.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😳 特色倒轉左嘅羊肉飯 @ 🌟 Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar 🌟.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Summer Fiesta Dinner SetKabab KarazeBeef Tagine OkraMaqluba.👽 呢間好似天方夜譚嘅黎巴嫩餐廳裝修滿滿異國風,氣氛熱鬧好生意。剛好最近做緊夏日推廣晚市套餐四重奏,四百有找有齊冷熱前菜、主菜、甜品。.🥙 凍盤「貝魯特鷹嘴豆泥」有薄荷清涼感偷襲味蕾!青瓜粒脆卜卜夾擊幼滑豆蓉,檸檬酸香加上石榴籽爆汁,蘸熱烘皮塔餅食到停唔到手。.🧀 經典小食「芝士炸餃子」個皮咬落有咬口,裡面滿滿黎巴嫩咸芝士,酸奶薄荷醬淋落去,超邪惡濃郁。.🍖 主菜「酸奶燉羊肉」慢煮到輕輕一篤就散開,酸奶油醬溫柔包住羊腩,毫無羶味只有奶香,用醬撈飯一流。.🧆 再黎幾款單點靚餸,「櫻桃羊肉」用車釐子醬甜辣交匯免治羊肉球,吸滿阿勒頗辣椒香,果酸吊出肉鮮超開胃。.🍛 好香濃嘅「牛肋肉燉秋葵」用USDA牛肋肉,煮到腍到化開,秋葵黏液化成濃稠醬汁,配番茄酸香超好送飯。.🥘 限量供應嘅招牌菜「
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖中展示美食為:
Summer Fiesta Dinner Set
Kabab Karaze
Beef Tagine Okra
Maqluba

🥘 限量供應嘅招牌菜「倒扣羊肉飯」,用銅鍋反扣,起菜時店員會敲打金屬鍋,儀式感滿分!揭蓋瞬間羊肉香噴發,葡萄乾撈松子暗藏飯底,每啖都有鮮味驚喜。

🍮 甜品當然要叫最經典嘅「開心果米布丁」,開心果碎多到鋪滿表面,奶香米粒凍食超爽滑,甜度輕盈,口感滑順。

😋 呢度嘅菜式足料好味,氣氛熱鬧,有機會值得試下。

📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
  • Maqluba
  • Beef Tagine Okra
  • Kabab Karaze
中環正宗黎巴嫩自助餐..My friend and I went to a restaurant called "Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar" located in 2/F, Carfield Commercial Building, 75-77 Wyndham Street, Central 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓..there are 2 options for adults of brunch buffet.i.e alcohol free flow buffet set or non alcohol free flow buffet set..both of us chose the alcohol free flow buffet set,there are Prosecco ,Moscato,Pinot Noir,Asahi beer,sparkling water to choose from..I recommended the Prosecco with the right acidity and b
中環正宗黎巴嫩自助餐

中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

I recommended the Prosecco with the right acidity and balance well

there are different flavours of hummus,I like the pistachio ones.can refill the pita bread by asking the staff
loveeeeeee the falafel with loadsssss sesame seeds on top which enrich the flavor of the falafel

