ROYAL INN

餐厅: ROYAL INN
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-03-09 49 浏览
來到今年一月份小弟最後一餐的生日飯,現在才有時間寫,就是和好友羅沛琪 Pinky (又名姥 Pink) 到尖沙咀,齊齊吃歐陸菜。這間餐廳是她挑的,到門口時已見到白色凱旋門,姥 Pink 就早我一步到達:此餐飯沒有甚密驚天地泣鬼神的慶祝,只是出來吃飯傾談近況,大家已可以雞啄唔斷,乜都笑一餐。我常和姥 Pink 說,她是我少數出來見面之前是完全不用預先想好任何話題的人,乜都自然地傾過不停,由表面娛樂圈眾生相到個人內心分享也可信任地交談,大家都會守秘密。記得有一次我在工作上不開心,她就立即出來陪我吃飯,聽我傾訴及開解,呢啲真係義氣仔女。餐廳佈置充滿歐陸法國氣息,精緻古典的水晶燈,宮庭式設計配黑白色地磚,恍如瞬間置身於巴黎這浪漫之都,也很適合懶洋洋地輕酌閒聊:姥 Pink 嚷著說肚餓,頭盤來個「Tuna Tartare - Avocado, Banana Shallot, Lime, Crispy Chips」HK$148 牛油果吞拿魚他他:油潤的吞拿魚蓉,一點也不腥,混合新鮮蔬菜及意大利黑醋吃,渾然天成,很對胃口:「Iberico Ham & Cheese Platter - Rocket
牛油果吞拿魚他他:
油潤的吞拿魚蓉,一點也不腥,混合新鮮蔬菜及意大利黑醋吃,渾然天成,很對胃口:「Iberico Ham & Cheese Platter - Rockets, Gherkin, Capes, Toast」HK$158
西班牙火腿芝士拼盤,之前有問侍應份量大小,怕二人吃會太多,幸好 portion 兩個人 share 剛好:
賣相非常漂麗,花團錦簇,24個月 Iberico Ham 鹹香度及油光均不錯:
芝士花款不算繁多,有 Mozzarella 及 Cream Cheese,配蔬菜、酸咪咪的水瓜柳及漬青瓜吃,作為輕巧前菜,討好:
主菜今天大家不想叫海鮮,就來一 pasta 一肉吧!「Fresh Truffle Spaghetti - Wild Mushrooms, Creamy Sauce, Sliced Black Truffle」HK$188
鮮刨意大利黑松露野菌意粉,特別吩咐少 cream。雖然是素食選擇,意粉煮得軟硬度剛好,忠於傳統,這是我欣賞的:
整體也是個無得輸的組合,巴馬臣芝士意大利粉加黑松露片,感覺很治癒啊:
松露片下得不吝嗇,不是一般餐廳用的所謂黑松露油 (那些都含化學香料啦)。這個真材實料,少 cream 也能突顯它的香氣:
當然黑松露不是越多代表越好吃,這約 3 grams 份量剛好,價錢也不會太昂貴, 現在想起也回味:「Iberico Pork Pluma - Sautéed Potato, Capsicum, Olives, Broccolini」HK$248
西班牙黑毛豬脊蓋柳,煎好後切片擺盆:
肉質甚靚,也特別要一讚那烤功,烤得外表及邊位焦香,內裡仍呈現令人歡樂的嫩滑,肉味濃,烤蔬菜也好吃::
傾吓講吓來到甜品,正當我想點時,姥 Pink 出了去洗手間。。。原來她早已預備「Crepes」作生日甜品
法式班戟 - 開心果蘋果肉桂口味:其實什麼口味也不重要,心意才最寶貴!
题外话/补充资料: 這餐是100%自費
2023-01-14
  • Tuna Tartare
  • Iberico Ham & Cheese Platter
  • Fresh Truffle Spaghetti
  • Crepes
2023-03-09 313 浏览
環境優美,有太陽光照入餐廳(我坐嗰個位直頭要戴太陽眼鏡😆),影相位充足,最啱幾個女仔一齊去食。食物方面還可以,香蒜鮮大蜆扁意粉好食,最起碼蜆肉入面冇沙!生蠔做緊優惠買6隻送6隻(已經唔記得咗係咩國家嘅生蠔),都大隻同埋鮮甜。另外order咗下午茶三層tea set,但食物款式可以有改善,唔算特別吸引。飲品方面建議可以有酒精飲品選擇就更加好!整體嚟講都係值得去嘅餐廳,地點方便,而且坐得舒服同埋可以影靚相!

