Sensu位於銅鑼灣,它的裝修設計非常新潮有格調,很有氣氛,感覺是一家高級餐廳。但是看看餐牌,價錢並沒有很貴,反而頗親民呢!這裡主打西日fusion菜式,所以我和朋友點了不同元素的菜式。客人不是很多,所以上食物飲品都頗快。擺盤都簡潔精緻,乾淨利落。先吃的是溫泉蛋雜菌闊條麵配黑松露忌廉汁,一放下來就感受到濃厚的黑松露香氣。超寬的麵條有剪開,方便進食。混合好後是看到黑松露忌廉汁的量超多!麵條有咬口又掛汁,忌廉汁的黑松露味道香濃。溫泉蛋滑滑的又充滿蛋香,全部混一起吃才感受到最捧的味道!另一款是日系菜式,燒日山國產牛肉定食。先吃下新鮮清爽的沙律菜,再喝一口湯。沒想到深紅啡色的湯有很重的藥材味道,甘中帶甜,感覺滋補養生。主角就是燒日山國產牛,以丼飯形式呈上,牛肉片的數量不少,也有香滑的溫泉蛋呢。厚厚的日山牛肉用燒得很香,原本已濃郁的牛味加上燒汁後更甘香可口,肉質又軟又嫩,質素甚高。帶甜味牛肉味的燒汁撈飯,絕對可以全部吃完!甜品的價錢也便宜,就點了焦糖爆谷朱古力蛋糕配黑加侖子雪葩,賣相精緻,一次過滿足想吃三款甜品的願望。淋上焦糖汁的的爆谷香脆香甜;朱古力蛋糕香滑、很有層次,蛋糕、朱古力漿都有濃厚朱

溫泉蛋雜菌闊條麵配黑松露忌廉汁

燒日山國產牛肉定食

焦糖爆谷朱古力蛋糕配黑加侖子雪葩

淋上焦糖汁的的爆谷香脆香甜;朱古力蛋糕香滑、很有層次,蛋糕、朱古力漿都有濃厚朱古力味道。至於黑加侖子雪葩的味道清爽,雖然好像很酸,但跟另外兩款甜的放一起,就起了平衡的效果。

飲品方面,我和友人都選了Sensu Signature,有奶茶earl grey milk tea也有咖啡bamboo charcoal caramel latte,兩款都有綿密的芝士奶蓋,咖啡那杯更有很好咬的coffee jelly呢!

飲品頗大杯,未喝完肚子已滿!

兩人在如此環境享用豐富晚餐,每人只需200元,抵食啦!
2020-03-11
溫泉蛋雜菌闊條麵配黑松露忌廉汁
燒日山國產牛肉定食
焦糖爆谷朱古力蛋糕配黑加侖子雪葩
2020-03-23 38 浏览
Sensu 環境清靜 自然光設計幾舒服點左下午茶set 280蚊兩位,野飲半價野食方面total有8樣,但餐牌上無清楚列明有d咩所以都係憑樣同味道去估外貌一流,打卡最啱鹹點方面薯波味道唔算特出,唔係好食得出補咩特別味道蝦沙律多士d蝦食落幾甜幾好味,但多士太事太硬唔係好夾有d似吞拿魚配魚子醬沙律都係沙律味道唔錯,但個皮加埋就唔係好夾甜點方面推薦taramisu 味道較突出Scone就實太硬一咬脆到碎開曬莫講話要切落去揸醬整體而言食個環境同外貌較好~