for protein ,there are oyster,fish,beef ...etc

customers can also upgrade with grilled whole fish or Grill Mix

用餐优惠
試食活動
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar本身對中東菜冇乜認識,亦都唔係成日有機會食到🤤今次第一次嚟呢間咁有異國風情嘅餐廳,環境好有feel!裝修靚,配埋bgm,即刻諗起阿拉丁🤣梳化位好啱打卡,夜晚嚟chill下飲杯嘢同朋友傾下偈一流🧞‍♂️一坐低,店員好快就送上menu,有自助餐同單點選擇,但因為想試限量羊肉飯,所以揀咗單點,下次一定要食佢嘅buffet😍🍴推薦菜式:🧀芝士炸餃芝士味啱啱好,唔會太膩,外脆內香,咬開仲有拉絲🤩🍖混合燒烤拼盤雞、牛、羊肉樣樣有,最驚喜係羊架超好食,完全唔羶,反而雞牛略嫌乾身~愛羊人士推介直落叫羊main!羊肉好香又Juicy😋🥘倒扣羊肉飯✨限量供應✨ 店員喺你面前set枱+即場倒扣上碟,好有儀式感~飯、羊肉、茄子完全融合,香口入味,羊肉嫩滑,2個人食晒成兜都唔覺多!🍹熱情果乳酸梳好清爽😋,菜式偏重口味飲Yakult檸檬特飲超解膩,熱情果味夠突出晏晝去已經坐咗七成,職員好親切,成個用餐體驗非常愉快~中環少有咁有特色又打卡able嘅中東餐廳,下次一定要帶多啲朋友嚟!

🍴推薦菜式:

🧀芝士炸餃芝士味啱啱好,唔會太膩,外脆內香,咬開仲有拉絲🤩

浣熊家族到中環品嚐地中海特色黎巴嫩菜 地中海的菜式給我們的感覺一直都很神秘,很少有機會在香港嘗試。浣熊家族四位小朋友們今晚來到中環一間提供黎巴嫩菜的地中海餐廳品嚐料理。店內環境裝修精緻,完全感受到中東的獨有風格,燈光偏暗卻突顯了馬賽克藍燈的圖案,座位舒服,絕對感受到濃厚的地中海風情~ 除此之外,每晚餐廳都會有歌舞表演,由1位性感的女士跳舞,這是黎巴嫩,土耳其菜當地餐廳的特色歌舞,一邊享受晚餐,一邊觀賞歌舞,非常有氣氛~ Hummus Beiruti  & Pita Bread 鷹嘴豆泥配彼得包鷹嘴豆蓉的口感滑順,混有橄欖油增添了香味。搭配新鮮熱辣的彼得包,外皮酥脆,這道開胃菜更具層次感。 Busterma Platter 風乾牛肉拼盤 Cheese Sambousek 芝士炸餃以為是尼泊爾的餃子。外層金黃酥脆,炎熱嫩滑帶微鹹的芝士湧出,配上薄荷酸奶醬,清新又美味~ Lemon Garlic Shrimp 蒜香檸檬蝦大蝦彈牙鮮甜,混入蒜香及檸檬的香氣,橄欖油和芫茜為此菜加上地中海的風情~ Mashawy 烤雞牛羊串燒盤 & Shakriya (Chicken with rice and
浣熊家族到中環品嚐地中海特色黎巴嫩菜

Busterma Platter 風乾牛肉拼盤

Cheese Sambousek 芝士炸餃

Lemon Garlic Shrimp 蒜香檸檬蝦

Mashawy 烤雞牛羊串燒盤 & Shakriya (Chicken with rice and yogurt)
富有地中海香料味的串燒,最好吃竟然是雞肉,又軟又香,下次一定要叫大大盤的串燒才過癮!Shakriya是地中海的特色菜,用上乳酪汁配雞肉,有點像中菜,華人好容易接受的料理~

甜品: Pistachio Rice Pudding 開心果米布丁 & Kunaffa 土耳其芝士酥餅

Cocktails-One Thousand One Nights
飲品選擇了一杯以荔枝、玫瑰、柑橘、迷迭香和氣泡酒調製而成的Cocktail,果香味濃厚,帶有玫瑰的花香味,十分有層次。

中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

#中東菜 #鷹嘴豆泥 #烤羊肉 #中環 #Shakriya #黎巴嫩菜 #Lebanese #Kunaffa #Hummusbeiruti #浣熊 #central #hongkong #raccoon #Mashawy #Shakriya #鷹嘴豆 #彼得包 #Pitabread #Shahrazad #地中海 #中東菜#dinner #晚餐 #土耳其 #turkey #dancing #舞蹈

