2022-08-25 366 浏览
由於年少的時候,家人曾經有一段時間於荃灣區工作,所以以前週末經常會到這個地方;不過那時主要都活躍於南豐、千色一帶,碰巧友人有事要到荃灣,便來一次荃灣行。現在荃灣真的非常多選擇,多個大型商場又或是路德圍一帶,都有不少好餐廳。今次開餐地點係荃新天地,品嚐一間也有不錯評價的餐廳。那是一間日式餐廳,著名的菜式是旋風蛋包飯。餐廳裝潢以木系為主,走簡約路線,員工的服務態度還算可以。今餐的主角係原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯,有絲絲蛋香,賣相和味道也不錯,雖未夠驚艷,但也值得一試。另外也點選了一個黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉。那黑松露薄薄幾片,提升了一種味道,但要小心一整片吃下去,味道還是有點濃烈;芡汁方面做得很濃稠,味道偏濃,吃到尾聲時難別有一些飽膩感,而水準跟坊間吃到的沒有太大差別。作為一個卡邦尼意粉愛好者,尚未震撼到我的味蕾。最後,也點了一個焦糖布甸。這個反而有點驚喜。一般而言,布甸都會軟身,拍下即時動態照片會睇到郁嚟郁去的視覺;這個是偏實在的,但是它是好味道既。雖然我對荃灣區依然有點抗拒,但是隨著更多美食進駐,相信之後仍然有機會踏足這個兒時常常到坊的地方。

2022-08-20
2022-08-23 309 浏览
食物味道普通,沒有什麼特別,只是有賣相,價錢就偏貴!有個男仔服務員態度唔太好,問拎多個碗比小朋友用,以致問佢有冇外賣盒,反應都唔太好。用餐時間係下午茶時段,人唔多,叫佢service一下,好似煩着佢咁。比錢,有用到會員的優惠券,但過左兩日才發現佢冇同我入到今次食飯的會員積分!其他侍應的服務反而ok!
食物味道普通,沒有什麼特別,只是有賣相,價錢就偏貴!
其他侍應的服務反而ok!
2022-08-18
2022-08-21 465 浏览
呢間cafe嘅環境佈置真係好靚呀😍而且之前上網見到食物嘅賣相都好吸引,梗係要去試吓la~(順便可以盡情打卡呀🤭)🍄黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉 $88意粉上面已經有已經有好幾塊黑松露la🤩意粉食落好creamy,質感軟硬適中👍🏻香濃嘅蛋汁配上微鹹嘅火腿片,超級豐富呀😋不過卡邦尼醬汁比較稀,同埋除咗嗰幾塊黑松露之外,成碟意粉都係冇黑松露味😅🦪明太子忌廉海鮮扁意粉 $128海鮮嘅份量都幾多,醬汁質感較杰,呢個食落更加creamy,每一啖都有香濃嘅明太子味🥰加埋木魚碎同紫菜碎,令味道更有層子,香味十足✨個人就比較鐘意呢個多d😝🐄招牌旋風蛋包飯配和風牛肉照燒汁 $128呢個係最有驚喜😚第一啖已經食到好香嘅牛肉味~炒蛋超級滑,飯粒全都沾滿甜甜嘅照燒汁,好開胃呀🥹而飯入面仲撈咗好多牛肉塊,牛脂香味豐富,濃而不膩,完全停唔到口😅🧋伯爵茶配黑糖寒天 $48奶味尚算濃厚,但茶味唔太突出🥲不過飲落有陣黑糖炒香咗嘅味,又唔會太甜,正正常常咁la😌🦋藍蝶花香芋奶茶配寒天 $48呢杯反而冇乜奶味,茶味就較重,飲到茶味嘅清香💗不過就唔多覺有香芋味,有d失望😪🍫可可朱古力鮮奶配寒天$48味道就係好淡嘅朱古力奶,冇乜味😓整

🍄黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉 $88

🦪明太子忌廉海鮮扁意粉 $128

🐄招牌旋風蛋包飯配和風牛肉照燒汁 $128

🧋伯爵茶配黑糖寒天 $48

🦋藍蝶花香芋奶茶配寒天 $48

🍫可可朱古力鮮奶配寒天$48
味道就係好淡嘅朱古力奶,冇乜味😓

整體嚟講,食物同環境真係夠晒打卡able,而且空間闊落,坐得好舒服❤️
食物嘅質素都ok,不過signature 系列嘅飲品就麻麻哋,淨係啱打卡😐或者其他果茶或疏打會穩陣d🤔

