餐厅: sensory ZERO (太古城中心)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-03 819 浏览
呢杯痴__線朱古力,雜誌又介紹過,美食網頁又見到,一定要來試吓啦。帶埋最鍾意飲朱古力嘅大囡一齊試食。囡囡係牛魔王,叫了和牛温泉蛋飯,牛肉係medium, 牛味夠,好嫩,溫泉蛋撈落日本米飯,阿囡話好好味。我叫了蒲燒鰻魚溫泉蛋飯,兩大塊蒲燒鰻魚,鰻魚燒得香口,上面蒲滿紫菜碎及葱花,滑蛋相信係日本蛋,重蛋香味,用日本米,好煙韌。Crazy Chocolate 一上枱,阿囡即刻嘩嘩聲,因為鋪滿了多款朱古力碎,賣相好吸引,飲落好香濃,仲有粒粒朱古力可以咬吓。食物質素不錯,對得住個價錢。👍👍

帶埋最鍾意飲朱古力嘅大囡一齊試食。

食物質素不錯,對得住個價錢。👍👍

2021-12-03
  • 痴_線朱古力
  • 澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯
  • 蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
2021-12-01 534 浏览
蒲燒三層鰻魚滑蛋飯🍚($118)鰻魚份量比想像中多,燒得幾香幾肥美,蛋因為用左日本小豆島雞蛋所以十分香滑,另外飯都好講究,堅持使用日本米,質素的確有保證,口感不俗,米飯粒粒分明,美中不足嘅係鰻魚有少少骨,不過整體而言以$118嘅價錢係值得推薦嘅!Crazy Chocolate🍫($50)見到個樣都覺得好邪惡,朱古力味好重,甜度都啱啱好,打卡一流又幾好飲,唔怪之得咁多人嗌啦,果然值得推薦😍

蒲燒三層鰻魚滑蛋飯🍚($118)

Crazy Chocolate🍫($50)

• Crazy Chocolate
  • 蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
星期五的中午,12點到達,已經有3枱人。兩年前食過鰻魚飯,非常滋味,決定再試。平日有餐,叫主菜包一杯 $40 以下飲品。在一輪掙扎點是日飯(和牛飯)和蒲燒鰻魚滑蛋飯,最後點了。。。鰻魚處理很好,有骨但已經軟化,照吞。滑蛋很滑。飯軟硬適中。Crazy Chocolate 比印象中不太甜,但依然很邪惡,很飽,很滿足。(只需補差價$10)午市餐牌。飲品 list,很多選擇。本來想試的加 KitKat 咖啡。點菜時唔記得左。但一定要記得,有誠品卡有9折(即等於免加一)。12點半已經要排隊。

平日有餐,叫主菜包一杯 $40 以下飲品。

蒲燒鰻魚飯

鰻魚處理很好,有骨但已經軟化,照吞。滑蛋很滑。飯軟硬適中。

午市餐牌。

飲品 list,很多選擇。

本來想試的加 KitKat 咖啡。點菜時唔記得左。

2021-11-26
蒲燒鰻魚飯
2021-11-24 354 浏览
行行下誠品俾佢既咖啡香味吸引左過去,諗住一場嚟到食番個All day breakfast 🍳 點知lunch time 係冇架😃下次Tea time 要黎多次🤣🤣留意番,Lunch time都幾多人,要預左等10-15分鐘☺️咁都係得佢黑板上面寫個3個lunch set 選擇,見人地個碗炸蝦🍤好好食咁,就叫左個炸蝦滑蛋飯🥰炸蝦🍤滑蛋飯 炸蝦炸得岩岩好,脆而不油,加埋木魚絲正呀!不得不讚佢個滑蛋,煎得岩岩好,仲有蛋漿,送飯一流👍🏻👍🏻Latte 如我所期望,出色!奶泡綿密,拉花穩定發揮,咖啡味香濃!佢仲有自家烘焙咖啡豆賣,價錢都唔貴,值得買包番去飲!
行行下誠品俾佢既咖啡香味吸引左過去,
諗住一場嚟到食番個All day breakfast 🍳
點知lunch time 係冇架😃
下次Tea time 要黎多次🤣🤣

炸蝦🍤滑蛋飯
炸蝦炸得岩岩好,脆而不油,
炸蝦滑蛋飯

Latte
如我所期望,出色!
奶泡綿密,拉花穩定發揮,咖啡味香濃!

