2017-10-24 86 浏览
雖然位於山林道,Season Plus仍然有點「隱世feel」(笑)去到山林道盡頭,看見一個大花園加落地玻璃窗就是了!主打生蠔,靚扒加靚酒,聽下去好像很貴... 事實上現在做特價,一打生蠔送白酒一枝,牛扒送頭盤小食,其實計落不算離地。環境不俗,地方大,有bb車都ok,值得推介!有室內和室外座位,兩者都很有氣氛(當晚我還碰到某明星來和家人吃飯~不過餐廳處理得很好,極具私隱!)除了上述美食外,大夥兒都喜愛點一些方便share的食物,沙律拼盤,上桌時不禁「嘩一聲」,大大盤,用料靚,巴馬火腿咸香沒怪味,煙三文魚更有黑椒調味,熟蝦份量不少。沙律菜新鮮爽脆,加了黑甜醋,四人分享都足夠有余!炸物拼盤是佐酒好友,有芋心丸,炸蠔,芝麻雞翼和薯條,除薯條外剛好是每款四件!炸物味道就沒什麼好評論了,香口很難不受歡迎嘛(笑)還點了兩pizza share,黑松露牛肝菌極香,好味!12吋長,非傳統的圓形批。另外的辣肉腸我覺得多一點芝士,香味來說就黑松露稍勝,各有各好,不分高下(打和啦,super!)餐廳除了各紅酒白酒,還有幾款啤酒。點了手工啤酒,本地製造的鹹檸啤和pale ale,前者有啤酒的苦加一點咸味,後者

餐廳除了各紅酒白酒,還有幾款啤酒。點了手工啤酒,本地製造的鹹檸啤和pale ale,前者有啤酒的苦加一點咸味,後者帶點甜的麥香味,是易入口之選!我覺得Season Plus食味質素平均,服務ok,主要是餐廳氣氛取勝,價錢都合理的,如果喜歡飲一兩杯,吃靚海鮮,可以一試!
2017-10-21 91 浏览
係先沙嘴嘅大街小巷仲有好多唔同嘅餐廳,今次就搵一啲去咗呢一間有好多唔同海鮮種類嘅西餐廳同朋友一齊傾吓計。呢度環境真係好大,有露天嘅位置,天氣唔好嘅時候都係可以係室內食。呢度嘅餐牌都幾多花款,有好多唔同嘅海鮮拼盤,有酒同埋一啲小食同薄餅。我哋叫咗個生蠔拼盤,呢度嘅蠔認真出式!唔會太淡你有少少嘅鹹味,都幾新鮮。實在太滋味所以令我都加左其他唔同種類嘅蠔,各有特色有啲比較重海水味有啲比較有口感。 而且仲叫咗兩隻蟹,都幾肥美。呢度嘅海鮮真係要一試,仲見到佢有好多其他嘅拼盤價錢都幾抵。另外我哋仲叫咗個pizza,上面有我最愛嘅辣肉腸仲有一啲粟米粒同埋蕃茄,另外仲有芝士。拎來送嘢飲一流。淨係食拼盤唔係好飽所以都叫咗啲羊架,烹調得啱啱好而且有四隻,兩個人一人可以食兩隻。旁邊仲有啲薄荷醬,溝埋一齊食真係最正。鵝肝帶子好出色,我講知得啱啱好食落非常之柔軟,充滿口感而且係口入邊嘅油脂好香,上面嘅帶子都幾大粒,仲會有黑松露喺上面配合,整個調味都非常合適。

