2018-09-25 180 浏览
今晚同一樣愛食海膽嘅朋友黎到好出名食海膽嘅S2。入到去被安排坐係近吧台嘅位置。前菜:牛油果帆立貝海膽沙律 $168帆立貝新鮮,牛油果同海膽食落同樣creamy 嘅感覺加上酸酸嘅調味,滿足又開胃。特上吞拿 $98/1件兩件拖羅真係超肥美,師傅話屬於天靈蓋嘅部位。 真係入口即溶。芝士年糕 $48外層脆皮,芝士味幾濃郁。比一口芝士多了年糕煙韌的口感。S2特色海膽火焰卷 $148上碟時,店員會淋上酒精點火,熄火後就可食用。視覺效果滿分。卷物蟹柳、蛋味道整體會較淡。可能要突出海膽嘅濃郁creamy!清酒鮑魚雞翼 $78超驚喜之作,鮑魚好稔,雞翼juicy,清酒味濃。雞軟骨$18燒得惹味,爽口佐酒。和牛舌$48牛味濃,燒得都幾稔身。檸檬酸汁日本水母 $98水母配上同樣爽口嘅沖繩海葡萄,加埋檸檬夠清新,超開胃解膩!三文魚夾餅創作壽司 $68夾餅係燒到好香口嘅魚乾,似薯片嘅口感。加上三文魚他他爆餡,食落口感豐富有層次。海膽焗蠔 $98/1 蠔肉肥美,加上creamy 嘅海膽 ,真係好滿足。海膽味雪糕全港首創!得呢度有咋~感覺有點海鹽味、牛奶味,鹹鹹地但又多點鮮味!估唔到完全無違和感。由前菜沙律、壽司、
今晚同一樣愛食海膽嘅朋友黎到好出名食海膽嘅S2。

入到去被安排坐係近吧台嘅位置。

前菜:牛油果帆立貝海膽沙律

特上吞拿 $98/1件

芝士年糕 $48
外層脆皮,芝士味幾濃郁。
比一口芝士多了年糕煙韌的口感。

S2特色海膽火焰卷 $148

上碟時,店員會淋上酒精點火,熄火後就
可食用。視覺效果滿分。

清酒鮑魚雞翼 $78
超驚喜之作,鮑魚好稔,雞翼juicy,清酒味濃。

雞軟骨$18
燒得惹味,爽口佐酒。
和牛舌$48
牛味濃,燒得都幾稔身。

檸檬酸汁日本水母 $98
水母配上同樣爽口嘅沖繩海葡萄,加埋檸檬夠清新,超開胃解膩!

三文魚夾餅創作壽司 $68
夾餅係燒到好香口嘅魚乾,似薯片嘅口感。
加上三文魚他他爆餡,食落口感豐富有層次。

海膽焗蠔
$98/1
蠔肉肥美,加上creamy 嘅海膽 ,真係好滿足。

海膽味雪糕全港首創!得呢度有咋~

由前菜沙律、壽司、焗蠔,將海膽完美入饌~
2018-09-18
  • 清酒鮑魚雞翼
  • 海膽雪糕
  • 十層海膽杯
  • 牛油果帆立貝洋風沙律
2018-09-25 69 浏览
朋友非常喜歡吃海膽,特意找了這間有很多不同海膽料理的餐廳,為他慶祝生日! 首先,叫了出名的十層海膽杯。各種魚生和海膽一層疊一層,賣相可以。海膽分量不少,而且新鮮沒有腥味,不錯。牛油果帆立貝洋風海膽沙律這個沙律材料很豐富,不但有海膽和帶子,還有牛油果,配上油醋汁,簡單又開胃。芝士年糕 平時很喜歡吃放題的炸芝士年糕,但始終是炸物,比較油膩。 這裏有烤的芝士年糕,健康得多,而且美味程度不減!清酒鮑魚雞翼 非常推介這道菜。雞翼去骨,釀入清酒鮑魚,雞翼燒到外層脆脆的,入面的鮑魚充滿酒香,兩者的味道異常的夾!S2特式海膽火焰卷 再來個主食,卷物上面鋪了帶子,海膽和魚子,口感豐富。而且,上菜時即時點火,很吸睛,很適合慶祝生日時叫。海膽雪糕 最後當然不少得甜品。這個海膽雪糕夠特別,據說香港只有這間餐廳有。味道上,主要是牛奶味,會嚐到少少海膽的鹹味,味道頗新其有趣。

