2017-10-10 1474 浏览
如果放工想靜靜地傾下計,預算又唔係太高既話,我會推介位於尖沙咀山林道既season plus,不過唯一既缺點就係地點太唔就腳,而且有D隱閉,同朋友來來回回幾次先成功搵到呢間餐廳~~ 生蠔拼盤 $198 如果淨係食生蠔就$148/12隻,但加多$50就可以有一支意大利白酒,感覺生蠔拼盤比較划算D。 當日食既蠔生鮮,開得乾淨,質地爽脆,海水味濃! 日本一口和牛粒 $78 和牛粒旁邊有調味粉可點,但我覺得唔洗點都好食!牛肉味濃,煎得剛好,沒有過火~ 芝士黑松露焗大蘑菇 $58 對呢個大蘑菇表示十分滿意,面頭有厚厚既芝士,雖然芝士味有D搶去黑松露既風頭,但整體不錯呢,尤其係個蘑菇超多汁~ 芝士牛油焗日本元貝 $78 一其有2隻,同樣芝士味濃,但略嫌元貝有D小~ 意大利肉醬千層麵 $128 呢個千層麵勁好食,芝士同肉醬焗到微焦,旁邊仲有薯蓉,2個女仔食完都好飽! 餐牌

生蠔拼盤 $198
生蠔拼盤

生蠔拼盤
當日食既蠔生鮮,開得乾淨,質地爽脆,海水味濃!

日本一口和牛粒 $78
日本一口和牛粒

日本一口和牛粒

芝士黑松露焗大蘑菇 $58
芝士黑松露焗大蘑菇

芝士牛油焗日本元貝 $78
芝士牛油焗日本元貝
一其有2隻,同樣芝士味濃,但略嫌元貝有D小~

意大利肉醬千層麵 $128
意大利肉醬千層麵

意大利肉醬千層麵

餐牌

2017-10-10 794 浏览
同老公週年紀念 約埋妹妹媽媽去左嘆生蠔海鮮飲支白酒 老公約左係尖沙咀山林道等 由佢帶路帶我地去揾食 嘩 真係較隱秘 不過環境挺舒服 餐廳內外也有坐位 但係天氣還是偏熱 所以選內裡坐 內裡裝修簡約 好多酒 兩人撐枱腳同大班人聚會也合適 好有氣氛 精選生蠔一打 產地:愛爾蘭 $198 抵食套餐帶海水味 甘甜 偏細 食幾隻也不會漏 還加送意大利白酒一支 正呀海鮮併盤 (冷) $298多款當造海鮮龍蝦半隻 無乜鮮味 一般 磯燒鮑魚 好驚喜 入晒味 肉身軟淋 小龍蝦 又估佢唔到鮮甜 多膏有肉 大蝦 彈牙 加拿大藍青口 啖啖肉 爽甜 加拿大翡翠螺 好大隻 要嚼多幾嚼 慢慢滲出鮮味 無沙 炸物拼盤 有炸雞亦 吉列廣島蠔 美國粗薯條 同買紫薯丸子 優惠價 $158 另送蛋白黑松露醬一份 精華所在 喜愛黑松露味不過唔係個個都接受 有點霸道 但配什麼都好好味 慢煮美國安格斯牛柳 $348 還可選一款頭盤芝士黑松露焗大蘑菇 好有菌香 cheese就帶鹹香 好出色 味道一流 焗得剛剛好還有汁水份無流失 安格斯牛柳 有質感厚切 好軟熟帶有牛味 鎖住d肉汁 點少許果醬同食竟然好夾 起初都有點抗拒 但味道又夾