2025-06-26
2025-06-26 80 浏览
特色黎巴嫩菜1️⃣酸奶燉羊肉超多羊肉,羊肉好嫩,醬汁好香濃2️⃣慢煮羊肉配煙燻飯羊肉超軟淋唔會太羶,飯好香,配埋青豆3️⃣烤牛肉串用辣椒和百里香烤過,帶有煙燻味,配上洋蔥同蕃茄4️⃣煎雞肝加上青椒同番石榴,醬汁偏鹹5️⃣中東沙律芝麻脆餅好香口,沙律菜爽口,配上特制醬汁,好開胃6️⃣益力多lemonade-酸酸地好清新雜莓奶昔-非常推薦,新鮮水果打成餐廳裝修好靚,藍色主調,岩哂影相👍🏻👍🏻😍
特色黎巴嫩菜
1️⃣酸奶燉羊肉
超多羊肉,羊肉好嫩,醬汁好香濃

2️⃣慢煮羊肉配煙燻飯
羊肉超軟淋唔會太羶,飯好香,配埋青豆

3️⃣烤牛肉串
用辣椒和百里香烤過,帶有煙燻味,配上洋蔥同蕃茄

4️⃣煎雞肝
加上青椒同番石榴,醬汁偏鹹

5️⃣中東沙律
芝麻脆餅好香口,沙律菜爽口,配上特制醬汁,好開胃

6️⃣益力多lemonade-酸酸地好清新
雜莓奶昔-非常推薦,新鮮水果打成

餐廳裝修好靚,藍色主調,岩哂影相👍🏻👍🏻😍
2K
呢日同朋友一齊嚟咗呢間喺中環嘅黎巴嫩菜🇱🇧兼中東菜餐廳食午餐🤣地中海東岸係中近東地區(The Near and Middle East)、北岸係南歐、南岸係北非,我雖然去過中東公幹但係從未去過地中海嘅東岸,所以完全唔熟悉黎巴嫩🇱🇧等國家嘅中東菜😅未講食物之前,首先要讚吓尼泊爾🇳🇵籍嘅店員妹妹好好笑容服務好好🤣Mocktail Fireman Sour : 叫咗少甜,清新好飲🤣依家有 Summer Fiesta Lunch Set Menu 可以自由組合,包 Daily Soup + Salad + Mezze + Main + Dessert 🤣Daily Soup 每日餐湯:呢日係南瓜湯🎃,幾香南瓜味,又夠滑,應該仲加咗啲我唔識嘅中東香料,所以飲落味道層次豐富啲🤣一個午餐揀咗 Tabbouleh 羽衣甘藍 + Mutabal 煙燻茄子乳酪 + Fish Sayadieh 炖盲鰽魚柳 + All Mains Served with Vermicelli Rice :全部放埋一碟,有沙律有 Mezze 有魚柳,全部都好味,盲鰽魚柳就肉質鮮甜🤣另外一個午餐揀咗 Fattoush 蔬菜沙律

另外一個午餐揀咗 Fattoush 蔬菜沙律 + Mutabal 煙燻茄子乳酪 + Grilled Shish Tawook 炭燒雞肉串 + All Mains Served with Vermicelli Rice:都係全部放埋一碟,都係全部都幾好味🤣,雞肉烤得幾 juicy 🤣

