招聘中
月薪
$16,000-$19,000
月薪
2015-10-20 3921 浏览
朋友生日,又到飲飲食食時間,我地今次揀左有特色既餐廳,聽講甜品好出名,去到我地點左pizza, rositto同埋甜品,pizza 係煙三文魚火箭菜,pizza薄底好脆口,三文魚配火箭菜好清新,仲食到少少橄欖油香,另外,rositto份量稍微少左d,但忌廉味好香濃,飯食落好似杰杰地但又好軟身,吸引了湯味,最後係無花菓檸檬撻,無花果好新鮮,爽爽甜甜,又唔會太流,餅中間係少少酸甜既檸檬香,甜度剛好,所以甜品好值得推薦!
2015-10-18 4030 浏览
第一次系九龍塘simplylife只系用左五分鐘就有得食! 可能是因為呢度相對比較大! 我同佢講我想坐正方枱,於是佢就安排咗正方臺俾我!每一次去呢間餐廳,無論系喱間太古,north point, etc 我都一定會叫黑松露芝士意粉。今次都唔例外, 我除咗又叫呢個黑松露芝士,又有一個披薩,及喱度特有嘅甜品。南瓜忌廉湯: 個湯同其他simplylife,有d唔同! 湯裡面加左d薑嘅味道, 同埋有d瓜子,我唔系咁中意薑味,所以呢個湯我都唔系特別推介!黑松露芝士意粉: 其他分店都系扁意粉 ,呢間嘅意粉粗d, 個汁多d,d蘑菇大大粒,又夠多, 至於個份量都幾大。芝士雞肉蘑菇披薩: 喱個又系另一個推介之作。由於我唔食得辣, 這個啱曬我。一啲都唔辣,如果芝士味再濃d就更好。拿破崙Tiramisu見到出面d西餅每一樣都好特別我一樣都好想試,但系由於已經好飽所以只系叫咗一件! 呢個唔系普通嘅tiramisu , 喱個拿破崙tiramisu 最底嗰層咖啡好濃, 拿破崙果啲皮層,令到成個蛋糕好有層次感! 總括離講, 喱間餐廳我幾欣賞! 呢度有披薩食又有好多唔同嘅甜品! 餐廳嘅出面仲有得睇到師傅點樣整蛋糕同埋

南瓜忌廉湯

芝士雞肉披薩

拿破崙Tiramisu

總括離講, 喱間餐廳我幾欣賞! 呢度有披薩食又有好多唔同嘅甜品! 餐廳嘅出面仲有得睇到師傅點樣整蛋糕同埋披薩! 其中我見到個師傅即場整咗一個chestnut蛋糕!

拿破崙tiramisu
拿破崙tiramisu
cake
黑松露芝士意粉
2015-10-14 3744 浏览
以Fruit Tart做生日蛋撻稍添新意! 最重要是壽星女近期至愛食材~無花果無花果清新脫俗,配以青檸tart底,綴以藍莓、紅桑子和紅莓,賦予果撻多重味道, 整體清爽不漏紅卜卜勢中女仔心賣相有濃濃聖誕節氣氛,好適合歐陸式X'mas party
FIG LIME TART

紅卜卜勢中女仔心
賣相有濃濃聖誕節氣氛,好適合歐陸式X'mas party

题外话/补充资料: 請女店員講解另一款蛋糕時, 表現得好唔HELPFUL~ 回答不夠十數秒,竟然冷冷說一句"不如你諗清楚先"便走開了。稍後另一邊位狀似新手的男店員落單,雖然唔太熟練, 但服務態度更專業!
2015-10-11
外卖自取
$360 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2015-10-05 3450 浏览
每次見到Simplylife的裝修或擺設,總有一種說不出的舒服感,簡單簡約也可以很美。南瓜湯味道一般,加了姜,實在不討好。自家制麵包外皮偏硬而且質地粗糙,內裡包心卻很鬆軟,雙重口感,而且還有很香的小麥味。忌廉松露野菌闊條面很香的松露味道,醬汁調得剛剛好,不會太油膩。蘑菇香滑多汁,闊條面煙韌,太好吃了。南瓜煙肉薯仔牛柳朋友點的牛柳,醬汁比較濃味,牛柳熟度剛剛好,薯仔還有煙肉都不錯。這樣的環境,這樣的味道,實在期待下一次的光臨...
南瓜湯
南瓜湯
味道一般,加了姜,實在不討好。
自家制麵包
忌廉雜菌闊條面
忌廉松露野菌闊條面
南瓜煙肉薯仔牛柳

這樣的環境,這樣的味道,實在期待下一次的光臨...