佢仲有自家烘焙咖啡豆賣,價錢都唔貴,值得買包番去飲!
2021-11-17 432 浏览
呢一刻我仍然食緊,但不滿既情緒已令我忍不住要上來打食評。Sensory zero係我長期飯堂。喜歡這裡的饅魚和咖啡,在誠品內也夠chill,坐得耐也不會感壓力。但最近2次幫襯真的很失望。1. 饅魚質素下降還記得第一次在這裡吃鰻魚飯的驚喜,鰻魚厚身又彈牙,帶有焦香味,好吃。但現在竟然帶有濃濃的魚腥味,令人倒胃口。其實個牛角包同炒蛋都冇之前好食,不過尚可接受,就不唔特別批評了。2.咖啡每次來都必點的橙味sparkling Americano. 今日飲我只飲到soda水味,我的橙香和咖啡呢?明白市道差,餐廳經營也不容易..但也不代表消費者要接受這種質素。真心希望sensory zero可以有改善….短期內會再食一次(可能其他分店會唔一樣?)如果沒有任何改善,那真是緣份到此為止🙁
呢一刻我仍然食緊,但不滿既情緒已令我忍不住要上來打食評。

但最近2次幫襯真的很失望。
1. 饅魚質素下降

2.咖啡

2021-11-17 367 浏览
sensory ZERO的餐點樣樣都很吸睛,今次試了無肉大滿足早餐配自家製果醬。茄汁焗豆、炒蛋🥚、薯角、沙律等可算是all day breakfast標配,超可愛喵喵🐱多士搭配法國士多啤梨.玫瑰🌹果醬,口味清新滿溢花香,芝士焗椰菜花平時比較少會食到,感覺不錯唷!
2021-11-02 405 浏览
相信呢個朱古力大家都見過,唔知大家又有冇試過佢啲嘢食呢?今次我係午餐至到下午茶時段去,餐廳入面都坐滿8成~另外無論午餐定係下午茶,都會包一杯$40樓下嘅飲品,差價補返就得~👅廚師幫你諗好意粉 眼大睇過龍,原來門口會寫低咗「廚師幫你諗好意粉」係乜嘢意粉,完全睇唔到,坐低就叫咗呢個,估唔到完全係我鍾意食嘅嘢🙀就係明太子煙三文魚帶子鮮蝦蘆筍意粉🍝呢個明太子唔會好似出面好creamy嗰種,佢乾身啲。另外三文魚同埋鮮蝦份量都唔少,爭少少食唔晒😹👅巨午餐肉芝士滑蛋牛角包 1430開始佢有下午茶,下午茶多數包點類多,一於就試吓呢個牛角包。上枱嗰下熱到出哂煙,要攤一陣先可以食。真係俾佢個午餐肉嚇親,好巨😲仲有滑蛋都係新鮮炒起,佢包底有牛油果芥末醬,食落fresh啲,無咁油膩👍🏻👍🏻👅痴_線朱古力 其實我係為咗呢杯嘢飲過嚟,真係不得了,冇得挑剔,唔會太甜,夠晒邪惡,仲要非常貼心有包細細地嘅濕紙巾,方便飲完可以抹手,因為真係杯面到底周圍都係朱古力呀!!!朱古力狂魔不得不試!!!有啲驚飲唔返出面普通嘅朱古力😂

👅廚師幫你諗好意粉

👅巨午餐肉芝士滑蛋牛角包

👅痴_線朱古力
2021-10-24 606 浏览
在星期日下午3時半,太古誠品書店入面,Sensory Zero是最多人的一間餐廳。因為驚晚上訓唔到,所以我點了crazy chocolate! 單看外表已經吸引我,黑白朱古力,硬的軟的都有。不會太甜的Valhora Chocolate,但又有一點味覺刺激,最適合下午茶輕鬆一下。Sensory Zero好多素食選擇,無肉而且菜色多花款。點了感味藜麥沙律,十分特別的一個醬汁,少少酸但又不太油膩,又有點清新!朋友想飲咖啡,但又唔想飲平時其他舖頭有的飲品,這個First Kiss多奶泡,而且下面有糖漿,十分特別。行到悶想找個位置休息,太古城誠品內的Sensory Zero可以令你由Zero 變Hero呢!

