2023-06-06 71 浏览
朋友仔又返左黎🇭🇰HomeKong當然要約岀黎食個飯update返大家個近況啦❣️🖤炸女婿蛋 $79炸鵪鶉蛋加豬肉片,酸酸甜甜,好惹味😛🖤經典生菜包 $82🖤燒豬頸肉 $99🖤沙爹豬牛雞 $99/半打🖤蠔仔煎蛋 $89🖤冬蔭海鮮湯粉 $119🥥椰青 $42🖤芒果煎糥米飯 $89煎左既糥米飯好特別,香口啲但糊啲🖤泰式炸香蕉 $79第一次食熱香蕉 🍌又幾甜幾好食不如個炸皮有啲厚,有啲油膩🫣4個女仔竟然食到甘多野😂但埋單$1000有找,都幾抵食👍🏻
朋友仔又返左黎🇭🇰HomeKong
當然要約岀黎食個飯
update返大家個近況啦❣️

🖤炸女婿蛋 $79
炸鵪鶉蛋加豬肉片,酸酸甜甜,好惹味😛
🖤經典生菜包 $82
🖤燒豬頸肉 $99
🖤沙爹豬牛雞 $99/半打
🖤蠔仔煎蛋 $89
🖤冬蔭海鮮湯粉 $119
🥥椰青 $42
🖤芒果煎糥米飯 $89
煎左既糥米飯好特別,香口啲但糊啲
🖤泰式炸香蕉 $79
第一次食熱香蕉 🍌又幾甜幾好食
不如個炸皮有啲厚,有啲油膩🫣

4個女仔竟然食到甘多野😂
但埋單$1000有找,都幾抵食👍🏻
泰國菜以酸、辣、鹹、甜、苦五味的平衡為特點,是大熱天的食慾救星,今次就來到主打新派泰菜的Siam 28。裝修風格簡約時尚,和一般泰菜餐廳的強烈泰國民族風完全不一樣。玻璃窗飽覽銅鑼灣街景,感覺舒服不侷促。餐牌主打創意泰菜,款式繁多,菜式夾雜地道風味之餘,也加入很多創新意念,辣味程度亦可因應顧客需要而調校,有彈性又貼心。香茅雞脾菇蛋碎生菜包 $69泰國菜講究食味的配合與平衡,複雜而富層次,以雞脾菇加上各式香料的點綴,絲絲蛋碎增添蛋香,配合爽口生菜,口感豐富。將雞脾菇以素代肉,味覺體驗能媲美真實肉食,打破大家對素食寡淡無味的刻板印象,辛香風味不減,但就沒有肥豬肉的大量飽和脂肪。拿起生菜,放入雞脾菇蛋碎再捲好,清爽可口的生菜包裹辣勁不輕的餡料一起吃,滋味無窮。香烤豬肋骨 $189不像美式豬肋骨般塗滿厚身的BBQ 醬,表面烤得焦脆香口,調味洋溢東南亞熱帶風情,令人胃口大開。採用大量新鮮香草、辣椒及調味料入饌,呈現出辛辣鹹甜的味道層次,風味地道正宗。豬肋骨份量十足,大件厚肉,內裡肉質細嫩,仍能鎖住肉汁,脂香滿瀉。炒鮮蝦金邊粉 $122蛋網賣相極盡精緻,以大隻爽彈的鮮蝦點綴,包裹著豆腐乾、芽菜、蛋絲

