招聘中
月薪
$16,000-$19,000
月薪
2015-08-18 2257 浏览
今次生日飯黎左simply life食,我們一行7人,有2位朋友好早就排定隊,所以一去到就有位啦…因為我係壽星,所以我發板叫野食,我地叫左1個burger, 1碟意粉,1份牛柳,1個pizza, 1隻燒春雞,1個沙律, 1個東陰公飯,同2件tart,全部都好好味,由其是2件甜品,我地要左lemon tart同chocolate mousse orange tart, 個lemon tart超好味,個蛋白馬令做得好細膩,中間個層好似檸檬味的蛋白mousse,都好好味,一試便愛上。個朱古力橙撻都好好味,唔太甜,朱古力味濃,個mousse做得好滑。啲主菜都好好食,個燒春雞有啲驚喜,因為本身我覺得會好(鞋),但竟然係好滑。寬條麵都好好食。總之樣樣都好好味啦~
今次生日飯黎左simply life食
,我們一行7人,有2位朋友好早就排定隊
,所以一去到就有位啦
…因為我係壽星
,但竟然係好滑。寬條麵都好好食。總之樣樣都好好味啦
餐湯,南瓜湯
冬陰公海鮮飯
燒春雞
肉眼扒
Burger
Chocolate mousse tart with orange
Lemon tart
肉眼扒
Burger
Lemon tart
2015-08-17 1669 浏览
今日同好姐妹一起去食.......叫了鴨胸XXXXX餐,個餐牌真系好長,然後點左兩杯latte同兩份cheese cake.鴨胸餐超級難食,點餐的時候,個名太長,我省略左,但系個服務員竟然跟住我的錯誤講法將餐名講錯多一次,好「有」禮貌。之後,上來的兩杯latte竟然落佐糖!!!!!!!!!!!!!!側邊仲有一罐砂糖!!!!!!!!問翻,竟然話本身就有小小甜。小小甜?一來,好姐妹在浸大讀書,之前飲都系無糖噶,           二來,食完cheese cake再飲,都系甜到漏......以後都吾會再去。服務真系差到爆了......
今日同好姐妹一起去食.......
問翻,竟然話本身就有小小甜。
小小甜?一來,好姐妹在浸大讀書,之前飲都系無糖噶,

以後都吾會再去。
服務真系差到爆了......

2015-08-17
2015-08-05 2686 浏览
除了caffe Habitu外,simplylife也是筆者在又一城經常光顧的餐廳之一。説到Simplylife,相信不少人立即想到的是每到用餐時間店外那條長長的人龍,無奈不愛排隊的我漸漸也被這條人龍所嚇怕,減少到這裡用餐。但無可否認,這家餐廳的出品性比價甚高,食物味道出眾,最貴的牛也不過二百元,加上那琳琅滿目的甜品,撇除人龍的問題,絶對是筆者在又一城首選的飯堂。點餐後侍應隨即為我們送上餐前麵包,筆者是個不折不扣的麵包控,但這裡的麵包外皮偏硬,吃上來好費牙力,幸好中間的麵包仍是軟綿綿的,塗上牛油同吃,還算不錯。這晚牛癮起,便點了US Beef Filet ($198),牛柳大概有一個拳頭的份量,底下鋪著蘆筍和薯仔。較為失望的是主角牛柳有點過熟,蘆筍吃上來則非常爽口,而伴碟的薯仔質感軟綿綿,混著醬汁一起吃,不知不覺就清掉了。另外點了一個Organic Brown Rice。個人非常喜歡這個飯,但它的味道是偏向濃郁的,所以可能有些人會覺得比較膩。近來也來吃了一頓下午茶,在大約十款食物當中選了Ciabatta with Parma Ham and Gouda Cheese ($55)。自家製

自家製的意式軟包十分煙韌,中間夾著一塊充滿鹹香的風乾火腿,咬下去口感十足,配上新鮮炸起的薯條,那有不好吃之理?絶對是超值之選。

2015-07-21 3784 浏览
約左朋友食飯, 都係嚟番呢度. 我6點多去到, 竟然可以即刻入座, 因限時1.5小時, 見朋友未到, 所以都唔入去住, 過左半小時, 都唔使等就入得呀, 多麻好彩的一天.我們就係照舊叫左蟹肉沙律, 今次食牛扒, 肉眼扒, 加30元跟餐, 有餐湯及飲品.仕應送上麵包, 依然好味, 加埋D牛油一齊食好香, 暖暖地唔熱. 有三款不同的麵包, 出面係硬身的, 入面係軟身. 食完已經飽飽地.餐湯係南瓜湯, 好香及好CREAMY, 我同朋友一齊飲, 唔會好重奶味, GOOD, 飲品我叫左冰茶, 原來係西柚, 好大的西柚, 都OK呀, 唔會好酸, 夠晒凍, 夠解喝. 蟹肉沙律, 每次幾乎都會叫呢個, 因為好好味, 又夠大份呀, 麻醬好香又多, 蟹肉係啖啖都係, 沙律菜, 呢個配撘係無敵. 正呀.牛扒係西冷, 七成熟, 都好大塊, 我覺得都好JUICY及有牛味, 朋友話廋左少少, 冇咩肥的部份, 所以唔算太淋身. 有些薯菜的.今天遇到一個女仕應, 佢好怪, 叫佢俾兩隻碟我們食麵包, 佢好似好驚訝咁, 完全冇攞俾我地, 另一個先明我們要咩, 只是兩隻碟吧了. 然後叫佢加水, 我們只係想加少少, 叫佢加少

