ROYAL INN

餐厅: ROYAL INN
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-05-05 49 浏览
餐廳走高貴宮庭路線, 樓底高所以空間感十足, 天花掛有幾盞古典水晶燈, 整體感覺好優雅, 枱與枱之間有足夠距離, 坐得幾舒適。𓊈法式油封鴨髀 $𝟸𝟺𝟾𓊉油封鴨髀擺盤好靚呀, 用咗無花果同食用花襯托, 感覺好色彩繽紛, 鴨髀味道濃郁, 肉質香嫩軟腍, 鴨皮唔算酥脆, 但連埋鴨肉一齊食真係好香口, 推介!𓊈西班牙黑毛豬鞍架 $𝟸𝟺𝟾𓊉豬鞍架切好一片片上碟, 粉粉嫩嫩咁好靚, 2邊都烤到金黃色, 肉質鮮嫩多汁, 側邊有個燒烤汁可以蘸點, 好好食!𓊈Long Black $𝟺𝟶𓊉咖啡味濃郁但不苦澀, 幾適合好似我咁唔想飲得甜或太濃嘅人。𓇊 整體食物質素都好好, 環境優雅舒適, 亦好浪漫, 好適合情侶約會, 值得推介!

𓊈法式油封鴨髀 $𝟸𝟺𝟾𓊉

𓊈西班牙黑毛豬鞍架 $𝟸𝟺𝟾𓊉

𓊈Long Black $𝟺𝟶𓊉
咖啡味濃郁但不苦澀, 幾適合好似我咁唔想飲得甜或太濃嘅人。

今日終於一試係尖沙咀The ONE呢間歐式靚裝修餐廳慶祝朋友生日🎂首先裝修同環境好舒適 啲位好寬敞 以白色宮廷風為主 仲有凱旋門設計 賣相靚 適合打卡 我地分別叫左3個Weekend Brunch Set 同一份甜品 ✨蟹餅班尼迪 ($158) 一上碟就覺得份量好小 但好香蟹肉味🦀 但係benedict既靈魂一定係個流心蛋🍳 佢就一個流心一個完全唔流心 有小小失望 成道菜不過不失 🥺Green tea latte (set +$20) 反而幾欣賞呢杯Green tea latte濃濃嘅抹茶味配靚靚既拉花 🍵 開心果蘋果玉桂法式班戟($88)我一早已經打左去同staff講話想寫字係甜品碟 但最後一上碟都係冇做到 極失望既services 而班戟就整得唔錯 玉桂味好重 粒粒甜甜既蘋果🍎配上好有口感既班戟 🥞

蟹餅班尼迪 ($158)

開心果蘋果玉桂法式班戟($88)
2023-04-22
庆祝纪念
生日
星期三去尖沙咀做嘢,難得去到尖沙咀就約尖沙咀下返工嘅朋友。 朋友要OT,咁我自己行下The One見到呢間Royal INN, 見店內花卉點綴得十分漂亮,讓人心情愉悅,而且朋友鍾意花,所以決定試吓呢間。#Crab Cake首先是蟹肉餅,外皮煎得金黃酥脆,內裡則是滿滿的新鮮蟹肉,入口即化,讓人回味無窮#香蒜鮮大蜆扁意粉雖然大蜆唔係話真係好大隻,但勝在夠鮮美,每一口都能感受到海洋的味道。扁意粉幾有韌力,加埋蒜蓉香味食到停唔到。#鮮黑松露野菌意大利飯以黑松露加大香菇為主角,配上各種野菌和奶油汁,加埋一片片芝士,味道豐富而有層次。#Tiramisu 濃郁的芝士和咖啡味道完美結合,讓人一口接一口地食唔停整體而言,Royal INN不僅美食精緻,環境也非常舒適,讓人可以放鬆心情享受用餐的樂趣。

