2018-07-15 1200 浏览
又係我 ga Birthday dinner, 今次同 2 個 besties 去左銅鑼灣食,因為要就返已為人母 ga bestie。另外好好笑 ga 係,我地搵唔到門口入去 🤣 今日係星期五,好在我地早到,唔使等位。餐廳環境我鍾意呀,好有格調。我地各自點左 set,我就飲白酒,besties 就飲燈茶!個湯好濃 一定要有 ga 法包吧!Creamy 得黎唔會太膩 Wo, 成隻雞髀呀,呢個好食過 chicken burger,滑 d 又大又厚 ga 雞肉,但肉質就乾左少少

個湯好濃

一定要有 ga 法包吧!

忌廉蛋汁煙肉手掣意大利粉

Creamy 得黎唔會太膩

烤雞

Chicken  Burger

又大又厚 ga 雞肉,但肉質就乾左少少

忌廉蛋汁煙肉手掣意大利粉
烤雞
2018-07-09 871 浏览
永遠都咁多人去既simply life 假日同朋友吃個brunch 職員正在set枱 我就心急想坐入面位置。正常係咪比客人坐好先呢。職員還以茶記口腔語氣說 :你又入吾到 我又出吾到。係咪比我set好枱先。我對佢笑一笑。好女不與男鬥。真是一間高級茶餐廳 沒有briefing 對客人的正確態度。brunch 就叫了烤雞沙律 菠菜 牛油果 烚旦 煙肉。還以為似all day bfast 形式上。原來係一堆草 都求其咗少少 揭開內有乾坤 味道一般。牛油果咸味重 菠菜生的 似在吃樹葉..
2018-06-28 776 浏览
普通到冇得再普通Eggs Florentine. 蛋係淡味仲有水標出嚟,下面個muffin食都覺得嘥胃空間. 所以我食左一半就冇食,個muffin係淋嘅冇口感. 個set salad最初食覺得酸到冇朋友,食到一半就反而好d. 成餐最好食係跟salad個餐包😂外脆內軟仲有小小暖暖哋. Mango sponge cake都係嘛嘛 覺得東海堂分分鍾有啲蛋糕仲好食過佢. 下面啲朱古力粒粒脆脆根本唔配芒果味😢 最初食嘅時候覺得啲芒果夾心啱啱好甜到,食到一半就開始覺得好酸. 將sofa仲好污糟.
Egg  Florentine
Mango  sponge  cake
午餐
  • Bread
2018-06-20 472 浏览
位於Fashion Walk加寧街, 在鬧市銅鑼灣中算是寧靜的一角, 此處的氣氛很好, 很relax,  有少少酒吧feel.車打芝士煙肉牛肉漢堡很香,  It's really succulent! 甘筍湯很正! 燒黑鱈魚好滑, 會再光顧!
庆祝纪念
生日
  • 車打芝士煙肉牛肉漢堡
2018-06-14 550 浏览
難得放假,即刻走去SIMPLY LIFE食佢個LUNCH飲下佢杯果茶。平日LUNCH去吾洗等位,例牌都係叫佢松露忌廉雜菌手製闊條麵,次次食都KEEP到水準。佢個SAUCE好夠CREAMY,絕對係自己煮,吾係開D罐頭倒D汁落去。講埋杯果茶,次次飲個杯都比好多水果,清清地吾算好甜,我會再吉下D水果,咁杯果茶既味道就會更濃,頭先食左D咁肥既野飲番杯果茶,感覺上好消脂HAHA。
2018-05-22 740 浏览
成日搭車經過銅鑼灣時都會見到呢間餐廳, 覺得個門面幾靚, 好想入去食! 今日終於有機會同朋友嚟食飯聚一聚!Dinner 可加$30 有餐湯或沙律及一杯飲品!沙律~賣相唔錯, 幾新鮮爽口幾開胃餐湯- 甘筍湯 ~ 好濃甘筍味幾鮮甜哥達芝士大磨菇雞肉漢堡 $118. ~ 原以為會是整大磨菇, 點之原來得兩片, 有啲失望幸好這兩片磨菇都夠香夠Juicy , 雞肉漢堡都幾厚身, 大概有2-3cm 厚, 可惜雞肉太乾有啲"鞋"燒黑鱈魚.薯蓉.燒意大利黃瓜.酸豆橄欖醬 $198 ~ 鱈魚好滑身, 薯蓉同黃瓜都ok, 酸豆橄欖醬就唔係人人接受到, 我就唔太喜歡! 燒美國安格斯肉眼扒(10oz).鼠尾草炸薯條,燒露荀.伯納西醬汁$208 ~ 肉眼扒叫咗medium rare ,火喉控制得幾好, 幾有炭燒香同牛香味, 好Juicy! 薯條都唔錯, 每條都炸得好脆口!

