2022-03-19 224 浏览
次次去南豐紗廠,都一定會去依家咖啡店坐下,可以講係情意結😌之前都會係堂食嘅,店舖入面嘅壁畫都好貼合而家社會發生嘅事🤭大家可以去睇吓。但今次由於疫情太嚴重啦,所以就買外賣返屋企食🧡🌈Latte (Hot & Cold) $36 & $40咖啡味好香濃,熱飲就嫌細杯咗少少🥲好似飲兩啖就冇晒~奶同啡嘅比例係啱啱好的~凍飲值得一讚嘅係,啲冰全部都大大粒,唔會俾碎冰你,搞到啲冰好易溶😍所以就算而家夏天飲,都唔會話好快淡🤤🌈三層朱古力蛋糕 $48每次黎都會食呢個蛋糕,係朱古力榛子味。面頭嘅mousse好軟滑,而且好香朱古力味。底下嗰層有好多一粒粒嘅嘢,相信係榛子粒😍不過依個蛋糕整體都較甜,要加埋杯咖啡食先啱啱好

🌈Latte (Hot & Cold) $36 & $40

🌈三層朱古力蛋糕 $48
三層朱古力蛋糕
2022-03-18
2022-02-21 173 浏览
第一次去南豐紗廠,好多cafe,無從入手,呢間都多人推介,冇失望😋🥐火腿芝士牛角包 / $44冇諗過牛角包都幾大個,雖然火腿芝士係常見嘅配搭,but i like it,包夠酥軟。🍝煙三文魚明太子扁意粉 / $89食食下有啲熟悉嘅味道,加咗紫蘇葉,唔錯,不過醬汁建議可以多返少少。🥠Scone / $35自家製的,即叫即焗返熱,係有啲柑橘粒粒,伯爵茶口味,但呢個味道mamadei,希望會出其他口味。☕️Latte / Cappuccino

🥐火腿芝士牛角包 / $44

🍝煙三文魚明太子扁意粉 / $89

🥠Scone / $35

☕️Latte / Cappuccino

上次與儍爸逛荃灣南豐紗廠的時候又搵了間 CAFE 嘆了杯咖啡儍媽點了杯手沖咖啡 Panama│Elida│Lot 71〈HK$74〉巴拿馬的豆子,黑葡萄和黑莓果香中夾著微微酒香清爽酸甜,順口好飲,是儍媽喜愛的口味 ~~儍爸的 ... iced latte + 朱古力蛋糕位於舊式廠廈中,樓底較高,空間舒適寬闊** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
上次與儍爸逛荃灣南豐紗廠的時候
又搵了間 CAFE 嘆了杯咖啡

巴拿馬的豆子,黑葡萄和黑莓果香中夾著微微酒香
清爽酸甜,順口好飲,是儍媽喜愛的口味 ~~
儍爸的 ... iced latte + 朱古力蛋糕
位於舊式廠廈中,樓底較高,空間舒適寬闊
2021-10-03
下午茶
2022-01-25 184 浏览
作為一個偽文青隔一段時間都會去一趟南豐紗廠吸收下文化氣息這間比較有名的餐廳都應該算是文青朝聖之地簡單的點了個意粉及咖啡自家製腰果南瓜醬、野菌、長通粉上檯之時非常之有香氣通粉本身當然沒有什麼特別之處但腰果南瓜醬確實為它加分不少通常好怕醬汁太多會太膩不過這醬卻出奇的好食而且越吃越開胃至於杯手沖咖啡PANAMA是以黑葡萄,酒香,黑糖所製純粹因為想試試有酒的咖啡是怎樣味道不過感覺苦了點,或許是我不懂欣賞還是覺得咖啡還咖啡,酒還酒比較好喝
作為一個偽文青
隔一段時間都會去一趟南豐紗廠吸收下文化氣息
這間比較有名的餐廳都應該算是文青朝聖之地

簡單的點了個意粉及咖啡
自家製腰果南瓜醬、野菌、長通粉
上檯之時非常之有香氣
通粉本身當然沒有什麼特別之處
但腰果南瓜醬確實為它加分不少
通常好怕醬汁太多會太膩
不過這醬卻出奇的好食而且越吃越開胃

