2023-02-03 181 浏览
環境很好,食物質素不錯,點了炒金邊粉,蝦醬炒飯,菠蘿炒飯,炒泰國通菜,加4杯飲品。基本上都好味,就是正常泰國吃到的味道。不過菠蘿炒飯可以不試,普通到不能再普通。泰式奶茶很好,不算太甜。有位戴眼鏡的待應叔叔,少少白頭髮,服務非常好,雖然只是lunch set, 但他也會推薦我們點什麼吃好,餐飲也會分析一下什麼好吃飲。點完菜後,他忙完一圈,還會記得回來幫我們點飲品,服務很好!整體有點像ICC的Mango Tree餐廳,不論價錢還是裝修,食物都很相似!
2023-01-11 168 浏览
今晚在奧海城看完電影後, 便在商場裡找餐廳吃晚餐, 近來好像常常吃日本菜, 所以今晚便決定轉一轉口味, 吃一頓泰國晚餐。餐廳裡面環境很寬敞開揚, 讓我們坐得很舒服寫意。咖哩酥炸九肚魚首先點了一份前菜小食, 九肚魚炸得很香脆可口, 炸粉不會很厚, 而且九肚魚的質感非常嫩滑, 加上咖哩味道不會太濃烈, 口味都平衡得很好。燒雞中翼然後點了一串燒雞中翼, 雞中翼的雞皮燒至吸睛的金黃色, 外面燒得香脆之餘, 裡面豐富的肉汁仍然能夠保持。虎蝦炒金邊粉這碟虎蝦炒金邊粉的外觀賣相討好, 擺碟擺得很精美, 大大隻虎蝦放在上面很奪目, 炒得乾爽不油膩。冬蔭公海鮮米線以冬蔭公作為湯底, 做法很聰明, 非常適合貪心的我, 既可以喝到美味濃烈的冬蔭公, 又可以吃到豐富多樣的海鮮, 以及有米線來填飽肚子, 一舉三得啊。炒泰國椰菜苗本來只是想吃一下蔬菜, 但這道菜竟然有驚喜, 上枱的時候看到是用滾熱的鐵鍋, 香氣四處飄逸, 實在令人垂涎三尺。芒果糯米飯最後甜品部分又怎少得芒果糯米飯, 香甜的芒果淋上香濃的椰漿, 配以堅韌有口感的糯米飯, 層次感絕對是豐富的。班蘭糕另一款必點的甜品當然是班蘭糕, 班蘭葉的香氣實在是令

餐廳裡面環境很寬敞開揚, 讓我們坐得很舒服寫意。

咖哩酥炸九肚魚

燒雞中翼

虎蝦炒金邊粉

冬蔭公海鮮米線

炒泰國椰菜苗

班蘭糕
另一款必點的甜品當然是班蘭糕, 班蘭葉的香氣實在是令人喜歡。
2023-01-09 172 浏览
今日叫左一碟泰式牛肉炒河,味道唔錯,份量可以,但系實在太油,另外叫左半隻海南雞,都可以,汁都OK,餐廳環境晤錯,又大又舒服,味道可以,不過唔係特別出眾,下次有機會試下其他
2023-01-05 1821 浏览
Sawadee Chef喺奧海城都佔咗好大部份嘅鋪位佢哋嘅裝修同格調比較高級💕 餐廳空間感大,座位又舒適☺️☺️燈光有情調,好適合朋友之間嚟傾吓計Sawadee Chef嘅菜式好創新除咗一般泰菜外,仲有啲fusion嘅菜式例如呢味《燈籠雞》其實佢係脆皮雞配上酸辣汁雞皮真係炸到卜卜脆 而且又冇一層層肥膏係度而雞件仲可以保持嫩滑唔‘鞋’口🤤🤤唔好以為咁多辣椒伴碟就好辣🤣 其實店方嘅辣汁係另上~酸辣酸辣 好有泰式風味🫶🏻強烈推介一定要食嘅泰式叉燒🤤🤤🤤同一般港式叉燒唔同 唔會烤到表皮焦脆而肉質有咬口叉燒醃得非常入味之餘又軟熟肥瘦均勻,調味亦相當啱我口味保留返港式叉燒嘅香甜加上泰式香料嘅風味🫶🏻🫶🏻好想要一碗白飯🍚松板肉姐係豬頸肉~豬頸肉肉質爽嫩燒到表皮焦香松板肉仲跟咗個香辣汁~都係酸酸甜甜辣辣 好味呀🤤🤤依家幾多咖喱軟殼蟹同一半係泰式餐廳食到嘅咖喱軟殼蟹有啲唔同佢哋嘅咖喱醬汁係偏印度口味嘅咖喱唔係平時黃咖喱加蛋花果隻
Sawadee Chef喺奧海城都佔咗好大部份嘅鋪位
佢哋嘅裝修同格調比較高級💕

