禁晚市聚會只好與朋友相約下午茶時段,樓上Cafe唔上過黎真係唔知呢度有一間環境不錯、食物不錯和休閒寧靜的Cafe ,非常適合和朋友來聚會和聊天。蒜蓉牛油酒煮蜆( $88 )蜆肉份量多,且非常新鮮,一點沙也沒有,加上濃香的蒜蓉及牛油味,非精常配搭蜆肉,好味😋招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯( $158 )非常豐富有誠意的招牌菜。有勁大條燒得香口的鰻魚,配上香濃且滑的蛋,配上濃濃忌廉汁的意大利飯,加上大量的木魚和海苔,配搭非常好味,打卡亦一流,食落口感豐富💯海鮮忌廉汁扁面配挪威煙三文魚( $118 )意粉中配有墨魚圈,蜆肉,煙三文魚。每一條扁面掛滿忌廉汁,意粉硬度適中👍🏻升級套餐優惠( +48 )配有迷你櫻花龍蝦湯、是日精選甜品和飲品。櫻花蝦湯味道濃郁,帶點兒黑椒的辣味,及香草味。美式咖啡雪糕咖啡身一次飲雪糕咖啡,較為中烘焙的Nutty 咖啡,配上凍冰冰和香滑的軟雪糕,入口覺的神奇,有一種冰火交融的感覺,且兩者之間非常平衡🥰
禁晚市聚會只好與朋友相約下午茶時段,

蒜蓉牛油酒煮蜆( $88 )
蒜蓉牛油酒煮蜆

招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯( $158 )

招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯

海鮮忌廉汁扁面配挪威煙三文魚( $118 )
海鮮忌廉汁扁面配挪威煙三文魚

升級套餐優惠( +48 )

美式咖啡

蒜蓉牛油酒煮蜆
海鮮忌廉汁扁面配挪威煙三文魚
2022-01-17 27 浏览
RIMK••••••••••••••••••••••••••••••地址:旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖••••••••••••••••••••••••••••••停左堂食,所以趁放假都要出去食飯!! 今次同男友黎到旺角既Cafe••一入到Cafe 覺得個環境幾舒服😌之後叫左兩個餐; 冬陰功海鮮意粉、蒜香蜆肉意粉配軟殼蟹呢兩個意粉上到枱都香氣撲鼻😆 我個人黎講比較喜歡冬蔭公意粉🍝 味道唔會太濃太重味 岩岩好!!☺️軟🦀️蟹意粉🍝男友食都幾滿意😆甜品係芝士蛋糕同埋栗子蛋糕🍰Size剛好 唔會好滯☺️!!!!! Nice .
RIMK

地址:旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖

停左堂食,所以趁放假都要出去食飯!!
今次同男友黎到旺角既Cafe••
一入到Cafe 覺得個環境幾舒服😌
之後叫左兩個餐;
冬陰功海鮮意粉、蒜香蜆肉意粉配軟殼蟹

呢兩個意粉上到枱都香氣撲鼻😆
軟🦀️蟹意粉🍝男友食都幾滿意😆

甜品係芝士蛋糕同埋栗子蛋糕🍰
Size剛好 唔會好滯☺️!!!!!
Nice .
2022-01-16 20 浏览
呢間樓上cafe之前食過一次,覺得幾cosy又好食,所以今日同朋友又嚟食多次😍今次嗌左好多人推薦嘅蟹肉蟹子明太子扁意粉,明太子醬好香又夠味,好多紫菜同蟹子,份量都幾多可以2-3個人share🤤啲意粉唔乾反而好掛味,難怪咁多人推介,性價比都幾高另外仲嗌左招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯,一上碟就覺得份量驚人,條鰻魚好大條,燒得都唔錯,個蛋係滑嘅又唔會過熟,最有驚喜嘅就係個risotto!估唔到蛋包risotto呢個組合都幾夾,個汁做得唔錯,推介大家試🤪小食嗌咗蜜糖雞翼,有好多蜜糖,雞翼嘅肉都幾滑,個雞皮加上啲蜜糖好jeng,都幾抵食!野飲嗌咗雙重抹茶雪糕latte,個雪糕加cream雖然好邪惡,但夠抹茶味又好飲,兩個人share就唔肥啦🤣🤣野食賣相精緻,好打卡able,同朋友去食嘢坐下,間唔中過個悠閑嘅lunch time都幾好😌

