餐厅: sensory ZERO (太古城中心)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-07-08 318 浏览
成日見人係呢間餐廳打卡,朱古力飲品勁吸引咁,終於真係去到試🤫杯朱古力特飲果然冇令我失望!😆係超級濃嘅朱古力奶!!賣相勁靚,爆曬出嚟咁,好吸引🤤當日叫咗一個澳洲牛肉飯,同一個配魚嘅意大利飯。兩個都好好食!但我會話牛肉飯性價比高啲,不但價錢比魚飯平,味道亦比魚飯好~餐廳係喺誠品入邊,環境唔算好靚,唔係嗰種有特別裝修,可以打卡嘅Cafe~ 而且同隔離枱距離有啲近,所以環境算係中規中矩~性價比: 中等😆

杯朱古力特飲果然冇令我失望!😆
係超級濃嘅朱古力奶!!
賣相勁靚,爆曬出嚟咁,好吸引🤤

性價比: 中等😆
2021-07-04 364 浏览
一向幫襯開銅鑼灣分店,態度比太古城好得多,只係咁啱唔好彩,當天路過太古城sensory,量完體温後,向服務人員講沒有訂位……員工:幾多位?我:兩位,想請問需要先填安心資料嗎?員工: 填唔填你都要排隊架!!(態度惡劣)阿員工小姐,我係問你需唔需要先填資料,而唔係問你洗唔洗排隊呀……當日7月1號係比較繁忙,趕吓客都好正常嘅~
一向幫襯開銅鑼灣分店,態度比太古城好得多,
只係咁啱唔好彩,當天路過太古城sensory,
量完體温後,向服務人員講沒有訂位……

員工:幾多位?

我:兩位,想請問需要先填安心資料嗎?

員工: 填唔填你都要排隊架!!(態度惡劣)

當日7月1號係比較繁忙,趕吓客都好正常嘅~

2021-07-01
2021-06-28 300 浏览
行行下街有啲攰, 有啲口渴, 有啲肚餓, 咁要食個 tea 既🤭喺太古城中心誠品生活內, 有間 sensory zero, 見有 tea set, 要環境又ok, 咁就試下喇🙌🏻叫幾樣野都幾好食😋🥐巨午餐肉芝士炒蛋牛角包🥐超厚午餐肉, 烘到脆邊, 食哂兩條都唔夠喉🤣 炒蛋亦都非常滑😋🥐原味牛角包🥐 牛油味好香但唔油, 少少脆面好食😋☕Flat white☕正常 flat white🤣☕橙香美式有氣咖啡☕推介👍🏻 咖啡香配上有氣梳打本身已經好飲, 再加上淡淡 🍊橙香, 夏天飲一流👍🏻

叫幾樣野都幾好食😋
🥐巨午餐肉芝士炒蛋牛角包🥐
🥐原味牛角包🥐
牛油味好香但唔油, 少少脆面好食😋
☕Flat white☕
正常 flat white🤣
☕橙香美式有氣咖啡☕
2021-06-28
2021-06-15 451 浏览
之前差不多每個星期日都會來這裏吃早餐,因為喜歡這裏的flat white及all day breakfast,而且在香港不是每間cafe 的flat white 及all day breakfast 都沖得好飲整得好食。後來,因疫情關係及發覺佢哋嘅coffee質素下降(有幾次飲到濃味),所以好耐冇幫襯佢哋。今日因原本想去食早餐的地方冇位,所以再來試吓佢哋嘅早餐睇吓佢哋嘅coffee 有冇改善。今日食的all day breakfast 水準上算唔錯,炒蛋好味salad 菜新鮮,並要讚吓佢哋嘅無花果Earl Grey 果jam 好味,貓形多士既可愛又好味。Flat White 今日沖得好飲拉花亦拉得不錯。但佢哋仍有地方需要改善,就係收錢的男侍應對客人的態度麻麻,收得這個價錢,除了食物及飲品要有質素,對客人要有好的服務態度亦應要有。否則未必留到客人再來幫襯。
Flat White 今日沖得好飲拉花亦拉得不錯。
All  Day  Breakfast,  Flat  White
2021-06-15
$143 (早餐)
  • 澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯
  • All day breakfast
  • Flat  White
2021-06-06 433 浏览
餐廳位於誠品裏面,路過仲會見到有人排隊等候,上次無試到既鰻魚滑蛋飯今次有食到啦。餐牌上係沒有提及daily推介,只在門口位置可以睇到,下次排隊時可以留意,可以多一個選擇嗎。芝麻雞翼炸得好香趣,外皮趣卜卜,雞肉仍juice,唔會乾曾曾。daily 意粉賣相已經唔錯,味道更加唔駛講,好食。睇落去都成條鰻魚比你,加上滑蛋全部舖滿整個飯,每一啖鰻魚蛋飯一齊食真係又香又滑又可口。