玻璃窗飽覽銅鑼灣街景,感覺舒服不侷促。

香茅雞脾菇蛋碎生菜包 $69

生菜包

香烤豬肋骨 $189

豬肋骨

炒鮮蝦金邊粉 $122

蛋網賣相極盡精緻,以大隻爽彈的鮮蝦點綴,包裹著豆腐乾、芽菜、蛋絲及泰國金邊粉,甘甜酸香徐徐滲出。

炒鮮蝦金邊粉

Pad Thai 有青檸與花生粉或辣粉在旁,自行拌勻就可開始享用。

Pad Thai

金邊粉炒得夠乾身,幼滑爽口,滴上青檸汁後,口感會更清爽也能消除油膩,味道酸酸甜甜特別開胃。

炒金邊粉

Purple Dream $78

蝶豆花cocktails漸層效果夢幻炫目,打卡一流,酒精濃度不高易入口,青檸果香尤其清爽。

Purple Dream

Butterfly Pea Tea $38

蝶豆花茶不含咖啡因,緩緩倒下清甜蜜糖,正好可以解辣。

Butterfly Pea Tea
2023-06-04
2K
2023-05-30 886 浏览
同朋友👩🏻‍🚒一齊喺銅鑼灣,佢👩🏻‍🚒帶咗我嚟呢間樓上泰國🇹🇭餐廳🍴,佢👩🏻‍🚒話呢度食物創新又幾好味,仲好似係泰國🇹🇭廚師揸fit🤩$69「香茅雞脾菇蛋碎生菜包」:「香茅雞脾菇蛋碎」煮到酸酸哋,食落好開胃😋,雞脾菇仲有啲煙韌彈牙🤩,用新鮮生菜🥬包住嚟食,味道清新😋$108「流心芝士蝦餅」:蝦餅外型圓轆轆炸到脆脆哋,蝦肉爽滑,咬開蝦丸仲有啲熱辣辣嘅芝士🧀️流晒出嚟,芝士🧀️有鹹香,整體好惹味🤩,不過咬開蝦丸嘅時候,要慢慢嚟小心唔好焫親個咀🤣$119「Penang 咖喱豬配薄餅」:檳城咖喱要咗小辣,豬肉切片煮得好滑😋,旁邊仲放咗西蘭花🥦,配埋印度薄餅 naan,呢個組合好新穎🤩$89「蒜香椰菜苗」:椰菜苗新鮮爽脆,簡單用蒜頭🧄炒已經好好食😋$38「菠蘿🍍梳打」同埋 $48「芫荽🌿蜜糖梳打」:兩杯都唔係好甜,凍冰冰,清新好飲,其中比較特別就係嗰杯「芫荽🌿梳打」,有清新嘅芫荽🌿香味🤩

2023-05-30 50 浏览
香辣燒鴨鬆沙律望落去類似泰式生菜包,但係就唔係豬肉,而係鴨肉,有少少泰式混中式嘅感覺,鴨肉味道香濃,加上泰式嘅香料,好好味停頃麵賣相好特別嘅面,因為佢好立體,口感鬆脆,面底係炸過,有少少是中式茶樓嘅脆脆面,配上汁。配料有蔬菜,蜆肉,蝦仁,都幾豐富。椰汁芒果煎糯米飯糯米飯濺到好似糯米餅,口感同一般糯米飯唔同,有少少似食緊餅,配上椰汁芒果,賣相都幾靚芝士炸蝦餅,炸得香脆,一咬開有流心芝士,蝦餅肉質爽口彈牙,同埋都係新鮮炸起,所以食到好滋味Purple Dream濃濃嘅薄荷香味,同埋美麗嘅外表,一開始就俾佢嘅相片吸引咗度飲落重好甜嘅提子味Lemongrass world香茅同埋檸檬葉估唔到有咁夾,個樣仲好靚,兩隻色,另外有驚喜。
香辣燒鴨鬆沙律

停頃麵

椰汁芒果煎糯米飯

芝士炸蝦餅,

Purple Dream

Lemongrass world
2023-05-28 49 浏览
無意中發現咗喺銅鑼灣食泰菜既好去處😎初次到訪🤓隨心嗌咗幾樣嘢食🫴🏻鐵板蠔仔煎蛋好香脆好好食🫴🏻Pad Thai with Shrimp擺盤精緻之餘亦都幾好食🫴🏻泰式燒牛肉Grilled US Angus Beef鐵板上溫度剛好Juicy又有牛味唔錯除咗食物優質之外,侍應嘅服務態度亦都良好抵讚仲會主動介紹餸菜既醬汁見我哋食得慢,會主動延後上菜速度 (後來見到張單上面印住“hold”)好體貼期待下次再試其他菜式餐廳地方唔大🙂預先留位置會比較穩陣
無意中發現咗喺銅鑼灣食泰菜既好去處😎