2017-10-20 80 浏览
約大學死黨食飯,呢排都係有鋪海鮮西餐癮😛😛就搵到尖沙咀呢間餐廳。餐廳地點離地鐵站有一段距離,但估唔到,雖然係閒日夜晚,都好多人!好多人都係食生蠔同海鮮拼盤,仲飲白酒添!真係好吸引😍😍戶外都有得坐架,入左秋就岩哂喇🌈燒海膽多士$68蝦多士就食得多,海膽多士都係第一次。多士烤得十分香脆,又有滿滿嘅芝士,加上鮮味海膽,冇得輸!分量同大小作為餐前小食啱啱好。意式巴馬火腿沙律$88巴馬火腿自身嘅油光好吸引,入口個好有鹹香味,空口食可能會覺得鹹,加埋沙律菜食就剛好。見到餐廳好多食客都係一盤一盤咁叫生蠔,全部都係即叫即開。但我地兩個女仔又食唔哂,就一人叫一隻試下🤔😛我同朋友都喜歡海水味重d既蠔,店員推介愛爾蘭Irish Rock No.8 $29/隻果然冇介紹錯!生蠔好鮮甜,海水味略重,岩哂我地心水😛😛😛牛肝菌意大利飯$128意大利飯嘅軟硬度適中,個汁creamy得嚟唔會溜,中間仲有又爽又香嘅菇菌。呢個飯應該落咗唔少芝士,每一啖都食有濃濃嘅芝香味,正!總結覺得餐廳食物質素幾好,食海鮮最緊要係新鮮~環境好岩傾計!又有佐酒小食☺️鐘意食生蠔既朋友一定要來!😆
約大學死黨食飯,呢排都係有鋪海鮮西餐癮😛😛
就搵到尖沙咀呢間餐廳。

戶外都有得坐架,入左秋就岩哂喇🌈

燒海膽多士$68

意式巴馬火腿沙律$88

見到餐廳好多食客都係一盤一盤咁

果然冇介紹錯!
生蠔好鮮甜,海水味略重,岩哂我地心水😛😛😛

牛肝菌意大利飯$128

鐘意食生蠔既朋友一定要來!😆
2017-10-19 164 浏览
真的意想不到在尖沙咀鬧市當中,竟然發現到這一間遠離繁囂的小綠洲,在這裡你不㑹聽到車聲,也不會見到人來人往的情境,你可真不能相信自己竟然身處在尖沙咀!這𥚃真的不是容易找,店家特意圖文並茂製作一張地圖。生蠔拼盤($198/set)這個是餐廳最強人氣#1 之選, 我當然不會錯過,$198 有12隻生蠔外並送意大利白酒一枝。以這個價錢吃到一打生蠔加一枝白酒,都算超值,如果想享用質量更好的蠔和酒類,更可加錢升級。生蠔很鮮甜,肉質爽口,還吃得出淡淡的海水味道白酒配生蠔更是最佳拍檔,總括而言,以這個價錢來說,真是物超所值,難怪成為#1 人氣之選。海鮮拼盤($298)拼盤包括:▪️龍蝦半隻 - 肉質鮮甜,龍蝦頭更有很多蝦膏。▪️小龍蝦4隻 - 小龍蝦頭大身細,蝦身細細,但也很多肉,蝦頭亦有很多蝦膏。▪️大蝦4隻 - 大蝦肉質爽彈新鮮,亦很鮮甜▪️加拿大藍青口6隻 - 藍青口一點也不覺鞋口,帶點煙靭,肉味鮮甜。▪️加拿大翡翠螺4隻 - 翡翠螺肉質結實鮮甜,但裡面有小小沙。▪️磯煑鮑魚2隻 - 鲍魚是用醤汁煮過後再雪涷,鮑魚不會過靭,味道惹味。慢煮美國安格斯牛柳($348)牛柳還附送一款頭盤:煙三文魚沙律,意式巴馬火

這𥚃真的不是容易找,店家特意圖文並茂製作一張地圖。

生蠔拼盤($198/set)

意大利白酒

生蠔很鮮甜,肉質爽口,還吃得出淡淡的海水味道
生蠔拼盤

海鮮拼盤($298)

拼盤包括:
▪️龍蝦半隻 - 肉質鮮甜,龍蝦頭更有很多蝦膏。
▪️大蝦4隻 - 大蝦肉質爽彈新鮮,亦很鮮甜

慢煮美國安格斯牛柳($348)