十層海膽杯

首先,叫了出名的十層海膽杯。

各種魚生和海膽一層疊一層,賣相可以。

海膽分量不少,而且新鮮沒有腥味,不錯。

烤芝士年糕

清酒鮑魚雞翼

非常推介這道菜。

S2特式海膽火焰卷

再來個主食,卷物上面鋪了帶子,海膽和魚子,口感豐富。

而且,上菜時即時點火,很吸睛,很適合慶祝生日時叫。

最後當然不少得甜品

這個海膽雪糕夠特別,據說香港只有這間餐廳有。
烤芝士年糕
2018-09-20 102 浏览
去揾舊同事食 lunch,佢問我食唔食海膽丼,痴線梗係食啦!佢就帶左我黎呢度,原來就係網上好多人盛讚既海膽杯果間~ 咁應該食得過啦,點知有 d 失望。。。1. 原來星期六係少 d 款式揀架,上次同事食過好食果個今日無,因為係另外餐牌上既,今日剩係可以叫主 menu 入面既2. 咁睇左一輪我就揀左有海膽既三色丼啦,一定要試海膽架嘛,點知上枱海膽得一瓣咁多咋,我以為會有三份一😓3. 最大問題係,個飯暖偏熱😞個感覺同個飯唔多夾咁囉咁我就擺左陣先再食,之後個感覺就好返 d 三文魚籽係好食既,挽回分數

咁應該食得過啦,點知有 d 失望。。。

3. 最大問題係,個飯暖偏熱😞個感覺同個飯唔多夾咁囉

咁我就擺左陣先再食,之後個感覺就好返 d

三文魚籽係好食既,挽回分數

2018-09-19 60 浏览
朋友話佢接到單大生意,開心就話帶我去石板街食好野,神神秘秘咁又唔話我知係咩,話要去到俾個驚喜我,連食咩都幫我安排埋啦!我地去到嘅時候餐廳唔算多人,但都等咗一段時間先有侍應幫忙安排入座,可能啱啱開始準備晚市比較忙啦。坐低咗朋友先同我講呢間餐廳係出名海膽,話今晚要食海膽全餐哈哈!打頭炮嘅係十層海膽杯,食落去海膽味好清新,而每一層嘅海鮮味道都好分明~上面嘅魚乾脆脆最俾到驚喜我,好香口調味亦剛好唔會太鹹!然後係海膽帶子牛油果沙拉,入面有好多牛油果啱哂我呢個牛油果控。芝士年糕食得多,但焗嘅真係第一次食,芝士好香嘅奶味,同埋因為唔係油炸所以外皮唔會好似平時果啲咗軟身。連焗蠔都加咗海膽!果然係海膽全餐!意料之外嘅係壽司榮登全晚最好食嘅食物!經過火炙嘅帶子同海膽比起刺身更鮮甜,壽司飯粒粒仲分明,呢點真係好重要!釀雞翼成日見,估唔到會用清酒飽魚黎釀。剛好老闆返咗黎,老闆安排咗侍應詳細介紹呢款咁特別嘅雞翼。鮑魚食落去有淡淡嘅清酒甜味,雞翼就外皮燒得香脆,保持到肉汁。最後連甜品都係用海膽做!老闆再次安排侍應向我哋詳細介紹呢款咁特別嘅獨家海膽雪糕~原來係老闆自家研發㗎!睇得出老闆真係好鍾意海膽,連甜品都可以加

芝士年糕食得多,但焗嘅真係第一次食

連焗蠔都加咗海膽!果然係海膽全餐!