旺角咁多餐廳想突圍而出都唔易,之前都有留意哩間cafe,今次黎開旺角上黎試下。上到黎見到接近滿座,好彩有台冇黎到walkin成功。可以坐喺一邊寧靜角落,好舒服。蟹肉蟹子明太子扁意粉 $128味道好有驚喜,落左大量蟹肉同蟹子,調味又岩岩好,每啖都creamy夾有明太子既咸香,可以encore。蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 $158呢個價錢有原條鰻魚,餐廳好有誠意,賣相都好靚。除咗頭尾部份有少少骨,其他啖啖肉,滿足呀!揀左升級套餐 +$48,跟櫻花濃蝦湯、餐飲同甜品。鮮果紅茶有唔少生果,好味。甜品賣相都ok,係tiramisu蛋糕,$48有3樣野,抵加。
蟹肉蟹子明太子扁意粉 $128

蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 $158
  • 蟹肉蟹子明太子扁意粉
2022-01-06 274 浏览
而家愈來愈多工廈餐廳或者樓上舖,以前細膽唔敢去,驚上去沿途污糟又危險… 今次同老公一齊去就唔驚啦🤪去咗間位於旺角樓上舖食lunch,都幾多人幫襯🍽黑松露醬意大利飯配北海道刺身帶子💰$128本身menu係墨汁risotto,但因臨時冇所以轉咗黑松露醬,仲香仲好食,我平時都鐘意黑松露嘅味,今次成碟risotto都有濃厚黑松露醬包住,矜貴好多,刺身帶子好軟滑,鮮味十足🍽招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯💰$158好大條鰻魚,燒得香口惹味,送飯一流,仲要係蛋包飯,絕對係誠意之作,有蛋香又有鰻魚汁,一齊食真係好滋味🍽蒜蓉牛油煮蜆💰$88個石鍋好重🤣石鍋好熱拿嘅時候要小心啊,佢目的keep住啲蜆熱辣辣,蜆幾多幾新鮮,蒜蓉牛油味好濃又好味🥄櫻花蝦濃湯櫻花蝦味好重🍰Tiramisu開頭以為係軟身tiramisu,原來係蛋糕嚟,上面再有啲tiramisu cream咁🍪Oreo朱古力老公最鐘意Oreo飲品,Oreo同朱古力味溝埋都一定好飲🍑荔枝蜜桃茶熱茶啱我,唔甜又有水果味💰$406/2ppl🚩R.I.M.K (旺角) @rimk_mk 📍旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖

🍽黑松露醬意大利飯配北海道刺身帶子💰$128

🍽招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯💰$158

🍽蒜蓉牛油煮蜆💰$88

🥄櫻花蝦濃湯
櫻花蝦味好重

🍰Tiramisu

🍪Oreo朱古力
老公最鐘意Oreo飲品,Oreo同朱古力味溝埋都一定好飲

🍑荔枝蜜桃茶
熱茶啱我,唔甜又有水果味

💰$406/2ppl
🚩R.I.M.K (旺角) @rimk_mk
📍旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖

2021-12-27
  • 招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯
  • 黑松露野菌意大利飯
一試呢間位於旺角嘅樓上Cafe,叫R.I.M.K估唔到食物質素高同擺盤又靚👍環境亦好舒服✵ 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹意大利粉軟硬度啱啱好,好夠味,軟殼蟹亦都炸得好香脆✵蒲燒鰻魚蛋包意大利飯分量超多,一個女生實食唔晒,蒲燒鰻魚超大條,蛋包飯有驚喜,入面係忌廉意大利飯,成件事又夾到,推薦‼️✵ 避風塘薯條薯條即炸,超香口,偏粗身,避風塘辣粉亦都好夠惹味ᴗ͈ˬᴗ͈
一試呢間位於旺角嘅樓上Cafe,叫R.I.M.K
估唔到食物質素高同擺盤又靚👍
環境亦好舒服

✵ 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
意大利粉軟硬度啱啱好,好夠味,軟殼蟹亦都炸得好香脆

