2023-03-18 228 浏览
成日經過見到餐廳裏面好靚,好多人打卡。但以前開張成日都好多人,所以一路都未光顧。呢晚終於來了食生日飯🥰 可能平日,無乜人。OpenRice 訂座仲有優惠添😉2個女仔,決定叫個小食,一個輕食,一個意粉,留返個肚食甜品😋蟹肉牛油果三色魚子水波蛋吐司🥑🥪牛油果控走唔甩🙈 賣相好靚,個水波蛋都好得意。係塊吐司竟然用軟包,如果脆少少可能會更好 🐒北海道帶子櫻花蝦明太子意粉🍝穩陣嘢,真係好多櫻花蝦,上碟時已聞到陣陣香味😀 明太子汁好cream好惹味👍🏻炸淮山配椒鹽本身鍾意食淮山,難得有呢樣小食又試吓啦。椒鹽好似太重手,好咸☠️ 如果淡返D就perfect 了!鮮雜莓朱古力麻糬窩夫🫐🍓🍫🧇麻糬其實唔多,但少少地圍住窩夫邊夾著雪糕,食起上嚟幾夾的😄 加上雜莓,酸酸甜甜,好味道~想一讚係燈光好好,影相都自帶filter了😃 無黑影,不用就來就去🤓👍🏻👍🏻👍🏻

蟹肉牛油果三色魚子水波蛋吐司🥑🥪

北海道帶子櫻花蝦明太子意粉🍝

炸淮山配椒鹽
鮮雜莓朱古力麻糬窩夫🫐🍓🍫🧇

2023-03-17 135 浏览
我好耐都無入荃灣啦,原來荃灣都開咗唔少好高質嘅餐廳wor❤️前幾日我個朋友就約咗我嚟荃新天地《Sensu 》,佢話我一定會鍾意🤭環境《Sensu 》嘅裝修好森林🌳系,周圍都被d樹包圍,重要係藍藍地色嘅!真係好靚!朋友講中咗,我真係好鍾意呀💖食物餐廳以日式嘅西餐為主題青森蘋果濃縮咖啡 $58白桃烏龍鮮奶 $48蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 $128香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128我哋2個人就叫咗呢幾樣嘢食🤤估唔到都幾有驚喜wor‼️2杯野飲好特別!尤其係個咖啡,佢係用日本蘋果🍎嚟整,飲起上嚟好fresh!至於個吐司同蛋包飯🍙,份量好大之外,又好好味,價錢比起其他cafe重平d tim 👍🏾我哋2個喺度過咗個好relax嘅晚上,同我一樣鍾意打卡同埋食日式西餐嘅朋友,千祈唔好錯過🥰

食物
餐廳以日式嘅西餐為主題

青森蘋果濃縮咖啡 $58
白桃烏龍鮮奶 $48
蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 $128

2023-03-17 125 浏览
荃新天地入面有呢開Sensu,係一間以森林為主題嘅西日式Cafe,餐廳座位舒適,食物質素同擺盤都十分唔錯燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168大大隻原條燒烤魷魚,口感彈牙煙韌,軟硬適中,燒到好香口,配山葵薯蓉相當配合。香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128賣相非常精緻,面頭鋪上大量香辣肉碎,蛋包飯金黃色,食落有陣陣蛋香,夾埋肉碎食口感豐富蘋果荔枝烏龍果茶 $48賣相好靚又精緻,影相打呃like一流,味道都唔錯,甜度適中

燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168

蘋果荔枝烏龍果茶 $48
賣相好靚又精緻,影相打呃like一流,味道都唔錯,甜度適中
2023-03-17 109 浏览
🌕Hello我係Moon🌕以前去荃新天地都係shopping多,要去到打卡嘅cafe真係要行遠少少!😯真係估唔到而家荃新天地嘅打卡Cafe越來越多,🫣依家間打卡 Cafe係其他地方都有分店,🤭而且都幾受歡迎!🤤嚟到依度好似每一枱都會嗌佢哋嘅蛋包飯,🤔咁我梗係要食!😳蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯都幾特別,第一次食黑咖喱!🤭黑色嘅外表入邊唔係黑暗料理,😂反而係非常適合撈飯嘅咖喱!😍成條鰻魚喺度真係好澎湃,佢燒得都好入味添!🥰呢一個燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料,😊口感都唔錯,係新鮮,而且韌性足夠!😜我另外都嗌咗一杯青森蘋果濃縮咖啡,😏清新嘅味道,仲會有咖啡嘅醒神!😎🌕最後MoonMoon都幾鍾意呢度,環境又靚啲嘢食都好適合打卡,下次再嚟打卡先!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