意料之外嘅係壽司榮登全晚最好食嘅食物

最後連甜品都係用海膽做!老闆再次安排侍應向我哋詳細介紹呢款咁特別嘅獨家海膽雪糕~原來係老闆自家研發㗎!睇得出老闆真係好鍾意海膽,連甜品都可以加入海膽元素!真係好多謝朋友帶我黎食海膽餐,希望佢接多啲大單再帶我去食好野啦!
2018-09-18 40 浏览
今次係朋友帶路之下,去左一間係石板街旁的居酒屋。入面位置唔算多,目測只可以同時容納20人左右。呢度出名食海膽,於是我地叫左一客10層海膽杯。食落口感非常之豐富,佢每一層都用不同食材去堆疊,有海膽、拖羅魚蓉、蝦、海葡萄、三文魚子、海帶碎。成隻杯好似藝術品咁XD 海膽都非常新鮮美味,好難得係香港揾到好味嘅海膽我非常欣賞佢嘅蘋果沙律,沙律入面除左有蘋果絲之外,仲有蟹子,每一啖都好爽,好清新,而且十分開胃芝士年糕,咬開會流出熱辣辣嘅芝士,好滿足估佢唔到嘅,有喝個鮑魚雞翼,成隻鮑魚釀左入雞翼入面,食落啖啖肉,因為燒烤過,所以好香口因為海膽好好食,所以我地見左海膽燒岩蠔&拖羅海膽三色丼。本身隻蠔已經整得好入味,仲要加埋有有海膽&蟹子係面頭,真係無得輸~海膽三色丼上面都鋪滿左一堆海膽、三文魚子、拖羅魚蓉,超級豐富,比一般嘅魚生飯更好食試左2款壽司,有三文魚夾餅壽司&火焰卷。三文夾餅用兩塊餅干代替平時嘅紫菜,令到壽司多左份脆脆嘅口感~而火焰卷,係上碟嘅時候,侍應會幫碟卷物點火,等你可以熱住佢黎食最後我地試埋佢個海膽雪糕,雪糕有微微嘅海膽味,啱哂鍾意食海膽嘅我地

芝士年糕,咬開會流出熱辣辣嘅芝士,好滿足

2018-09-18 90 浏览
S2 Kitchen  海膽盛宴  同朋友講開老婆想食海膽,朋友推介呢間在中環以新鮮海膽做主題嘅餐廳。一於訂枱帶老婆去食。  餐廳地址在威靈頓街,而入口就在石板街,雖然入口被攤檔擋住,但因為門口有招牌同大燈籠,所以都唔難搵到。  餐廳地方不大,陳設有點心思,感覺好像日本的居酒屋。  餐廳特色推介十層海膽杯 ($398) 餐廳招牌菜,將十種食物分層放入香檳杯,賣相相當有特色;又頂到底逐層食。  最頂係一塊燒白飯魚,有趣又有脆;主角當然係北海道紫海膽, 十分新鮮!海膽吃完後尤有餘韻,之後有海葡萄及拖羅,味道較淡,清一清味蕾之後便到咸香味濃的三文魚子!在淡淡鮮香的白蝦之後又是剌激味蕾的鮮甜海膽!兩層鮮甜軟滑海膽之間夾著口感較粗,味道較清的松葉蟹肉。最後杯底以味道不濃,有豐富纖維的海帶碎作結。  整個海膽杯的設計編排能看出廚師的獨特心思,值得一讚!  S2特色海膽火焰卷 ($148) 視覺效果一流的卷物,在現場燈光昏暗的環境下,看著頂部芝士慢慢溶化,在等吃的過程增添期待感;味道也很好。  牛油果帆立貝洋風海膽沙律  ($168) 清新的蔬菜沙律,配上帆立貝的鮮甜,以開胃油醋汁作調味,再以鮮甜海
S2 Kitchen

海膽盛宴

餐廳地方不大,陳設有點心思,感覺好像日本的居酒屋。

餐廳特色推介十層海膽杯 ($398)

整個海膽杯的設計編排能看出廚師的獨特心思,值得一讚!

S2特色海膽火焰卷 ($148)
S2特色海膽火焰卷

牛油果帆立貝洋風海膽沙律  ($168)
牛油果帆立貝洋風海膽沙律
清新的蔬菜沙律,配上帆立貝的鮮甜,以開胃油醋汁作調味,再以鮮甜海膽作點綴,另人欲罷不能!

芝士年榚 ($48)
芝士年榚
軟熟芝士心配煙韌年榚皮再加薄脆紫菜,多重口感,心思之作!

清酒鮑魚雞翼 ($78)
清酒鮑魚雞翼
原隻鮑魚釀入雞翼裡面,感覺豪華。

海膽燒岩蠔 ($98)
海膽燒岩蠔
芝士及醬汁將燒蠔的水份鎖住,吃的時候熱騰騰之餘又不會覺得乾,不錯。

海膽雪榚 ($68)
海膽雪榚
北海道牛奶混入海膽,味道不太甜且略為帶咸,甚為特別。

餐廳雖然座位有點窄,但在中環這出名搵食難的地方,能以這合理價格提供高質素日式料理,確實值得捧場!