✵蒲燒鰻魚蛋包意大利飯

✵ 避風塘薯條
薯條即炸,超香口,偏粗身,避風塘辣粉亦都好夠惹味ᴗ͈ˬᴗ͈
2021-12-29 26 浏览
尋晚約咗讀書時期嘅好朋友👶🏻一見面我哋都已經雞啄唔斷~講吓工作上嘅辛酸史~講吓將來嘅打算~講吓自己嘅另一半~乜都講一餐🌏係唯一到食嘢嗰陣先叫做靜少少🙈.皆因我哋去食咗啲好不得了嘅嘢食🤤話說喺咁多cafe嘅旺角~都試過唔少中伏cafe細個為咗同朋友玩boardgame會揀啲多boardgame玩嘅去食但而家人大咗~仲玩咩吖~時間就得咁多,心靈上嘅交流更重要❤️所以我哋揀咗環境幾有格調🥂~而食物都多樣化嘅R.I.M.K.一坐低~就深深畀個menu吸引住~好多嘢都想食🤤朋友就好就我叫我話事,因為未嚟過嘅關係我就叫住少少嘢食睇吓個份量先~1️⃣脆炸黑松露雞翼叫之前我唔知道朋友唔好黑松露🙈食緊嗰陣我問朋友好唔好食,佢話其實佢平時唔鍾意食黑松露🙈但係呢個醬好好食!😂我先鬆一口氣,個醬係丘比醬加咗黑松露~聞落有微微黑松露香氣~而配上丘比醬嘅酸甜味~令個炸雞翼食落唔會好油膩,而同時亦都中和返重口味嘅黑松露~係一款好正嘅小食2️⃣櫻花濃蝦湯🍲呢個湯係我哋加錢跟餐的~顏色望落唔會係好假好造作嘅橙色~聞一聞會發現有好濃郁嘅蝦殼味~想必廚師係用咗好多心機同落重本咁去炒香蝦殼先會有咁香濃嘅味~飲落去係好香櫻花蝦味同埋唔會
尋晚約咗讀書時期嘅好朋友👶🏻
一見面我哋都已經雞啄唔斷~
講吓工作上嘅辛酸史~
講吓將來嘅打算~
講吓自己嘅另一半~
乜都講一餐🌏
係唯一到食嘢嗰陣先叫做靜少少🙈
皆因我哋去食咗啲好不得了嘅嘢食🤤
話說喺咁多cafe嘅旺角~都試過唔少中伏cafe
但而家人大咗~仲玩咩吖~
時間就得咁多,心靈上嘅交流更重要❤️
所以我哋揀咗環境幾有格調🥂~
而食物都多樣化嘅R.I.M.K

一坐低~就深深畀個menu吸引住~
好多嘢都想食🤤朋友就好就我
叫我話事,因為未嚟過嘅關係
我就叫住少少嘢食睇吓個份量先~

1️⃣脆炸黑松露雞翼

2️⃣櫻花濃蝦湯🍲
呢個湯係我哋加錢跟餐的~顏色望落唔會係好假好造作嘅橙色~聞一聞會發現有好濃郁嘅蝦殼味~想必廚師係用咗好多心機同落重本咁去炒香蝦殼先會有咁香濃嘅味~飲落去係好香櫻花蝦味同埋唔會有苦味,有時蝦類湯處理唔好嘅話係會有苦澀味,但呢碗湯完全冇呢個問題,仲略帶蝦嘅甜味,鹹味亦只係好輕唔會掩蓋櫻花蝦自身嘅味👍🏻極讚!連我對蝦敏感都忍唔住要成碗飲晒~豁出去~(托賴係返到屋企先喺塊面出咗少少紅點)
3️⃣蒜香辣椒蜆肉意大利粉🍝配軟殼蟹

個人覺得呢間cafe嘅style係西日fusion菜~細心一睇佢嘅食物配搭,會見到西餐同日餐嘅元素共同出現嘅畫面~就以呢道意粉為例,大大隻軟殼蟹出現喺意粉上面,畫面係極之震撼😍

而且成件事唔係夾硬放隻蟹上去型~而係同返個意粉嘅味道夾到嘅,個人覺得仲有少少避風塘炒蟹嘅風味喺度,當然就冇咁辣啦,但個惹味度令我諗起😂唔知廚師設計嗰陣有冇呢個諗法~
4️⃣招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包🍳意大利飯

呢樣唔洗講,個西日fusion感好明顯~基本上鰻魚加蛋包飯已經係世一,冇得輸,不敗食材組合嚟,個蛋皮熟度掌握得好好,唔會太老,食落好嫩滑,而入面包住嘅係意大利飯,飯唔會太漏,唔會搶晒focus,略帶creamy感,呢個份量其實兩個女仔食晒已經飽咗一大半😂勁抵食,性價比極高
5️⃣蛋糕放題🍰