2023-03-16 85 浏览
不少香港人都好鍾意去日本旅行,雖然現在可以「返鄉下」,但唔係成日都返到嘛,那不如近近地去歎日本菜頂吓癮先啦😁呢間西日Crossover 打卡一流蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 細膩牛油果醬夠哂fresh又飽肚又健康,一個都可以好飽好滿足😋香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 一樣睇個賣相都巳經好吸引,大大份好足料👍🏻白桃烏龍鮮奶 特意引入茶道元素,嚴選日本及台灣的優質烏龍茶葉,以此調配一系列茶飲。一個同閨蜜打卡吹水嘅好地方😎
呢間西日Crossover 打卡一流

一樣睇個賣相都巳經好吸引,大大份好足料👍🏻

白桃烏龍鮮奶

一個同閨蜜打卡吹水嘅好地方😎
已經係第二次幫襯SENSU, 之前印象第一次既時候覺得食物質素唔錯,只是職員有點不禮貌,想不到第二次去都係依舊。週末的晚上沒有滿座,但職員黑口累面咁收走桌上的餐具,又會提醒用餐時間只有90分鐘,服務態度令客人不太舒服。至於食物方面,整體食物素質中上,不過餐牌的選擇較少。⭐️大啡菇黑松露水波蛋吐司吐司口感軟熟,黑松露味濃郁,整個吐司的配搭好好⭐️燒豬肋骨配燒菠蘿及日本甜薯豬肋骨表面香脆,內裏軟熟,整得唔錯👍⭐️漬三文魚籽意大利蕃茄蓋飯呢個蓋飯同圖片上有啲出入,蓋飯上既配料很少,就算是蕃茄粒亦都很少,不太推薦⭐️蒲燒原條鰻魚黑咖喱蛋包飯黑色咖哩汁較少見,有好香既咖哩味,至於鰻魚同蛋包飯就不過不失⭐️法式龍蝦湯龍蝦湯蝦湯香濃,入面仲有蟹肉碎

至於食物方面,整體食物素質中上,不過餐牌的選擇較少。

⭐️大啡菇黑松露水波蛋吐司
吐司口感軟熟,黑松露味濃郁,整個吐司的配搭好好

⭐️燒豬肋骨配燒菠蘿及日本甜薯
豬肋骨表面香脆,內裏軟熟,整得唔錯👍

⭐️漬三文魚籽意大利蕃茄蓋飯

⭐️蒲燒原條鰻魚黑咖喱蛋包飯

⭐️法式龍蝦湯
龍蝦湯蝦湯香濃,入面仲有蟹肉碎
2023-03-12 123 浏览
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】SENSU【地區】#Dr_eat_荃灣【類型】#Dr_eat_西式 #Dr_eat_西日式【價位】中價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】旋風蛋包飯────────────────────【環境/服務/衛生】。以森林為主題嘅西日式Cafe。行文青路線。多個打卡點,好岩影相呃Like.【蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 $128】。吐司上面放左水嫩嫩的水波蛋。中間夾層有蟹肉,牛油果蓉。表面灑上三色魚籽,食用花等。擺盤精緻,賣相吸引.【香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128】。泰式和日式嘅Fusion菜式,比較少見。金黃色嘅蛋包飯。上面鋪上大量嘅大蝦肉碎。陣陣嘅蛋香加上泰式獨有既香氣。帶出微辣嘅餘韻,好香口.【燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168】。原條燒魷魚,口感彈牙煙韌。沾上山葵薯蓉。入口綿密又有山葵嘅爽勁.【北海道帶子櫻花蝦明太子意粉 $138】。條條意粉都沾上明太子忌廉醬。食落好Creamy仲有明太子嘅粒粒口感。帶子兩面煎香,入口鮮嫩。而櫻花蝦增加整體嘅風味感.【青森蘋果濃縮咖啡 $58+迷霧白桃烏龍氣泡茶 $68】。前者適合咖啡

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】旋風蛋包飯
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。以森林為主題嘅西日式Cafe
。行文青路線
。多個打卡點,好岩影相呃Like
【蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 $128】
。吐司上面放左水嫩嫩的水波蛋
。中間夾層有蟹肉,牛油果蓉
。表面灑上三色魚籽,食用花等
。擺盤精緻,賣相吸引