精選生蠔一打 產地:愛爾蘭 $198 抵食套餐

大蝦 彈牙

加拿大藍青口 啖啖肉 爽甜

加拿大翡翠螺 好大隻 要嚼多幾嚼 慢慢滲出鮮味 無沙

慢煮美國安格斯牛柳 $348 還可選一款頭盤

安格斯牛柳 有質感厚切 好軟熟帶有牛味 鎖住d肉汁 點少許果醬同食竟然好夾 起初都有點抗拒 但味道又夾到幾特別

2017-10-09
纪念日
  • 慢煮安格斯牛柳
1K
山林道出名多嘢食,但我同M佬一齊咗咁耐,竟然未一齊去過山林道食飯,真係講都無人信,所以今日一於搵間浪漫少少嘅餐廳二人世界先。呢間位於山林道嘅Season Plus,主打海鮮西餐,位置係最入最入最入最入最入,真係好入,但入到去好似去咗第二個世界,自成一國,別有洞天......我A姐都覺得自己啲中文真係好叻!海鮮拼盤(冷)拼盤有龍蝦半隻、磯煮鮑魚2隻、小龍蝦4隻、蝦4隻、青口6隻同翡翠螺4隻。龍蝦雖然只得半隻,但龍蝦肉都唔少,肉質爽口結實,仲有好多膏,同M佬一人一啖,真係啱啱好;至於小龍蝦相對就細隻好多,但海水味濃郁,肉質鮮甜;蝦就好脆口鮮甜;鮑魚肉質彈牙,鮑魚味好香濃;至於翡翠螺非常鮮甜。日本珍寶牡丹蝦大大隻嘅牡丹蝦勁多膏,肉質彈牙又膠口,好好味!牛肝菌意大利飯食咗咁多海鮮,無飯落肚點得㗎!呢個意大利飯上枱已經有好香嘅牛肝菌味,飯質偏軟,加埋忌廉汁真係好creamy,好好味呀!(記住Like同Share畀朋友)想緊貼A姐M佬嘅吃喝玩樂資訊,快啲Follow埋下面嘅Channel啦!

日本珍寶牡丹蝦
大大隻嘅牡丹蝦勁多膏,肉質彈牙又膠口,好好味!

牛肝菌意大利飯

(記住Like同Share畀朋友)

2017-10-07 124 浏览
星期五放工梗係happy hour放鬆一下啦小妹歡喜一邊食飯一邊慢慢飲酒有咁嘆得咁嘆有咁慢得咁慢嘅節奏諾士佛台節奏太快真係唔太岩小妹我所以今晚朋友就帶我去諾士佛台隔離嘅山林道飲酒食飯👻黎到餐廳同樣有得揀outdoor同indoor對於唔食煙嘅小妹當然係indoor啦♥️望一望餐牌見到有生蠔set $198/12隻生蠔 仲送一枝白酒!抵到咁!梗係叫set黎會一會佢啦😏本身期望唔高話哂$198仲送酒點知平嘢有好嘢😱👍🏻雖然生蠔唔算大隻但食落幾creamy有少少嘅海水味另外跟set送嘅白酒屬於酒味淡果味甜易入口嘅一類幾岩送生蠔🤤哩個生蠔set真係堅抵👍🏻飲酒嘅好朋友當然仲有薯條啦♥️薯條份量唔算大碟但即炸熱辣辣👏🏻飲下酒吹水一流仲叫左個辣肉腸薄餅係小妹歡喜嘅薄長批都係即焗🤤而且好多芝士👏🏻最尾見到隔離枱叫芝士焗龍蝦😱心動不如行動🙈跟機都叫隻試下先手掌咁大隻♥️好彈牙🤤
星期五放工梗係happy hour放鬆一下啦

