鰂魚涌嘅太古坊真係有好多餐廳!但係呢一間真係好有feel ~個環境好靚,佢係室內酒吧,但都有室外位可以坐,好適合同朋友傾偈!不過同朋友都唔肚餓,所以冇叫咗好多嘢食,但係飲品真係好好飲啊!就咁嚟Chill吓都好正! ❤️Organic Pomelo Salad (+hkd18 shrimp) hkd 156佢個柚子沙律又靚又好食!!除咗好多柚子之外,仲好多其他配菜,例如蕃茄仔、三色椒、洋蔥🧅同其他herbs 等等!配埋花生同佢個柚子汁就真係好好味🤤而且係勁大份!❤️ Detox Verde hkd 48Happy hour 3-8pm 好長!呢杯好清新呀!雖然個成份有菠菜,但係青檸汁湯同綠茶令佢冇咁青嘅感覺,推薦!❤️ Perfect Detox hkd 48紅菜頭🫜味係飲得出嘅,不過佢本身仲有檸檬汁糖蘋果汁,加埋蜜糖,所以都係好容易入口感!之後都嗌咗佢嘅 Signature steak,正常發揮。仲叫咗Thai High Gin 呢款cocktail,酒味都比較重,但係勝在個變色效果真係好靚!有加一,但真係坐得好舒服!就算唔飲酒,都有好多好好嘅飲品可以揀!仲要可以帶狗狗🐶👍🏼👍🏼