慢煮美國安格斯牛柳

牛柳還附送一款頭盤:煙三文魚沙律,意式巴馬火腿沙律,田園沙律,芝士黑松露焗大蘑菇,日本豚肋條配柚子醬油,蘇格蘭煙三文魚。

牛柳因為是慢煑,所以需時45分鐘,但好的食物是值得等待,牛柳煑至粉紅的肉質,鮮嫩多汁,肉味濃厚。隨碟還有兩片蘋果及士多啤梨醬汁,酸甜味道可以令人更開胃口。

意式巴馬火腿沙律

我們選了意式巴馬火腿沙律,無想到份量那麼大,沙律菜配了意大利黑醋,酸酸甜甜。巴馬火腿有鹹香味,與沙律很配。

門面

一入大門,可以看到一個開放式廚房。

室外還有數張枱,現在天氣開始轉涼,坐在室外又是另一番風味,而且也適合吸煙人仕。

室內環境雅緻,可以從玻璃外望到外面的綠色景觀,感覺很舒適。餐廳除了適合情侶進餐外,三五知己在這裡聚會也很適合!
2017-10-18
生蠔拼盤
2017-10-19 87 浏览
朋友介紹這間餐廳的海鮮和生蠔很抵食,於是便和hubby來試試。餐廳裝潢簡約,侍應招待也很好,雖然今天是星期四,而且地點離地鐵站比較遠,但不到七時半已全場爆滿,連餐廳外也坐了兩枱客人。生蠔拼盤 (連意大利白酒一支) 原價$298,現以推廣價$198便可享用生蠔十二隻。生蠔很鮮甜,有濃濃的海水味,吃完口內回甘;白酒也很香果香味,這個拼盤真的很超值。海鮮拼盤 非常足料的海鮮拼盤,而且所有海鮮都很新鮮。龍蝦雖然只有半隻,但也很大隻而且很多膏和很爽口。新鮮的小龍蝦也有四隻,鮑魚、翡翠螺和青口也很鮮味,不像一般酒店自助餐那淡而無味的貨色。燒海膽多士 金黃色的海膽多士很香脆,淡淡的海膽味和濃濃的芝士,是很特別的配搭。
2017-10-12
2017-10-16 85 浏览
別具風格的Season Plus有世外桃源feel , 環境Very good !「牛肝菌意大利飯」Risotto質感軟稔中帶點煙韌,份量適中,用味道濃郁嘅牛肝菌,加埋風景悠然自在,意大利飯味道充滿層次,這款意大利飯係Risotto之中嘅好選擇~「烤焗海鮮拼盤」好似一幅畫直接搬上桌面咁色彩繽紛,媲美星級飯店的桌邊燒烤服務,被熊熊烈火炙燒後的秋刀魚多汁鮮嫩,鮮美甘甜丶肥美感覺營養豐富,大蝦鮮甜嚼勁十足🦀️🦐🦑烤焗海鮮拼盤滿滿都是新鮮海鮮和芝味呢~「慢煮西班牙厚黑毛豬12oz」上乘的黑毛豬肉質順滑,輕輕一落刀🔪就能劃開,肉香四射,美味回香😋跟套餐小食點了一份「日本豚肋條配柚子汁」細細碟咁上碟好唔起眼,但一啖食落去令人好有驚喜,肉質腍滑鬆軟加上好有肉香,好似食緊熟既豬肉刺身一樣加埋酸甜柚子汁實在係好好食呀咸檸啤(手工啤),相信其他酒吧都未必有得試既手工啤,泡沫綿密又咸帶少少檸檬酸,好特別!

