2021-10-07 44 浏览
聽朋友講過呢間餐廳好出名卡通飲品,出開銅鑼灣就試下。餐廳係希雲街,附近都好熱鬧,有多食肆。如果想食呢間,記得book台,當日同一時間有人想walk in,店員都話full house。入去餐廳前,店員會先幫全身同雙手消毒,食得放心。餐廳唔算好大,但客人隔得都遠,岩同朋友傾計。☕️Rose latte $55好q既姆明,唔會太甜,Rose同咖啡味都幾平衡☕️Black sesame latte $52飲落有啲似稀版芝麻糊,飲到底有啲芝麻沙沙,幾鐘意佢唔太甜🍗Buffalo wings $58上台時熱辣辣,仲食到雞翼有少少脆,醬汁甜甜地又酸酸地又辣辣地,好岩做開胃小食。🍝Asari clams linguine $118蜆肉飽滿無沙,意粉調味惹味,麵質又做得幾好,推薦!🍛Porcini mushroom & grilled chicken risotto $128飯入面有大量菇,上面有4-5塊雞肉,雞肉醃得入味又唔鞋。整體唔錯,可惜放左陣,燒雞嘅油滲左落飯到,加埋Cream sauce有啲太油膩,最好2個人share。整體係間唔錯嘅小店,每樣食物都即整,熱辣辣,值得一試。餐牌其實仲有3D咖啡,

☕️Rose latte $55
好q既姆明,唔會太甜,Rose同咖啡味都幾平衡

☕️Black sesame latte $52
飲落有啲似稀版芝麻糊,飲到底有啲芝麻沙沙,幾鐘意佢唔太甜

🍗Buffalo wings $58

🍝Asari clams linguine $118
蜆肉飽滿無沙,意粉調味惹味,麵質又做得幾好,推薦!

整體係間唔錯嘅小店,每樣食物都即整,熱辣辣,值得一試。餐牌其實仲有3D咖啡,下次想試。但留意返,畫花始終要一筆筆慢慢畫,飲品都需要等一等,記得比少少耐性阿。
2021-10-04 44 浏览
失眠多日,OT無限,好姐妹特登接我放工去左最多好選擇的希雲街!比佢地笑呢間最岩我叫sleepless.就係咁試下啦!朋友點的 affogato啡味濃炸廣島蠔外脆內爆汁,又唔腥,基本上連沙律醬我都無點用到,因為都幾好食,唔需要其他味肉丸本身以為好似Ikea咁,但原來唔係!係好有質感,個磨菇汁又濃!真係超好食!柚子雞翼焗到岩岩好,加上甜甜柚子醬,定唔知肚餓,差不多比我食晒peach latte超可愛,可以簡無咖啡!唔會好甜焙茶latte唔捨得飲拉得好靚,飲到底都仲係到蘋果金寶偏硬身,但唔會好甜
失眠多日,OT無限,
就係咁試下啦!

朋友點的 affogato

啡味濃

炸廣島蠔

外脆內爆汁,又唔腥,
基本上連沙律醬我都無點用到,
因為都幾好食,唔需要其他味

肉丸

本身以為好似Ikea咁,但原來唔係!
係好有質感,個磨菇汁又濃!
真係超好食!

柚子雞翼

焗到岩岩好,加上甜甜柚子醬,
定唔知肚餓,差不多比我食晒

peach latte

超可愛,可以簡無咖啡!
唔會好甜

焙茶latte

唔捨得飲

拉得好靚,飲到底都仲係到

蘋果金寶

偏硬身,但唔會好甜

2021-09-29 55 浏览
知道呢間cafe喺銅鑼灣一直都好出名~ 上網都成日見到佢哋啲立體拉花心郁郁成日都想試,今日難得去港島終於可以試下!今次嗌左clam linguine同埋latte,其實佢個意粉好好味,賣相都幾好,蒜香同橄欖油嘅香味好出但係我竟然唔記得咗影低佢。。至於點解呢,就係因為杯咖啡!!!好可愛呀救命!!!令到我淨係係咁影低杯咖啡我同咖啡師講想要貓,佢竟然一次過整咗三隻俾我我好開心呀因為覺得佢哋好用心,每一隻貓仔都畫左唔同嘅表情重點係個咖啡一啲都冇華而不實,味道都係好好飲的~我下次一定會再返來㗎,試吓整其他公仔都好XDXD
心郁郁成日都想試,今日難得去港島終於可以試下!