❤️ Detox Verde hkd 48

❤️ Perfect Detox hkd 48

• Detox Verde
  • Perfect Detox
2025-06-07 217 浏览
今晚約了朋友晚聚,他稱帶我到鰂魚涌最好的酒吧用膳。餐廳半開放式,戶外部份如一片在鬧市中的綠林,室內天花板也佈置得綠草如菌,富熱帶風情。中央有大吧枱,酒架上放有各式名酒。座位寬敞闊落,空間感十足,最適合三五知己輕談淺酌。晚上枱面上亮起幻彩燈飾,倍添情調。餐牌上的「晚市二人套餐」Surf & Turf Menu非常吸引,包括兩個主菜,可用優惠價錢追加其他配菜。“椰子汁三文魚扒”煎香的三文魚扒,肉質保持鮮美,入口甘香。醬汁是濃香的椰奶,香甜綿滑。原來椰奶與三文魚是好拍檔,讓人吃出意想不到的美味。“瑪莎拉燴羊膝”一大盤奉上,份量有些驚喜。大大支羊膝,肉質腍軟可口。醬汁是印度咖喱,香辣惹味,配有白飯和蔬菜,混和咖喱一起吃最合宜。追加:此外點了兩個款蔬菜,各具特色。“泰式炒雜菜”有椰菜、甘筍、辣椒、西蘭花等新鮮爽口蔬菜,以辣椒炒香,香而不辣。“炒西蘭花”新鮮翠綠的西蘭花,特別爽口,用來送咖喱也不錯。“冬蔭功湯”足料餐湯,材料豐富,有雞肉、蝦、香茅、辣椒、椰汁及泰國香料等,每一口都喝得好滋味。甜品:“芒果糯米飯”新鮮芒果、香濃椰漿、香甜暖暖綿軟的糯米飯,是出色的餐後甜品。飲品:Signature C
“椰子汁三文魚扒”
“瑪莎拉燴羊膝”
追加:
此外點了兩個款蔬菜,各具特色。
“泰式炒雜菜”
“炒西蘭花”
新鮮翠綠的西蘭花,特別爽口,用來送咖喱也不錯。
“冬蔭功湯”
甜品:“芒果糯米飯”
新鮮芒果、香濃椰漿、香甜暖暖綿軟的糯米飯,是出色的餐後甜品
飲品:
Signature Cocktail:Tropical Thunder
招牌雞尾酒,成份有龍舌蘭酒、薑黃橙酒、洛神花、樹莓和士多啤梨汁等,香醇易入口,飲後回甘。
這裏的食物質素高,環境又富浪漫詩意,更是狗狗友善餐廳,晚上客似雲來,熱鬧非常。
椰子汁三文魚扒
炒西蘭花
冬蔭功湯
芒果糯米飯
招牌雞尾酒 Tropical Thunder
朋友新領養咗隻狗狗🐶佢地上次一齊散完步之後~去左間可以帶狗狗去嘅酒吧覺得好正!所以佢決定帶我去試吓👯‍♀️一於星期五輕鬆吓!我哋大約七點去到間bar有得揀坐室外座位或者室內酒吧 Tiki Bar見到出邊都幾多人 所以我哋兩個就揀咗室內望住酒吧坐🍷室內佈置同裝修都充滿亞熱帶風情~🐖泰式豬頸肉沙律🥗烤到焦香嘅豬頸肉配上新鮮嘅沙律菜同自制嘅泰式調味汁非常之開胃,作為餐前小食好合適而且豬頸肉嘅份量超級多可以媲美為一個單品小食🥰🌟招牌肉眼扒🥩開頭見佢寫住配亞洲版既四川辣椒x阿根廷青醬仲擔心會好辣 ~好彩侍應就話係分開上嘅即刻好放心咁叫☺️肉眼扒揀咗五成熟一上黎就聞到塊扒嘅焦香味!燒得好靚 仲有一格格嘅烤痕第一啖冇點醬就咁食~燒得啱啱好 外面焦香嘅同時 肉質都非常嫩滑~第二啖就試咗佢哋調配嘅醬汁發覺出奇地一啲都唔辣~惹味得黎仲為食物加添在一絲絲嘅清新!塊牛扒本身已經好好食,但係個醬再大大將佢嘅層次昇華~💫特色印度香料烤雞卷🥙用印度薄餅包裹住嘅印度香料雞肉裏面充滿着新鮮蔬菜同香料製成嘅蘸醬薯條量亦都非常多! 脆卜卜好香口除咗點茄汁之外, 點肉眼扒嘅醬都好出色~右夾!好好味😋🥥椰青🌴椰青即叫即開 好冰凍
朋友新領養咗隻狗狗🐶
佢地上次一齊散完步之後~
去左間可以帶狗狗去嘅酒吧覺得好正!
所以佢決定帶我去試吓👯‍♀️
一於星期五輕鬆吓!
我哋大約七點去到間bar
有得揀坐室外座位或者室內酒吧 Tiki Bar
見到出邊都幾多人
所以我哋兩個就揀咗室內望住酒吧坐🍷
室內佈置同裝修都充滿亞熱帶風情~
🐖泰式豬頸肉沙律🥗
烤到焦香嘅豬頸肉配上
新鮮嘅沙律菜同自制嘅泰式調味汁
非常之開胃,作為餐前小食好合適
而且豬頸肉嘅份量超級多
可以媲美為一個單品小食🥰
🌟招牌肉眼扒🥩
開頭見佢寫住配亞洲版既四川辣椒x阿根廷青醬
仲擔心會好辣 ~好彩侍應就話係分開上嘅
即刻好放心咁叫☺️
肉眼扒揀咗五成熟
一上黎就聞到塊扒嘅焦香味!
燒得好靚
仲有一格格嘅烤痕
招牌肉眼扒
第一啖冇點醬就咁食~
燒得啱啱好
外面焦香嘅同時 肉質都非常嫩滑~
第二啖就試咗佢哋調配嘅醬汁
發覺出奇地一啲都唔辣~
惹味得黎仲為食物加添在一絲絲嘅清新!
塊牛扒本身已經好好食,但係個醬再大大將佢嘅層次昇華~
💫特色印度香料烤雞卷🥙
用印度薄餅包裹住嘅印度香料雞肉
裏面充滿着新鮮蔬菜同香料製成嘅蘸醬
薯條量亦都非常多! 脆卜卜好香口
除咗點茄汁之外, 點肉眼扒嘅醬都好出色~右夾!
好好味😋
🥥椰青🌴
椰青即叫即開 好冰凍~同東南亞特色食物好夾~

