ROYAL INN

餐厅: ROYAL INN
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-04-20 46 浏览
餐廳宮廷法式裝修,有凱旋門打卡設計,亦有各式各樣浮雕擺設,主打法式西餐,亦有特色Cocktail提供~🐮 鮮牛肉他他 $168牛肉入口偏嫰,再打上雞蛋黃,享用時將蛋黃打散,令牛肉吸收蛋汁,口感更滑帶點嚼勁,唔會太肥膩,味道亦唔會腥,若果加上更多調味應該會更好。🦆 香煎鴨肝配鴨肝慕絲多士 $138擺盤精緻,由香煎鴨肝、鴨肝慕絲及多士組成,口感豐富。鴨肝油脂同濃郁口感係呢道菜特色,慕絲鴨肝多士則為成道菜提供豐富口感變化,鴨肝口感軟熟,鴨肝慕絲味道似充滿鴨肝味嘅芝士,再配上多士食,味道配搭得宜。🦆 法式油封鴨髀 $248油封指烹製過程中,食材面層被抹上一層油,再以低溫烘烤方式烹製,鴨髀經特殊處理,再以油封方式烹製,鴨肉肉質偏嫩,外皮有光澤,油封為鴨肉帶嚟濃郁香氣。再搭配無花果、沙律菜同醬汁。🍷 I’m Not The Classic Sangria $86Sangria—西班牙傳統酒類飲品,通常由紅酒、新鮮水果、果汁及其他調味料混合調製而成。口感清新,味道酸甜開胃,似紅酒味道、都幾入口。

🐮 鮮牛肉他他 $168

🦆 香煎鴨肝配鴨肝慕絲多士 $138

🦆 法式油封鴨髀 $248

2023-04-20 54 浏览
行完商場發現到呢間靚靚打卡餐廳入口位有個放滿花同蠟燭既枱 勁夢幻仲有大大個巴黎凱旋門 夠哂法國特色入面就有宮廷式純白既雕花石柱仲有户外座位 夠哂情調香草牛油焗田螺 $118見到佢既擺盤已經心心眼 有六粒田螺 底下鋪滿綿滑既薯蓉將多士插係薯蓉上面裝飾 好有心思田螺肉充滿牛油香 好彈牙香煎鵝肝伴鴨肝慕絲多士 $138鵝肝好大舊呀 仲煎到好香配上多士上面再加埋鴨肝慕絲 超邪惡一啖食到3款唔同既材料覺得好滿足好彩仲有啲沙律菜平衡番 所以都唔會好膩招牌威靈頓羊架 $288呢個羊架係呢度既招牌菜式 真係幾特別威靈頓牛柳就食過 羊架真係第一次香脆既酥皮包住羊架、巴馬火腿同蘑菇碎比起一般既焗羊架口感更為豐富 味道更提升羊架焗得岩岩好 食落都幾腍 唔會太羶伴碟仲有焗薯、焗蒜蓉同沙律菜蒜蓉焗到腍哂真係又香又好食
行完商場發現到呢間靚靚打卡餐廳