但係我竟然唔記得咗影低佢。。

我同咖啡師講想要貓,佢竟然一次過整咗三隻俾我
我好開心呀因為覺得佢哋好用心,每一隻貓仔都畫左唔同嘅表情
重點係個咖啡一啲都冇華而不實,味道都係好好飲的~

我下次一定會再返來㗎,試吓整其他公仔都好XDXD
Latte
Latte
2021-09-29 1449 浏览
咖啡已經漸漸成為日常不可或缺既一部分☕️ 夜晚怕訓唔到, 呢度都可以揀non-coffee latte, 有抹茶🍵焙茶芝麻🍓士多啤梨好多口味點解點都要叫cappuccino? 係因為呢度個超吸睛3D拉花柴犬同疊疊貓超級無敵得意 睇佢地係飲品上載浮載沉好治癒🐶🐱抹茶非常非常濃郁, 比焙茶味道更濃厚, 茶味帶甘, 唔會過奶過甜Pasta同Risotto都做得好唔錯🍝口味都好有心思, 例如同蜆好夾既celery powder意粉al dente, 蜆大隻鮮味又無沙又有鹹鮮十足既煙三文魚配明太子🐟雖然明太子唔似其他地方咁成個醬變得粉紅色, 但味道都好夠 配埋煙三文魚同埋紫菜碎, 整體混合中和得好好, 唔會一個太強蓋過另一樣野加埋個雞翼小食🍗炸得香脆唔會太油, 淋柚子酸酸甜甜又多汁, 好開胃😋兩個人一人一個意粉/飯同飲品, 再share一份小食, 大食如我倆都覺得足夠. 最重要係野食水準唔錯, 3D拉花更加不得了, 好有gimmick呢-或去或留, 仍有多少個無眠夜

柴犬同疊疊貓超級無敵得意
睇佢地係飲品上載浮載沉好治癒🐶🐱
3D Cappuccino- Hojicha  Latte

3D  Cappuccino  -  Matcha  Latte

Pasta同Risotto都做得好唔錯🍝

口味都好有心思, 例如同蜆好夾既celery powder
Asari Clams Linguini

意粉al dente, 蜆大隻鮮味又無沙

又有鹹鮮十足既煙三文魚配明太子🐟

雖然明太子唔似其他地方咁成個醬變得粉紅色, 但味道都好夠

Grapefruit Wings

或去或留, 仍有多少個無眠夜
3D Cappuccino- Hojicha  Latte
2021-09-23 43 浏览
為了三眼仔latte慕名而來Sleepless,1:30pm嚟到好彩嚟到唔使排隊。🌟Yuji Matcha Latte $55三眼仔matcha latte好Cute,味道剛剛好,充滿濃郁抹茶香味。🌟Smoked Salmon & Mentaiko Risotto $128估唔到明太子加埋煙三文魚既意大利飯味道係咁夾,食到停唔到口。👍🏻🌟Asari Clams Linguine $118我認為最出色係呢個蜆肉扁意粉,佢哋係用新鮮蜆煮,每隻都脹卜卜,好多汁。意粉汁做得好好,食到最後意粉都唔會乾身,比起好多貴餐廳更好食😍

🌟Yuji Matcha Latte $55

🌟Asari Clams Linguine $118

2021-09-23 40 浏览
Sleepless cafe網絡大熱coffee shop🙈咁就可以放心食放心飲,因為質素一定有保障。今次去咗銅鑼灣行街 ,順路飲杯野。sleespless cafe個名好chill😊嘆杯咖啡同打個卡先,網上面見到佢哋啲咖啡係有勁多卡通可以選擇,超級IGable~小店面積不大,裝修係文清簡約風Hojicha Latte $52千與千尋 無臉男拉花都好靚呀,最岩打卡。除咗外觀上,杯飲品味道亦唔錯,焙茶味好濃好出。唔會太苦,香濃咖啡味,但好快飲曬,感覺很好。咖啡師用心拉卡通圖案出黎,好精緻。
Sleepless cafe