Sensu 環境清靜 自然光設計幾舒服
點左下午茶set 280蚊兩位,野飲半價
野食方面total有8樣,但餐牌上無清楚列明有d咩
所以都係憑樣同味道去估
外貌一流,打卡最啱
鹹點方面
薯波味道唔算特出,唔係好食得出補咩特別味道
蝦沙律多士d蝦食落幾甜幾好味,但多士太事太硬唔係好夾
甜點方面推薦taramisu 味道較突出
Scone就實太硬一咬脆到碎開曬
莫講話要切落去揸醬
整體而言食個環境同外貌較好~
2020-03-23 24 浏览
銅鑼灣行街,無意間發現一間很酒吧風格的餐廳,走上樓梯讓人充滿著期待店裡空間很寬敞,燈光微昏暗,是女孩會喜歡的氣氛菜單選擇簡單來看看今天的菜色帶子三文魚籽扁義大利麵香噴噴的白醬味撲鼻而來,麵條吸收了飽滿的醬汁黏上鮮紅的三文魚籽,海鮮的味道很濃郁一旁帶子也很厚實,非常鮮美好食迷你日山A5和牛漢堡迷你漢堡看起來有點小一口咬下外皮麵包相當酥脆,牛肉軟嫩超入味,配上芝士真是好吃,果真是和牛整體而言,環境舒適氣氛佳食物味道也相當出色,很適合放工relax下的好地方

店裡空間很寬敞,燈光微昏暗,是女孩會喜歡的氣氛
菜單選擇簡單

來看看今天的菜色
帶子三文魚籽扁義大利麵
一旁帶子也很厚實,非常鮮美好食

迷你日山A5和牛漢堡
迷你漢堡看起來有點小

整體而言,環境舒適氣氛佳
食物味道也相當出色,很適合放工relax下的好地方
小肥Monday在銅記😆🐷又黎到逢星期一與隻豬共聚一Lunch既時刻🤪😋🐷呢間環境企理日式主題西餐廳且好有酒吧風格感覺😆🇯🇵充斥住格調同氣氛之餘☺️望下街邊太多人與車既景像☺️🚶🏻‍♂️🚗除左可以同朋友黎嘆下Tea Lunch食下野之外😆更可從窗外享受下Window Candle Light Dinner🤪與另一半黎享用浪漫情調晚餐亦至好不過☺👫呢度高質抵食既All Day Set🤤🍴亦吸引到唔少上班一族放飯黎幫襯😆呢度主打招牌既和牛小肥當然唔好放過首選Order😆🐮採用日本國產和牛既燒日山和牛定食🐮🍚😋經煎香既和牛雖然唔算係入口即溶既口感🙇🏻‍♂️但肉質滑嫩依然食落一啲都唔鞋唔韌啖啖牛香滿溢😆🥩配以日本進口雞蛋製作既溫泉蛋🥚🇯🇵啖啖濃郁蛋香拌飯係絕佳配搭之餘更食得安心😋🥚🍚而隻豬叫既照燒雞扒定食🐔😋照燒雞慢燒至燶脆既外皮配合肉質滑嫩既雞肉🐔造出微微外脆內軟既絕佳口感🤤🐔慢燒過程淋上薄薄蜜糖亦帶出其清香之餘🍯☺️配合微微鹹香既照燒汁更增添風味☺️至於口痕另外叫既黑松露薯條炸得夠香脆Crispy之餘🍟啖啖薯肉增添口感再配合黑松露忌廉醬汁🤤使薯條增添濃郁Creamy松露香😆😋邪惡又叫好🤤😈
小肥Monday在銅記😆🐷

使薯條增添濃郁Creamy松露香😆😋
邪惡又叫好🤤😈
2020-03-23
2020-03-21 32 浏览
Super cozy space Very sleek design at the barLove the relatively healthy mushroom pastaThe creamy texture is thick but not too overwhelming Don forget to try the dessertNever expected a $28 dessert to be at this qualityThe another $48 desserts are very special as well
Super cozy space
Very sleek design at the bar
Don forget to try the dessert
2020-03-18 35 浏览
很久很久很久很久沒有到街吃晚飯了, 今天和朋友約到這間銅鑼灣中心的一間西餐廳吃飯, 比起餐廳這間更像一間酒吧,打卡店, 由於只是想找一個地方要聊天 我們又不飲酒又不是打卡,所以叫兩個主菜吃飽,慢慢聊天便算了。我選擇了一個看起來很吸引的和牛定食,價錢只是一百多元,在這個漂亮的環境,非常抵吃。 來到時他的牛肉不是全熟的,還有微微的紅色,對於平常吃三至五成生牛肉的我看著完全沒有問題, 微微的生牛肉吃下去非常多汁,雖然不像平常和牛的有很多的脂肪,但是也可以到也非常的好吃,非常之味。 隨餐附送的小沙律也非常新鮮,配上微微的醋汁為這個牛肉飯打開食飯之旅。味噌湯相對地就比較淡口一點,不會太濃郁。朋友選擇要一個黑松露忌廉闊條麵,黑松露來到是非常香,未吃下口已覺得色香味俱全, 單單黑松露忌廉汁已經可以把闊條面做得很好吃, 這就是越簡單的菜越難做的道理,而且闊條麵的硬度住得剛好,不會太硬亦不會太淋。200多元便可以在這間餐廳享受兩個多小時的休靜。