好彩仲有啲沙律菜平衡番 所以都唔會好膩

招牌威靈頓羊架 $288
呢個羊架係呢度既招牌菜式 真係幾特別
威靈頓牛柳就食過 羊架真係第一次
香脆既酥皮包住羊架、巴馬火腿同蘑菇碎
比起一般既焗羊架口感更為豐富 味道更提升
羊架焗得岩岩好 食落都幾腍 唔會太羶
伴碟仲有焗薯、焗蒜蓉同沙律菜
蒜蓉焗到腍哂真係又香又好食
  • 威靈頓羊架
  • 香草牛油焗田螺
2023-04-17 63 浏览
食品質量好,味道亦好,只是在沒人等入座都限時要趕你走。原本想加单叫fries & dessert, 基於已到時限而必需埋单,不明白是什麽經營原則和待客之道?原本下次想試他們Royal Dinner Set,menu都很吸引,但基於限時有壓力而打消念頭。希望他們能改善一下限時安排,彈性處理,因吃一餐飯有五次提醒限時就到了。你有理會客人感受嗎?
2023-04-17
  • 鮮刨意大利黑松露野菌意粉
2023-04-17 103 浏览
#尖沙咀 Royal Inn 好友生日飯, 選定了氣氛滿滿的餐廳, 走極致宮廷風, 潢以白色為主調, 設有華麗拱門及浮雕裝飾, 乾花蠟燭佈置配色優美, 溫柔的設計讓人很舒服!🦞法式龍蝦濃湯 $88 ~ 我不太愛湯, 但這道法式龍蝦濃湯讓我感到驚喜。濃湯的質感非常豐富,帶有龍蝦的鮮美味道,搭配上脆香的甜麵包,配搭獨特! 🐑招牌威靈頓羊架 $288 ~ 這道招牌菜是我在這家餐廳的最愛之一。羊肉十分鮮嫩,外皮酥脆,內裡滿溢著肉汁, 有著羊羶味。在餡料中加入了特殊的香料及菇,讓口感更為豐富,它的獨特口感和美味值得一試。🍝紅酒牛肋肉全蛋闊麵 $168 ~牛肉搭配上鮮美的蕃茄醬和豐富的紅酒汁料,讓整道菜品的風味更為豐富。而且全蛋闊麵的口感非常有嚼勁,帶有一種濃郁的麵條香氣。價格合理,份量十分足夠,值得一試。🫐自家製藍莓醬士多啤梨法式班戟 $88 + 雪糕 $18 ~ 最後怎少得甜點! 法式班戟非常軟滑, 有點厚度! 面層是滿滿濃郁的藍莓醬和新鮮的士多啤梨,搭配上冰涼的雪糕,讓人感到十分清爽。
#尖沙咀 Royal Inn
最近發現呢間係尖沙咀The One嘅餐廳,白色雕刻牆超靚,勁似法國小鎮嘅建築🇫🇷完全估唔到野食打卡之餘亦都好食,一定要介紹一下🔥-香草牛油焗田螺 $118田螺索曬牛油香草嘅味,超濃郁🤩而且田螺肉飽滿嫩滑,個底係薯蓉勁多牛油香氣😍-鮮牛肉他他 $168牛肉好嫩好新鮮,所以冇過多調味,撈埋蛋黃真係勁滑溜🤩仲配上大大個牛骨髓,勁smooth之餘散發油香!-波士頓龍蝦西班牙海鮮飯 $348波士頓龍蝦大大隻勁鮮甜,仲有好多海鮮係入面,包括魷魚、三文魚,蜆等。個飯索曬d汁都唔錯👍🏻不過個飯我鍾意硬些小口感,有咬口同感覺正宗d。-威靈頓羊架 $288外觀色水好靚,外面係一層酥皮,焗得好靚好脆,中間嘅肝醬好smooth🤤羊架一切開好粉嫩!一次過可以食到幾重口感👍🏻-甜品拼盤 $118有馬卡龍、cheesecake、焦糖脆脆、泡芙等,最鍾意係cheesecake芝士味幾濃!仲有熱情果好解膩🫶🏻- 雜莓/朱古力香蕉奶昔 $52雜莓smoothie好好飲呀!果味濃郁唔會好膩,chocolate banana就比較濃稠。
完全估唔到野食打卡之餘亦都好食,一定要介紹一下🔥
香草牛油焗田螺 $118
田螺索曬牛油香草嘅味,超濃郁🤩
而且田螺肉飽滿嫩滑,個底係薯蓉勁多牛油香氣😍

鮮牛肉他他 $168
牛肉好嫩好新鮮,所以冇過多調味,撈埋蛋黃真係勁滑溜🤩
仲配上大大個牛骨髓,勁smooth之餘散發油香!

波士頓龍蝦西班牙海鮮飯 $348
波士頓龍蝦大大隻勁鮮甜,
仲有好多海鮮係入面,包括魷魚、三文魚,蜆等。
個飯索曬d汁都唔錯👍🏻
不過個飯我鍾意硬些小口感,有咬口同感覺正宗d。

