2021-11-04 26 浏览
今日同朋友行街嘅時候喺太子見到呢間cafe bar, 地點好方便,喺太子站步行五分鐘左右,喺深水埗區!  特色蝦多士配有他他醬沙律, 估唔到有兩大件,好抵食! 外皮脆卜卜,入面夾住厚厚嘅蝦肉,食完都唔會覺得太熱氣! 😍😍😍美式烤雞bbq汁芝士薄餅Pizza 比想像中大份,而且有好多料! 雞肉juicy新午鮮,配BBQ醬好好食!pizza 餅底薄亦都好脆口👍🏻👍🏻👍🏻 燒春雞燒春雞嘅外皮烤得香脆,肉質嫩滑juicy, 熟嘅程度剛剛好唔會油膩, 分量有一隻!  而且配有薯條,薯條炸到金黃色, 都非常香脆可口!😋😋😋

特色蝦多士

美式烤雞bbq汁芝士薄餅

燒春雞
2021-11-04 30 浏览
太子一帶一直都有好多cafe,今日經過附近晏左少少食lunch就決定到附近發堀下有咩cafe可以坐落黎休息下.見到呢間project b入面環境休閑舒服,就決定入去食返個late lunch.黑松露帶子天使麵帶子煎得香口,內裏保持細嫩,帶子質感爽彈甘香.帶子上加上黑松露醬混和意粉後味道香濃唔膩.天使麵唔會煮得過軟腍,意粉亦唔會結埋一團.天使麵充滿蒜香亦帶出淡淡松露香,整體唔會過油膩.天使麵內床加左少少甜椒及洋蔥令口感帶點爽脆及香甜.迷你心太軟拼雪糕攞盤好有心機,以迷你心太軟配一球大朱古力雪糕.朱古力雪糕濃朱古力香又唔會過甜膩.配上心大軟令入口更香滑.心太軟同樣重朱古力香又唔會好甜,如果更流心口感會更好.Earl Grey配上一杯帶彿手甘香既伯爵茶令口腔清新解膩.

黑松露帶子天使麵

迷你心太軟拼雪糕

Earl Grey
配上一杯帶彿手甘香既伯爵茶令口腔清新解膩.
下午茶
  • 黑松露帶子天使麵
2021-11-02 25 浏览
最近朋友向我介紹呢間高質咖啡店,所以我同佢就嚟試吓啦🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰乳豬多士乳豬多士脆卜卜,再加埋黑醋汁,酸酸甜甜,超級開胃❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️雞翼上枱時熱辣辣,超多肉汁,必食推介😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝南瓜意大利飯份量超多,而且好creamy🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃焦糖咖啡味道濃郁,下次會再叫🥳🥳🥳🥳🥳😋😋😋🥳😋🥳🥳🥳🥳🥳🥳

乳豬多士

2021-11-02 57 浏览
📍 Project B ~ 深水埗長沙灣道22-24號恆成大廈地舖呢一餐係round one,因為唔記得咗約咗人😂😂😂所以食個快就要先啦,班朋友就問我深水埗有乜嘢好食,我就話一定試新野,之前經過幾次都冇機會去食,所以就選擇左呢間酒吧式餐廳😆😆😆1)忌廉蘑菇湯🥣,講真果句個湯就麻麻哋啦,冇乜蘑菇味2)馬沙拉美國肉眼扒🥩,肉眼扒就煎得好香,不過塊扒太薄啦,🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️嘥咗3)意大利煙肉卡邦尼意粉🍝 ,到枱就聞到嘅香濃芝士味,意粉冇overcooked,味道又唔會太搶😂😂😏😏個汁嘅portion啱啱好食完唔會覺得好跩4)墨西哥香草牛柳絲卷餅🌮,味道係幾香不過牛肉絲太細條,食唔到牛肉味5)蜜糖黑椒雞中翼🍗,呢個一定要別太因為真係好香口,好好食個脆皮又唔會太燶,雞翼肉都依然好多汁好鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻環境似酒吧多啲,價錢適中,有機會lunch過去試吓去啲漢堡包🍔。