香蒜鮮大蜆扁意粉
2023-02-22
香蒜鮮大蜆扁意粉
2023-03-09 38 浏览
這次我同朋友喺法式餐廳用餐, 咁其實係因為之前見到有媒體報道過呢間餐廳,咁見佢真係幾靚,同自己知道係呢一年裏面都冇乜機會去法國因為機票太貴, 咁其實呢到個餐廳真係幾靚幾有法國情調,anyway 我地點了幾道菜:燒雞胸牛油果沙律:這道沙律的口感非常豐富,燒過的雞胸肉肉質柔嫩,和搭配的牛油果一起,讓整道菜品的口感更加豐富。沙律醬汁的酸甜度也非常恰到好處,帶出了食材本身的風味。香蒜鮮大蜆扁意粉:這道扁意粉口感非常有層次感,新鮮的大蜆散發出淡淡的海洋風味,配上香氣四溢的蒜末和橄欖油,讓整道菜品的風味更加豐富。扁意粉的口感剛好。西班牙黑毛豬鞍架:這道主菜是餐廳的招牌菜之一,用的是西班牙黑毛豬,帶有濃郁的豬肉香氣,鞍架烤的非常香,外皮烤的微微焦香,內裡鮮嫩多汁,搭配的季節蔬菜和薯仔, fantastic!Tiramisu:作為甜品的Tiramisu,也非常的美味。奶油芝士的香氣&個taste有別於其他甜品店或者餐廳食嘅tiramisu,甜味比較適合香港人食又或者適合女士們食。Everything looks good.,入口柔軟濕潤,口感豐富。整體而言,這次的個人用餐體驗非常愉快,Dishes的味

整體而言,這次的個人用餐體驗非常愉快,Dishes的味道都非常好,而且份量都足夠。店內的氛圍也不錯,有法式的浪漫氛圍,令整個用餐體驗更加好。
2023-03-08 39 浏览
同朋友一齊過生日,總括嚟講價錢唔算太貴,因為佢食物都有質素,同埋佢環境好好,打卡一流,的確係慶祝節日嘅好地方。加上前一排 openrice 有 offer 我哋就去試吓。

2023-03-08 39 浏览
我咁鐘意食就要不停咁搵好西啦,今日係The One 入面搵到間打卡感滿滿嘅Cafe,佢嘅環境一定滿足到鐘意打卡嘅為食鬼 講下環境先,裝修好靚,餐廳門外有一個凱旋門嘅設計,好有Emily in Paris feel 環境裝修擺設都好靚, 我果日係食晚餐,就睇吓menu 有咩好西先 佢主要係食扒,意粉,意大飯果啲,Main Course我地揀香蒜鮮大蜆扁意粉,香煎北海道帶子番紅花意大利飯,Side Dishes叫咗白松露薯條,炒菠菜燒烤菇同埋飲品 Mixedberry Smoothie 首先白松露薯條同炒菠菜燒烤菇先上枱,薯條炸得脆卜卜,點白松露醬汁好好味,炒菠菜燒烤菇份,雖然賣相一般,但食落好清新,好健康 香煎北海道帶子番紅花意大利飯,賣相好吸睛,擺盤好靚,帶子大大粒,醬汁同意大利好配,份量剛剛好,啱晒細食嘅我,可以試多啲其他嘢 香蒜鮮大蜆扁意粉,蜆都好大隻,唔係得一兩隻,目測都有十隻,餐廳都好好比我地轉扁意粉為意大利粉,食落好香蒜味同埋意大利粉都好冧身 最後杯drink,不得了好味之餘唔太甜膩膩,好creamy,好清新

最後杯drink,不得了
好味之餘唔太甜膩膩,好creamy,好清新
2023-03-01
2023-03-08 39 浏览
經過見到間餐廳好靚,決定入去食返餐好既🥰一見到鴨肝我就忍唔住要食😍 果然冇失望,油脂係口中爆發,香得來又唔會太油膩,鴨肝下面係微煎左既梨,又有啲沙律,完美嘅前菜松露芝士蘑菇意粉 一嚟到就好香好香😍 啖啖都好滋味,意粉軟硬度岩岩好,最推薦係佢🔥黑毛豬好香好香,又係忍唔住一啖接一啖🤣 豬肉煮嘅時間剛好,好鍾意下面嘅配菜,應該係擺下面一齊焗(?)配菜吸左豬肉嘅汁,好juicy👍👍蘋果肉桂班戟好食又吾會太甜 ❤️
經過見到間餐廳好靚,決定入去食返餐好既🥰

松露芝士蘑菇意粉

黑毛豬

蘋果肉桂班戟
好食又吾會太甜 ❤️

2023-03-06 58 浏览
同朋友慶祝生日,見到呢間餐廳裝修咁靚,所以就book 左慶祝,岩哂打卡Crab Cake Lime Mayo, lemon,mango salsa $128, 估吾到$128 只系2舊crab cake only😓 而且味道無咩特別,整體呢間餐廳d份量都偏mini白酒煮青口,第一次見到咁細隻青口,簡直系青口BB 黎😅,同埋d汁比較鹹牛扒應該系最正常ga一道菜,但價錢都吾算平,所以總括黎講,都比較失望,真系得裝修靚