2015-10-03
忌廉雜菌闊條面
南瓜煙肉薯仔牛柳
放假前夕同朋友吃飯,因爲是late dinner打算去又一城simplylife碰碰運氣。雖然end up都排了半個鐘隊(8:15pm開始排)。說真真的好討厭一定要原地排隊這個安排,明知是餐廳懶多人氣但又好想食它的cake所以乖乖就範。入座時已經接近8:45pm,但依然很多人排隊。只有2個人所以order兩個main course,分別爲牛柳與意粉。另外亦+$30變套餐,有沙律/餐湯+ iced tea(無得選擇味道,是日爲西柚味)附送的麵包,2人共三塊。喜愛simplylife的bakery,麵包也很鬆軟。餐湯南瓜湯。裏面有薑(order時無講)不是開粉煮,有少少南瓜蓉的南瓜湯,意外地同薑很match!好味道。Homemade Spaghetti with Chorizo Sausage and Clam in White Wine $152味道似clam aglio olio,有少少辣,味道偏淡。喜歡它的Homemade Spaghetti,煙煙韌韌意粉與料的量都很足。Broiled Petite U.S. Beef Fillet,Cripsy Potato Hash,Pumpki

入座時已經接近8:45pm,但依然很多人排隊。

附送的麵包,2人共三塊。
餐包
喜愛simplylife的bakery,麵包也很鬆軟。

餐湯南瓜湯。
餐湯-南瓜湯
裏面有薑(order時無講)

不是開粉煮,有少少南瓜蓉的南瓜湯,意外地同薑很match!

好味道。

味道似clam aglio olio,有少少辣,味道偏淡。

喜歡它的Homemade Spaghetti,煙煙韌韌

意粉與料的量都很足。

Broiled Petite U.S. Beef Fillet,Cripsy Potato Hash,Pumpkin, Black Truffle Sauce $218
order要medium rare,切開時有點嚇到。

medium well就差不多。
所倖不算太硬或乾(有少少硬+乾),但對expect medium rare的我們來説已經overcooked。

真係好討厭就這樣破壞了塊扒(灰)。

Cripsy Potato Hash墊係牛柳下面,雖然明知又油又肥,但好味。

打blog的時候才發現係Black Truffle Sauce,基本上我係討厭所有同黑松露有關的野食,因爲不喜歡它的味道,而吃這個牛柳汁就不會,因爲完全taste不到黑松露味,所以完全是失敗了的汁。

覺得Deteriorating,除了牛柳令人失望外,service亦比我之前去時差好多。

1)領位時,去過都知道排隊係黎門口有點距離。當輪到我們入座時,侍應就咁好似叫喚某種動物般想我們招手示意入座……hmmm,ok……

2)某位疑似manager(見她年紀有點而制服不同而判斷),雖然講話(好似)有禮,但比人感覺奇奇怪怪,我不會形容,好無誠意好假的tone

3)無提供水,我們主動問時好似覺得好奇怪般

4)坐了大約1個鐘到10點,失驚無神無啦啦幫我們埋單兼突然遞上帳單(當時未last order)。一、我們無話埋單;二、無講過有限時(而且不過過了1個鐘);雖然之後並沒有催我們埋單,但整件事超奇怪
5)我在蛋糕櫃前本身打算order蛋糕,但已經不見了想order的banana pie。聽到有一對情侶都想order banana pie,他們見到侍應將蛋糕收入裏面冰櫃,問應該另一疑似manager(男),該男manager就話已經sold out,而情侶問好似見到收埋了入冰櫃,男manager就解釋可能hold比客,又即以好似有禮的黑人憎語氣問bakery裏面的侍應侍應就話已經sold out。但最後我離開,打烊前疑似banana pie依然係冰櫃。

說真的我真係很中意simplylife的tart,香港無乜呢種日式的蛋糕,但堅持排隊同服務真的越來越差,或許下次都係外賣算了。

以上。

2015-09-30
餐包
餐湯-南瓜湯
  • 南瓜湯
2015-10-02 2627 浏览
今天係國慶日,一起身就好想食Simplylife的Brunch. 我和朋友一行兩人去到九龍塘分店已經12:15分,長長的人龍一等之下我哋等了足足1粒鐘.終於入到去,侍應安排了近通道的位置給我哋,有點唔方便,因為人來人往.每次食Simplylife都好期待他們的沙津,因為每次都不同款,即係不同食材. 記得上月的時候沙津係生果,而今次係豆角,幾有創意!讚!!!波菜Pizza我都係第一次食,除咗燶咗D之外味道不錯.英式早餐,差不多每次來Simplylife都必食的,這個餐每樣材料我都鍾意食,特別係菌類,炒得好好味.