#Crab Cake

#香蒜鮮大蜆扁意粉
扁意粉幾有韌力,加埋蒜蓉香味食到停唔到。

#鮮黑松露野菌意大利飯

#Tiramisu
濃郁的芝士和咖啡味道完美結合,讓人一口接一口地食唔停

• 牛油香煎蟹餅
  • 香蒜鮮大蜆扁意粉
2023-05-03 37 浏览
呢間餐廳裝修好歐陸同宮廷風,已經想試好耐,今次終於同朋友過嚟試咗dinner。佢嘅裝修真係好靚好打咭以白色為主,有個純白色歐洲式拱門,而且周圍仲放滿乾花,鮮花同綠色植物,華麗到不得了呢度唔止環境靚,食物賣相同味道都唔錯。All day menu 有好多選擇,包括有appetisers,seafood,soup,steak,pasta,main courses,desserts同各款酒類同非酒類嘅飲品Appetisers 我哋order咗prawn cocktail 同beef tartare & bone marrow。頭盤嘅presentation都好靚,冷盤prawns 放咗係隻玫瑰金嘅高身Cocktail杯上,成件事好優雅,蝦夠大隻而且咬落爽彈,點埋佢啲Cocktail sauce食好滋味,仲有啲avocado粒粒係底,同cocktail prawns味道都幾夾同襯。至於bone marrow就唔係好多餐廳都有供應,牛骨髓好大條,焗得好香,食落smooth之餘亦散發濃濃嘅油香,牛肉他他好新鮮,唔需要太多調味,撈埋蛋黃一齊食已經好滑溜鮮甜至於主菜我哋叫咗北海道帶子蕃紅花意大利飯同原

至於主菜我哋叫咗北海道帶子蕃紅花意大利飯同原隻美國野雞仔,三粒大過十蚊銀嘅帶子微微煎香,保留軟滑彈牙口感,加埋蕃紅花嘅risotto,香氣撲鼻,risotto個濕度同汁收得啱啱好,加埋蕃茄乾同芝士碎做配料一齊食,口感濃郁。至於原隻美國野雞仔有半隻雞,隻雞冇乜骨啖啖肉,雞皮燒得好脆,外脆內軟,雞肉都好嫩滑同juicy ,點埋微辣嘅BBQ醬,同埋各款配料如薯仔,蕃茄仔同蘆筍一齊食好惹味。

Happy dinner點少得Cocktail,我哋嗌咗passion fruit martini同I’m not the classic sangria,兩杯都整得好清香,飲到有酒嘅味道之餘仲帶有各款生果嘅味道,為呢一餐飯再加分
2023-05-03 34 浏览
係尖沙咀上完堂都8點,上openrice search完見到呢間多好評,打電話去又有位,就同同學試下。餐廳都幾fancy,門口位set up咗打卡位,仲有個凱旋門。▪️意大利風乾煙肉蕃茄意粉如果想揀款無咁膩嘅pasta就揀得岩,調味偏酸,夾埋厚身嘅風乾煙肉,係一款開胃型意粉,份量亦夠兩個人share。▪️威靈頓羊威靈頓牛就食過,羊就第一次試。上碟時個除左酥皮幾對版,入面都有用風乾火腿包住蘑菇,切落仲脆嘅,亦唔會散開一忽忽。羊肉嫩身,呢個組合夾埋幾好食。如果個蒜再焗耐啲,焗到軟身就好了。▪️牛油果沙冰有啲失望,冰粒唔夠幼滑,好似飲緊一堆冰咁。Apple crumble賣相幾好,味道都香,可惜中間啲蘋果無煮軟,仲係脆口,導致口感唔太夾。今次試嘅主菜都相當滿意,味道上絕對無問題,甜品方面就有待改進啦。