朋友仔今日要揸車,所以我哋都冇叫酒飲
下次要來試吓佢啲酒🍾

初頭佢話覺得可能係鰂魚涌最好既酒吧
我都覺得有啲誇張,但今次試完覺得真係好正!
星期五想鬆一鬆~又食啲好味嘅嘢食
人均消費~$400~
可以由天未黑坐到天黑晒慢慢傾偈真係好正
@sagesalthk #sagesalthk #TikiBar #urbanjungle #petfriendly #escapefromwork #alfrescodining #酒吧 #酒吧餐廳 #露天餐廳 #寵物友善
2025-05-07 149 浏览
太古坊入便真係有好多餐廳,其中一間泰式酒吧餐廳就非常適合放工後同朋友或同事一齊用餐餐廳空間感十足,環境舒適,裝潢摩登,注入園林氣息設有室內外座位,而且仲係動物友善餐廳,可以帶同心愛嘅寵物一齊用餐,非常寫意餐廳主要提供泰式及印度菜式,仲有多款特色 cocktail 可供選擇食品方面:泰式牛肉薄餅卷 : 泰式牛肉煎得軟嫩入味,再蘸上三款醬汁包係墨哥薄餅一齊食,酸酸甜甜,味道一流原隻燒魷魚 : 魷魚燒得彈牙軟滑,再上用泰國檸檬葉和檸檬草醃製嘅亞洲香辣醬和照燒醬,超級美味特色沙嗲串燒 : 串燒有齊豬肉、牛肉及雞肉,串燒燒得油香多汁,再蘸少少沙嗲醬,夠曬惹味青咖喱雞意大利飯 : 青咖喱汁夠曬濃郁,意大利飯吸收醬汁精華,味道偏帶,香口帶椰香味,再加埋雞胸肉,夠曬滋味Perfect Detox : 用紅菜頭、蘋果汁、蜂蜜及檸檬汁混製而成,味道清新排毒飲品Nothing : 用伏特加做基底、加上蜜瓜利口酒、椰子蘭姆酒、鳳梨汁,口感清新嘅 cocktail

餐廳空間感十足,環境舒適,裝潢摩登,注入園林氣息

食品方面:

2025-05-06
2025-04-13 187 浏览
成日覺得喺太古坊做野個vibe幾chill有藝術睇,又多cafe,夜晚又有酒吧餐廳 又近地鐵站! 呢晚就join我喺太古坊使野嘅朋友chill下 《 Sizzling Menu 💲288 for 2 》主食4選2, 揀咗「 印式天多利烤雞卷 」 同 「 泰式牛肉薄餅卷 」 - portion好大,配埋餅皮🫓 夠2-4個人食!不過啲肉好有嚼勁。套餐可以add on 其他野,我地就《 +$48 炒雜菜 》幾大碟,菜鮮甜~《 菠蘿炒飯$128 》足料又多菠蘿,個飯酸酸甜甜甜開胃~《泰式豬頸肉沙律 $138 》豬頸肉軟嫩香口,加埋酸辣汁調味好惹味~《 Stella Arrtois $58/bottle 》喺呢個咁chill環境,當然要飲番杯啤酒啦~《 Young Coconut $88/2個 》泰國酒吧feel 飲椰青都好㗎,啲椰青肉好嫩,仲可以食埋添~ 職員有禮,環境舒服又唔嘈~ 同朋友嚟chill下真係唔錯~
成日覺得喺太古坊做野個vibe幾chill
有藝術睇,又多cafe,夜晚又有酒吧餐廳
又近地鐵站!