對於唔食煙嘅小妹
當然係indoor啦♥️

望一望餐牌
見到有生蠔set
$198/12隻生蠔 仲送一枝白酒!
抵到咁!梗係叫set黎

生蠔set跟白酒一枝
辣肉腸薄餅
芝士焗原隻龍蝦
2017-10-07 126 浏览
甚少寫食評,但呢一間真係忍唔住!非常令人失望既餐廳!為了慶祝朋友生日提早訂位7:30準時到達餐廳入座,因為上網睇曬菜單知道慢煮牛要等大約60分鐘,一坐低已叫定慢煮牛同熱海鮮拼盤,之後叫咗生蠔同pizza.但7:30已經無美國蠔!很快就來一支白酒.但隔咗30分鐘第一次催單先來生蠔.跟住落來成餐飯既過程就是不停既等,平均20分鐘先上一道菜.成間餐廳放眼望去幾乎每張檯既檯面都是只有一支酒.催單既聲音此起彼落.7:30落order.9:00慢煮牛來咗叫適應幫我跟跟其他幾樣嘢.適應都話好好好d嘢食好快到.因為廚房太多單好忙.但都係得個等字.覺得好好笑難道你開餐廳唔預自己好生意既?我見仲有好多空檯如果坐滿曬咁間餐廳點營運?出品實在太慢.最好笑是8:45時有個女侍應開始逐張逐張檯問欠d咩食物.我地話我地個熱海鮮拼盤同pizza未上.已經一個鐘,乜海鮮都要慢煮一個鐘咩?佢話幫我地去廚房check下有無漏單.之後來覆我話有落到單整緊.好快有.跟住又係等⋯白酒都飲咗兩支了已經⋯⋯9:15分叫侍應再跟下d個熱海鮮拼盤同pizza.佢先話pizza無落到單.但頭先8:45明明個女侍應話有落到單仲話整緊!真係九唔搭八!9:30忍唔住唔想再等,因為間餐廳有好多蚊~不停係度飛.飛到餐碟度都有,叫適應cut單我要買單走.跟住即刻有個應該係女經理既人物行過來話熱海鮮拼盤整緊.幫我cut咗個pizza.我問佢到底個海鮮拼盤要整幾耐?仲耐過慢煮牛?我足足等了兩個鐘.最後佢話10分鐘內出俾我。9:40熱海鮮拼盤上檯,食落口d海鮮係半凍半熱.好明顯係凍海鮮拼盤d嘢求其落d李錦記蒜蓉醬擺落微波爐叮熱,d海鮮唔凍唔熱食落口仲係霉既。一d都唔新鮮!一d都唔新鮮!一d都唔新鮮!而且manu寫住海鮮拼盤有成隻蟹完全消失得無影無蹤,呢餐飯真係食到背脊骨落,成肚氣~成餐飯2個半鐘食唔飽仲喂飽曬d蚊。而且餐廳位置好隱蔽好難搵!!最後對呢間餐廳既總結就係一個字差!差到飛起!上菜慢,成班侍應唔知係度做乜,無嘢做又唔幫你跟單!而且中途仲發生上錯第二張檯d菜來我地度.然後我地話唔order過佢拎住碟嘢係個場度逐檯逐檯問邊張檯既菜,一d專業都無,差過大排檔。勁多蚊.一邊食飯一邊喂蚊。最後買單$1650!!!一d都唔低食,如果你大把錢,大把時間等一道菜兩個鐘,大把血無地方捐來喂下蚊,大把腳力慢慢搵間餐廳係邊咁你可以試試呢間餐廳。佢會改變你對是一餐飯既人生觀!!!
2017-10-06
生日
  • 推薦你喂蚊餐!
2017-10-04 80 浏览
依間餐廳已經係我第二次到訪,上次是朋友聚會要用地圖先搵到嘅餐廳。今次專誠再來,因為我覺得餐廳嘅環境同埋食物都好高質素。 我哋叫咗一個海鮮拼盤 (熱食蒜蓉味) ,本來以為食海鮮小小哋,但係入面非常豐富, 有大蝦 、青口、龍蝦、蟹、紅蘿蔔、粟米等等,海鮮非常新鮮,配上小小嘅蒜蓉味, 食嘅時候喜歡還可以加上檸檬汁,食起上嚟覺得啲海鮮特別鮮甜。再嚟一份慢煮安格斯厚切牛柳,肉質非常鮮嫩又多汁,因為慢煮完全唔會覺得靭,一份表面平凡嘅牛柳能夠食出牛嘅味道。其實呢間餐廳仲有啲好抵食既生蠔,仲有白酒送,但係因為我哋都唔係特別喜歡食,所以要留待下次,約其他朋友到來先可以食。雖然只係嗌咗兩份主食,加埋飲品,但我哋已經好滿足。下次都係要約多啲人再嚟先得。

2017-10-04 79 浏览
依家平食生蠔有好多蠔吧可以選擇,比去自助餐排隊同人爭好得多!好友介紹山林道尾有餐廳做緊二百蚊一打生蠔連一支白酒,襯周年記念同老公二人平食即開生蠔。餐廳位置非常隱蔽,行到山林道尾原來要轉右沿樓梯直上,餐廳開喺住宅地舖,自成一國,有柳暗花明又一村的感覺。時間尚早關係,人客不多,感覺非常幽靜。老公當日唔太想飲白酒,改叫兩杯葡萄梳打配生蠔,葡萄梳打味道略甜,當冰開始溶解減低甜度較易入口。見到差不多每枱客都叫生蠔加白酒,我地都唔例外。精選生蠔即叫即開,眼見應該有好幾款蠔,生蠔體型中等,肉質爽脆,海水味濃,以平均十二蚊一隻真係食得過!沙律拼盤份量可以幾個人分嚟食,沙律菜以黑醋調味,上面分別放有煙三文魚、大蝦同巴馬火腿。沙律通常只配一種肉食,今次有三種實在好豐富,令人胃口大開。一連食咗兩款凍食,跟著叫番熱食暖肚。黑松露牛肝菌薄餅呈現長形,批底不厚不薄,上面加上的黑松露令整個批味道十分幽香,再加上芝士同牛肝菌材料簡單但味道十分吸引。當晚本來想叫蒜蓉焗翡翠螺或白酒煮馬拉蜆,但兩樣都冇貨,只好改叫白酒煮紐西蘭青口。青口不屬於體型嬌小的藍貝青口,種類近似本地青口,體型較大兼肉厚。青口吸收白酒辛辣味後肉質更加