芝士年榚
海膽雪榚
最近生活有點悶納 整個人都了無生氣 又是時候找一下好友飯腳來個溫馨飯局 解一下生活苦悶 久久沒有踏出過新界九龍區 這次就來一個去到底 去中環食好西 呢間位於威靈頓街既S2 Kitchen由樂師傅主理 以特色海膽聞名 早前已經聽聞特別特意冒名而來 果然無令人失望 既然值得再食當然要搵埋飯腳 舖內以日式裝潢佈置 雖然地方空間不算大 但坐下來跟三五好友相聚實為不錯 更能增進感情 餐牌上特色主食太多 如果頓時決定不了可以參考一下推介 樣樣都是美點 真的想所有都吞下肚嗯~ 打頭陣先來特色十層海膽杯 呢杯野包括黑魚子、海葡萄、海膽、吞拿魚茸、三文魚、 白蝦、海膽、蟹肉、海膽同海帶層層疊起 層層都非常分明 非常考驗師傅功夫 海膽味道甘香鮮味 令人一試難忘富有滿足感 師傅巧妙地配上白蝦蟹肉以及海帶 帶有微微咸香解油膩之餘仲多添一份清甜 師傅更建議混合刺身一起食效果最好 亦最鮮味 牛油果帆立貝洋風海膽沙律 用帶子刺身做基底 上面放了海膽及雜菜 味道清新可口 配合特色黑醋沙拉醬汁更令人有醒胃感覺 芝士年糕 年糕帶點金黃 煙韌糯感非常 紥實香軟棉滑可口 但又不會油油亮亮 配上香脆紫菜包著一併吃 芝士
最近生活有點悶納 整個人都了無生氣
又是時候找一下好友飯腳來個溫馨飯局 解一下生活苦悶
久久沒有踏出過新界九龍區 這次就來一個去到底 去中環食好西
呢間位於威靈頓街既S2 Kitchen樂師傅主理 以特色海膽聞名

餐牌上特色主食太多 如果頓時決定不了可以參考一下推介
樣樣都是美點 真的想所有都吞下肚嗯~
打頭陣先來特色十層海膽杯
呢杯野包括黑魚子、海葡萄、海膽、吞拿魚茸、三文魚、

白蝦、海膽、蟹肉、海膽同海帶層層疊起
師傅更建議混合刺身一起食效果最好 亦最鮮味
用帶子刺身做基底 上面放了海膽及雜菜 味道清新可口
配合特色黑醋沙拉醬汁更令人有醒胃感覺
芝士年糕
配上香脆紫菜包著一併吃 芝士味更為突出 吃畢不會有太大罪惡感

海瞻燒岩蠔
蠔熟程度剛好 一咬有點爆汁既感覺 味道鮮甜味美爽滑 入口即溶化
外脆內軟外形飽滿 鮑魚仍然可以保持彈牙香稔可口 燒功不錯
吃著帶有陣陣清酒香味 味道不會功高蓋主
特色海瞻火焰卷
視覺來得更衝擊既一道 製作別出心裁
以火焰燒上30秒左右 吃起來多了一份焦香

主打健康概念 壽司卷配有海膽、魚子、牛油果 即使吃畢一整板都唔會肥
完美配合混成一體口感不俗令味道更為一致

三文魚夾餅創作壽司
創作壽司果然帶來新驚喜
用上日本鱈魚皮燒香 薄薄一層而且略略帶脆 夾起壽司成了夾餅壽司
味道清淡帶有輕微魚香 配上豐潤既三文魚粒 味甘油香 份量剛好不膩
自家製海膽雪糕確實特別 相信好難搵到第二間有得食
用上北海道牛乳新鮮製作 有著陣陣奶香 入口細滑唔甜膩不過同時有少少咸味
海膽味亦不會過重 意外地好吃

以雪糕泡芙作呢餐飯既完美句號
總括而言 師傅水準保持得不錯 食物質素有保證 份份精緻鮮味
不過奈何座位空間不算大 坐得不算舒適 不過勝在食物品質搭夠 實在值得一試