Dinner 可加$30 有餐湯或沙律及一杯飲品!

沙律~賣相唔錯, 幾新鮮爽口幾開胃

餐湯- 甘筍湯 ~ 好濃甘筍味幾鮮甜

哥達芝士大磨菇雞肉漢堡

燒黑鱈魚.薯蓉.燒意大利黃瓜.酸豆橄欖醬

2018-05-20
燒黑鱈魚.薯蓉.燒意大利黃瓜.酸豆橄欖醬
2018-04-12 972 浏览
銅鑼灣fashion walk後面有條食街,有好多西餐店,有d外國風情。街尾呢間simplylife 系我地常來的一間餐廳,餐廳有outdoor 位,別具特色,今天我地揀左室內的餐枱食brunch 最開心既系,今天有我最鐘意的蘑菇湯。蘑菇好creamy,仲有小小黑松露味,配法包食,感覺超級正。香煎鰽魚茴香有機糙米飯:既健康又美味的糙米飯,夾雜野米的口感,如果鰽魚再大舊d會開心d餐飲系水果茶,幾fresh 烤美國春雞半隻,烤薯,檸檬迷迭香汁。估唔到春雞烤得咁好,雞腿好嫩🤩,正

最開心既系,今天有我最鐘意的蘑菇湯。

香煎鰽魚茴香有機糙米飯

餐飲系水果茶,幾fresh

烤美國春雞半隻,烤薯,檸檬迷迭香汁。
烤美國春雞半隻,烤薯,檸檬迷迭香汁

估唔到春雞烤得咁好,雞腿好嫩🤩,正

2018-03-30
香煎鰽魚茴香有機糙米飯
烤美國春雞半隻,烤薯,檸檬迷迭香汁
  • Mushroom soup
  • Pumpkin Soup
  • 烤美國春雞半隻,烤著,檸檬迷迭香汁
2018-04-10 889 浏览
同同事坐車去食午餐。。。好好彩有位。。。因一坐低已見人龍今日同事試左件新蛋糕。。佢話好好味沙律好新鮮。。清甜爽口麵包好正英式早餐。。保持水準夠份量(雖然塊麵包轉左兩件小多士)冬蔭功海鮮 糙米飯。。吾太酸。。海鮮ok。。但份量只夠女士一人份量。。扁麵肉汁入味。 。但略嫌份量細左D魚。。煎得好乾身及香。。吾腥。。抵讚杯果茶正常大甜及T太多冰。。要走冰走甜。。才感覺健康DD反而加$另上嘅咖啡有D驚喜香滑又易入口
同同事坐車去食午餐。。。
好好彩有位。。。因一坐低已見人龍
今日同事試左件新蛋糕。。佢話好好味
沙律好新鮮。。清甜爽口
麵包好正
英式早餐。。保持水準夠份量(雖然塊麵包轉左兩件小多士)
扁麵肉汁入味。 。但略嫌份量細左D
魚。。煎得好乾身及香。。吾腥。。抵讚
杯果茶正常大甜及T太多冰。。要走冰走甜。。才感覺健康DD
反而加$另上嘅咖啡有D驚喜
香滑又易入口

2018-04-06
同事幫我慶祝生日,好耐冇黎simplylife lunch,掛住佢個果茶喺呢區食唔錯嘅西餐lunch,呢間真心抵食同事食素,佢叫左香草汁長通粉佢話唔係好夠味,但香而且唔大份(睇下同我份burger比)我叫左芝士大蘑菇雞肉堡(被佢嘅蘑菇吸引左,本身對雞肉burger冇咩興趣)蘑菇超級好食Juicy,超香但雞肉好乾,唔得如果係配牛肉就好啦薯條好好味,好肉扭扭薯條果隻味仲要唔少得配果茶我最愛好清新又唔甜果日唔洗等位就入得但waiter嚴重唔夠人,次次都叫好耐先有人理