▪️意大利風乾煙肉蕃茄意粉

▪️威靈頓羊

▪️牛油果沙冰
有啲失望,冰粒唔夠幼滑,好似飲緊一堆冰咁。

Apple crumble

2023-05-02 37 浏览
今日放假和朋友早點來尖沙咀ROYAL INN 排隊平日LUNCH好多人 今日早點來終於入到餐廳個個位都可以打卡 好多花花 好靚而且風景優美 令人都放鬆落黎 享受美食點左2個LUNCH SETSTARTER: 法式龍蝦湯 香濃的龍蝦味 加上一片簡單的面包 好滿足飲幾啖就充滿住好豐富的龍蝦味STARTER: 松露蟹肉芝士多士呢款真係超級好食 一來蟹肉非常多 每口的多士都配住好大啖的蟹肉配埋松露的味道 香濃芝士 烘脆左的多士多個層次 我會呢個STARTER 俾十分 再有一些沙拉 FRESHMAIN: 燒安格斯西冷扒好有牛肉味 滑嫩的牛扒配上黑椒汁個薯蓉係有一條條的薯仔 好鐘意呢個口感MAIN: 香煎比目魚柳魚柳表面煎得好香脆 內裡肉質好滑 配埋蕃茄汁 酸酸地 好好味加上薯蓉 夠哂飽肚DESSERT: BROWNIE勁香濃的朱古力味焗熱左表面 少少脆 一聞都聞到個香味入面又濃又厚的朱古力CAKE 完美的結束
今日放假和朋友早點來尖沙咀ROYAL INN 排隊

勁香濃的朱古力味
焗熱左表面 少少脆 一聞都聞到個香味
入面又濃又厚的朱古力CAKE
完美的結束
近期開始有啲燥底🔥🔥阿仔開始樣樣都要自己話事,樣樣都No no no,而我嘅耐性亦開始受到考驗🤯🤯🤯…….「今日要去食餐好」😤😤😤😤係時候要搵返啲me time💆🏼‍♀️💆🏼‍♀️💆🏼‍♀️💆🏼‍♀️抽離一下~搵咗呢間係尖沙咀叫Royal Inn嘅餐廳,食返個靚靚dinner調整一下自己先。離遠一望,餐廳果然同個名非常呼應~Royal👑👸INN~~皇室宮廷~見到啲雕塑marble arch~即刻覺得氣場都唔同晒~呢個門口非常搶Fo,勁適合打卡~📸📸呢個地板好有Rosewood嘅感覺😍😍😍😍😍入邊嘅佈置擺設都好歐洲露天cafe咁,另外仲有個好正好eye catching 嘅bar area~真係好有衝動想試下佢啲cocktail🍹🍸可惜近期身體抱恙,要忍忍口🥲全部粉色嘅佈置擺設,打卡一流~💞💗😍望望餐牌,有我好喜愛嘅蟹餅同青口~😍😍😍呢度牛排好似都唔錯,不過呢排想食清少少,叫咗個帶子意大利飯~香煎蟹餅crab cake $138😋😋😋😋啖啖蟹肉好正呀😋😋😋😋蟹餅面加咗特式嘅醬汁,仲有花瓣做裝飾😍😍賣相巧吸引又好味道👍🏻👍🏻白酒煮鮮法國藍青口$138😋😋😋😋我係超鍾意食白酒煮青口😍😍😍呢度嘅青口s

「今日要去食餐好」😤😤😤😤

離遠一望,餐廳果然同個名非常呼應~

全部粉色嘅佈置擺設,打卡一流~💞💗😍

香煎蟹餅crab cake $138😋😋😋😋

白酒煮鮮法國藍青口$138😋😋😋😋

我係超鍾意食白酒煮青口😍😍😍呢度嘅青口size雖然比較細隻,但係真係粒粒都好滑好嫩👍🏻👍🏻👍🏻試過食有啲大青口會煮到”乾爭爭””好鞋”~今日實在太好,無遇到呢個情況😝佢個汁都有啲重酒味,或者佢知我無飲到cocktail,加多些少慰藉下我喇😆😆😆

香煎北海道帶子蕃紅花意大利飯
scallop risotto $188 😋😋😋😋

帶子煎得好靚好好味~擺盤好精緻😍😍😍正呀👍🏻

焗蘋果金寶配雲呢拿醬
Apple crumble $58 😋😋😋😋😋
最尾忍唔住都叫多個甜品先😍😍係我好喜歡嘅Apple crumble🥧🥧🥧😍~濃濃玉桂味嘅蘋果餡料煮到酸酸地甜甜地,加上面嗰層crumble脆脆口感,然後淋上雲呢拿醬,熱辣辣好好食~🥰🥰🥰食完超滿足~

