日同兩個好朋友去尖沙咀食飯,諗住離開一下中環呢個繁囂之地,始終香港依家經濟真係比較麻麻哋,大家有目共睹,所以去尖沙咀可能會比較開心一點嚟到尖沙咀,梗係要睇吓有冇啲好嘢食,見到呢一間餐廳喺間日式傢俬舖裏面,覺得感覺都唔錯,裝修簡單得來有少少外國風,就諗住入去試吓,見到佢個Menu其實都幾簡單,有牛有雞,配白飯或者意粉,我哋就嗌咗個牛肉飯,都係比較力推嘅菜式,因為呢度主要係食牛肉飯最近就唔使食吉野家,因為個荷包都幾充裕下放牛肉飯嚟到啦,首先就冇覺得香噴噴或者熱辣辣嘅感覺,牛肉就一片一片好整齊咁樣鋪喺白飯上面,但係白飯咬落去,點知發覺係未熟嘅,都唔知係咪因為想屙健康啲定係想我食少啲飯,所以覺得幾差,另外就係鋪喺牛肉面上面有一Pat cream,就明顯地唔係好夾,因為佢係甜甜地嘅忌廉,但係牛肉就輕輕火炙過,又唔算得好香,所以變咗好奇怪再加上佢俾個牛肉汁係甜甜地的,唔係醬油又唔可以話係壽喜燒味,就係甜甜地咁樣,變咗成個飯食落口其實都係甜甜地,然後飯又唔係特別出色,雖然話係珍珠米,但係未熟嘅飯就係唔好食啦,所以總體嚟講,係零分

最近就唔使食吉野家,因為個荷包都幾充裕下

再加上佢俾個牛肉汁係甜甜地的,
庆祝纪念
生日
2024-07-01 249 浏览
今日排咗半小時,終於食到呢間小店~🐮Slow Cow 招牌(自選肉類+主食+醬汁+自家製忌廉)我同朋友揀咗日本大分和牛和慢煮熟成牛肉。和牛每日限量20份,手快有手慢冇,切得好夠薄,有入口即溶的口感。熟成牛肉較厚身,但經過慢煮,一啲都唔會乾身。兩款肉保持粉嫩,美味。食肉獸可以加大牛肉嘅份量。之後,就到揀飯。本身想揀炒飯底,可惜賣晒,唯有揀番珍珠米~醬汁方面,我揀咗咖喱蛋黃醬,估唔到咁惹味,咖哩味濃又唔辣。另一款,紅酒照燒汁就似日式燒汁,甜甜地。兩個風味,配搭埋自家製鮮忌廉,又幾趣緻。想令到碗飯賣相靚啲或者牛肉再滑啲,提議加隻日本蘭王生雞蛋黃~除咗日本丼飯,仲有美式小食-經典脆炸薯條。

今日排咗半小時,終於食到呢間小店~

之後,就到揀飯。本身想揀炒飯底,可惜賣晒,唯有揀番珍珠米~

除咗日本丼飯,仲有美式小食-經典脆炸薯條。
2024-06-26 1731 浏览
在K11的小角落發現一間可愛的餐廳,以慢煮牛肉作為店名,照片看上去很美味,趁時間還早人潮不多趕緊入座嚐嚐。丼飯的餐牌有很多項目都可客製,從肉的選擇,飯的種類,到配料醬汁等等。🍚慢煮熟成牛肉招牌的慢煮牛肉丼飯,牛肉呈現誘人的粉紅色澤,上頭放了塊鮮奶油,看上去好可口。牛肉很薄切,肉質很軟嫩,入口即化非常讚。飯使用的是日本珍珠米,口感彈性十足。🍚頂級美國三角脊扒牛肉預算較高的朋友可以試試稀有部位的頂級牛丼,相比於慢煮牛肉,口感更有彈性且肉更有厚度,油花更為均勻。整體而言,慢煮牛丼十分出色,份量適中,值得一試。