2017-09-24
2017-10-16 80 浏览
朋友升職加薪, 說要帶我去「食好西」, 是我期待已久的海鮮大餐哩`~~~ 山林道的Season Plus有點難找, 幸好有偉大的Google Map, 跟著走其實很輕鬆。 餐廳自成一角, 還有綠化小花園, 店裡也採用落地大玻璃窗, 白天的話連室內都有充沛日光。  天氣太熱了, 即時點一杯Sangaria 葡萄梳打, 還是酸甜冰涼的有汽飲料最解渴。 精選生蠔才$148就有12隻, 不容錯過。 蠔身屬中等size但勝在新鮮, 海水味令蠔鮮更突出, 好想再柯打一盤啊!XD 白酒煮馬尼拉蜆圓潤巨型, 啖啖飽滿蜆肉吸收了白酒汁, 味道特別鮮甜。 日本豬肋條偏乾身香口, 搭配咸中帶點果甜的柚子醬油提味, 用來佐酒蠻不錯。 法式鵝肝帶子配黑松露醬, 擺盤看起來像甜品XD 鵝肝薄身煎得香脆, 與帶子的嫩滑相映成趣。 美中不足是$168一客分量偏少, 不夠過癮。 滿滿一盤的熱海鮮拼盤, 有龍蝦、原隻智利石蟹、小龍蝦、大蝦、藍青口和翡翠螺, 再配粟米、紅蘿蔔、洋蔥, 選了牛油蒜蓉口味, 經烤焗後香氣四散引人食慾。 龍蝦跟大蝦肉質結實, 入口啖啖肉好滿足! 最後以牛肝菌意大利飯作結, 意大利飯粒粒沾滿醬汁
朋友升職加薪,
說要帶我去「食好西」,
是我期待已久的海鮮大餐哩`~~~

山林道的Season Plus有點難找,
幸好有偉大的Google Map,
跟著走其實很輕鬆。

餐廳自成一角,
還有綠化小花園,
店裡也採用落地大玻璃窗,
白天的話連室內都有充沛日光。

天氣太熱了,
即時點一杯Sangaria 葡萄梳打,
還是酸甜冰涼的有汽飲料最解渴。

精選生蠔才$148就有12隻,
不容錯過。
蠔身屬中等size但勝在新鮮,
海水味令蠔鮮更突出,
好想再柯打一盤啊!XD

白酒煮馬尼拉蜆圓潤巨型,
啖啖飽滿蜆肉吸收了白酒汁,
味道特別鮮甜。

日本豬肋條偏乾身香口,
搭配咸中帶點果甜的柚子醬油提味,
用來佐酒蠻不錯。

法式鵝肝帶子配黑松露醬,
擺盤看起來像甜品XD
鵝肝薄身煎得香脆,
與帶子的嫩滑相映成趣。
美中不足是$168一客分量偏少,
不夠過癮。

滿滿一盤的熱海鮮拼盤,
有龍蝦、原隻智利石蟹、小龍蝦、大蝦、藍青口和翡翠螺,
再配粟米、紅蘿蔔、洋蔥,
選了牛油蒜蓉口味,
經烤焗後香氣四散引人食慾。
龍蝦跟大蝦肉質結實,
入口啖啖肉好滿足!

最後以牛肝菌意大利飯作結,
意大利飯粒粒沾滿醬汁,
硬身卻濕潤順口,
濃郁的芝味與菌香配搭一流。

在舒適安靜的環境下用餐,
已是一流享受,
這就是隱世餐廳的好處!
2017-09-19
  • 生蠔
  • 白酒煮馬尼拉蜆
  • 牛肝菌意大利飯
2017-10-15 65 浏览
係尖沙咀山林道發現有間環境清優 較隱秘嘅餐廳 主打海鮮同美酒 如果唔係有朋友帶我去 我諗真係唔知點行去 去到目的地覺得點解咁特別 餐廳黑色裝修為主 外面有枱櫈 如果冬天就幾爽 朋友話要坐入面 當然無反對 男侍應好有禮貌即時安排坐位 係近落地玻璃 有d去左外國咁 好有feel 適合情侶 或者大班朋友慶功 因為佢有一邊好大地方面 生蠔 新鮮甜美帶點海水味 size適中 還有幾款選擇 愛爾蘭 或者 法國都好有蠔味龍蝦 超多膏 肉質爽口 不過無乜味道咁 凍海鮮盤 有多款海鮮 加拿大藍青口 磯煮鮑魚 翡翠螺 海蝦 加拿大小龍蝦 同半邊龍蝦添 磯煮鮑魚最出色 軟淋帶鮮味 另加小龍蝦亦做好多糕同鮮甜 翡翠螺就彈牙 韓國燒汁尤魚桶入味 依韌有嚼口 越嚼越出味 白酒煮馬尼拉蜆大大隻 肉身較飽滿 味道鮮甜 個別有沙 不過我好彩食左3隻也無喎