當晚本來想叫蒜蓉焗翡翠螺或白酒煮馬拉蜆,但兩樣都冇貨,只好改叫白酒煮紐西蘭青口。青口不屬於體型嬌小的藍貝青口,種類近似本地青口,體型較大兼肉厚。青口吸收白酒辛辣味後肉質更加鮮甜嫩滑,十隻青口每人五隻好快就食晒!
纪念日
2017-10-04 893 浏览
山林道近日有間隱蔽餐廳的生蠔優惠很火,身為生蠔控的我又怎能錯過?行到山林道尾那以為已到盡頭?錯!你會不時看到人們直入小叫巷然後直上樓梯,你只要跟著走就是了~正所謂柳暗花明又一村,上到去便看到一間有落地玻璃的小屋,室外亦放了幾張餐桌,感覺cozy~門口已放有生蠔優惠的介紹,內進看看餐牌原來還有其他優惠,怎能放過?👾原價$298 現時只需$198就有「精選生蠔 12隻+白酒」- 生蠔有點瘦但還是新鮮帶海水味的,配上白酒味道而佳。👾原價$398的海鮮拼盤(冷)現時只需 $298 - 有龍蝦半隻、磯煮鮑魚、小龍蝦4隻、大蝦4隻、加拿大藍青口6隻、加拿大翡翠螺4隻。有厚厚的冰保鮮,凍感十足,肉算大隻及脆美,但個人而言對小龍蝦有點卻步,所以整體中規中矩。原價$398的 《慢煮美國安格斯牛柳 現時只需 $348》,再送頭盤一款。頭盤選了parma ham salad。Parma ham salad的菜夠多,parma ham分佈平均並點上了黑醋汁幫助開胃,但顏色略帶瘀紅略嫌鮮度。《蘇格蘭煙三文魚 $98》夠煙薰味,表面灑有黑椒,不確定有沒有灑上海鹽,因為煙三文魚帶點咸香。《意大利肉醬千層麵 $128

《蘇格蘭煙三文魚 $98》

《意大利肉醬千層麵 $128》
做到層次分明,麵塊沒有過軟而使整體過於軟稔,而且每層的肉醬和醬汁夠多,令整體很惹味。

《黑松露牛肝菌薄餅 $128》
黑松露味香濃,牛肝菌分佈平均,芝士亦足夠及焗得香脆,薄餅厚度適中,新鮮即焗所以十分鬆軟可口,餅邊香口有嚼感。
2017-10-04 93 浏览
前陣子是小弟生日, 老婆知道我愛吃蠔。就帶我去Season plus 撐檯腳。 我們在佐敦地鐵站走路過去。 穿過了整個山林道, 在盡頭找到了Season Plus. 在黑暗寧靜的襯托下。 餐廳顯得神秘又美麗。坐下接過餐牌, 這裡主打吃蠔, 海鮮。 酒類亦有非常多的選擇。其中一個special offer的menu吸引了我們注意。 $198有蠔有白酒。而且蠔和酒還可以加錢去升級, 想的很周到。可惜我們要點菜時, 這個198的package賣完了。一個晴天霹靂。所以只好先點幾個熟食。在這裡不吃蠔真的說不過去。最後經員店介紹下, 散叫了幾隻生蠔。先上的是意式巴馬火腿沙律。 沙律跟慢煮美國安格斯牛柳是一個套餐。小小一碟兩人食剛剛好。 新鮮蔬菜配上黑醋好開胃。 巴馬火腿配蔬菜吃也調和了他的咸味。生蠔雖然散叫是貴了, 但我們還是點了8只生蠔。 每只都新鮮飽滿, 處理得乾淨, 又用冰鎮著保持最佳的溫度。店員貼心的告訴我們先由淡味的愛爾蘭開始吃。愛爾蘭的生蠔我們已經覺得很有質素, 法國的就是蠔味海水味都更重。沒了白酒, 點了個本地的啤酒, 支持一下。這個是咸檸口味的。 入口是有點咸味不過還是啤酒的苦味