今天遇到一個女仕應, 佢好怪, 叫佢俾兩隻碟我們食麵包, 佢好似好驚訝咁, 完全冇攞俾我地, 另一個先明我們要咩, 只是兩隻碟吧了. 然後叫佢加水, 我們只係想加少少, 叫佢加少少, 佢好似覺得我們好麻煩咁. 希望仕應的質素及態度可以提高一些.
2036 浏览
2015-06-25
今日四點左右去到,人龍不算長,只有四五組人在排隊,要吃到頭輪的Simplylife晚餐差唔多要17:30前就排隊,好誇張呢~好處係餐廳不設訂座,想吃就早點排隊吧~喜歡到Simplylife的原因,是因為食物的「性價比」很高,食材吃得出是新鮮、原汁原味的,夜晚百多元的Set Dinner我覺得值三四百,而今天我的甜食癮發作,去Tea一Tea先~ 嗌左兩個Tea Set之餘加左個甜品Chocolate orange tart,其實Tea set入面有個蛋糕Set,但就$52,我覺得就咁散叫會抵啲朱古力同香橙係好夾 面頭既朱古力Mousse好滑,加上了可可粉更美味兩個Tea Set,首先係Beef burger with fries據知牛肉是每日鮮剁的,而麵包也是即場烘焙,所以有很豐富的肉汁,麵包烘得外脆內軟,而車打芝士也因受到熱力慚慚溶化~之後黎既係Farmer bread with smoked salmon好少地方有得食農夫包,呢度既農夫包麥味重,比平日買到圓菇碌既農夫包係較深色,包入面又有啲Nuts,有嚼口不錯,三文魚吃得出是靚貨,面頭亦有紅洋蔥,香料~餐飲係有附送Ice tea

朱古力同香橙係好夾
面頭既朱古力Mousse好滑,加上了可可粉更美味
Chocolate orange tart
Chocolate orange tart
Beef burger with fries

餐飲係有附送Ice tea,汽水,而呢度既Ice Tea係西柚茶,會見到一大片西柚好足料~我嗌左多冰,因為自己本身鍾意飲好凍既野
Ice tea
2015-07-03
約了朋友grathering lunch,我們一致首選這間cafe貪佢不會限時,可以同朋友大把時間吹下水三條友仔叫了3個set lunch加10元可以配個沙拉or是日餐湯是日餐湯椰菜忌廉湯,個湯幾特別下有少少煙肉味在裡面😆order一個黑椒火腿水牛芝士pizza, 英式早餐,同松露磨菇意粉😍😍😍 ※pizza個底有d濕,不知食材是否處理不好,有d出水。-※英式早餐個滑旦幾好味,豬肉腸好juice,個磨菇,正👍👍茄汁豆好普通,好似用罐頭那些※個意粉有點偏硬,除了有磨菇外還有薄薄的蒜頭片,如果再一點汁會更加好味餐飲方面我地點了西柚冰茶,1/4個西柚在杯裡,西柚味不太突出,而且杯茶都唔冰,得果幾粒冰一陣已經全部溶掉其實這間野d野食我個人認為真是mama地,同埋貴除非是朋友指明一定要去,否則唔會有下次
其實這間野d野食我個人認為真是mama地,同埋貴
除非是朋友指明一定要去,否則唔會有下次
椰菜湯及西柚冰茶
松露磨菇意粉
終於有時間來吃吃公司附近的Simply Life了。這是因為...星期日回公司OT,有人說要帶我吃點好的,讓我在辛苦過後能休息一下啦~嗯,哈哈,這是在我辛勞以後走出來的點點安慰喔~=]Simplylife的自家烘焙麵包是蠻不錯的~麵包皮帶點點脆的,麵包那淡淡的香氣叫我不自覺地吃多了=3=沙律菜新鮮是無庸置疑的,醬料清新令人變得開胃呢~English Big Breakfast 英式早餐 ($118)當中有多士、豬肉腸、煙肉、炒陶、焗豆、烤蕃茄、磨菇,多士真的很棒啦,厚身又夠香脆;蛋夠香滑;其他的沒特別啦,但要讚的是,這些炒過的食物都不油膩~車打芝士煙肉牛肉漢堡 ($118)薯條夠厚跟脆啦,鹽的份量又剛剛好的,叫人吃不停口啦;配菜又夠開胃的;至於漢堡嘛,香濃的芝士溶化在煙肉上面,整個邪惡的配搭超棒的~!!!可是漢堡中間的肉雖未算最Juicy,但熟度剛好,該是七、八成熟吧,口感咬落去算是剛好吧,但還是那句,是未算最Juicy的。另一方面,有補回分數的麵包皮,麵包皮烘得香脆的,該有少量牛油吧,令麵包變得香口的,不錯啦,能補回漢堡扒未算最Juicy的缺失吧~=3=———————————————
沙律菜新鮮是無庸置疑的,醬料清新令人變得開胃呢~