Hojicha Latte $52
銅鑼灣希雲街有很多美食 ...位於其中的 Sleepless 是一間主打咖啡拉花創作的咖啡店很多人都是沖著美美的咖啡拉花而來的儍媽也是為了這杯咁可愛的 3D 卡通拉花咖啡而來 ~~好可愛的立體卡通拉花,靚到唔捨不得飲呀 !!!除了杯靚靚拉花咖啡,食物和環境都不錯,儍媽一定會再回訪 ~~入店前會為客人體溫測量和消毒疫情下衛生措施做得不錯,可以食得安心又放心 ~~店內座位不多,用餐環境舒適一個人來到坐在靠窗的大玻璃吧枱位在銅鑼灣的小巷,看著街景用餐,感覺悠閒寫意 ~~儍媽超期待的 ... 3D cappuccino (HK$60)一上枱就被飄浮在咖啡上的 3 隻小可愛吸引著 ...立體卡通公仔做得好萌好精巧,看著心情就會變好,超療癒呀 !!!咖啡較 nutty 帶點朱古力香氣,口感順滑,香濃好飲拉花奶泡綿密細膩,上面的卡通公仔不會很快散掉 ~~咖啡口味可以自己揀 (Flat White / Latte / Cappuccino / Mocha)咖啡師會在平面的心型拉花再加上立體卡通拉花拉花公仔不能指定,要等到上枱才知道 ... 反正有選擇困難症的我也想不到拉咩公仔,等著咖啡師帶來的驚喜也不
銅鑼灣希雲街有很多美食 ...
很多人都是沖著美美的咖啡拉花而來的

儍媽也是為了這杯咁可愛的 3D 卡通拉花咖啡而來 ~~

好可愛的立體卡通拉花,靚到唔捨不得飲呀 !!!
入店前會為客人體溫測量和消毒
疫情下衛生措施做得不錯,可以食得安心又放心 ~~
店內座位不多,用餐環境舒適
一個人來到坐在靠窗的大玻璃吧枱位
在銅鑼灣的小巷,看著街景用餐,感覺悠閒寫意 ~~

一上枱就被飄浮在咖啡上的 3 隻小可愛吸引著 ...
咖啡較 nutty 帶點朱古力香氣,口感順滑,香濃好飲
拉花奶泡綿密細膩,上面的卡通公仔不會很快散掉 ~~
咖啡師會在平面的心型拉花再加上立體卡通拉花
拉花公仔不能指定,要等到上枱才知道 ...
反正有選擇困難症的我也想不到拉咩公仔,等著咖啡師帶來的驚喜也不錯 ~~
除了立體拉花咖啡,也有平面卡通圖案的咖啡和非咖啡飲料
Minion Latte、姆明 Rose Latte、Minion 三眼仔柚子抹茶 Latte、龍貓黑芝麻 Latte ...
主菜 ... Asari Clams Linguine (HK$118)

碟邊圍滿蜆肉,蜆肉鮮甜美味
扁意粉配上白酒、蒜蓉、乾辣椒、洋蔥、蕃茄和芹菜
醬汁不太多,拌勻後入口,帶點蒜香和辣味,開胃惹味 ~~
還有很耐冇食的 ... Fried Japanese Oyster (HK$52)

一客有 5 隻脆卜卜的吉列炸蠔
用上日本蠔,外層炸漿不會太厚,炸到剛好,美味又滿足呢 !!!
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-09-17
午餐
  • 3D cappuccino
  • Asari Clams Linguine
  • 炸蠔
2021-09-20 1148 浏览
Cafe R&C以卡通拉花咖啡打響名堂,改頭換面變成現時的Sleepless後食物款式都大同小異,當然亦少不得最為人所知的招牌拉花咖啡。Porcini Mushroom & Grilled Chicken Risotto ($128) 意大利飯口感綿密煙韌,車打芝士及忌廉奶香醇厚,再加入雜菌、自家製牛肝菌醬及黑松露醬令菇菌香氣更加馥郁,可惜雞扒肉質比較乾韌。Smoked Salmon & Mentaiko Risotto ($128) 意大利飯口感同樣軟硬適中,自家製忌廉汁以芝士及奶香為主但明太子味微不足道,而煙三文魚亦略欠油潤。Grapefruit Wings ($58) 炸得外脆內嫩,淋上蜂蜜柚子醬味道香甜。French Fries ($48) 用上粗身波浪薯條口感粉糯,但黑松露蛋黃醬份量較少。3D Cappuccino ($60) 可以選擇焦糖瑪奇朵、玫瑰拿鐵、士多啤梨拿鐵、宇治抹茶鮮奶、靜岡焙茶鮮奶、黑芝麻鮮奶、伯爵茶豆奶、熱朱古力等咖啡或其他飲品。面層立體奶泡拉花口感綿密細緻,玫瑰拿鐵入口出乎意外地帶陣陣荔枝味,而宇治抹茶鮮奶濃郁甘香但甜度較高。