夢幻歐洲皇室嘅時間話咁快又過,又係時候要返去惡鬥阿仔😔埋單走人嘅時候,望一望入邊,檯檯都坐滿晒人,原來呢度都係呢期好hit嘅餐廳🤩🤩🤩平日都咁熱鬧,要坐到入邊嘅位相信應該要訂檯喇~

等我減肥成功,我會book定入邊啲位,再黎食過再黎影過~等我😝
2023-05-02 23 浏览
朋友推介The One 呢間餐廳,於是同好友一齊試試佢餐廳裝修以法國浪漫情懷為主,食物味道不錯,擺盤精緻好適合打卡,與girl friends 一齊來,是一個不錯的選擇💖
今次比我地喺尖沙咀搵到一間性價比高嘅法國餐廳🇫🇷,喺the One入面,價錢唔貴之餘,坐得好舒服,裝修亦都非常之有心機,連啲嘅杯碟餐具好有高級感,俾人一種精緻🍽️elegant嘅氛圍。特別欣賞呢度嘅服務,見我凍要著衫特登換咗一杯暖水俾我,有時候用餐體驗同餐廳水準就係睇呢啲微小嘅gesture❤️喇! 《招牌威靈頓羊架🐑》相信威靈頓牛柳🥩大家都食得多,但係威靈頓羊架又食過未呢?見到呢個係餐廳嘅招牌菜,就當然要試吓啦!就咁睇外觀上同威靈頓牛柳好似樣,但酥皮入邊包左一隻厚肉羊架,Parma ham,香菇原來同羊肉都可以咁夾!食落冇牛肉咁膩,羊肉十分之香,所以呢道菜相當值得推介🤩🤩《法國龍蝦濃湯🍲》亦都係誠意之作!飲咗一啖已經感受到相當香嘅龍蝦鮮味🦞,味道唔係死鹹,質地濃厚之餘,飲完都唔會有其他餐廳可能覺得口乾嘅情況,好滿足🤤《香草牛油焗田螺🐌》都係必食嘅法國餐菜式🍴!一碟有六隻田螺,牛油香草味道好出,薯蓉雖然係伴碟,但夠綿密之餘都有好香既牛油香草味,一樣好食💕《牛油香煎蟹餅🦀》嘅做法相當特別同有心機,因為加入左芒果莎莎、青檸醬同埋檸檬🍋,有別於一般用牛油香煎嘅蟹餅感覺會比較膩,呢道菜食落除咗有一

《牛油香煎蟹餅🦀》嘅做法相當特別同有心機,因為加入左芒果莎莎、青檸醬同埋檸檬🍋,有別於一般用牛油香煎嘅蟹餅感覺會比較膩,呢道菜食落除咗有一絲絲蟹肉嘅鮮味之外,亦都夾雜左水果嘅鮮甜,將牛油嘅膩中和得相當之好,開胃唔怕膩!

最後,如果大家鍾意飲酒,呢度嘅酒單亦都相當之齊全,有好多紅酒🍷、白酒、香檳🥂、波本酒等等,可以配合自己嘅菜式選擇啊!
2023-05-01 28 浏览
超靚華麗高質西餐🥂 餐廳主打法國料理及西餐 晚市除咗A la carte亦有Dinner set 裝潢呈華麗歐式宮廷風 猶如置身浪漫巴黎 更設戶外露天庭園 窗口位更望到柏麗大道夜景 非常適合約會❣️==== ᪥ Grilled Beef Angus Skirt Steak $298With Add On Seared Duck Liver $78Skirt Steak姐係側腹膜橫肌嘅位置 口感鮮嫩帶有咬勁 牛肉香氣濃郁 肉味香濃 而配菜嘅法式奶油焗薯都相當出色 薯仔外皮香脆 內裏香滑軟嫩❤️加配嘅鴨肝煎得好香 從金黃色嘅外層已感受到鴨肝嘅油香及香脆 入口即外皮微脆、口感綿密🤤====᪥ Tagliolini Beef Ragout $168紅酒牛肋肉軟腍入味 全蛋闊面入口滑溜並帶少許煙韌口感 醬汁配搭都好好😋
====