至於杯手沖咖啡PANAMA是以黑葡萄,酒香,黑糖所製
純粹因為想試試有酒的咖啡是怎樣味道
不過感覺苦了點,或許是我不懂欣賞
還是覺得咖啡還咖啡,酒還酒比較好喝

2021-10-14
2022-01-16 133 浏览
☺️今日係星期日小編出完外景🌈就出發返去office 做野💪🏻正所謂Eat 🍽 Coffee☕️ Work🏃🏻‍♀️ Sleep😴(Christina, 2022)🦵🏻我用最後嘅力 行去南豐紗廠🧵係白田壩街7-11左手邊電梯上一層轉左直行就會見到一間深木色為主調嘅cafe☕️終於到左重點啦叫左3杯咖啡 (同事們都好勤力 要獎勵下)1 x cold latte1 x hot latte1 x hot mocha☕️🍼本人飲左 Hot Latte 雖然無Flat awhite 好可惜🥲但個咖啡非常有質素好濃郁咖啡香🌰主要係nutty 嘅味道完全無燶味☺️超級好飲😘大杯少少就更好啦😂不過咖啡後勁好勁🤩 😎我充滿力量啦
☺️今日係星期日
係白田壩街7-11左手邊電梯上一層
轉左直行就會見到一間深木色為主調嘅cafe
☕️
終於到左重點啦
叫左3杯咖啡 (同事們都好勤力 要獎勵下)
1 x cold latte

Hot  Latte
外卖自取
Hot  Latte
2022-01-12 118 浏览
終於嚟到鼎鼎大名嘅南豐紗廠,雖然今日係星期六,但係人流唔太多,唔使等位就入得啦。今日試咗smoked pork ciabatta and latte. 咖啡好飲,拉花又靚。而食物亦都係心機之作。smoked pork好厚身,ciabatta預熱,再搽上mayonnaise, pesto,再配芝士同少辣嘅sauce,惹味好食,絕對超出一般Cafe food水準。同行友人食冬陰功意粉,賣相唔錯,朋友亦都話好好食,誠意之作。

2022-01-08
2021-11-15 851 浏览
去過灣仔分店後對這間cafe 情有獨鍾,難得來到南豐紗廠,當然要到本店「朝聖」。平日下午店裡不算多人,場內每一個角落的擺設都很有特色,不過我最喜歡還是吧檯的設計。🔹Espresso Tonic elderflower $58retold的咖啡基本上可以說是品質保證,所以我都很放心點一杯espresso tonic❤️ 這杯飲品最大特色是tonic可以選擇不同基底味,我選了清新的elderflower☘️接骨木花的果香隱約散發出來,清爽的tonic中帶濃厚的espresso味,espresso也不會澀,感覺想喝了一杯很解渴的咖啡氣泡飲。🔹Apple Giner Tea $48喜歡薑的話會喜歡這個飲品,薑味從香氣已經充分展示出來,入口薑的辣伴隨蘋果的清甜,胃瞬間暖起來,很滋潤很溫和的飲品。🔹紅豆綠茶雪糕 $68看似沒什麼特別的甜品內裏蘊含高水準製作!紅豆綿密而且散發自然的甜味,配上牛奶味重的綠茶雪糕完美平衡,雪糕也很夠凍不會一下子融化,白玉很有咬口,和濃煙抹茶雪糕一起吃味道更佳,性價比👍🏻👍🏻👍🏻🔹New York Cheesecake $42因為沒有其他特別想吃的甜品就選了這款安全牌,芝士質

紅豆綠茶雪糕 Espresso Tonic elderflower

Espresso Tonic elderflower

🔹Apple Giner Tea $48
New York Cheesecake /Apple Giner Tea

🔹紅豆綠茶雪糕 $68

🔹New York Cheesecake $42
New York Cheesecake

因為沒有其他特別想吃的甜品就選了這款安全牌,芝士質感綿密好像cream般滑溜,微酸的感覺剛剛好不會讓甜品太膩,餅底保持到脆口,不錯不錯❤️
New York Cheesecake