【香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128】
。泰式和日式嘅Fusion菜式,比較少見
。金黃色嘅蛋包飯
。上面鋪上大量嘅大蝦肉碎
。陣陣嘅蛋香加上泰式獨有既香氣
。帶出微辣嘅餘韻,好香口
【燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168】
。原條燒魷魚,口感彈牙煙韌
。沾上山葵薯蓉
。入口綿密又有山葵嘅爽勁

【北海道帶子櫻花蝦明太子意粉 $138】
。條條意粉都沾上明太子忌廉醬
。食落好Creamy仲有明太子嘅粒粒口感
。帶子兩面煎香,入口鮮嫩
。而櫻花蝦增加整體嘅風味感

【青森蘋果濃縮咖啡 $58+迷霧白桃烏龍氣泡茶 $68】
。前者適合咖啡愛好者
。香濃咖啡帶上青森蘋果嘅甜香
。後者入口係清新嘅白桃味後勁係淡淡嘅烏龍茶香

────────────────────
【營業時間】
星期一至五 12:00-22:00
星期六至日 10:00-22:00
2023-03-11 108 浏览
Sensu 位於荃灣荃新天地一期,餐廳算是區內其中一間高質日式餐廳,餐廳座位舒適,佈置食物擺盤飲品都相當出色,已經多次重臨。燒原條魷魚配山葵薯蓉 $168,可以算是必點推介,大大隻燒烤魷魚,餐廳處理得宜,魷魚軟硬適中,燒烤味道濃,配山葵薯蓉相當配合。大啡菇黑松露水波蛋吐司 $118,兩隻原隻大啡菇,兩隻水波蛋,性價比極高,大啡菇香濃配合黑松露味雞蛋,味道更上一層樓。香辣大蝦肉碎蛋包飯 $128,大蝦非常新鮮彈牙,日式蛋包飯原來都可夾香辣肉碎,口感豐富。

2023-03-07
2023-03-11 88 浏览
Sensu,之前都有去過其他地區既分店,今日同朋友係荃灣荃新天地行街,又帶朋友去呢間日式餐廳試一試。幾個朋友叫幾樣野食,一齊Share 就可以試多幾款,當然必點燒原條魷魚配山葵薯蓉$168,魷魚燒得啱啱好,軟硬適中,配山葵薯蓉一齊食,味道特別。大啡菇黑松露水波蛋吐司 $118,黑松露味道濃,大啡菇咬落都好Juicy,切開水波蛋流蛋黃食吐司,味道層次豐富。香辣甲大蝦肉碎蛋包飯 $128,餐廳以日式蛋包飯最為出色,蛋香滑配微辣肉碎飯非常特別,值得一試。

2023-03-09
2023-03-09 99 浏览
SENSU這個名字相信對一眾Cafe及咖啡愛好者都不陌生,全因這個西日式Cafe連鎖品牌一直深受年青人青睞擁愛,已經在香港設有5家分店。於上個月開業的銅鑼灣時代廣場全新概念店,不論是裝潢或餐單都別具用心蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 $128夠哂fresh又飽肚又健康,一個都可以好飽好滿足😋白桃烏龍鮮奶 $48白桃香味帶點烏龍茶味清香,加埋鮮奶香滑,呢杯我好喜歡😀香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128一樣睇個賣相都巳經好吸引,大大份好足料👍🏻

蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 $128
夠哂fresh又飽肚又健康,一個都可以好飽好滿足😋

白桃烏龍鮮奶 $48
白桃香味帶點烏龍茶味清香,加埋鮮奶香滑,呢杯我好喜歡😀

一樣睇個賣相都巳經好吸引,大大份好足料👍🏻
2023-03-09 77 浏览
都有一排,冇走去荃灣嘅地方尋覓,而家嘅荃灣真係充滿咗好多生氣,淨係商場都多埋,所以行足成日都啱啱好。 😙當然咁多商場就有大量嘅食肆, aim 住都係要高質,所以就去咗一期嗰邊嘅SENSU食返餐🤭蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯 –🍛非常特別嘅咖喱蛋包飯,唔好俾佢黑色嘅造型嚇親, 🍛食落去同我哋所接觸嘅咖喱完全一樣,但用咗呢一個咁神秘嘅顏色顯得格外嘅高貴,🍛成條嘅鰻魚大大條,肉身夠厚,色澤飽滿,配合埋好獨特嘅黑咖喱絕對係印象深刻🍛燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 — 🦑原條魷魚烤完之後香噴噴,趁熱辣辣嘅時候食就更加香軟。🦑至於旁邊嘅山葵薯蓉亦都係非常特別配搭,裏面加咗山葵,可以帶出魷魚鮮甜味🦑北海道帶子櫻花蝦明太子意粉 — 🍝多重嘅配料,混埋一齊就係海洋嘅滋味,🍝大大粒嘅帶子再配合埋櫻花蝦非常鮮,🍝擺盤亦都相當嘅精緻同埋靚🍝SENSU (荃新天地一期) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖

SENSU (荃新天地一期) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖

• 蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯
2023-03-09 104 浏览
和兩位好友在荃新天地經過這個餐廳,裝修非常靚,他們嚷着要打卡。其實它的其他分店我有試過,食物相當不錯,打卡和美食可同時兼顧。餐廳的蛋包飯是招牌菜,我的兩位好友分別叫了蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯( $168)和香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯( $128)。滑蛋超級嫩滑,醬汁分別是甜甜哋的黑咖哩和辣辣哋的甲拋醬,與白飯撈埋好好食。其中原條鰻魚又大又搶眼,果然是打卡一流。我則叫了蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司 ($128)。多士厚切大塊,鋪滿食材,好睇又好食。

蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯

蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯
蟹肉牛油果三色魚籽水波蛋吐司
晚餐時段來到,因為我與朋友都不是太肚餓,所以只點了一份主食,再點一份小食,以及兩杯飲品。🥢章魚燒Octopus Takoyaki (6pcs) $58🥢本來以為每人3粒不會好飽,但原來都挺大粒,醬汁調味不錯🥢香烤雞扒配黑松露蜜糖醬Roasted Chicken Thigh Truffle Honey Sauce $168🥢雞扒足夠大塊,且非常嫰滑,配上黑松露蜜糖醬味道好融洽不得不提的是這間餐廳的飲品,有很多款式而且好有特色🥢蜜香雪梨洋甘菊果茶 Pear Chamomile Fruit Tea $42🥢果茶香濃清新🥢藍蝶花香芋奶茶配寒天 Blue Tea, Taro, Matcha, Agar Jelly, Milk Tea $48🥢配色好漂亮,味道亦不錯,奶茶夠滑,還有寒天有咬口,可說一杯飲品有多重享受!

本來以為每人3粒不會好飽,但原來都挺大粒,醬汁調味不錯

章魚燒Octopus Takoyaki (6pcs)

香烤雞扒配黑松露蜜糖醬

蜜香雪梨洋甘菊果茶

藍蝶花香芋奶茶配寒天

2022-12-26
章魚燒Octopus Takoyaki (6pcs)
香烤雞扒配黑松露蜜糖醬
蜜香雪梨洋甘菊果茶
藍蝶花香芋奶茶配寒天
2023-02-20 226 浏览
之前喺instagram見到廣告日式定食套餐買一送一無限任食雜菜同埋日本米好似幾吸引咁 就過咗去食叫咗個牛扒套餐 啱啱好熟 買一送一來講50幾蚊食到牛扒都叫超值個雜菜同日本米就相對冇咁吸引
之前喺instagram見到廣告日式定食套餐買一送一
無限任食雜菜同埋日本米
好似幾吸引咁 就過咗去食
個雜菜同日本米就相對冇咁吸引
2023-02-19 208 浏览
對上一次食過佢地既蛋包飯覺得好好味 隔左咁耐又想食蛋包飯就諗起呢間餐廳 同埋見佢地都多左好多食物我地星期日晏晝兩點幾到餐廳 唔洗等位 可以直入 今次既座位幾好 安排左我地坐圓枱 岩晒中意打卡既人 我地叫左一個慢煮西班牙豬鞍焦糖菠蘿配黃梅辣椒醬 賣相好靚 豬鞍好大件 煎到岩岩好 食落有肉汁 唔會好乾 幾juicy 伴碟既焦糖菠蘿食落酸酸甜甜 幾好味另外仲叫左個和風牛肉旋風蛋包飯配照燒汁 賣相好靚 但今次既牛肉比較硬 同埋牛肉既份量比較少旋風蛋正常好味 飯係炒飯底 食落甜甜地 照燒汁份量都係比較少 都係上次雞肉蛋包飯好味啲飲品叫左杯巨峰提子芒果梳打 好香巨峰提子味 再加埋芒果味好清新 又唔太甜 好好味

和風牛肉旋風蛋包飯配照燒汁
慢煮西班牙豬鞍焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