芝麻雞翼
炸得好香趣,外皮趣卜卜,雞肉仍juice,唔會乾曾曾。

daily 意粉
賣相已經唔錯,味道更加唔駛講,好食。

晚飯時間竟然唔使排隊,一於try try佢😆💛.🍴蒲燒三層鰻魚滑蛋飯($118)/ 鰻魚非常厚身,燒到有小小微焦,口感唔錯😋醬汁都足夠 (我平時係要好多汁嚟撈飯的🤪)/ 滑蛋不過不失,唔會炒到太乾身/ 用上日本米,無得輸.🦦💭食飽之後門口就有條長龍了🤣食飽就走,快快交枱Sensory ZERO喺港島區都多分店,尖沙咀亦有一間~簡單講,可以一戰🥳
晚飯時間竟然唔使排隊,一於try try佢😆💛
🍴蒲燒三層鰻魚滑蛋飯($118)
/ 滑蛋不過不失,唔會炒到太乾身
/ 用上日本米,無得輸
🦦💭
食飽之後門口就有條長龍了🤣食飽就走,快快交枱

2021-06-02 129 浏览
Double egg+advocado wasabi paste croissant($41)Crazy chocolate ($50) Mmmm... 個牛角包好好食,同啲滿到overflowing嘅炒蛋放一齊係絕配!冇諗過啲advocado wasabi會夾到,本來以為會怪怪哋!超鍾意個chocolate, 好濃又唔會太甜,頂頂嘅chocolate你鍾意拌又得,唔拌直接食啲chocolate又得!

在太古城中心一帶,印象中是以往沒有素店出現過,當然現在仍是沒有,實在令人忍不住高唱「原來沒有,從來都沒有」🙈。還好的是,現時素食日漸流行,不少非素店也有素食的選擇🎉🎊。今次我們來到了太古誠品內的 sensory ZERO試試它的素食。 1️⃣和套餐的擦身而過 進入正題前,先說一下有點可惜的地方🥲…………在套餐的餐單內,也是有「無肉之選」的素食選擇的,而套餐包括了迷你藜麥沙律✔、主菜✔、飲品✔、單球雪糕✔、餐湯❌,睇落都幾豐富吸引的。可惜當晚的餐湯並非素湯,我們也只能和套餐緣慳一面了。 2️⃣得意系食品 🅰️喵喵和你講推銷 這兩塊多士,絕對詮釋了名字、外貌和包裝的重要🤣,如果它們只是叫做「烘多士」,而外型是四四方方的🍞,我應該不會提得起興趣的。 但是,當店方把它命名為「喵喵多士」,並且在食物下附加介紹💁‍♂️,說食品是採用「神戶天皇星昭和高筋麵粉」,並使用「日本阿拉丁焗爐」烘焗,這兩塊多士予人的觀感就頓時提升↗️不少了。 講返食物本身,多士的口感是很脆脆的,而且硬度適中,絕不會讓牙齒有一種「受到硬物襲擊」的感覺。而作為多士的配搭,店方提供了以下三款的果醬以供選擇: 士多啤梨・玫瑰果醬無花果・有機伯爵茶