馬沙拉美國肉眼扒
意大利煙肉卡邦尼意粉
蜜糖黑椒雞中翼🍗
2021-10-30
意大利煙肉卡邦尼意粉
蜜糖黑椒雞中翼🍗
位於深水埗、太子附近開了一間西餐廳,大大個發光的Project B的招牌已經很吸睛🥰。店員安排了我和朋友坐在bar檯,面向着街景,而裡面亦有一種令人感到很舒服的格調😌,牆身亦擺放了小清新擺設🍀,包括花瓶、畫作、盆栽🪴等。欣賞完環境之後,就點了以下:🍴Project B小食拼盤$88相當豐富的小食拼盤,有牛角包拼黑松露炒蛋、雞中翼、紐倫堡腸、日式炸蝦,份量都不少,全部都很惹味呢!Project B精選二人餐 $237🥣黑松露忌廉湯忌廉湯的黑松露味很出,而裡頭也有一些菇菌,令到更有口感。🐷加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁 豬鞍很厚身,隔籬擺上了蔬菜,有菠菜、薯仔粒等等,可以令到菜色更均衡。豬鞍最驚喜的位置,是蜜糖芥末籽汁 ,不會太辣,但又帶點甜味,豬鞍和醬汁很夾呢!🍚煙三文魚黑松露忌廉意大利飯店員將意大利飯放在桌上時,已嗅到了微微的黑松露味。每粒飯都很分明,有菇菌和紅椒在裡頭,上面配上三件煙三文魚,帶出了鹹香,很惹味呢!🍸Dry Soda $52 猶如青檸梳打,很解渴,喝完精神為之一振,絕對是醒神之選!總的來說,餐廳性價比高,地點都很方便,坐得很舒服,下次一定要再試!😋

🍴Project B小食拼盤$88

Project B精選二人餐 $237

🥣黑松露忌廉湯
忌廉湯的黑松露味很出,而裡頭也有一些菇菌,令到更有口感。

🐷加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁

🍚煙三文魚黑松露忌廉意大利飯

🍸Dry Soda $52
猶如青檸梳打,很解渴,喝完精神為之一振,絕對是醒神之選!

• 加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁
2021-10-26 28 浏览
位於太子深水鋪交界,發現一間晚餐CP值幾高的2人餐,set dinner 包括餐湯、自選一個Main和一個飯/意粉!有興趣加飲品的話, 可以加酒/cocktail/non-alcholic drink.店內空間大座位寬闊,牆上有些小擺設,整體燈光暗暗地超級有mood 加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁(Main選一)豬鞍外皮煎香邊脆,切開入面唔乾,肉色微微粉嫩色。非常欣賞他的配菜,薯仔煙肉香,矮瓜切條狀食到淡淡孜然粉味軟殼蟹野菌意大利飯(飯/意選一)炸軟殼蟹唔會太油,炸得乾身恰到好處,以洋蔥和三色椒作配菜,飯內混合少少芝士,如果白汁再濃味少少就好。Drinks (@+$35) 主營酒吧的餐廳,飲品調得特別好飲!Project BApple juice, Sweet NSou, Top/ SpriteJuice AleOrange, Cranberry, Fresh Lemon Juice w/Ginger Ale 自家製窩夫拼鮮果雪糕(朱古力) ($78) 完美的晚餐唔少得甜品~ 窩夫可選朱古力或焦糖醬,今次我選擇了朱古力,加焦糖面的香蕉好match;窩夫配雪糕加上淡淡的玫瑰花味道,層次感分明。

加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁(Main選一)

軟殼蟹野菌意大利飯(飯/意選一)

Juice Ale

自家製窩夫拼鮮果雪糕(朱古力) ($78)

見到Lunch set都好多選擇好吸引,同埋想試佢地的咖啡添

🤍
Project B @projectb.cafe_restaurant
G/F, Hang Shing Building, 22-24 Cheung Sha Wan Road, Sham Shui Po
深水埗長沙灣道22-24號恆成大廈地舖
2021-10-25 33 浏览
又係同朋友仔吹水嘅時候,今次揀咗呢間餐廳,環境氣氛都好好,靜靜地,坐得好舒服!頭盤: Project B 小食拼盤 - 因為焗薯 sold out,所以轉左黑松露炒蛋牛角酥 😋😚熱辣辣又鬆軟!雞中翼同日式炸蝦,香口入味,唔會成口粉!紐約堡腸,香噴噴,又唔so 😋😛 小食: - 黑松露蜜糖焗煙鴨胸 - 感覺好高級🤪- 燒焗豬骨串 - 配埋個辣汁一齊食別有一番風味🤪沙律: 溫泉蛋配意大利煙肉羅文菜沙律,佢個汁好特別,酸酸地,好開胃!甜品 - 迷你心太軟拼雪糕 😝😝掛住同人搶雪糕食… 記得食左士多啤梨先好再食個心太軟😚😚