200多元便可以在這間餐廳享受兩個多小時的休靜。
2020-03-18 35 浏览
喺附近做嘢嘅朋友約我食下午茶,我記得上次嚟呢度幫襯佢哋嘅 all day menu 都有幾多選擇,邊有朋友嚟呢度食。下午茶時段人都唔少,差不多有一半滿,基本上餐牌內嘅食物都係全日供應,係下午茶時段有一個特色茶餐,便決定食呢個餐。套餐內有七款食物,鹹甜都有。炸薯波,配上蕃茄酸汁,有口感有層次。帶子多士,帶子碎上,冇特別調味,少少沙律醬汁,咬落去軟硬相會。檸檬餅乾,其實好似檸檬撻只係用餅乾做底,醒胃。士多啤梨鬆餅,唔會太甜。魚子醬撻清香。酒心朱古力加上夢幻水煲,有特色。下午茶當然唔少得英式鬆餅,我個人唔鍾意食鬆餅,但試咗少少都覺得可以接受。

炸薯波,配上蕃茄酸汁,有口感有層次。

檸檬餅乾,其實好似檸檬撻只係用餅乾做底,醒胃。

士多啤梨鬆餅,唔會太甜。

魚子醬撻清香。

酒心朱古力加上夢幻水煲,有特色。

2020-03-16
2020-03-18 98 浏览
There is so much charm about this casual and vibrant all day dining eatery. From the moment you step onto the staircase and its whimsical lighting, this place oozes with character, giving you the perfect atmosphere to unwind and relax.Hyama Wagyu Rice Set (HK$128)👍👍👍👍What can be more comforting than a bowl of piping hot rice with Japanese Wagyu, this Hyama Wagyu with an perfect runny onsen egg on top was simply delicious. Furthermore, the rice set also included soup and salad, it’s always nice

Hyama Wagyu Rice Set (HK$128)
👍👍👍👍

Hyama  Wagyu  Rice  Set

Furthermore, the rice set also included soup and salad, it’s always nice to start off a meal with some veggies and hot soup.

Soup

Spanish Pork Rice with Ginger Sauce Set (HK$118)
👍👍👍👍
Spanish  Pork  Rice  Set

The pork was stir fried with the aromatic ginger sauce, just simply served on top of a bowl of plain steamed Japanese rice at its best.
Spanish  Pork  Rice

To have its fullest and for more complete diet, the rice set included the soup of the day and salad.

Soup

Caramel Popcorn Chocolate cake with Blackcurrant Sorbert (HK$48)
👍👍👍👍👍
Caramel  Popcorn  Chocolate  Cake

To finish things off, we couldn’t leave without trying their dessert, so we decided to order this appealing sweet treat. The tarty flavour of the blackcurrant sobert cuts through the richness of the chocolate cake, and the caramel popcorns provided the perfect texture and crunch to it.