1️⃣和套餐的擦身而過

2️⃣得意系食品

🅰️喵喵和你講推銷

士多啤梨・玫瑰果醬
無花果・有機伯爵茶果醬
粒粒草雜莓・紅茶果醬

我們今次選擇了「無花果・有機伯爵茶果醬」,味道不錯。挺重要的一點是,果醬的份量很足夠,足以讓我們為喵喵的面部敷上一塊完整的面膜 (即係把果醬塗滿在多士上),令多士更為美味。

🅱️當貓腳掌遇上兔妹妹

其實係講緊緊「白桃抹茶」和「兔莓莓」兩款蛋糕🍰。前者的上方有一個類似貓腳掌🐱的裝飾,而後者的上方則有一對兔耳朵🐇,兩者的得意外形,都是令我們把它們從蛋糕櫃中邀請出來的原因。

在味道方面,兩者的味道均頗清新,抹茶和草莓的味道不算濃,口感綿軟,是屬於一些吃了也不會覺得漏的甜品

3️⃣新潮系食品

其實已經新了好一段時間,只不過想不到怎形容,無以名之,姑且稱為新潮系🆕️吧。始終和傳統素食食材相比,它們也算是新潮的嘛

今次品嚐的食品是「我唔_係豬▪泰式肉碎飯-新豬肉」🐷🙅和「我堅唔_係韓牛▪牛肉飯-韓國植物牛」🐮🙅‍♀️。泰式肉碎飯即使用了九層塔來提味,味道仍然不算濃,「泰國風味」的指數不高,而女友就覺得肉碎飯的汁有少許的酸。

至於牛肉飯,可能因為較少吃「植物牛」的原因,反而覺得不錯😋。「植物牛」頗有咬感,口感煙靭、軟熟。如果兩者比較,牛肉飯是會比較吸引的。

4️⃣ 特別小記

點算飲品時,女友問侍應咖啡☕的拉花是甚麼圖案,侍應說也是由咖啡師發辦,隨心而為。女友說可否要求咖啡師「拉」一些得意💕的圖案來打咭,於是,一隻「躍然杯上」的飛馬🦄就出現了。衷心感謝侍應協助傳達我們的請求🤗,也感謝咖啡師的心思。

總體來說,如果和平時在素店的食品比較,今次的食品並不算很出色,不過在「素食沙漠」地區,能夠在非素店中找到一整頁的素食餐單,都是很值得高興的事,希望素食越來越普及這趨勢,可以一直延續下去。

FB 專頁:眾裏尋素千百道

Instagram: veggie.everywhere / Veggie_Keith

歡迎大家follow fb專頁和IG,多多支持

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #港島素食 #太古素食 #葷素共融 #SensoryZero #新豬肉 #植物牛
2021-05-22 5879 浏览
太古城sensory ZERO 睇住佢開,睇住佢個舖位越開越大,除咗戥佢地開心,當然係要用行動繼續支持啦痴_線朱古力叫得痴_線朱古力當然唔係浪得虛名,杯朱古力有法國牛奶朱古力,黑朱古力,白朱古力碎,濃濃既朱古力味係口入面爆發出黎,甜度亦都係我可以接受的橙香美式有氣咖啡橙味既sparkling 梳打同espresso 既配搭味道清新,橙味減低左咖啡既濃味,都幾岩唔接受太濃烈咖啡味既朋友無肉大滿足早餐配自家製果醬平時食all day我最唔鍾意就係個條腸,呢度有素食all day叫,我終於可以同條腸講bye bye芝士焗椰菜花焗到微燶,少少咸,個味我幾鍾意自家製果醬我揀左法國無花果有機伯爵茶果醬 & 法國士多啤梨玫瑰果醬,兩款果醬味道都好獨特,出面真係食唔到,茶味同果香都好出,搽上喵喵多士一齊食,真係好好味日式豬軟骨溫泉蛋飯豬軟骨煮得夠腍身入味,米係採用日本既一見鍾情米,溫泉蛋亦都用上日本蛋,成碗飯好有日本的味道sensory ZERO啡好飲,食物亦都好有水準,價錢真心唔平,不過淨係個喵喵多士,果醬都食得出係用心製作,所以我都會繼續幫襯