🫴🏻泰式燒牛肉Grilled US Angus Beef
鐵板上
溫度剛好Juicy又有牛味
唔錯

除咗食物優質之外,侍應嘅服務態度亦都良好抵讚
仲會主動介紹餸菜既醬汁
好體貼
期待下次再試其他菜式

餐廳地方唔大🙂預先留位置會比較穩陣
Pad  Thai
蠔仔蛋😋
Pad  Thai
蠔仔蛋😋
Siam 28一直秉持正宗泰國料理,所有餐點均由泰籍廚師主理,Siam 28多道價錢相宜的泰式佳餚自然是食客首選,為了兼顧不同口味的食客,Siam 28亦有不辣的泰國菜,任何食客都可享用。Siam 28午市套餐蠻有誠意,餐湯是冬蔭雜菜湯與泰式清湯,我們各選其一,泰式清湯是消暑聖品冬瓜湯,泰式清湯很好喝,冬瓜已經煮爛,入口即化,冬瓜的鮮甜味亦煮進湯中,泰式清湯清甜極致。這碗橘紅的冬蔭雜菜湯聞起來強烈,看起來誘人,喝起來好不濃郁,除了有泰式酸辣勁味,伴隨獨特香料在口中不斷迂迴,讓湯頭提升到一個層次,酸香讓我一下子胃口全開,湯裡有豆角、粟米仔等湯料。這裡若想吃小食,都只需22元,而且可選兩款,我選了炸素春卷及炸蝦餅,炸蝦餅頗有厚度,飽嘴扎實,用了不少蝦肉打製,真材實料,炸蝦餅彈勁十足,濃濃蝦味,讓人一吃就上癮。炸素春卷嚐起來外皮香酥脆口,還吃到飽滿的蔬菜絲,餡料經過調味帶些許鹹香,單吃其實已很夠味,也能沾點甜酸醬來提味,讓炸素春捲更香濃。難得午市套餐有泰式咖哩軟殼蟹配薄餅選擇,軟殼蟹香酥不油,光吃軟殼蟹可口得很,泰式咖哩加入濕潤的滑蛋,搭配薄餅或軟殼蟹品味時更順口,薄餅吸滿咖哩的美味,越吃越

難得午市套餐有泰式咖哩軟殼蟹配薄餅選擇,軟殼蟹香酥不油,光吃軟殼蟹可口得很,泰式咖哩加入濕潤的滑蛋,搭配薄餅或軟殼蟹品味時更順口,薄餅吸滿咖哩的美味,越吃越涮嘴,恨不得再多來幾塊,無敵下飯,來Siam 28吃午餐推薦大家點泰式咖哩軟殼蟹配薄餅。

這裡午市套餐包括一般泰式飲品,不用額外加錢加配,值得一讚,青檸梳打有著新鮮的沁酸,重點是青檸獨有的香味怡人,在炎夏時喝上一杯冰涼的青檸梳打多麼舒暢。

荔枝梳打完全是一道適合夏天飲用的沁涼冰飲,杯底清楚看到那渾圓的荔枝果肉,荔枝結合冰爽的梳打甜而不膩,荔枝梳打果香四溢,加上梳打的氣泡感喝上來十分解渴。

泰式酸辣明爐魚片配白飯這組合在泰菜中最經典的海鮮菜式,明鱸魚片細緻柔嫩無骨刺,浸泡在酸酸辣辣的湯汁裡,辣勁溫潤,無敵鮮美,泰式酸辣明爐魚片上桌後繼續用火爐加熱,越煮越入味,順理成章成為消滅白飯的動力。

