味道有比賣相好! 更多更多! 的多元化 Asian food 🌍集合印度、泰國、越南的融合菜To be fair 賣相真的差少少🥹 但味道是好食的!!就連飲品也是我的菜! Detox coconut 不會太甜! 而且椰子杯可愛! 即使是戶外座位也不會太熱! p.s. 我的拍攝蝦碌事件是越來越多🤣🤣🤣▍ Tandoori Halibut | 198No.1 推薦 比目魚柳很 嫩 滑!😋😋而且香料也是偏向香港人喜歡的味道好食!!旁邊的 mint chutney醬也很不錯🤤 ▍ Detox Coconut | 88Coconut juice, Lime, Pineapple juice  88喜歡這杯! 很清涼解暑而且不 太 甜!▍ Road To Passion | 88Passionfruit juice, Rhubarb, Coconut water, Tea 飲品方面賣相是比食物的賣相好🤣 這杯會稍微更甜▍ Char Grilled Pork Neck Salad | 138這不是沙律!!🤣🤣 全是泰式豬頸肉!份量夠3個人 Share 而且肉質挺肥美▍ Pad Thai Noodle
集合印度、泰國、越南的融合菜
To be fair 賣相真的差少少🥹 但味道是好食的!!
即使是戶外座位也不會太熱!

p.s. 我的拍攝蝦碌事件是越來越多🤣🤣🤣

▍ Tandoori Halibut | 198
No.1 推薦 比目魚柳很 嫩 滑!😋😋
而且香料也是偏向香港人喜歡的味道
好食!!旁邊的 mint chutney醬也很不錯🤤

▍ Detox Coconut | 88
喜歡這杯! 很清涼解暑而且不 太 甜!
▍ Road To Passion | 88
飲品方面賣相是比食物的賣相好🤣
這杯會稍微更甜

▍ Pad Thai Noodles 泰式蝦炒麵粉| 128
🌶️🌶️🌶️ 提示!
想食正宗的金邊粉...不是這裡😳
炒得頗乾身的 Pad Thai
建議可以點!肉類/魚類!更加出色~
2024-08-08
太古坊這個OL集中地,仿如小中環般,高質餐廳臥虎藏龍,不是友人介紹,也不會想到在Office密集的Building有如此高質的泰印菜!不但室內雅緻,還有悠閑而且Pet Friendly的戶外座位,平日星期一至星期五都有不同的特價優惠,Menu選擇尚算豐富!泰式豬頸肉 $108Char Grilled Pork Neck油光閃閃,口感爽脆,沾點微辣的泰式醬汁,消解油膩感。奶油咖喱雞 $148Old Delhi Butter Chicken在多款咖喱中,特別喜歡印度奶油咖喱,不但因為適合不嗜辣的倆口子,而且奶油香配上Nutty的油香及印度香料,整個配搭可謂天作之合,是白飯小偷無誤,無條件要+$48加一份Garlic Naan,不浪費一滴咖喱。雞件份量比想像中多,嫩滑入味。香料烤比目魚柳 $198Tandoori Halibut雪白、油脂豐富的比目魚柳十足魚扒一樣,十分厚身,一切開就感覺到肉質非常滑溜,加上微辣的印度香料醬汁,把本身較清淡的魚味昇華,而且很美味,啖啖肉、無負擔。魷魚配蒜香西蘭花 $88Broccoli w/ Squid蔬菜類選擇不算多,這個西蘭花簡單而高質,吃得出大廚的鑊氣和