主菜+$48轉套餐,仲可以加$1食埋個蛋糕放題(去到十二月尾咋,下個月做另一個promotion呀)😍平時唔好甜品嘅我,覺得呢$1好值得加,本身都唔抱太大期望,諗住咁平都係低成本製作,好食極有個譜,但呢個諗法實在太錯,思想係唔應該畀價錢去限制‼️我哋每款蛋糕都叫咗一件,而當中有兩件就係廚師發板,餐牌上冇嘅特別款🥰分別係伯爵茶蛋糕同埋法式朱古力蛋糕,個人覺得個伯爵茶蛋糕好有驚喜!啲cream好輕好似順滑,而伯爵茶味好芳香~海綿蛋糕底亦好出色,唔會dry而且有口感,另外on menu嘅就有各種日式芝士蛋糕,包括原味、朱古力、抹茶同埋柚子味~令我覺得最好食嘅竟然係朱古力味😳(因為我本人係唔太鍾意食朱古力,但佢真係好出色!)食落好幼滑,口感有啲似食緊心太軟咁,好soft得嚟又滑~必試‼️強烈建議最後食柚子味,可以好好咁解膩~為呢一餐作完美句號👍🏻
🍝R.I.M.K
📍旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖
2021-12-27 36 浏览
今次嚟到呢間口碑唔錯既樓上cafe食飯,雖然地址位於旺角鬧市中,但係其實餐廳係位於百老匯戲院隔離嘅唐樓上面,仲要行樓梯上二樓,真係鬧市中嘅隱世餐廳。而店家都係由年輕人主理,到底質素得唔得?就等我率先試伏😈🦐冬陰功海鮮燴意大利粉($128)一埋位見到個Menu大約有六至八款main course ,加幾款小食、甜品同飲品,但係價錢又唔貴喎🧐 呢個意粉口質彈牙,冬陰功汁同意粉嘅比例啱啱好,每一條意粉都沾滿香濃既冬陰功汁,非常惹味!海鮮仲有幾隻大蝦同墨魚等等配料,配呢個汁真係好夾,無嗌錯✌🏻🍚 黑蒜油意大利飯配北海道刺身帶子($138)原本我哋想叫墨魚汁嘅味道,但係店家話佢哋炮製左個黑蒜油版本,咁梗係都一於試下啦😎 一嚟到個賣相真係一流🤤 店家將黑蒜油、忌廉同芝士醬煮成一個新既醬汁😍 濃稠嘅醬汁同米飯融為一體,入口creamy又香濃🤤 面頭加左唔少蟹籽增加口感,加上一串三粒既刺身帶子,軟綿綿嘅帶子呈半熟狀態,好好味,成個risotto感覺好豐富,好好食👍🏻🥔 避風塘薯條($48)呢個又係唔講唔得,薯條炸到超級香脆,仲要係連皮炸,勁鍾意!避風塘口味食落香香辣辣咁樣幾過癮,不知不覺就會食唔停口🤣

🦐冬陰功海鮮燴意大利粉($128)

🍚 黑蒜油意大利飯配北海道刺身帶子($138)

🥔 避風塘薯條($48)

🍖香草蜜糖無激素雞翼($58)
另外嗌咗呢個標榜冇激素雞翼做小食,感覺上好似都健康啲🤣 雞翼炸到好香脆,肉質嫩滑咬落仲有少少肉汁,唔錯👌🏻

整體來講呢間餐廳食物質素中上,價錢親民👍🏻 睇得出店家落咗好多心機去烹煮每一道菜,一定會再返嚟食,下次再試埋佢哋啲甜品🤤
2021-12-22 20 浏览
位於旺角的一間樓上cafe,地點就腳,晚餐時間上去人滿為患,生意好好🥸1. 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)軟殼蟹切開很驚喜,有不少蟹膏,蟹香味十足😋蜆肉份量不算太多,勝在新鮮。蒜香辣椒比較少見,但和意粉又幾夾,蒜香味濃郁,辣度很低,相信大部分人都能接受~評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 紅酒黑椒慢煮去骨德國鹹豬手($168)豬手頗大個,夠3人以上分享,雖然是鹹豬手,但其實鹹度剛好,不用瘋狂喝水🤣豬手偏瘦,但瘦肉的肉質也很嫩滑,煮到很爛而且很入味。底下還有薯泥,和豬手撈在一起很match!評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 避風塘薯條🍟($48)店家有預先將避風塘粉和薯條混合,而不是只在面頭撒,所以不會出現只有部分薯條有避風塘粉的問題,非常抵讚👍🏻薯條比較粗身大條,控油做得很好,入口不會太油膩😆避風塘粉挺特別,值得一試!評分🌕🌕🌕🌕🌕