📍荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖

❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡
✨如果想睇多啲foodreview,可以follow IG @littlehkgirl_eat.all.day❣️

明太子忌廉海鮮扁意粉
招牌旋風蛋包飯配和風牛肉照燒汁
黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉
明太子忌廉海鮮扁意粉
招牌旋風蛋包飯配和風牛肉照燒汁
2022-08-20 400 浏览
冇錯繼續係生日朋友帶我過嚟食既tea🫣哩間都係我想去好耐但係未去嘅餐廳!鹹點方面:牛油果雞肉多士.雜莓布列塔尼酥餅.明太子蛋醬三文治.黃金蝦甜點方面:薰衣草芝士蛋糕.焦糖咖啡撻.香橙雲呢拿蛋糕.鬆餅另外半價加咗兩杯飲品So Far So Good & 藍蝶花香芋奶茶配寒天今次嘅Tea set鹹點好食過甜點.鹹點四樣都好食😋無大問題.但甜點蛋糕都比較甜.就算咁細件都食唔晒.我就覺得太甜個人唔太鍾意食!2杯飲品都幾好.除左令味道都正常ok!整體方面:日常生活我好少著藍色衫.但係荃灣分店呢間藍色主題既餐廳好吸引我.終於係生日朋友帶咗我過嚟打卡.我專登著白色裙.影出黎好靚呀好中意❤️個tea賣相好靚.店員攞上嚟既時間係出晒煙.視覺效果打卡一流.而佢哋價錢都比較平.所以食物種類相對上都比較少.如果註冊埋會員仲有得平.埋單人均$150.好抵佢哋唔同分店嘅主題都唔同.我覺得荃灣呢間最靚嘅就唔好去錯.我平日去冇咩人.可以瘋狂打卡唔使驚阻住人👏🏻
冇錯繼續係生日朋友帶我過嚟食既tea🫣
哩間都係我想去好耐但係未去嘅餐廳!

鹹點方面:
牛油果雞肉多士.雜莓布列塔尼酥餅.
明太子蛋醬三文治.黃金蝦
甜點方面:
薰衣草芝士蛋糕.焦糖咖啡撻.
香橙雲呢拿蛋糕.鬆餅

另外半價加咗兩杯飲品
So Far So Good & 藍蝶花香芋奶茶配寒天

今次嘅Tea set鹹點好食過甜點.
鹹點四樣都好食😋無大問題.
但甜點蛋糕都比較甜.就算咁細件都食唔晒.
我就覺得太甜個人唔太鍾意食!
2杯飲品都幾好.除左令味道都正常ok!
整體方面:
日常生活我好少著藍色衫.
但係荃灣分店呢間藍色主題既餐廳好吸引我.
終於係生日朋友帶咗我過嚟打卡.
我專登著白色裙.影出黎好靚呀好中意❤️
個tea賣相好靚.店員攞上嚟既時間係出晒煙.
視覺效果打卡一流.而佢哋價錢都比較平.
所以食物種類相對上都比較少.
如果註冊埋會員仲有得平.埋單人均$150.好抵
佢哋唔同分店嘅主題都唔同.
我覺得荃灣呢間最靚嘅就唔好去錯.
我平日去冇咩人.可以瘋狂打卡唔使驚阻住人👏🏻
2022-08-18 292 浏览
有去開荃灣西「搵食」嘅朋友,會否覺得每次去嗰堆商場都患上食肆選擇困難症😆?等我今日篩選左一間稍有驚喜嘅「好嘢」俾大家☺️ 天氣酷熱,叫透心涼的飲品啦❄️紫色相當靚嗰杯叫 So Strong🥰係柚子玫瑰檸檬蝶豆花茶,材料溝得好好,因為溝到唔知咩味道😂但放心,味道好可口解渴👍🏻 (溫馨提示:記得搞勻先飲) Ice Cappuccino 亦唔係馬虎之作☕咖喱牛肋肉旋風蛋包飯嘅牛肉尚算嫰滑,裡面嘅炒飯用類似日式照燒汁來炒而且粒粒分明,配以咖喱汁發揮左化學作用,非常滋味👍🏻👍🏻如果蛋再滑啲就完美了☺️雞肉牛油果奶油多士相當香脆、奶油味濃而不膩,果然係佢地嘅招牌菜之一👍🏻👍🏻當唔想食太飽嘅時候,叫呢個多士最適合,大愛❤️店面雖然唔大但雅緻舒適,連杯碟都成為被打卡嘅對象之一呢😆📸左邊嗰檯單骨雞翼、右邊嗰檯黑松露薯條,仲有店員攞住經過嘅鰻魚蛋包飯都相當吸引😍一定會再來試😋