小食:
- 黑松露蜜糖焗煙鴨胸 - 感覺好高級🤪
- 燒焗豬骨串 - 配埋個辣汁一齊食別有一番風味🤪

2021-10-18 39 浏览
太子邊陲開咗間新嘅餐廳,型格又有品味,門面濶落,今日特登來試吓☺️門口有幾個向街坐位,可以睇住熙來攘往嘅行人,自己喺裏面嘆住下午茶,呢個感覺都幾爽😂而且佢嘅下午茶定位好抵,幾十蚊就有交易,而且選擇頗多,梗有一款啱你心水😜樓底高,空間感夠,採光自然,坐得特別舒服,我個人就非常喜歡佢整體設計👍🏻而且招呼十分到位,客氣有禮🥰墨西哥焗雞肉卷餅$62,已經包埋嘢飲,呢個價位唔知以為食緊早餐,而且呢個卷餅,做得香酥鬆軟,雞肉和醬汁配搭可以話係完美,好好味😋黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡$108,又係估唔到咁好味,特別係個牛肉餡,肉汁豐富,軟殻蟹香脆可口,美味非常,手口並用,食得開心🥳自家製窩夫拼鮮果雪糕$78,好食就唔好俾佢停,試埋佢呢個甜品,真係可以話俾佢滿分,香蕉焦糖又香又脆,窩夫蛋香軟滑,簡直係邪惡嘅代表😆我真係投降了,最多食完先至再做運動,哈哈!又比我發現一間心水至愛嘅餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
而且招呼十分到位,客氣有禮🥰
我真係投降了,最多食完先至再做運動,哈哈!
又比我發現一間心水至愛嘅餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-14 49 浏览
餐廳位於太子深水埗之間,地理上還算方便快捷,餐廳主打的就是cafe,而我最喜歡的就是他的下午茶,全因為性價比十足,價錢合理,份量十足,加上餐廳人手充製的咖啡十分有溫度,全人手製作就是不一樣的感覺,反正我就是這樣被他吸引住了。食物方面我最欣賞的是他的漢堡包,包皮香脆內軟不在話下,最欣賞的就是他中間的漢堡,內裏肉汁豐富,肉味十足,另外,醬汁方面,經過餐廳自家調製,入口更為美味,更有層次,最重要更能帶出漢堡的味道,更為昇華。
2021-10-10 26 浏览
88蚊三色椒肉眼扒,未加一服務費88蚊食溥切牛扒?個餐單係肉眼扒,好水人。 88蚊包湯,一杯飲品,但個扒實在太差,完全唔係肉眼扒,係茶餐廳果種好cheap 的牛柳扒黎,三色椒切到好碎,感覺好求其。得杯咖啡係正常。d食評又話呢間好食,唔多覺,個lunch 伏到咁,差到一個極點。大家唔好中伏,點呢個牛扒超級伏。個質素係茶餐廳60蚊餐的質素,求其到一個點。
88蚊三色椒肉眼扒,未加一服務費
2021-10-05 81 浏览
好記得當日係星期日 本身係想同朋友去間好令既Cafe打卡影相食野 但我地唔記得左當日係紅日假期 要等位等成個鐘 最後都係放棄左 下次先再試 係係太子附近搵下有冇Cafe想食 之前就book mark左呢間深水埗既ProjectB Cafe既鵝肝牛肉漢堡 咁就打去餐廳問下宜家有冇位先再行過去 點知餐廳就話宜家有位 就拿拿林行過去 餐廳都算大 當時去到都仲有大把位 個陣係做梗下午茶 咁就揀左個burger同埋散叫左個天使麵我地叫左個下午茶既法國鵝肝手打牛肉漢堡$128 賣相唔錯 望落好大個好足料 漢堡係用黑糖麵包 食落熱辣辣 軟硬適中 鵝肝大大舊好肥美 手打牛肉好厚身好多肉汁 仲有蕃茄同生菜 另外仲跟埋炸薯條 炸到金黃色脆卜卜熱辣辣既粗薯條好好味 下午茶仲會跟埋飲品 我地揀左伯爵茶 係茶包黎 好香伯爵茶味另外仲散叫左個黑松露帶子天使麵 份量好多好大好足料 帶子有三粒 煎到金黃色岩岩好 每粒帶子上面仲有好多既黑松露 天使麵係用忌廉煮 食落好juicy 仲好掛汁 仲有啲菇同三色椒 天使麵好少機會會係餐廳食到 多數都係意粉或者扁意粉飲品我地仲單叫左一杯特飲Pineapple Squash 應該係