泰式豬頸肉 $108
Char Grilled Pork Neck
油光閃閃,口感爽脆,沾點微辣的泰式醬汁,消解油膩感。

奶油咖喱雞 $148
Old Delhi Butter Chicken

香料烤比目魚柳 $198
Tandoori Halibut
魷魚配蒜香西蘭花

魷魚配蒜香西蘭花 $88
Broccoli w/ Squid
蔬菜類選擇不算多,這個西蘭花簡單而高質,吃得出大廚的鑊氣和功架。
Mango Lassi

Detox Coconut

Mango Lassi $55 | Detox Coconut $88
每次吃印度菜必點的Mango Lassi,這次也不例外。芒果味香濃不會太甜,綿滑順口。Mocktail混合了鮮椰水、菠蘿汁和青檸汁,味道清新Refreshing,吃完重口味的咖喱後平衡味蕾恰到好處。
魷魚配蒜香西蘭花
Mango Lassi
Detox Coconut
2024-08-04 254 浏览
這間位於太古坊的【Sage & Salt】,主打泰國菜,有室外的座位,可以帶同寵物一起進餐。平日有特別優惠,而且有happy hour。泰式豬頸肉沙律生菜、三色椒、豬頸肉拌入泰式醬汁,豬頸肉爽口,十分惹味。香辣蒜蝦蝦仁新鮮彈牙,配上三色椒、洋葱、番茄醬等香料爆炒,入口帶辣香,送酒一流。原隻炭燒魷魚魷魚燒至表面焦香,新鮮彈牙。泰式蝦炒麵金邊粉酸辣開胃,有蝦仁、豆皮、芽菜等配料。印式烤雞卷印度烤雞以鐵板上,下面墊著洋葱等,以薄餅包裹,連同番茄、薄荷等醬汁一起吃,味道一流。

平日有特別優惠,而且有happy hour。

泰式豬頸肉沙律
生菜、三色椒、豬頸肉拌入泰式醬汁,豬頸肉爽口,十分惹味。

香辣蒜蝦

原隻炭燒魷魚
魷魚燒至表面焦香,新鮮彈牙。

泰式蝦炒麵
金邊粉酸辣開胃,有蝦仁、豆皮、芽菜等配料。

印式烤雞卷
2024-08-03 299 浏览
餐廳🈶戶外座位,可以帶狗狗,而且星期一至五有不同特價優惠,收工同朋友黎飲返杯都係一個唔錯嘅選擇串燒沙嗲雞肉雞肉入口香腍,點上沙嗲汁食,十分惹味原隻炭燒魷魚魷魚唔算大條,煮得唔會乾,味道香濃,旁邊仲有配菜S&S 招牌肉眼扒肉眼扒好大塊,炭燒味香濃,肉質嫩滑,點上醬汁食就更滋味,配菜都係白灼的芒果糯米飯有半隻芒果🥭,味道香甜,雙色糯米飯口感煙韌,點上椰漿食就更滋味椰青買一送一,椰青唔算太大個,飲落清甜,椰肉鮮嫩

串燒沙嗲雞肉
雞肉入口香腍,點上沙嗲汁食,十分惹味

原隻炭燒魷魚
魷魚唔算大條,煮得唔會乾,味道香濃,旁邊仲有配菜

S&S 招牌肉眼扒

芒果糯米飯

椰青
買一送一,椰青唔算太大個,飲落清甜,椰肉鮮嫩
2024-08-02 186 浏览
公司樓下有間裝修好有東南亞渡假感覺餐廳,有室內或者室外室內裝修富有東南亞風情,而室外望到太古坊內園感覺幾chill打開餐牌有齊東南亞菜式,泰國,印度,馬來西亞,一次可以食晒東南亞菜式!3-8pm有happy hour 星期二、星期四都有推廣休惠Thai beef salad 泰式牛肉沙律 $168泰式沙律酸酸辣辣好開胃,加埋烤到半生熟牛肉好惹味,而且份量都幾大Lamb Shark 瑪沙拉燴羊膝 $288羊膝肉質燉到嫩滑,旁邊有白飯配上瑪沙拉好惹味,令人好滿足感覺Tandoori Chicken Fajitas 印式烤雞 $168燒雞份量唔少,印度香料味幾香烤得惹味,旁邊有薄餅同印度汁醬包住食好有風味放工落去食覺得幾好食而且好方便,加埋個環景感覺好chill,十足十去左東南亞!