感味藜麥沙律

2021-10-24
感味藜麥沙律
  • 痴_線朱古力
2021-10-24 384 浏览
前排嚟開太古城陪👦🏻,順便係度食埋飯🤣呢間餐廳係誠品入面,有得單點或套餐🙂·✨蒲燒三層鰻魚滑蛋飯套餐 $178套餐有迷你藜麥沙律🥗、迷你湯、主菜、熱飲(40或以下,多出可補差價)、單球雪糕套餐比單點多出$60,抵唔抵就見人見智啦😂鰻魚三塊,好厚身都算大塊,冇乜骨食到,好似兩條幼嘅骨,接受到😚滑蛋都正常啦,鰻魚汁炒蛋撈飯都正嘅😎·✨澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯 $158牛肉唔算好大舊,有好多舊望落去好熟,不過食落去都算腍,好有牛肉味🐮·✨痴_線朱古力咖啡🍫☕️ +$15原價$55,我地跟餐就補返差價👌🏻我地見呢個冇朱古力咁痴線嘅,朱古力嗰個好似會好漏飲唔到🤪呢杯就正常啲😝·✨甘旬湯是日餐湯,個湯多甘旬蓉,口感杰杰地·✨雪糕雪呢拿味,正常冇特別😂·🌟味道ok,想食可以食一次,但價錢略貴🌝
前排嚟開太古城陪👦🏻,順便係度食埋飯🤣
呢間餐廳係誠品入面,有得單點或套餐🙂
✨蒲燒三層鰻魚滑蛋飯套餐 $178
套餐比單點多出$60,抵唔抵就見人見智啦😂
滑蛋都正常啦,鰻魚汁炒蛋撈飯都正嘅😎
✨澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯 $158
✨痴_線朱古力咖啡🍫☕️ +$15
原價$55,我地跟餐就補返差價👌🏻
✨甘旬湯
是日餐湯,個湯多甘旬蓉,口感杰杰地
✨雪糕
雪呢拿味,正常冇特別😂
🌟味道ok,想食可以食一次,但價錢略貴🌝
2021-10-18 368 浏览
唔知點解今日好想食All Day Breakfast,可惜要2:30先有得食😕唯有叫個近似(?)嘅😂再加份炒蛋2:00 嚟到人龍已經散咗。可以慢慢食☺️ᴀᴜsᴛʀᴀʟɪᴀɴ ᴍ5+ ᴡᴀɢʏᴜ ǫᴜɪɴᴏᴀ sᴀʟᴀᴅ澳洲 M5+和牛藜麥沙律水準依然超高😌牛肉半熟有牛味,沙律新鮮爽脆勁Fresh,炒蛋蛋味濃都夠滑。唯然朱古力係Signature,但戒甜中😌叫埋杯 Cappuccino,爽晒。Good Choice for late Lunch

2:00 嚟到人龍已經散咗。可以慢慢食☺️

澳洲 M5+和牛藜麥沙律

Good Choice for late Lunch
2021-10-09 285 浏览
常言道:「肥嘢係特別好食🤤」#小胖遊太古🐠—————————————————🔹感味爆料牛角包🥐 $78巨·午餐肉 |芝士|雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬(包括$40以下熱飲☕ 凍Latte就另加$5補差價).厚切午餐肉外面焦脆,配上半融芝士又滑又有蛋香嘅高質🥚夾喺牛角包入面🥐的芥末醬中和了肥膩感,自己食哂成個都無問題😆🧡.💡分店愈開愈多,港九新界都有👌🏽💡黃竹坑分店超大✨雖然位置隔涉,但如果去南朗山行山可以順路去🥾—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌖🌑.♟️Overall♟️用料超高質,價錢就唔係平但真係一分錢一分貨👻午/晚餐Menu都好吸引,下次再介紹🤣

常言道:「肥嘢係特別好食🤤」
#小胖遊太古🐠
—————————————————
🔹感味爆料牛角包🥐 $78
巨·午餐肉 |芝士|雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬
(包括$40以下熱飲☕ 凍Latte就另加$5補差價)
厚切午餐肉外面焦脆,配上半融芝士又滑又有蛋香嘅高質🥚