無肉大滿足早餐配自家製果醬
芝士焗椰菜花焗到微燶,少少咸,個味我幾鍾意

自家製果醬

自家製果醬
2021-05-20 254 浏览
在誠品旁邊的咖啡店,可以買本書過來嘆咖啡。下午4點左右到店,本來想食之前試過的和牛飯,但怕會太飽而食唔落晚餐,所以改為食同樣有和牛的 all day breakfast。正常 all day breakfast 有的都有齊,如茄汁豆、炒蛋、沙律菜,當然加上主角和牛,所以價錢要 $255。但最意想不到的是多士,不對,是多士加上無花果醬。多士已經是日本小麥製成,再加上新鮮的無花果醬,是意料之外的好食。凍 Latta 和熱可可就一如以往的好飲。
在誠品旁邊的咖啡店,可以買本書過來嘆咖啡。

凍 Latta 和熱可可就一如以往的好飲。

2021-05-19
  • 無花果醬
2021-05-17 264 浏览
行過誠品都會食🤣澳洲荷斯坦牛溫泉蛋飯($198)套餐包括:沙律🥗、餐湯、熱飲及雪糕去到時和牛飯賣哂,兩次去都無得食🤣只得澳洲牛,牛肉都算嫩滑帶有嚼勁。 配溫泉♨️蛋及日本飯,蛋汁包住每塊牛及每粒米,真係好好食餐湯應該係南瓜甘筍湯,香濃幼滑,好味😋廚師幫你諗海鮮配日本🇯🇵米意大利飯($158)😆😆諗唔到咪廚師幫你囉,煎三文魚扒白汁露荀配日本米意大利飯。 三文魚都還可以,肉質幾嫩,飯就好入味,不過我覺得都係太綿炸番薯🍠條(跟餐+$38)炸得好脆,甜甜地唔錯手工啤酒(+$20)
行過誠品都會食🤣

澳洲荷斯坦牛溫泉蛋飯($198)
套餐包括:沙律🥗、餐湯、熱飲及雪糕
去到時和牛飯賣哂,兩次去都無得食🤣

餐湯應該係南瓜甘筍湯,香濃幼滑,好味😋

廚師幫你諗海鮮配日本🇯🇵米意大利飯($158)

炸番薯🍠條(跟餐+$38)
炸得好脆,甜甜地唔錯

手工啤酒(+$20)

2021-05-16 298 浏览
2021年4月10日。晴。太古。行街行到攰,要叉叉電~喺誠品,sensory ZERO當然係不二之選!小食有呢幾款~Latte,$45雖然夏天熱辣辣,但係商場凍,我都係飲番杯熱啡~補充腦力之餘,仲可以養生(亂噏)~Mocha,$50男朋友嗌嘅Mocha~唔算太甜,夏天飲冰凍Mocha最啱~唐揚墨魚嘴,$48本身想叫午餐肉條,但驚太heavy,所以叫咗呢個炸墨魚嘴,估唔到都幾驚喜喎!一份嘅分量多得驚人,堆到成座山仔咁多!仲意想不到咁好味!正!
2021年4月10日。晴。太古。
行街行到攰,要叉叉電~
喺誠品,sensory ZERO當然係不二之選!

小食有呢幾款~
Latte

Latte,$45
雖然夏天熱辣辣,但係商場凍,我都係飲番杯熱啡~
補充腦力之餘,仲可以養生(亂噏)~
Mocha

Mocha,$50
男朋友嗌嘅Mocha~
唔算太甜,夏天飲冰凍Mocha最啱~
唐揚墨魚嘴

唐揚墨魚嘴,$48

一份嘅分量多得驚人,堆到成座山仔咁多!
仲意想不到咁好味!
正!
2021-04-10
Latte
Mocha
唐揚墨魚嘴
2021-05-11 252 浏览
同朋友約咗喺太古行街行到中午都肚餓便決定係附近尋找用膳的地方喺出邊睇咗Menu好耐比上面既牛肉🐂吸引左於是乎決定入去試一試澳洲何斯坦牛溫泉蛋飯💰138牛肉燒得啱啱好中間粉粉地,食落好有牛味完全唔柴醬汁唔會死鹹加上半生熟嘅雞蛋再撈埋d飯真係好正啊諗唔到食咩,就一於交比廚師👩‍🍳諗朋友嗌咗一個粉據佢講都非常美味每一啖粉都有白汁覆蓋住唔會好膩
同朋友約咗喺太古行街