呢晚就join我喺太古坊使野嘅朋友chill下

《 Sizzling Menu 💲288 for 2 》

夠2-4個人食!不過啲肉好有嚼勁。

《 菠蘿炒飯$128 》
足料又多菠蘿,個飯酸酸甜甜甜開胃~

《泰式豬頸肉沙律 $138 》
豬頸肉軟嫩香口,加埋酸辣汁調味好惹味~

《 Stella Arrtois $58/bottle 》
喺呢個咁chill環境,當然要飲番杯啤酒啦~

《 Young Coconut $88/2個 》

職員有禮,環境舒服又唔嘈~ 同朋友嚟chill下真係唔錯~
2025-04-08
泰式牛肉沙律鮮嫩的牛肉條與新鮮的綠色蔬菜完美結合,醬汁的酸甜口感讓整道菜更加開胃。每一口都散發著泰式香料的獨特風味,令人回味無窮,是夏季聚餐的理想選擇。SURF & TURF menu:印尼特色香辣盲曹魚味道濃郁,魚肉鮮嫩,搭配香辣的調味料,讓人感受到異國風情。每一口都充滿了香料的層次感,適合喜歡辛辣食物的朋友,絕對不容錯過。泰式牛仔骨以其豐滿的肉質和香氣撲鼻的醬汁著稱。烤得恰到好處的牛仔骨外酥內嫩,搭配獨特的泰國醬料,讓每一口都充滿了味道的驚喜,是肉食愛好者的首選。炒西蘭花清脆可口,簡單卻不失風味。蔬菜的新鮮感讓人感受到健康的選擇,與其他肉類菜品相輔相成,平衡了整體的口感。蒸米飯,米飯粒粒分明,口感柔軟。它是搭配各種菜品的完美伴侶,能吸收醬汁的美味。Thai high gin這款以檸檬草和泰國花卉調製的雞尾酒,無疑是完美的搭配,為您的用餐體驗增添一絲清新感。值得一提的是,您可以享受到獨特的室內Tiki Bar酒吧氛圍和迷人的室外環境,這裡允許您攜帶寵物狗,讓您和您的毛小孩都能享受這個愉快的用餐時光。無論是在室內的舒適環境,還是在室外的陽光下,這裡都是朋友聚會或家庭聚餐的理想場所,是鰂
泰式牛肉沙律

SURF & TURF menu:
印尼特色香辣盲曹魚

泰式牛仔骨

Thai high gin

值得一提的是,您可以享受到獨特的室內Tiki Bar酒吧氛圍和迷人的室外環境,這裡允許您攜帶寵物狗,讓您和您的毛小孩都能享受這個愉快的用餐時光。無論是在室內的舒適環境,還是在室外的陽光下,這裡都是朋友聚會或家庭聚餐的理想場所,是鰂魚涌最值得一去的酒吧之一!
Happy Friday 喺太古坊做完野黎呢間Sage & Salt 食泰國菜! 有Tiki bar 又有室外outdoor 位,好啱放工黎happy hour吓,夠哂chill,仲可以帶狗狗添! 🍹SaturnGin base, 熱情果味,甜酸平衡做得幾好,杏仁酒果仁香慢慢滲出嚟,好有層次! Blue Mango🥭💙Tiffany Blue色好靚! Tequila base 温和,芒果味突出,鹹鹹酸酸好清爽! 🐟 Red Barramundi Curry 泰式紅咖喱盲曹魚魚煎得皮脆肉滑,紅咖喱汁辣辣地好惹味,撈埋麵條食好吸汁幾夾。 🥗Tandoori Chicken & Mango 印式烤雞芒果沙律烤雞醃得夠香,芒果甜美,沙律菜、青瓜、洋、蕃茄仔新鮮爽脆。chili lime dressing幾醒胃! 🐑 Lamb Kofta燒羊肉丸手卷 燒羊肉丸有香草香料味燒得香口,用脆口 pita包、乳酪醬夾住食,仲有薯條、沙律菜解膩,好豐富! 🥭芒果糯米飯糯米飯暖身淋上椰奶,芒果熟度甜度啱啱好,夠晒滿足感。

🍹Saturn

Blue Mango🥭💙
Tiffany Blue色好靚!

🐟 Red Barramundi Curry
泰式紅咖喱盲曹魚
魚煎得皮脆肉滑,紅咖喱汁辣辣地好惹味,
撈埋麵條食好吸汁幾夾。

🥗Tandoori Chicken & Mango
印式烤雞芒果沙律

🐑 Lamb Kofta
燒羊肉丸手卷

🥭芒果糯米飯
糯米飯暖身淋上椰奶,芒果熟度甜度啱啱好,夠晒滿足感。

Sage & Salt是一家泰國菜餐廳,全店以園林為主題,充滿熱帶氣息,木製家具配上熱帶植物及草編裝飾,營造出異國風情;而店內設有Tiki bar,為顧客提供各類特色飲品,難怪bff經常推介,說這裏可能是鰂魚涌最好的酒吧!另外,餐廳設有室內及室外兩部份,寵物及狗狗友善。Surf & Turf menu 是逢星期四提供,價錢合理由,食物選擇亦不少。Coconut Salmon 三文魚扒厚切大塊,魚肉肉質嫩滑,不乾不柴,伴著味道香甜及帶有濃濃椰香的醬汁,推介。Lemongrass Pork Loin豬柳份量足,入口有淡淡炭燒及香茅味,肉質柔嫩,有微微脂香,蘸上香草辣汁,巨惹味。Tom Yung Gung Noodles冬陰功蝦湯麵湯底味道酸中帶辣,有濃濃香料味,內裏放了爽口彈牙的大蝦及草菇,層次豐富;麵條掛湯後,酸爽滑溜,值得一試。Banofee Pie 香蕉拖肥批size挺大,足夠2人分著吃,奶油豐盈柔滑,甜度適中,夾雜著香蕉果肉及雪糕享用,超讚。Vitamin Berries & Earl Grey TeaSmoothie 口感細滑,入口冰冷清爽,帶有濃郁莓香味,味道微甜,非常消暑;伯
另外,餐廳設有室內及室外兩部份,寵物及狗狗友善。
Coconut Salmon
Lemongrass Pork Loin
Tom Yung Gung Noodles
Banofee Pie

