經過土瓜灣俾依間 handmade burger 小店吸引,小店有牛肉羊肉雞肉蝦ge burger, hotdogs 同埋Pizza, 即叫即做所以新鮮熱辣ge👍🏻今次試左👉🏻Beef cheese turkey bacon 熱狗👉🏻薯條個hotdog ge 肉腸食得出同平時食開ge 唔同,好咸香,非常薄同脆👍🏻turkey bacon 都煎到好焦香,配埋酸瓜,蕃茄醬同芝士,口感同味道都好rich"等待期間店員都有介紹返,原來佢地d 肉係自家攪碎,蝦都係鮮蝦去殼再剁碎🫰🏻牛羊肉調味都係加鹽同胡椒俾客人食到肉ge鮮味🫰🏻同埋佢地pizza 批底個dough都係佢地自家做同手拉,睇黎下次要試埋:)

今次試左
👉🏻Beef cheese turkey bacon 熱狗
👉🏻薯條

土記又多一個好吃的地方!今天終於來到這裡朝聖!朋友住在傲雲峰,見證住土瓜環的變遷!朋友經常到這裡買外賣,說這裡的食物全部也是真材實料!餐廳除了位處宋皇台地鐵站附近,且附近也有不同的巴士,極度方便😘 說這裡是籃球發燒友好去處也絕不為過,因為這裡有一幅籃球的BANNER,還有米高莊敦的籃球!餐牌上的”Man-on-Man”和”Slam dunk”,籃球粉絲絕絕不宜錯過!看回餐廳,這裡是吃漢堡包的,但由於昨天就跟未婚妻去了麥當勞的關係,今天就不點漢堡包,轉而點了一個純羊肉腸熱狗,配合菲達芝士和青瓜($95)接著就想吃一點肉肉,就要了一隻法國春雞,配合薯條($95)。等了一會兒,熱辣辣的熱狗上碟了,餐盒上貼了「羊」、「雞」的貼紙,不會撈亂,十分貼心!整體感覺很適合打卡,熱狗鋪上了茄汁、芥末、洋蔥和酸瓜!青瓜好fresh,紫洋蔥也配合得十分不錯!值得一提就是加了菲達芝士,這個芝士很好味,以前沒吃過,配合羊肉來吃十分特別,中和了羊肉那個騷味!羊肉腸很煙銀,跟街外吃的不同感覺!另外,這個熱狗吃完之後沒有什麼口渴的感覺,相信跟門外宣傳一樣,沒有下任何味精的緣故!這個熱狗值99分!另外法國春雞也上碟了!

純羊肉腸熱狗+菲達芝士+青瓜

這個熱狗值99分!
法國春雞+薯條

另外法國春雞也上碟了!這個法雞我在大生買過,但自己煮得不太好味~這個雞是沒有用任何荷爾蒙來飼養,烹調起上來卻很嫩滑!店員很貼心,見我們兩個人就把雞切開一半,方便享用!要是能夠提供手套就更好了!雞件十分好,而且這個法國春雞還附送了一個自家制home-made的醬汁,要是白色的雞件能夠沾上這個醬汁,確實是很不錯的!很配合~

薯條🍟也十分好味道!熱辣辣!如果喜歡吃的是長和粗的薯條,一定要點這個的!

這個春雞值95分!

總括來說,我認為這個餐廳煮出來的食物十分出色!最後更加得知這個餐廳的名字原來是採自他兒子的名字!這個愛兒子號的老闆絕對值得稱頌!
2023-04-01
純羊肉腸熱狗+菲達芝士+青瓜
法國春雞+薯條
Must-try🍔Slam Dunk | Shadi@shadiburgerhk  Attention‼️所有籃球愛好者請注意🏀 一定要去位於土瓜灣嘅Shadi。老闆係籃球愛好者,店內都擺設咗2個珍藏籃球,加上佢嘅signature burger叫Slam Dunk,係一個勁好食、勁足料嘅三層burger。真心覺得值$155!出面好少見3層!一定要試😋 全日正價餐牌🍽人均:$100🕰時間:平日Lunch Hour。店內設有4-6個座位,但Shadi主要係做外賣單,亦歡迎食客堂食,即時食的話食物會更好食。 🍔Slam Dunk $155三層牛肉漢堡,齋係賣相都贏晒😍Shadi用嘅肉都係極等級冰鮮肉,冇雪藏味,用料極佳👍🏻加上佢哋嘅肉,包括牛羊雞,都係自家廚房攪碎,牛肉同羊肉都只加鹽同胡椒,務求我哋食到肉最原始鮮味,好juicy😋Slam Dunk咁高質嘅burger如果喺其他餐廳,甚至連鎖快餐店應該賣成2/3百,$155絕對抵食👍🏻🍕Octopus $85超級Chessy🧀好足料,有西班牙八爪魚、basil、pesto sauce、sweet olive同勁好食嘅mozzarella😍超級
Must-try🍔Slam Dunk | Shadi
@shadiburgerhk