餐廳空間感大,座位又舒適☺️☺️

燈光有情調,好適合朋友之間嚟傾吓計

Sawadee Chef嘅菜式好創新
除咗一般泰菜外,仲有啲fusion嘅菜式

例如呢味《燈籠雞》

其實佢係脆皮雞配上酸辣汁
雞皮真係炸到卜卜脆 而且又冇一層層肥膏係度
而雞件仲可以保持嫩滑唔‘鞋’口🤤🤤

唔好以為咁多辣椒伴碟就好辣🤣 其實店方嘅辣汁係另上~
酸辣酸辣 好有泰式風味🫶🏻

強烈推介一定要食嘅泰式叉燒🤤🤤🤤

同一般港式叉燒唔同 唔會烤到表皮焦脆而肉質有咬口

叉燒醃得非常入味之餘又軟熟
肥瘦均勻,調味亦相當啱我口味
保留返港式叉燒嘅香甜加上泰式香料嘅風味🫶🏻🫶🏻

佢哋嘅咖喱醬汁係偏印度口味嘅咖喱
唔係平時黃咖喱加蛋花果隻
  • 泰式叉燒
2022-12-24 182 浏览
One of the worst Thai food restaurant I had eaten and expensive. Even the basic Thai chicken rice is tasteless and my daughter had to ask for soy sauce to pour on it. The rice has the nice yellow colour but not the taste! The Thai noodle is also completely tasteless! Some other hole in the wall place tasted much better. Conclusion, the restaurant has posh decorations and looks like “fine” dinning type but the taste of the food does not match the decor.
2022-11-11 210 浏览
從網絡中得知這間餐廳背後原來是一個資深中式大廚幕後揸旗,帶着一篇探索心情坐了近40分鐘的港鐵車程,來試一試味道平日中午差不多12時到達,位置很方便,餐廳佔地亦非常大,足夠嘅空間令到設計師在設計這間餐廳可以有充分的打造~(價錢由HK$88的豬油渣拉麵以至到HK$158的海南雞飯,當中可以包括$HK$38之下飲品~)衝着來朝聖,當然不能放過叫了一個海南雞飯,由於點餐的時間尚早,所以送餐大約在5分鐘之後已經呈上~油飯單食已經夠味,而且份量亦都俾得相當足,第一啖感覺環帶有少少椰香,至於雞的部份看上應該帶有雞髀位置,入口有雞味但不算幼嫩,奉送海藻肝膏豆腐湯亦都不作敷衍,味道濃但不至於死咸~至於餐飲方面,自己就要想一杯咖啡,不過咖啡豆就絕對不符合自己要求,苦澀而沒有咖啡香,不過咖啡師貼心位是將小小的牛奶瓶內裏的牛奶打熱,絕對抵讚~★整體而言自己就覺得食物中平或略為上,不過服務絕對是冷冰冰,尤以男性職員感覺處於一個作戰狀態(對於餐廳)但對客人的感覺由於茶餐廳的職員一般,希望日後可以有一些改善令到客人感覺賓至如歸,雖然只是一個午市,席間女職員生禮貌地呈上一張(答問便條),當時我都不知怎樣在字面上寫,希

海南雞飯
三色醤料
咖啡
★整體而言自己就覺得食物中平或略為上,不過服務絕對是冷冰冰,尤以男性職員感覺處於一個作戰狀態(對於餐廳)但對客人的感覺由於茶餐廳的職員一般,希望日後可以有一些改善令到客人感覺賓至如歸,雖然只是一個午市,席間女職員生禮貌地呈上一張(答問便條),當時我都不知怎樣在字面上寫,希望不久嘅將來能有更好的改善。★