我地叫左個下午茶既法國鵝肝手打牛肉漢堡$128

飲品我地仲單叫左一杯特飲Pineapple Squash 應該係菠蘿汁再加雪碧 飲落好香菠蘿味 酸酸甜甜 好清新

整體黎講 食物係唔錯的
伯爵茶
Pineapple  Squash
黑松露帶子天使麵
法國鵝肝手打牛肉漢堡
同事約我放工食飯,我哋沿住長沙灣道向太子方向行,去咗幫襯一間坐巴士成日經過見到嘅餐廳「Project B」。其實我想食呢間餐廳好耐,但奈何天氣太熱,中午行過嚟真係會中暑呢,依晚機會終於嚟喇,飛雲😆!餐廳環境唔錯,裝修簡約舒服,冷氣充足,門口嘅高枱位更加係打卡一流嘅位置🤳。如果天氣涼啲,坐出去飲返杯,簡直係Chill到爆。呢度主打西餐菜式🍽,選擇繁多,定價合理,而佢嘅精選套餐更加係震撼價:$238二人餐以及$398四人餐。今時今日食個意粉分分鐘都要兩嚿水,而家有成兩個主菜,去邊度搵?是日餐湯係粟米忌廉湯,湯嘅味道唔算好突出,不過食到唔少粟米粒🌽,而且最重要係夠熱。加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁(單點$158),🐷豬鞍扒味道出色,肉扒夠厚夠大件,食落有口感,加上肉質亦都唔嚡。豬鞍配蜜糖芥末籽汁食勁夾🍯,而且伴菜都係甜甜的,好搭調。伴菜方面,薯仔並非普通煎煮,佢係同蘋果及洋蔥煙肉一齊醃香,炆到稔稔的。隔離仲有羽衣甘藍,估唔到整熟咗幾好食,少咗浸臭青味。最後,不得不提廚師嘅用心擺盤,佢將車厘茄放上黃青瓜度,就好似一個鹹蛋黃咁☀️,好得意。炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉(單點價$98),意粉帶俾人一種好澎湃嘅感覺
粟米忌廉湯
炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉
炸軟殼蟹
南瓜忌廉意粉
炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉(單點價$98),意粉帶俾人一種好澎湃嘅感覺🍝,皆因意粉面頭有一大隻「怪物」。其實呢隻怪物係炸軟殼蟹🦀,但個樣同平日唔同,大嚿好多,應該係因為個炸法不一樣。佢採用英式炸魚嘅方式油炸,即係炸衣層較厚,上粉較多,食落會飽肚啲,但酥脆度就差少少。另外,意粉都煮得好有誠意,每條掛滿南瓜汁🎃,並加入大量配料,如洋蔥、三色椒同菇等,但如果麵質再彈牙啲就更佳。
墨西哥香草牛柳絲卷餅
墨西哥香草牛柳絲卷餅($68),我哋不約而同地都好鍾意食墨西哥卷物🇲🇽,呢度有多款選擇,例如Burrito、Fajitas同Nachos等。喺我眼中佢哋分別唔大,所以主要係揀想食嘅口味,我哋揀咗香草牛柳絲卷物Beef Fajitas🌮,一客有四件。薄餅皮將牛肉妥善包裹,暖笠笠。但估唔到嘅係入面嘅餡超辣🌶,黑椒味特強,食到我成個人㷫烚烚。如果唔食得辣嘅話,就要揀過第款喇。
Project B
套餐唔包飲品,但就可以以優惠價加配特飲,我哋嗌咗無酒精特飲Mocktails🍸(+$35)。兩杯特飲顏色有啲相似,左邊叫Project B,而右邊就係Pineapple Squash。Project B以餐廳命名,招牌飲品果然有水準,🍎蘋果汁做底好清新。另一杯係菠蘿特飲,酸甜適中,還原度高🍍。
總括嚟講,呢間餐廳值得推介,味道雖然唔稱得上好驚艷,不過整個用餐過程令人滿意👍,亦絕對係性價比高之選。再者,呢度調嘅特飲好正,就算唔食嘢,齋嚟飲返杯都係開心嘅😛。
2021-09-02
炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉
Project B
6點幾過到黎,唔駛等位即入座。叫左2人餐($238)是日餐湯蕃茄湯,冇得揀得依款主菜揀一款有黑松露燒春雞、釀焗地中海鵝肝鴨胸、加拿大豬鞍配蜜糖芥末子汁、嘉璐連州燒美國豬背骨、馬沙拉美國肉眼(+$50)我地就揀左馬沙拉美國肉眼(+$50),但塊牛扒薄左少少,諗住加錢會質素好D,其實都係一般。意粉或意大利飯揀一款有軟殼蟹雜菌忌廉意大利飯、炸蝦南瓜忌廉意大利飯、意大利煙肉卡邦尼扁意粉、炸軟殼蟹忌廉意粉我地揀軟殼蟹忌廉意粉,軟殼蟹都幾大隻,但意粉較為乾身。飲品要加錢($35) 先有所以每人各加了$35不過相對飲品係高質嘅。雖然個餐$238,但加埋加埋都差不多4百,性價比唔算高,食過一次就算。
6點幾過到黎,唔駛等位即入座。叫左2人餐($238)
是日餐湯
蕃茄湯,冇得揀得依款