Smoothie 口感細滑,入口冰冷清爽,帶有濃郁莓香味,味道微甜,非常消暑;伯爵茶茶味濃厚。
朋友在鰂魚涌太古坊工作,放工後打算在附近食晚飯,一落電梯就見到這間「Sage & Salt」。平時返工一直都很想去食,一於今日放工食餐好,放鬆一下。一入到Sage & Salt,見到餐廳有個室內Tiki酒吧,還有室外座位,方便食客帶同寵物過來。餐廳融合東南亞風味,餐牌亦都包括不少印度、泰國和馬來西亞的美食。✯ 1. 原隻燒魷魚整隻魷魚以香茅、青檸葉醃製,炭火炙烤鎖住鮮味,醬汁帶點酸辣,佐以炸蒜片增添口感。✯ 2. 蒜蓉香草西蘭花炒大蝦西蘭花輕焯保留脆嫩口感,用蒜片爆香鑊氣中,再伴上大蝦,蝦肉裹上薄薄焦香,底層醬汁以雞湯收汁,賦予層次感。✯ 3. 印度烤雞餐廳遵循北印度傳統,雞肉以酸奶、薑黃、辣椒醃製,窯烤後外皮呈現標誌性胭脂紅,肉質卻能保持嫩度。Tandoori 烤雞搭配薄荷酸奶醬後,更上一層樓。✯ 4. 印尼炒飯絕對正宗的印尼炒飯,鑊氣十足,炒得粒粒分明。蝦醬和參巴醬的鹹鮮穿透力十足,再將頂層太陽蛋劃開,蛋液裹覆米粒。粉飯亦搭配沙嗲雞肉串燒和蝦片,三重口味!✯ 5. Baked Butter Naan印度烤餅配上原味牛油,做得外脆內韌,就算單吃都非常好食。✯ 6. Banofie P
Dinner
✯ 1. 原隻燒魷魚
✯ 2. 蒜蓉香草西蘭花炒大蝦
✯ 3. 印度烤雞
✯ 4. 印尼炒飯
✯ 5. Baked Butter Naan
印度烤餅配上原味牛油,做得外脆內韌,就算單吃都非常好食。
Baked Butter Naan
✯ 6. Banofie Pie
焦糖香蕉拖肥的底層消化餅超酥脆,中層拖肥醬亦調得濃郁滑順,再塗上頂層陣陣鮮奶油,甜度控制得宜,用來作飯後甜品簡直滿分。
✯ 7. Bahama Mama Cocktail
這款經典Bahama Mama Cocktail Tiki雞尾酒以深色蘭姆酒為基底,調和椰子蘭姆酒的甜,再加入青檸、橙和菠蘿汁,最後再以石榴糖漿調弄出晚霞般的漸層。酒名「Need a longgg vacay」,非常配合,甜甜的配上溫夏的天氣,就如去了東南亞度假一樣。
 ✯ 8. Young Coconut
原隻椰子非常大顆,椰子水非常清甜,內裡帶大量椰肉,飲一口特別醒神。
Young Coconut
「Sage & Salt」的酒吧非常吸引,攜帶竉物亦都沒問題,已經約定朋友帶埋狗狗再去多一次!
2025-05-25
Dinner
Baked Butter Naan
2025-06-05 65 浏览
最近收工搵朋友收工聚下黎到佢工作地方附近既太古坊食飯,黎到依邊先知原來有間環境好chill既餐廳「Sage & Salt」,室外露天位置可以帶毛孩一齊嚟放鬆用餐,室內設計好有綠野仙蹤感覺亦有特色Tiki Bar好有度假風情❤️食物方面😋印尼炒飯上碟賣相很不錯,炒飯甜辣味道十分惹味,配料有煎蛋蝦仁,沙嗲雞肉燒得火候剛好,肉質嫩滑多汁,搭配秘製沙嗲醬味道一流👍🏻Sizzling Night 「印式天多利烤雞卷」&「泰式牛肉薄餅卷」泰式牛肉煮得軟嫩,香料醃製既烤雞非常入味嫩滑,兩款再沾上三款醬汁放喺墨哥薄餅一齊食,酸酸甜甜十分開胃,分量十足非常滿足,另外追加炒西蘭花,熱辣辣有鑊氣😋Coconut for Two 清甜冰涼,椰青肉好嫩,非常解渴👍🏻