行到中午都肚餓
便決定係附近尋找用膳的地方

喺出邊睇咗Menu好耐
比上面既牛肉🐂吸引左
於是乎決定入去試一試

澳洲何斯坦牛溫泉蛋飯💰138
牛肉燒得啱啱好

中間粉粉地,食落好有牛味
完全唔柴

醬汁唔會死鹹
加上半生熟嘅雞蛋
再撈埋d飯
真係好正啊

諗唔到食咩,就一於交比廚師👩‍🍳諗
朋友嗌咗一個粉

據佢講都非常美味
每一啖粉都有白汁覆蓋住

唔會好膩
2021-05-09 194 浏览
.📍 𝚂𝚎𝚗𝚜𝚘𝚛𝚢 𝚉𝙴𝚁𝙾. .呢間餐廳想試好耐🤣 嗰日行完街想搵個地方坐吓,咁啱見到呢間,又可以淨係嗌杯嘢飲吓,所以就入咗去🤣 ⚪️ Crazy Chocolate 癡_線朱古力 - HK$50✏️ 杯朱古力真係滿瀉晒🤣 上面舖滿晒黑白朱古力同可可粉,下面就係熱朱古力🍫 一開始以為咁多朱古力應該都幾甜,不過其實又唔係,朱古力味幾香濃😍 一路飲都唔覺好漏😆.⚫️ Affogato 意式特濃咖啡加雪糕 - HK$55✏️ 杯嘢一嚟到好吸睛😍 個雪糕係比利時嘅手工雪糕,食落去好滑🤤 特濃咖啡偏酸,飲落去個酸味重過苦味,夾埋雪糕一齊食就會中和翻,都頗夾🤤.
📍 𝚂𝚎𝚗𝚜𝚘𝚛𝚢 𝚉𝙴𝚁𝙾

⚫️ Affogato 意式特濃咖啡加雪糕 - HK$55

下午茶
2021-05-09 535 浏览
一直都知道依間餐廳但就係一直都未有機會試特別係佢地嘅招牌crazy chocolate ☕️見到個個都會嗌嚟打卡🤣🤣不過當日有啲滯 冇叫到 驚too heavy.夜晚套餐日式豬軟骨溫泉蛋飯 $178蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 $178日式芝麻手羽先 $45.就咁睇一個晚餐都唔算平差唔多要成$200不過佢地包咗沙律+迷你湯+熱飲+雪糕.沙律不過不失份量作為前菜嚟講 ok的沙律菜都新鮮當日嘅湯有蜆肉要讚一讚 蜆肉有好多粒👍🏻👍🏻當日落完order之後幾分鐘嘢食就到好明顯係一早煮定然後有order就整埋一齊所以我覺得唔係好夠熱豬軟骨有3舊 但都係細細舊咁份量有啲偏小不過都夠冧同入味.鰻魚滑蛋就正正常常冇咩特別炸雞翼反而有驚喜😻因為佢係即炸上枱個時熱辣辣炸皮超級脆口又入味好味呀👍🏻套餐重包埋一球雪糕今次雲呢拿味我覺得好好味 因為夠甜 雲呢拿味都好濃不過唔好甜嘅人 應該會覺得偏甜!
一直都知道依間餐廳

套餐重包埋一球雪糕
今次雲呢拿味
我覺得好好味
因為夠甜 雲呢拿味都好濃
不過唔好甜嘅人 應該會覺得偏甜!
雪糕

2021-04-26