S2 Kitchen
中環威靈頓街51號A舖
2018-08-29
2018-09-17 96 浏览
用海膽來做主打菜式嘅餐廳真係少之又少,今日就同朋友慕名而來到呢間位於中環嘅日式小店,試一試佢以海膽為主創出的菜式,睇吓佢係咪真係可以滿足到我哋呢啲海膽控!餐廳細細都幾有特色!事不宜遲,即刻叫咗呢度嘅招牌煮打菜式『特級S2海膽杯』試試先呢個杯除咗有三層海膽,中間仲有蟹子吞拿魚帶子蟹肉海葡萄等等名貴嘅日本料理食材足足有十層高放喺香檳杯入邊真係賣相一流,口感豐富。『海膽燒岩蠔』豐厚既蠔肉加埋啲沙律醬焗到金黃色,面層再加海膽同埋蟹子,完全帶出蠔嘅鮮味,蠔燒得火候啱啱好,入口仲感覺到蠔的鮮嫩,好滑好香。『牛油果帆立貝洋風沙律』一睇就知呢個沙律都係走唔出海膽呢個主題㗎啦。不過除咗海膽之外,入邊仲有博切嘅帆立貝、幼滑嘅牛油果可以聯絡嘅沙律菜,口感既鮮甜又清新!『清酒鮑魚雞翼』呢個清酒鮑魚雞翼雖然冇海膽係入邊,但係雞翼入邊係包住一隻大大隻嘅鮑魚,鮑魚有陣陣嘅清酒酒香,而雞翼皮又夠好香脆, 當食咗幾道主打海膽菜之後食下呢個鮑魚雞翼轉一轉口味都真係唔錯。『S2特色火焰卷』呢個火焰卷真係好有特色,單體啲底嘅火焰就知呢個係一個吸睛火焰卷啦!面層嘅海膽同蟹子再加上沙律醬令到呢個壽司增添不少層次感,唔需要再點任何

餐廳細細都幾有特色!

特級S2海膽杯

『海膽燒岩蠔』
海膽燒岩蠔

『牛油果帆立貝洋風沙律』
牛油果帆立貝洋風沙律

『清酒鮑魚雞翼』
清酒鮑魚雞翼2隻

『S2特色火焰卷』
S二特色火焰卷

呢個火焰卷真係好有特色,單體啲底嘅火焰就知呢個係一個吸睛火焰卷啦!面層嘅海膽同蟹子再加上沙律醬令到呢個壽司增添不少層次感,唔需要再點任何醬汁都鮮味十足。

最後雖然都幾飽但係我都叫咗個好特別嘅『海膽雪糕』做甜品。冇錯,係海膽雪糕係咪好特別呢!海洋味嘅鹹味海膽混雜着甜甜香滑嘅雪糕真係好特別,亦都係師傅嘅大膽嘗試!
海膽雪糕

『芝士年糕』,呢個芝士年糕燒到皮脆而內軟,加埋紫菜包住一齊食特別可口。
芝士年糕

對於一個海膽控黎講,呢間小店來幾乎每一道菜都可以俾你品嚐到海膽,而且款式味道都超乎你所想,真係一間好有特色嘅海膽主打菜。

2018-09-13 734 浏览
今晚同媽媽去中環這間日式小店食晚餐,6點開!環境雖然唔大,但感覺都幾有家庭的友善親切感!食物好特色、好有藝術感!每樣都好好味道!S2海膽杯好靚的層層杯!顏色配搭滿分哦服務員推介:北海道紫海膽直送、好鮮甜,不用加任何調味!海膽好香好滑好鮮甜!又大片!上面還有海葡萄,口感爽脆特別!下面一層層有新鮮甜美藍鰭吞拿魚拖羅、大大粒爆脆的三文魚籽、香甜白蝦、有口感的松葉蟹肉,好正喔!好鮮好開胃好豐富口感!必食推薦青蘋果蟹籽沙律手切青蘋果好香脆美味!好開胃好清甜,配上蟹籽口感及沙律醬,我好愛這質感S2 特色海膽火焰卷上面是細粒粒爆爆蟹籽及香濃芝士層,中間夾著蟹柳及甜蛋,配上沙律醬好好味!師傅用火槍燒熔芝士及微微香濃的壽司的邊位服裝生點火,好有效果!視覺效果好靚好火呀!有型燒完1-2分鐘就可以食!好香好正!燒日本芝士年糕燒焗熱騰騰,好香好熱!好可愛外甜甜的年糕、內面是咸咸香香的芝士,配上紫菜!好特別的味道及口感清酒鮑魚雞翼圓圓的雞翼好可愛!燒得個皮好香好脆、內面好多汁唔會乾,雞肉好嫩滑;去咗骨好細心(原來包著鮑魚)鮑魚好大隻,好軟腍好有口感!好滿足喔海膽燒岩蠔燒得好香!好大隻!上面的海膽好大又鮮甜,配上
食物好特色、好有藝術感!每樣都好好味道!