食物方面😋

Sizzling Night
「印式天多利烤雞卷」&「泰式牛肉薄餅卷」

Coconut for Two
清甜冰涼,椰青肉好嫩,非常解渴👍🏻
2025-05-31 70 浏览
前排放工等朋友,揀咗太古坊附近嘅餐廳~見好多Office放咗工過嚟Happy hour。餐廳以泰國菜與印度風味為基底,融合酒吧文化與異國情調,而且有好多綠植環繞,可能是鰂魚涌最好的酒吧~仲可以帶狗狗去!-泰式豬頸肉沙律🥗豬頸肉炭烤後焦香撲鼻,肉質軟嫩帶彈性,搭配酸辣醬汁與新鮮生菜,口感層次豐富,係開胃首選。-魷魚配蒜香西蘭花🥦呢款有啲似食緊中菜😂😂魷魚煎至外皮微脆,肉質彈牙不韌,蒜香西蘭花則以快炒保留清脆口感,好大舊。-薯蓉芝士丸🧀外層酥脆,內餡是綿密薯泥與拉絲芝士,濃郁奶香中帶馬鈴薯的甜味,好岩做佐酒小食。-奶油咖喱雞🥘 奶油咖喱醬汁好濃!香料層次分明,甜中帶微辣。-冬陰功蝦湯麵🍜湯底酸辣濃郁卻不過嗆,麵條份量好多!吸飽湯汁精華,搭配鮮嫩大蝦與香菇,幾好食!-Sage & Salt Signature Cocktail/ Masala Tea🥂

-泰式豬頸肉沙律🥗

-魷魚配蒜香西蘭花🥦

-薯蓉芝士丸🧀

-奶油咖喱雞🥘
奶油咖喱醬汁好濃!香料層次分明,甜中帶微辣。

-冬陰功蝦湯麵🍜

朋友喺太古坊返工,帶我去咗呢間好舒服嘅泰式餐廳開放式嘅環境.可以帶埋狗狗一齊用餐Tiki Bar帶來異國情調嘅氛圍嚟到當然飲下酒Chill下係鰂魚涌最正嘅酒吧我地揀咗幾款菜式都好有水準✨印尼特色香辣盲曹魚帶點微辣嘅盲鰽魚無骨啖啖肉.怕食魚骨就啱哂✨星洲式辣椒蛤蜆肉飽滿.每隻都沾滿辣椒汁新鮮惹味✨有機柚子沙律沙律好有份量超大盤柚子充滿爆汁感✨椰青即開椰青好清甜裡面椰肉好似布丁咁幼滑$88 for 2, 真係好抵呀
朋友喺太古坊返工,帶我去咗呢間好舒服嘅泰式餐廳
開放式嘅環境.可以帶埋狗狗一齊用餐

裡面椰肉好似布丁咁幼滑
$88 for 2, 真係好抵呀
2025-05-29
午餐
鰂魚涌太古坊下有間Asian Fusion 餐廳,食物融合印度、泰國及越南風味.每道菜式平均地有質素,外藉店員更是細心友善.餐廳室外樹林設計將氣氛帶入,感覺舒適~當日星期四晚有Surf & Turf Menu餐,可選海鮮與肉類各一,價格比單點更優惠.原隻燒魷魚新鮮軟熟,調味清新又惹味;香茅豬柳大件香口.更喜歡青咖喱雞意大利飯.義大利米吸收食材和醬汁精華,米粒溫潤可口.青咖哩香口帶椰香,滿口豐富滋味.最棒的是每日3-8pm酒精飲品都只是$48-$68.難怪閒日晚上都座無虛席,氣氛不錯~▪️ Surf & Turf($388)Teriyaki Grilled Squid·Lemon Grass Pork Loin▪️Thai Grèen Curry Risotto($148)▪️Malaysian Roti Canal($58)▪️Pornstar Martini($78)▪️Honey Bunny($68)