沙津

波菜Pizza

波菜Pizza我都係第一次食,除咗燶咗D之外味道不錯.
英式早餐

2015-10-01
沙津
波菜Pizza
英式早餐
2015-09-27 2377 浏览
放假四圍行街, 攰攰地搵地方坐下, 行過見simplylife無咁多人排隊, 一於試下先.英式早餐, 有豬肉腸, 炒滑蛋, 煙肉, 茄汁豆, 蘑菇, 多士等, 多士好脆, 滑蛋都幾滑夠多味, 豬肉腸幾JUICY, 其他配料就一般般啦.自家製法包+紅菜頭沙律, 法包夠鬆軟, 沙律菜幾新鮮, 沙津汁酸酸地夠開胃.Egg Benedict, 水煮蛋夠熱D蛋汁流晒出黎, 好正, 三文魚夠新鮮, 碑埋英式鬆餅脆脆地, 配搭一流.
2015-09-23 2385 浏览
星期6一點幾先到達又1城~吳知點解周圍都好多人~~因為男人想食...即刻好醒坐LIFT上去...已經見到1條人龍~佢見到多人...想放棄~~但我就話等1陣啦...一場黎到....如是者...大概30分鐘就有位啦~~SET BRUNCH都好多選擇~~有餐湯同包~呢個蓄茄湯好CREAMY...好味~不過如果可以再熱少少就更好燒春雞...個樣都OK既..不過肉好鞋...個汁又麻麻地.....個墊底既薯仔好好味水牛芝士火腿辣椒PIZZA~好好彩啊..未黎既時候~我見到隔離枱0個個1樣的..不過個樣衰衰..又焗我好燶,,,心中有中伏既預算~~點知...來到...好靚仔..仲熱辣辣..有驚喜~~~!!!!甜品~~選了無花果撻,,,一般般..涵有提子干味...怪怪的~~最尾..我覺得杯果茶真係麻麻地~~~你整檸檬茶好過啦~放2塊橙入去...古古怪怪///如果下次我再去食...一係飲汽水...或者+12蚊飲咖啡~~因為杯果茶真係好吳OK!
星期6一點幾先到達又1城~
吳知點解周圍都好多人~~
佢見到多人...想放棄~~但我就話等1陣啦...
一場黎到....如是者...大概30分鐘就有位啦~~

SET BRUNCH都好多選擇~~
有餐湯同包~
個墊底既薯仔好好味
水牛芝士火腿辣椒PIZZA~
好好彩啊..未黎既時候~我見到隔離枱0個個1樣的..
不過個樣衰衰..又焗我好燶,,,心中有中伏既預算~~

最尾..我覺得杯果茶真係麻麻地~~~
你整檸檬茶好過啦~
放2塊橙入去...古古怪怪///
因為杯果茶真係好吳OK!
2015-09-19
2015-09-12 3043 浏览
呢間係我最愛的食肆之一,同朋友仔慶祝生日,而且佢又未來過,梗係揀呢度啦!menu品種多,而且又好食,坐得又舒服,唔限時so gd!早少少來等位,因為星期日全日都好多人。等左一陣就有位了,好幸運丫我地5個人,一人叫左一個餐,搞到食唔到cake早知叫4個啦!下次要醒目啲至得。#餐前沙律&包#今次有青蘋果,有時係紅菜頭。沙律好清新,酸酸地的醬汁。個法包係我的至愛,搽滿晒牛油,正到痹丫#蟹肉沙律#好多蟹肉,仲加左啲炸脆左的蒜片。芝麻花生醬的份量啱啱好,唔會多到有膩的感覺。#fish&chips#啤酒脆漿食唔出啤酒味,不過嚿魚肉都幾大嚿,而且唔'鞋'。薯條同沙律就唔使講啦,無得輸!#莎樂美腸蘑菇pizza#呢個係好好食,估佢唔到。熱辣辣上枱,啲芝士連住晒,鹹味適中。必食推介#雞肉burger#burger我唔係好啱,嚿肉好'鞋'。我一向都唔會叫burger的。#手制扁意粉#成個野都怪怪的。我唔鍾意佢個麵,係有口感嗰種,對於我來講係太粗。個粉的味又唔係咁好,無下次丫!飽到上頸,自然食唔落cake啦,為有等下次喇!
so gd!