好靚的層層杯!顏色配搭滿分哦

必食推薦

S2 特色海膽火焰卷

S2特色海膽火焰卷

服裝生點火,好有效果!視覺效果好靚好火呀!有型
燒完1-2分鐘就可以食!好香好正!
燒日本芝士年糕
日本芝士年糕

燒焗熱騰騰,好香好熱!好可愛

大隻鮑魚

鮑魚好大隻,好軟腍好有口感!好滿足喔

海膽燒岩蠔

燒得好香!好大隻!上面的海膽好大又鮮甜,配上爆爆口感的蟹籽,口感一流!下面的蠔好香好滑,滿滿的蠔味,又鮮又香

日本海膽牛乳雪糕
海膽雪糕

好靚好特別!服務員說是香港獨家,只此一家!好香的海膽配滑滑的牛乳,夠凍又美味!是一整個晚餐完美的句點

日本海膽配日本牛乳雪糕

內面有海膽粒粒!

2018-09-12
日本芝士年糕
大隻鮑魚
日本海膽配日本牛乳雪糕
2018-09-12 69 浏览
之前同男友已經食過一次,今次係返CALL真係好味🤩之前係食鐵板燒,今次就食佢居酒屋,有驚喜!由於佢🈶️一個排行榜係舖頭,我地就主要嗌了排行榜受歡迎既食物海膽杯($398)每一啖都有豐富既海膽!師傅完全無手軟啊😂而且佢同海葡萄、蟹肉等一起入口好夾!仲一啲都唔腥!推介!清酒鮑魚雞翼($78/隻)原來師傅清酒浸了鮑魚先再釀在起jor骨既雞翼,聽落都覺得功夫考究,味道都不負所望!三文魚夾餅創作壽司($68)出面塊夾餅好脆,然後入邊有三文魚魚生同飯,加埋沙律醬,入口之後口感得意而且唔會油膩S2特色火焰卷($148)上黎既時候會點火,等啲火熄滅,然後再食啲壽司,十分特別蔥拖羅海膽三色爆丼($288)睇魚子多到呢!我望著佢but了起碼7-8勺😂份量多到我最後同男友食唔曬,但係海鮮真係好新鮮!海膽雪糕($68)繼日本豉油後又一特別搞作!師傅自己親自搵海膽同北海道牛乳製成。原賴海膽味比我想像中淡,唔會好heavy,亦唔會太甜,推介一路食一路見到餐廳越黎越多人,仲不乏外國人,我心諗:佢地果然識食😂
之前同男友已經食過一次,今次係返CALL
真係好味🤩
之前係食鐵板燒,今次就食佢居酒屋,有驚喜!

海膽杯($398)

清酒鮑魚雞翼($78/隻)

三文魚夾餅創作壽司($68)

S2特色火焰卷($148)
上黎既時候會點火,等啲火熄滅,然後再食啲壽司,十分特別

蔥拖羅海膽三色爆丼($288)

海膽雪糕($68)

2018-09-08
  • 清酒鮑魚雞翼
  • 海膽燒岩蠔
  • 三文魚夾餅創作壽司
  • 樂師傅海膽雪糕
  • 青蘋果蟹籽沙律
  • S2特色火焰卷
2018-09-11 77 浏览
中環邊上一家小店,繞了半圈終於找到,不容易啊!店鋪很小,從邊上走過估計都不會留意,但想著這是中環第一,擁有16K+的收藏,毫不猶豫走了進去,期待美食。點了經典的海膽十層,品嚐了廚師推薦的兩食,經典的雞翼和牛舌,開了一隻清酒,滿懷期待準備品嚐。從海膽十層開始吧,按照推薦吃法,什麼都不吃,從第一層海膽開始,沒有入口應有的感覺,懷疑新鮮度,從上至下,感覺不是一道400港幣料理應有的水平。然後生吃魚,肉質一般,不新鮮。已經有懷疑了,接著想著再試試雞翅吧,都是肉,沒有質感。談到牛舌,更加差評,完全過頭,太硬太老。總的來說,沒有達到一個16K收藏應有的水平吧。擺盤還行。
2018-09-11 74 浏览
 這天經過中環石板街, 約咗好友食日本野, 仲要去食我哋至愛嘅海膽。餐廳都係S2 系列,對樂司父当然有信心。 小小店舖坐落於威靈頓街, 會畀門口嘅檔販遮住, 好容易會miss咗入口。餐廳主打特色震撼嘅海膽 系列。 所有菜式都同海膽有關。十層海膽杯$398 顏色好靚,層次分明。 用了類似香檳杯盛載, 精緻美觀。 最上面係燒白飯魚脆片。舀上黑魚子和紫海膽, 美味的配搭! 紫海膽好甘甜, 滿滿的鋪上一層。 接着白色嗰層係白蝦蓉, 同樣鮮甜冇腥味。 再落一層係藍鯨拖羅魚蓉, 好甜好幼滑。 當你以為滿足嘅時候又看見北海道紫海膽, 下層還有大量嘅松葉蟹肉, 充滿口感。 加上底層有口的新鮮海藻,層層滋味無窮! 有噱頭之餘又有鮮味, 師傅頗有心思! 牛油果帆立貝洋风海膽沙律用了好香嘅沙律油, 混入沙律菜,大大粒帆立貝,牛油果同海膽。 配搭清新, 帆立貝鮮甜再加上海膽嘅甘甜, 絕對不平凡的沙律。磯燒岩蠔$98 繼續海膽盛宴。 燒蠔上鋪上大量飛魚子,當中也暗藏大大塊海膽, 加上惹味嘅沙律醬汁, 燒蠔味道唔錯, 熱辣辣又creamy。樂師傅海膽雪糕$68估唔到連甜品都可以同海膽有關。 海膽雪糕由師傅自家製