全日正價餐牌
🍽人均:$100

🍔Slam Dunk $155

🍕Octopus $85
超級Chessy🧀好足料,有西班牙八爪魚、basil、pesto sauce、sweet olive同勁好食嘅mozzarella😍超級拉絲! Shadi嘅pizza係薄批,批底都係人手自己拉,全部醬汁都係自家製👍🏻勁有心思!

Bible rating: 8.5/10

📍地址:SHADI
土瓜灣譚公道108-114號雲天大樓地下A號舖

#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #foodiehkig #聚餐 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #土瓜灣 #土瓜灣餐廳 #香港漢堡 #漢堡 #土瓜灣漢堡 #burger #pizza #批薩 #shadi #shadiburgerhk #漢堡包 #hkburger #hkpizza #slamdunk #hkfood

• Slam  Dunk
2023-04-16 44 浏览
難得經過宋皇台做野,吾少得食好西🥰甘岩今日係happy friday 😎突然想食高質burger,搵到呢間!同個職員傾開先知,原來啲肉吾係雪藏,係冰鮮,食材講究😊同埋所有肉係廚房自己攪碎,真係心機野👍🏻燒春雞好惹味,連醬汁都係home-made 自己做的😀雖然鋪面細,但個vibe吾錯!Nice music playing😍自己一個人,都可以好chill🥳甘高質既burger呢個價錢認真合理,下次再試下個pizza, 聽聞都係人手拉😋

燒春雞好惹味,連醬汁都係home-made 自己做的😀

2023-04-15 13 浏览
希臘風格羊堡🤓$180材料好豐富,雙層羊肉扒,芝士青瓜,希臘乳酪,蕃茄,洋蔥,酸瓜!羊肉扒啖啖肉,據聞係新鮮手打,feel到肉質口感同出面嗰啲有少少唔同!羊肉扒保留羊味,但五會好over ! !朋友話唔好羊都覺得ok ! !薯條即叫即炸,薯條係粗條,食落好踏實!經典蝦堡,推介!蝦堡係足料,食落真係新鮮蝦肉的味道👅佢五係炸!係煎,食落五會好熱氣!!!正牙!!!下次想試下佢既pizza !!好似係手工制造!
希臘風格羊堡🤓$180

下次想試下佢既pizza !!好似係手工制造!
2023-03-29 32 浏览
呢間店舖主力做外賣,鋪仔細細唔多位坐,都有一張枱係喺行人路。麻雀雖小五臟俱全。餐牌唔多款式,一眼睇曬有羊、牛、蝦、雞漢堡包、薄餅、熱狗同其他小食。即叫即整所以都唔好期望落完單咁快有得攞,店員話大約20至30分鐘先有。雞肉手拉薄餅有免治雞肉、蘑菇、燈籠椒、巴馬臣芝士筒酸酸嘅蕃茄醬。食得出個蕃茄醬係自己整,批底係手拉嘅比較軟熟淋身,口感煙煙韌韌。7寸熱狗配牛肉腸,個熱狗都唔錯。條腸好有肉味冧咗好多醬上去都掩蓋唔到個浸濃濃肉味。有芥茉醬、茄汁、酸瓜、洋蔥絲、個包都幾鬆軟唔會吸晒啲汁淋晒————————————————SHADI (土瓜灣)土瓜灣譚公道108-114號雲天大樓地下A號舖————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #

————————————————
SHADI (土瓜灣)
————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #熱狗 #薄餅 #土瓜灣 #cafe
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
!!
2023-03-29 579 浏览
shadi burger土瓜灣美食攻略2023土瓜灣多美食,估唔到連美式漢堡都有啊~選用新鮮冰鮮牛肉,頂級極級牛肉做既漢堡包只係加鹽同黑椒調味,食到肉既原味同鮮味所有醬汁都係自家製作,特別惹味滋味美味連批底都係自己做真正要求高既店家,以合理價錢提供頂級滋味比食客製作需時,大約等15分鐘店主推介係SLAM DUNK 3層啊~計埋菜,番茄片,牛肉,芝士,足足有十幾層大到可以分開2人享用,超誇張視覺系美食先食左上層,麵包好軟熟,有牛油烘底再食牛肉同芝士生菜,個包超巨型,漢堡肉超多肉汁,加埋秘製醬汁,食起上黎味道一流,口感勁豐富! 佢係濃味得黎完全唔油膩!!!最後2個人食左呢個包飽足一晚,第2日中午先餓!!另外仲有自家製肉腸熱狗同樣都係勁大隻 酸瓜番茄加煎香既肉腸,配上鬆軟既麵包,味道一絕!#SHADI 土瓜灣譚公道108-114號雲天大樓地下A號舖Shop A, G/F, Wan Tin Building, 108-114 Tam Kung Road, To Kwa Wan #HELLOHONGKONG #你好香港
shadi burger
土瓜灣美食攻略2023
土瓜灣多美食,估唔到連美式漢堡都有啊~
選用新鮮冰鮮牛肉,頂級極級牛肉做既漢堡包
只係加鹽同黑椒調味,食到肉既原味同鮮味
所有醬汁都係自家製作,特別惹味滋味美味
連批底都係自己做
真正要求高既店家,以合理價錢提供頂級滋味比食客
製作需時,大約等15分鐘
店主推介係SLAM DUNK 3層啊~
計埋菜,番茄片,牛肉,芝士,足足有十幾層
大到可以分開2人享用,超誇張視覺系美食
先食左上層,麵包好軟熟,有牛油烘底
最後2個人食左呢個包飽足一晚,第2日中午先餓!!

另外仲有自家製肉腸熱狗

#SHADI
2023-03-28 17 浏览
一路都好鍾意周圍去發掘🌭熱狗/🍔漢堡包,連鎖的、大名鼎鼎的、快餐店的都試過,最後總括出用新鮮既材料同埋用心製作先係最正架!土瓜灣呢間Shadi係有啲隱世(原來只係開左半年咋)去到發現小店用籃球做主題,而🍔burger既名都係用籃球術語命名!老闆一定係超級籃球迷🏀今次我哋食咗佢嘅牛肉熱狗同埋羊肉熱狗!🐄牛肉同🐑羊肉熱狗都係即場整架!先講牛肉熱狗,由於食材夠靚,所以簡單既茄汁同埋芥末都已經可以襯托出味,食落係一個味道新鮮嘅熱狗!再講羊肉熱狗,由於羊肉都係冰鮮嘅關係,除咗唔會有雪藏味,亦都唔會有好重既羶味,啱晒怕羊羶味嘅朋友!特別一提係個熱狗包keep到好鬆軟,唔會俾醬汁或者水氣整到淋晒架。🌭