仲有 阿拉伯薄麵包/菠菜酥餅:Pita Bread 夠煙韌,出奇地好食😋;菠菜酥餅 嘅酥皮好鬆化🤣

Dessert Hibiscus Cream Caramel 洛神花焦糖糕:夠晒滑,都幾甜,食得人好開心🤣
2025-06-16
2025-06-24 96 浏览
今日去中環交文件,同事話想試吓呢間黎巴嫩菜,於是上去試下☺️一上到去,眼前裝潢有驚喜,好有民族風,隨意拍照已經可以打卡😃我哋揀咗坐出面,打卡真係靚🥰點了幾款:蒜香檸檬蝦好香檸檬味,好清新,啲蝦好大隻,啖啖肉,完全好夾又開胃🤤美國牛肋肉等牛肉好腍,好香濃嘅蕃茄味,唔會有蕃茄酸,蕃茄汁算係潔身,拌飯食一流,有秋葵,仲好入味 😋混合燒烤拼盤(小)羊豬雞牛配乳酪醬羊架非常之甜沒有臊味,肉骨分明,一啲都唔韌,羊串都處理得幾腍,好食🥰雞肉塊好香炭燒味,唔會太鹹,肉質算嫩,唔錯😃牛柳外脆內嫩,也有炭燒味,加埋乳酪醬,夾得非常好!😘Cappuccino & Latte: 正常,裝糖的金樽仔好特別!😆經過可黎一試👍🏼

蒜香檸檬蝦
好香檸檬味,好清新,啲蝦好大隻,啖啖肉,完全好夾又開胃🤤
美國牛肋肉
混合燒烤拼盤(小)
羊豬雞牛配乳酪醬

經過可黎一試👍🏼
2025-06-18
2025-06-24 111 浏览
Weekend Semi-Buffet Brunch Menu▸ 價格:成人$368/位 小童$148/位▸ 時間:週六及週日 12:00-15:00 環境踏入這間黎巴嫩餐廳,彷彿跌進《阿拉丁》的魔法宮廷,結合黎巴嫩宮廷美學x 阿拉丁風格,到處都是拍卡勝地。食物味蕾環遊黎巴嫩!午市自助盛宴開啟奢華中東饗宴!飲品任飲!以中東煮法令我感到好新穎,仲有即開生蠔食。推薦必吃椰汁米飯布丁:賣相不特別,但味道不錯。嫩羊肉:羊肉超鮮嫩滑配上白汁牛臊味濃。青椒肉丸:配上中東風味的特色肉丸。炸雞肉:即炸好好食。
▸ 價格:成人$368/位 小童$148/位
▸ 時間:週六及週日 12:00-15:00

食物

推薦必吃
椰汁米飯布丁:賣相不特別,但味道不錯。
嫩羊肉:羊肉超鮮嫩滑配上白汁牛臊味濃。
青椒肉丸:配上中東風味的特色肉丸。
炸雞肉:即炸好好食。
2025-06-22
2025-06-22 57 浏览
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓今日約咗朋友晏晝黎食黎巴嫩菜地點位置都幾好 好適合team lunchSet Lunch 選擇都唔少 Daily Soup 有啲Spicy味 幾有中東風情煙燻茄子乳酪經典中東頭盤 配彼得包 菠菜酥餅經典鷹茄子蓉 好足料 啖啖都有煙燻味點埋d包一齊食 麵粉味好香又煙韌 中東菜簡而精既沙律用新鮮既意大利番茜、番茄、洋蔥和檸檬混合🍋簡單又清新又健康 用黎做前菜好適合Shish Tawook & Grilled Beef Skewers烤雞肉串是一道簡單卻美味的料理烤得剛剛好,外表微焦、內部多汁配嘅米飯其實幾特別有啲好似米粉咁麵條溝埋入去幾有口感Hibiscus Cream Caramel 洛祌花焦糖糕口感細滑 焦糖味突出 Cocktail都唔錯💓大杯又解渴
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