🍚慢煮熟成牛肉
慢煮熟成牛肉

🍚頂級美國三角脊扒牛肉
頂級美國三角脊扒牛肉

整體而言,慢煮牛丼十分出色,份量適中,值得一試。
慢煮熟成牛肉
#pb食在尖沙咀 #pb日式系列 尖沙咀慢煮熟成牛飯專門店🐮呢間位於尖沙咀K11嘅慢煮熟成牛飯專門店都開左一段時間 次次經過都想試下😋 佢係同 @how_dept 同一集團 店內外裝修幾搶鏡、幾特別 好似美式快餐店咁😍 店內環境幾大 不過座位之間都幾逼🥲 假日晚市都見唔少人排隊 估唔到佢咁受歡迎🤪.佢嘅招牌牛飯可以自選肉類、主食、醬汁 價錢基本$88👍🏻 當中有d款式要另外加錢😋 好似我今次呢兩碗 一碗就要$94 一碗就要$174 所以加下加下其實都唔平🥲 除左牛飯 佢仲有4款Burger Set、1款三文治 價錢$68-$88不等🤪🔹Slow Cow招牌🐮✨Meat✨🔹慢煮熟成牛肉🐮普通份量(90g) 轉120g要另加$28、轉150g要另加$48🤪 普通份量嘅牛都幾多 已經足夠食👍🏻 佢用左慢煮方法 肉質好淋 不過牛味唔太濃🤪✨Base✨🔹蒜香醬油炒飯(+$5)🍚炒飯口感偏濕潤 但味道唔錯 幾重蒜香味👍🏻 不過份量可以多少少🤪🔹蕃茄醬洋蔥意粉🍝好普通嘅港式蕃茄醬意粉 味道冇咩特別🤪✨Topping✨🔹日本「蘭王」生雞蛋(+$6)🥚加左蛋汁 撈埋炒飯食幾正👍🏻🔹馬糞海膽(+$68)🐚
#pb食在尖沙咀 #pb日式系列

✨Topping✨
🔹日本「蘭王」生雞蛋(+$6)🥚
加左蛋汁 撈埋炒飯食幾正👍🏻
🔹馬糞海膽(+$68)🐚
馬糞海膽係期間限定配料 每日限量20份🤪 味道幾鮮甜 不過要另加$68就有d貴🥹
✨Sauce✨
🔹芥末籽肉汁🥩
呢個汁唔使加錢 但都幾好味👍🏻 佢唔會好鹹 食到微微牛肉味😋
🔹秘製熟成牛辣肉醬(+$12)🌶️
味道偏鹹 唔太辣 一定要撈飯 / 配薯條食🥲 辣肉份量好多 食完成個飯都只係用左一半🤪

整體✨ 呢間慢煮熟成牛飯專門店同HOW cafe係同一集團 都係K11 2樓🥰 店內裝修幾搶鏡、幾特別 好似美式快餐店咁😍 牛飯可以自己配搭 選擇性幾高👍🏻 味道正常發揮 唔太驚喜🤪 如果$100以下都還好 加埋超過$100 同埋如果要排隊就唔太抵食了🥲

SLOW COW (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖
2024-06-23 189 浏览
昨天的遗憾今天就要弥补❤️‍🩹日本鹿兒島A5和牛 蕴涵了无限的绵软丝滑,蛋液、牛肉、炸蒜、奶油、米饭多重口味叠加,互为表里也相互衬托💘,软嫩的牛肉在嘴里更是迸发出香甜汁水和奶香低温慢煮熟成牛肉 相比之下没有那么嫩,但依然很满足🛠️店有点小隐蔽,在买床垫的后面哈哈哈哈
昨天的遗憾今天就要弥补❤️‍🩹
低温慢煮熟成牛肉 相比之下没有那么嫩,但依然很满足
🛠️店有点小隐蔽,在买床垫的后面哈哈哈哈