我不得不讚嘆Siam 28的芒果煎糯米飯,在泰國餐廳也沒不吃芒果煎糯米飯的道理,黃澄澄的芒果香甜滑溜,煎過的糯米飯不黏稠,微焦帶煙韌,米香更為顯現,淋上濃稠的椰奶吃有畫龍點睛的效果,這樣的巧思真是Siam 28絕無
1K
「Siam 28」位於銅鑼灣澳門逸園中心,鄰近銅鑼灣港鐵站及SOGO,位置非常便利。由正宗泰國人主理,無需專程去九龍城,都能食到地道嘅泰國風味。最重要係價錢合理,原價已經唔貴,現時經OpenRice訂座晚市仲有單點餐牌七折優惠。半生熟三文魚伴香茅沙律 ($99): 三文魚柳外脆內軟,加上酸辣嘅香茅沙律,味道濃郁,酸酸甜甜帶輕微辛辣,都幾惹味。香茅雞脾菇蛋碎生菜包 ($69): 有別於傳統嘅肉碎生菜包,呢款以蛋碎及雞脾菇粒炒製,蛋夠滑唔會太熟,雞脾菇粒爽口,加上微辣嘅口味,食落又不缺肉感,反而覺得幾香口好食。鮮蝦炒金邊粉 ($128): 蛋網包住嘅泰式金邊粉加入花生碎、辣椒粉及青檸汁調味,調味較重,味道偏濃郁,鮮蝦爽滑彈牙,味道係唔錯。但金邊粉質感略濕,唔夠乾身。芒果煎糯米飯 ($88): 糯米飯略經煎香,外層香脆,內裡軟糯,都幾香口,芒果清甜唔酸。經OpenRice訂座晚市,Singha Bottled Beer買一送一

2023-05-09
2023-05-24 76 浏览
要食地道泰菜,又唔一定要去九龍城銅鑼灣呢間,食物好有水準午市套餐可以追加一人份量嘅泰式小食Lunch都可以好豐富唔怪得全場爆滿✨冬蔭雜菜湯酸中帶辣嘅冬蔭功湯每啖都好足料,非常惹味✨馬沙文咖哩牛舌配白飯呢款馬沙文咖哩,比起黃咖哩.青咖哩更好食香濃嘅椰汁味,帶點甜香,咖啡同飯嘅比例恰好加咗少少花生 配埋爽口嘅牛舌幾乎連隻碟都想舐埋,食到停唔到口✨柚子沙律 拼 炸蝦餅追加咗兩款必點嘅泰式小食▪️蝦餅熱辣辣.香脆彈牙▪️柚子沙律 新鮮多汁,加入紫洋蔥同蔥蒜帶點微辣.酸酸甜甜好Juicy✨蜂蜜香茅茶 加入香茅味道好清新再加添蜂蜜帶出香甜味,滋潤之選

要食地道泰菜,又唔一定要去九龍城
銅鑼灣呢間,食物好有水準

午市套餐可以追加一人份量嘅泰式小食
Lunch都可以好豐富
唔怪得全場爆滿

✨冬蔭雜菜湯
酸中帶辣嘅冬蔭功湯
每啖都好足料,非常惹味

✨馬沙文咖哩牛舌配白飯
呢款馬沙文咖哩,比起黃咖哩.青咖哩更好食
香濃嘅椰汁味,帶點甜香,
咖啡同飯嘅比例恰好
加咗少少花生
配埋爽口嘅牛舌
幾乎連隻碟都想舐埋,食到停唔到口