經典中東頭盤 配彼得包 菠菜酥餅
經典鷹茄子蓉 好足料 啖啖都有煙燻味
點埋d包一齊食 麵粉味好香又煙韌

中東菜簡而精既沙律
用新鮮既意大利番茜、番茄、洋蔥和檸檬混合🍋
簡單又清新又健康 用黎做前菜好適合

烤雞肉串是一道簡單卻美味的料理
烤得剛剛好,外表微焦、內部多汁

配嘅米飯其實幾特別
有啲好似米粉咁麵條溝埋入去幾有口感

Hibiscus Cream Caramel 洛祌花焦糖糕
口感細滑 焦糖味突出

Cocktail都唔錯💓大杯又解渴

2025-06-19 217 浏览
好友約我去位於中環雲咸街75至77號嘉兆商業大廈2樓的<Zhahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar>食午餐,環境舒適,裝修富麗堂皇。我哋點咗兩個午市套餐:🍴是日餐湯🍴沙律:📍羽衣甘藍📍蔬菜沙律🍴豆蓉:📍紅菜頭鷹嘴豆蓉📍煙燻茄子乳酪配阿拉伯薄麵包及菠菜酥餅🍴主菜:📍燉盲曹魚柳📍炭燒牛肉串 配青麥飯。🍴甜品:📍洛神花焦糖糕🍴飲品:📍Zwin zwin📍Into The Woods餐廳供應高質素又好味的菜餚,款式繁多,材料新鮮又好食;主菜的牛肉串和燉盲曹魚柳配青麥飯好入味又軟腍。
我哋點咗兩個午市套餐:

• 洛神花焦糖糕
  • 炭燒牛肉串
  • 燉盲曹魚柳
2025-06-17 196 浏览
今日來到位於中環Shahrazad Lebanese 食一個好有特色中東菜午餐。👍🏼環境別致讓你有種置身中東黎巴嫩感覺。菜色主要雞牛多,沙律菜、餐湯及甜品都加上獨特香料,味道特別可口。🫶🏼
2025-05-26
2025-06-12 321 浏览
有朋友仔強烈推介呢間係中環嘅黎巴嫩餐廳。咁黎巴嫩菜又真係未試過就想去睇下。佢個位置係喺蘭桂坊行上去嗰條橫街嗰度,係一座舊舊地嘅大廈入面嘅二樓。一上到去二樓出門口就見到啲裝修非常之靚😱充滿完滿滿嘅黎巴嫩風格裝修。前菜叫咗個混合冷盤拼盤,畀咗三隻著再配一啲類似薄餅嘅麵包一齊食。我個人覺得cheese嗰隻最正。估唔到黎巴嫰係好多羊肉嘅菜式,我哋叫咗個慢烤羊腿同埋羊肉飯都好正。最最最估唔到嘅係食食下飯突然之間成個場暗咗。以為係有人慶祝生日啦~原來係有黎巴嫩嘅舞蹈表演睇👍👍👍氣氛非常之好,仲有食客出去一齊跳🤣我自己怕醜就冇出到去🐱嘢食ok又有表演睇又可以一齊玩,正👍🤪

2025-06-11 238 浏览
踏入 Shahrazad,彷彿瞬間穿越至中東的街頭——華麗的波斯地毯懸掛於天花,鏤空黃銅燈灑落柔和光影,馬賽克拱窗透出神秘藍調,配上悠揚的中東音樂,每一處細節都讓人忍不住舉起手機瘋狂打卡!🧀 芝士炸餃(Cheese Sambousek)外層金黃酥脆,咬開瞬間,熱騰騰的芝士如熔岩般湧出,質感嫩滑帶微鹹,配上薄荷酸奶醬,濃郁中帶一絲清新。🌿 菲達菠菜酥(Feta Spinach Borek)酥皮輕盈鬆化,一咬即碎,內餡是菲達芝士與菠菜的完美結合,鹹香芝士平衡了菠菜的甘甜,大推!  混合燒烤拼盤(Small Mixed Grill) 炭火香氣撲鼻而來,羊架嫩滑多汁,騷香濃郁卻不腥膻;雞肉醃得入味,外皮微焦,肉質仍保持Juicy;牛肉香嫩帶炭燒風味,搭配蒜香醬和烤蔬菜,大滿足!🍤 蒜香檸檬蝦(Lemon Garlic Shrimp)大蝦彈牙鮮甜,蒜香與檸檬的酸爽交織,橄欖油和芫茜增添地中海風情。🍹 Yakult Lemonade益力多的微酸融合菠蘿和柑橘香,氣泡感十足,瞬間洗去油膩感。Shahrazad 不僅環境滿分,食物水準更是超出預期,將黎巴嫩菜的濃郁香料、炭烤風味和清新酸香完美呈現。