Espresso Tonic elderflower
2021-10-30 368 浏览
今日同埋姪仔行街,大家都係第一次來行南豐紗廠🤘🏻⋯⋯原來地方好闊落,好好行。好多主人帶同🐶🐶前來閒逛。今日之行目的之一就係✬ʀᴇᴛᴏʟᴅ✬ ,為佢而來但未到之時,已聞到好香嘅咖啡豆散發出來嘅香氣🙃。今日係食完lunch就即刻來,野食都未落格,但☕️🍵🍰胃來啦⋯🤘🏻🤣.✧ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 💰46綠茶好濃郁,飲落非常之滑溜😋✧ᴀғғᴏɢᴀᴛᴏ 💰55ᴡʜɪsᴋʏ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ,濃濃酒香。襯🍨未溶前先呷一啖ᴇsᴘʀᴇssᴏ,😍😍😍。驚喜配搭,互不搶對方風頭(形容得有點兒誇張)😂✧ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ 💰58手沖咖啡會等得比較耐但絕對值🤘🏻。先斟少少落杯,慢慢呷真豆味。飲落係有少少紅茶味,但飲唔到有柑橘,黑核果(純本人味蕾問題🤣)。有點兒濃郁但又非常易入口😉✧ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 💰46酒味重,但又唔會搶左主角嘅光環。ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ🍰唔會太甜,蛋糕好軟腍👍🏻✧開心果🍰 💰48🍰邊鋪滿開心果碎碎,每啖🍰都可以食到開心果,真係好開心🤣
✧ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 💰46
綠茶好濃郁,飲落非常之滑溜😋
Green tea latte

✧ᴀғғᴏɢᴀᴛᴏ 💰55
Affogato

✧ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ 💰58
House  blend

✧ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 💰46

✧開心果🍰 💰48
🍰邊鋪滿開心果碎碎,每啖🍰都可以食到開心果,真係好開心🤣

2021-10-23
Green tea latte
Affogato
House  blend
  • Green  Tea  Latte
  • House  Blend
2021-10-21 297 浏览
嚟過呢度兩三次,都係第一次寫食評,menu同印象中有少少唔同咗,但係咖啡依然好飲,環境仍然舒服😌下午茶時間嚟到,唔使等位就入得,其實2:30之後大部份喺南豐紗廠嘅餐廳都冇咗lunch set,散叫相對貴,我哋都係行芸晒成個紗廠先決定再返來,因為價錢上相對平,又好肚餓嘅關係prefer有飽野落肚。我叫咗明太子煙三文魚扁意粉,其實有少少後悔,因為相比起友人嘅海鮮冬陰功意粉略為有啲乾都齋,煙三文魚都係凍的,建議店家可以稍為整熱少少⋯⋯至於友人叫嘅海鮮冬蔭功反而吸引得多,只係蝦食落去就知道係雪藏,如果定價$98⋯⋯我可能會expect係鮮蝦,情願少一兩隻🦐其實叫左碟蕃茄雜腸蘑菇意粉,係三樣食物之中最平,雖然冇影到相,但係如果再俾我揀可能我會揀個樣⋯⋯

2021-10-21
2021-10-07 244 浏览
Had a very good espresso tonic and also ginger ale there. Nice decor, airy arrangement and we sat by the bar which high but comfortable seats. The tonic has a hint of orange flavor and the ginger ale has a bit of heat and kick to it. Loved it.Nice decor with a statement of “bloody love hk”. This one always has the queue but so happen perhaps because of the weather we could go right in. Definitely will go back.
2021-09-24 277 浏览
要係南豐紗廠搵個地方Hea唔難想簡單地食件Cake、飲杯野,去到一樓呢間黃店睇下個餐牌岩唔岩口味,比咖啡吸引左留下來😗叫左杯手沖咖啡ETHIOPIA, Sidmao Shantawera heirloom natural $68好飲!清香帶點甜的味道😍店員拎過黎嘅時候會介紹點飲比較好!Tiramisu $46不錯,口感同層次90分,但味道如果濃啲會正好多🙂
要係南豐紗廠搵個地方Hea唔難

叫左杯手沖咖啡
好飲!清香帶點甜的味道😍
店員拎過黎嘅時候會介紹點飲比較好!