2023-03-28 14 浏览
門口大大個漢堡包logo,裝潢簡潔鮮明,店舖面積空間感大,但堂食位置有限,每次只可以容納到四至五位客人,大部分都以外賣為主!小店所有食品都是即叫即整,所有肉類標榜以冰鮮而非雪藏肉整,而且在裡面的廚房攪碎,沒有防腐劑及添加劑,用100%安格斯牛肉。7吋肉醬熱狗新鮮即整熱狗麵包很鬆軟,表面佈滿只加了鹽和胡椒調味的牛肉碎,混合自家製蕃茄醬汁,非常鮮甜且有好重的牛肉味,珍寶熱狗腸皮脆充滿肉汁,食起來非常有層次!
7吋肉醬熱狗
2023-03-23 28 浏览
餐廳主打漢堡同熱狗, 雖然以外賣為主, 但都有提供堂食座位。𓊈Premium Angus Beef ✧ Single Dribble $𝟼𝟻𓊉牛肉漢堡有分單層, 雙層同 Signature, 我地揀咗單層, 牛肉用上冰鮮肉, 喺餐廳攪碎, 再加鹽同胡椒醃製, 裡面仲有芝士, 生菜, 蕃茄, 洋蔥同酸瓜, 都幾足料。醬汁係餐廳自家製, 味道唔錯。𓊈Beef hot dog ✧ Classic $𝟼𝟶𓊉熱狗賣相吸引, 有牛肉腸同羊肉腸可以選擇, 我地揀咗牛肉腸, 牛肉味好香濃, 連埋茄汁, 酸瓜, 洋蔥同芥末醬一齊食, 口感豐富。𓊈Fries +$𝟸𝟸𓊉薯條炸得脆卜卜, 幾好食。

𓊈Beef hot dog ✧ Classic $𝟼𝟶𓊉

𓊈Fries +$𝟸𝟸𓊉
薯條炸得脆卜卜, 幾好食。
🍔 90 Days Dry Aged Black Angus Beef Burger由極等級冰鮮牛肉而製,佢地廚戶自己攪碎,誠意十足!先🐮 風乾牛再慢慢煎香上碟~所有burger都會有🍅蕃茄、🧅洋蔥、🥬生菜、🧀芝士、🥒酸瓜~同STAFF吹水先發現所有醬汁都係home-made自己做既😏仲係即叫即整,所以要預左等候時間耐少少~色水超豐富,望左好幾眼都唔捨得食添🤩!🌭 7-Inch Classic Hot Dog司華力腸size~ 比我想像中大、飽肚~sauce都幾多,啖啖都食到🤤~趁熱食就最好味啦~ 夾住酸瓜食都幾match~🍟 Salted Fries即叫即炸,熱食係超好食,停唔到口,不過鹽味薯條都真係幾salted~按個人口味order la~ 記住熱食!!!

由極等級冰鮮牛肉而製,佢地廚戶自己攪碎,誠意十足!
先🐮 風乾牛再慢慢煎香上碟~
仲係即叫即整,所以要預左等候時間耐少少~
色水超豐富,望左好幾眼都唔捨得食添🤩!

🌭 7-Inch Classic Hot Dog
司華力腸size~ 比我想像中大、飽肚~
sauce都幾多,啖啖都食到🤤~
趁熱食就最好味啦~ 夾住酸瓜食都幾match~

🍟 Salted Fries
即叫即炸,熱食係超好食,
停唔到口,不過鹽味薯條都真係幾salted~
按個人口味order la~ 記住熱食!!!
外卖自取
2023-03-22 177 浏览
⭐️7inch Beef Hot Dog 🌭with Cheese & Turkey Bacon🥓個腸超級好食😋,應該只係用鹽🧂&黑胡椒調味。食落好香黑胡椒味,好多肉汁流出嚟,而且勁香肉味,唔似係街買到嘅腸。個煙肉煎完好脆,但唔會好似出面個啲咁好乾,可能呢塊煙肉都有啲🤏🏻厚度。個包裏面鬆軟外面煙韌。個包仲會有芥末醬、蕃茄醬、酸瓜、芝士,配搭埋一齊好好食,超級推介👍🏻👍🏻 ⭐️墨西哥脆片伴芝士🧀 Nacho Cheese 脆片塊塊都好大塊,而最上面有一大片芝士,另外仲有牛油果蓉🥑&蕃茄🍅洋蔥🧅粒配搭一齊食,個人最鍾意芝士加蕃茄洋蔥一齊食,最岩襯埋杯酒🍻飲P.S. 因為即叫即整,所以會等返10-15分鐘⏱左右。