1. 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 紅酒黑椒慢煮去骨德國鹹豬手($168)
底下還有薯泥,和豬手撈在一起很match!
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 避風塘薯條🍟($48)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

• 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
  • 避風塘薯條
  • 紅酒黑椒慢煮去骨德國咸豬手
2021-12-22 22 浏览
我平時就最鍾意食甜品,見到有蛋糕嘅放題梗係唔會放過啦,上到去環境都唔錯蛋包鰻魚飯,份量大份,飯粒好有咬口中間咗少少我估係忌廉或者牛油嚟煮,有少少香濃嘅奶味,鰻魚識落都幾新鮮卡邦尼意粉,啱晒一啲鍾意食濃郁味道嘅人,一上枱已經聞到香濃嘅奶味,睇得出佢落咗好多我估係牛奶或者係牛油忌廉去煮,味道唔錯講一講重頭戲嘅蛋糕放題,上邊有七件蛋糕,普遍味道都唔錯,尤其係芝士蛋糕、柚子芝士蛋糕、朱古力布朗尼、抹茶芝士蛋糕呢幾款我尤其推介,真係食蛋糕都食到回本

2021-12-21
2021-12-22 25 浏览
呢間位於旺角西洋菜南街既樓上Cafe😁 吾好睇佢位置系一啲舊式既大廈入面 只要當你踏入左間餐廳後 就好似去左第二個世界甘😳 成個環境都好適合成班fd聚會架😚 避風塘薯條 $48店員勁推介👍🏻 真系必食必嗌 好少地方可以食到既口味🙆🏼‍♀️ 好惹味好香脆 仲又吾油膩 蒜香牛油酒煮蜆 $88蜆既份量超多 好似食吾完甘🤪 岩哂啲同我一樣中意食蜆食吾停既朋友🤭 蒜蓉多到好似吾洗錢甘 但甘先最jeng🤣 每一啖每一粒都可以食滿滿濃郁既蒜味🧄 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $158軟殼蟹夠大隻🤩 仲炸得好酥脆🤤 意粉既蒜味吾算好濃烈 但辣味好足夠🌶️ 多辣椒但食落去吾會話好辣 反而系好惹味😋 而且蜆肉既份量好足 全部吾系得幾粒蜆肉個種😆 黑松露野菌意大利飯 $108黑松露既味道淡淡的 成個risotto既醬汁夠哂creamy 好多菇好多菇 而啲米飯既軟硬度煮到適中😌 只要嗌主餐牌上的主食 +$48就可以升級有埋餐湯甜品同埋飲品🙆🏼‍♀️

避風塘薯條 $48

• 櫻花龍蝦湯
  • 蒜蓉牛油酒煮蜆
  • 黑松露野菌意大利飯
2021-12-22 28 浏览
星期二下午同朋友三點鐘上到去,店舖職員話3:30落場,我哋就諗住走,佢另外一個店員就話可以繼續食,不過就不能叫食物,我同朋友都分別覺得既然上去就試一試吧,但係在落單的時候,女服務員態度非常之惡劣,客人在落單有不明白的地方他就黑面,沒有解釋太多及表現得不耐煩,端食物的時候仍然都係黑面,收拾東西的時候黑面,付款的時候仍然都係黑面,其實如果不歡迎客人在三點的時候進食,就直接拒絕客人進鋪,既然接待客人就不要黑面,令到客人有好差嘅印象,希望有待改善
2021-12-20 55 浏览
主菜食咗海鮮忌廉汁扁麵配煙三文魚,同埋黑松露野菌意大利飯,味道唔錯用料足,唔係叮叮貨色。跟餐加1蚊(即係49蚊)可以連埋芝士蛋糕放題,真心有驚喜!除咗芝士蛋糕,仲有法式朱古力同伯爵茶蛋糕。每款蛋糕都味道唔錯,而且擺盤有心思,係按味道淡到濃圍圈擺,唔會搶味,亦唔會一開始就食太多忌廉滯咗,編排得幾有心思!本身蛋糕一件都淨係32蚊,唔算貴,就算完咗呢個放題都會想再翻兜。