威靈頓羊架 $288
羊架一切開好粉嫩!
一次過可以食到幾重口感👍🏻

甜品拼盤 $118
仲有熱情果好解膩🫶🏻

雜莓/朱古力香蕉奶昔 $52
2023-04-15 77 浏览
同好朋友慶祝生日🎂今次嚟到位於The One 呢間宮廷風既西餐廳🍴未食已經被門口既心思擺設深深吸引住💗加埋門口嘅拱門設計絕對打卡之選🤭總共點左2款食物1. Royal Inn Tea Set HKD 388.00 For 2一共有三層,兩層都係鹹點,一層就係海鮮🦞😋當中有我最喜歡既巴馬火腿多士,多士食落夠脆口,火腿鹹味亦恰到好處2. 芒果熱情果班戟加配 雪糕(雲呢拿味)法式班戟,食落蛋味濃,仲好軟熟👍🏻唔會感覺好甜店員好好👍🏻因為booking 既時候remark左慶祝生日完全無提之下,已經係甜品寫上Happy Birthday 字句餐飲order左美果洋甘菊整壺茶上,配有絲帶🎀超少女心茶壺🫖茶味甘香👍🏻價錢合理🫶🏻性價比高📍𝐑𝐨𝐲𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐧The ONE1樓L121號舖

同好朋友慶祝生日🎂
今次嚟到位於The One 呢間宮廷風既西餐廳🍴
未食已經被門口既心思擺設深深吸引住💗加埋門口嘅拱門設計
絕對打卡之選🤭

總共點左2款食物
1. Royal Inn Tea Set
HKD 388.00 For 2
一共有三層,兩層都係鹹點,一層就係海鮮🦞😋

2. 芒果熱情果班戟
加配 雪糕(雲呢拿味)
法式班戟,食落蛋味濃,仲好軟熟👍🏻
唔會感覺好甜

餐飲order左美果洋甘菊
整壺茶上,配有絲帶🎀超少女心茶壺🫖
茶味甘香👍🏻

價錢合理🫶🏻性價比高

📍𝐑𝐨𝐲𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐧
The ONE1樓L121號舖
2023-04-02
庆祝纪念
生日
2023-04-15 73 浏览
位於 #TheOne 1樓 搵到間裝潢好特別嘅cafe 啱哂去 #打卡 🤭分庭院同餐廳兩個area 💁🏻‍♀️個人認為庭院打卡靚啲😉 以🌹加上不同嘅石膏裝演不過傾計就餐廳入面比較適合 事關庭院旁就係lift口😅#AllDayMenu#SideDishes#炒菠菜燒烤菇 $78#SautéedPortobello&Spinach當中以Brown Butter🧈Garlic🧄Thyme 一齊炒所以好香之餘 仲好滑#紅酒牛肋全蛋闊面 $168#TaglioliniBeefRagout 有 #BraisedShortRib #Basil #ParmesanCheese 以紅酒加上茄膏作為sauce 嘅base牛肋好腍兼且好入味但最特別係個 #Pasta 以全蛋製造 所以食落個texture 同 味道同平時好唔同#MainCourse #招牌威靈頓羊架 $288#LambWellington 呢個係佢地嘅重點推介✨酥皮加上 #MushroomDuxelles #ParmaHam包著羊架 再灑上海鹽 然後再焗配菜有 焗薯 #SweetGingerJus 同埋留意返💁🏻‍♀️佢地係有 #加一服務費

