2020-04-02 267 浏览
原來南豐紗廠裡面都有幾間cafe係值得幫襯嘅 我覺得Retold呢間店就比較特別啲 因為不定期有live jazz聽 一邊聽音樂 一邊嘆咖啡 係幾寫意嘅 不過我去嗰日可能係星期六嘅關係 店內坐滿人 環境好嘈雜 (我講緊音樂聲以外嘅聲音) 所以個體驗唔算完美⠀⠀店內嘅擺設都幾靚 我去嗰日實在太多人喇 冇乜機會影相 食物方面一般cafe有嘅呢度都有得賣 我哋每人叫咗一杯咖啡 (每杯好似唔超過HKD40) 一份三文魚忌廉芝士牛角包 (HKD48) 一件raspberry批 (HKD49) 牛角包我覺得唔夠芝士 反而件批味道就唔錯喎 飲品水準冇其他人講到咁正 我覺得如果唔係去開南豐紗廠嘅話唔需要特登去呢度食嘢囉
⠀⠀
2020-03-31 167 浏览
小編去呢間cafe之前因為飲咗啲嘢,所以無試啲咖啡,淨係叫咗件草莓批。批上面好多粒細細粒嘅士多啤梨,加埋啲士多啤梨果jam,唔酸的。中間有層薄薄地有啲似吉士,食落幾fresh同埋唔會好腬。Cafe外面塊玻璃貼咗好多文宣,入面又有幅畫,仲有啲同運動有關嘅product義賣,環境一流。
草莓批
2020-03-22
草莓批
2020-02-27 410 浏览
/Retold Coffee.tea.spirits🇭🇰💛/#sa荃灣篇 #sa良心小店篇 #sacafe篇 ➖➖➖去開荃灣 繼續探索紗廠入面嘅店💛有一次都已經想去呢間但咁岩嗰日蛋糕俾人買晒 所以諗住經開再食🤤今次經開還早 唔算多人 就坐低抖下➖➖➖1️⃣Daily Cake $40 up ($42) 見menu牌gluten free 就試下啦!面頭有層可可粉 但唔會好濁👍🏻中間嗰層朱古力味好香濃幼滑有少少似凝固左嘅溶漿😝似平日食嘅朱古力夾心咁再苦澀一點就更出色❤️底層微硬脆口感 有啲似brownie➖➖➖分數:8.3/10 ➖➖➖2️⃣薑黃latte $40 呢個好少地方有得飲係我平時係屋企炒飯先會用🤣但最近係屋企都有試沖過 出到街都要飲~呢個幾有驚喜🥰🥰 有好重嘅香料味係會越飲越辣同香 有少少似咖喱辣 而且無粉粒沉底 幾高質!👍🏻👍🏻不過每個人對香料接受程度未必一樣店舖仲有好多種類飲品 酒鬼岩曬🤪➖➖➖分數:8.8/10 ➖➖➖📍Retold Coffee.tea.spirits 荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓102號舖
#sa荃灣篇 #sa良心小店篇
#sacafe篇
去開荃灣 繼續探索紗廠入面嘅店💛
有一次都已經想去呢間
但咁岩嗰日蛋糕俾人買晒
所以諗住經開再食🤤
今次經開還早 唔算多人 就坐低抖下

➖➖➖
1️⃣Daily Cake $40 up ($42)
見menu牌gluten free 就試下啦!
面頭有層可可粉 但唔會好濁👍🏻

2020-02-27
Chocolate  cake
薑黃latte
2020-02-24 304 浏览
難得plan左一日黎葵青區,要食盡佢。首站係黎南豐紗廠,我係偶然偽文青,只係一個平時喜歡周圍搵嘢食,唔需要飲頭啖湯。12點黎到,人流都有小小,即刻去一間黃店撐下先。南豐紗廠俾我想像中細,行下行下就搵到。門口已經好黃,適逢新年,有揮春,好開心。單點食物同飲品,由於我哋遲啲要掃街,所以都係少少地share 食啦。有吧枱位,亦有大枱選擇,我哋得兩個人就坐吧枱啦。環境都有啲畫,值得一看。黎到cake櫃,有啲都好似好特別咁,可惜咁早又唔係好想食甜品。愛啡嘅我都係叫一杯啡飲下先,要左latte,36元。一樣都係機,烘焙後,味道還可以,但唔算好驚喜。朋友不喝咖啡,點了ginger apple tea with shiso ,48元,說不錯,溫温的,味道不錯,暖了身子。食物方面有驚喜,點了一份Japanese roasted pork, cereal bread,62元。豬肉暖暖的,配了甜甜嘅蕃茄醬,意外地小小辣卻加強了豬肉味。肉汁非常夠,恰到好處嘅油,剛剛好。店內亦有寄賣處,亦有書可以睇下,幾好。