此店有加一服務!
2022-11-05 177 浏览
搬左黎奧運之後先發現呢度都幾多野食,今日同fd黎左呢間Sawadee Chef試下。餐廳裝修好靚好有氣氛,仲有bar枱應該比人夜晚飲下野甘。蝦餅炸得好脆好香,肉質彈牙。虎蝦金邊粉有兩隻大蝦,金邊粉粉得好煙靭,有口感。鳳爪鳳爪去左骨,好方便,酸酸辣辣的好開胃,連埋啲沙律菜洋蔥一齊食,好正!椰青叫左一人一個椰青唔洗爭,鮮甜仲要好多肉。食正好飽,餐廳又坐得好舒服,我地一路傾計一路食,坐左好耐先捨得走🤭🤭

餐廳裝修好靚好有氣氛,仲有bar枱應該比人夜晚飲下野甘。

蝦餅
炸得好脆好香,肉質彈牙。

虎蝦金邊粉
有兩隻大蝦,金邊粉粉得好煙靭,有口感。

鳳爪

椰青
叫左一人一個椰青唔洗爭,鮮甜仲要好多肉。

2022-11-01 187 浏览
在奧海城新開的一家飯店,和朋友都住在附近,就約了這裡見面,點了一個二人套餐,金邊粉朋友都覺得偏甜,鳳爪味道一般,蝦餅還算ok,冬陰功湯味道不錯酸酸甜甜開胃,飲料(椰子奶昔)很假的椰子味道!
2022-10-28 207 浏览
打電話book即日位,比到6點,進餐時間個半鐘,ok,準時到,只有兩枱客,見門口有post出二人餐及四人餐,問waiter,原來只供外賣的。叫了一份海南雞飯、一份泰式牛肉炒河,一串芝士虎皮尖椒朝豬肉卷及燒雞肉串,三色冰及椰汁涼粉冰。蝦餅不過不失,同逸東food court 越南菜Fuhn的蝦餅差不多,只是份量大咗D,都係爽口嘅。三色冰叫左少甜,但都係好甜😮‍💨呢個泰式牛肉炒河就比較失色,冇火喉,味道平平無奇,可能和茶餐廳差唔多…公道講句,收$198,唔多值。脆炸牛肋配咖喱汁,牛肋夠淋,咖哩汁香,值得推介,碟就好大,但牛肋只有6小件,$278一份,值唔值,就見仁見智⋯⋯🤔呢個芝士豬肉卷及燒雞肉串,雞肉,一般,反而芝士豬肉卷夠juicy,值得一試。招牌海南雞飯出場啦,失望,雞肉係算滑,但欠味,飯就失敗,好sticky,唔知以為係糯米飯😔整體來講,服務係十分好,但食品可以話一般,以咁價錢,我會選擇去中港城平台沙嗲軒,但可惜仲未開番,miss so much🥹

炸蝦餅

三色冰

三色冰叫左少甜,但都係好甜😮‍💨
泰式牛河
脆炸牛肋配咖喱汁

燒芝士虎皮尖椒豬肉卷串
脆炸牛肋配咖喱汁
燒芝士虎皮尖椒豬肉卷串
  • 炸蝦餅
2022-10-27 1305 浏览
Sawadee Chef喺奧海城二期,離遠睇,有啲似高級西餐廳,但一聽個名Sawadee就知係泰國菜啦😅 餐具精緻,色彩繽紛,令人心情都特別好😅 食泰國菜,生蝦係必食嘅🤩泰式生蝦 $218生蝦新鮮係首要條件,呢間嘅生蝦吾只新鮮,肉質清甜爽口,蝦肉夠厚,有口感👍伴碟嘅泰式酸辣汁好吸引,將其鮮甜提升到另一個境界😍 椰子雞湯 $108泰式椰子雞湯材料有點像冬陰功湯,但多了濃郁嘅椰奶香,嫩滑嘅雞肉,所以味道比冬陰功湯更好,更滋味😍 黃金咖哩軟殼蟹 $258賣相一流,份量足👍酥炸後嘅軟殼蟹甘香鬆脆,連殼帶膏和肉,一啖過,口感豐腴獨特,再淋上咖哩汁,滋味無比😋😋😋 炒泰國椰菜苗 $168椰菜苗炒得好惹味又爽口,鮮嫩翠綠,蒜蓉清炒就最好👍 Sawadee湯河 $128全碗嘅牛肉同肉丸鋪得滿滿,湯頭鮮甜濃郁,滿滿牛骨香,河粉細白,夠滑🤩脆薄撐 $58不是單單的薄餅,有餡料,醮上咖哩汁更美味😋😋😋 燒牛脷 $78厚厚牛粒,有咬口,有牛香~ 燒菠蘿 $56好香甜,正,可當飲後甜品😛 特別一提是侍應嘅細心有禮,我地眼闊肚窄,要打包食物,她細心地問我地要吾要埋啲醬料,然後攞幫我地包埋,值得讚👍