不過傾計就餐廳入面比較適合 事關庭院旁就係lift口😅

配菜有 焗薯 #SweetGingerJus

同埋留意返💁🏻‍♀️佢地係有 #加一服務費
2023-04-11
2023-04-15 52 浏览
經常見到朋友去呢間靚靚餐廳《Royal INN》,除咗環境靚非常適合打卡之外,食物質素都幾高╰☆即開新鮮生蠔同朋友每人叫咗兩隻生蠔🦪生蠔新鮮,海水味濃郁,味道鮮甜爽口╰☆法式龍蝦濃湯|野菌松露忌廉湯兩款湯都好濃郁🤤仲跟埋脆脆面包平時好驚飲龍蝦湯會好羶,呢款入口好鮮味忌廉湯好有咬口╰☆白酒煮鮮法國藍青口藍青口肉質又滑又嫩,醬汁更令青口更美味,味道更鮮甜╰☆香煎鴨肝伴鴨肝慕絲多士鴨肝豐腴甘香,入口即溶,鴨肝慕絲口感軟綿綿,完全沒有腥味,再伴甜洋葱、無花果以及黑醋汁中和油膩╰☆波士頓龍蝦西班牙海鮮飯海鮮飯用料十足,有半隻龍蝦、蜆、青口、魷魚🦑等非常豐富,飯索晒海鮮嘅精華,鮮甜惹味╰☆香煎海鱸魚伴北海道帶子魚上面放咗粒勁厚身嘅帶子😍海鱸魚煎到皮脆肉嫩,魚肉雪白,啖啖肉╰☆ 精選甜品拼盤每次食完豐富嘅午餐/晚餐,點都要叫返個甜品嚟做結尾😝呢個拼盤好精緻😍瘋狂打個卡先😎入面有雲尼拿巴夫條,馬卡龍,芝士蛋糕同焦糖脆脆╰☆ 博士花園叫完甜品,叫返個花茶配襯😙入面有南非嘅國寶茶「博士茶」冇咖啡因比普通嘅茶唔會咁傷胃,味道甘醇,花香濃郁

╰☆即開新鮮生蠔
同朋友每人叫咗兩隻生蠔🦪
生蠔新鮮,海水味濃郁,味道鮮甜爽口

╰☆法式龍蝦濃湯|野菌松露忌廉湯
兩款湯都好濃郁🤤仲跟埋脆脆面包
平時好驚飲龍蝦湯會好羶,呢款入口好鮮味
忌廉湯好有咬口

╰☆白酒煮鮮法國藍青口
藍青口肉質又滑又嫩,醬汁更令青口更美味,味道更鮮甜

╰☆香煎鴨肝伴鴨肝慕絲多士

╰☆波士頓龍蝦西班牙海鮮飯

╰☆香煎海鱸魚伴北海道帶子

╰☆ 精選甜品拼盤

╰☆ 博士花園
叫完甜品,叫返個花茶配襯😙
2023-04-14 83 浏览
負責帶位及埋單那一位身形略胖的男服務員完全不知服務員應有的態度,其他女服務員做得有多好都補償不了!可惜!可惜!訂位時間是18:15,朋友18:14取枱,訂位寫明120分鐘。他19:29通知我們last order,然後沒有請示便幫我埋單,我未叫埋單便埋單,相信沒有客人會理會,至少我沒有。我19:57叫埋單,他便走來說:「出面已有人到了,請儘快埋單!」我心感愕然,不是已叫埋單,說這些是甚麼意思?我便明確指出我訂位時間是18:15,着他去查看,他竟回覆:「是嗎?咁我可以由18:15計返你2個鐘。」我心諗:「我已叫埋單了,你想我因為你計錯時間,態度惡劣,全心趕客,做錯事後沒有任何歉意下,需要你施捨給我留多15分鐘見到你,還要向你道謝嗎?」如果餐廳老闆請他的目的是要趕走客人,他克盡本分了。希望大家不會遇到我這不快的經歷。