車打芝士煙肉牛肉漢堡 ($118)

小記:

寵我真的很簡單,就是這樣子便已經足夠=]

• English Big Breakfast
2015-06-01 4304 浏览
某日放工去左搵野食, 本來諗住周圍行下,  見到一間裝修幾靚嘅餐廳……好似係新開嘅…咁就去左試下la…… 裝修都好西式, 有candle light, lighting 係偏暗, 岩灑d 拍拖嘅情侶, 夠浪漫! 白色嘅外牆設計, 都幾特別….. 吸引到我地呢d簡約風愛好者!個dinner set menu都幾多選擇, 主要係salad, burger, spaghetti 同 steak, 加錢就送湯同野飲. 我點左辣肉腸海鮮spaghetti, 男朋友就點左burger, 唔係好記得佢果個係咩burger, 好似係beef, anyway跟餐果個湯同salad so far ok, 不過不失, 不過個麵包係凍嘅, 呢個就有d扣分……主菜個burger好多cheese, 上碟都熱辣辣, 其實burger好難整得唔好食XDDDD個牛肉都幾juicy, 唔會太乾. 反而我個spaghetti就要等耐d….不過都幾足料….有蝦, 魷魚, 蜆,青口….個sauce辣辣地, 幾惹味…分量都好夠….野食唔算太大驚喜, 不過係食裝修環境嘮

野食唔算太大驚喜, 不過係食裝修環境嘮

2015-05-30 5800 浏览
Everyone likes this place for sure. Simplylife Bakery!I heard lots of my ladies friends talk about the cakes and bakery here. So this afternoon I decided to come by since i am in Festival Walk to get my iphone 6 here. It's in a large shopping centre and lots of people. This Simple Life venue is so cool place for afternoon tea and cakes. There is many ladies here.I sat down by the manager and he explain to me the choices that they offered here. I go thru the menu and selected Green tea cake and c

I go thru the menu and selected Green tea cake and cup of latte.

Both served to me in timely manner, less than 10 minutes. No wonder so many people dined here. I make another good choice today.

My green tea cake tasted lots of fresh green tea inside and my latte is hot like what I needed.

My bill came up to $70.00 and it's acceptable for this venue.

I will come back again if i am around this area.
2015-05-17
$70.00 (下午茶)
  • green tea cake
  • Latte
2015-05-27 3940 浏览
幾乎聽好多人講依間好好食,所以決定同朋友過黎試下,知道本身會有好多人排隊,所以好乖咁早黎排,完全極度期待,但點知真係期望愈大、失望愈大了 入到去環境都幾靚既,睇個menu都覺得應該唔太差,如果以咁既價錢lol 但叫完之後就知中伏了,都唔算係一分錢一分貨既,出黎既意粉好細碟,隻汁又麻麻,之後再叫個漢堡包,唔係覺得好有特色,最後再叫左兩個甜品,一隻係綠茶紅豆,一隻係tiramisu,相比起出面既甜品,正常係貴d既,但tiramisu個隻唔smooth之餘,仲要not rich enough,個texture都唔好,有點失望覺得唔會再去食飯,反而可以試下d包only lol

覺得唔會再去食飯,反而可以試下d包only lol
2015-03-30
2015-05-19 4482 浏览
突然間好想食莎樂美腸pizza, 就搵朋友去simplylife 食個brunch, 我地12點去到,已經排左2行隊,結果排左1個鐘。是日餐湯係磨菇湯,好濃郁,好強磨菇蓉,口感好豐富。今次仲試左個新野,個名大約係芝士奄列,不過好小許失望,冇想像中咁多芝士,好似一般旦奄列,不過旦都整得好滑。其實係為個pizza而黎既,不過今次個餅底整到好淋身,但芝士就好足料,之不過冇之前係銅鑼灣咁好食。
餐湯