生蠔 新鮮甜美帶點海水味 size適中

韓國燒汁尤魚桶
入味 依韌有嚼口 越嚼越出味

白酒煮馬尼拉蜆

2017-10-15 97 浏览
姐妹約食飯 指明要食西餐 上網睇下發現season plus開左係尖沙咀喎之前食過觀塘店已經覺得唔錯 即book餐廳係山林道尾 轉左彎先見到 幾隱蔽餐廳主打食生蠔 飲下酒 可惜姐妹唔岩食叫左個沙律拼盤做前菜 完全無諗過咁大碟勁多煙三文魚·大蝦·巴馬火腿·羅馬菜·蕃茄重有少少黑椒同黑醋 味道絕對係夠嘅沙律好乾淨爽甜 大蝦彈牙 煙三文魚大大塊炸物拼盤 fish n chips·炸紫薯·手羽先熱辣辣勁脆口 手羽先唔會太乾 入口肉嫩多汁餐廳除左紅白酒外 重有手工啤㨂左少爺咸檸啤 又酸又咸又苦 好特別嘅味道
姐妹約食飯 指明要食西餐 上網睇下

沙律拼盤
炸物拼盤
  • 意大利辣肉腸pizza
2017-10-13 57 浏览
Season Plus的位置比較難找,需經過一條樓梯才找到。餐廳內空間頗大,很適合公司包場派對,而且坐位數量也有很多,在繁忙時間下不需等太久便能入座。一開始便被餐牌上的精選生蠔吸引,一打12隻才賣$148。相比其他餐廳的價錢便宜。由於生蠔的去貨量比較快,所以蠔也比較新鮮。 另外也點了相對較大隻厚肉的法國Gillardeau No.0和美國Pacific Jumbo,分別$39隻。再點了海鮮拼盤,拼盤陣容相當鼎盛,有開邊龍蝦半隻、海蝦、青口、翡翠螺、鮑魚和小龍蝦。餐廳亦為食客提供剪刀和手套以供開殼。 主菜則點了慢煮美國安格斯厚切牛柳。由於制作需最少45分鍾,因此我們早在吃生蠔前已預先點了,好讓凍盤完成時剛好上菜。牛柳十分嫩口,肉汁亦十分多。但調味略嫌不足,期望擺碟可稍作改變,香甜的蘋果在牛柳底下完全吸收了油份,而汁醬建議可用肉汁去調燒汁代替果醬。最後以牛肝菌意大利飯作總結,芝士味相當突出,又與菇味非常配合。如果能加點肉類例如雞肉、煙肉之類則可令整碟飯味道更豐富。

為了吃到美味的海鮮,又是時候四處出動,這天好友便帶我到尖沙咀山林道,尋找美食。來Season Plus的路程,說易不易,由街頭走到街尾,四處張望,還是找到餐廳,確實令我們有點猶豫,幸好問過路人,沿小樓梯上上落落,總於看到了餐廳的指示牌,最後順利到達。 餐廳的佔地非常大,而且還分了室外及室內,室內全都是落地玻璃設計,可以清楚看到園林境色,加上天氣這麼熱,坐在室內會比較舒適。 由於天氣實在太熱了,所以,一坐下便點了2杯蘋果汁來喝。 之後,便是牛肝菌意大利飯,個人認為意大利飯份量偏細,基本上吃數口就能把整個飯ko,不過,意大利確實是做得不錯,飯粒口感軟硬適中,帶有淡淡的牛肝菌香味,而且內裏加入了雜菌,令口感層次更豐富。海鮮拼盤(熱) 拼盤的材料超級豐富,包括有龍蝦半隻、原隻智利石蟹、小龍蝦4隻、大蝦4隻、加拿大藍青口6隻及加拿大翡翠螺4隻。 另配有粟米、紅蘿蔔及洋蔥,還可選擇岩鹽、牛油蒜蓉、韓式辣醬、四川麻辣風味醬汁。 海鮮拼盤的賣相超讚,海鮮一層疊一層的,滿滿的放在湖水藍的陶瓷鍋,當中最吸睛的,相信是龍蝦了。龍蝦 - 雖然只得半隻,個Size 非常巨型,特別是蝦鉗,大大隻的,肉質軟腍,