我地5個人,一人叫左一個餐,搞到食唔到cake
早知叫4個啦!下次要醒目啲至得。

飽到上頸,自然食唔落cake啦,為有等下次喇!
莎樂美腸蘑菇pizza
蟹肉沙律
  • banana tart
  • parma ham pizza
2015-09-12 2272 浏览
兩人重回舊地,幾年前曾經在這店慶祝生日,但當時在舊址,今次係搬遷後再次來臨。當日早已經到達,已經見到一條人龍,排隊時幸運地被告知可以即時入座哈哈,太好了。用餐時間為個半鐘頭。兩個人點了三個主菜,點餐後會有麵包送上。麵包外層略為硬,但麵包中間都算OK點主菜後,可以加$30,有沙津/餐湯+飲品其實本來加$30要餐湯,但可能有個誤會,所以變了沙津,但味道都相當好,帶點酸甜味。水牛芝士蕃茄沙津,味道非常清新,醃到蕃茄好入味。煙肉忌廉手製扁意粉,個意粉個質地特別,味道亦非常好,唔會太漏同滯。見周邊都幾多人食緊肉眼扒,所以都叫番一份肉眼扒(10安士)5成熟,很大塊。個蛋黃醬做得出色,配菜都唔錯,肉眼扒本身都可以,重炭燒味,肉質唔太韌。食完三個主菜飽到不得了,完全食唔落甜品,但都外賣拎番屋企食,但完全忘記了影相。但味道並不覺得好出色。有點失望。
哈哈,太好了。
用餐時間為個半鐘頭。
兩個人點了三個主菜,點餐後會有麵包送上。
麵包外層略為硬,但麵包中間都算OK

點主菜後,可以加$30,有沙津/餐湯+飲品
水牛芝士蕃茄沙津,味道非常清新,醃到蕃茄好入味。
見周邊都幾多人食緊肉眼扒,所以都叫番一份

但味道並不覺得好出色。有點失望。
2015-09-04
2015-09-05 2571 浏览
上次食完 又好想食 所以襯得閒又去排過 不過今次早左去 因為經過上次教訓 所以六點三左右去到 已經排哂隊! 今次好快就入得! 所以如果大家想食 一係六點鐘就到 一係8:30後先來食 因為好快入得。 今次都係食肉眼扒$208! 叫左7成熟 啲肉 好淋 唔會韌 又唔會有血水出 唔錯! 配菜有 薯條一樣甘好味!有番茄 因為煎過所以幾香!個黃色醬 幾特別 味道唔濃 有啲蛋黃醬味 份量幾多 不過有啲濟。評分 8/10另外 仲叫左 黑松露野菌闊條麵 $125。呢個好好味呀!味道較像中濃 黑松露味同忌廉都好重 同埋多汁 食落冇甘dry 啲野菌份量都好多 同大粒! 價錢又唔貴! 評分 8/10由於加$30蚊 做餐 可以簡湯或沙律。湯係甘荀湯 幾好飲 陣甘荀味唔太濃烈 易入口! 上次食過南瓜湯 唔太好飲!個沙律 有橙 ,冇咩特別! 今次散叫個薯條就好差,好似炸左好耐 勁硬 失望!

好硬
  • 肉眼扒
2015-09-01 2162 浏览
等左十分鐘左右有位,背對住蹓冰場,環境認真一流!同朋友傾偈嘅好地方!我地叫咗:蟹肉花生醬沙律!份量幾大碟,蟹肉好多!好重手,花生醬味道其實幾特別!!食三份一開始膩!肉眼扒(10安士)--配煎蕃茄、長條西蘭花及薯條!仲有一碗蛋黃醬另外上!牛扒我要五成熟!上碟牛扒中間仲有一點紅,好好,牛味重!唔點醬食都得!配菜做得幾出色!尤其煎蕃茄!外面略焦,裡面juicy多汁!粗身薯條本身有味!所以無點茄汁!咁樣可以食到薯味!西蘭花形狀同平時見唔同,整體OK!食完呢2樣有D飽,但無理由唔食埋甜品既,雜莓撻,呢款撻隔住廚窗見師傅整!味道當然good!忌廉好滑!唔會過甜!雜莓新鮮酸甜!配埋脆口撻底!完美!整體黎講真係唔錯,朋友問起九龍塘有咩好食我一定推薦呢到,如果等位時間可以短D就更加PERFECT!今次我地都係好好彩等10分鐘就有了。
我地叫咗:
!忌廉好滑!唔會過甜!雜莓新鮮酸甜!配埋脆口撻底!完美

2015-08-27 2389 浏览
好友較早到達又一城,見沒有人龍就可入去lu, 主菜牌頗多選擇, 但單點比較貴, 加$30轉set又ok喎!2人點了一客磨茹扁意粉 及 藍瓜意大利飯set!好好味, 不過有點"膩", 已經吃不下甜點, 不甘心啊!已決定下次只點1 set再加2件cake補數。
2人點了一客磨茹扁意粉 及 藍瓜意大利飯set!