生蠔雖然散叫是貴了, 但我們還是點了8只生蠔。

沒了白酒, 點了個本地的啤酒, 支持一下。
這個是咸檸口味的。 入口是有點咸味不過還是啤酒的苦味佔最重。

之後開始上熱食。老婆吃了一口, 就說這個燒海膽多士超好吃。多士外脆內軟。 上面鋪了一層厚厚的芝士, 香氣十足。芝士上烤得金黃的位置, 翻開就見到色澤漂亮, 鮮甜的海膽。

慢煮美國安格斯牛柳就像是個藝術品. 外層都熟了但裡面的牛肉保持著新嫩的粉紅色. 肉質好淋好juicy. 牛柳本身沒有調味。可以點伴碟的果醬, 黑椒或伴點蘋果來吃。

最後我們還點了個牛肝菌意大利飯。 飯都沾滿了汁,煮得很香, 很濃的牛肝菌味。為美味的一餐畫上句号。

2017-09-06
  • 生蠔
  • 燒海膽多士
星期五的晚上,經過山林道幾乎每間餐廳都坐滿人,於是便打算去諾士佛臺的樓上餐廳,在山林道的最盡頭,原來有家餐廳,也幾乎滿座。不過看到他們的Promotion Menu似乎不錯,而且剛好還有2人座,便決定一試。雖說在山林道內,但如果不是要去諾士佛臺的話,Season Plus的位置都蠻難找到。餐廳內的裝潢很簡單,但空間很闊落。 海鮮拼盤(冷)($298)海鮮拼盤有熱有冷,這次選擇了冷的,內容都很豐富,有龍蝦半隻﹑原智利石蟹原隻﹑小龍蝦4隻﹑大蝦4隻﹑加拿大藍青口6隻和加拿大翡翠螺4隻。而且還在做SPECIAL OFFER,原價$398優惠只要$298,也太抵食了吧。龍蝦雖然只有半隻開邊,但份量不少,而且蝦肉很多,一口氣把龍肉都折出來。啖啖龍蝦鮮味而且肉質很爽口結實。石蟹也是大大隻,打開蟹蓋後看到都是蟹肉蟹膏,而且很甘香。小龍蝦就比較細隻,開後都是鮮甜的海水鮮味,肉比較少不過好濃味。大蝦很爽口鮮甜,冷食口感更脆口。加拿大青口,個人本身不太愛食青口,這個食落肉質不錯。翡翠螺亦是另一推介,肉多而爽甜。不過餐廳沒有提供食海鮮用的小叉,所以要小心地把肉拿出來。炸物拼盤($198)同樣有SEPCIAL

餐廳內的裝潢很簡單,但空間很闊落。

海鮮拼盤(冷)($298)

石蟹也是大大隻,打開蟹蓋後看到都是蟹肉蟹膏,而且很甘香。

大蝦很爽口鮮甜,冷食口感更脆口。

加拿大青口,個人本身不太愛食青口,這個食落肉質不錯。

炸物拼盤($198)同樣有SEPCIAL OFFER,7款不同炸物都十分吸引,伴酒一流。而且都是即點即炸,所以食落都十分香脆。最重要是附上的黑松露醬十分香,又滑身,令物更添美味。