====

᪥ Tagliolini Beef Ragout $168
2023-05-01 52 浏览
呢一間餐廳一入門口已經見到好華麗嘅西式風格,情侶、女仔嚟打卡真係一流,氣氛好好同朋友都影咗好多相🤣 嘢食全部都好好食😋 無伏! 呢個價錢來講係The One十分之抵食,同埋環境氣氛都好舒服,坐落都唔會逼夾,10分推薦!蒜香風琴薯 $58 Sour cream , prosciutto ( italian dried ham) 朋友好鍾意食薯仔呢一個薯仔風琴嘅意思係切開成唔斷嘅片狀,加上酸忌廉同埋乾火腿,十分之香口,口感上薯仔比較乾爽酸忌廉嘅圓滑,加埋火腿煎到微脆,入口口感好豐富,同有層次,由於佢醬料唔算好多,所以薯仔味相對比較突出,個皮都好香口,外脆內鬆化❤️ 平時我相對重口味,如果再多啲醬料就更加好啦!意大利煙豬肉蕃茄意粉 🍝 $138呢一個意粉最驚喜嘅係佢嘅醬汁!蕃茄醬嘅味道非常之濃郁,有粒粒蕃茄嘅口感,醬料亦都好掛面,意粉軟硬度啱啱好,好欣賞佢煙豬肉嘅咸香,加埋酸酸地嘅蕃茄味道好開胃,以西餐廳來講份量都算多,兩個女仔分都飽!西班牙黑毛豬脊蓋柳 $248Pork pluma 係豬肩部和脊部中間嘅片狀肉,係成隻豬中最嫩嘅部位,肥瘦適中,煮得啱啱好,豬要全熟但佢煮得入口超柔軟口感非常嫩,

蒜香風琴薯 $58

意大利煙豬肉蕃茄意粉 🍝 $138

西班牙黑毛豬脊蓋柳 $248
Pork pluma 係豬肩部和脊部中間嘅片狀肉,係成隻豬中最嫩嘅部位,肥瘦適中,煮得啱啱好,豬要全熟但佢煮得入口超柔軟口感非常嫩,肉汁滿滿,外面微微焦香,單食已經好夠味道,唔加醬都好好食,我覺得好食過平時嘅牛扒好有驚喜!底下面嘅蔬菜薯仔同前菜嘅風琴薯唔一樣,另外仲有少少橄欖中和一下肉類,羽衣甘藍唔會苦澀,配菜都做得好出色!個豬一定要食!

法式班戟焦糖香蕉榛子朱古力味 $88
女仔當然都係叫甜品,最認真係佢香蕉上面淋上糖再烤焦,微微香脆,香蕉就軟綿香甜,配上班戟嘅柔軟,忌廉都好足夠,亦有果仁豐富口感,整體嚟講係一個好傳統嘅班戟風味,如果鍾意清爽嘅人可以叫莓類女嘅班戟,想要幸福感滿滿,比較濃郁嘅味道,就可以叫焦糖香蕉榛子味啦!

• 法式班㦸
📍尖沙嘴 Royal Inn常言道:世上只有媽媽好👩🏻唔好話我唔提你呀,仲有兩個禮拜就母親節喇😉 唔記得book檯食飯就要跪 lego 㗎喇🧎 最近我去完一間餐廳,覺得好適合帶媽媽去慶祝母親節,就私人醒你啦😎Royal Inn 喺尖沙嘴The One,地點夠曬方便🤭 同媽媽慶祝食西餐都應該穩陣㗎喇💁🏻‍♀️ 加埋嗰度別樹一格嘅宮廷風同花花打卡位🌹媽媽應該會幾冧🥳餐點部分非常穩定,而且無媽媽好多時會覺得嘅「騎呢嘢」😂 我叫咗牛油香煎蟹餅、紅酒牛肋肉全蛋寬麵、西班牙黑毛豬鞍架同朱古力心太軟配雪糕🍫🍦全部都幾高水準(相信媽媽們唔會詐型😌) 特別想highlight個紅酒牛肋肉全蛋寬麵🍷 紅酒味醃到入肉+牛肋條本體嫩滑而且無纖維感😋 食完成餐飯送埋紮花俾媽媽就perfect池喇😉 聽我講,識book一定係book呢間餐廳做孝順仔❤️#孝順阿媽必去歐陸宮廷風西餐 #royalinn #theone #tsimshatsui #尖沙嘴 #crabcake #牛油香煎蟹餅 #tagliolinibeefragout #紅酒牛肋肉全蛋寬麵 #ibericoporkrack #西班牙黑毛豬鞍架 #choco
📍尖沙嘴 Royal Inn
常言道:世上只有媽媽好👩🏻