✨柚子沙律 拼 炸蝦餅
追加咗兩款必點嘅泰式小食
▪️蝦餅熱辣辣.香脆彈牙
▪️柚子沙律 新鮮多汁,加入紫洋蔥同蔥蒜
帶點微辣.酸酸甜甜好Juicy

✨蜂蜜香茅茶
加入香茅味道好清新
再加添蜂蜜帶出香甜味,滋潤之選
2023-05-24
午餐
2023-05-23 60 浏览
Lunch menu 無訂枱7折優惠, 一個套餐有湯有餐飲, 份量都好大份。♡ 套餐配冬陰雜菜湯Vegetarian Tom Yum Soup OR泰式清湯Thai Clear Soup我地都揀左冬陰公, 冬陰公偏酸唔辣, 有豆角,粟米筍,蘑菇。♡炒鮮蝦金邊粉 Pad Thai $98甜而不辣, 有辣椒、花生、青檸分別上, 自己按口味撈埋一齊♡泰式海南雞飯 配 油飯 或 白飯 Thai Style Chicken with Oil Rice $72油飯好特別, 似糯米飯, 唔係雞湯味嘅油飯, 有酸甜醬同蔥油點雞食。♡香葉豬肉碎煎蛋炒飯 Minced Pork Meat Fried Rice $75呢個係辣, 唔算好辣,但4款入面最辣, 飯一樣唔係泰國香米, 比較黏, 似糯米飯。♡青咖理雞配薄餅 Green Curry Chicken $72青咖哩完全唔辣, 雞肉絲好少, 薄餅切左5塊, 偏薄同乾。♡餐飲荔枝梳打有5款餐飲唔洗加錢, 荔枝梳打真係有荔枝, 好味👍🏻♡餐飲泰式咖啡Thai Coffee 加$12其他泰式飲品要加錢, 咖啡奶分開上。♡芒果煎糯米飯(2件) Mango Stic

♡炒鮮蝦金邊粉 Pad Thai $98
甜而不辣, 有辣椒、花生、青檸分別上, 自己按口味撈埋一齊

青咖哩完全唔辣, 雞肉絲好少, 薄餅切左5塊, 偏薄同乾。

♡餐飲荔枝梳打
有5款餐飲唔洗加錢, 荔枝梳打真係有荔枝, 好味👍🏻

♡餐飲泰式咖啡Thai Coffee 加$12
其他泰式飲品要加錢, 咖啡奶分開上。
♡芒果煎糯米飯(2件) Mango Sticky Rice $28
以為係糯米飯, 點知上碟係2塊餅, 口感完全唔一樣, 似糯米粉整嘅麻薯, 芒果都好甜, 配椰醬。
2023-05-23
2023-05-19 220 浏览
今次呢間餐廳係自己喺openrice上面搵嘅,想尋找一啲新味道。估唔到一下就發現咗一間超級好食嘅泰國菜。絕對要收藏!泰北牛腩湯 109HKD平時去開泰國餐廳都會飲冬陰功湯,今次見到呢度有牛腩湯,仲要係推介菜式,當然要試下!湯會比冬陰功更加酸,因爲餐牌有寫三顆辣椒,所以我哋要咗小辣。店員非常細心,主動問我哋要正常辣定小辣。依然可以食到牛腩本身嘅肉味,肉質亦都好腍,湯好開胃,一碗接一碗咁飲!絕對推介!!地道泰式海鮮桶 二人份 218HKD包括:虎蝦,藍青口,原粒帶子,大蜆,魷魚,粟米每一種食材都非常好味。果種特別嘅醬料有些少似紅咖喱,但又唔會掩蓋海鮮本身的味道,反而令鮮味更加突出。食完念念不忘,已經開始期待下次幾時可以再嚟!!每一款海鮮都好新鮮,用料絕不手軟,粟米亦都好甜。如果能多幾款海鮮就更加完美喇!炒鮮蝦金邊粉 122HKD炒鮮蝦金邊粉賣相絕對一流,好似米芝蓮餐廳嘅感覺。味道都好正宗,蝦仁好大粒!不過其他食物實在太優秀了,呢個就顯得普通少少喇。蒜香椰菜苗 89HKD幾乎每次食泰國菜蔬菜類都會選擇椰菜苗,可能因爲其他國家餐廳食唔到。調味好鮮,當然完食~餐廳環境屬於小清新類型,座位稍微無咁
估唔到一下就發現咗一間超級好食嘅泰國菜。絕對要收藏!
泰北牛腩湯 109HKD
地道泰式海鮮桶 二人份 218HKD