門口已經好黃,適逢新年,有揮春,好開心。

店內亦有寄賣處,亦有書可以睇下,幾好。
2020-02-23 198 浏览
Another week STARTS with coffee~尼個2月還是要有咖啡的,尼度超香呀係,每次行過都忍唔住一定要去買,佢地既咖啡好夠熱,而且都幾balance,啡香都濃架,下次再尼一定要再食佢地既lunch呀,同埋佢地仲有d homemade icecream其實都好似幾正!!同埋點可以唔支持佢地呀黃到咁哈哈💛💛

同埋點可以唔支持佢地呀黃到咁哈哈💛💛
懲罰深黃Café,超好味Affogato! Retold Coffee.Tea.Spirits @themillshk 。星期六去荃灣南豐紗廠搵家品裝飾下屋企,順便扮下文青睇下有咩展覽。行行下見到尼間深黃Café 就決定去懲罰下佢。Affogato ($55)。咖啡同雪榚嘅完美演繹。咖啡本身好香,入口順滑,味道fruity偏酸。雪榚係絕對係帶出成個affogato嘅靈魂!出面大部分Café只係提供雲呢嗱雪糕,咁都會好味。Retold係用咗由 🥃 威士忌整嘅雪糕。咖啡嘅熱力慢慢溶化雪糕,令濃濃威士忌嘅香味滲透每一啖咖啡,完整令成件事升華十倍!

Affogato

Affogato
2020-02-13 161 浏览
RETOLD coffee.tea.spirits #荃灣 #黃店 💛💛💛呢間Cafe型格、色調較暗,特別在於佢哋長時間都會有展覽,可以一路嘆咖啡一路欣賞掛喺牆上嘅作品。而且呢一間Cafe黃到爆,四處都掛滿文宣,又要送postcard,響應罷工,仲捐星火!當日去到除咗有得飲咖啡,仲有人開班教緊calligraphy,成個感覺真係好悠閒。Cafe嘅食物選擇唔算好多,但係就每樣都做得認真,味道唔錯。網上見到好多人都特意食佢哋嘅牛角包,除此之外仲有啲蛋糕,當然仲唔少得咖啡啦。Smoked salmon cream cheese croissant $48即叫即烤熱,當然外脆內軟,佢嘅口感係偏鬆化,每一層酥皮都非常薄,但又充滿着牛油嘅香氣。配上塊煙三文魚同埋一啲鹹乳酪,味道雖然稱唔得上為好特別,但絕對唔會令人失望。味道:3.8/5性價比: 3.7/5Spice chai latte $60 (hot)Espresso, chai tea, planted based milk, chili syrup一入口嗰陣辣辣嘅泰式香料即刻散發晒出嚟,有少少似玉桂香,我個人幾鍾意,不過朋友就接受唔到嗰陣咁

味道:3.8/5
性價比: 3.7/5

Spice chai latte $60 (hot)
一入口嗰陣辣辣嘅泰式香料即刻散發晒出嚟,有少少似玉桂香,我個人幾鍾意,不過朋友就接受唔到嗰陣咁強烈嘅香料味,所以呢一杯真係因人而異。不過加埋植物奶同埋糖漿之後咖啡嘅濃度唔算好高,反而較似奶茶,啱一啲唔太鍾意飲咖啡或者唔太飲得苦嘅人。
味道: 3.8/5
性價比: 3.5/5

食物質素不俗,勝在環境夠大,而且四周掛滿作品,係間充滿格調嘅Cafe。
2020-01-19 300 浏览
【黃店推介 - 荃灣南豐紗廠Cafe☕】🐷🐷 💭大家好!捱過5日又有假放!今日老豆帶左我去荃灣南豐紗廠chill下,入面有好多手作小店,介紹紗廠織布運作同好多打卡位,仲有個小農場!但為食豬🐷🐷最留意嘅當然係美食小店!大家放假不妨去參觀下順便支持良心小店呀!🐷🐷 💭其中一間cafe仔有好多文宣,(老豆最在意就係文宣表達立場!重要過捐錢呀!)小店仲會教人寫字畫!全店內外都貼滿黃色字畫!我地見大家平時最like嘅係cafe或者all day breakfast🥞!今次又睇下呢間啱唔啱大家心水!🐷🐷💬1⃣三文魚芝士牛角包🥐 $45新鮮熱辣嘅牛角包好脆呀!最好用刀叉🍴食!就唔會做論盡豬🐷跌到成地都係碎啦!牛角包配三文魚真係好夾,夠juicy!係略嫌芝士可以再重手啲(可能食慣新記芝士麵😍)!🐷🐷💬2⃣摩卡咖啡☕️ $42小朋友鐘意飲甜甜地嘅野!所以揀mocha!佢比連鎖店買到嘅好飲,首先朱古力最基本唔係用粉,亦唔會過甜搶咗咖啡香味!但小店似乎幾鐘意落奶,落得幾重手!鐘意奶味重啲嘅朋友可以試吓個咖啡☕!有心機!有創意嘅小店!🐷🐷💭大家行得攰可以坐低歎咖啡食個下午茶!小店食品只供應包
【黃店推介 - 荃灣南豐紗廠Cafe☕】