喺呢區食唔錯嘅西餐lunch,呢間真心抵食

同事食素,佢叫左香草汁長通粉
佢話唔係好夠味,但香

而且唔大份(睇下同我份burger比)

蘑菇超級好食

Juicy,超香
但雞肉好乾,唔得
如果係配牛肉就好啦

薯條好好味,好肉扭扭薯條果隻味

仲要唔少得配果茶
我最愛
好清新又唔甜

果日唔洗等位就入得
waiter嚴重唔夠人,次次都叫好耐先有人理
2018-03-08
庆祝纪念
生日
2018-03-18 465 浏览
第三次來吃,服務和食物都很好,暗暗的燈光,餐廳環境很好,坐得很舒服。黑松露是我最喜歡的菜色,松露味香濃,我吃過意粉和粗米飯,意粉質地很好,是蛋黃意粉,粗米飯是很好口感,另外這裡的餐包也是我最愛的法包,這個價錢來說是超水準的了另外朋友吃了炸魚,有淡淡的啤酒香,也不會很厚粉,份量也很足夠,不用吃飯都夠飽了,如果能配一點醬汁會更好,沙律醬少許單調蛋糕看來也是很受歡迎的,樣子美觀,每次都吃得太飽沒機會試試。

2018-03-11 486 浏览
星期日訓到自然醒,一點起身黎銅鑼灣Simply life 食個brunch 享受最後一日假估唔到呢個時間都要等位,不過lunch time 第一批人開始走。等左十分鐘左右,如果想坐outdoor要再等耐啲。一邊排隊可以睇住Bakery 部份,有Sliced cake , 麵包同牛角酥室內燈光偏暗,採用自然光。靠窗邊的座位比較開洋Weekend Brunch menu 全部均一價錢$138+10%. 由all day bfk, burger, risotto, pasta 到主食 燒春雞都有。見到隔離枱好多人都叫大蘑菇雞肉漢堡 ,之前食過都好食所以叫左一份 套餐包左沙律/湯 再配飲品 我地各要一份,可以share! 是日餐湯,紅蘿蔔湯非常幼滑的口感,但仲飲到蘿蔔蓉非常足料另外無論湯定沙律都送法包,跟湯既係黑麥法包,微微的麥味外脆內軟是日沙律雜菜加青豆角和露筍,上面再加上小小炸蒜和黑椒做調味。值得一讚既係,豆角和露筍夠爽脆跟沙律既係白法包,比黑麥多了一份香氣。唔好睇個包咁大,會好硬好難咬開。但係一咬外脆裡面軟軟,好易咬而且令人食唔停口主菜會係食完前菜之後先上,唔會堆埋一齊,係另一加分位首先

室內燈光偏暗,採用自然光。靠窗邊的座位比較開洋

套餐包左沙律/湯 再配飲品
我地各要一份,可以share!

是日餐湯,紅蘿蔔湯

非常幼滑的口感,但仲飲到蘿蔔蓉非常足料

主菜會係食完前菜之後先上,唔會堆埋一齊,係另一加分位

首先係Chicken burger , 有炸薯條,蕃茄和酸瓜作配菜。
麵包當然係自家製,包上下都茶上牛油再煎香,一啲都唔馬夫。手製雞肉漢堡排,一咬肉汁流出黎,仲食到雞肉的質地
加埋芝士同大啡菇完美既組合。最後,薯條的質地和口感和細個中意既哈迪斯薯圈一樣酥酥脆脆。