French Fries

3D Uji Matcha Latte
3D Rose Latte
3D Uji Matcha Latte
3D Rose Latte
2021-09-16 708 浏览
疫情關係都好耐無約朋友外出食飯喇,趁而家緩和少少,之前Bookmark 咗嘅餐廳都要逐間去訂枱🤣!朋友同我第一時間就諗到去呢間人氣Cafe。兩點幾去到啱啱有位,遲一步都要等呀😂。餐廳防疫措施做到足,在門口已經幫客人全身消毒😂,大家都食放心💛店內裝潢偏向工業風,原木枱面襯金屬支架,型格得來又帶點悠閑,店內一側更有U形梳化,真係非常適合同朋友一齊嚟Chill 下。食物方面我同朋友都點了risotto ,朋友的spicy tuna risotto ,吞拿加上蜆飯充滿海鮮味,芝士同鮮菌為味道和口感增添層次,good👍我點嘅明太子risotto ,可以算係我食過嘅risotto 之中最最最好味嘅😋,飯非常creamy加上明太子嘅微辣食落一啲都唔膩,而飯入面還有青瓜絲同埋紅葱、意青瓜,令成個飯都即時清新晒,紫菜絲加上明太子嘅日式風味同意大利飯係完美嘅crossover ,非常直得一試!飯後朋友就點咗杯rich chocolate ,卡通畫花有啲攪笑,但佢就話味道真係非常之香濃,不比名店差,佢話淨係為咗杯朱古力都會再嚟😂😂😂而我就點咗招牌立體拉花cappuccino ,由於係咖啡師逐杯精心設計,而且

而我就點咗招牌立體拉花cappuccino ,由於係咖啡師逐杯精心設計,而且幾乎每枱客人都會點,可能要等一下,但唔緊要,杯咖啡一上枱,即時心心眼😍好得意呀~~~~~有6隻雞仔😂😂😂😂😂😂非常可愛呀!咖啡師真係好有心機我見係杯杯都唔同公仔拉花㗎!除咗好啱打咭,味道都非常好,奶泡打得好綿滑,啡味好Balance,十分啱我口味😍👍

• 3D Cappuccino
  • Smoked Salmon & Mentaiko Risotto
3D
2021-09-11 52 浏览
最近香港的股票市場風高浪急,時常發生大起大落的情況,令人想不到,今日是星期六的下午,為了放鬆平日緊張的心情,來到了這間特色咖啡店享受一下美好的人生.這間咖啡店有一個十分有名的,就是3D咖啡,咖啡師十分之有技巧,拉花程序製造了3D的圖案,真是令人十分驚嘆,也是各人打卡之選.蜆肉意粉充滿了淡淡清香味到令人十分之開胃.柚子雞翼十分之香脆適合送酒.全日早餐也是放鬆心情必要之選,充滿了廚師的情誼,也能夠享受一個美好的人生.

蜆肉意粉充滿了淡淡清香味到令人十分之開胃.

柚子雞翼十分之香脆適合送酒.