💡分店愈開愈多,港九新界都有👌🏽
—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌖🌑
♟️Overall♟️
用料超高質,價錢就唔係平但真係一分錢一分貨👻
午/晚餐Menu都好吸引,下次再介紹🤣
2021-10-05 263 浏览
平日夜晚8點去到都full哂等咗5-10分鐘先有得入座印象中間野唔平所以都無特別意欲想幫襯但坐低睇下發現dinner set都真心幾貴最最最平都百二三蚊。。。嗌咗個是日迷你丼係靖魚同埋最出名嘅和牛丼🥲🥲薑汁紅茶黎陣時已經得少少暖唔係好够熱但幾好飲嘅自已再加埋啲薑粒甜甜地無薑嘅辛辣味幾好幾不錯但唔够熱真係麻麻沙律同湯都正常個魚飯好好食!幾滑!調味又不會太鹹百二蚊係呢間野我覺得算ok值得一試和牛丼飯幾好食 肉都真係不過但得果5塊一百尾嘅價錢實在份量好少又好貴。。。話咩dinner set會有雪糕比完錢行咗出去好遠先醒起無比我地Emmm就真係有啲蝕同唔得啦😂😂我覺得整體係味道ok但實在太貴真心唔抵食咁都食咗400幾500🙂🙂呢個價可以絕對食到更好嘅野
平日夜晚8點去到都full哂
等咗5-10分鐘先有得入座

印象中間野唔平所以都無特別意欲想幫襯

但坐低睇下發現dinner set都真心幾貴

最最最平都百二三蚊。。。

嗌咗個是日迷你丼係靖魚

和牛丼飯幾好食
肉都真係不過
但得果5塊
一百尾嘅價錢
實在份量好少又好貴。。。

話咩dinner set會有雪糕

咁都食咗400幾500🙂🙂
呢個價可以絕對食到更好嘅野
  • 澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯
2021-10-05 352 浏览
終於試到佢地既痴_線朱古力 同我想像中一樣咁好飲 朱古力味好濃郁 上面有好多種唔同既朱古力 每種都好好味😋佢地既主食都唔錯 叫左韓式泡菜雞髀飯 同埋白汁煙肉意粉 個意粉好好味 好多煙肉同白醬🤤最可惜係平日既午飯時間無得叫牛角包 好想試個鰻魚炒蛋牛角包呀!!唯有下次啦
痴_線朱古力

Rice  of  the  day

Pasta  of  the  day

2021-10-05
痴_線朱古力
Pasta  of  the  day
2021-09-30 170 浏览
連續兩個禮拜平日都來一次,平日嘅晚上真係幾舒服,唔多人~ 真係約朋友傾偈食飯嘅好地方!不過當然9:30左右就要走人,因為閂門!今次食咗呢一個澳洲M5溫泉蛋飯,真係幾好味,見到餐牌上面又或者人哋啲照片,牛牛通常都係粉紅色的。好明顯我呢一個係有點熟,不過我個人唔喜歡太生,所以都可以接受。配埋溫泉蛋同埋佢嘅sauce~嚟到呢度,梗係要試吓佢杯痴線朱古力,真係幾好味,不過我覺得佢唔夠痴線,可以再痴多d~ 唔會得個甜字,但係一定要趁熱飲。所以好快就會想飲晒佢!真係幾有層次感~呢兩樣嘢都係令我想食/飲完再食/飲的。啲人話誠品可能做唔住,希望唔好啦~

2021-09-24 235 浏览
之前已經試過平日的lunch set,但因為想試一些假期才有的lunch 限定,就冒著星期六人多排隊的風險,相約友人去行展覽前踫踫運氣。大約12點半到達餐廳門口,排隊的大約有5-6人,不算十分誇張。餐廳內亦有部份應該已大致完成用餐,所以只靜靜地等了10多分鐘就可入座。朋友是這店的常客,一坐下已能點餐而無需太多掙扎。我的第一次就在和牛All Day Breakfast和牛角包兩者間選擇困難。最後朋友建議我選All Day Breakfast,因為餐內已包括麵包和果醬,比起散叫的價錢,一份早餐的價格較為化算。最後我選擇了無花果醬,那清甜的味道配合烘烤到剛好的貓貓多士,令人回味無窮。和牛的肉味和口感不會太heavy,薄薄的切法方便一件件放入口。吃完正餐,最重要的主角來了。Crazy Chocolate 一大杯!!! 滿滿的朱古力,溢出了杯邊,朱古力奶上面放上朱古力片,綿綿甜甜的口感,實在awful !!!!

2021-09-18
午餐