雞翼4隻﹑一口炸芝士4粒﹑美國粗薯條﹑紫薯丸子﹑吉列廣島蠔4粒﹑日式炸帶子4粒和蘇格蘭魚手指4條。

一口炸芝士超邪惡超好味,咬開香脆的外層,柔軟香滑的芝士慢慢流出來。

紫薯丸子咬落煙韌軟糯,裡面的紫薯蓉香甜好味。

吉列廣島蠔和日式炸帶子吃落很不錯,肉不會乾或梅。

蘇格蘭魚手指亦比一般食的好,有魚肉香味。

黑松露牛肝菌PIZZA($128)
長型的PIZZA餅底比較厚身,像是麵包的感覺,不過烤得很香,外層十分香脆可口。而且散發著香濃的黑松露及牛油香氣。

葡萄梳打($28)
大概像Sangria一樣,不過沒有酒味,甜度適中很適合夏天飲用。

有不少食客都是一大班朋友的聚會,覺得這裡都蠻適合的。又在尖沙咀內地點方便,食物質素又不錯,價錢又抵。
2017-10-02 72 浏览
本來今日係集中想食生蠔,所以先至帶我朋友過嚟呢一間度食,但係佢忽然間話其實食四五隻已經夠,所以我哋就無嗌好抵嘅$148有12隻生蠔,反而叫左啲比較靚小小嘅生蠔,食味道果然不錯。特別推介係法國呢一隻KRY no.7。我雖然對生蠔嘅認識唔算好多,但係最緊要係識食。我覺得呢一隻嘅味道剛剛好,鹹味唔重反而有種肥嘟嘟同埋鮮味嘅味道,岩晒我。本身呢一個螺我係想叫冷盤嚟食嘅,點知佢嚟咗變咗呢一個蒜蓉焗。但係佢嘅味道真係十分之唔錯,好有意外。上面有少少蒜蓉香,入邊熱辣辣,好新鮮,仲有啲湯汁會流出來,應該比起冷盤更加好食。煎鵝肝黑松露帶子, 唔使諗都知道呢一個配搭都幾矜貴下,味到咁梗係唔錯啦,佢嘅黑松露味幾香,帶子都好厚肉,特別要提一提就是說鵝肝煎到好脆,入口即溶。雖然呢度嘅位置真係比較難搵啲,但係呢一度嘅價錢,食物質素性價比非常之高,我覺得特別適合你鍾意食生蠔,再嘆番杯酒嘅人。

2017-09-29 53 浏览
男朋友從佢友人口中得知山林道開咗呢間蠔吧,價錢只係十幾蚊一隻,極鍾意食生蠔嘅佢就即刻拉咗我去食啲蠔真係好平,一打精選生蠔原價$298,而家做緊特價只係需要$198包一支白酒。今日嘅精選生蠔係愛爾蘭蠔,而我就加左$50,將其中半打轉做大少少size嘅美國蠔。蠔身比較細隻嘅係愛爾蘭蠔厚身又飽滿啲嘅就係美國蠔(medium size)美國蠔比較淡味,而愛爾蘭蠔雖然偏細隻,但就比較鮮甜,不過全部都好新鮮,質感creamy,沖得都幾乾淨呢個價錢真係無得輸呀~除左生蠔之外,餐廳仲做緊幾款special offer,例如我地叫左既白酒煮馬尼拉蜆,原價$149,而家做緊$99咋硯肉大大隻,白酒提升左個份鮮甜,推薦!芝士黑松露焗大蘑菇 $58好香芝士味芝士份量好多,味道淡身所以食落唔會“漏”,個啡菇咬落去十分之juicy芝士焗原隻龍蝦 $198隻龍蝦都算大隻,蝦肉結實鮮甜,味道唔錯,美中不足既係焗得有啲過火,食落有小小韌~朋友認為呢間餐廳位置比較偏僻,不過我個日去既時候,用google map搵路無難度,同埋餐廳嘅環境幾靚幾浪漫,感覺係鬧市自成一角,好適合同男女朋友一齊黎架~

蠔身比較細隻嘅係愛爾蘭蠔

厚身又飽滿啲嘅就係美國蠔(medium size)

呢個價錢真係無得輸呀~

硯肉大大隻,白酒提升左個份鮮甜,推薦!

芝士黑松露焗大蘑菇 $58

好香芝士味

芝士焗原隻龍蝦 $198

2017-09-25
2017-09-28 49 浏览
以海鮮為主既餐廳 身為生蠔fans ...但因為有左...所以只可以睇住老公食生蠔精選生蠔真係好抵食既 !!!  老公話....新鮮!重海水味!即叫即開!跟住叫左炸流心芝士外脆內軟, 入口溶化 ! 會令你食唔停口既小食 芝士松露大啡菇唯一係...松露味唔係好夠,比較乾...味道一般白酒馬尼拉蜆酒味香濃,但蜆有幾隻都有沙.....大約1/3蜆有沙。Pizza, 比較dry , no further comment 海膽多士好創新既配答 !!! 芝士配海膽,估唔到又幾好食wor 一口和牛筋位比較多, 冇左和牛入口即溶唔洗咬果下感覺慢煮黑毛豬肉好淋,豬味不太膿
以海鮮為主既餐廳