芝士奄列

莎樂美腸pizza
2015-05-10
餐湯
2015-05-11 3958 浏览
6:15分去到見冇人等位諗住行一陣再回來食,過左15分鐘再經過,已經要等十多張枱,唯有即刻去排隊等位,不過有侍應不停帶人入坐,所以其實等左5分鐘就可以入坐,原來入面大把枱都未有人,不過限時個半鐘。 椰菜花湯,普通車打芝士漢堡,牛肉多汁白酒煮蜆辣肉腸意粉,蜆肉好味有白酒香,但辣肉腸有D似臘腸可能我食唔慣,意粉偏淋餐茶係橙味凍茶,係一杯冇味既茶。其實坐低到埋單都係用左一個小時,因為上菜効律好快。不過好似上次好味D

椰菜花湯,普通

車打芝士漢堡,牛肉多汁

餐茶係橙味凍茶,係一杯冇味既茶。

2015-05-11
2015-05-10 3482 浏览
好耐無來又一城分店,剛好今日要派手信所以選擇尼到食晏。對上個次係去金鐘,食物好食過又一城。雖然忙過尼邊好多,人手又少啲,但服務對又一城分店好好多! 甘今次叫左三個餐。甘朋友要餐湯,佢地話幾好。自己叫沙律,都吾錯。甘上主菜,分別係奄列,炸魚薯條,Parma ham pizza 其實上主菜既時候,我地都飲完湯同食完沙律,甘就以為上菜既待應會幫手收左啲碗去,因為張枱好細,吾收吾夠位食野。點知 ,個個待應望左三個空碗一眼,就行左去。以為佢趕住反去幫手上菜,原來佢都係企係張出菜枱前,玩手指 。甘我地叫反佢埋來收啦,但佢無應我地,係附近set 近位既類似經理既人就好大聲發晒伩甘叫我地等陣啦!嘩,聽到都心諗使吾使甘差牙。但我地三個都坐係到等。後來,佢仲發晒脾氣行埋來張枱到搶走其中一個碗仲差d係我朋友腳邊打爛!好彩有個女待應好好態度話吾好意思,我都補句,其實我係想叫個個企係到無野做個個待應收。甘等左十分鐘,就開始食野,奄列就普通啦。炸魚薯條就好淋,一d都吾脆。Parma ham pizza 朋友就話少左ham。我地食都覺吾脆淋既。之後我地叫甜品好味!一向既水準! 甘埋單個時,待應姐姐話多人,找
好耐無來又一城分店,剛好今日要派手信所以選擇尼到食晏。

甘今次叫左三個餐。
甘朋友要餐湯,佢地話幾好。自己叫沙律,都吾錯。
奄列。炸魚。Parma ham Pizza

甘等左十分鐘,就開始食野,奄列就普通啦。
炸魚薯條就好淋,一d都吾脆。
之後我地叫甜品
甜品

好味!一向既水準!

甘埋單個時,待應姐姐話多人,找錢會比較耐。甘我地就等啦。等五分鐘。。。。十分鐘。。。十五分鐘。。終於忍吾住追一下,先發覺原來係無找到比我地,追先記得我地張單

總括來講,價錢唔係好平,午餐都過百,但服務差,環境好嘈,食物既水準都下降了。如果以差不多既價錢可以有更好既選擇或者去其他分店!
都係個句蛋糕甜品係值得試!
2015-05-09
甜品
2015-05-08 3028 浏览
人人平等,要光顧請排隊。在衆目睽睽之下排隊等食,自覺餓鬼有點尷尬。但出品和環境又真是討好,無辦法。以前晚餐後實在太滿足,連甜品也容不下。今日適逢下午茶時間便試試這個。朱古力和橙都是最愛。朱古力忌廉和朱古力撻中間夾鮮橙肉,它令濃濃的朱古力多了份清新。想不到朱古力夠濃之餘,味道也不能過甜。居然把所有忌廉也吃掉!
。但出品和環境又真是討好,無辦法。
朱古力橙撻

2015-04-26
朱古力橙撻
2015-05-05 3670 浏览
食了咁多次simplylife 都係第一次在九龍塘這間食!已經是平日6:15pm去到,已經有人等位!好在都好快有位!今次4個人食,今日特飲係西柚茶,但可惜食血壓藥的人不能飲西柚的飲品,而其他選擇只得汽水,對今晚食的朋友(老年人)好像不太適合,希望將來可以有更多選擇!明明記得在另一simplylife食前菜包有好多的,就像吃了前菜不用食其他的,但今日在九龍塘lee間4人份量的包都是得1.2舊包,好像少了很多的.難道連包都要縮皮?其他的食物水準都係差不多好味,冇咩特別的驚喜!連菜單都冇轉到!好在食物美味!
食了咁多次simplylife 都係第一次在九龍塘這間食!
已經是平日6:15pm去到,已經有人等位!好在都好快有位!
牛柳
all day breakfast