Tiramisu $46
不錯,口感同層次90分,但味道如果濃啲會正好多🙂

2021-09-22
2021-09-18 161 浏览
呢間咖啡店唔單止有多款咖啡同茶包括手沖單品咖啡,另一邊仲有Cocktail供應食物以輕食為主,仲有意粉同甜品青醬牛油果大蝦意粉 濃濃既綠色青醬原來仲加埋牛油果打成,口感香滑,啖啖牛油果既濃香味道麵條用比較粗既意粉,口感彈牙,每條麵都掛滿醬汁,非常美味 蝦肉大隻爽甜鮮味仲去埋殼煙三文魚蛋沙律牛角包先烘熱麵包加蛋沙律同煙三文魚 咸香煙三文魚肉加美味沙律,外脆內軟口感豐富凍咖啡,夠濃香有果仁味荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓102號舖平均消費$150評分8/10
呢間咖啡店唔單止有多款咖啡同茶
包括手沖單品咖啡,另一邊仲有Cocktail供應
食物以輕食為主,仲有意粉同甜品
煙三文魚蛋沙律牛角包
凍咖啡,夠濃香有果仁味

荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓102號舖
平均消費$150
評分8/10
💛呢間係一間仲有大量文宣嘅黃店 因為閒日去 差唔多完全冇人💛純素芝士蛋糕 $45一直好想試下素嘅蛋糕 好有驚喜 芝士好滑 唔知係咪因為素 芝士冇平時咁creamy 反而更好食清淡一點💛Black Glacier $58因為唔想飲咖啡 揀左一杯特別野飲 係under refreshing item, Black glacier 由grape juice, Japanese ginger ale 同fresh lime juice 組成。飲落口非常清涼 有淡淡嘅薑味 我本身唔食薑但係杯野飲落好舒服 非常特別 好值得試 💛同好啱夏天💛除左蛋糕同咖啡,餐廳仲有牛角包 三文治 意粉等正餐味道:環境:服務:回頭率:

💛呢間係一間仲有大量文宣嘅黃店 因為閒日去 差唔多完全冇人

💛純素芝士蛋糕 $45
清淡一點

💛Black Glacier $58

💛除左蛋糕同咖啡,餐廳仲有牛角包 三文治 意粉等正餐

味道:

環境:

服務:

回頭率:
2021-05-22 521 浏览
Happy Friday 要去下南豐紗廠食好西,呢度好似另一個天地咁,個氣氛特別chill.....食完個lunch完全唔想返office。呢度walk in only, 所以一放lunch就要爆飛過去搵位,so far 1245 去到都比我拎到枱。不過順帶一提呢度每張枱最多坐兩個人,所以我三個人坐呢就未必傾到計喇。佢lunch menu其實好簡單,主要都係得嗰幾款食物,仲有一款係素食。另外叫飲品呢就可以有折扣。呢度既佈置都好文青、有書、有花又木系。叫野食就要自己出去落單,比完錢有專人送餐。雖然只係簡單嘅肉醬意粉🍝但係我想講好好食。意粉係比較闊身果隻,掛汁效果特別好,整穿埋隻水波蛋撈黎食仲正,意粉好彈牙,份量剛剛好。呢度有好多特別既手調咖啡☕️,我今次就叫咗杯cappuccino, 拉花好靚啡味好香好奶泡。*入座計限時60分鐘。

*入座計限時60分鐘。
2021-05-21
  • 水波蛋肉醬意粉
2021-04-30 447 浏览
午餐後我們都想嘆杯咖啡,南豐紗廠內都有很多出名的咖啡店,今日想試一間我未曾去過的,RETOLD coffee.tea.spirits 也是一個好選擇。店內空間舒適寬闊,還是保持二人一枱,木的桌椅,懷舊的地磚,綠磚的吧枱,帶出無限寫意的感覺。Cappuccino 和 cafe latte 都是$36 ,咖啡香而幼滑,奶泡濃厚,在這環境一邊品嚐咖啡一邊跟朋友閒談,一種享受。純素.焦糖芝士蛋糕$48 很幼滑,口感也相當好,有點太甜但配咖啡一流。