聽我講,識book一定係book呢間餐廳做孝順仔❤️

#孝順阿媽必去歐陸宮廷風西餐 #royalinn #theone #tsimshatsui #尖沙嘴 #crabcake #牛油香煎蟹餅 #tagliolinibeefragout #紅酒牛肋肉全蛋寬麵 #ibericoporkrack #西班牙黑毛豬鞍架 #chocolatefondantwithicecream #朱古力心太軟配雪糕 #ohhejfoodie
紅酒牛肋肉全蛋寬麵
牛油香煎蟹餅
朱古力心太軟配雪糕
西班牙黑毛豬鞍架
紅酒牛肋肉全蛋寬麵
2023-04-28 65 浏览
今日自己黎食尖沙嘴呢間歐式靚裝修cafe點解係自己黎 係被人r囉不過自己訂既位 點都要黎 首先裝修同環境好舒適 啲位好寬敞 我叫左一個法式pancake甜品賣相靚 適合打卡都可以一試
今日自己黎食尖沙嘴呢間歐式靚裝修cafe

我叫左一個法式pancake甜品

賣相靚 適合打卡

都可以一試

2023-04-28 77 浏览
最近發現THE ONE內有間法國餐廳,裝修以純白色宮廷風為主調,有凱旋門打卡設計,亦有各式各樣嘅擺設,乾花蠟燭佈置令人感覺十分華麗🕯️ 超級推介大家同閨蜜嚟打卡聚餐👭前菜有燒雞胸牛油果沙律,雞胸嚟講都真係幾嫩,完全唔嚡口,牛油果軟熟,配埋沙律菜就最合適不過了😌 主食係意大利風乾煙肉蕃茄意粉,蕃茄味道濃郁,帶出煙肉嘅鹹香味,意粉軟硬度適中,整體感覺唔錯,性價比高👍🏻作為甜品控當然唔少得叫返幾款試試~ 拼盤有齊雲尼拿巴夫條、馬卡龍、芝士蛋糕同焦糖脆脆!淨係打卡都有排你玩🥰 個人最鍾意芝士蛋糕,味道濃郁,搭配藍莓酸甜開胃,旁邊仲有半個熱情果幫助解膩~ 私心推介焗蘋果金寶配雲尼拿醬,表面焗至金黃色,散發著香噴噴嘅味道,牛油味突出,質感頗蓬鬆,配上蘋果粒粒令到整體口感更加豐富🤩 提拉米蘇都好有驚喜,估唔到咁大份,忌廉creamy,口感柔軟濕潤,蛋香味濃厚,整體甜度適中,必點之選😉

尖沙咀The One,Royal Inn. 法式裝潢精緻,高級飲料吧,凱旋門下黑白間地板,浪漫優雅。波士頓龍蝦西班牙海鮮飯$348海鮮飯入面有好多種海鮮材料有鮮蝦三文魚玉,魷魚圈,蜆肉及青口,當然唔少得半隻波士頓龍蝦。我覺得飯做得好入味整體上加埋嗰種海鮮味好豐富。各種海鮮都新鮮彈牙,龍蝦可以再焗得耐少少。香煎海鱸魚伴北海道帶子$218好香嘅鱸魚,帶子做得好好,新鮮軟硬適中充滿帶子味,伴碟有蘆筍及薯蓉等等。 新鮮又食唔滯, 放心,鱸魚入面冇骨,驚食骨嘅人就唔使擔心。

波士頓龍蝦西班牙海鮮飯$348

香煎海鱸魚伴北海道帶子$218