希望大家不會遇到我這不快的經歷。
2023-04-14
👍🏻炭燒8oz安格斯平鐵牛扒 $328出色有驚喜!揀咗五成熟,火喉掌握得好,粉嫩多汁😛Flat Iron部位本身脂肪唔多,但肉質柔軟而且已經去筋,口感非常軟嫩,肉汁豐富同時肉味濃郁簡單灑上海鹽,唔使過多調味,原汁原味更加好食🤤🤤配菜係焗薯仔,配上sour cream同煙肉脆粒,整體高質高質🥹!味道:9/10性價比:7/10-👌🏻波士頓龍蝦西班牙海鮮飯 $348海鮮配料有蝦、魷魚、蜆、青口,仲有比較少見嘅三文魚,但最大賣點一定係大大隻波士頓龍蝦同平時食開個種龍蝦味濃嘅paella唔同,呢個反而蕃茄味重,飯粒有少許煙肉粒,但略嫌腍咗少少不過Flat Iron實在出色太多,都係比較推薦Flat Iron多啲😎味道:6/10性價比:6/10-👍🏻香草牛油焗田螺 $118即刻焗起,上枱時仲見到氣泡渣渣聲田螺大粒厚肉,肉嫩咬落仲有汁薯蓉香草味濃郁突出,口感綿滑,係調味稍為鹹咗少少,但整體都係好食的😙味道:9/10性價比:8/10-👍🏻牛油香煎蟹餅 $138店員推介嘅招牌小食,蟹餅內餡真係食到一絲絲蟹肉口感配上紅椒、黃椒、洋蔥、番茄粒同芫荽碎個人覺得比較特別嘅係沙律醬加入咗青檸汁,多一份清新,唔油膩
👍🏻炭燒8oz安格斯平鐵牛扒 $328
出色有驚喜!揀咗五成熟,火喉掌握得好,粉嫩多汁😛
Flat Iron部位本身脂肪唔多,但肉質柔軟
而且已經去筋,口感非常軟嫩,肉汁豐富同時肉味濃郁
簡單灑上海鹽,唔使過多調味,原汁原味更加好食🤤🤤
味道:9/10
性價比:7/10
👌🏻波士頓龍蝦西班牙海鮮飯 $348
味道:6/10
性價比:6/10
👍🏻香草牛油焗田螺 $118
即刻焗起,上枱時仲見到氣泡渣渣聲
田螺大粒厚肉,肉嫩咬落仲有汁
味道:9/10
性價比:8/10
👍🏻牛油香煎蟹餅 $138
店員推介嘅招牌小食,蟹餅內餡真係食到一絲絲蟹肉口感
配上紅椒、黃椒、洋蔥、番茄粒同芫荽碎
個人覺得比較特別嘅係沙律醬加入咗青檸汁,多一份清新,唔油膩
味道:7/10
性價比:6/10
👍🏻焗蘋果金寳配雲尼拿醬 $58
即叫即焗,餅皮酥脆甜甜地,牛油香豐富
蘋果微微酸,切得大粒,軟腍中仍然帶少少爽脆口感
雲尼拿醬比較杰身,整體酸酸甜甜唔會太膩
作為飯後甜品份量都唔細,係呢種價位環境嘅西餐嚟講算幾抵食😜
味道:8/10
性價比:8/10
👍🏻Mixedberry Smoothie $52 & Chocolate Banana Smoothie $52
Mixedberry比想像中冇咁甜,微酸開胃,冇藥水假甜味,莓味天然,仲咬到粒粒果籽
朱古力香蕉相對味道更濃郁,但唔死甜,兩款都唔錯,唔係得個樣😆
味道:8/10
性價比:7/10
整體嚟講,食物賣相打卡靚之餘味道真係唔錯
裝修走法國cafe風格,環境精緻,坐得舒服,充滿法國氣氛🇫🇷
有outdoor露天庭園,日頭影相應該都幾靚添
價錢都算合理,始終係尖沙咀the One😗
另外值得一讚係店員服務態度好好,細心留意住但唔會搔擾到客人,不時好快手幫我地換走污糟碟
適合約會拍拖慶祝生日或者閨蜜打卡🥂
📍Royal INN
尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖
2023-04-14 51 浏览
呢間餐廳係好適合女仔去聚會嘅地方,因為裝修好靚,由宮廷風打造,好多位置都係打卡位,去到會令少女心大增,慢慢享受食法國菜我揀咗個招牌威靈頓羊架,賣相好吸引,點左五成熟,羊架焗得剛剛好,肉質嫩滑,唔會話太羶味配上外層嘅酥皮提升左唔同嘅口感,而酥皮裏面仲有一啲配料,增加羊架嘅味道,再配上肉汁去食唔錯,配菜仲有薯仔、成個焗蒜頭同埋沙律菜另外再叫咗香煎北海道帶子蕃紅花意大利飯,帶子好鮮甜,肉質爽口,意大利飯嘅醬汁幾好味,雖然飯有少少硬,可能就係正宗意大利飯嘅食法加上有少少食用花點綴,令到賣相更加吸引,飯上仲有幾片芝士,增加味道層次飲品就叫咗牛油果沙冰,味道淡淡地,保持左牛油果嘅香味,唔會太甜,夠晒消暑朋友揀咗香蕉朱古力沙冰,呢杯味道比較濃,食到有香蕉嘅果肉,香蕉同朱古力永遠都係絕配餐廳嘅價錢有少少貴,不過可以喺鬧市之中品嚐到法國菜嘅精緻,仲可以影好多相,啱晒女仔黎