地道泰式海鮮桶 二人份

包括:虎蝦,藍青口,原粒帶子,大蜆,魷魚,粟米

炒鮮蝦金邊粉 122HKD

蒜香椰菜苗 89HKD

餐廳環境屬於小清新類型,座位稍微無咁闊落,算係美中不足,不過喺寸土寸金喺香港地亦都無辦法要求十全十美喇!
服務員態度好nice,食物絕對要俾99.9分!一定會再去食~~推介大家都一定要去呀!
泰北牛腩湯
蒜香椰菜苗
题外话/补充资料: 平時都好鍾意泰國菜,但呢間真係有一種驚喜嘅感覺!味道一級棒~
2023-05-06
地道泰式海鮮桶 二人份
泰北牛腩湯
蒜香椰菜苗
  • 地道泰式海鮮桶
銅鑼灣這間Siam 28泰國菜位置非常方便就在sogo旁邊 最適合掃貨後去飽吃一頓裝修型格 餐點由泰國人主理 味道正宗先點兩杯特飲解暑先荔枝梳打有四粒大荔枝 味道酸甜解渴芫荽蜜糖梳打超清新 芫荽陣陣清香 就連不愛芫荽的朋友也大讚烤鴨肉沙律平常泰國菜都是豬肉碎生菜包 這個非常有特式鴨肉非常香口多汁 選了少辣香口惹味 用生菜包著吃 減輕鴨肉油膩感 很出色泰式辣醬煮蜆鐵板上非常熱辣辣 每隻蜆肉都很飽滿醬汁加了椰汁 香而不太辣 讓人一口接一口泰式濕炒海鮮停頓麵超級打卡的一道菜 有特式非常推薦炸麵真的懸浮在半空 有如時間停頓了一樣海鮮材料豐富 魷魚 蜆肉 鮮蝦等等都很鮮味配上炸得香脆的麵條 口感豐富泰國芒果煎糯米飯第一次吃煎的糯米飯 感覺新奇有趣由於加了蛋漿煎香還有陣陣椰香有點像新年吃的煎年糕 泰國芒果當造 味道香甜 整體非常滿意 職員服務態度極好點了四道菜 主動幫我們換了兩次盤子價錢合理 會是我在銅鑼灣吃泰菜的首選
銅鑼灣這間Siam 28泰國菜位置非常方便

泰國芒果當造 味道香甜

整體非常滿意 職員服務態度極好
點了四道菜 主動幫我們換了兩次盤子
價錢合理 會是我在銅鑼灣吃泰菜的首選
銅鑼灣澳門逸園中心應該冇人唔識掛,喺SOGO側邊,通利琴行隔離,每次唔知食咩就會喺呢幢野度搵,呢幢嘢嘅餐廳我都食唔少,發覺越高層其實越好食,哈哈。28樓嘅泰國嘢餐廳,同朋友聚餐經常都會嚟呢度,地點就腳,價錢相宜,食物質素有保證,服務態度又好,記住28樓就啱。餐廳窗邊放左一排玻璃樽像裝飾,泰式嘅吊燈, 裝修唔算特別富麗堂皇,但坐得舒服,四人仍至八人枱都夠坐。🥢泰式濕炒海鮮”停頓”之面$122👍👍👍之前喺第二度都食過類似嘅嘢,價錢係呢度嘅一倍,就好似櫥窗display嘅面咁樣,啲面識企喺度,呢度價錢性價比十足,好抵食,份量又較多。一上菜香味撲鼻,擺盤精美,一黎到已經嘩咗出聲,色香味俱全,面炸得好脆,芡汁有層次,海鮮份量夠啲蝦好大隻,必食推介。main menu係冇嘅,要識嗌呀~🥢香辣燒鴨鬆沙律$79食法同生菜包差不多,可以選小辣或者直接了開啲辣椒,燒鴨鬆啖啖肉,有少量泰式香葉配菜,份量適中菜量剛剛好。🥢炸女婿蛋$79原來係有泰國傳統意義既一道菜。傳統泰國媽媽都會在女兒結婚前煮一道菜式給準女婿享用,有認可準女婿身份的意義,就是這道菜式 !職員介紹泰國傳統係用雞蛋整,呢度改用左鵪鶉蛋,唔怕避免