公司樓下有間裝修好有東南亞渡假感覺餐廳,有室內或者室外

3-8pm有happy hour

星期二、星期四都有推廣休惠

Thai beef salad 泰式牛肉沙律 $168

Lamb Shark 瑪沙拉燴羊膝 $288

2024-07-29 216 浏览
太古坊除了是甲級商廈外,還有著大量很不錯的餐廳,是夜在 sage & salt 開餐,印泰色彩的西餐廳有著半露天的戶外座,特意招呼喜愛吹吹自然風的顧客!室內環境亦相當雅致,綠悠悠的裝飾品及藤椅的配襯下,增添不少大自然氣息。點了精選二人餐 $288,每天都有不同的優惠,格外抵食印式烤雞卷,烤雞有著濃郁印度香料的味道,有特式薄餅加醬汁,滿滿印度風泰式牛肉薄餅卷,泰式則偏向泰式,肉量多,抵食追加炒雜菜 $48馬來柚子沙律 $138,柚子、沙律菜、青瓜、車釐茄,推得滿滿的,加上醋汁調味,清新可人Road to Passion $88Lassi $58甜品是最愛的雪糕,什麼口味都同樣喜愛 🥰🥰

有著半露天的戶外座,特意招呼喜愛吹吹自然風的顧客!

點了精選二人餐 $288,每天都有不同的優惠,格外抵食

印式烤雞卷,烤雞有著濃郁印度香料的味道,有特式

薄餅加醬汁,滿滿印度風

泰式牛肉薄餅卷,泰式則偏向泰式,肉量多,抵食

追加炒雜菜 $48

Road to Passion $88

Lassi $58

甜品是最愛的雪糕,什麼口味都同樣喜愛 🥰🥰

2024-07-29 259 浏览
現在不少商業大廈附近都會有不少餐廳美食,除了方便日常上班人仕食午飯、見客食飯,晚上都合適住附近居民或晚餐聚會。******************************Sage & Salt 選址放大古坊眾大廈之內,就有著這個優勢。內室座位寬敞舒適,播放著音樂識人放鬆。戶外座位,更加方便帶狗人仕入座,可以迎合不同食客需要。餐牌以泰國和印度菜式為主,由小食、沙律、手捲、咖哩、烤雞、;主食和甜品都有所供應。飲品以酒類為主,蔬菜汁、沙冰、餐茶咖啡、泰式印度飲品等。平常較少吃印度菜,所以決定以餐廳signature菜式為主。馬來柚子沙律 HKD138,另配蝦 HKD18,蝦很爽口,沙律食材紅洋蔥、車厘茄、蔬菜都新鮮爽脆,柚子肉不少,醬汁很辣又帶點酸,很開胃。特式印式烤雞手卷 HKD158,手卷切為2半,包著不少菜烤雞手卷,伴著薯條,非常吸引。沒想到手卷醬汁很美味,把烤雞手卷風味更突出。薯條炸得外脆肉軟又不油膩,第一次吃印度手卷,味道出色又驚喜。印式香料燴羊肉配 HKD158,咖哩味道微辣,帶著香料味道,羊肉都煮得入味又不羶,難怪是其signature dish。Garlic Naan HKD

Garlic Naan HKD38,食咖哩當然要有餅,一客4片,都幾大片,和平常吃的酥油餅不同,不會太多酥油,配咖哩是必備之選。

香蕉拖肥批 HKD98,拖肥做甜品相對少有,所以想試試。整個批用上cream打成拖肥,再加入香蕉,又不會很甜,幾特別。

Lassi HKD55,芒果味道不錯,又不會很甜,還有一片芒果乾作為裝備,不錯。Cucumber Smash HKD48,Happy Hour 優惠價享用,入口甜甜酸酸,有著青瓜清新味道,最合適炎熱夏天飲用。