由於天氣實在太熱了,所以,一坐下便點了2杯蘋果汁來喝。

海鮮拼盤(熱)

龍蝦 - 雖然只得半隻,個Size 非常巨型,特別是蝦鉗,大大隻的,肉質軟腍,而龍蝦肉結實爽脆,鮮味十足。
小龍蝦 - 當然,小龍蝦不會像龍蝦一樣的,入口啖啖肉,不過,它的肉質卻比龍蝦的Q彈,加上肉質鮮甜,挺好吃的。
加拿大翡翠螺 - 翡翠螺大大隻的,螺味濃郁,肉質厚身,口感爽脆,帶有天然的鮮甜味。

原隻智利石蟹 - 可蟹的味道挺特別,入口時帶有清新海水及礦物味,而且肉質細嫩,以蒸煮方法,就能更加突顯其鮮味。
2017-10-02
  • 海鮮拼盤(熱)
2017-10-12 73 浏览
今晚朋友帶我去尖沙咀山林道食嘢,去咗一間餐廳Season Plus 環境優美、而且地方好容易搵到。餐廳服務員非常有禮貌 !環境好舒適,呢度設計同裝修非常有特色! 嚟到呢度感覺似置身於外國咁。一坐低我地就畀D生蠔深深吸引住啦,生蠔一碟又送支酒,真係好底丫, 價錢非常優惠!朋友oder一個海鮮大拼盤, 呢個海鮮大拼盤 , 深深吸引每位食客! 裏面有大龍蝦 、龍蝦仔 ,仲有大隻花螺、蝦 、一隻大蟹 超抵呀! 我下次一定會帶我屋企姑媽嚟食! 因為佢都好喜歡食海鮮。另外再叫左個日本一口牛! 肉質控制得非常好,呢種味道同口感都好正!

2017-10-11 46 浏览
愛吃海鮮的我,發現了尖沙咀一個秘密地方。店子有室內室外,用上了花草,和酒瓶作裝飾。日本一口和牛粒,$78和牛粒略煮得太熟,但還是充滿牛肉油脂香氣。而且份量不少,其實都幾飽肚。白酒煮馬尼拉蜆(10隻),$148,特價$99蜆肉脆卜卜,用上白酒煮,酒香不僅令蜆肉嫩滑,更有酒的甜味。馬尼拉勝在大隻鮮甜,口感脆口,吃得滋味。牛油蒜蓉焗翡翠螺,$148,特價$99翡翠螺有十隻,很抵吃。還釀入芝士等,味道有層次!韓國燒汁魷魚桶(原筒),$168,特價$99魷魚桶用醬油加燒汁煮過,味道香濃鮮美。魷魚彈牙,吃到十分新鮮。環境優美寧靜,食物抵吃,果然是好地方!
愛吃海鮮的我,發現了尖沙咀一個秘密地方。

店子有室內室外,用上了花草,和酒瓶作裝飾。

日本一口和牛粒,$78

白酒煮馬尼拉蜆(10隻),$148,特價$99

牛油蒜蓉焗翡翠螺,$148,特價$99
翡翠螺有十隻,很抵吃。還釀入芝士等,味道有層次!