餐具精緻,色彩繽紛,令人心情都特別好😅

食泰國菜,生蝦係必食嘅🤩

泰式生蝦 $218

伴碟嘅泰式酸辣汁好吸引,將其鮮甜提升到另一個境界😍

椰子雞湯 $108

黃金咖哩軟殼蟹 $258
賣相一流,份量足👍

炒泰國椰菜苗 $168
椰菜苗炒得好惹味又爽口,鮮嫩翠綠,蒜蓉清炒就最好👍

Sawadee湯河 $128

脆薄撐 $58
不是單單的薄餅,有餡料,醮上咖哩汁更美味😋😋😋

燒牛脷 $78
厚厚牛粒,有咬口,有牛香~

燒菠蘿 $56
好香甜,正,可當飲後甜品😛

2022-10-22
  • 脆薄撐
  • Sawadee湯河
  • 炒泰國椰菜苗
  • 黃金咖哩軟殼蟹
  • 椰子雞湯
  • 泰式生蝦
2022-10-25 194 浏览
過開黎做嘢順便食個lunch,呢間泰國餐廳好似新開嘅,見地方幾大幾新淨,菜單又好似幾唔錯咁,就去試下🍜泰式船麵睇個樣好似唔吸引咁,除咗啲魚皮冧咗之外,成碗都好食,有扎肉、豬肝、魚蛋,河粉,個湯都好好飲🍛鮮雜菌魚肚魚湯燴飯呢碟好唔似泰國菜😆食落又幾好食喎,好似有花膠咁嘅質地,有好多膠原☕️飲品就普通,唔記得飲左乜😑

🍜泰式船麵

🍛鮮雜菌魚肚魚湯燴飯

☕️飲品就普通,唔記得飲左乜😑
午餐
新式泰菜碗碗碟碟別具特色捉住咗,而家新一代鍾意影相打卡嘅特徵每隻碗碟嘅花紋,紋理都唔同空間感好強 闊落 唔裏面唔需要額外燈光已經好光猛出面係開陽嘅園景 望住奧運站以及大馬路裏面樓底高暗金色木色系 感覺夠grand細心服務 的確做到店員態度誠懇 會留意客人嘅需要咁啱因為整污糟咗件衫好快就有店員送上濕紙巾坐得舒服 食得夠爽泰式船麵泰式海鮮冬陰功米線芒果糯米飯椰汁西米糕炒泰國通菜Sawadee CHEF👩🏻‍🍳 👨‍🍳 大角咀海庭道18號奧海城二期地下G21-G23, G25-G27號舖
新式泰菜
碗碗碟碟別具特色
捉住咗,而家新一代鍾意影相打卡嘅特徵
每隻碗碟嘅花紋,紋理都唔同
空間感好強 闊落 唔裏面唔需要額外燈光已經好光猛