Interior

Menu
2020-03-17
Spanish  Pork  Rice  Set
Spanish  Pork  Rice
Soup
✅裝修型格✅氣氛好📍位於銅鑼灣中心地帶, 性價比十分高嘅餐廳酒吧 Sensu 🥂-入座前店員先幫客人用酒精搓手液消毒👐🏻 再派個信封比客人入住口罩放好✉️服務同衛生都一流👍🏻👍🏻👍🏻-🔸Snack Combo🔸重點當然係一系列用上🥩日山A5和牛嘅小食, 包括有日山A5和牛壽司▫️芝士春卷▫️迷你漢堡▫️牛肋條▫️我最鍾意🍣和牛壽司(和牛牛味特別重!)同🍔和牛迷你漢堡(和牛漢堡好juicy!)☺️小食仲有▫️鹽漬昆布沙律▫️海膽馬鈴薯沙律▫️櫻花蝦餅▫️脆炸鱔乾▫️脆炸豆腐配土佐醋汁▫️配指定mocktail 🍹拼盤可以揀1️⃣人份/2️⃣人份, 我同朋友就叫左一人份share, 再叫其他main😌-🔸溫泉蛋雜菌闊條麵🍄配黑松露忌廉汁🔸⚠️超推介⚠️上枱陣陣黑松露香, 個sauce 夠濃夠creamy又唔會太稠😋闊條麵軟硬度剛好, 依個pasta直情係我杯茶😍-🔸燒日山國產和牛定食🔸繼續係日山和牛🤗🍱定食配沙律🥗同湯🎃,飯面鋪滿燒和牛, 誠意十足🙌🏻特別要讚個醬汁, 拌飯好正🤤-🍨黎到甜品部份, 講左結論先➡️佢嘅甜品性價比真係十分高❗️🔸All Day Menu + $28 是日甜品 - 🍍菠蘿雪葩🔸賣相精緻, 入口清香
✅裝修型格✅氣氛好
服務同衛生都一流👍🏻👍🏻👍🏻
🔸Snack Combo🔸

🔸溫泉蛋雜菌闊條麵🍄配黑松露忌廉汁🔸
闊條麵軟硬度剛好, 依個pasta直情係我杯茶😍

🔸燒日山國產和牛定食🔸
繼續係日山和牛🤗
🍱定食配沙律🥗同湯🎃,飯面鋪滿燒和牛, 誠意十足🙌🏻
特別要讚個醬汁, 拌飯好正🤤

賣相精緻, 入口清香微酸, 配有菠蘿果肉餅干等配料, 增加整體口感
🔸焦糖爆谷朱古力蛋糕🍫配🍇黑加倫子雪葩🔸
🍫朱古力蛋糕好濃好幼滑, 配脆卜卜爆谷🍿再淋上焦糖醬
🍇黑加倫子雪葩果酸味重, 十分醒胃🤩 刺激味蕾, 同朱古力蛋糕形成強烈對比👅
依個甜品味道 ▫️賣相▫️口感上都成件藝術品咁💃🏻
餐廳:SENSU (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 地下G05A號舖及1樓尋食之旅去到銅鑼灣,搵左間充滿摩登現代化色彩嘅多元化餐廳🍴,呢間SENSU位於一樓,行上樓梯嘅時候已經被浮動海藍嘅動畫牆壁吸引住😍,行到入餐廳,高闊嘅樓底、原木設計嘅牆壁、開放式吧枱同雲石餐枱盡都映入我嘅眼簾餐廳嘅All Day Menu以日本菜為主打🇯🇵,我叫左個廚司推介嘅燒日山國產和牛定食($128),日山係日本歷史悠久嘅和牛供應商,百年老店一直提供嚴選優質和牛🐂,除左份量夠多之外,燒和牛肉味香濃😍,好Juicy;加上半熟蛋、燒汁、蔥花同洋蔥🧅撈勻啲飯黎食,我真係未試過咁好食嘅燒和牛飯🤤,oishii除左有麵豉湯同沙律送🥗,我仲跟餐加左$28要左個是日甜品,一黎到見到出煙霧嘅甜品超吸引🤩,原來係Pineapple bubble sorbet🍨,用菠蘿汁整成鬆化泡泡,裡層仲有雪糕、果仁同菠蘿粒🍍,一個甜品有多重口味真係好正最後叫左杯SENSU嘅signature drink—Royal Coco Latte with Agar Jelly($48),凍Latte加入左唔少啫喱粒,面頭仲有一
餐廳:SENSU (銅鑼灣)