• 馬來柚子沙律
  • 特式印式烤雞手卷
  • Lassi
  • Cucumber Smash
2024-07-28 193 浏览
星期日和老公到鰂魚涌Sage & Salt吃晚餐。餐廳有室內和室外座位,充滿熱帶氣氛,是寵物友善餐廳,而且星期一至五都提供不同的特價優惠。串燒沙嗲選了豬肉串,豬肉不會柴,蘸沙嗲醬好吃。炒通菜叫了一碟蔬菜,清清地,挺爽脆。印式香料燴羊肉配羊肉有很多塊,不會羶,也不會辣。Garlic Naan特地叫了naan來蘸醬吃,蒜味十足。泰式牛肉薄餅卷牛肉非常軟嫩,自己夾在薄餅,還可以自己蘸醬吃,美味可口。青咖喱雞炒意大利飯加了不少椰奶,所以味道甜甜辣辣地,很有趣,但要注意真的非常辣。
星期日和老公到鰂魚涌Sage & Salt吃晚餐。
串燒沙嗲
選了豬肉串,豬肉不會柴,蘸沙嗲醬好吃。
炒通菜
叫了一碟蔬菜,清清地,挺爽脆。
炒通菜
印式香料燴羊肉配
羊肉有很多塊,不會羶,也不會辣。

Garlic Naan
特地叫了naan來蘸醬吃,蒜味十足。

泰式牛肉薄餅卷
牛肉非常軟嫩,自己夾在薄餅,還可以自己蘸醬吃,美味可口。

青咖喱雞炒意大利飯
青咖喱雞炒意大利飯
2024-07-28
$400.4 (晚餐)
2024-07-26 177 浏览
朋友喺附近返工,食過呢間覺得唔錯就帶我過嚟🫶可選擇户外或室內用餐,户外環境開陽,啱晒一班友傾計,仲可以帶小毛孩一齊用餐添。 室內環境好有大自然feel,感覺好舒適。泰式牛肉沙律 $168牛肉片切得好薄,燒到啱啱好,仲配埋新鮮嘅沙律菜,番茄同洋蔥,再加上酸酸嘅醬汁,好開胃,令人食指大動。印式烤雞卷 $168呢個烤雞肉嫩,雞肉加入香料去烤,仲要鐵板上熱辣辣,配埋三款唔同嘅醬汁,包喺薄餅入面一齊食,口感豐富。雞肉嘅香氣同薄餅嘅柔軟,再加埋醬汁嘅獨特風味,絕配。青咖喱雞炒意大利飯 $148呢道菜好有創意,飯粒粒分明,吸晒青咖喱嘅濃郁香味。雞肉嫩滑,咖喱嘅辛香同椰奶嘅香甜完美融合,驚喜滿滿。芒果糯米飯 $78糯米飯軟糯香甜,配埋新鮮嘅芒果🥭,再淋上一啲椰漿,夏日必備嘅享受。泰式蝦炒麵粉 $128炒得惹味,有泰國獨有嘅酸辣味道,辣得開胃。配料有芽菜,韭菜,花生碎粒,蝦亦🍤好爽口,整體不錯。椰子雪糕 $48呢個椰子雪糕真係好正,味道濃郁,口感絲滑,為晚餐畫上完美嘅句號。

泰式牛肉沙律 $168

印式烤雞卷 $168

青咖喱雞炒意大利飯 $148

芒果糯米飯 $78

泰式蝦炒麵粉 $128

椰子雪糕 $48

2024-07-21 274 浏览
周末陽光普照☀️🌞,在Sage & salt歎返杯凍飲🍸🍹,有如置身東南亞度假🏝️🏖️餐廳有好多cocktails 選擇,我點了杯🥥🌿coconut and pandan gin,好有特色,gin帶有微微斑蘭椰子味道,充滿熱帶風情。🥤女女就飲lassi,味道似drinking yogurt 。🔥沙爹串燒揀咗雞肉,好好食,肉質juicy,我好喜歡沙爹醬甜甜地,有好多花生碎。😍🦑椒鹽鮮魷要趁熱食,香口惹味,鮮魷彈牙。🥬炒通菜平時不太喜歡蔬菜女女都話,好喜歡呢個通菜,因為不會油淋淋,又不太鹹。🐟三文魚扒三文魚煮的剛剛好好嫩滑,配白菜幾健康。👏🍧🍨甜品:朱古力雪糕餐廳仲有戶外位置,可以帶寵物,星期一至五有不同優惠。我地下次夜晚來可以坐戶外,我地今次日間來怕熱,所以坐室內😊