▪️ Surf & Turf($388)
▪️Malaysian Roti Canal($58)
▪️Pornstar Martini($78)
▪️Honey Bunny($68)

2025-05-17 40 浏览
原來鰂魚涌有個咁chill嘅happy hour地方‼️呢間泰式酒吧環境非常開揚,不過而家天氣咁悶熱,我都係坐返室內🍛「印尼炒飯」本身諗住好似好普通,唔打算叫,但見到有「廚師推介」嘅標示,就叫嚟試下果然無推介錯首先賣相很不錯,炒飯甜甜辣辣好好食,沙嗲雞肉串更加係亮點,雞肉燒得好軟滑❤️🥗「泰式牛肉沙律」泰式酸辣汁做dressing,好開胃,不過牛肉就grill得有啲乾~~「星洲辣椒炒蜆」我哋要左normal spicy,辣度岩岩好👍🏻好惹味啲汁用嚟撈飯一定好正蜆肉比較削啲,唔夠飽滿!🍰「香蕉拖肥蛋糕」呢件蛋糕勁大件啲cream好幼滑,中間嘅香蕉條完全被拖肥忌廉包圍住,一啖食哂好滿足
原來鰂魚涌有個咁chill嘅happy hour地方‼️
呢間泰式酒吧環境非常開揚,
不過而家天氣咁悶熱,我都係坐返室內

🍛「印尼炒飯」
本身諗住好似好普通,唔打算叫,
但見到有「廚師推介」嘅標示,就叫嚟試下

果然無推介錯
首先賣相很不錯,
炒飯甜甜辣辣好好食,
沙嗲雞肉串更加係亮點,雞肉燒得好軟滑❤️

🥗「泰式牛肉沙律」
泰式酸辣汁做dressing,好開胃,
不過牛肉就grill得有啲乾~~

「星洲辣椒炒蜆」
我哋要左normal spicy,辣度岩岩好👍🏻好惹味
啲汁用嚟撈飯一定好正

蜆肉比較削啲,唔夠飽滿!

🍰「香蕉拖肥蛋糕」
呢件蛋糕勁大件

啲cream好幼滑,中間嘅香蕉條完全被拖肥忌廉包圍住,
一啖食哂好滿足
2025-05-17 45 浏览
#sage&salt 以新派東南亞菜為主。以半開放式設計,室內酒吧 (Tiki Bar) 裝潢雅致,而室外環境感覺開揚,環境舒適,仲可以帶狗狗來。我地先點了兩杯特色飲品🍹🍸🥥 HH-Bahama Mama味道偏酸,酒味較濃,呢度cocktail 一流,系鰂魚涌週邊最好既酒吧!!🥥 椰青必嗌嘅椰青,非常清甜消暑,仲可以食埋入面既果肉。🥥 泰式豬頸肉沙律呢碟沙律有豬頸肉,紫洋蔥,生菜作墊,香烤微脆脆豬頸肉,切片份量唔少,食落爽口唔鞋又無渣,微辣帶酸好開胃。🥥 三文魚扒賣相精緻,份量唔少。慢煮半熟三文魚,外層煎香。入口啖啖肉的質感,滲出豐盛魚油脂香,入口肥美,魚骨絲骨除去,食起來非常方便。跟配薯小白菜,感覺更完滿。🥥 香茅豬柳豬柳肉質結實鮮嫩,配上醬汁酸酸地,調味啱啱好,配菜仲有蘆荀同西蘭花,入口清新爽甜。🥥 朱古力曲奇雲尼拿雪糕球系曲奇面,岩岩出爐曲奇暖暖笠,入口一凍一熱,甜甜蜜蜜!!🥥 白飯

🥥 HH-Bahama Mama
HH-Bahama Mama

🥥 椰青
必嗌嘅椰青,非常清甜消暑,仲可以食埋入面既果肉。

🥥 泰式豬頸肉沙律

🥥 三文魚扒