2023-03-06 45 浏览
而家餐廳喺網絡好紅,係女人都會俾佢嘅裝修,法式風情,落地玻璃,陽光影入餐廳,望到綠草如茵嘅寫意美景吸引咗。今日嚟到,清一色客人都係女人,亦不乏成班女慶生,真係打咭天堂。燒三文魚意大利飯是偏傳統的手法,意粉比較硬身。意式蕃茄海鮮扁意粉的海鮮很足了,有兩大隻蜆,青口仔和魷魚,意粉煙煙韌韌,配上蕃茄醬很開胃。mix berry & avocado smoothie 都超好飲,有新鮮果肉,又不會太甜,很適合女仔,顏色都是鮮鮮嫩嫩的,好啱打卡。

2023-03-06 38 浏览
係the one 1樓,店內的巴黎凱旋門設計以及各式花束,感覺浪漫!除左室內華麗裝潢,戶外也有露天庭園,氣氛一流!👉🏻紅酒牛肋肉全蛋闊面 $168牛肋肉好軟淋,好入味,好易咀嚼,配合羅勒同巴馬臣芝士,連醬汁都好開胃!闊面口感彈牙!👉🏻菠菜酥皮批 $68好有牛油香,切開時熱氣騰騰,餡料豐富,食落都幾大件,兩個人食都夠分!👉🏻招牌威靈頓羊架 $288名副其實的招牌菜!!酥皮包住羊架,外層金黃酥脆,食得岀好有層次,肉味濃肉質嫩,而且油脂豐盛,配菜有烤蒜頭、薯仔同沙律菜!

👉🏻紅酒牛肋肉全蛋闊面 $168

👉🏻菠菜酥皮批 $68

👉🏻招牌威靈頓羊架 $288
2023-03-06 45 浏览
The One入面嘅餐廳選擇都唔少,今日經過想同朋友搵間坐得舒服嘅西餐廳食lunch,見到Royal Inn好似好靚同埋幾好坐就去試佢lunch set包左前菜,主食同飲品,都幾豐富炭燒八爪魚路易斯沙律第一次食有八爪魚嘅沙律,八爪魚好彈牙,燒過又幾香口,配沙律食都幾夾煙三文魚他他煙三文魚他他酸酸甜甜,夾埋麵包食係一個好開胃嘅前菜香煎鱸魚柳配白胡椒煮蜆蜆肉大大粒又冇沙,食落好鮮甜,鱸魚嘅魚皮煎得好香,但係肉質保持到嫩滑招牌鮮波士頓龍蝦包龍蝦包入面嘅龍蝦肉都唔少而且好彈牙,而個包都好軟熟美果洋甘菊茶洋甘菊茶好清新Flat white咖啡嘅拉花都幾靚,飲落比較nutty

佢lunch set包左前菜,主食同飲品,都幾豐富

炭燒八爪魚路易斯沙律

煙三文魚他他

煙三文魚他他酸酸甜甜,夾埋麵包食係一個好開胃嘅前菜

香煎鱸魚柳配白胡椒煮蜆

招牌鮮波士頓龍蝦包

龍蝦包入面嘅龍蝦肉都唔少而且好彈牙,而個包都好軟熟

美果洋甘菊茶

洋甘菊茶好清新

Flat white

咖啡嘅拉花都幾靚,飲落比較nutty
2023-03-06 194 浏览
臨時決定改咗呢間,訂位時間太晏,最後揀咗Walk in,只可坐out door~餐廳幾靚 ,有小夜燈,坐左outdoor❤️天氣都幾好~outdoor嘅景色唔錯。嘢食都幾好~4分鐘後食左二千幾蚊🤗朋友很開心🥳鴨肝幾好食😋好肥美~白松露薯條一般~威靈頓羊假+油封鴨髀最好食💕會再次光顧😜😜😜
Mocha
芒果班戟
  • 法式油封鴨髀
  • 法式班㦸
  • 白松露薯條
尖沙咀the one 氣氛高貴華麗感重的西餐廳✨❤️🦥以歐洲為主題的環境設計,少女心滿滿,打卡一流!✨餐廳有類似凱旋門的設計,門口等有以粉紅色為主的花花擺設,女士們一定大愛!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物方面,也很有水準!前菜、意粉、主食也很高質,無論賣相,味道,也是有水準的!《香草牛油焗田螺》$118香味撲鼻的香草牛油,表面舖滿了啖啖肉的法式田螺,運用那神奇的鐵鉗仔和小銀叉,吃的相當有風味,味道更是香濃惹味!《威靈頓羊架》 $288充滿特色的主菜之一,鬆化酥皮為外層,包著烤過的羊扒,羊扒更可自選生熟度,建議選五成熟,肉的中央呈現着粉紅色的肉質,鮮嫩美味!《紅酒牛肋肉扁意粉》 $168意粉方面亦有多款的選擇,紅酒和芝士味道也很香濃,配上嫩嫩的牛肋肉碎,份外好吃!
尖沙咀the one 氣氛高貴華麗感重的西餐廳✨❤️🦥