2021-09-09 624 浏览
08092021同友人慶祝生日,search 到希雲街內的Sleepless, 主打拉花飲品、3D飲品。我地叫咗:三文魚salad:正正常常囉。炸薯條 with 黑松露醬: 粗薯條,新鮮炸嘅。好吃。柚子雞翼:雞翼炸得好香口,擺咗一陣都仲好脆 。柚子醬OK。Grilled chicken risotto: 個雞扒煎得好靚,都幾大塊。個飯份量小咗啲,不過都幾creamy. 甜品:Citrus crumble: 柑橘個味好香同埋好出,crumble就唔係好覺有。(openrice 定位嗰度寫咗想寫Hapoy birthday to xxx,但最終出嚟都係冇寫名🥺🥺🥺 不過朋友都開心嘅)飲品:(貓貓3D)士多啤梨味latte (有coffee) : 本身佢個圖嘅3D 拉花只係得2款熊仔,問咗侍應佢話都係random,因為朋友係貓奴,所以再問吓可唔可以整貓3D,侍應都好好話可以。(龍貓)黑芝麻latte (non coffee): 由於我唔飲咖啡嘅關係,所以揀咗呢款 (其實佢有Apeach 同ryan都好可愛㗎, 不過就一定有咖啡所以我唔飲得;另外我鍾意嘅三眼仔都有,可惜係抹茶,又係我唔飲嘅嘢🥴
08092021

我地叫咗:

三文魚salad:正正常常囉。
炸薯條 with 黑松露醬: 粗薯條,新鮮炸嘅。好吃。
柚子雞翼:雞翼炸得好香口,擺咗一陣都仲好脆 。柚子醬OK。
甜品
飲品:
(龍貓)黑芝麻latte (non coffee): 由於我唔飲咖啡嘅關係,所以揀咗呢款 (其實佢有Apeach 同ryan都好可愛㗎, 不過就一定有咖啡所以我唔飲得;另外我鍾意嘅三眼仔都有,可惜係抹茶,又係我唔飲嘅嘢🥴😩🙈)黑芝麻飲落好香,都好奶味。雖然佢係一杯熱飲,不過實在唔捨得飲佢,所以飲到尾都係凍哂😂😂😂😂

座位非常少,所以一定要book位。用餐時間90分鐘。侍應都好有禮貌。食物選擇唔算好多,可能始終廚房比較細。如果禮拜六日下午嚟飲杯嘢食個小食或者食個cake都幾chill.

Ps: 個‘生日快樂’牌係我自備的。
2021-09-08
庆祝纪念
生日
  • Grapefruit Wings
  • Black Sesame Latte
2021-09-09 57 浏览
🍽Sleepless依間嘢由佢未改名之前我已經開始成日幫襯,因為佢嘅食物質素有水準之餘仲有好可愛嘅卡通拉花咖啡,今日去開銅鑼灣行街,就順便嚟呢度食lunch先~估唔到呢度開咗咁耐仲係咁熱鬧,就算我哋兩點幾先嚟到,都一樣要排隊!🤍Black Sesame Latte ($52)一開始叫你杯latte係因為朋友好鍾意龍貓,所以原本冇試過黑芝麻味飲品嘅我哋就叫咗呢杯野,估唔到都幾好飲,唔太甜之魚又好香黑芝麻味🤍3D Cappuccino Caramel ($60)嚟到呢間餐廳最值得一試嘅一定係呢度嘅3D拉花咖啡!價錢同普通拉花咖啡只係差幾蚊,但係就有勁可愛嘅立體公仔,影相影咗好耐都未捨得飲~🤍Smoked Salmon & Mentaiko Risotto ($128)明太子味好豐富咁融入咗喺成個意大利飯入面,每啖都感受到佢嘅香味,成份risotto 又好Creamy好正🤍Black Truffle Cream Linguine ($110)意粉嘅質感彈牙,軟硬度適中 ,而且每條意粉都沾到適量嘅黑松露忌廉汁🤍Grapefruit Wings ($58)雞翼嘅面頭有一層柚子醬,不過唔算好入味,
🍽Sleepless

🤍Black Sesame Latte ($52)

🤍3D Cappuccino Caramel ($60)