韓國燒汁魷魚桶(原筒),$168,特價$99

環境優美寧靜,食物抵吃,果然是好地方!
2017-10-11 77 浏览
朋友帶我去一家好隱蔽的尖沙咀餐廳,雖說是山林道,實際是山林道的另一邊。要上樓梯下樓梯的。店子很大,有花有草,不像是在尖沙咀呢!巴馬火腿盤,$168先上的火腿拼盤比我們想像中份量大很多,在中環的樓上酒吧吃過,$168 大約有8片吧。這兒有不同火腿,每款還有多片。最喜歡吃油潤的西班牙火腿,鹹香又甘美。生蠔拼盤(送白酒),$298,特價$198勁控之選! $198 在二線地區的餐廳連開支酒都做不到吧,這兒是尖沙咀呢! 還有一整盤生蠔。白酒還有冰筒,絕不欺場。味道溫婉順喉,適合配襯生蠔。生蠔不會太瘦,有海水味,不會太多鐵銹味,很大眾化。鈕西蘭小龍蝦(12隻),$148,特價$99小龍蝦有少少牛油香,蝦肉爽口彈牙。而且用冰底上,美觀有心思!田園沙律,$68想吃點蔬菜,點了最signature 的廚師沙律,有芝士碎、野菜,拌上微甜之醋汁,開胃消滯。這兒環境很適合談心談天呢!

店子很大,有花有草,不像是在尖沙咀呢!

巴馬火腿盤,$168

生蠔拼盤(送白酒),$298,特價$198

白酒還有冰筒,絕不欺場。味道溫婉順喉,適合配襯生蠔。

生蠔不會太瘦,有海水味,不會太多鐵銹味,很大眾化。

鈕西蘭小龍蝦(12隻),$148,特價$99

田園沙律,$68

這兒環境很適合談心談天呢!

2017-10-10 1955 浏览
朋友蠔癮發作,邀請我到隱藏於佐敦山林道的盡頭的 Season Plus 解癮、過癮。以「尋幽」、「隱藏」等字眼形容,實在沒有誇大,又會有誰知道車路的盡頭,轉彎駁上石階之後,會覓得這間別具雅緻的餐廳?環境寬敞之餘,室外亦設有雅坐,可跟三五知己吹風喝酒談心,人生一樂也。餐牌上有各種各樣的海鮮與刺身,但都不及生蠔拼盤(十二隻)配一支白酒只需 $198 那般吸引。我們三人總共叫了兩打生蠔,配上一支 Sauvignon Blanc,另外一支則 Top up $48 換上令一支 Chardonnay,都是港人最熟知的白酒總類啦。餐廳沒有詳細說明 Platter 裡的生蠔名字,而蠔身件頭亦屬中等大小,但這也無損我們吃蠔的興致,畢竟以這個價錢,能夠品嚐一打生蠔,加以一支白酒,算是物超所值。而且蠔身帶有生蠔應有的滑溜感,creamy 且具海水味。擠檸檬或沾抹醬料則任君選擇囉。另一道頗為邪惡的 Finger snack - 燒海膽多士,質感乾脆,表面均勻塗抹的海膽燒至半熟,每一口配以脆多士吃時,有種齒頰留香的感覺,香濃之極。剛才食過蠔,意猶未盡想食豪一點,來了一客慢煮美國安格斯厚切牛柳。牛柳經慢煮製作,牛
慢煮美國安格斯厚切牛柳
剛才食過蠔,意猶未盡想食豪一點,來了一客慢煮美國安格斯厚切牛柳。牛柳經慢煮製作,牛柳紋路分明,完全不費勁的入口嚼感,加上半生熟的肉汁,這種食感的組合為我們帶來了一點衝擊,慢工真的出細貨。
日本豚肋條配柚子醬
慢煮牛柳的 Combo 裡可再加款一客小食 - 豚肋條配柚子醬口感似豬頸肉頗有嚼勁的,以柚子醬的酸甜味點綴下,感覺有點像 BBQ 的豬柳一樣,下酒不錯。
慢煮美國安格斯厚切牛柳