🧀 芝士炸餃(Cheese Sambousek)

🌿 菲達菠菜酥(Feta Spinach Borek)

混合燒烤拼盤(Small Mixed Grill)

🍤 蒜香檸檬蝦(Lemon Garlic Shrimp)

🍹 Yakult Lemonade
益力多的微酸融合菠蘿和柑橘香,氣泡感十足,瞬間洗去油膩感。

• shahrazad mixed grill (small)
  • Shahrazad  Mixed  Grill  (Small)
  • Shrimp Matffie
[ Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar ]中環呢間餐廳提供黎巴嫩菜式,而且裝修得非常有特色😻。Lunch Menu✿ 餐湯是日南瓜湯🎃濃郁香甜,質地細滑綿密,帶有淡淡奶油香氣,夠哂暖胃。✿ 沙律羽衣甘藍爽脆鮮嫩🥬,搭配中東風味檸檬橄欖油醬汁,酸香醒神。✿ 小食酥炸蔬菜鷹嘴豆餅🧆外層酥脆、內裡豆香濃郁,蘸上比秘製醬更顯層次。✿ 主菜炭燒雞肉串炭烤香氣十足,肉質多汁不柴,醃料以中東香料為主,微辣辛香🌶️🌶️。炖盲曹魚柳🐟 魚肉燉煮至嫩滑入味,番茄與香料湯汁酸甜開胃🤤。甜品洛神花焦糖糕以洛神花為主調,微酸融合焦糖嘅甜,入口好特別‼️總結🫦初次嘗試黎巴嫩菜午市套餐,展現黎巴嫩菜嘅風味同層次豐富,中東美食愛好者值得一試😬。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓電話:2330 0242✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

中環呢間餐廳提供黎巴嫩菜式,而且裝修得非常有特色😻。

Lunch Menu
✿ 餐湯

✿ 沙律
羽衣甘藍爽脆鮮嫩🥬,搭配中東風味檸檬橄欖油醬汁,酸香醒神。

✿ 小食

✿ 主菜

甜品

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓
電話:2330 0242
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
朋友推介呢一間中環嘅黎巴嫩菜,入門口已經非常吸睛,裏面嘅裝修加埋暗暗嘅調子,好有神秘嘅氣氛,好適合同朋友一齊傾偈聚一聚嘅地方第一個是不同種類嘅豆泥拼盤由三組不同顏色配合成嘅前菜,有鷹嘴泥,惹味蕃茄醬,還有一個味道獨特嘅醬,配上特有嘅麵包吃,口感细腻第二個菜叫咗個煎雞肝深褐色焦脆外殼包裹豐腴醇香,酒與焦化洋葱煮嘅汁甘美脂香第三個菜香煎海魚奶油白芸豆泥,魚肉細嫩豆泥綿密第四個是烤羊肉串,火炙烤鎖住粉嫩肉汁,孜然與肉桂暖香繚繞。焦脆邊緣裹着脂香迸發,綴薄荷酸奶伴着吃,更感清新未食過黎巴嫩菜,感覺幾清新,幾得意,間餐廳都好靚
朋友推介呢一間中環嘅黎巴嫩菜,
好適合同朋友一齊傾偈聚一聚嘅地方

第一個是不同種類嘅豆泥拼盤

第二個菜叫咗個煎雞肝
深褐色焦脆外殼包裹豐腴醇香,酒與焦化洋葱煮嘅汁甘美脂香
第三個菜香煎海魚奶油白芸豆泥,
魚肉細嫩豆泥綿密

未食過黎巴嫩菜,感覺幾清新,幾得意,間餐廳都好靚
2025-06-09
  • Samake Bil Tahini