🐷🐷💬1⃣三文魚芝士牛角包🥐 $45

🐷🐷💬2⃣摩卡咖啡☕️ $42

🐷🐷💭大家行得攰可以坐低歎咖啡食個下午茶!小店食品只供應包類及三文治🥪唔夠飽想食正餐嘅,紗廠都有其他黃店選擇架!
2020-01-12 258 浏览
南豐紗廠難得一見的品味咖啡店,這裡沒有太多花俏的裝飾、這裡靜謐是一個讓人沉思的空間、同時也可以是和朋友聚會的地方。一個讓人沉醉其中的環境。這樣簡簡單單的店,伴隨著咖啡香氣。朱古力上層是滿滿的朱古力粉,與鮮奶混合,可可味濃郁。Babyccino奶味十足,專為小朋友而設。也適合不好咖啡因的成人們。Ethiopia, Yirgacheffe, Gedeb Grade1, Wash 有有濃烈花果香味的咖啡,小口小口地品嘗更別有一番風味。Smoked salmon, cream cheese, crolssant 入口前已經聞到濃濃的奶油香氣,裡面是軟荏荏的,而外層口質是酥脆,吸收了豐富的奶油,咬下去會發出香脆的‘卡滋’的聲音。搭上煙三文魚的咸味和芝士味也不會太過火。Ham & cheese crolssant 與三文魚口味非常相似,加多了麻醬增加了清新味道,口感更為豐富。Smoked turkey breast & cheese, so moelleux multigrain bread稞麥麵包是健康之選,但會硬身和厚重一點。煙薰火雞肉,不似雞肉嫩滑,反而略略粗糙的感覺更加配合麵包的口感。

這樣簡簡單單的店,伴隨著咖啡香氣。

朱古力
上層是滿滿的朱古力粉,與鮮奶混合,可可味濃郁。

Babyccino
奶味十足,專為小朋友而設。也適合不好咖啡因的成人們。

有有濃烈花果香味的咖啡,小口小口地品嘗更別有一番風味。

Ham & cheese crolssant

2020-01-03 244 浏览
蝦菠菜意粉及沙律十分新鮮美味,咖啡可以轉燕麥奶。最精彩是朱古力蛋糕非常濃郁,裝修簡約,十分輕鬆舒服,最重要是黃到出汁。還有最緊要店員態度親切有禮,非常推介大家去食
納入狠狠懲罰系列原因 - 場地展覽、店內文宣、送postcard、響應罷工、捐星火有間小店長期都有展覽睇,今期就睇叛逆中女既展覽,緊係要飲埋咖啡,係南豐紗廠咁文青既打卡地方,慢慢悠悠咁係黃店聞住咖啡香。門口已經有幅小小既心型連儂牆,痴左黃幫襯既貼紙即係一定可以放心幫襯之外,仲有唔少好特別好有特色既文宣係門口。店舖入面都好行文青既風格,門口既店名已經好有設計感,店入面都放左好多乾花令到環境好舒服,仲有書同一啲小裝飾可以買。今期就有叛逆中女字畫展,今次展覽總共有十三幅字畫,叛逆中女用佢最擅長既文字同大家打個氣,將一啲留言或者感受寫出黎,記得黎感受一下香港人既熱情同溫暖,咁岩撞正星期六有手寫字工作坊,和你寫快閃寫字體驗。《Tiramisu》($44):蛋糕本身唔會做到好濕潤,入面蛋糕底同忌廉較挺身,忌廉亦打得夠滑,加上咖啡香個味道唔會好漏。《Cafe Latte》($36):首先杯既色已經好襯環境,好多乾花感覺柔和舒服,咖啡中既奶泡滑溜,奶味香,咖啡底亦出色。店名:RETOLD coffee.tea.spirits地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓102號舖餐牌

店名:RETOLD coffee.tea.spirits
地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓102號舖