餐廳主打特色震撼嘅海膽 系列。 所有菜式都同海膽有關。

十層海膽杯$398
顏色好靚,層次分明。 用了類似香檳杯盛載, 精緻美觀。

磯燒岩蠔$98

樂師傅海膽雪糕

樂師傅海膽雪糕$68
估唔到連甜品都可以同海膽有關。 海膽雪糕由師傅自家製作, 用了北海道牛奶和芝士, 有膿香嘅芝士和鮮奶味, 質地唔似一般現成雪糕, 有啲實淨同碎開 帶少少鹹鹹哋,好特別
。 喜歡的話也可以把雪糕連同海膽同吃。

超滿足嚐了一頓豐富的海膽宴。
樂師傅海膽雪糕
2018-09-10 485 浏览
作為海膽控對於呢間喺中環嘅 S2 應該不會太陌生,皆因呢個招牌10層海膽杯~雖然坊間有好多主打海膽既餐廳,但呢度依然係我想試既~驟眼睇呢個10層海膽杯唔算好大杯,但其實好足份量!!有3層係北海道紫海膽、燒白飯魚脆片、黑魚子、帶子、海葡萄、藍鰭吞拿拖羅、三文魚籽、白蝦、松葉蟹肉~將海膽放上白飯魚脆片度食陣陣鮮香~然後係一串串既海葡萄❤一層一層咁食,已經滿足味蕾,對於一個中意刺身既女仔黎講,真係相當興奮!因為坐bar檯既關係,見師傅密密整呢個海膽杯,原來真係每一檯都為"佢"而黎!!🍴三文魚夾餅壽司幾有創意!以為片夾餅好似餅乾咁仲諗吓要唔要分開食,點知咬落去係超鬆化嘅脆片完全係可以連三文魚壽司一齊食,一口咬落去脆口之餘仲有三文魚沙律既質感!🍴海膽火焰卷店員先放低卷物,再倒下酒精點火~雖然火焰效果只係一分鐘,但相信大部分女仔見到火焰菜式都會特別開心,當然仲要影下短片啦!呢個卷物,有蟹子、海膽、帶子下面就係玉子蟹柳卷~分量十足!🍴焗蠔 以為純粹係焗蠔,原來上面都放咗d海膽,除咗本身嘅蠔香,仲有海膽嘅鮮滑,呢個配搭都唔錯。🍨樂師傅海膽雪糕用上北海道海膽+北海道牛奶既自家制雪糕,好有創意既做法~牛奶
雖然坊間有好多主打海膽既餐廳,但呢度依然係我想試既~
驟眼睇呢個10層海膽杯唔算好大杯,但其實好足份量!!
有3層係北海道紫海膽、
燒白飯魚脆片、黑魚子、帶子、
海葡萄、藍鰭吞拿拖羅、
三文魚籽、白蝦、松葉蟹肉~
10層海膽杯
將海膽放上白飯魚脆片度食陣陣鮮香~
然後係一串串既海葡萄❤
🍴三文魚夾餅壽司
一口咬落去脆口之餘仲有三文魚沙律既質感!
三文魚夾餅壽司
🍴海膽火焰卷
店員先放低卷物,再倒下酒精點火~
呢個卷物,有蟹子、海膽、帶子下面就係玉子蟹柳卷~分量十足!
🍴焗蠔
🍨樂師傅海膽雪糕
用上北海道海膽+北海道牛奶既自家制雪糕,好有創意既做法~牛奶既滑溜配海膽有少少海洋嘅感覺,帶有淡淡嘅鹹味有點層次。
10層海膽杯
三文魚夾餅壽司
2018-09-10 65 浏览
每次成班朋友出黎聚餐,都會交換一下飲食情報,呢期就推介左我去呢間以海膽作為招徠既S2 Kitchen。小店位處中環石板街旁,門外掛滿一列搶眼的日式和風燈籠,從舖外望進去師傅們正在廚房為客人製作菜餚,食客則坐在狹長通道兩側的座位,配合店內的數盞暗暗既烏絲燈,感覺儼如一間居酒屋。MENU第一頁經已係主打既十層海膽杯,再細心觀察一下師傅熟練地堆砌各類元素,有紫海膽,松葉蟹肉,拖羅蓉,白蝦,大大粒魚籽,Topping先加入厚厚既海葡萄再鋪上海膽及黑魚籽,配一片燒白飯魚脆脆,凈係單計賣相都攞滿分!!! 由頂層既海膽開始食,食到底層既海帶,每一啖都充滿期待,每一啖都滋味無窮,食完都半飽了!!!食完重量級既海膽杯過後,就點返個清新少少既沙律菜回下氣。呢個菜式雖然比較簡單但店方也絕不馬虎,師傅將所有食材收納係一個彩色陶瓷小煲內,打開煲蓋後,最吸睛既當然又係面層的海膽,底部配合大量嫩綠既沙律伴菜,夾雜著幼滑既牛油果肉,仲有大量薄切既帆立貝,色香味俱全!今餐真係一次過食左好多海膽啦!要轉一轉其他口味,手羽先呢D熱食真係唔少得,於是點左一客清酒鮑魚雞翼。師傅先把雞翼做去骨步驟,再釀入一隻預先浸透好既清酒鮑魚