芝士蛋糕放題
海鮮忌廉汁扁麵配煙三文魚
黑松露野菌意大利飯
櫻花蝦濃湯
2021-12-20 242 浏览
這間在旺角百老匯旁邊上樓cafe,店舖雖小,麻雀俱全,餐牌都是西日式的食物,配上套餐再加一蚊可以任食蛋糕,對於蛋糕控的我當然是必然之選。櫻花蝦龍湯,味道很濃,櫻花蝦是偏鹹的。我比較喜歡什菜湯,如有的話。招牌名古屋燒鰻魚蛋包意大利飯,意大利飯軟硬適中,好香奶香味,意大利飯帶點點甜,蓋上一層滑蛋,整條日式鰻魚放在蛋包飯上,在企鵝仔買一條鰻魚都要五六十蚊,cp值極高。味道配合,非常棒!他上面灑了一些紫菜碎,旁邊是木魚片伴碟餸上嚟的時候木魚片在跳舞,和風味十足。保證你每一口飯都可以配一口鰻魚。海鮮忌廉汁便麵配挪威煙三文魚,擺盤非常漂亮,海苔粉一字灑開,好像一個藝術品。他們是用扁意粉,煙韌彈牙,海鮮有墨魚圈,蜆肉,煙三文魚,旁邊伴了一些苜蓿芽,抗氧化的佳品。晚餐加48蚊可以有餐湯甜品同飲品如果兩個都係升級做套餐可以加多一蚊任食七款蛋糕:tiramisu,柚子日式芝士蛋糕,抹茶日式芝士蛋糕,朱古力日式芝士蛋糕,日式原味芝士蛋糕,法式朱古力海綿蛋糕,焦糖果仁海綿蛋糕。海綿蛋糕放心食,不會很胖的。上樓cafe雖然要行上兩層,但是絕對有驚喜,幸好我們早到,八點前交枱才可以坐下面,下次要嚟食一定要book

晚餐加48蚊可以有餐湯甜品同飲品

上樓cafe雖然要行上兩層,但是絕對有驚喜,幸好我們早到,八點前交枱才可以坐下面,下次要嚟食一定要book位,如果唔係就會摸門釘啦!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
總分:9

• 招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯
  • 海鮮忌廉汁扁麵配挪威煙三文魚
2021-12-15 32 浏览
12月繼續約朋友聚餐,今日去了旺角的一家樓上cafe食 brunch。蒜蓉牛油酒煮蜆 -煮蜆以石鍋端上,份量頗多,蜆大粒飽滿,吸收了蒜蓉牛油汁,非常鮮甜。避風塘薯條 - 薯條粗身,炸得酥脆熱騰騰,避風塘口味惹味但不過鹹,食不停口。挪威煙三文魚凱撒沙律 - 簡單的沙律,煙三文魚有點鮮味,食材不錯,沙律菜亦新鮮。點主菜可加$48轉套餐,我們也就選了套餐。櫻花濃蝦湯 - 蝦味濃郁,湯裡面還有不少小櫻花蝦。意大利飯配煎北海道帶子 - 是日墨汁改了黑蒜油,帶子煎得表面金黃,內裡仍嫩滑,還有蘆筍及飛魚子,豐富。抹茶芝士蛋糕 - 抹茶味香濃,不會過膩。最後來杯 Flat white,奶打得夠綿密,水準不俗。餐廳最近做推廣,Like 社交平台 全單七折,有質素之餘又抵。

蒜蓉牛油酒煮蜆 -

避風塘薯條 -

挪威煙三文魚凱撒沙律 -
簡單的沙律,煙三文魚有點鮮味,食材不錯,沙律菜亦新鮮。

點主菜可加$48轉套餐,我們也就選了套餐。

櫻花濃蝦湯 -
蝦味濃郁,湯裡面還有不少小櫻花蝦。

意大利飯配煎北海道帶子 -

抹茶芝士蛋糕 -
抹茶味香濃,不會過膩。

最後來杯 Flat white,奶打得夠綿密,水準不俗。