7inch Beef Hot Dog with Cheese & Turkey Bacon

⭐️墨西哥脆片伴芝士🧀 Nacho Cheese

墨西哥脆片伴芝士

P.S. 因為即叫即整,所以會等返10-15分鐘⏱左右。
墨西哥脆片伴芝士
2023-03-18 28 浏览
Burger嘅競爭都好大,要突圍而出真的不容易,好多間都好食,但呢間綜合埋價錢同味道我會話係我食過嘅全港第一🙌🏻雞堡single $55 🐓成日食牛好悶,今日食雞堡!一見到個賣相同香氣已經知唔簡單,厚到要分幾啖先食到全層,店員介紹全店用冰鮮肉打碎而成,再煎香兩面,唔怪得知一咬開雞肉係juicy到爆炸!👅麵包烘得又香又軟,所有醬汁都係店內homemade,有淡淡香草味🌿又有類似蛋黃醬嘅滿足感,同肉好夾份量又好夠,仲有新鮮蕃茄洋蔥生菜芝士,簡單得黎先係最原始Burger應有嘅好食!薯條 +$22🥔薯條都很不簡單,唔太粗唔太幼剛剛好嘅粗度,蘸上麵粉去炸嘅薯條特別香脆,最好是當場新鮮熱辣咁食!雖然腍左都好食~

雞堡single $55 🐓

薯條 +$22🥔
2023-03-18 38 浏览
土瓜灣雖然係一個舊區,但都吸引唔少小店進駐。偶爾係回家途中發現左一間賣漢堡既小店,店面小、款式唔多,但出品係真的好!店舖由外國人主理,標榜係用靚牛肉,所有肉都係自家製,材料都係新鮮所以無添只係好簡單咁加鹽同胡椒調味,連醬汁都係特製,聽見都吸引。.落左order 後都要等成20分鐘,因為始終係小店,人手唔多,加上每樣食物都係即製,可接受但有進步空間,建議wtsapp 落左單先或者去附近行下先。..🔹單層雞堡🔹超級超級大份,好重手,我只係叫單層架咋。包係乾身鬆軟,夾左酸青瓜、洋蔥絲、蕃茄片、芝士、生菜,仲有主角-雞。菜係好新鮮,雞肉裹上麵包糠再去煎,比起平時用炸既感覺冇咁熱氣,但一樣超香脆,入面仲有肉汁,非常驚喜。🔹7吋肉醬熱狗🔹滿滿既肉醬已經遮住左條熱狗。肉醬食到香草調味,鹹度適中,如果用黎撈意粉真係一流。熱狗好脆身,而且勁大條,好滿意。.呢到除左有漢堡同熱狗,仲有手拉pizza同炸既小食,但真係好飽唯有下次再試。.呢到價錢係土瓜灣黎講算中上,但同樣質素出面餐廳一定貴起碼一倍,所以性價比仍算高的。

🔹單層雞堡🔹

🔹7吋肉醬熱狗🔹
外卖自取
一間土瓜灣嘅隱世高質漢堡包店,上次試過佢嘅漢堡包🍔真係勁好食,今次見有新嘢就一於試吓佢嘅燒春雞🍗同熱狗🌭️French Yellow Spring Chicken w/ Fries n Sauce $95並非一般嘅燒春雞,賣點係使用了法國 A 级無激素黃油春雞,肉質鮮嫩多汁,香味濃郁。沒有太多調味,主要是鹽和黑椒,能夠食到春雞的原味道。$95 啲個價錢真係好實惠,自己買都未必有啲個價。另外有一個home made 嘅蒜蓉醬汁,有濃郁嘅蒜香味,用來點雞真係一流!薯條都係高質,夠香脆好好味。7inch Beef Hotdog w/ Cheese n Turkey Bacon $75除咗漢堡出色,原來熱狗都係勁正,香腸係超級juicy肉味非常濃郁,配合芥末醬、蕃茄醬、酸瓜、芝士,仲有煙肉,味道層次非常豐富,有誠意之作。塊包鬆軟帶點煙靭,都係非常出色。如果啲間外賣店開在中環,以咁嘅質素價錢一定過百,所以算係非常抵食。所有食物都係即叫即做,所有肉 (牛肉羊肉雞肉) 都喺廚房攪碎而唔係現成,係一間有質素有要求嘅快餐外賣店,值得推介👍🏻👍🏻

薯條都係高質,夠香脆好好味。

午餐