松露雜菌手製闊條麵

上枱覺得份量有啲少,但食落覺得剛好因爲手製意粉比較有咬口蛋黃麵粉足料。雜菌主要得大啡菇和蘑菇,大啡菇夠juicy菇味十足

Iced tea, 坊間冰茶九成都用檸檬但呢到有時候會係西柚有時係橙。當然,西柚紅茶比較好飲。

2018-03-11
  • Chickenburger
2018-02-25 511 浏览
心血來潮想去先simplylife食個lunch 因為知道lunch Time好多人排隊 所以特登早啲出去排隊 點知排咗唔使5分鐘就有位啦 好好彩呀 〰️磨菇湯〰️咁呢其實係可以揀沙律或者係餐湯 因為個侍應話係蘑菇湯既關係 所以我諗都唔使諗就揀咗呢個餐湯 個湯係充滿磨菇粒呀 好滿足呀 不過如果個餐包軟身d會好d 囉 而家太硬啦〰️水煮蛋伴菠菜〰️個蛋上面淋左荷蘭醬 一篤個蛋 d蛋汁即刻漏晒出黎 成碟都係蛋汁呀 用黎點個包一齊食就最正啦 其實本身我都唔係好鍾意食蕃茄既 但係呢個蕃茄燒左之後 又唔好酸 食咗仲好似開胃d添〰️魚柳他他汁漢堡〰️個魚柳勁大舊呀 仲大過個包 配上個他他汁令到個魚柳冇咁膩 加埋d薯條令到呢個set勁飽呀〰️冰茶〰️呢個係西柚加紅茶 比起平時既檸檬茶冇咁酸 感覺好fresh

〰️磨菇湯〰️

〰️水煮蛋伴菠菜〰️

〰️魚柳他他汁漢堡〰️

〰️冰茶〰️

呢個係西柚加紅茶 比起平時既檸檬茶冇咁酸 感覺好fresh
2018-02-05 505 浏览
Ordered the handmade spaghetti with clam and white wine sauce. Was not impressed as the spaghetti was 'bloated' probably from overcooking and the sauce tasted more like plain soup more than anything. Dessert was okay though not special. Many people swear by Simplylife but from this experience I just could not say the same.
2018-01-24 560 浏览
與母親到銅鑼灣,碰巧下起了雨,我們步進了SIMPLYLIFE打算吃午飯。可能是午飯繁忙時間,我們等了約20分鐘才能入席。 我們點了兩個BRUNCH SET,SET為是日餐湯/沙津配一道主菜,並有冰茶/汽水我們分別點了一個蘑菇湯及沙律。湯與餐包送上時,是涼的,沒什麼特別。反而沙律,配上黑醋,味道很清新。水果茶是橙配上紅茶,紅茶帶著點點果皮的香甜,不錯!Roasted U.S. Half Game Hen, Roasted Potato, Lemon and Rosemarty Sauce雞肉略為亁,沒什麼肉汁,配菜亦沒有什麼味道。Beer Battered Ling Fish Fillet, Farm Chips, Citrus Coleslaw魚和薯條都炸得香脆,最重要炸魚沒有魚腥味,沙津菜清甜。整體來說,這個價錢包前菜主菜及飲品,餐廳的格調亦不俗,以在香港食西餐來說,算不過不失吧。

雞肉略為亁,沒什麼肉汁,配菜亦沒有什麼味道。

魚和薯條都炸得香脆,最重要炸魚沒有魚腥味,沙津菜清甜。

成日同朋友話食simplylife ,話食話食,講左成年都未成事!😋好唔容易卒之等到今日,約咗去銅鑼灣行街之餘,仲食埋個期待已久嘅afternoon tea 😃去到係下晝四點幾,估唔到都有七八成滿座,去到氣氛好寧靜下,氛圍好舒服啱哂傾計,地方都好闊落,坐得好舒適,環境好乾淨,大讚!!👍叫咗個套餐,蛋糕揀咗綠茶竹炭綠茶慕絲蛋糕配earl grey tea 去到蛋糕上枱,估唔到件蛋糕係咁靚!真係好好食,估唔到竹炭同綠茶係咁夾!😍一啲都唔會過甜,配上伯爵茶剛剛好。🤘我本身唔算係好鍾意食cream嘅人,都覺得個蛋糕好好食,啲cream一啲都唔溜,仲好香牛乳味添👏而佢個伯爵茶都好好飲,佢係用個金屬茶壺上枱嘅,配上個小茶杯俾你針出嚟飲,我諗大概有四五杯左右,當然熱水可以再加啦。好香茶嘅味道,而且一啲都唔苦澀,正🙈!雖然只係用茶包沖出嚟但我都覺得好正唔知有冇得買返屋企飲呢?🎈咁樣食一個下午茶餐先至50幾蚊,真係值得推介!

咁樣食一個下午茶餐先至50幾蚊,真係值得推介!