以歐洲為主題的環境設計,少女心滿滿,打卡一流!✨

《香草牛油焗田螺》$118

《威靈頓羊架》 $288

《紅酒牛肋肉扁意粉》 $168
2023-03-05 41 浏览
服務態度超級差,而且啲牛牌係勁難食!同埋啲嘢飲都唔好飲,完全唔值呢個價錢!唔明點解佢喺OpenRice所以有咁高分數,因為有個女士應佢態度勁差,完全唔想返工咁樣,搞到人哋食都食得唔安樂
2022-11-03
生日
朋友呢幾日生日,當然要同朋友去食西餐慶祝吓啦!今次就去咗尖沙咀一間西餐廳食飯~餐廳以白色為主題,裝修非常之華麗,仲有雕塑同唔同類型嘅花作裝飾。整體氣氛舒適典雅,係一個理想嘅浪漫晚餐或慶祝特別節日嘅地方。如果有鐘意花既女性朋友同佢嚟就岩晒啦😍😍食物方面亦是相當出色。我嗌嘅係安格斯肉眼牛扒,肉質嫩滑,味道香甜,烹調得非常完美,每一口都令人回味無窮。配菜嘅焗薯好滑,口感鮮脆,加上適量嘅調味,令人食慾大增。而朋友就點咗黑松露野菌意粉,麵條鬆軟鮮嫩,餡料味道濃郁,香氣扑鼻,同麵條嘅比例恰到好處,令人心滿意足。經過呢個歐洲宮廷美食體驗,朋友同我都相當推薦呢間餐廳,餐廳又靚啦、食物美味,店員既服務態度非常好亦令到用餐體驗非常愉快👍🏻

2023-03-04 78 浏览
尖沙咀The One入面有一間裝修幾有特色既石餐廳,Royal INN餐廳的位置非常方便,位於尖沙咀地鐵站附近,交通便利。餐廳的環境寬敞舒適,裝潢現代,氣氛輕鬆愉悅。菜式方面,餐廳提供多種多國菜和海鮮菜式,如焗龍蝦、香煎鴨肝、燒味拼盤等,菜式的份量也十分足夠。在菜式方面,我推薦Lobster Bisque $88法式龍蝦湯味道火候恰到好處蕃茄香比較濃,帶有濃厚既海鮮湯口感,少量奶油令呢碗龍蝦湯有了十分典雅而與眾不同既風味配湯既牛油多士已經烤到完全香脆,脆到幾乎同餅無異Escargot $118焗田螺配薯蓉係法國菜入面比較出名既名菜每隻田螺都非常飽滿,厚肉薯蓉非常香,好食,份量多菜式油香味重,連埋伴碟既麵包一齊食就啱啱好Linguine Vongole $158大蜆意粉既意粉既味道好清甜每隻蜆都好大隻,選料上盛意粉用左煮大蜆既水煮成,成碟意粉都充滿大蜆原汁原味既味道Tagliolini Beef Ragout $168紅酒牛肋肉闊條麵既汁非常香濃,蕃汁味偏重牛助條軟身得黎保留到佢既口感餐廳的多國菜式如意大利粉和香煎鴨肝也十分出色,味道豐富多樣,非常適合與家人或朋友共享。服務方面,餐廳的服

餐廳的位置非常方便,位於尖沙咀地鐵站附近,交通便利。
在菜式方面,我推薦Lobster Bisque $88
法式龍蝦湯味道火候恰到好處
配湯既牛油多士已經烤到完全香脆,脆到幾乎同餅無異

Escargot $118
焗田螺配薯蓉係法國菜入面比較出名既名菜
每隻田螺都非常飽滿,厚肉
薯蓉非常香,好食,份量多
菜式油香味重,連埋伴碟既麵包一齊食就啱啱好

Linguine Vongole $158
大蜆意粉既意粉既味道好清甜
每隻蜆都好大隻,選料上盛
意粉用左煮大蜆既水煮成,成碟意粉都充滿大蜆原汁原味既味道

Tagliolini Beef Ragout $168
紅酒牛肋肉闊條麵既汁非常香濃,蕃汁味偏重
牛助條軟身得黎保留到佢既口感

服務方面,餐廳的服務員態度友好、熱情,且非常專業,能夠提供良好的用餐體驗。

總體來說,Royal INN是一家值得推薦的多國菜和海鮮餐廳,提供豐富的美食選擇,環境舒適,服務優秀,是一個適合與家人和朋友共享美食的好去處。