🤍Grapefruit Wings ($58)
雞翼嘅面頭有一層柚子醬,不過唔算好入味,但係佢就勝在外層皮脆內裏肉嫩

💰人均消費:約$200

📍銅鑼灣希雲街22-24號地下
2021-09-05 62 浏览
依間位於銅鑼灣既💛Cafe,見佢拉花十分吸引bookmark左好耐,一直都好想去試🥺餐廳環境比較細,有少量bar枱位,窗口位同有大枱,平日午餐時間都坐滿人,大家如果唔想等可以經Openrice book定位。今次坐窗口位,坐落有啲逼,用餐時冷氣機一直滴水😣同左店員反映希望改善一下。拉花方面都係我想像中甘,岩晒打卡💯,但食物質素就一般。1️⃣忌廉煙三文魚意大利飯 $84依款忌廉煙三文魚意大利飯份量幾多,頂頂有幾塊煙三文魚整成花狀好美觀,risotto味道👌🏻食落啖啖忌廉味,飯身比較淋身,成個飯都好creamy,食食吓覺得有啲滯🤣一齊share會好啲。2️⃣蒜香雜菌菠菜扁意粉 $78依款蒜香雜菌菠菜扁意粉有啲伏,扁意粉比較硬身,食落啖啖油🌚味道亦唔算突出,如果有得揀多次我會選擇其他🥲3️⃣3D Cappuccino $30 (午餐跟餐半價)3D拉花製作需時,兩杯熱飲等左大概20分鐘。依杯3D小熊🐻好精緻好得意,打卡一流,睇睇下會唔捨得飲,咖啡☕️飲落都好濃同滑👌🏻4️⃣Yuji Matcha Latte $28 (午餐跟餐半價)依杯三眼仔宇治抹茶latte,外觀💯,三眼仔好可愛,飲落味道唔錯,有好濃郁嘅抹茶

1️⃣忌廉煙三文魚意大利飯 $84

2️⃣蒜香雜菌菠菜扁意粉 $78

3️⃣3D Cappuccino $30 (午餐跟餐半價)

依杯三眼仔宇治抹茶latte,外觀💯,三眼仔好可愛,飲落味道唔錯,有好濃郁嘅抹茶味,唔會好甜🍵但飲到中間有幾舊未攪勻嘅抹茶粉起入面,有啲失望😢

PS:餐廳注重衛生,入店前會為客人消毒,離店前,客人要把個人紙巾/口罩自行掉於垃圾桶或帶走。
2021-09-04 271 浏览
今日跟朋友係銅鑼灣行完街就去左附近cafe食野,見到呢間sleepless cafe 幾chill咁,就去左食番個early dinner先!🥰睇完menu就叫左:明太子煙三文魚risotto $128: 賣相精緻,一上檯就聞到香噴噴既煙三文魚味,食落口保留魚肉本味,帶一層薄薄的煙香味,口感肥美豐滿,明太子賣相跟一般一粒粒的三文魚子較不同,由一層薄衣包裹,魚子也較細小,撈埋紫菜碎risotto一齊食更具口感!😋All day breakfast $138: 包括有新鮮牛油果🥑多士、香煎番茄🍅、黑松露炒蛋、雜菜:真係每樣食材都十分新鮮,雜菜+番茄🍅加埋酸酸香醋醬汁更開胃,而牛油果🥑多士美味又得體,配埋黑松露炒蛋更感滋味!Sautéed mushroom $52: 用個小pan盛載住滿滿既蘑菇,牛油香蒜味濃厚,令到蘑菇食落更香濃同juicy! 菠椰菠蘿🍍soda $58:清新的菠蘿配上香濃的椰子,簡直就是夏日消暑的最強配搭,味道爽甜又解渴!玫瑰🌹3D cappuccino $60: 呢間cafe shop既signature 3D coffee,咖啡師精心炮製用心製作出黎超可愛2隻既3D狗
睇完menu就叫左:

玫瑰🌹3D cappuccino $60: 呢間cafe shop既signature 3D coffee,咖啡師精心炮製用心製作出黎超可愛2隻既3D狗仔,淡淡既玫瑰花瓣🌹香味浸入香醇既cappuccino內,真的不捨得一口喝下來!😛

+++++++++++++++
2021-09-03 30 浏览
馳名打卡拉花飲品📸無論幾多點都有人排隊等食 好彩吾洗排好耐就有得食🕺🏻-✨Black Truffle Cream Linguine ($110)黑松露好香 足料什菌🍽醬汁太creamy 2個人sharing岩岩好🦦-✨All day breakfast ($138)黑松露滑蛋💯牛油果加左味粉之後好香😋沙律dressing係柚子醋 食落好清爽 好fresh🍃-✨3D Matcha Latte ($60)賣相係好靚 但抹茶味差少少🥲可以再濃啲啲就好👍🏻
✨All day breakfast ($138)
✨3D Matcha Latte ($60)
賣相係好靚 但抹茶味差少少🥲可以再濃啲啲就好👍🏻