🦑椒鹽鮮魷

要趁熱食,香口惹味,鮮魷彈牙。

🥬炒通菜

🐟三文魚扒

三文魚煮的剛剛好好嫩滑,配白菜幾健康。👏

🍧🍨甜品

朱古力雪糕

2024-07-15 195 浏览
中意呢度嘅設計,加入大自然元素,整個天花都係綠色植物,加上兩邊牆身都係大鏡,令個空間感更寬闊!另外室外位置亦好正,仲可以帶狗仔一齊!每日下午3點到8點都係happy hour,逢星期一至五仲有唔同嘅特價優惠!👉🏻Detox Apple $48口感清新爽口,蘋果嘅甜加埋芹菜、菠菜同橙汁,清爽又健康!👉🏻Strong & Sweet Bourbon $68酒味唔算濃,反而生薑同荔枝味突岀,層次豐富!👉🏻Red Snapper Curry $198泰式紅咖喱煮紅鯛魚,三大塊鯛魚,表面香脆,肉質細嫩,啖啖肉,咖喱辣度無蓋過鯛魚嘅鮮美,配有意粉,非常惹味!👉🏻泰式牛肉薄餅卷 $188牛肉以鐵板上,唔會過鞋過韌,配薄餅卷一齊食,三款醬料,仲有洋蔥同三色椒伴碟,好有特色風味!👉🏻Lamb Kofta $148羊肉丸共六粒,唔會好羶,配上清爽嘅即薄荷醬,調味恰到好處!👉🏻Broccoli with Squid $88蒜香魷魚炒西蘭花,份量多,保留左食材嘅原汁原味,魷魚唔會太大件難咬,爽口彈牙!

👉🏻Detox Apple $48
口感清新爽口,蘋果嘅甜加埋芹菜、菠菜同橙汁,清爽又健康!

👉🏻Strong & Sweet Bourbon $68
酒味唔算濃,反而生薑同荔枝味突岀,層次豐富!

👉🏻Red Snapper Curry $198

👉🏻泰式牛肉薄餅卷 $188

👉🏻Lamb Kofta $148
羊肉丸共六粒,唔會好羶,配上清爽嘅即薄荷醬,調味恰到好處!

👉🏻Broccoli with Squid $88
2024-07-15 205 浏览
今日同同事相約去太古城食dinner,估唔到商廈區有間咁chill ge 泰國餐廳,環境好適合一邊食飯一邊傾偈,放假過嚟都好適合打卡今日天氣唔太熱,坐戶外都好適合,餐廳仲好貼心,座位附近擺放咗好多冷風機,可以一邊欣賞餐廳嘅植物景,星期一至五嘅話,每日都有唔同菜式做緊優惠,放假嘅話都可以帶狗狗過嚟用餐,✨原隻炭燒魷魚$138非常新鮮大隻,口感彈牙爽滑,魷魚筒中間加咗辣辣地嘅香料,非常惹味✨瑪沙拉燴羊膝$288羊膝以瑪沙拉汁炆煮,加上大量香草一齊煮,可以去除羊嘅臊味,羊膝炆到好淋,一切開非常啖啖肉,仲有少少肥膏,食落好juicy,仲可以選配飯或者菜,因為我哋想點咖喱汁薄餅食所以叫了菜,菜嘅份量亦都非常多✨喇沙麵$148材料好足料,有大蝦🍤,豆卜,魚片,雞蛋,湯底椰香味超濃,麵底係米粉,個米粉吸收晒椰香嘅味道,辣度好適合香港人✨馬來油酥餅配咖喱汁$58咖喱汁同薄餅係絕配,一定要order,似手抓餅嘅感覺,好酥脆,仲會跟個細細碟嘅咖喱,就算主菜冇點咖喱都可以叫酥餅✨椰青(2個)$88椰青超大個,椰青水超清甜解渴,食埋椰肉就更加滿足