2023-04-13
2023-04-13 52 浏览
唔洗去巴黎~The One呢間ROYAL INN都可以0係精緻凱旋門下品嚐法國料理,充滿法國氣氛💕擅長傳統法國菜及糅合摩登風格的創新美饌威靈頓澳洲羊架 $288酥皮包住羊架,外層金黃酥脆,食得岀好有層次,肉味濃肉質嫩,而且油脂豐盛,配菜有烤蒜頭、薯仔同沙律菜🥳店內既精緻古典水晶燈,彷如瞬間置身巴黎般浪漫,好適合慶祝紀念日紅酒牛肋肉全蛋闊面 $168牛肋肉好入味,好淋,配合羅勒同巴馬臣芝士,蕃茄醬汁好開胃!闊面夠彈牙!戶外露天庭園好適合品嚐下午茶和咖啡
擅長傳統法國菜及糅合摩登風格的創新美饌

威靈頓澳洲羊架 $288

紅酒牛肋肉全蛋闊面 $168

戶外露天庭園好適合品嚐下午茶和咖啡
因為生日朋友想帶我黎啲別緻啲既餐廳呢度啲裝飾都幾歐美華麗不過就比想像中細啲本來想坐户外位置但原來唔係成日都開放我地兩個人叫左碟牛扒拼焗薯牛扒七成熟口感唔熟而個薯仔就超好食另外叫左杯凍mocha☕️平時唔飲咖啡既我都覺得超好飲好有驚喜仲有蒜香炒蜆意大利粉都幾香幾入味最後就緊係唔少得甜品心太軟啦~寫上我個名最岩用黎打卡呢度啲服務員都好細心同好有禮貌坐幾耐都得係一個好nice既體驗
因為生日

平時唔飲咖啡既我都覺得超好飲
好有驚喜

仲有蒜香炒蜆意大利粉

都幾香幾入味
最後就緊係唔少得甜品心太軟啦~
寫上我個名最岩用黎打卡

呢度啲服務員都好細心同好有禮貌
坐幾耐都得
係一個好nice既體驗

庆祝纪念
生日
2023-04-11 57 浏览
作為一個熱愛甜點的人,我決定點了餐廳的三種招牌甜品:Brownies、pancake和apple crumble。這些甜品的份量都十分豐盛,我差點就吃不完它們。Brownie 是濃郁的巧克力蛋糕,口感濕潤,帶有微妙的苦甜味;Pancake則是鬆軟的鬆餅,搭配甜甜的楓糖漿和奶油,讓人一口接一口;而蘋果金寶則是以蘋果為主角的甜點,裡面包裹著熱騰騰的蘋果、香氣四溢的肉桂和脆脆的麵粉糖皮,絕對是一道讓人回味無窮的美味點心。

2022-12-09
2023-04-11 54 浏览
位於尖沙咀The One 商場1樓的《Royal Inn》一出電梯門,就被店舖的門面吸引住,白色雅緻的裝修,周圍放滿鮮花、乾花和裝飾,中間一扇凱旋門,令人彷如置身法國。黑白的地板加黑白的椅子,非常突出。天氣好的話,還可以選擇坐室外,邊享受食物,邊欣賞美景,真是人生一大樂事。「香煎海鱸魚伴北海道帶子」$218鱸魚肉質細緻,無魚腥味,簡單地煎到外皮香脆,黃恰恰的,灑少少蛋黃醬已非常好食。帶子很厚身,底面煎到微黃,恰到好處。伴碟有軟滑的薯蓉和蘆筍。「西班牙黑毛豬鞍架」$248很大份的黑毛豬鞍,微微煎香,切成6厚片,肉質嫩滑有口感,突顯西班牙豬之獨特香味。底下的配菜是羽衣甘藍和薯粒。「意大利風乾煙肉蕃茄意粉」$138意粉帶有蕃茄的酸味,非常開胃,中間一朵小黃花點綴,風乾煙肉有嚼頭,意粉煮得軟硬適中。
位於尖沙咀The One 商場1樓的《Royal Inn》
黑白的地板加黑白的椅子,非常突出。

「香煎海鱸魚伴北海道帶子」$218

「西班牙黑毛豬鞍架」$248