好好味, 不過有點"膩", 已經吃不下甜點, 不甘心啊!

已決定下次只點1 set再加2件cake補數。
2015-08-24
2015-08-23 2586 浏览
眾生皆苦,簡單生活只是烏托邦的海巿蜃樓..生活從來就不簡單,生命也沒有那麼輕...少選擇你會投訴,選擇多又製造煩惱..像我等有選擇困難症,AB餐也許夠多,對口味就坐下,簡單爽快,或曰扮爽快.不論市場定位,或形象設計,Simplylife menu勝在簡潔易明不拖拉;對顧客來説也是好事,廚師不斷重複烹調幾款菜式,藝術感當然沒有,但功多技熟,只要食材不太差,過份出錯機會相對少.不過討厭限時交枱的規定,90分鐘較75分鐘人道?為了區區15分鐘,我從韓星去到簡星.可是心理壓力依然有.這項規定充滿計算,真正推崇simply life理念不應機關算盡,該率性而為,勿論包裝怎亮麗,始終離不開商業的虛偽.是夜晩餐美國朋友沒有爭分奪秒,慢調斯理用幾分鐘選了rib eye,我用不了兩秒揀了pizza.Main course加錢可轉套餐:雜菜沙拉或是日靚湯,及涷飲一杯.此店凍茶一向不是我杯茶,而機裝汽水更可怕,兩個魔鬼二擇其一,我們叫了orange tea;不知誰設計,不是所有橘子類都適合做茶..橙加茶,想像到吧,味道有點不倫不類,不是好味道那類.Home-made bread,兩片baguette及一件m

Home-made breads
Home-made bread,兩片baguette及一件mixed grains,麥味香濃,外脆內軟,水平好.
Mixed green salad
Mixed green salad,有cauliflower,carrot,red onion,black olives,fresh dill同salad green,好fresh好crunchy,可惜dressing說不上讓人印象深刻,欠了一點點什麼..我想是olive oil不夠純正,而vinegar也略嫌風味不足,味道寡淡.
Rib eye
Medium rare rib eye,很大塊,除了筋頗多,其實烤得不賴,美麗對稱的cross mark我絕對收貨,肉味也不遜;尤喜歡配菜西蘭花夠生且脆,薯條就炸得太老.
Pizza with artichoke,tomato & olives
亞枝竹橄欖蕃茄pizza,個人喜歡marinated artichoke+tomato+olive組合,很義大利,味道亦合襯,批邊焗得香脆,可是中間轆得太薄不到2mm,承托不了材料重量,用手拿不起來,這是以最細麵糰做成最大面積的效果.

90分鐘很快過去,尤其頻頻看錶..我不喜歡限時限刻的晚膳,吃得既有壓力又不舒坦;Simple並不對於slow,Simplylife只是想顧客從simple menu快快手揀完食完就快快走,慢活的朋友還是選別處好了.
2015-08-17
2015-08-22 2211 浏览
6:40左右來到見到已經排左兩條長長既隊等左大約50分鐘終於到我們了!meun 十年不變甘濟!呢度既steak $208是每次必叫的 點解? 因為有牛味 但又唔會有陣血味 我最怕食到個陣血腥味,而且煎得唔會太乾身。size大塊 厚度適中,易切,唔係個種有大半個掌頭甘厚身。最重要係佢既配菜 薯條好好味!上面有啲紅色既味粉,類似Kfc 薯格個啲味,出面未食過呢種薯條!今次仲特登叫多一份薯條! 評分 8/10而個英式早餐 $118就唔係好特別 應該唔會有下次 入面有豬肉腸、茄汁豆、炒滑蛋、多士、磨菇,冇一樣野得別好食,好普通. 評分 5/10加$30跟餐,個橙茶好好飲 好特別,有兩片橙係入面,所以橙味都幾濃,而餐湯就係南瓜忌廉湯,我唔中意南瓜味 所以唔中意。整體來說 食扒的話simplylife 係我既首選 因為質素有保證,而環境又舒服,唔會太逼!
6:40左右來到見到已經排左兩條長長既隊
等左大約50分鐘終於到我們了!

而個英式早餐 $118就唔係好特別 應該唔會有下次

薯條真係好味!