餐牌

2019-12-14
  • Tiramisu
2019-12-11 448 浏览
今日同朋友黎到南豐紗廠影靚相 📸 📸 呢邊所有野都好文青,行行下想坐低飲杯咖啡 ☕️ 經過見到個落地玻璃覺得好開揚感覺好大既舖頭唔會有壓迫感🥰☕️LATTE $3️⃣6️⃣咖啡同奶泡比例唔錯好飲呀😂鐘意佢個杯,隻色好靚呀!入面風格係好多乾花💐🍂🌼🍁好舒服☕️背景都會放d輕音樂🎶🎶而且門口係落地玻璃係入面 唔會感到壓迫 地方都幾大MENU都幾簡約易明🔥P.s. 呢邊係自助式服務,冇收服務費,水可以自己倒。
今日同朋友黎到南豐紗廠影靚相 📸 📸
呢邊所有野都好文青,行行下想坐低飲杯咖啡 ☕️
經過見到個落地玻璃覺得好開揚
感覺好大既舖頭唔會有壓迫感🥰

☕️LATTE $3️⃣6️⃣
咖啡同奶泡比例唔錯
好飲呀😂鐘意佢個杯,隻色好靚呀!

入面風格係好多乾花💐🍂🌼🍁好舒服☕️

背景都會放d輕音樂🎶🎶
而且門口係落地玻璃係入面 唔會感到壓迫
地方都幾大

MENU都幾簡約易明

🔥P.s. 呢邊係自助式服務,冇收服務費,水可以自己倒。
2019-11-01
  • Latte
2019-11-21 520 浏览
我諗好多人都一樣做任何事都冇心情自己又好似乜都做唔到幫唔到唔知仲可以做啲乜但係撐黃店咁簡單大家一定做到一齊堅持呀RETOLD coffee.tea.spirits入到去收銀位有捐款箱捐俾星火同捐餐券仲有收集港人打氣說話可以一路飲咖啡一路寫店內仲掛左支持今次運動嘅畫另外店內嘅環境都幾有家嘅感覺幾warm幾舒適食物方面 佢有個櫃擺左唔少蛋糕不過我就叫左Flat white 同三文魚牛角包重點想讚佢杯Flat White 好好飲
我諗好多人都一樣

不過我就叫左Flat white
同三文魚牛角包

重點想讚佢杯Flat White 好好飲

2019-11-11 391 浏览
約左好姊妹去文青必去既南豐紗廠 chill下傾下計呢間cafe有live band, 可能因為星期日,有好多人, 好在剛好有兩個位我地兩個都未食lunch(差唔多3點🙈), 不過呢間無brunch食, 諗住叫個smoke salmon croissant 點知無晒smoke salmon, 又得返最後一個🥐叫左以下幾樣🥐Ham and cheese croissant🍰Passion fruit and mango tart☕️Ice latte☕️House blend 食物我覺得不過不失啦, 不過等左好耐先有得食, house blend等左半個鐘有多@@ 咖啡有比Pacific coffee好少少但無乜驚喜店內裝潢幾好, 走簡單純樸路線, 牆上掛左幾幅諷刺時弊既畫, 清楚表明立場支持下小店, 香港人加油💪🏻 🏷Retold📪荃灣南豐紗廠1樓Lunch 人均消費~$100. ======================

約左好姊妹去文青必去既南豐紗廠 chill下傾下計

叫左以下幾樣
Ham  n  cheese  croissant

🥐Ham and cheese croissant

Passion fruit  and  mango  tart

🍰Passion fruit and mango tart
☕️Ice latte

House  blend

☕️House blend
咖啡有比Pacific coffee好少少但無乜驚喜
支持下小店, 香港人加油💪🏻

🏷Retold
📪荃灣南豐紗廠1樓
Lunch 人均消費~$100
. ======================
2019-10-26 339 浏览
南豐紗廠文青必到之地,終於都來啦~南豐紗廠好似去左第二個空間,節奏極為慢活,有種去了台灣一轉的感覺Retold cafe 門口貼埋咁靚既海報,好自然就吸引左小妹入店,剛剛是午餐時間,和男友點了lunch set試一試意粉al dente,味道不錯有點驚喜是除了咖啡外也可以點茶店員細心介紹下點了台灣高山烏龍茶一共可有三泡,首泡較為清香二,三泡 茶味甘醇有時不想飲咖啡也是不錯的選擇
南豐紗廠文青必到之地,終於都來啦~

意粉al dente,味道不錯

有點驚喜是除了咖啡外也可以點茶
店員細心介紹下點了台灣高山烏龍
茶一共可有三泡,首泡較為清香
二,三泡 茶味甘醇
有時不想飲咖啡也是不錯的選擇