✨原隻炭燒魷魚$138

✨瑪沙拉燴羊膝$288

✨喇沙麵$148

✨馬來油酥餅配咖喱汁$58

✨椰青(2個)$88
椰青超大個,椰青水超清甜解渴,食埋椰肉就更加滿足

2024-07-13 215 浏览
鰂魚涌太古坊下一間Asian Fusion 餐廳,食物融合印度、泰國及越南風味.貪心的我們當然各款都想嚐一下,而每道菜式平均質素高,外藉店員細心友善.餐廳樹林設計將室外氣氛帶入,感覺舒適.想好好享受休閑感,建議避開人潮午市繁忙時間~🔸Keema Pav($168)咖喱燉菜加入羊肉,洋蔥等.惹味香濃,沒有羊羶味.配上非常鬆軟麵包夾著肉餡,最喜歡這道,好味!🔸Shrimp Cake($128)這個比較扁身,類似魚餅亦似蟹餅.只有四件🔸Chicken Tikka($128)熱盤滋滋聲盛著印度傳統橙紅色烤雞.用香料及乳酪醃製的雞件味道惹味,肉質軟熟🔸Thai Grèen Curry Risotto($148)義大利米緩緩吸收食材和醬汁精華,使米變得溫潤可口,一口吃下青咖哩香口帶椰香,滿口豐富滋味🔸Mango Sticky Rice($148)賣相吸引,糯米飯由紫米同糯米組成,入口軟糯.芒果清甜不酸,加上椰奶甜度剛好🔹Hoegaarden($78)🔹Coconut ($58)

🔸Keema Pav($168)

🔸Shrimp Cake($128)
這個比較扁身,類似魚餅亦似蟹餅.只有四件

🔸Chicken Tikka($128)

🔸Mango Sticky Rice($148)

We sat in the indoor area and the air-conditioning was so strong that everyone at my table felt extremely uncomfortable throughout the meal.  Not only was the air-con temperature far too cold, the fan level was also very high and blew directly at our heads and shoulders.  We requested the air conditioning to be turned down, or the fan to be turned down, or to be seated at a different table, but all our requests were declined and nothing was done to mitigate the situation.  It was a ridiculously uncomfortable environment and a very unpleasant experience.
2024-07-12
2024-07-11 145 浏览
走過太古坊,看到Sage&Salt,大部分座位都在戶外,環境有異國風情,餐廳主打印度、泰國和越南菜,星期一至星期五都有不同的優惠。串燒沙嗲 $108沙嗲有幾種肉可以選擇,比如雞、豬、牛,選了豬肉串,豬肉質地緊實,但咬開起來容易,搭配旁邊的沙嗲醬汁,以及青瓜、洋蔥,吃起來香口美味。馬來柚子沙律 $138柚子沙拉份量很大,除了柚子,還有洋蔥、生菜、薄荷葉、小番茄等配料,醬汁偏酸,清新開胃。炒通菜 $88每逢吃東南亞菜,總會叫上一份炒通菜,通菜清淡的味道,入口帶有麻油香味,再加上蒜香。辣蝦薄餅卷 $188辣蝦上來時冒著濃煙,薄餅則另外上,共有三種醬汁,分別是薄荷醬、番茄醬和果醬,辣蝦辣度適中,再加上蔬菜,包在薄餅皮裡,口感豐富。青咖哩雞炒意大利飯 $148意大利飯比想像中辣,口感濕潤,帶有豐富的醬汁,有雞塊、洋蔥等配料。蔓越莓果汁 $48果汁微甜,口感清新。

串燒沙嗲 $108

馬來柚子沙律 $138

炒通菜 $88

辣蝦薄餅卷 $188

青咖哩雞炒意大利飯 $148

蔓越莓果汁 $48
果汁微甜,口感清新。