行上樓梯嘅時候已經被浮動海藍嘅動畫牆壁吸引住😍,

裡層仲有雪糕、果仁同菠蘿粒🍍,一個甜品有多重口味真係好正

最後叫左杯SENSU嘅signature drink—Royal Coco Latte with Agar Jelly($48),凍Latte加入左唔少啫喱粒,面頭仲有一層芝士泡沫同可可碎😋,唔單止飲得仲好睇得

試問一間環境咁靚✨、食物咁好食咁靚咁精緻嘅餐廳又點可以錯過呢?下次一定會再黎番尋味
2020-03-16
  • 燒日山國產和牛定食
2020-03-13 24 浏览
今日去左銅鑼灣食lunch!女朋友之前帶過我黎sensu食飯,食過一次之後就好難忘!今日去銅鑼灣行街,lunch time就去食個午餐啦!All Day Menu選擇好多好吸引,我叫左日本山形和牛烏冬,牛肉份量好多,塊塊都好大片!牛肉入口油脂感唔重,無油膩感,但牛肉味道竟然非常濃厚,牛味甘香突出。肉感重好岩我口味!烏冬好彈牙,湯底清甜。我叫左一個炸雞翼小食。雞翼香脆香口,入口外脆入軟,肉汁豐富,伴上他他醬,香甜又滋味!好欣賞餐廳環境舒服寧靜。
2020-03-11 42 浏览
疫情下人人自危,講真避無可避,唯有自己小心。每日返工點都要出外食午餐,揀選餐廳都要寬躺舒適,要有點距離比較好。嚟間餐廳係我最近發現的,環境不錯,食物有水準,服務也體貼。燒日山國產和牛定食牛肉舖滿正碗,起碼有六七塊,超抵。肉質軟腍,調味恰到好處,惹味。溫泉蛋漿液令和牛更加滑溜,配飯亦一流。餐湯是牛肉清湯,味道濃稠,每飲一啖感覺到牛的香味。套餐加$28便可享用甜品一客。是西班牙的一種特色甜品,絕不馬夫,超值!賣相吸引有仙氣,打卡一流。採用了菠蘿打成泡沫,夾雜著菠蘿粒,爆谷,餅乾....裝飾了食用花和金箔,高雅!酸酸咪咪,開胃,讚。Red Bon Bon好有心思的一杯飲品。材料有檸檬sorbert, 梨,火龍果,青檸.....混雑著各種原素的特色,清甜透心。
嚟間餐廳係我最近發現的,環境不錯,食物有水準,服務也體貼。

燒日山國產和牛定食
餐湯是牛肉清湯,味道濃稠,每飲一啖感覺到牛的香味。

賣相吸引有仙氣,打卡一流。

Red Bon Bon
2020-03-11
2020-03-11 24 浏览
Sensu-西日fusion菜門面設計摩登時尚,內裡環境寬敞,金色框落地玻璃的酒櫃,配以西式餐廳常見的高貴電鍍金色和灰色的絨毛座椅;另外木紋的桌子,木系元素的分間牆,帶點日系的風格,表現出西方和日系風格下的fusion菜。黑松露薯條即叫即炸熱騰騰的炸薯條,外脆內軟,表面灑上芝士絲和黑松露碎,再配上惹味的黑松露沙律醬。燒日山國產和牛定食和牛採用日本歷史悠久品牌的「日山和牛」,濃郁的牛味,肉質鮮嫩,配上流心溫泉蛋,蛋汁和醬汁加上洋蔥一起伴飯吃,定食附上湯和沙律菜。泡泡菠蘿夢幻造型的甜品,有乾冰營造的煙霧感,表面有菠蘿汁打成的泡泡,酸酸的味道,內裡有半流心的椰汁布丁,中央有餅乾增加口感,菠蘿的酸味和布丁的甜度,兩者相當平衡和搭配。
Sensu-西日fusion菜