店面雖然唔大但雅緻舒適,連杯碟都成為被打卡嘅對象之一呢😆📸

2022-08-13 289 浏览
they obviously don't want business with their floor staff's attitude at reception.we have a child and asked for seating. she scoffed at us because it was peak hour and said "look around, do you not see all these seats are reserved?" and "we don't have baby seats for you"got kids? looking for normal service? not here.

2022-08-07 446 浏览
超級吸引既鰻魚蛋包飯,一上菜就見到條好大條既鰻魚,相當吸引,鰻魚味道很好,蛋包飯份量亦都適中,整體上味道還好,不算差。盛夏之鵲舍下午茶純為打卡,一試便可,食物質素非常普通,份量少,價錢亦都唔算平$288!
2022-07-31
2022-08-04 411 浏览
荃灣仙氣打卡餐廳SENSU門口位已看到餐廳設計的滿佈藍色調花草進入後感覺置身於森林中好靚好chill 好夢幻😍😍食物:章魚燒(六粒)外皮燒得十分香脆入面粒粒章魚木魚亦超多有賣相有口感👍👍野菌黑松露扁意粉醬汁黑松露配得十分剛好,很香!意粉軟硬適中菌類亦有數款食出不同層次口感呢!飲品:藍蝶花香芋奶茶寒天淡淡香芋味十分冰凍的適合夏天飲百香果茉莉花茶超香花茶果味道
荃灣

入面粒粒章魚
木魚亦超多
有賣相有口感👍👍

野菌黑松露扁意粉

醬汁黑松露配得十分剛好,很香!
意粉軟硬適中
菌類亦有數款
食出不同層次口感呢!

飲品:
藍蝶花香芋奶茶寒天

淡淡香芋味
十分冰凍的適合夏天飲

百香果茉莉花茶
超香花茶果味道

2022-07-24 539 浏览
Ticking off bucket list ✔️上次去到佢未開今日教好時間二人午餐 荃灣店限定做foodie 會員即時可以有折扣優惠龍蝦🦞濃湯上檯時夠熱 濃 香沙律食材新鮮揀咗主菜1. 牛肝菌蘑菇忌廉汁意粉Al dente 掛汁2. 意大利豬肉腸蘑菇麵包薄餅有啲乾 估唔到反而裏面嘅芝士最好味半價試咗栗子焙茶奶茶寒天焙茶味道中中等等 微香 唔會好甜加口感Q彈嘅寒天,飲得又食得反而他的巨蜂芒果梳打似bubble gum 唔係我杯茶整體來講 都算唔錯😋下次試佢嘅下午茶開心其實好簡單