主菜揀一款

意粉或意大利飯揀一款

我地揀軟殼蟹忌廉意粉,軟殼蟹都幾大隻,但意粉較為乾身。

飲品要加錢($35) 先有
所以每人各加了$35
不過相對飲品係高質嘅。

2021-09-06
2021-09-25 45 浏览
路徑絕對較為偏癖,最近的港鐵站相信是太子道,手持偉大的 Google Maps大約步行7-10分鐘左右,當天由於是較早的時段約12時所以入座人數不算很多,此地段由於貼近民居(不是旺區地帶)所以以此裝修上算是落本。。。套餐上選擇不是當日自己心中的要求,所以單點了一個黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡HK$108.上枱外貌很是巨無霸,軟殼蟹佔據了差不多半份體積,自己認為粉漿略為多了一點,不過牛肉煎得恰好,熟成而略帶粉嫩,黑松露塗在包身底加在剛剛炸起的軟殼蟹身上,讓軟殼蟹的熱力推升下陣陣芬香 ,整個包其實算是好味, 但就略為食得狼狽了一點>.<至於咖啡方面慣常地叫醒一杯Flat white HK$36.不過這一次自己就覺得好睇唔係太多好飲,拉花是一隻天鵝,但比例上牛奶實在太多另至入口中牛奶味多於咖啡味,失於平衡~★此店有加一服務★

黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡

黑松露軟殼蟹手打牛肉漢堡

Flat white

★此店有加一服務★
午餐
2021-09-10 36 浏览
估唔到深水埗附近開左咁有feel既cafe,價錢相當貼地,值得支持!我地就係俾呢個二人餐吸引,但因為我地都唔太肚餓,最尾決定散叫先叫左個法國鵝肝手打漢堡個漢堡包散發微微黑糖香,口感都好鬆軟,入面既手打漢堡厚肉得黎又juicy, 加埋鵝肝既油脂香,真係相當惹味!法式燒乳豬件配黑松露多士見咁特別就點左試下,每件乳豬件都好厚肉,肉同脂肪比例約莫7/3,比例幾恰當,至於乳豬皮都好香脆,多士烘得岩岩好,上面又有好多黑松露,整體黎講口味有層次同豐富,野飲試左招牌project b,無酒精,岩晒我呢種唔飲得既人,主要用料係蘋果,酸酸甜甜咁好開胃!

先叫左個法國鵝肝手打漢堡

法式燒乳豬件配黑松露多士