來個CLOSE-UP SHOT先
食完重量級既海膽杯過後,就點返個清新少少既沙律菜回下氣。
牛油果帆立貝洋風沙律
今餐真係一次過食左好多海膽啦!
要轉一轉其他口味,手羽先呢D熱食真係唔少得,於是點左一客清酒鮑魚雞翼。師傅先把雞翼做去骨步驟,再釀入一隻預先浸透好既清酒鮑魚,幾特別。外層薄薄既雞皮入口香脆又味美,肉質鮮嫩白滑,鮑魚肉味道則回甘可口。
清酒鮑魚雞翼
最後點左一客芝士年糕作結,外型驟似一個雪山包漲卜卜。當你咬開一口,內層熱騰騰又軟滑既芝士,就好似熔岩一樣咁釋放出黎,好正吖!
2018-09-09 50 浏览
之前朋友介紹有一間在中環以海膽為主的日本居酒屋,今天專程來試一下,來到了居酒屋門口未入去已覺得很有日本風的感覺,一進去坐下看餐牌時,已被他牆上的手繪餐牌吸引,就馬上先點了一個主打No.1的十層海膽杯先。今天我們沒有點清酒,只點了一杯啤酒和巨峰提子汽水,很快No.1 的十層海膽杯就上埸了,第一匙我巳吃了三層,魚子海膽海葡萄三種味道夾得啱啱好,之後一層一層很快已把整杯 K.O 了。再來的就是海膽牛油果帆立貝沙律了,海膽配沙律也很清新,之後的是我覺得口感幾香脆特別的三文魚夾餅壽司。芝士年糕一咬入口芝士就馬上爆出來,隨後就是可以拍照呃Like的S2特色火焰卷,當然火焰卷上面不會缺少海膽啦。清洒飽魚雞翼咬開雞翼裏面就是一隻清洒味濃的原隻飽魚,海膽燒岩蠔這個也焼得相當岀色。最後就點了他們自家製的海膽雪糕,看落不太配搭食落又不錯,今餐海膽餐認真不錯,下次要再來試一下其他的。

,一進去坐下看餐牌時

芝士年糕一咬入口芝士就馬上爆出來

,隨後就是可以拍照呃Like的S2特色火焰卷

海膽燒岩蠔這個也焼得相當岀色。

最後就點了他們自家製的海膽雪糕,