Ticking off bucket list ✔️

2. 意大利豬肉腸蘑菇麵包薄餅
有啲乾 估唔到反而裏面嘅芝士最好味

半價試咗栗子焙茶奶茶寒天
焙茶味道中中等等 微香 唔會好甜
加口感Q彈嘅寒天,飲得又食得
反而他的巨蜂芒果梳打
似bubble gum
唔係我杯茶

整體來講 都算唔錯😋
下次試佢嘅下午茶
開心其實好簡單
2022-07-24 445 浏览
之前係呢間餐廳食過下午茶 幾平幾抵食 岩晒打卡見咁耐冇食過 又見到出左新餐牌 就黎試下 今次食晏晝 大約下午三點幾去到餐廳 都坐滿左一半人 新餐牌多左好多新野食 樣樣都好吸引我地叫左個和風照燒雞肉旋風蛋包飯配蕃茄汁 一黎到賣相好令 熱辣辣好香 旋風蛋整得好嫩滑 入面個飯應該係用左甜豉油或者燒汁炒 食左甜甜地幾好味 雞肉好嫩滑 配埋個蕃茄汁好夾好好味另外仲叫左個香煎豬鞍配蘋果梅子醬 賣相好令 豬鞍好大舊好厚身 香噴噴 食落好有肉汁 好juicy 唔會好乾身 整得岩岩好 個蘋果梅子醬酸酸甜甜 好開胃 仲叫左杯青蘋果白桃梳打 飲落好清新 味道唔錯整體黎講 食物幾高質 幾好味 值得一試

仲叫左杯青蘋果白桃梳打 飲落好清新 味道唔錯

青蘋果白桃梳打
和風照燒雞肉旋風蛋包飯配蕃茄汁
香煎豬鞍配蘋果梅子醬
2022-07-23 301 浏览
由於這次同長者及工人姐姐一起品嘗,職員很有禮貌又友善地安排舒適位置比我地,真的很貼心。Tea set 送到時,用了乾冰點綴,見到也覺得很開心,甜品款式可以,又不太甜,適合不同人士品嘗,而且還有追加甜品及炸物,好滿意。
2022-07-15 310 浏览
呢間餐廳嘅旋風蛋包飯🥚真係好吸引✨上次就揀咗原條蒲燒鰻魚嗰款嚟試吓💓鰻魚真係非常之大條 燒得好靚 食落肥美甘香😚最正係個飯係鰻魚汁炒飯底!仲要係用咗日本珍珠🍚好香甜 又有口感👍🏻
週末與朋友的茶話會一入場就見到大樹打卡位全店沿用原木色系重點推薦🌠藍色浪漫森林座位先登記成為餐廳會員才可進入隨手拍都超好看🙌🏻店內提供日式和西式套餐甜點和小食拼盤種類很多最出名的𝒯𝑒𝒶 𝒮𝑒𝓉 🎐☀️青の鵲舍 $368/2位4款咸點 4款甜點(包2杯冷泡茶)香檳黃金蝦 墨西哥牛油果雞肉多士最為出色 但甜點太甜 口感一般😣歐式鳥籠造型精緻登場時乾冰散發仙氣 視覺效果一流 ❄️❄️比起其他𝒯𝑒𝒶 𝒮𝑒𝓉價錢合理排隊人數較多 建議上網預訂環境: 💗💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
週末與朋友的茶話會

店內提供日式和西式套餐
甜點和小食拼盤種類很多
最出名的𝒯𝑒𝒶 𝒮𝑒𝓉 🎐

☀️青の鵲舍 $368/2位
4款咸點 4款甜點(包2杯冷泡茶)
香檳黃金蝦 墨西哥牛油果雞肉多士

排隊人數較多 建議上網預訂

環境: 💗💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

第一次黎 開張無耐, 覺得好好食。大半年之後, 第二次黎 叫左唔同既野食 , 唔好食亦唔抵食。唔怪得唔洗等位, 人都唔多。餐廳外表靚, 裝潢好討女仔喜歡, 充滿藍藍的色彩, 打卡一流。 外表100分, 食物30分, 不合格。鰻魚飯 $98 , 條鰻魚好似用微波爐叮出黎, $98 好難食和風牛肉飯, 個汁真係, 唔夠味! 杯野飲叫, 竹炭焦糖鮮奶咖啡+寒天,  伏~ 唔知自己飲咩。
第一次黎 開張無耐, 覺得好好食。

外表100分, 食物30分, 不合格。
和風牛肉飯, 個汁真係, 唔夠味!
题外话/补充资料: 我兩次都係食晚市, 睇番comment先知, 原來好多人都食下午茶。 可能下午茶會好食D, 但我應該唔會再試。多謝
2022-05-30
2022-06-20 362 浏览
嚟到呢一間日式西餐廳🍴當然必食佢哋嘅旋風蛋包飯🥚💛賣相真係好靚 薄薄嘅一層蛋皮 捲住個炒飯🤩口感都幾嫩滑~揀咗和風牛肉照燒汁 個飯炒得幾香 再加埋啲牛肉同照燒汁 都幾好食😋