黑松露薯條

燒日山國產和牛定食

泡泡菠蘿

SENSU 令我想起禪修,但它卻是一間充滿格調的西、日式餐廳酒吧。放工後獨個兒來吃晚餐,先經開一條圓柱形樓梯,夜蒲感覺濃烈,入到餐廳即感奴受到那空間感,高高的樓底和超大酒吧,當然用餐區亦同樣寬敞 。 因為非常時期晚上客人唔多當然可以理解, 希望疫情快點離開, 待香港人回覆正常生活。 點講都好, 我還是會好好享受每一餐。 餐牌用上金色托,感覺十分華麗而有份量。選了ALL DAY EAT , 從主菜中選了  $98食材不複雜, 以野菌、風干火腿粒和紅菜頭寬條麵等第一次試 , 味道和普通的寬條麵無異,而寬條麵染了紅菜頭汁, 變身成紅當當的顏色很吸引我眼球。寬條麵 al dente ¸ 掛汁度十足,每一條麵也被濃厚的忌麻汁包圍著,切成一粒粒風干火腿粒 豐富了口感。份量不多不小,藉得一試。配甜品$28  絕對是相機食先的甜品, 甜品下托著干冰, 煙霧迷漫,製造出超夢幻的感覺。 美得過份的菠蘿雪芭甜甜酸酸,口感比雪芭滑得多, 似泡泡多一點, 而且入口亦化, 和奶滑的椰子布甸一樣美味 ,沒想到兩者味道居然可以咁夾, 椰子布甸下格著一片餅乾,暗藏著甜美的菠蘿粒, 超絕對是令我超有驚喜的甜品。先到那

敞 。

點講都好, 我還是會好好享受每一餐。

餐牌用上金色托,感覺十分華麗而有份量。

選了ALL DAY EAT , 從主菜中選了 [卡邦尼紅菜頭寬條麵]  $98

食材不複雜, 以野菌、風干火腿粒和紅菜頭寬條麵等

第一次試 [紅菜頭寬條麵] , 味道和普通的寬條麵無異,而寬條麵染了紅菜頭汁, 變身成紅當當的顏色很吸引我眼球。

甜品$28  [菠蘿雪芭、椰子布甸]

絕對是相機食先的甜品甜品下托著干冰, 煙霧迷漫,製造出超夢幻的感覺。
美得過份的

先到那型格酒吧, 不期然會令人想飲返杯, 我點了杯無酒精雞尾酒。

“Cold Winter” $88

以蘋果汁、姜、番茄汁、熱情果、烏龍等調製 。

一入口姜味相當突出, 有小許辣勁,繼而是熱情果的微酸和蘋果的甜香,味道相當豐富,

再啪一粒蜜餞蘋果,付整體感覺更完美,暖胃、 很岩冬天的雞尾酒。

對自己好一點,一個人其實可以好浪漫。
2020-02-17
  • 菠蘿雪芭、椰子布甸
  • 紅菜頭寬條麵
2020-02-20 49 浏览
在最近疫情咁嚴峻嘅時候,最好不用花太多錢食到好野平復心情,之前去過隔離嘅高級和牛餐廳,今次試吓呢間比較平民化嘅餐廳,呢度總共有三間餐廳都係同一個集團,全部都係以日山和牛為主。餐牌上選擇以 All Day Menu 為主,只係午市會送多一杯咖啡或茶嘅飲品,價錢喺銅鑼灣區都算合理。燒國產日山和牛定食,跟沙律及湯。沙律菜好新鮮,湯有啲 fusion feel,湯底有蒟蒻粒,唔係麵豉湯咁簡單。和牛鋪滿飯面,份量幾多,加上日式半熟溜心蛋,餸飯一流。日山國產和牛烏冬配木魚花湯,和牛數量亦都好多,呢個和牛比較少調味,牛肉味更加出眾,更能食到和牛嘅質素,好淋好滑,木魚花湯底有少少酸酸哋,令人更開胃。餐飲咖啡質素都唔錯,好大杯。

餐飲咖啡質素都唔錯,好大杯。
2020-02-03