跟住叫左炸流心芝士

外脆內軟, 入口溶化 ! 會令你食唔停口既小食

芝士松露大啡菇

唯一係...松露味唔係好夠,比較乾...味道一般

白酒馬尼拉蜆

酒味香濃,但蜆有幾隻都有沙
.....大約1/3蜆有沙。

海膽多士

好創新既配答 !!! 芝士配海膽,估唔到又幾好食wor

一口和牛

筋位比較多, 冇左和牛入口即溶唔洗咬果下感覺

慢煮黑毛豬

肉好淋,豬味不太膿
题外话/补充资料: 野食上菜比較慢,suitable for 慢慢傾計去hea下既朋友。
2017-09-28 57 浏览
早幾天朋友帶我到一間隱蔽小店晚飯,如沒有朋友帶路,店舖的位置實在不太好找。我們約在佐敦地鐵等,往山林道方向走,到盡頭看見樓梯,再上樓梯,到了一幢住宅大廈,餐廳就在大廈地下。這是一間西日fusion菜,有生蠔魚生,海鮮拼盤,串燒炸物等等各款不同菜式。看見有烤焗海鮮拼盤,平常冷凍的海鮮拼盤就吃得多,烤焗海鮮拼盤則坊間少見。我們叫了一個。拼盤有兩隻大虎蝦,秋刀魚兩條,還有烤焗帶子,翡翠螺,和一隻大蘑菇。虎蝦蝦肉結實、爽口、彈牙。原隻帶子加上醬汁烤焗起來,香氣四溢。但我最喜愛的要算是秋刀魚。秋刀魚肉質鮮味,雖然較多骨,但其鮮甜肉質,實在令人吃得很滋味。朋友喜愛炸物,我們有又叫了炸薯條和炸魚手指。要值得一讚是其炸薯條,新鮮熱辣剛剛炸起,薯條炸得脹卜卜,外面香脆裏面軟糯,好好味。最後我們再加一個牛肝菌意大利飯,意大利飯飯質軟硬適中,牛肝菌的香氣,總是令人吃過一口又一口,欲罷不能。想不到在這純住宅的地方有一間隱世餐廳,謝謝朋友的好介紹,今晚實在令人驚喜。

2017-09-28 38 浏览
一向刀好中意食海鮮既我聽到同事話尖沙咀個度有間野好正 又有蠔又龍蝦,搞到我刀比依間餐廳引左過去;所以今日放工即刻搭去尖沙咀試下有幾正!依餐廳既位置幾入 最後刀打左去問職員點去。環境方面,地方好大 坐得好舒服 有仲比人relax同享受美食既感覺!員工態度好友善,加分!海鮮拼盤(冷):龍蝦口感好實肉又爽口;原隻智利石蟹 肉質同樣鮮甜 吾系水蟹黎;小龍蝦比較咸 肉當然較少 另一類既龍蝦;大蝦超爽口 size刀吾細 實肉;加拿大藍青口大大隻 咬落鮮味 吾腥;加拿大翡翠螺 爽口吾硬 鮮味無比!烤焗海鮮拼盤:吾食生野既朋友吾洗失望 因為有燒既海鮮食!2隻蒜蓉有頭大蝦已開左邊,方便食客食用;味道方面好鮮甜又夠實肉爽口 完全吾系死蝦 超正!2隻巴馬臣芝士焗扇貝 成隻扇貝佈滿左芝士 可以做到拉司效果 帶子爽口 size適中 用芝士整令帶子更香口!1隻芝士黑松露焗大蘑菇 好似手掌甘大 蘑菇帶有好香口既菇味 不錯~6隻蒜蓉焗翡翠螺 吾系死既 食落仲好有口感 但完全吾硬身 超好味!2條岩鹽焗秋刀魚 好多幼骨 大大條香口的。愛爾蘭no.0 (中間):個人覺得依款最好食,味道吾會過咸海水味, 但同樣帶有鮮甜味 完

愛爾蘭no.0 (中間):個人覺得依款最好食,味道吾會過咸海水味, 但同樣帶有鮮甜味 完全吾腥 一食已愛上!最值得叫~

法國kry no.1 :大隻DD,海水味較重 同樣吾腥 新鮮~

法國giilandem:同樣較重海水味 一樣刀系吾腥!

燒海膽多士:100%做到拉司效果 當中有少少海膽系多士上面 另類特式多士 迎合香港人口味 好脆口!

sangaria (葡萄蘇打):味道好似有汽既提子汁甘 個人覺得無乜所謂既藥水味 甜甜的 好好飲!