椰汁西米糕

炒泰國通菜

Sawadee CHEF👩🏻‍🍳 👨‍🍳
2022-10-17 937 浏览
向來喜歡紅棉,中川菜柔合,輕輕的辛辣,香而不霸氣,倍添食味;得知坐鎮的邵德龍師傅同時兼顧新開的 Sawadee Thai ,將中菜的技巧融入泰菜中,聽來有趣,這夜專誠走到轉奧海城看過究竟。 滕椒蟶子青提子 $218滕椒蟶子似曾相識,對了,在紅棉吃過此前菜,這兒換上新配飾!不奇,泰國料理喜歡以水果入饌,無核的青提切成片狀,拌以新鮮的紐西蘭蟶子,據說,蟶子以攝氏 70 度的熱水浸熟,怪不得能保持肉質爽彈和鮮甜!蟶子肉翠中透出少許藤椒的川味麻香的及檸檬酸,搭一片提子,味甜,清新開胃,味蕾變化,更好。 燒臭豆腐 $28泰菜都有臭豆腐?非也,這絕對是中菜的影子,發酵豆腐的質地,很有口感,不臭,配甜醬及辣醬,沒有怎樣! 燒松板肉 $58份量比想像中多,看紋理已知是豬頸肉,口感爽嫩。 非常喜歡塗上之辣醬,香多於辣,完全沒有灼嘴巴的霸氣,我留下來撈飯,俾店員留意到我清碟,想不到,他竟然自動多給我一小碟,非常窩心,此服務,絕對值得讚賞! 真係炒.泰國通菜 $138店員提示,他們特別選用少葉多莖的泰國通菜,查詢我有冇問題,我當然入鄉隨俗,無所謂。原來沒有葉的莖吃來條條卜卜脆,加上泰式豆瓣醬一起烹調及配合香

滕椒蟶子青提子 $218
滕椒蟶子青提子
滕椒蟶子似曾相識,對了,在紅棉吃過此前菜,這兒換上新配飾!

燒臭豆腐 $28

燒松板肉 $58
燒松板肉
份量比想像中多,看紋理已知是豬頸肉,口感爽嫩。

辣醬
真係炒.泰國通菜 $138

真係炒.泰國通菜
原來沒有葉的莖吃來條條卜卜脆,加上泰式豆瓣醬一起烹調及配合香港地道的啫啫煲的處理方式,非常惹味。

雜魚香菇煲仔飯(使用泰式香菇辣椒油)$468
雜魚香菇煲仔飯
我是魚痴,縱使同意煲仔飯配肉更為滋味,也忍不住想吃,水準唔錯呀!
雜魚香菇煲仔飯
飯面上的馬友魚、九肚魚和沙錐魚全部煎香,配合少許魚湯味的飯,打開煲蓋,已聞到魚香,魚肉質鮮味嫩,香氣四溢,清而味足;一客有四人份量。

燒菠蘿 $28

燒過的菠蘿更甜,不失為理想的飯後甜點。

燒菠蘿
整體來說,食物水準不俗,走中高檔路線,泰式與川式的香辛混合,富層次不複雜,味蕾不會應接不暇,吃得更舒適。

如大部份泰式餐廳,裝潢給予休閒感覺,以素木為主調,配以木枱及藤座木椅,簡約時尚,舒適不拘束,服務態度很好,價錢合理。
這個外賣二人餐抵食,若現住在附近值得考慮。
2022-10-11
燒菠蘿
2022-10-15 142 浏览
食物一般,份量又少,賣相又一般,但mark價高過人50%以上,menu同實物相差好遠,直頭貨不對板,離晒譜。試過一次,絕對唔會有下次。唔明點解佢集團Libuds會開間咁嘅嘢整嗅自己個brand👎🏻
2022-10-12 1011 浏览
Sawadee Chef係奧海城入面一間靚裝泰菜店,之前經過見倒已經覺得環境好靚好吸引,周末就特登黎試下。店面非常大,以木色做主調,加上陽光從一整排落地玻璃照入黎,非常明亮寫意。圖案碟子令成個用餐體驗都更加賞心悅目。因為係weekend,所以中午都只有散叫,佢地嘅menu都好多款揀,小食、燒烤、海鮮、蔬菜、飯麵同甜品都有。泰式船麵($138) - 船麵present得幾靚,湯頭夠晒濃郁惹味,金邊粉食落少少彈口唔會痴埋一舊,入面仲有豬肉丸、豬膶、豬肉餅同炸魚皮。招牌海南雞飯($188) - 海南雞飯份量對版,雞件已經去左骨,食得方便,肉質幾滑,蘸埋薑蓉、酸辣汁同黑豉油食更為滋味,雞湯都好濃雞香味,只係略嫌黃薑飯淋左少少。芒果糯米飯($108) - 糯米飯整到好似壽司咁,細細舊,上面放左芒果同椰漿,賣相幾精緻。糯米飯口感軟糯,芒果亦唔會太酸,如果多啲椰漿仲正!總結,食物唔錯,賣相都好精緻,不過定價就略為進取,建議可以喺openrice買佢嘅coupon,會有九折抵啲。
圖案碟子令成個用餐體驗都更加賞心悅目。