🥢泰式濕炒海鮮”停頓”之面$122👍👍👍

🥢香辣燒鴨鬆沙律$79

🥢炸女婿蛋$79
原來係有泰國傳統意義既一道菜。
職員介紹泰國傳統係用雞蛋整,呢度改用左鵪鶉蛋,唔怕避免太漏太滯。(咁又啱呀,雞蛋既話點食到幾隻😅🤣)
仲有炸蒜、炸豬肉、蔥連埋泰式羅望子汁,醬汁唔辣,少少甜濃味有層次。

🥢芒果煎糯米飯 $89👍
同出邊唔同嘅芒果糯米飯,糯米飯兩邊煎香左,芒果甜到夠,糯米飯煎得香,邊有少少脆,同時可以保持糯米軟靭嘅口感,非常特色。值得一試。

呢度食物出品全部泰國人主理,
有地道泰國小食,又有創新特別菜式,
價錢又平!
職員非常有禮貌,主動加水,態度一流。
朋友聚餐必食泰國菜之選!
2023-05-15 500 浏览
Siam 28地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓今日竟然無意中發現銅鑼灣有間樓上泰國人主理嘅地道泰國菜😝,味道CP值好高。如果你都係泰國菜愛好煮,必去🤩~帕能咖哩(雞)配薄餅🐔$119咖喱汁非常濃郁好味再混合蛋黃同辣椒油,啖啖入口都有種軟綿感😌,絕對係坊間少見嘅糊狀咖哩同口感😏,但食落居然會辣,加上超多雞夠肉地又夠幾嫩又Juicy😚,正!香茅雞牌菇蛋碎生菜包🥙$69估唔到泰式生菜包唔單可以包肉,仲可以包雞牌菇蛋碎😏,而且味道酸酸甜甜辣辣,雞髀菇爽口有又咬😚,真係好夾好開胃呀,正。香葉/辣椒膏炒花甲🐚$102花甲好多蔥蒜好落足料,勁吸味😙,而且花甲仲幾新鲜,好開胃,正🥰。濕炒河粉(豬)🍝$109河粉彈牙又有口感,超級有啫喱口感,而且佢啲食材好豐富🤩,包搭豬肉; 芥蘭; 粟米;椰菜花等,再配上佢自家茨汁😚,酸酸甜甜好夾好開胃呀,好有特色。芒果煎糯米飯食🥭$89薄薄嘅蛋漿包住金黃嘅糯米飯拎去煎,食落非常外脆內裹煙韌軟糯😛,加上椰汁和超香甜芒果一齊,真心食到舔舔脷🥰,正。#nicefoodie銅鑼灣—--------------------#food #foodporn #hkf
Siam 28

濕炒河粉(豬)🍝$109

芒果煎糯米飯食🥭$89

#nicefoodie銅鑼灣

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡  #銅鑼灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #泰國菜 #泰國
2023-05-07 90 浏览
當你來到銅鑼灣的 Siam 28 泰國餐廳,你會發現這裡是一個舒適、充滿泰國風情的用餐場所。餐廳的裝修和佈置都非常精美,有很多泰國特色的裝飾品和家具,讓人彷彿置身於泰國的街頭小巷中。當然,Siam 28 最重要的還是他們的美食。菜單上的選擇非常豐富,從咖哩到燒烤,再到各種小吃和甜點,應有盡有。我推薦試試他們的小食拼盤,這道菜色既香辣又濃郁,口感非常棒。還有他們的炸蝦餅和泰式椰漿糕,也是非常美味的小吃。服務方面,Siam 28 的服務員非常友善和熱情,能夠提供很好的建議和幫助。餐廳的氛圍也非常舒適,適合與家人、朋友或情侶一起用餐。總體而言,Siam 28 是一個非常值得一試的泰國餐廳,不僅有美味的食物和精美的裝飾,還有優質的服務和舒適的用餐環境。如果你愛泰國菜,或者想要嚐試一下新口味,Siam 28 絕對是一個不容錯過的好選擇。

餐廳:Siam 28 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓「Siam」即喺暹羅,喺古代泰國嘅名稱🇹🇭,依家都仲會有人叫泰國做暹羅,而呢間Siam 28 主打既新派又傳統嘅泰國菜,位於銅鑼灣澳門逸園中心28樓,所以就取名「Siam 28」Siam 28 開咗6年左右,由廚房到水吧都喺泰國人主理👨🏽‍🍳,將泰國地道嘅食材同家鄉菜用嶄新嘅方式呈現喺食客面前,再迎合香港人嘅口味作出調整,整出一道又一道「Thaipas」泰式小食,意思如同西班牙嘅Tapas,當然唔少得多款傳統泰菜啦😋✝️炸女婿蛋 $79泰國外母見到女婿嗰陣會整嘅一道傳統泰國小食,餐廳用咗鵪鶉蛋取代雞蛋🥚,一啖一粒夠晒方便易食,外層有薄薄一層脆皮,配埋豬肉片、炸蒜片,同羅望子醬一齊食就更酸甜開胃✝️泰北牛腩湯 $109大推嘅泰北傳統辣湯😍,先將牛腩炆腍,再加入用咗大量泰式香料煮成嘅辣湯,包括草菇、辣椒🌶️、車厘茄、檸檬葉🌱、香茅🌿、洋蔥🧅、金不換等,大部分食材都喺由泰國返貨,用埋青檸去提升鮮香,飲落少少嗆喉,但酸辣過癮,超級暖胃,唔太食得辣嘅人記得叫小辣喇✝️炒鮮蝦金邊粉 $122用咗泰國南部嘅煮法去整,金邊粉加咗茄汁
餐廳:Siam 28 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓

✝️炸女婿蛋 $79

✝️泰北牛腩湯 $109

✝️炒鮮蝦金邊粉 $122
用咗泰國南部嘅煮法去整,金邊粉加咗茄汁、魚露、羅望子醬去炒香🔥,
口味偏甜,仲有蛋絲、豆腐乾、芽菜、韭菜等材料,外層蓋上網狀蛋皮,喺功架嘅表現😏,
鍾意重口味啲仲可以加埋青檸、花生碎🥜、辣椒粉一齊食,另外面頭有幾隻蘸咗少少泰式甜酸醬嘅鮮蝦,咬落
超級彈牙,好想食多幾隻🤣

✝️芒果煎糯米飯 $89
蘸上蛋漿拎去煎,薄薄嘅蛋漿包住金黃嘅糯米飯,食落非常煙韌軟糯,
加上椰汁同放埋超香甜芒果一齊食🥭,連埋啲芝麻香真喺無得輸,難怪基本上所有嚟到嘅客人都會叫嚟做飯後甜品

依家星期一至四晚市仲做緊泰國Singha啤酒買一送一優惠🍻,不過我就唔多好飲酒,所以就叫咗杯手調Mocktail——Flower($68),以陣陣薰衣草花香為主,帶有甜甜果香,清新易入口,仲整到漸變色層效果,啱晒一眾型男少女😜
2023-05-03